Gość: ar IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 22.08.06, 09:58 Czy jest możliwe, że developer sprzedaje jedno mieszkanie kilku rodzinom a później rozwiązuje umowy pod koniec budowy? Czy to tylko plota? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: D Re: Podwójne umowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 13:56 Ty nas lepiej nie strasz....! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katus Re: Podwójne umowy IP: *.crowley.pl 22.08.06, 14:03 Jest to możliwe. Dlatego należy zawrzeć umowę notarilanie. Jest to możliwe. Wtedy deweloper-numerant jest u.d.u.p.i.o.n.y Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nea78 Re: Podwójne umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 15:15 w naszym kraju chyba wszytsko jest możliwe. Sądy działaja jak działają a nieuczciwi to wykorzystują. Więc dla własnego spokojengo ducha umowy podpisywac w formie aktów notarialnych. Wogóle nalepiej byłoby aby banki przy udzielaniu kredytów żądąły by umów w formie aktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amarez Re: Podwójne umowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.08.06, 16:17 Jeśli byłoby to po prostu tak łatwe i możliwe to faktycznie banki by wymagały umowy przed notariuszem. W obecnych przepisach Unijnych chyba nie trzeba wszystkiego podpisywać przed notariuszem, dla przykładu tu gdzie pracuję podpisuje się spore kontrakty na realizację dostaw różnych rzeczy i nie ma na takich umowach żadnych podpisów przy notariuszu. Obecnie umowy bez notariusza mają jak najbardziej moc prawną i jakby developer wyciął taki numer to czeka go prokuratura. Tak samo jak akcje ze sprzedażą tego samego mieszkania na rynku wtórnym 2 czy 3 osobom. Na 99% nie zaleźnie czy umowa była spisana u notariusza czy też nie developer nie może nic zrobić inaczej niż jest to zapisane w umowie. Notariusz jest tylko dopełnieniem z pewnych specyficznych przypadkach ale generalnie niczego więcej nie daje, również nie weryfikuje dożsamości (oprócz zajrzenia w dowód osobisty który nie musi być oryginalny) osób które to podpisują. Już coś wiem na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
markow1976 Re: Podwójne umowy 22.08.06, 17:19 Troche więcej pokory ... Co do zasady umowy mozna zawierać w każdej formie (pisemnie, ustnie, notarialnie, z data pewna) ... Jak sprzedajesz towar za 1 mln złotych to możesz zawrzec umowe ustna i będzie ona ważna zgodnie z k.c., ale jesli ktoras ze stron cos zrobi nie tak to mozesz miec problem z przedstawieniem dowodów ze taka umowa została zawarta i jakie były jej postanowienia ... Odnośnie nieruchomosci prawo wymaga (w całej Unii też) umów notarialnych (to tak dla pewności obrotu), a zatem jesli chcesz kupic mieruchomośc to musisz zrobić to u notariusza ... Umowy przedwstępne powinny byc zawierane w takiej samie formie jak umowa przyrzeczona, co oznacza że w przypadku nieruchomości to powinna być forma notarialna ... Z umowa przedwstępnej pisemnej (tzw. developerskiej) nie wyegzekwujesz od developera sprzedaży mieszkania ... najwyżej rozliczenie finansowe ... przy obecnych wzrostach cen i małej stabilności rynku moze być tak ze developer "sprzeda" mieszkanie kilku osobom, aby miec srodki na budowę, a potem czesci z nich wypowie , a sprzeda jednemu reszczie zwracając kase, finansowo moze mu się to opłacać ... troche straci na marce, ale ... klienci dostaną swoje środki, a dochodzenie ewentualnego "utraconego zysku" (lucrum cessant) przed sądem moze być nieskuteczne ... Jak kupujesz samochód to spisujesz umowe na pismie a to tak średnio 10-40 tys., jak kupujesz mieszkanie za 200-300 tys. i chcesz oszczedzić 