Gość: ania w. IP: *.chello.pl 27.09.06, 08:13 ja wiem, że nie na temat, ale baaardzo pilnie potrzebuję informacji, gdzie można obecnie dostac na najkorzystniejszych warunkach kredyt w CHF? I jakie jest mozliwie najmniejsze oprocentowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Reflektor2 Re: najtańszy kredyt IP: *.crowley.pl 27.09.06, 12:55 Nie wiem, czy najtańszy,ale sprawdzony: mbank: 2,15 - 2,35 przy finansowaniu 100% wartości inwestycji (Jeśli część ze środków własnych, to nawet mniej) Minusy: - Do tego dochodzi prowizja, ubezpieczenie itd - łącznie 1,4% wartosci kredytu (Jeśli część inwestycji ze środkówwłasnych, to chyba ok. 1%). - Różnica kursowa miedzy kupnem i sprzedażą jest chyba ciut większa niż w innych bankach, ale nie jest to ażtak tragiczne Plusy: + Dodatkowo możesz wziąć do 10% kredytu na "inne cele" (przykład: bierzesz 200 na mieszkanie - zgodnie z umową z developerem - i dodatkowo 20 tys. na dowolny inny cel, niekoniecznie związany z mieszkaniem) + Biorąc kredyt we frankach, podpisujesz umowę na łączną wartość w PLN (Jest to istotne, jeśli bierzesz kredyt w transzach przez pewien czas: Niezależnie od kursu Franka bank da Ci pełną wartość w złotówkach) + Możliwość spłaty kredytu wcześniej, bez dodatkowych opłat i kar (Dzięki temu bank nie powinien dowolnie podwyższać odsetek, bo wtedy weźmiesz kredyt z innego,tańszego banku i po prostu spłacisz mbank. Istotna informacja: NIE jestem pracownikiem mbanku! Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: najtańszy kredyt 27.09.06, 15:32 mbank: 2,15 - 2,35 przy finansowaniu 100% wartości inwestycji 2,15 czego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: najtańszy kredyt IP: *.teklinek.pl 27.09.06, 20:51 mbank taki tani 2,15%? a mi w tym wspaniałym banku podniesli oprocentowanie kredytu w CHF na 4,1% przy wkłądzie własnym 65% Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: najtańszy kredyt 27.09.06, 21:06 To ciekawe, bo mi proponowali na 3,15 % ... Załatwisz mi ten na 2,15 ? Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: najtańszy kredyt 27.09.06, 21:27 > mbank: 2,15 - 2,35 przy finansowaniu 100% wartości inwestycji ( Procenty są nieistotne, tylko marża banku. Ponieważ stopy są zmienne chwilowe oprocentowanie nie ma znaczenia, często to jakiś promocyjny chwyt, który obowiązuje przez krótki czas (coż z tego, że niższe oprocentowanie będzie obowiązywało przez miesiąc jeśli pójdzie potem do góry). Trzeba patrzeć, jak ustalana jest stopa procentowa w stosunku do rynku międzybankowego (LIBOR w walutach, WIBOR w złotych). W umowie kredytowej powinna być zawarta taka informacja, o ile oprocentowanie kredytu przekracza stopę LIBOR oraz w jaki sposób następuje zmiana oprocentowania. 2.15% to niemal napewno jakiś wabik, skoro 6-m LIBOR wynosi w CHF w tej chwili 1.9%, a jeden z najtańszych szwajcarskich banków hipotecznych oferuje kredyty o zmiennej stopie na 2.875% przy 20% wkładzie własnym: www.migrosbank.ch/de/Firmen/Hypotheken/VariableHypothek.htm Oczywiście zawsze teoretycznie mozna refinansować kredyt, ale to zawsze wiaże się z kosztami i nie opłaca się "skakać" między bankami w krótkim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: najtańszy kredyt IP: *.aster.pl 27.09.06, 21:42 Własnie przyznano mi kredyt w multibanku: 2,65% franki , prowizja 0.8 + 0.2 ubepiecznie . Na kredyt czekałam 3 tyg Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: najtańszy kredyt 27.09.06, 21:44 Jaka kwota i jaki wkład własny ? 2,65% to bardzo mało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agness Re: najtańszy kredyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 09:56 Od tego się zaczyna, kończy się znacznie gorzej :/ Ja miałam na 100% kredytu oprocentowanie 2,69%, a tera jest 3,42% Tak więc trzeba się liczyć ze wzrostem, szczególnie teraz przy ciągle podnoszonych stopach % w Szwajcarii.. Agness Odpowiedz Link Zgłoś
doradca_finansowy2 Re: najtańszy kredyt 28.09.06, 10:49 Trzy tygodnie temu 2,65% to był standard, teraz jest trochę drożej. Przy wysokiej kwocie na 100% można liczyć na 2,95%. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: najtańszy kredyt IP: *.aster.pl 28.09.06, 19:46 kredyt 0% wkładu własnego + opłaty okołokredytowe (prowizja, podatek, notariusz) + 40 tys na remont. Za kasę powyzej 80% wartosci nieruchomości placę dodatkową prowizję ok 0.8% wartosc kredytu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: najtańszy kredyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 16:05 a gdzie takie tanie te kredyty? :> u mnie najtańszy jest GE Money Bank - 2,75% i mBank - 3,07%, zero wkładu własnego, kredyt na 300 tys. a w GE nie mogę wziąć kredytu, bo nie mam 2 lat działalności... uuaaa... Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: najtańszy kredyt 28.09.06, 20:17 Te 2,75% to jest liczonem, biorąc LIBOR z 3 ostatnuich miesięcy. Libor idzie w górę, więc i wskaźniki, według którego liczy oprocentowanie GE szybko wzrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś