Gość: asia IP: 217.17.35.* 19.02.03, 12:08 czy podczas kupowania mieszkania na rynku wtórnym można wykozystać książeczkę mieszkaniową, czy jest to mozliwe jedynie w przypadku kupna na rynku pierwotnym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agnieszka Re: premia gwarancyjna IP: 194.200.250.* 19.02.03, 17:37 Ja też chciałam wykorzystać premię z książeczek kupując używane mieszkanie - niestety, aby odzyskać pieniądze z książeczek w tym przypadku trzeba już być właścicielem mieszkania, a więc mieć już umowę przenoszącą własność w postaci aktu notarialnego. Nie pomogłoby nawet zawarcie umowy przedwstępnej w postaci aktu notarialnego. Taki manewr jest jednak teoretycznie możliwy, jeżeli "dogodamy" się jakby poza umową ze zbywającym mieszkanie, tzn. sprzedający zaufa nam i wcześniej przeniesie na nas własność, a potem poczeka, aż odzyskamy pieniądze. Gdybym była sprzedającym, z pewnością bałabym się takiego rozwiązania, dlatego, o ile mi wiadomo, nie jest to praktykowane (chyba, że wsród rodziny lub dobrych przyjaciół). Jeśli w tym wszysktim chodzi Ci o to, by kupując mieszkanie wziąć niższy kredyt, to można odzyskane po umowie właściwej pieniądze od razu przeznaczyć na spłatę kredytu w banku, który nie pobiera prowizji od nadpłat. Odpowiedz Link Zgłoś
johana13 Re: premia gwarancyjna 20.02.03, 09:32 dzieki za odpowiedź. Czyli jednak można odzyskaC, ale już po podpisaniu końcowego aktu notarialnego?-będąc właścicielem mieszkania? A jak jest z rynkiem pierwotnym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Re: premia gwarancyjna IP: 40.0.96.* 20.02.03, 10:01 W przypadku nowych mieszkan juz po spisaniu umowy przedwstepnej mozna zrealizowac ksiazeczke przelewajac premie na konto developera. Odpowiedz Link Zgłoś