3-4 tys. na notariusza to według mnie jestes "inaczej sprawny intelektualnie" albo uwazasz ze tam gdzie ryzyko tam zabawa ... PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amarez Re: Podwójne umowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.08.06, 20:38 No słowo "nie sprawnie intelektualnie" i pewnie 95% kupujących bez notariusza. Kultury chłopie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaQbek Re: Podwójne umowy IP: *.aster.pl 22.08.06, 21:37 Co niby więcej da umowa podpisana przed notariuszem w porównaniu z umową podpisaną bez jego udziału ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amarez Re: Podwójne umowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.08.06, 22:27 Kidyś finalizowałem kupno akcji na rynku pierwotnym (od pracownika) oczywiście przy użyciu notariusza i nie było ani akcji ani pieniędzy , dzięki Bogu nie moich. Notariusz może jedynie poświadczyć podpis a nie sprawdzić czy coś jest nie tak z umową albo czy developer nie sprzedaje mieszkania 10 osobom. Każdy kto wpłaca raty za mieszkanie otrzymuje fakturę, więc dla jaj nie wpłacamy developerowi pieniędzy a developer dla jaj nie wystawia faktur, tutaj jest po prostu realizacja umowy, więc przekręt szybko wyjdzie na jaw również w kontroli skarbowej (więcej faktur niż mieszkań). Nie ma nakazu podpisywanie umowy przed developerem więc jeśli banki tego nie wymagają tzn. że nie jest to wymagane. Jest to tylko takie psychincze zabezpieczenie, które w większości problemów niczemu nie służy a daje zarobić rejentowi. Markow1976 zejdź na ziemię bo chyba jesteś paranoikiem. paranoik chory, cierpiący na paranoję, chorobę psychiczną, cechującą się urojeniami prześladowczymi, manią wielkości itp., przy zachowaniu zdolności log. myślenia i orientacji w czasie i przestrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: Podwójne umowy 22.08.06, 22:56 > Jest to tylko takie psychincze zabezpieczenie, które w większości > problemów niczemu nie służy a daje zarobić rejentowi. Markow1976 zejdź na > ziemię bo chyba jesteś paranoikiem. Co prawda nie słyszałem o żadnych większych przekrętach obecnie, ale to chyba dlatego, że deweloperka jest tak rentowna, ze dosłownie nie opłaca się bezczelnie oszukiwać (pojawiają się jednak takie numery, że deweloperzy grzecznie oddaja pieniądze, ale mieszkanie sprzedają drożej komuś innemu, vide Pirelli). Parę lat temu można było jednak zostać na lodzie bez pieniędzy i mieszkania, gdy się nie zawarło umowy notarialnie, a deweloper zbankrutował. Często udaje się też wynegocjować rabat w taksie i są notariusze, którzy wliczają opłatę za umowę przedwstępną do opłaty za umowę ostateczną, wieć de facto takie coś jest gratis, bo umowe ostateczną i tak trzeba zawrzeć notarialnie. > Markow1976 zejdź na > ziemię bo chyba jesteś paranoikiem. W biznesie lepiej być paranoikiem niż naiwniakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amarez Re: Podwójne umowy IP: *.litewska.edu.pl 23.08.06, 08:00 Poszi - jeśli chodzi o Pirelli to klienci mieli niekorzystne umowy - tzn. jakieś umowy rezerwacyjne (widać że developer był sprytny), które nie były nawet umową przedswstępną. Ludzie płacili po 2 tyś zł. więc ani to nie była pierwsza transza ani nie wiadomo co. Uważam że klienci nie mogą mieć do nikogo pretensji lecz cała afera napewno odbije się na opini developera. Każdy poważny developer jeśli myśli długodystansowo też nie może robić tego typu przekrętów, bo w razie kryzysu na rynku nieruchomości (podobnie jak w USA) taki gościu może zejść ze sceny jako pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: Podwójne umowy 23.08.06, 14:44 > Poszi - jeśli chodzi o Pirelli to klienci mieli niekorzystne umowy - tzn. > jakieś umowy rezerwacyjne (widać że developer był sprytny), które nie były > nawet umową przedswstępną. Jeśli Pirelli, to ujdzie płazem, to znajdą sie następni, nawet na etapie umowy przedwstepnej. > Każdy poważny developer jeśli myśli długodystansowo Zapewne kupując u poważnego dewelopera o nienagannej opinii mozna sobie darować przedwstepną umowe notarialnie. Ale nie wszyscy deweloperzy są poważni. Poza tym ryzyko bankructwa nawet poważnego dewelopera nie jest zerowe. Ponieważ w wielu przypadkach umowa przedwstepna nic nie kosztuje (bo koszt taksy przedwstepnej zostanie uwzględniony w umowie ostatecznej) nie wiem, dlaczego nie skorzystac z takiej formy? Nawet bez tej bonifikaty to tez nie jest drogie ubezpieczenie. Uważam, ze ryzyko przekretu jest wyższe niż koszt takiej umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
markow1976 Re: Podwójne umowy 23.08.06, 08:28 Gość portalu: Amarez napisał(a): Markow1976 zejdź na ziemię bo chyba jesteś paranoikiem. Jeszcze raz ponawiam apel o odrobine pokory ... i dziekuje za wycieczke osobistą w moim kierunku ... Gwoli wyjasnienia: umowy dotyczące obrotu nieruchomościami muszą być zawierane w formie notarialnej (dotyczy to umów finalizujących transakcje), odnośnie umów przedwstępnych to jesli masz umowę pisemna dot. zakupu nieruchomości i developer jej nie wykona (rozwiaze umowę, opóźnia się z jej wykonaniem) to mozesz się domagać tylko i wyłącznie rekompensaty finansowej, a jeśli masz umowę notarialną to mozesz domagać się zawarcie umowy przyrzeczonej ... róznica raczej spora zwłaszcza w przypadku ostatniego trendu wzrostowego cen mieszkań ... Gość portalu: Amarez napisał(a): Jest to tylko takie psychincze zabezpieczenie, które w większości problemów (?) niczemu nie służy a daje zarobić rejentowi Umowy ubezpieczenia (majątkowe, NW, na życie) też są zawierane gdy wszytsko jest w porządku i służa zabezpieczeniu interesów na wypadek zaistnienia jakiejś szkody ... choc niektórzy ("intelektualnie sprawni inaczej") mogą uważać ze to tylko wyrzucanie pieniędzy w błoto i dawanie zarobić towarzystwu ubezpieczeniowemu ... Ja tam wole mieć ubezpieczenie :) Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amarez Re: Podwójne umowy IP: *.litewska.edu.pl 23.08.06, 10:05 Postuluję o podanie mi paragrafu które wywiera nacisk obowiązku zawierania takich czy innych umów przed notariuszem. Z tego co wiem po wejściu do UE pewne rzeczy się uprościły. Jeśli można to proszę podać nawet artykuł w necie który opisuje jakiś przypadek (niekoniecznie z nieruchomościami) poszkodowanego TYLKO dlatego że nie miał umowy spisanej w obecności notariusza. Myślę że notariusz jest to sztuka dla sztuki. Oczywiście są sytuacje kiedy umowy muszą być spisywane u notariusza (np kiedy wpłacamu drugiej stronie pieniądze nie mając tymczasowo w zamian nic, np. na rynku pierwotnym akcji kiedy sie spisuje umowę przedwstępną która mówi że za rok dana osoba sprzeda pewną liczbę akcji po ustalonej cenie przy płatności w chwili podpisania umowy przedwstępnej). W tym przypadku (rynek pierwotny nieruchomości) nie jest koniecznie, sama faktura np. za przelaną transzę jest dowodem na zakup pewnej części budowy nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
markow1976 Re: Podwójne umowy 23.08.06, 16:34 Gość portalu: Amarez napisał(a): > Postuluję o podanie mi paragrafu które wywiera nacisk obowiązku zawierania > takich czy innych umów przed notariuszem. Z tego co wiem po wejściu do UE pewne rzeczy się uprościły. Ogólnie to odsyłam do przepisów k.c., zwłaszcza o formie czynnosci prawnych (art. 73-81), co do wymogu umowy notarialnej przy nabywaniu nieruchomości to art. 158 k.c., przy zakładaniu spółki akcyjnej jest wymóg nadania statutu w formie aktu notarialnego - art. 301 k.s.h., itp... Co do umowy przedwstepnej to art. 389 k.c. polecam jakis komentarz, A tak jeszcze na marginesie to jedno orzeczenie w sprawie pisemnych umów przedwstępnych, SA w Lublinie, z 14.11.1991r., sygn. I ACr 184/91 "(...) Jeżeli umowa wymaga do ważności umowy przyrzeczonej zachowania szczególnej formy (np. w danym przypadku aktu notarialnego - art. 158 zd. 1 kc), a umowa przedwstępna nie została zawarta w tej formie, to nie jest ona z tej przyczyny nieważna, a tylko strony umowy przedwstępnej pozbawione są możności zawarcia umowy przyrzeczonej (art. 390 § 2 w zw. z art. 64 kc).(...)'' Oznacza to wyłącznie ze jak druga strona (developer) pobierze od Ciebie pieniądze i wybuduje mieszkanie, a potem nie będzie chciał go Ci sprzedać, to mając umowę pisemna za "CHINY LUDOWE" go do tego nie zmusisz, a znając życie w umowie pisemnej znajdzie się jakis paragraf pozwalający mu ja rozwiązac z błahego powodu, a Tobie pozostanie dośc uciązliwa droga sądowa o ewentualne "utracone zyski", Gość portalu: Amarez napisał(a): Jeśli można to proszę podać nawet artykuł w necie który opisuje jakiś przypadek (niekoniecznie z nieruchomościami) poszkodowanego TYLKO dlatego że nie miał umowy spisanej w obecności notariusza. Myślę że notariusz jest to sztuka dla sztuki. Prosze bardzo: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3510219.html Mam nadzieje ze zrozumiałeś/aś, a nauki nigdy nie za dużo, nawet jesli pochodzi on do osób, które zwykłeś/aś odrazu obrażać ... Co do artykułu o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Podwójne umowy IP: 62.29.248.* 23.08.06, 15:10 Teoretycznie wszystko się zgadza, a praktycznie deweloperzy nie chcą zawierać umów przedwstępnych notarialnych. Po prostu z ich strony za dużo potem problemów z takimi klientami, bo umowy notarialne dają dużo mniejsze pole do manewru, ograniczając m.in. możliwość wyciągnięcia dodatkowych pieniędzy w mniej lub bardziej pokrętny sposób i dając większe możliwości egzekwowania swoich praw przez klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nea78 Re: Podwójne umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 15:52 Dlatego taki developer jest niewiarygodny jeżeli nie chce podpisać umowy w formie aktu notarialnego. Jeżeli już na tym etapie kręci i nie potrafi powiedzieć dlaczego tak się zapiera przed podpisaniem umowy w formie aktu, za którą defacto płaci kilent to powinien byc już sygnał dla kupującego, że może mieć problemy w przyszłości. A powodów żeby nei podpisywac umowy w formie aktu może być bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Podwójne umowy IP: 62.29.248.* 23.08.06, 16:43 Ja się zgadzam. Tylko znajdź w W-wie takiego, który podpisze umowę przedwstępną u notariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
markow1976 Re: Podwójne umowy 24.08.06, 08:01 Gość portalu: S. napisał(a): > Ja się zgadzam. Tylko znajdź w W-wie takiego, który podpisze umowę przedwstępną u notariusza. Służę przykładem: Budimex Nieruchomości. Sam podpisywałem w maju 2004. Byłem chyba jednym z 8 klientów (na 138), którzy się na to zdecydowali. Rok później odebrałem mieszkanie i podpisałem kolejny AN. Dzięki temu że podpisałem umowę przedwstępną w formie AN "kupiłem" sobie spokój na cały okres budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Podwójne umowy IP: 62.29.248.* 24.08.06, 09:59 W 2004 też mi się to udało (u innego dewelopera, niż Ty) i też sobie chwalę. Tylko że od tamtego czasu dużo się zmieniło i słyszę od znajomych, że standardową odpowiedzią deweloperów jest "absolutnie nie" (choć może są jeszcze jakieś wyjątki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Podwójne umowy IP: 62.29.248.* 24.08.06, 10:01 Od razu dodam jeszcze, że z tego, co wiem, to mój deweloper też już nie podpisuje takich umów notarialnych, bo to dla nich potencjalny problem (czyt. sprawa trudna do ruszenia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZW Re: Podwójne umowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.06, 14:14 Pytanie do "S" czy to ten deweloper, który wtedy budował i teraz buduje nawet "porcelanowe" domy z "oknami" na Las Kabacki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Podwójne umowy IP: 62.29.248.* 24.08.06, 16:04 Tak, to ten "nasz" deweloper :) Osobiście słyszałam, jak ktoś usłyszał, że mieszkanie jest tak drogie, bo z widokiem na las. Nikłe szanse, że ten ktoś jeszcze go widzi ze swoich okien (jeśli oczywiście zdecydował się na zakup). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZW Re: Podwójne umowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.06, 09:55 Do "S": tak właśnie myślałem; cóż, Edbud "doskonali" swoje metody tworzenia własnych folwarków, chce mieć pewność, że nikt im "nie podskoczy" nie tylko do czasu podpisania notarialnego aktu przewłaszczenia mieszkania (redagowanego całkowicie pod jego dyktando) ale i później, bo ludzie nie potrafią się zebrać i powiedzieć: DOŚĆ!...........a więc ten chory stan trwa !!! Proszę zauważyć np: jak się ślimaczy - chociaż to słabo powiedziane - usuwanie wad budowlanych (wynikłych ze swoistego draństwa budowlanego)w garażach itd. itp. Ludzie z tzw. Zarządu - MIANOWANI I BĘDĄCY W ISTOCIE PRACOWNIKAMI EDBUD"U - są w sytuacji permanentnego konfliku interesów, nie mogą nic zrobić, żeby uzyskać coś od Edbud'u, ba, chyba nawet nie próbują, bo wiedzą: skąd im "wyrastają - przysłowiowe - nogi" ! Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: Podwójne umowy 22.08.06, 22:46 markow1976 to opisał wyżej. Umowa notarialna daje formalne prawa do nieruchomości. W takim wypadku najgorsze, co może spotkac nabywcę to bankructwo dewelopera zanim budowa zostanie skończona. Wtedy można zostać właścicielem fundamentów lub stanu surowego, ale to nie jest totalna strata i często syndyk kontunuuje budowę. Umowa nienotarialna daje możliwość dochodzenia roszczeń w normalnej formie, ale po pierwsze wymaga to sprawy sądowej, po drugie można tego niewyegzekwować, bo firma zbankrutuje, a takie roszczenia nabywcy są w kolejce wielu innych roszczeń (Skarb Państwa, banki, itp.) i mimo że mieszkania mogą być gotowe, roszczenia osób trzecich mogą mieć pierwszeństwo, a po trzecie w dzisiejszych czasach, kiedy prawie każdy podpisał umowę z niższą ceną niż obecna rynkowa, dewelopera może kusić, żeby zerwać umowę (na pewno w każdej są jakieś klauzule na ten temat) i zwrócić pieniądze (nawet z karą umowną i odsetkami) i odsprzedać mieszkanie drożej komuś innemu. Nie jest to na pewno tak źle jak zostać bez pieniędzy i mieszkania, ale jeśli mieszkania podrożały, to za te same pieniądze nie kupi się tego samego. Nota bene ciekawa byłaby sytuacja, gdyby ceny zaczęły spadać. Wtedy to klienci woleliby zrywać umowy nawet kosztem utraty depozytu (W USA deweloperzy zmagaja się obecnie z taką plagą). Czy w takiej sytuacji umowę notarialną też można tak samo łatwo rozwiązać, jak zwykła pisemną? Czy deweloper mógłby w ogóle od takiego klienta dochodzic roszczeń o utratę korzyści? Odpowiedz Link Zgłoś
a_kacprzycka Re: Podwójne umowy 22.08.06, 17:00 Chodzi o Pirelli Real Estate? Tak, to możliwe (okopowa, Banderii) Agness Odpowiedz Link Zgłoś