Dodaj do ulubionych

AW-BUD Developer z Wrocławia - Kto słyszał ???

IP: 212.244.129.* 05.11.01, 17:00
Firma ta aktualnie sprzedaje mieszkania (oddanie na koniec marca 2002) przy
ulicy Szybkiej we Wrocławiu. Z tego co wiem ziemia na inwestycję jest kupiona
na kredyt w BIG Banku i ma być spłacona do końca listopada 2001, za sprzedane
mieszkania.
Z tego co również wiem to firma ma pozwolenie na budowę przy ulicy Szybkiej.
Firma AW-BUD Developer jest powiązana z znaną firmą budowlaną o podobnej
nazwie AW-BUD. Kilka miesięcy wcześniej na łamach tej listy pojawił sie wątek
na temat tego developra i firmy budowlanej.Było tam napisane, że prezes i
główna księgowa zostali aresztowani w związku z podejrzeniami o oszustwa
podatkowe. Czy ktoś zna dalszy ciąg tej sprawy.
Z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje na temat tego developra
Bartek.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zuza Re: AW-BUD Developer z Wrocławia - Kto słyszał ??? IP: *.waw.cdp.pl 16.11.01, 17:55
      Ja tam wlasnie kupilam mieszkanie i z jednej strony się ciesze, a z drugiej mam
      troche obaw, choc nie wiem czy w pelni uzasadnionych.
      Sytuacja wyglada tak, ze grunt zostal kupiony przez Awbud-developer w czerwcu
      tego roku od Awbud PHU, ich jedynego udzialowca zreszta. Ziemia jest obciazona
      hipoteka do konca 31.11.2001 w wysokosci 330.000 na rzecz Kredyt Banku,
      II.Oddzial we Wroclawiu. Nie jest to jednak dlug ani Awbud-developer, ani Awbud
      PHU. Mieszkania sa tanie i z bialym montaze, co jest duzym plusem. Do tego
      scisle centrum... W przyszlosci ma byc tam Centrum Biznesowe, tzw. Przedmiescie
      Olawskie.
      Jednak dzis, gdy sie dowiadywalam u notariusza o wysokosc oplat notarialnych,
      powiedzial mi ze moga byc problemy z odbiorem mieszkan przez odpowiednie
      urzedy, gdyz firma Awbud PHU (Wykonawca inwestycji przy ul. Szybkiej) zalega z
      podatkiem w wys. 40.000.
      Pytanie ile w tym prawdy i polprawdy ... Kto zna odpowiedz?
      • Gość: Bartek Re: AW-BUD Developer z Wrocławia - Kto słyszał ??? IP: 212.244.129.* 19.11.01, 09:56
        Zaległy podatek nie jest chyba az taki duzy, gorzej jak sie będzie powiększał,
        wtedy urzad skarbowy ma prawo do tzw, hipoteki ustawowej na tej ziemi, mającej
        pierszenstwo przed roszczeniami wszystkich innych. Ja ciągle sie wacham , ale
        juz w tym tygodniu bede musiał podpisac umowe przedwstepna. Moze umowa w formie
        aktu notarialnego da wieksze bezpieczenstwo.
        Wiadomością dobrą jest to, iż w wyniku likwidacji ulgi budowlanej, uda im się
        sprzedać w tym roku dużo więcej mieszkań i może nie bedą mieli problemów z
        płynnościa.
        • Gość: Zuza Re: AW-BUD Developer z Wrocławia - Kto słyszał ??? IP: *.waw.cdp.pl 19.11.01, 12:00
          Bank ktory udziela mi kredytu na zakup mieszkania, wymaga ode mnie umowy w
          formie aktu ntarialnego, wiec nie mam wyjscia. Z drugiej strony jest to zawsze
          jakies zabezpieczenie...
    • Gość: Apsys Re: AW-BUD Developer z Wrocławia - Kto słyszał ??? IP: *.toya.net.pl 22.11.01, 21:50
      Ludzie, czy Wy upadliście na głowę!!!? Powierzacie swoje ciężko zarobione
      pieniądze firmie, wobec której pojawiły się tak poważne zarzuty? Mało macie
      solidnych deweloperów we Wrocławiu? Jeśli nie wiecie komu możecie zaufać, to
      chociaż sprawdżcie, która firma ma jakies solidne zaplecze finasowe i nie
      buduje wyłącznie z pieniędzy klientów (których jest zwykle niewielu!!!), ale z
      własnego kapitału (np. BRE.locum - włścicielem firmy jest BANK BRE - oni buduja
      z włśnych pieniędzy, więc mamy pewność, że co zaczęli - to skończą)...
      • Gość: zuza Re: AW-BUD Developer z Wrocławia - Kto słyszał ??? IP: *.waw.cdp.pl 23.11.01, 14:09
        Pracujesz dla BRE Banku?? Bo to juz chyba drugi list ktory zacheca do zakupu
        mieszkania u nich... A powiedz jakie maja ceny, jakie prowizje na kredyty i ile
        juz wybudowali...
        • Gość: Apsys Re: AW-BUD Developer z Wrocławia - Kto słyszał ??? IP: *.toya.net.pl 25.11.01, 12:00
          Nieważne gdzie pracuje - a w BRE.locum, zamierzam kupić mieszkanie, ale w
          Krakowie:). Chodzi o to,że ciągle nie mogę nadziwić się temu, że ludzie
          powierzają swoje ciężko zarobione pieniądze, firmom wobec których pojawia się
          szereg zarzutów, a potem skarżą się, że zostali oszukani! Nie zachęcam nikogo
          do kupna mieszkania w BRE, tylko sugeruję, żeby kupić mieszkanie w firmie,
          która buduje ze środków własnych, a nie z wpłat klientów! Nie ma niemal dnia,
          żeby nie upadła jakaś firma deweloperska! Skończyły się dobre czasy.. nie
          sprzedaje się już 100% mieszkań przed zakończeniem budowy...! Jeśli deweloper
          nie ma własnych pieniędzy - nie skończy budowy! (zajmuję się nieruchomościami
          od 5 lat, a o deweloperach mnóstwo czytam :)).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka