joa21 04.09.06, 19:34 DD buduje juz dziesiate z kolei osiedle: fotodom.pl/galeria.php?id=96 czemu nie ma tej inwestycji w sprzedazy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kkk Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: 217.116.110.* 05.09.06, 11:08 a gdzie derby9? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.stat.gov.pl 05.09.06, 13:50 na pierwszym zdjęciu widnieje budowa osiedla derby 8 - wiem bo kupiłam tam mieszkanie w lipcu (poza tym mozna powiększyć zdjęcie i widać napisy na tablicy informacyjnej:)). pozostałe zdjęcia to też d8 i d7 (tam gdzie widać bloki). we reześniu ma ruszyć sprzedaż d10. oni budują nie po kolei, dlatego 10 będzie przed 9. docelowo ma być 15 osiedli. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vigo Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 14:03 >czemu nie ma tej inwestycji w sprzedazy?< - pewnie dlatego że za kilka miesięcy bedą mogli sprzedać drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
joa21 Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 05.09.06, 14:09 ale tam jak byk widnieje napis Derby X fotodom.pl/index.php/985 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skuter Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.waw.cdp.pl 05.09.06, 14:14 A gdzie to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 05.09.06, 14:46 Skarbka z Gór Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skuter Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.waw.cdp.pl 05.09.06, 14:56 Jak Skarbka z Gór to derby 8 i od jakiegoś czasu jest to już w sprzedaży Odpowiedz Link Zgłoś
mbinkowska Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 05.09.06, 15:05 a jednak może być D10 za forum Derbian: www.derby.waw.pl/forum/read.php?24,4911359,4914690#msg-4914690 www.derby.waw.pl/forum/read.php?24,4895885,4913871#msg-4913871 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOw_radiation Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: 195.42.249.* 06.09.06, 11:48 Derby D10 jest juz jakiś czas budowane i do dziś nie było o nim mowy. Dziś w Gazecie w dodatku Dom jest duża wkładka reklamowa. Nie ogłaszali sie by pewnie podbić ceny. Za 2 pokojowe na Derby 8 życza sobie ca 5000 PLN na Derby 10 nie bedzie taniej tym bardziej, że sama architektura ładniejsza od sąsiadujacego Derby 7. Jestem ciekaw czy osiedla Derby 7 i 10 bedą połączone? Odpowiedz Link Zgłoś
joa21 Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 07.09.06, 14:33 sporo jak na lokalizacje developerzy oszaleli :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubus2000 Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.crowley.pl 07.09.06, 14:36 Na sw wincentego budowac bedą za 5k/metr. Lokalizacja niebo lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 14.09.06, 07:42 O kim mówisz ? Jeśłi TK Development, to po 6000, jeśli Agmet, to po 5500, jeśli wogóle obecni mieszkańcy pozwolą im to postawić ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martas78 Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 11:56 witam sąsiadkę:) Ja też mam mieszkanko w Derby 8, blok D:) a Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
dimanche Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 02.01.07, 20:11 Gość portalu: martas78 napisał(a): > witam sąsiadkę:) Ja też mam mieszkanko w Derby 8, blok D:) > a Ty? Ja też witam przyszłych sąsiadów, Derby 8, blok B... Odpowiedz Link Zgłoś
dimanche Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 02.01.07, 20:03 Aha, w ten sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cooper Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.chello.pl 13.09.06, 23:50 dziś ruszyła rezerwacja dziesiątki (trzech bloków), nie było info w necie, można było się umawiać telefonicznie....ok godz 17-ej 60 -70% mieszkań była zarezerwowana..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olenka Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.orange.pl 18.09.06, 00:11 a czy zostaly jakies 2 pokojowe mniejsze? nie wiesz po ile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anxunamun Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.gpw.com.pl 19.09.06, 10:11 po 4800 za m2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielanek Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.orange.pl 20.09.06, 13:07 czy komus juz sie udalo kupic? da sie negocjowac>? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anxunamun Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.gpw.com.pl 25.09.06, 15:44 Negocjować? Nie bardzo jesli chodzi o cenę. Możesz tylko zadecydować czy wolisz miejsce garażowe czy parkingpwe i czy chcesz piwnicę. Balkony bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cooper Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.chello.pl 29.09.06, 00:06 udało się kupić (bez negocjacji), teraz czynności związane z kredytem, polecam expander przy Dom Development, w GE Money maja korzystną ofertę dla kupujacych w DD (tylko ten oddział!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anxunamun Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.netx.waw.pl 30.09.06, 09:35 w jakim budynku??? bo ja zarezerwowałam w B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eras Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 10:27 czesc. Chociaz by sie przedstawil, ze jestes przedstawicielem tych firm. A nie reklamujesz sie anonimowo. Nikt tak nei pisze w pełnych pochlebstwach o dwoch instytucjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trader Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 21:42 czy za ta cene w tamtym miejscu warto? ale w sumie po co sie nad tym zastanawiac? moze kiedys o tym kredyt niektorym przypomni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.orange.pl 01.10.06, 15:04 no tak, lepiej cale zycie wynajmowac i pchac kase do kiszeni jakis ludzi a gdzie teraz kupisz za podobna cene w Warszawie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trader Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 18:06 znam jedna inwestycje, ktora bedzie sprzedawana na wiosne, za troche ponad 5k. po prawej stronie wawy; dojazd - ok 10 min do metra. Bialoleka za 5k? thanks! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.orange.pl 05.10.06, 19:21 Ogólnie to strasznie daleko,bez samochodu to tam się raczej nie da żyć. Dwa autobusy na krzyża w przyszłości budowa tej trasy którą tam zaplanowali, więc może być nieciekawie :) Ale tu chyba są jedna z najtańszych mieszkań, teraz to gonitwa na maxa za tymi mieszkaniami :( Pozdrawiam AAA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trader Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 19:36 przyklad: 50m2 mieszkanie za 5,5k/m2; kredyt na 40 lat; rata stala: 1418 zl, w tym rata odsetek: 845 zl. To fakt, ze jak sie wynajmuje, to placi sie Komus, ale kupujac dla siebie, placi sie bankowi, no ale o tym to juz nikt nie wspomina. Ogolnie uwazam, ze jakiegos wielkiego krachu nie bedzie, po prostu ceny beda rosly mniej, w niektorych, gorszych miejscach moze troche spadna. jesli ceny sie zatrzymaja to ludzie stana sie bardziej wybredni, tylko tyle. Ale bedzie jak na zachodzie, ze wiekszosci ludzi nie stac na kupno wlasnego m i wynajmuja. lub tez, jesli kupuja na kredyt, to czesto nie splacaja kapitalu, tylko odsetki. tak moze byc i u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anxunamun Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.netx.waw.pl 05.10.06, 20:11 cCeny się zatrzymają...już niedługo. Developerzy w tej chwili sztucznie zatrzymują podaż bo czekają jeszcze na podwyżki. Ale to nie potwa długo. Rynek nie jest chłonny ze wzglęgu na zubożenie społęczeństwa . Za chwilę już niewielu ludzi w Polsce będzie stać na mieszkanie w Warszawie. Wtedy ceny nieco spadną. A co do lokalizacji każdy ma swoje priorytety. Jeden woli ścisłe Centrum a drugi obrzeża. A wybudowana trasa może tam tylko porawić komunikację. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trader Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 20:24 spoleczenstwo w Polsce ogolnie jest biedne, to prawda; ale inaczej sie dzieje w duzych miastach. Teraz, ludzie po studiach, ktorzy cokolwiek cos umieja, dostaja pierwsza prace za 2,5-3,0 k brutto, przy sredniej dla Warszawy 3,5 brutto. Ceny musza sie zatrzymac, bo nie moga rosnac w nieskonczonosc, pytanie tylko przy jakim poziomie to bedzie. raty za kredyt powoli rosna, jesli stopy % wzrosna, to ceny mieszkan nie moga isc w gore tak jak teraz, bo nikomu bank nie da takiej kasy na mieszkanie. Ale czy spadna? czy ja wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
joa21 Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 06.10.06, 21:34 hehe ciekawe czy info o tych zarobkach potwierdza studenci Warszawscy :P Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 06.10.06, 22:05 > Ale bedzie jak na > zachodzie, ze wiekszosci ludzi nie stac na kupno wlasnego m i wynajmuja Możesz wyjaśnić, co przez to rozumiesz, bo w USA 68.8% domów lub mieszkań jest zamieszkałych przez właściciela: www.census.gov/hhes/www/housing/hvs/qtr206/graph206.html W Europie też jest ponad 50% (Hiszpania 81%, UK 69%, Irlandia 74%) www.rics.org/NR/rdonlyres/DFC54185-9257-41ED-AFA2-0B5F915FF573/0/EU_Housing_Report.pdf Paradoksalnie najmniej osób ma własne "m" w Niemczech, gdzie ceny są najniższe i większośc wynajmujących stać na własność, ale to dlatego, ze tam wynajem jest tani i wygodny i ludzie nie mają takiego hopla na punkcie własnego mieszkania. Nota bene Polska nie wyglada tam najlepiej z 55% nieruchomości zamieszkałych przez właścicieli, ale pozycja 21.5% "other" to prawie na pewno mieszkania spółdzielcze, które są pewnego rodzaju własnością (faktycznie dalej jest szczegółowa tabela dotycząca Polski i 19% to mieszkania spółdzielcze własnościowe). Razem z tym 74% to przyzwoita średnia europejska. Prawda jest zaś, że w krajach które miały najostrzejszą bańkę mieszkaniową bardzo mało osób, które nie mają mieszkania stać na nie. Ale to nie jest dowód, że to jest normalne, tylko na to, że to nienormalne, bo w przeszłości ludzie na Zachodzie w większości byli w stanie kupić mieszkania na własność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trader Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 14:26 no ja moge potwierdzic, bo jeszcze jestem studentem, moi znajomi jeszcze tez lub swiezo po i pensje maja w tych granicach i wiecej. hmm, a ciekawe jak to wyglada w duzych miastach w US, bo to ze wiekszosc ludzi w stanie Idaho mieszka we wlasnych domach, w to nie watpie. Chodzilo mi raczej o najwiejksze miasta; do Wawy zawsze beda przyjezdzac nowi ludzie i beda potrzebne mieszkania. ,,w przeszłości ludzie na > Zachodzie w większości byli w stanie kupić mieszkania na własność.'' - u nas niestety juz powoli sie robi to ,,byli''.... Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 08.10.06, 16:26 > hmm, a ciekawe jak to wyglada w duzych miastach w US, bo to ze wiekszosc ludzi > w stanie Idaho mieszka we wlasnych domach, w to nie watpie. Istotnie wiejskie tereny przodują, ale wszystkie stany mają ponad połowę mieszkań zamieszkanych przez właściciela: www.census.gov/hhes/www/housing/census/historic/owner.html Wyjątkiem jest Dystrykt Kolumbii (ale to nie jest stan :) ). Bardzo niski wskaźnik ma tez stan Nowy Jork. W obu przypadkach to moze wytłumaczyc specyfika tych miejsc. W Dystrykcie Kolumbii mieszka głównie biedota, zamożna elita waszyngtońska mieszka na przedmieściach, które już są w Wirginii i Marylandzie. W mieście Nowy Jork (które stanowi sporą częśc ludności stanu Nowy Jork) spora część czynszów jest regulowana i w wielu przypadkach bardziej opłaca się mieszkać wynajmując za pół darmo niż płacić rynkowe ceny. Jednak takie stany jak Kalifornia (gdzie ceny są kosmiczne nawet w najmniejszych mieścinach) czy New Jersey (które główna część to przedmieściamia Nowego Jorku) mają wskaźnik wyraźnie powyżej połowy. > o najwiejksze miasta; do Wawy zawsze beda przyjezdzac nowi ludzie i beda potrze > bne mieszkania. Są pewne granice. Kalifornia np. mimo świetnego klimatu i dobrych perspektyw zatrudnienia od kilku lat ma zdecydowanie ujemny wskaźnik migracji. Ludzie po prostu uciekaja przed drożyzną. Podobnie inne przewartościowane miejsca. To po pewnym czasie wyreguluje ten rynek. www.nytimes.com/2005/11/07/business/07move.html?ex=1289019600&en=cd17bfe5de52e681&ei=5088 > nas niestety juz powoli sie robi to ,,byli''.... Spokojnie, bańka pęknie, to sytuacja wróci do normy. Jeśli nawet nie pęknie spektakularnie, to zarobki wzrosną tak, że wyjdzie na to samo. W żadnym znanym mi miejscu przez długi czas niemożliwa była sytuacja, że większości ludzi nie stać na mieszkania. To zresztą jest bardzo prosty mechanizm. Ponieważ ludzi musi być stać, albo na własność, albo na wynajem (w przeciwnym wypadku zbierają manatki i jadą gdzieś indziej), więc jeśli ich nie stać na własność, to musi ich być stać na wynajem, a to oznacza niskie dochody z wynajmu. Niskie dochody z wynajmu w długim terminie powodują spadek realnych cen mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trader Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 21:03 a jesli nie bedzie ich stac na kupno, to pozostanie tylko wynajem; wiec moze ceny wynajmu pojda w gore ? Ogolnie jestem zdania ze ludzi ostro popie..lo, jesli pakuja sie w mega kredyty na 30-40 lat i mysla ze zrobili dobry interes. Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 08.10.06, 21:31 > a jesli nie bedzie ich stac na kupno, to pozostanie tylko wynajem; wiec moze ce > ny wynajmu pojda w gore ? Nie, nie pójdą. Czasami zdarzają się jakieś braki na rynku i chwilowe wzrosty czynszów, ale stosunek cen najmu do zarobków nie może wzrastać dowolnie. Dlaczego? Dlatego, że wybory ludzi w przypadku wynajmu są dużo bardziej racjonalne. Nikt nie wynajmie mieszkania, którego koszt jest tak duży, że po jego opłaceniu nie zostaje prawie nic "na życie". W przypadku zakupu takie cuda się zdarzają (W Polsce może nie tak bardzo, ale w USA owszem, kiedy kupowano biorąc kredyt, gdy stopy FED nienaturalnie wynosiły 1%, a teraz wynoszą 5,25%, aczkolwiek branie kredytu w CHF to też naciaganie swojego budżetu). Warszawa nie jest w izolacji i w przypadku jakiegoś deficytu lokali pod wynajem, nastąpiłby odpływ ludzi, gdyby koszty życia przekroczyły zbyt duży poziom w stosunku do zarobków, likwidując jakąkolwiek nierównowagę. Czynsze za wynajem oczywiście będą w długim terminie rosnąc, jeśli rosnąć będą zarobki. > Ogolnie jestem zdania ze ludzi ostro popie..lo, jesli pakuja sie w mega kredyty > na 30-40 lat i mysla ze zrobili dobry interes. To sie okaże :). Ale pewne jest, że osoby, które biorą bardzo duże kredyty w stosunku do swoich zarobków sporo ryzykują. Do tej pory ta strategia działała, ale w rosyjską ruletkę też można grać zachowując życie i jeszcze dziwić sie tym malkontentom, którzy odmawiają udziału w tym szaleństwie :) Co więcej po każdym "pustym strzale" i obrocie bębenka prawdopodobieństwo "przegranej" rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trader Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 22:04 no wlasnie, nie wynajma, jesli niewiele pozostanie na zycie. Ale przeciez jesli kredyt zdrozeje, to tez mniej zostanie na zycie. Nikt chyba nie liczy sobie ryzyka stopy %. Ale chyba nikt teraz juz w ogole nic nie liczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anxunamun Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.netx.waw.pl 09.10.06, 23:08 halo! ale to miał być temat o Derby X a nie o kredytach, ryzyku i wynajmie.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
joa21 Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 10.10.06, 09:56 ale faktycznie jest to zastanwiajace czemu wszystkie tematy wczesniej czy pozniej zaczynaja krazyc wokol tego samego... ale pewnie wlasnie "to" boli nasze spoleczenstwo i nic nie mozemy z tym zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trader Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: 195.42.249.* 10.10.06, 16:42 boli, boli, i bedzie bolec coraz bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola kredyt na 100% wartosci- czy cena 5500 ok?? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 15.10.06, 17:01 czy ktos z wlascicieli mieszkaneki na derby bral kredyt np. w millenium?? pytam bo jestem ciekawa jak rzeczoznawcy wyceniaja mieszkania i czy nie ma problemu na uzyskanie kredytu na 100% wartosci przy cenie 5500 zl/m2. jesli ktos ma jakies wiadomosci na ten temat, prosba o info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anxunamun Re: kredyt na 100% wartosci- czy cena 5500 ok?? IP: *.gpw.com.pl 18.10.06, 09:26 Derby X to nowa inwestycja. Metra jest po 4700 PLN. Nowych mieszkań nie wycenia rzeczoznawca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: kredyt na 100% wartosci- czy cena 5500 ok?? IP: *.aster.pl 22.10.06, 18:34 korzystałem z kredytu w Banku Millennium i rzeczywiście była weryfikacja ceny za 1 m.kw. mieszkania, ale jeśli po tyle sprzedaje developer to chyba nie ma problemu,ponieważ mieszkanie ma wyższy standard niż ten przez nich uwzględniony w tych widełkach. Mój kredyt przeszedł bez problemu pod tym względem i tego Tobie też życzę. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anxunamun Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! IP: *.netx.waw.pl 20.10.06, 21:45 Czy jest ktoś z przyszłych mieszkańców budynku B? Odpowiedz Link Zgłoś
uusiak Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 28.12.06, 11:44 wszystkich przyszłych mieszkańców osiedla Derby zapraszamy na forum: www.derby.waw.pl/forum/index.php?0 Odpowiedz Link Zgłoś
dimanche Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 02.01.07, 20:12 Gość portalu: anxunamun napisał(a): > Czy jest ktoś z przyszłych mieszkańców budynku B? Ja jestem przyszłą właścicielką mieszkanka w budynkuB:-) Odpowiedz Link Zgłoś
dimanche Re: Derby X - Dom Development !?!?!?!?! 02.01.07, 20:02 A gdzie Derby9? Ja wykupiłam etap 8., a o 9. nic mi nie wiadomo, ten 10. od razu chyba będzie...Okolica ładna, drewniany kościólek, stadnina koni nieopodal. Szkoda, że komunikacja jeszcze utyka... Odpowiedz Link Zgłoś