Dodaj do ulubionych

Yuniversal Podlaski raz jeszcze

IP: 217.153.221.* 21.08.06, 16:30
Witam!
Jestem zaiteresowany mieszkaniem na Majolikowej. Czy wiecie coś na temat
wiarygodnośći developera? Na forum pojawiło się kilka wątków i opini na ten
temat i były raczej niekorzystne, ale czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej?
Obserwuj wątek
    • Gość: maciek Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: *.midsouth.biz.rr.com 21.08.06, 17:14
      na twoim miejscu powaznie zainteresowalbym sie ta inwestycja. nie chodzi mi tu
      o lokalizacje ale o dewelopera. tak, jest to "nowy" Wersal Podlaski, o ktorym
      dosc krytycznie sie pisze, ale czy jest jakis deweloper o ktorym ktos napisal
      cos pozytywnego. powiem tak, nie jest najgorzej, i jesli ja mialbym kupowac
      mieszkania, zrobilbym to ponownie wlasnie u nich.
      pozdrawiam,
      • Gość: Łukasz Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: 217.153.221.* 21.08.06, 19:13
        Dzięki wielkie za info. Ale skąd wiesz, że "nie jest najgorzej"? W którymś wątku
        była poruszana sprawa Wersal Podlaski v/s Yuniversal Podlaski, z której wynika
        że podział nastąpił w wyniku kłótni prezesów. A sam Wersal Podlaski też ma wiele
        złych opini. Ja mam bardzo nieciekawe doświadzczenia z deweloperami i bardzo
        boje się by się nie powtórzyły. Chciałbym kupić miezkanie na Majolikowej, ale
        mam bardzo mało informacji na temat Yuniversalu Podlaskiego.
    • Gość: Amarez Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.08.06, 18:16
      Jest to nowy Wersal Podlaski, więc myślę że warto, już są na rynku długo -
      budują, jak były problemy to się rozwiązały. Myślę że lepiej niż u jakieś
      egzotycznej firmie
      • Gość: Łukasz Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: 217.153.221.* 21.08.06, 19:20
        Amarez, dzięki za odp.
        Ale skąd wiesz, że to nowy Wersal Podlaski? Poza tym jak sobie radzili to czemu
        musiała powstać nowa firma?
        • Gość: Amarez Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.08.06, 21:28
          Wersal Podlaski jeszcze istnieje i wkrótce będzie budował II część KENBIS.
          Prawdo podobnie w.w inwestycja będzie ostatnią pod szyldem WP.
          Wersal Podlaski ma dwóch prezesów: A.Piekut (nie ten z Piaseczna!) i Rogowski.
          Rogowski już działa pod nową marką Rogowski Development a Piekut właśnie pod
          Yuniversalem Podlaskim.
          Co do opóżnień: wielu na forum pisze o opóźnieniach u developerów ale nie
          napisze powodów np. opóźnień w otrzymaniu pozwolenia na budowę. Jeśli
          Yuniversal ma już pozwolenie to nie powinno być opóźnień w samej budowie i
          mówię to na przykładzie ostatniej inwestycji KENBIS gdzie czysta budowa sporego
          kompleksu trwała około 21 miesięcy wraz z wykonaniem patio na osiedlu.
          Oczywiście są innego rodzaju problemy z tą inwestycją gdyż po 2 latach od
          wbicia pierwszej łopaty jeszcze budynek (mimo że ludzie już mieszkają) nie
          został oddany.
          apraszam tutaj na forum, tutaj są opisane różne sprawy wersalowskie.
          Jedne co jest pewne, w historii tych dwóch prezesów nie było żadnej poważnej
          afery i wszystkie inwestycje (niegdyś z poślizgiem)zostały ukończone
          • Gość: Amarey Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.08.06, 22:29
            kenbis.ota.pl/forum/
          • Gość: kosiek Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: 212.42.164.* 28.09.06, 13:29
            Czesc,

Z tego, co piszesz mozna odniesc wrazenie, ze jednak nie jest to firma-krzak. A
            moze orientujesz sie czy oni maja juz pozwolenie na budowe, a jesli nie, to ile
            moze im zajac zdobycie go? Termin oddania budynku to grudzien 2007, wiec musza
            sie sprezac. Poza tym jeszcze jedna kwestia - umowa nie przewiduje rozlozenie
            calosci splaty na raty, ale nie jest nigdzie podana konkretna wysokosc tych
            rat - czy to sie indywidualnie negocjuje?

Pozdr,

Kosiek
            • Gość: Amarez Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: *.aster.pl 28.09.06, 23:30
              W KenBisII czekaliśmy na prawomocne pozwolenie 10 miesięcy ale to nie jest wina
              WP tylko bzdurnych przepsisów i biurokracji.
              Mamy umowę gdzie I wpłata wynosi 5% a reszta jest podzielona na raty zależne od
              postępów na budowie. W sumie nie mam zastrzeżeń do umowy, nie ma większych
              kruczków prawnych a cana netto jest stała. Poprzedni etap inwestycji
              praktycznie już został oddany. Myślę że developer jest w sumie spox. Mają
              zresztą doświadczenie, budują długo i domy stoją a ludzie mieszkają. Myślę że
              możesz łykać tą inwestycję na Białołęce o ile są w miarę korzystne umowy
              • Gość: kosiek Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: 212.42.164.* 29.09.06, 16:05
                Wyobraz sobie ze wlasnie podniesli cene z 5100 do 6500 za metr! chyba jednak
                sobie odpuszcze. Poza tym stawiaja ten bloczek zaraz przy cmentarzu, wiec
                jednak lokalizacja nie jest az taka mymarzona (choc z drugiej strony jak ktos
                lubi cisze...)
      • Gość: gość Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: *.aster.pl 21.08.06, 19:43
        Optymista z Ciebie. Moim zdaniem ta inwestycja jest ryzykowna, ponieważ
        lokalizacja jest mało atrakcyjna. A jak historia pokazuje w przypadku mało
        atrakcyjnej lokalizacji Wersal miał rok opóźnienia.

Gość portalu: Amarez napisał(a):

> Jest to nowy Wersal Podlaski, więc myślę że warto, już są na rynku długo -
        > budują, jak były problemy to się rozwiązały. Myślę że lepiej niż u jakieś
        > egzotycznej firmie
        • Gość: Łukasz Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: 217.153.221.* 22.08.06, 19:18
          Wydaje mi się, że nie można nazwać lokalizacji nieatrakcyjną, chyba że sama
          Białołęka jest nieatrakcyja. Biorąc pod uwagę planowany Most Północny (nawet
          gdyby miało to zająć 10 lat) jest to dobre inwestycja. A jeśli były opóźnienia w
          przypadku Wersalu to chyba nie ma pewnośći, że z powodu kiepskiej lokalizacji.
          Poza tym ja wciąż nie wiem ile wspólnego ma Wersal P. z Yuniwersalem P. Ktoś wie?
          • Gość: ABC Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: *.flashnet.pl 22.08.06, 19:24
            Dwóch właścicieli Wersalu założyło dwie osobne firmy, Rogowski development i
            Yuniversal
    • Gość: ja Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: *.aster.pl 29.09.06, 19:52
      Pozwolenia na Majolikową ciągle nie ma i jeszcze pewnie parę miesięcy nie będzie. Co miesiąc dostaję info, że pozwolenia spodziewają się w przyszłym miesiącu. Wkurza mnie to potwornie, ale co zrobić. Ja umowę podpisałam, uważam, że lokalizacja jest dość fajna. Ale co kto lubi. Dewelopera oceniam tak naprawdę przez pryzmat tego co już postawili , tzn co wersal postawił i generalnie wolę się jakoś specjalnie w temat podziału nie zaglębiać, bo wtedy stres by mnie zeżarł.
    • Gość: Jacek Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: *.dedyki.pl 29.09.06, 23:02
      Proszę o info!!!
      • Gość: purpelek Re: Yuniversal Podlaski raz jeszcze IP: 153.95.95.* 30.09.06, 10:12
        Ja kupowałam mieszkanie od Wersalu kilka lat temu. Jestem bardzo zadowolona i z
        developera i z mieszkania. Nic się nie psuje, nie pęka itp. Ze względu na brak
        środków często opóźnialiśmy się z wpłatami - nie obciążali nas żadnymi
        odsetkami itp. Wystarczył telefon i mogliśmy wpłacać nawet 3 miesiące po
        terminie.Przed wprowadzeniem się prowadziliśmy w mieszkaniu prace
        wykończeniowe: glazury, parkiety itp. Do tego celu pozdjemowaliśmy kaloryfery.
        Pech chciał, że Wersal akurat wtedy, a był to sierpień, przeprowadzał próby
        instalacji CO. Nasz nowiutki parkiecik został zalany 3 dni po położeniu.
        Niestety wszystko wstało i trzeba było zrywać. W zasadzie możnaby się spierać,
        czyja to była wina; czy nasza, bo zdjęliśmy kaloryfery, czy Wersalu bo nie
        informaował o próbach. Ale nie było z tym problemu. Wersal zwrócił nam
        równowartość za parkiet i robociznę w pracach, które wykonali u nas w
        mieszkaniu: wyciągnęli siłę, poprzekuwali rurki z wodą, wylot z kibla, założyli
        ogrzewanie podłogowe, pomalowali całą chałupę, wycieli rurkę z gazem, bo
        wypadała akurat tam gdzie zapragnęliśmy wstawic lodówkę itd. Ogólnie więc
        koszty parkietu nam się zwróciły - uważam, że było bardzo w porządku ze strony
        Wersalu. Nie musieli tego robić, a dogadaliśmy się naprawdę bez konfliktu.

Potem mieszkanie kupował od nich mój szwagier (KEN - pierwsze etapy). Zapłacił
        pieniądze z góry, ale udało mu się wynegocjować za to super cenę. Opóźnienie w
        budowie było minimalne. To wtedy właśnie Wersal miał kłopoty finansowe.
        Spowodowane one były brakiem płynności - ludzie nie wpłacali pieniędzy. To był
        rok 2002 - wtedy na rynku nieruchmości ogólnie była padaczka. Ale wzięli kredyt
        w banku, założyli rachunek zastrzeżony, podpisali umowy z nabywacami i było OK.
        Standard wykonania też w porządku, trzeba było tylko szpachlować ściany, bo
        były trochę 'podziobane'.

Z tego co wiem, powodem rozdzielenia się prezesów nie była kłótnia. Po prostu
        firma osiągnęła już taką skalę, a oni nabrali wystarczającego doświadczenia w W-
        wie (Wersal do firma z Białegostoku), że postanowili działać na swój rachunek.
        Ale nie wiem czy to prawda.

Podsumowując doświadczenia ze współpracy z Wersalem, firma była rzetelna,
        elastyczna, umowy nie zawierały jakichś dziwnych, niekorzystnych zapisów.
        Generalanie wydaje mi się, że są to uczciwi ludzie. Nie wiem czy po
        rozdzieleniu trzymają standard, ale nie ma chyba powodów żeby nagle zaczęli
        robić jakieś wałki. Myślę, że jakieś opóźnienia są po prostu od nich
        niezależne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka