Dodaj do ulubionych

Arche Piaseczno Poniatowskiego

IP: 62.29.131.* 05.10.06, 12:08
Witam,
Zarezerwowałem tam mieszkanie dwa pokoje 39m po 3950, mają już pozwolenie na
budowę. Miejsce w miarę niezłe, blisko stacja PKP, deweloper z tego co się
orientowałe w miarę ok. Tylko nie rozumiem jednego, dlaczego w KANDRO-2 ludzie
chcąc kupić stali pół nocy i rezerwują po 4700 za metr.
Ja zadzwoniłem do arche parę dni temu i bez problemu zarezerwowałem mieszkanie.
Obserwuj wątek
    • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 05.10.06, 12:21
      Jakie mieskanie zarezerwowałeś ?
    • Gość: ralfik Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: 62.29.131.* 05.10.06, 15:20
      Cena normalna jak na piaseczno, lokalizacja może być, śledząc rynek w Piasecznie
      sądzę, że mieszkania będą tu drożały średnio 10% rocznie.
      Jak dla mnie cena jaką oferuje kandro jest za wysoka na tą chwilę.
      • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 05.10.06, 15:57
        Arche straciło na opinii przy budowie "Brzozowego Zagajnika". Opóźnienia
        dochodziły do ponad pół roku, gdyż równolegle ciągnęli inwestycje w Warszawie,
        dokąd przerzucali budowlańców. Ja prawdę powiedziawszy wątpię w to, by się do
        marca 2008, jak planują, wyrobili. Może to to waży na takim a nie innym
        zainteresowaniu ofertą ?
    • Gość: Ala Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.sggw.waw.pl 06.10.06, 00:43
      też bym kupiła mieszkanie po takiej cenie,
      ale opinie o deweloperze są rózne,
      ponadto byłam na ulicy Poniatowskiego sprawdzić lokalizację
      miejsce owszem, zielono i spokojnie, na początku nawet ładne posesje,
      ale w miejscu gdzie podobno ma byc budowa to same chaszcze i drzewa!
      nie widac gdzie co jest, droga - żwirowa i pełna dziur
      brak ogrodzenia działki, brak tablicy informacyjnej o planowanej inwestycji,
      dlatego zdecydowałam sie na Kandro2
      • Gość: fortix Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: 62.29.131.* 06.10.06, 12:58
        Podobno mają juz pozwolenie i budowa ruszy w listoadzie. Ciekawe czy ta cena
        będzie ostateczna...
        • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 06.10.06, 13:01
          Pozwolenie mają już prawomocne, szykują umowę
          Ja rezerwowałem i mam cenę taką jak w rezerwacji (3600 na parterze + VAT), ale
          ma podlegać indeksacji, tzn. wzrośnie w trakcie budowy :/
          • Gość: mazik Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: 62.29.131.* 06.10.06, 13:29
            O a mi o tym nie powiedzieli, może już zaczynają kombinować.
            Mój znajomy kupił ponad rok temu na Mokotowie, nie miał w umowie zagwarantowanej
            niezmiennej ceny i aby budowa została dokończona dopłacił parę dni temu 60
            tysięcy. dostał pismmo, że albo wszyscy dopłacają albo budowa stanie.
            Jeżeli nie będę miał stałej zagwarantowanej ceny, to się poważnie zastanowię,
            czy w to wchodzić, za duże ryzyko i po podpisani umowy nie ma wyboru albo
            dopłacisz ile chcą albo pa, pa mieszkanko i kasa...
            • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 06.10.06, 21:22
              A miał w umowie, za ile developer zobowiązuje się mieszkanie sprzedać? Jeśli
              tak, a developer kombinuje, są sądy od tego
          • poszi Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 06.10.06, 21:32
            > ma podlegać indeksacji, tzn. wzrośnie w trakcie budowy :/

A w końcu dowiedziłeś sie o jaki im wskaźnik chodzi i jak to mają technicznie
            liczyć? Jeśli prawdą jest, co mówią deweloperzy w niektórych artykułach, że
            koszty budowy bardzo wzrosły, to wskaźnik kosztów budowy GUS, który prawie w
            ogóle nie wzrastał ostatnimi czasy, może wystrzelić ostro do góry. To że do tej
            pory nie wzrósł może być spowodowane tym, że deweloperzy przesadzają lub że
            wzrost dotyczy tylko Warszawy, a nie całej Polski lub że wskaźnik konstruowany
            jest na podstawie daych ze sporym opóźnieniem i dopiero ten wzrost będzie widać.

Może się okazać, ze 3600 plus indeksacja to zrobi sie grubo ponad 4000.
    • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 11.10.06, 20:38
      Która klatka i które piętro ?
      • Gość: GOść Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.06, 11:27
        Nie wiecie co z umowami? Czemu to tak długo trwa? Przecież pozwolenie na budowę
        już jest a umowy miały być podpisywane już w zeszłym tygodniu.
        • langmo Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 13.10.06, 15:29
          Witam
          ja wlasnie tez dzwonie do Arche w sprawie umow. Od tygodnia slysze to samo:
          umowa jest u prawnika.
          Sam nie wiem , co o tym myslec..
          • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 13.10.06, 19:14
            Dzwoniłem do Arche w czwartek, i umowa "już już, zaraz będziemy mieć". Dzwonię w
            piątek - "no, umowy jeszcze nie ma i niewiadomo kiedy będzie". Dziś jestem w
            arche i co słyszę: "umowa jest, tylko nie wydrukowana". Bajzel ?
            Mnie natomiast zastanawia jedno - dlaczego nie chcą mi dać dokumentów przed
            podpisaniem umowy, bym mógł wcześniej złożyć wniosek o kredyt. Przecież jeśli
            złożę go w momencie, gdy będę miał podpisaną umowę, to po pierwsze poczekają
            sobie, aż kredyt dostanę, po drugie, co w sytuacji, gdybym jednak kredytu nie
            dostał ?
            • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 13.10.06, 19:32
              Mi tez sie to nie podoba. dzisiaj tez mi powiedziano ze umowy sa nie wydrukowane
              i ze beda do nas dzwonic. Ciekawe kiedy? Moze wtedy, gdy podniosa ceny?
              W koncu ile mozna przygotowywac umowe, tym bardziej, ze zapewne nieweile sie ona
              rozni od ich umow, jakie zawierali przy poprzednich inwestycjach...
              Jak byscie cos wiedzieli , dajcie prosze znac na forum
              • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 13.10.06, 20:14
                Właśnei sprawdziłem swoją skrzynkę i mam wzór umowy. Mogę podesłać na priv. Jak
                dla mnie jest to jedno wielkie nieporozumienie, ale może ja sie nie znam ...
                • Gość: langmo Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 13.10.06, 22:21
                  Bardzo bym prosil o podeslanie, zalezy mi na zapoznaniu sie z ta umowa.
                  Podaje mail: langmo@gazeta.pl
                  Serdeczne dzieki.
                • Gość: pawel Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 00:32
                  Ja tez dokonalem rezerwacji - w II polowie wrzesnia.

Mozna prosic o przeslanie tego wzoru umowy na nemecek1@o2.pl - bardzo proszę.

Mam jedno podejrzenie ale nie chcę nic pisać do zapoznania się przynajmiej z
                  treścią wzoru umowy.

Z góry dzięki.
                  • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 14.10.06, 09:15
                    Posłałem na priv. Szczerze mówiąc, to w obecnej formie ta umowa jest jak dla
                    mnie nieakceptowalna. CO znaczy np., że developer może budować jak chce, z czego
                    chce, w terminach jakie chce i może dowolnie zmienić plan zagospodarowania
                    "osiedla" i wygląd budynku?
                    • Gość: pawel Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 11:08
                      Dzięki za maila, też mi się parę rzeczy nie podoba, brak odniesienia terminów
                      płatności do postępów prac na przykład, takie zmiany w zagospodarowaniu działki
                      dopuszczalne? Poza tym widzę niedokończona sprawa podziału działki na mniejsze,
                      sprawa dopuszczalnosci odchylen od powierzchni uzytkowej mieszkania itd

Postaram sie cos wiecej dowiedziec czy to jest dopuszczalne.

Pozdrawiam

Moj email jakby coś na priv to nemecek1@o2.pl
                      • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 14.10.06, 11:21
                        > Dzięki za maila, też mi się parę rzeczy nie podoba, brak odniesienia terminów
                        > płatności do postępów prac na przykład,
                        Ponoć ma być w ostatecznej umowie, przynajmniej inne umowy Arche tak mają i tak
                        zapewniał mnie developer

>takie zmiany w zagospodarowaniu działki dopuszczalne?
                        Też mnie to zastanawia. Jak narazie nie przedstawili mi rzadnej koncepcji
                        zagospodarowania terenu: gdzie będą parkingi, gdzie kotłownia, transformator,
                        plac zabaw, śmietnik. Nie chciał bym mieć widoku z okna np. na śmietnik ...

> Poza tym widzę niedokończona sprawa podziału działki na mniejsze,
                        Ciekawe po co to robią, skoro następnych etapów tam nie będzie

> sprawa dopuszczalnosci odchylen od powierzchni uzytkowej mieszkania itd
                        To akurat jest zgodne z prawem, aczkolwiek muszę się dokładnie dowiedzieć, czy w
                        przypadku, gdy mieszkanie wyjdzie mniejsze niż na projekcie kasę zwracają. Ponoć
                        3% to górna granica błędu. Przy moim mieszkanku wychodzi 1,4 m2, a to już ponad
                        5tys ...

> Postaram sie cos wiecej dowiedziec czy to jest dopuszczalne.
                        Masz jakiegoś znajomego prawnika ?

Mnie bardziej zastanawia punkt, w którym developer pisze, ze może budować z
                        czego chce, jak chce, z kim chce i kiedy chce. To w końcu od czego jest projekt ?
                        • Gość: pawel Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 11:49
                          > > Poza tym widzę niedokończona sprawa podziału działki na mniejsze,
                          > Ciekawe po co to robią, skoro następnych etapów tam nie będzie

Moze chodzi o wydzielenie czesci dzialki na budynki mieszkalne i budynki
                          uslugowe typu smietnik magazyn jakis kotlownia itd? Zgadzam sie ze powinien byc
                          plan zagospodarowania dzialki i tego sie powinnismy trzymac...

> Masz jakiegoś znajomego prawnika ?
                          Mam, postaram sie cos dowiedziec....tylko nie wiem czy on sie specjalizuje w tym
                          ale moze sie dowie od kogos...

> Mnie bardziej zastanawia punkt, w którym developer pisze, ze może budować z
                          > czego chce, jak chce, z kim chce i kiedy chce. To w końcu od czego jest projekt?

Również ciekawe, może ktoś z innych forumowiczów wie coś na ten temat?

• jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 14.10.06, 15:24
                            Wróciłem właśnie z oględzin "placu boju". Coś się zaczyna ruszać, wytyczony
                            jest, przy pomocy desek, zarys fundamentów i zaczynają kopać. Razem ze spotkaną
                            na miejscu rodzinką zrobiłem mały obchód po okolicy, w trakcie której
                            natrafiliśmy na mieszkankę domu znajdującego się na południe od naszego bloku,
                            przy zbiegu Poniatowskiego i Dworcowej (sam narożnik, po drugiej stronie
                            "łącznika"). Stwierdziła, że jakiś developer chce kupić od niej tą działkę i
                            zapewne na wiosnę ją sprzeda. Tylko nie wiedziała, jak się ten developer nazywa
                            :] Ktoś z was wie może coś więcej, co ma powstać na tej działce narożnej, oraz
                            naprzeciwko, gdzie teraz są totalne chaszcze oraz na tej działeczce nieco na
                            północ, ogrodzonej betonowym murkiem ?
                            • Gość: pawel Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 16:51
                              Hej, mam pytanie w takim razie czy zarys fundamentow budynku jest blizej ulicy
                              czy blizej tego zoltego domu co jest na sasiedniej dzialce od strony Dworcowej
                              oraz czy blizej tego lacznika poniatowskiego z dworcowa czy blizej nastepnej
                              dzialki?

Pozdrawiam

Moj mail na priv nemecek1@o2.pl
                              • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 14.10.06, 17:00
                                Budynek posadowiony jest bliżej tego budynku - od strony Poniatowskiego będzie
                                wjazd i parkingi. Trochę mnie to martwi, bo mam mieszkanie na parterze, od
                                strony tego budynku z tyłu i do tej pory nie wiem, jak blisko tego budynku ma
                                stać nasz, tzn. czy przypadkiem zamiast mieszkania nie będę miał ciemnej norki ...
                                A co do szerokości, to praktycznie budynek ma zająć całą szerokość działki.
                                Tylko od strony północnej ma być ponoć uliczka. Ciekaw jestem, gdzie stanie plac
                                zabaw i śmietnik.
                                • Gość: pawel Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 17:25
                                  Budynek posadowiony jest bliżej tego budynku - od strony Poniatowskiego będzie
                                  > wjazd i parkingi. Trochę mnie to martwi, bo mam mieszkanie na parterze, od
                                  > strony tego budynku z tyłu i do tej pory nie wiem, jak blisko tego budynku ma
                                  > stać nasz, tzn. czy przypadkiem zamiast mieszkania nie będę miał ciemnej norki

A masz mieszkanie w ktorej klatce, tej blizej łącznika czy bliżej następnej
                                  działki? Ten budynek od Dworcowej nie jest na całą szerokość naszego tylko
                                  nachodzi tutaj od strony lacznika. Ponadto widzę że konieczne będzie sie
                                  zapoznanie z planem zagospodarowania działki przed podpisaniem umowy. Żeby sie
                                  nie okazalo ze nie bedzie zadnego placu zabaw np a bedzie kotlownia pod nosem.

A co do sąsiednich działek to zapewne staną tam bloki mieszkalne, teren jest w
                                  miarę atrakcyjny blisko dworca PKP i pętli autobusowej, zapewne za oknem za
                                  kilka lat bedziemy miec nie chaszcze tylko budynki - zgodnie z planem
                                  zagospodarowania nie moga to byc zadne wieżowce tylko takiej wysokosci jak nasz...

Ponadto jesli idzie o ulice Poniatowskiego to w planach na przyszly rok
                                  utwardzenie nawierzchni a wiec bedzie normalnie asfalt.

Moj email na priv: nemecek1@o2.pl
                                  • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 14.10.06, 18:50
                                    > A masz mieszkanie w ktorej klatce, tej blizej łącznika czy bliżej następnej
                                    > działki?
                                    Klatka północna. Z tego, co wstępnie pokazywali mi w biurze sprzedaży, to moje
                                    mieszkanie ma wypaść dokładnie na narożniku tego budynku naprzeciwko. Mieszkałem
                                    kiedyś w bloku, w kawalerce na parterze, tyle, że od strony wschodniej. Po
                                    południu cień budynku był taki, że w mieszkaniu było niemal kompletnie ciemno.
                                    Zobaczymym, jak będzie z parterem od zachodu, choć tutaj właśnie ten budynek
                                    naprzeciwko będzie rzucał cień ...

> Ponadto widzę że konieczne będzie sie
                                    > zapoznanie z planem zagospodarowania działki przed podpisaniem umowy. Żeby sie
                                    > nie okazalo ze nie bedzie zadnego placu zabaw np a bedzie kotlownia pod nosem.
                                    Dokładnie. Tylko dlaczego developer upiera się, by pokazać to dopiero przy
                                    podpisywaniu umów? Chyba znów się będę musial do nich przejść. A co do kotłowni
                                    nie rozumiem, dlaczego nie ma wzmianki o niej w umowie: ani o tym, że wogóle
                                    będzie, ani do kogo będzie należeć, ani jak będzie rozliczana ...

> Ponadto jesli idzie o ulice Poniatowskiego to w planach na przyszly rok
                                    > utwardzenie nawierzchni a wiec bedzie normalnie asfalt.
                                    Ja widziałem już w planach na ten rok zrobienie tej ulicy. I tak jest ponoć od
                                    kilku już lat ;)
                                • Gość: pawel Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 17:55
                                  Jeszcze co do odleglosci miedzy budynkami to tą reguluja przepisy prawne ,
                                  bodajze 10m miedzy budynkami, 4m od granicy dzialki....moglby ktos potwierdzic.

Zauwaz ponadto ze ten budynek na sasiedniej dzialce nie jest wysoki,
                                  jedno-pietrowy wiec ciemnosci bym sie nie obawial. :)
                • agniecha_77 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 15.10.06, 21:05
                  czesc
                  czy tez moge prosic o wzor umowy, na priva
                  agniecha_77@gazeta.pl?
                  dziekuje z gory i pozdrawiam pewnie przyszlych sasiadow
                  • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 15.10.06, 22:54
                    Witam :) Które masz mieszkanko ?
                    • agniecha_77 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 16.10.06, 19:11
                      witam
                      mieszkanko mamy takie rogowe (poniatowskiego a taki maly domek jednorodzinny)
                      na 2 pietrze
                      mam nadzieje, ze wszystko z prawnego punktu widzenia bedzie w porzadku, bo nie
                      ukrywam ze lokalizacja, jak dla nas, jest super i chcielibysmy tak zamieszkac :-
                      )
                      (no i cena jeszcze w granicach rozsadku)
                      pozdr.
                      • Gość: gość Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.06, 10:01
                        To chyba będziesz mieszkć pod nami bo ja 3 piętro z widokiem na Poniatowskiego.

Marzena
                  • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 16.10.06, 13:57
                    Wzór umowy jest już na stronie developera
                    • Gość: reniatka Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.era.pl 16.10.06, 14:45
                      czesc,

wlasnie tez widzialm umowe i rozmawialm a wlasciwie chyba klocialam sie z
                      panienka w biurze...nie rozumiem czemu nie chca podpisac pierwszej umowy
                      notarialnie, tylko dopiero po wplacie 10% zaliczki...dla mnie to chore - w koncu
                      to umowa notarialna chroni mnie i nie rozumiem w czym problem. co ciekawsze,
                      umowa notarilna MUSI byc podpisana u ich notariusza "bo mu ufaja" i nie pomaga
                      argument, ze to ja wykladam kase na notariusza i mams wojego zaufanego.
                      uslyszalam nawet argument ze "pani pelnomocnik jest w ciazy i NIE BEDZIE
                      przeciez latac po calej Warszawie do notariuszy"...poza tym oni mnie "zapewniaja
                      ze ten notariusz jest pewny"...no przykro mi bardzo, ale dla mnie to tylko słowa.
                      nie wydaje sie wam to dziwne? czy ktos jeszcze chcial podpisac umowe notarialna
                      zamiast placic praktycznie "w ciemno" 10%?
                      • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 15:02
                        Mam pytanie: czy do Was ktos z Arche zadzwonil w sprawie umow?
                        Czy zwyczajnie trzeba tam sie przejsc i sie przypomniec, bo jak widac chyba
                        zapomnieli by zadzwonic...
                        • Gość: reniatka Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.era.pl 16.10.06, 15:42
                          owszem, był mój mąż. na podpisywanie umowy mozna sie umawiac do czwartu i potem
                          od wtoreku (przerwa spowodowana przeprowadzka do nowego biura).

pozdr.,
                          R.
                          • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 16.10.06, 16:05
                            Dokąd się przenoszą ?
                      • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 16.10.06, 16:05
                        > wlasnie tez widzialm umowe i rozmawialm a wlasciwie chyba klocialam sie z
                        > panienka w biurze...nie rozumiem czemu nie chca podpisac pierwszej umowy
                        > notarialnie, tylko dopiero po wplacie 10% zaliczki.

Z kim rozmawiałaś ?
                        • Gość: reniatka Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.era.pl 16.10.06, 16:10
                          z jakas panienka. prosilam o rozmowe z "panią pełnomocnik", ale najpierw
                          podpisywala umowe, a teraz to niestety nie wiem. kobieta, z ktora rozmawialam
                          twierdzila uparcie, ze pani pełnomocnik powie mi to samo, co ona, bo
                          "konsultowała z nią odpowiedzi". podstawowym hasłem na każde moje pytanie było
                          "taką mamy procedurę i MUSI sie Pani do niej dostosowac, by podpisac umowe". I
                          nie dziala argument, ze o ja za to płacę, więc powinni sie dostosowac...

mialam wrazenie jakbym sie cofnela do lat dziecinstwa, kiedy pani w okienku byla
                          rowna Panu Bogu, a klienta obowiazywala zasada SKLEPu - Stoj Kliencie Lub
                          Ewentualnie Popros...
                          • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 16.10.06, 16:18
                            Jeśli to p.Nessel - taka blondyna, pod 40-tkę, która nie jest pełnomocnikiem
                            firmy tylko osobą od wydawania i kserowania dokumentów, to się nie dziwię. Od
                            niej się nic nie dowiesz i nie załatwisz. Ją możesz poprosić o jakiś papierek -
                            pod warunkiem, że wcześniej ustalisz, że już w biurze jest. Kwestii związanych z
                            umową, pieniędzmi itp. nawet z nią nie poruszaj.
                            • Gość: reniatka Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.aster.pl 16.10.06, 22:15
                              No podobno taka blondyna - mąż z nia rozmawial. Mam wrazenie, ze po 3 telefonach
                              z zapytaniem o prawnika zaczela mi na odczepnego odpowiadac, ze "pani
                              pelnomocnik podpisuje umowe" - ciekawe jaka skoro wzor maja od dzis...
                              ale spokojnie - panie w dziekanacie przezylam, to i z nia dam rade;-)
                              czy poza p.Helman (pelnomonik) kojarzycie kogos, z kim mozna konkretnie
                              porozmawiac?
                              • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 16.10.06, 22:18
                                Najbardziej konkretnie rozmawiało mi się z panią Hanną, lub Haliną, nazwiska
                                niestety nie pamiętam :( Rozmawialem z nią tylko raz.
                                A jeśli chcesz oszczędzić sobie nerwów, to w dyskusje z p.Nessel się nie wdawaj :)
                                • Gość: reniatka Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.era.pl 17.10.06, 12:51
                                  jestem wlasnie po rozmowie z p.Helman (pelnomocnik) i uslyszalam nastepujace
                                  rewelacje:
                                  - oni w ogole moga sie nie zgodzic na podpisanie umowy przedwstepnej w formie
                                  notarialnej
                                  - umowa MUSI bys podpisana u ich notariusza - a dlaczego?? no bo tak i juz
                                  - jak mi nie odpowiada, ze nie moge wybrac notarisuza, chociaz za niego place to
                                  moge w ogole nie kupowac u nich mieszkania
                                  - to jest ich "niepisana oferta" i nie mozna tego negocjowac...

nie dostalam odpowiedzi czy ostateczna umowa tez ma byc u ich notarisuza, ktory
                                  "zabezpiecza ich interesy" (dokladnie takiego stwierdzenia uzyła) a moje go nie
                                  interesuja...
                                  krotko mowiac albo podpisuje na ich warunkach, albo wcale.
                                  • kajtki2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 17.10.06, 13:01
                                    z tego co sie orientuję ostateczna umowę też podpisuje się u ich notariusza.
                                    • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 17.10.06, 13:12
                                      Chyba nie mają prawa Cię do tego zmusić
                                      • Gość: reniatka Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.era.pl 17.10.06, 13:24
                                        nie, nie maja
                                        ale skoro mi "nie pasuja warunki, to moge wybrac innego developpera" - tak mi
                                        powiedziala p.Helman
                                        i tu są schody, bo mi oferta jako taka odpowiada tylko wolałabym mojego
                                        notariusza, ktory mi sprawdzi umowe...a im najwidoczniej nie zalezy na kliencie
                                        mam tylko nadzieje, ze jak juz kupie to nie bedzie innych szopek i kolejnego
                                        ultimatum w stylu "musicie panstwo wybrac firme A do sprzatania, bo jak nie to
                                        nie bedzie w ogole"...
                                        jedyny moment zaskoczenia byl jak powiedzialam, ze jest forum, na ktorym ludzie
                                        sie wymieniaja uwagami na temat ich pracy i warunkow;-)

z notariuszem podejrzewam, ze jest tak: w zamian za obsługe prawna inwestycji
                                        oni sie zobowiazali do podpisywania umow z klientami u tego notariusza. krótko
                                        mowiac to my placimy za ich obsluge prawną...
                                        • Gość: jaQbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 14:30
                                          > ultimatum w stylu "musicie panstwo wybrac firme A do sprzatania, bo jak nie to
                                          > nie bedzie w ogole"...
                                          Mogę Cię pocieszyć - od momentu, gdy ponad polowa lokali ma już akty notarialne,
                                          wspólnota - zawiązywana niejako autmoatycznie na mocy prawa - ma prawo odwołać
                                          dotychczazsowy zarząd, czyli w tym przypadku developera.
                                        • Gość: jaQbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 14:32
                                          > jedyny moment zaskoczenia byl jak powiedzialam, ze jest forum, na ktorym ludzie
                                          > sie wymieniaja uwagami na temat ich pracy i warunkow;-)

He, he, co odpowiezdieli?
                                          A co do forum, to będę chciał założyć forum naszego osiedla. Może na GW, ale
                                          raczej zrobię osobną stronkę. Tylko kwestia kiedy ...
                                          • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 17.10.06, 14:41
                                            Super pomysl, forum osiedla to naprawde fajna sprawa,
                                            mnostwo osiedli takowe posiada.
                                            Bardzo dobry pomysl.
                                            Ps. Bylismy dzis na Poniatowskiego, praca na terenie szla pelna para :)oby tak
                                            dalej..
                                            • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 17.10.06, 15:13
                                              Mają spore zaległości, bo były problemy z pozwoleniem na budowę. A idą
                                              przymrozki, więc muszą przyspieszyć. Niby mają oddać to do kwietnia 2008, co
                                              oznacza BARDZO mało czasu.
                                          • Gość: reniatka Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.era.pl 17.10.06, 14:43
                                            ja sie bardzo chętnie na to "piszę":-) fajnie poznac przyszlych (mam
                                            nadzieje...) sąsiadów i nie wprowadzac sie z calkiem obcymi ludzmi - nawet jesli
                                            to tylko znajomosci na poziomie internetu:-)
                                            • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 17.10.06, 15:14
                                              Spokojnie. Spotkania w realu też będą :)
                                              • Gość: gość Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: 195.245.213.* 17.10.06, 19:54
                                                W powyższej rozmowie swoimi wątpliwościami, przy niepewnym zachowaniu
                                                developera już sami sobie odpowiedzieliście dlaczego w KANDRO-2 są nocne
                                                kolejki. Inna pólka.
                                  • Gość: gość Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.06, 07:48
                                    Czy Arche udostępnia załączniki do umowy meilem. Wysłałam do nich prośbę i ani
                                    widu ani ałychu. Czy komuś udało się wynegocjować jakieś zmiany w umowie. Po
                                    wstepnej konsultacji z prawnikiem, dowiedziałam się, że ta umowa to raczej
                                    standard i ciężko będzie coś zmienić.
                                  • Gość: gość Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.06, 08:00
                                    reniatka

Czy podpisałaś już umowę!?

Roboty się posuwają. Byłam w sobotę. Dziś sprawdzę ponownie. Wysłałam umowę do
                                    prawnika. Zobaczę ile mi zaśpiewa, ale chciałabym unikac w przyszłości kłopotów.
                                    Chociaż babka z doradztwa finansowego powiedziała mi, że ta umowa nie odbiega
                                    niczym od innych, do których miała wgląd. A kilka osób starających się o kredyt
                                    z tej inwestycji już u nich było.
                                    • Gość: reniatka Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.era.pl 18.10.06, 10:50
                                      nie, jestem umowiona na 25.10 na podpisanie cywilnoprawnej. tez dalam ją do
                                      prawnika. bede tez przegladac na stronie UOKiK rejestr klauzul niedozwolonych,
                                      moze cos sie znajdzie...;-) zgodnie z postanowieniem SN taka klauzula nawet
                                      jesli zostanie zawarta w umowie nie jest wiażąca dla kupującego. lista dla umów
                                      dot. nieruchomości jest tutaj
                                      www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/niedozwolone_klauzule/rejestr_klauzul_niedozwolonych/
                                      • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 18.10.06, 10:57
                                        Reniatka, kupujesz garaż, czy miejsce postojowe na zewnątrz ?
                                        • Gość: reniatka Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.era.pl 18.10.06, 11:12
                                          chyba garaż...poki co to nie mam nawet prawa jazdy;-)
                                      • Gość: gość Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.06, 12:54
                                        dzięki za link, właśnie wzięłam sie za przeglądanie. Zwróciłam uwagę na zapis o
                                        Vacie, że może sie zmienić z 7 na 22%. Jest pomysł, żeby Vat uległ zmianie w
                                        2008 roku. Sporo musielibyśmy dopłacić. Ale wygląda na to, że ta klauzula jest
                                        niedozwolona.
                                        • langmo Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 18.10.06, 13:02
                                          a mi powiedziano, ze nie ma juz mozliwosci wziecia miejsc postojowych na
                                          zawnatrz i MUSZE wziac garaz. (chyba , ze doplace 200pln za m2)
                                          To juz nie wiem, sa jeszcze wolne miejsca postojowe, czy nie ma ich?...
                                        • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 18.10.06, 13:07
                                          Wszyscy developerzy ją stosują - po prostu oni daja Ci cenę netto, a podatki to
                                          Twój problem.
                • Gość: patryk Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 20:57
                  witam, czy ja rowniez moge prosic? patmail2(at wp.pl
                • Gość: beti Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.aster.pl 21.01.07, 18:59
                  Ja również jestem zainteresowana kupnem mieszkania w tej inwestycji.Możesz mi
                  również przesłać wzór tej nieszczęsnej umowy?Totalnie nie wiem w co się
                  pakuje.Mój e-mail bgsg@vp.pl.Z góry serdeczne dzięki.Pozdrawiam.
                  • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 22.01.07, 11:26
                    Arche jest developerem "takim sobie" - są lepsi, są i gorsi. Budowa póki co
                    idzie naprzód - w ciągu ostatniego tygodnia sporo zrobili. Lokalizacja moim
                    zdaniem jest bardzo fajna, aczkolwiek niższe piętra w klatce od strony tego
                    sąsiedniego budynku mogą nie być najlepszym wyborem
    • Gość: Olga Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 14:04
      Witam,

W Kandro2 były kolejki, gdyż jest to solidny developer. A Arche robi sobie jaja
      z klientami. Niestety jest również moim developerem. Jedyne 9 miesięcy
      opóźnienia w przekazaniu mieszkania.... Już 5 miesięcy czekamy na akty
      notarialne i nie ma widoków aby w najbliższym czasie były. Panie z biura są
      nierzetelne, nie mają o niczym pojęcia i kłamią. Jedna wielka farsa. Nie
      wierzę, że wam wybudują na wiosnę te mieszkania. Macie wpisane w umowy kary dla
      developera za opóźnienia? Jeśli nie to zastanówcie się dlaczego. Sami nie
      potrafią przestrzegać zapisów własnej umowy przedwstępnej, np. takiego banału
      jak nasz adres korespondencyjny.
      Arche=porażka
      • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 18.10.06, 18:35
        Moze orientujecie sie, czy Arche oddaje w miare na czas domy?
        Kraza sluchy, ze miewaja spore opoznienia.
        Kurcze, juz sami nie wiemy czy w to brnac czy kupic cos na rynku wtornym i miec
        swiety spokoj.
        Moze ktos wie z wlasnego doswiadczenia jak to bywa z terminami u Arche..
        • Gość: Olga Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.kablowka.waw.pl 18.10.06, 19:19
          Arche z zasady nie dotrzymuje terminów. Nasze nieszkanie oddało z opóźnieniem
          9-cio miesięcznym. W umowie data oddania była sierpień 2005 a klucze dostaliśmy
          maj 2006.... Inni mieszkanicy mieli jeszcze większe opóźnienia. Każdy miał w
          umowie wpisany inny termin oddania mieszkania, terminy zależały od daty
          podpisania umowy przedwstępnej. Kto podpisał wcześniej tym samym miał większe
          opóźnienie.
          • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 18.10.06, 19:24
            witaj Olga
            A ktora to byla inwestycja Arche?
            Musialas pozniej doplacac tzw"koszty ukryte"? jak to czesto czynia developerzy?
            tzn kaza doplacac pokazne sumy tlumaczac sie wiekszymi kosztami, i jak nie
            zplacisz nie dostaniesz mieszkania.Czy w miare trzymaja sie cen z umowy?
            Dzieki z gory za wszelkie info.
      • Gość: gość Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.06, 08:35
        Wczoraj byłam po raz drugi w biurze na Ursynowie. Pani która tam siedzi w ogóle
        jest niezorientowana. Nic konkretnego nie moglismy się dowiedzieć. Obiecała, że
        we wtorek po przeprowadzce będzie wszystko wiadomo. Miałam wrażenie, że albo
        mało zarabia, albo nie chce udzielać konkretnych informacji, aby uniknac
        ewentualnych pretensji do jej osoby. Ciekawa byłam jak wyglądają załączniki, co
        z ogrzewaniem, kto i jak długo będzie zarządzał zanim zostanie powołana
        wspólnota. A propo miejsc postojowych tez zero informacji i odnośnie
        zagospodarowania terenu.
        No ale do trzech razy sztuka. Tym razem nie popuszczę.
        Roboty idą pełna parą. Byłam wczoraj.
        • Gość: jaQbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 09:56
          Pisalem już - ale powtórzę
          p. Nessel nie jest od załatwiania spraw związanych ściśle z umową, budową itp.
          Ona pełni tam praktycznie tylko rolę sekretarki: co wie to przekaże, co ma to
          da. Od załatwiania spraw są panie Hellman i Felińska. A to, że jest pierwszą
          osobą , z którą klient ma kontakt, to już inna bajka
          Ja w tej chwili sprawy z nimi załatwiam tak:
          1. Telefon do p. Hellmann z pytaniem, czy jest dokument. JEśli nie ma, ostro
          naciskam na załatwienie. Również wszelkie ustalenia przeprowadzam z nią lub p.
          Felinską
          2. Jeżeli dostaję potwierdzenie, że jest, wtedy po godz. 17 - ej, gdy zostaje
          tylko osoba dyżurna, wykonuję drugi telefon z potwierdzeniem, że p. Hellman
          przekazała sprawę, co niestety nie zawsze się zdarza
          3. Jeśli dostaję potwierdzenie, zjawiam się u nich przez 19 i odbieram papierek.

Załączniki do umowy dostałem, aczkolwiek wymagało to wykonania kilku telefonów.
          JEst opis techniczny budynku i mieszkania, ale nie ma nic na temat kotłowni. Nie
          wiem tez nadal, co z zarządzaniem inwestycją do czasu powolania wspólnoty. Co do
          zagospodarowania terenu, to plan jest taki jak w folderach, tzn gdzie miejsca
          postojowe, gdzie plac zabaw i śmietnik. Nie ma natomiast nic na temat
          umiejscowienia kotłowni.

• Gość: gość Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 19.10.06, 10:41
            Witam
            O jakiej kotlowni mowisz? przeciez jest napisane w zalczniku: instalacja C.O.
            centralne ogrzewanie, tzn miejskie
            • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 19.10.06, 12:08
              Taak ?
              Dzwoniłem przed chwilą, i potwierdzają to, co było ustalone do tej pory - będzie
              lokalna kotłownia, należąca do wspólnoty. Wieczorem mam przedzwonię jeszcze raz,
              bo niestety p.Hellman była zajęta, a p. Nessel nie wie, gdzie ma być
              posadowiona. Trochę to dziwne, bo załącznik o kotłowni nie wspomina - będę się
              domagał uzupełnienia tegoż.
              W każdym razie 2 moje wątpliwości rozwiały się. Jedna na plus, druga na minus
              + ścianki na szczęście nie będą papierowe
              - nie będzie przyłącza siły do kuchni tylko gaz
              3 - i teraz to. No to ciekawie, ciekawie
            • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 19.10.06, 12:09
              Nie. Centralne oznacza, że nie masz własnego pieca w mieszkaniu, tylko jesteś
              podłączony do systemu grzewczego w bloku. A czy to jest kotłownia miejska,
              osiedlowa, czy dla jednego budynku, to nie ma znaczenia.
              • grzecholek Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 19.10.06, 12:35
                A nie chodzi czasem o kotłownie na potrzeby ogrzewania wody?
            • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 19.10.06, 14:19
              Skoro C.O oznacza dla nich kotlownie w budynku, to jest to interesujace
              podejscie. Jakub, jak dowiesz sie czegos od nich o tej kotlowni to daj prosze
              znac na forum.
              A moze wiecie ile mniej wiecej bedzie sie tam ksztaltowal czynsz?
              • Gość: KH Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 17:37
                Ludzie co Wy panikujecie i siejecie zamęt. Nie będzie tam żadnego miejskiego
                ogrzewania tylko własna kotłownia( czyli piec na gaz) umiejscowiony w bloku.
                Będzie służył do ogrzewania wodi i mieszkań. To wszystko w tym temacie i nie
                panikujcie z tą kotłownią to nie osiedle PDr-u żeby była tradycyjna kotłownia
                na węgiel. Może jeszcze wyznaczą dyżury kto jest palaczem w jaki dzień.
                • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 19.10.06, 20:14
                  Kotłownia = pomieszczenie na piec gazowy. To nie będzie piecyk typu Junkers czy
                  Vaillant, wielkości takiego, jaki wstawia się do mieszkania. Kiedyś w czasie
                  studiów wynajmowałem mieszkanie w bloku, gdzie była kotłownia ogrzewająca całe
                  osiedle. Podobno wychodziło taniej niż ciepło z sieci miejskiej, aczkolwiek nie
                  miałem specjalnego porównania, więc ciężko mi stwierdzić, czy była to prawda.
                  • Gość: KH Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 11:47
                    No dokładnie kotłownia to pomieszczenie z piecem zwykle umiejscowiona w piwnicy
                    bloku lub na poddaszu(są i takie rozwiaznia) więc nie wiem o co panika z tą
                    kotłownią. Kotłownia jak kotłownia i co tu się rozwodzić wiecej?
    • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 19.10.06, 21:04
      Albo ja czegoś nie wiem, albo Arche zaczyna cos kombinować. Patrzę na stronę
      Tabelaofert.pl i co widzę? Pełno ofert mieszkań, które niby są zarezerwowane i
      cena - od 4173 do 4280 za m2? Ktoś wie, o co chodzi? Czy zeny z rezerwacji są
      nadal ważne ?
      • agniecha_77 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 19.10.06, 22:49
        Myślę (tj. mam nadzieję) że nas obowiązują stare ceny (zresztą na stronie arche
        jest cennik z adnotacją, że dotyczy on umów podpisanych do 15.10 więc można
        mieć nadzieję, że odróżniają oni "starych" od "nowych").
        Co do tabeli ofert, myśle że nie ma w tym nic dziwnego, że pojawią sie tam
        mieszkania już zarezerwowane. Z punktu widzenia Arche możemy zrezygnować, więc
        oni szukają potencjalnie kolejnych klientów. Jest wielu developerów, którzy
        mają długi listy rezerwacyjne na jedno mieszkanie. Ważne jest aby respektować
        kolejność na takiej liście.
        Pozdrawiam
        • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 19.10.06, 23:17
          > jest cennik z adnotacją, że dotyczy on umów podpisanych do 15.10 więc można
          > mieć nadzieję, że odróżniają oni "starych" od "nowych").

A podpisałaś umowę przed 15.10, czy tylko rezerwację ?
          • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 20.10.06, 08:13
            To, ze cena sie zwieksza , kiedy budowa rusza to w tym kraju niestety jest juz
            normalne...
            Ja nie mam podpisanej umowy rezerwacyjnej tylko rezerwacje , gdyz umowy
            rezerwacyjne nie obowiazywaly, kiedy uprawomocnilo sie pozwolenie na budowe,
            (bylo to na poczatku pazdziernika)
            Podano mi w tym tygodniu cene za calosc (taka jak na poczatku) i zapewne taka
            bedzie obowiazywala. Mysle, ze niepokoicie sie na zapas.
            • Gość: gość Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 09:24
              Te wieksze ceny na portalach dot budowy na Poniatowskiego pewnie sa podane dla
              nowych klientow, ceny dotyczace budowy wielu osiedli zmieniaja sie bardzo
              szybko, jednak nie dotyczy to tych klientow, ktorzy maja juz dawno zarezerwowane
              mieszkanie..
              A to ze zarezerwowane mieszkania sa pokazane jako wolne, to normalne, poki nie
              ma umowy wlasciwej to mieszkanie jest postrzegane jako potencjalnie wolne,
          • agniecha_77 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 20.10.06, 20:41
            podpisalam umowe (rezerwacyjna) przed 15.10, wiec mam nadzieje ze cena bedzie
            niezmienna, choc nic mnie juz pewnie nie zdziwi
            • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 23.10.06, 18:28
              Ktoś podpisał już umowe przedwstępną ? Na stronie jest nowy wzór umowy - co o
              nim sądzicie ?
              • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 23.10.06, 19:38
                Ja jeszcze nie - podpisuje w tym tygodniu.
                mam nadzieje, ze zapis odnosnie VAT (w przypadku jego zwiekszenia do 22%) bedzie
                sie odnosil tylko do tych nie wplaconych zaliczek, nie jest to jasno i klarownie
                napisane.Prawo nie dziala wstecz ale wole miec to na pismie.
                Z umowy nie wynika, ze dolicza wiekszy VAT do czesci nie splaconej, choc
                teoretycznie wystawiaja f-ry po kazdej wplaconej zaliczce wiec nie moga doliczyc
                wiekszego VAT-u do tej wplaconej sumy, ale kto to wie...
                • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 23.10.06, 20:46
                  To co wpłacasz, to zaliczki. Mieszkanie będziesz tak naprawdę kupować w 2008
                  roku, podpisując akt notarialny przeniesienia własności. Bolesne, ale niestety
                  tak jest.
                  Nadzieja w tym, że zmiany będą takie, jak głoszą plotki: vat wzrośnie jedynie na
                  mieszkania "luksusowe", powyżej pewnego metrażu
                  • Gość: KH Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 13:06
                    Dokładnie, dla tego w umowie i harmonogramie spłat ostatnia wpłata nie jest
                    określona jako 10% a suma pozostała do spłaty czyli np. + Vat
                    • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 25.10.06, 22:52
                      Czy ktoś z Was juz podpisał umowę? Udało się wam coś wynegocjować odnośnie
                      terminów płatności? Bo we wzorze umowy jest tak, że w ciągu miesiąca chcą mieć
                      wpłacone 50%, a do sierpnia 2007 90% !!! A to dopiero połowa czasu do oddania kluczy
                      • Gość: Pawel Janusz Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 19:56
                        Nikt nie podpisal jeszcze umowy ?
                        • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 26.10.06, 20:56
                          Spokojnie, ja podpisuję (albo i nie) jutro. Kurde, czuję się jak przed
                          podpisaniem cyrografu z diabłem ...
                          • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 26.10.06, 22:20
                            Ja tez podpisalam, i nie tylko ja, mysle, ze ta panika jest niepotrzebna...
                            A terminy i kwoty wplat mam duzo dogodniejsze niz w umowie na stronie Arche.
                            W koncu to tylko jeden maly budynek a nie wielkie osiedle, zeby mialo cos zlego
                            sie dziac w trakcie budowy..
                            • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 26.10.06, 22:22
                              A możesz coś więcej napisać odnośnie tego, jakie masz terminy i co jeszcze
                              wynegocjowałaś? Chyna przyszłemu sąsiadowi zdradzić możesz :) Jak coś, to pisz
                              na priv.
                              • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 27.10.06, 12:32
                                No i umowy nie podpisałem. Okazuje się, że te 10% płatne w ciągu tygodnia jest
                                NIENEGOCJOWALNE. No i teraz zagwostka, skąd je wykombinować, bo w tak krótkim
                                czasie kredytu nie dostanę.
                                Zmienił się termin wydania kluczy - grudzień 2007
                                • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 27.10.06, 13:32
                                  Kurcze, to rzeczywiscie problem. My juz wplacilismy I rate, na szczescie
                                  mielismy na to pieniadze, a bank wcale sie nie spieszy, po 5 dniach dopiero nasz
                                  wniosek zostal wyslany do ich centrali, zobaczymy ile poczekamy....jest to dosc
                                  stresujace...dla Ciebie pewnie bardziej, skoro I rata ma byc placona z banku.
                                  Zyczymy powodzenia
                                  • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 27.10.06, 16:10
                                    Będę kombinował skąś te 10%, ale to różnie być może. Jest to zaliczka
                                    nienegocjowalna, tzn. nie ma możliwości, że się z nią spóźnię, bo ... umowa
                                    wchodzi w życie w momencie wpłacenia 10% wartości mieszkania. Nie wpłacisz -
                                    mieszkanie spowrotem jest wolne
                                • Gość: KH Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 13:39
                                  Nieststy, nam tez nie chcą przesunąć pierwszej wpłaty. Trzeba wyłozyć z własnej
                                  kasy to 10% Pocieszające jest że planuja oddać wcześniej niz zakładali.
                                  Zobaczymy jak to bedzie ale licze na to że dużo się nie opóźni i na początku
                                  2008 bedziemy juz mieli swoje mieszkania
                                  • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 27.10.06, 16:14
                                    Jedyne, co można zakombinować, to złożyć teraz papiery które się ma + umowa
                                    rezerwacyjna. Bank an tej podstawie zrobi wstępną analizę. Ok. 10 listopada
                                    podpisać umowę i liczyć na to, że bank wyrobi się w 7 dni ... Ale to ryzykowne
                                    strasznie.
                                  • Gość: Brz_zag Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.cst.tpsa.pl 27.10.06, 16:18
                                    > Pocieszające jest że planuja oddać wcześniej niz zakładali.
                                    > Zobaczymy jak to bedzie ale licze na to że dużo się nie opóźni i na początku
                                    > 2008 bedziemy juz mieli swoje mieszkania

Spytaj mieszkanców brzozowego zagajnika (niedaleko od Poniatowskiego) jakie byly
                                    terminy planowane, a kiedy mają podpisać akty notarialne.

Z grubsze biorąc min. 8 miesięcy opoznienia.
                                    Czytaj umowę !! Ustne deklaracje Arche między bajki wlożyć!!!!
                                    • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 27.10.06, 21:23
                                      Witam
                                      jesli jestes mieszkancem Brzozowego Zagajnika to mozesz napisac ile mieliscie
                                      opoznienia w oddaniu budynku i kiedy macie podpisac umowy notarialne? tzn ile
                                      czasu od momentu oddania lokalu?
                                      Podobno byly jakies problemy z pracownikami na budowie, ale nie wiem czy to prawda.
                                      Mozesz cos napisac w tej sprawie?
                                      • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 27.10.06, 21:48
                                        Z tego co ja wiem, z rozmowy z napotkaną mieszkanką "Brzozowego", to mieli
                                        problem z opóźnieniami na Woronicza, bo niedoszacowali skali robót. A że była to
                                        droższa i niejako ważniejsza inwestycja, to przekładali ludzi z "Brzozowego" tam.
                                        Na dizeń dzisiejszy roboty na Poniatowskiego, wg. słów kierownika budowy, idą
                                        przed planem, więc oby tak szły. Byłem tam dziś w południe i pod wieczór, i
                                        widziałem ekipę ok. 10 chłopa. Byli w firmowych kombinezonach, więc raczej nie
                                        sa to podwykonawcy.
                                        • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 28.10.06, 08:58
                                          czyli by sie zgadzalo, to co mowili nam w Arche. A mianowicie, ze wczesniej byly
                                          problemy z podwykonawcami i dlatego bylo opoznienie.
                                          oby na Poniatowskiego szlo sprawnie,na dniach tez sie tam przejedziemy zobaczyc
                                          , jak wyglada postep robot.
                                          • Gość: jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.icpnet.pl 28.10.06, 15:23
                                            Aczkolwiek ponoć do części prac też mają wykonywać zewnętrzne firmy.
                                          • Gość: Mary Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.be.jnj.com 30.10.06, 12:58
                                            Czesc. Ja tez zarezerwowalam mieszkanie na Poniatowskiego. Byłam tam w piątek -
                                            prace idą sprawnie (jak na razie).
                                            • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 14:24
                                              Witam
                                              Ja juz podpisalam umowe,wplacilam I rate. Nie wiem, czy widzieliscie, ze ceny za
                                              m2 na Poniatowskiego na stronie Arche wysrubowaly ostro w gore: 4600 PLN za m2.
                                              Niezle, cale szczescie, ze my juz po umowie i cene mamy poczatkowa..
                                              Widac, ze trzeba kupowac zanim budowa rusza, niestety - ryzykowne ale mniej
                                              kosztowne...
                                              • Gość: Mary Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.be.jnj.com 30.10.06, 14:39
                                                A są szanse zeby ponegocjowac troche umowe?
                                                • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 14:46
                                                  Rozmawialam na temat ewentualnej podwyzki VAT-u ale niczego konkretnego sie nie
                                                  dowiedzialam, jesli chodzi o raty - to sa dla mnie OK, (inne niz w aktualnym
                                                  wzorze umowy na stronie Arche), to , ze cena netto nie ulegnie zmianie - jest w
                                                  umowie, wiec dlatego chodzilo mi tylko o ten VAT (sposob pozniejszego jego
                                                  naliczania w przypadku wzrostu stawki), a to, ze w przypadku opoznienia w
                                                  oddaniu budynku Arche powinno placic odsetki karne, - tego sie chyba nie da
                                                  wynegocjowac..
                                                  • kajtki2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 30.10.06, 14:49
                                                    ja na pytanie o odsetki karne usłyszałam odpowiedź "nie bo nie"

• Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 14:56
                                                    no wlasnie, nie ma chyba mozliwosci wynegocjowania tego z Arche, a szkoda, bo
                                                    tak przynajmniej by nie dopuscili do ewentualnych opoznien
                                                  • kajtki2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 30.10.06, 15:09
                                                    zastanawia mnie też nowy termin oddania - grudzień 2007, a nie jak wcześniej
                                                    kwiecień 2008. jakos nie bardzo widzę zeby się wyrobili.
                                                    ale w sumie i tak nie ma zapisu o odsetkach to dla Arche nie ma znaczenia czy
                                                    wpisza grudzien czy kwiecien.
                                                  • Gość: Mary Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.be.jnj.com 30.10.06, 15:24
                                                    A plany zagospodarowania okolicy ktoś widział?
                                                    A może ktoś przejżał dokumenty finansowe Arche?
                                                  • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 30.10.06, 16:17
                                                    Arche nie jest mala firma, ktora nie ma na koncie zadnych inwestycji.
                                                    mysle, ze panika z ich sytuacja finasowa jest dosc przesadzona. W koncu dopiero
                                                    co wybudowali osiedle Bekasow na Ursynowie(tuz obok mnie, wiec wiem, ze stoi ;))
                                                    A to,ze nie ma zapisu o odsetkach karnych za spoznienia, no coz...nie wszyscy
                                                    umieszczaja ten zapis i coz mozna poradzic...albo sie na to godzic albo szukac
                                                    dalej..a ceny nadal beda rosnac...
                                                  • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 02.11.06, 20:09
                                                    No! W końcu podpisałem dziś umowę. Udało mi się Szanowną Pannę Hellmann uprosić
                                                    o przedłużenie terminu płatności pierwszej raty do 17 - go listopada. I tak
                                                    wcześniej by kasy ode mnie nie dostali, a tak większa szansa, że bank się wyrobi :)
                                                    Czy udało wam się cokolwiek z Szanowną Panną Hellmann wynegocjować? Bo w moim
                                                    przypadku stwierdziła, że przesunięcie terminu to i tak za dużo, co mogła dać ...
                                      • Gość: Brz_zag Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.kablowka.waw.pl 30.10.06, 20:00
                                        Mogę.
                                        Suche fakty.
                                        1. 8 miesięcy opoznienia z protokolem przekazania.
                                        2. Do dziś blizej nieznany termin aktów notarialnych.
                                        3. Juz dawno przestalem wierzyć zapewnieniom Pań z Arche, a co deklaracji na
                                        piśmie to ich nie ma.

Na pocieszenie mogę tylko stwierdzić że można spotkać developpera, który nigdy
                                        nie konczy budowy. Wygląda na to że ARCHE uda się zamknąć inwestycję Brzozowy
                                        Zagajnik może nawet w przyszłym roku.
                                        • monia2611 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 15.11.06, 22:53
                                          Potwierdzam termin opóznienia u mnie był nawet większy bo ok 10 miesięcy i na
                                          dzień dzisiejszy nie wiemy nic o terminach podpisania aktów notarialnych.
                                          Pozdrawiam i życzę powodzenia we współpracy z Arche
                                          • Gość: gość Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.purmo.pl 16.11.06, 10:06
                                            Mam pytanie?
                                            A jak było w waszym przypadku z rękojmią na wady ukryte lokalu? Kodeks cywilny
                                            określa ten okres na 3 lata od momentu wydania lokalu Klientowi i rok czasu na
                                            elementy zagospodarowania zewnętrznego (terenu).

• Gość: lll Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.kablowka.waw.pl 16.11.06, 10:15
                                              3 lata od momentu otrzymana decyzji o użytkowaniu.
                                              • Gość: gość Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.purmo.pl 16.11.06, 10:49
                                                W umowach dostępnych na stronie inwestycji wpisali rok rękojmi. Taa...
                                                • monia2611 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 16.11.06, 11:53
                                                  Witaj,
                                                  Ja mam trzy lata liczone od daty wydania decyzji przyjecia budynku do użytkowania.
                                                  Pozdrawiam
                                                  • Gość: Dominik Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.pia.airbites.pl 16.11.06, 20:30
                                                    ja dzis podpisalem umowe i widnieje w niej zapis z roczna rekojmia
                                                  • Gość: Dominik Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.pia.airbites.pl 16.11.06, 20:32
                                                    Generalnie obawiam się najbardziej VATu 22%. Jak mi przyjdzie zaplacic 22%
                                                    zamiast 7% to bede mial "maly" problem.
                                                  • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.chello.pl 17.11.06, 07:43
                                                    Ja mam w umowie 3 lata rekojmi.
                                                  • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 16.11.06, 22:38
                                                    ja również. A umowę podpisałem 2 listopada
                                                  • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 21.11.06, 08:11
                                                    O kurcze. A jednak mam tylko rok :( Tak to jest, jak sioę nie czyta umowy
                                                    dokładnie ... Ktoś wie, czy to jest zależne od widzimisię developera, czy jakieś
                                                    prawo jakoś to reguluje ?

jQ
                                                    www.poniatowskiego.net
                                                  • Gość: gość Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.purmo.pl 22.11.06, 09:21
                                                    Witam
                                                    umowa podpisana, więc witam sąsiadów.
                                                    Jaqbek2: polecam lekturę art. 568 i 558 kodeksu cywilnego.
                                                  • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 23.11.06, 00:19
                                                    Zapraszam zatem Cię, jak i wszystkich sąsiadów na forum naszego osiedla
                                                    www.poniatowskiego.net.

A co do artykułów wspomnianych przez Ciebie - czy w takim razie Arche miala
                                                    prawo do skrócenia okresu rękojmi ?
    • Gość: Dominik Arche Piaseczno Poniatoskiego - Szukam sasiadow IP: *.it.pl 20.11.06, 00:32
      Witam,
      Kupilem lokal nr. 60 - 2 pietro
      Szukam sasiadow
      Pozdrawiam
      • Gość: gosc Re: Arche Piaseczno Poniatoskiego - Szukam sasiad IP: *.chello.pl 20.11.06, 09:05
        Witam, my mamy nr 70 na trzecim pietrze , pozdrawiam
        • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatoskiego - Szukam sasiad 20.11.06, 14:18
          3...2...1...0...START
          Minęło już trochę czasu, wątek na forum gazety się rozrasta, sporo osób już sie
          ujawniło. Zatem zapraszam wszystkich przyszłych mieszkańców Osiedla
          Poniatowskiego w Piasecznie na forum naszego osiedla :)
          Forum dostępne jest pod adresem www.poniatowskiego.net. Jako że strona dopiero
          dziś ruszyła na dobre, proszę o wyrozumiałosc i zgłaszanie ewentualnych
          znalezionych błędów lub sugestii co do zmian.
          Pozdrawiam i serdecznie zapraszam :)

jQ
          • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatoskiego - Szukam sasiad 20.11.06, 14:19
            A! Zapomniałbym. Ja mam mieszkanko nr. 44 - II klatka, parter.
            • Gość: A Re: Arche Piaseczno Poniatoskiego - Szukam sasiad IP: *.paa.gov.pl 20.11.06, 14:38
              Cześć!
              Wszystko na to wskazuje, że będziemy sąsiadami.
              Podziwiam Twoje zaangażowanie.
              Forum jest OK.
              • Gość: Gość Re: Arche Piaseczno Poniatoskiego - Szukam sasiad IP: *.purmo.pl 22.11.06, 09:26
                Poniatoskiego???????????
                Chyba Poniatowskiego :)
        • kajtki2 Re: Arche Piaseczno Poniatoskiego - Szukam sasiad 22.12.06, 08:56

Witamy sąsiada zza ściany :)))

III piętro, lokal 71 :)
          • Gość: GOSC Re: Arche Piaseczno Poniatoskiego - Szukam sasiad IP: *.chello.pl 23.12.06, 11:08
            A my mamy lokal 70, na trzecim pietrze , wiec bedziemy po sasiedzku ;-)
            • Gość: jQ Re: Arche Piaseczno Poniatoskiego - Szukam sasiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 16:10
              Zapraszam na stronę osiedla: www.poniatowskiego.net :)
              jQ - klatka II, parter, mieszkanie 44
    • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 26.11.06, 17:08
      Tydzień temu, jak byłem na budowie, drewka po drugiej stronie ul. Poniatowskiego
      były poznaczone. Dziś część z nich była już wykarczowana. Czyżby coś miało się
      budować po sąsiedzku?

Pozdrawiam i zapraszam na stronę mieszkańców naszego osiedla
      www.poniatowskiego.net
      • rusekd Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 26.11.06, 23:24
        a jak sie mozna zarejestrowac do forum?
        • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 27.11.06, 08:13
          Wchodzisz na stronę www.poniatowskiego.net. Powinienneś z lewej strony na górze
          (okno "witaj") mieć link "rejestracja". Wpisujesz swoje dane i klikasz przycisk
          "rejestracja", po czym otrzymasz maila zwrotnego. Po kliknięciu na linka w tym
          mailu zostaniesz zarejestrowany w portalu. W razie jakichkolwiek kłopotów pisz
          na adres admin [at] poniatowskiego [dot] pl.
          Pozdrawiam i serdecznie zapraszam

jQ
          www.poniatowskiego.net

• rusekd Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 28.11.06, 18:28
            Juz wiem czemu nie mogłem się zarejestrować. Strona nie działa pod np. mozilla.
            Otworzyłem w explorerem i dziala.
            Pozdrawiam
            • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 28.11.06, 22:18
              Mi niekiedy pod firefoxem też się rozjeżdża - ale nie zawsze. Obiecuję, że jak
              tylko uporządkuję kilka spraw wokół siebie i znajdę chwilę czasu, zajmę się tym.
            • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 28.11.06, 22:19
              A wziąć udział w ankiecie, czy napisac kilka słów o sobie na forum to już się
              nie chciało, co :P
              • rusekd Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 29.11.06, 00:15
                Obiecuje ze wkrotce wezme udzial w ankiecie :)
                • Gość: Krzpia Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.acn.waw.pl 30.11.06, 21:04
                  Witajcie sasiedzi! ;) Od dawna juz razem z narzeczona spogladamy na te forum,
                  znajdujemy tu wiele cennych sugestii. Skoro juz podpisanie umowy i wiele
                  roznych innych procedur za nami, chcielismy sie wreszcie ujawnic :>. Zajrzalem
                  na strone osiedlowa ale niestety przy rejestracji podalem adres na ktory nie
                  otrzymuje maila zwrotnego z aktywacja konta. Czy Admin moglby mi pomoc z tym
                  problemem. Pozdrawiam, do uslyszenia.
                  • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 01.12.06, 10:08
                    Aktywowałem ręcznie Twoje konto. W wolnej chwili sprawdzę, czemu mail nie
                    doszedł. W tej chwili mam trochę zamieszaństwa, bo jestem po - ostatniej mam
                    nadzieję :) - przeprowadzce do kolejnego wynajmowanego mieszkania, więc
                    wybaczcie mi brak czasu na dokładniejsze sprawdzenie problemu ...

Pozdrawiam i zapraszam kolejnych sąsiadów
                    jQ

www.poniatowskiego.net
    • Gość: gość Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.aster.pl 11.12.06, 19:12
      A co sądzicie o obsłudze klienta??? Na przykład o Pani Kindze Helman, z którą
      sie podpisywało umowy sprzedaży. Ciekawi mnie jak macie odczucia

• jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 11.12.06, 21:06
        Jak jej pokażesz, gdzie jej miejsce, to nawet potrafi rozmawiać ;)
        • Gość: gość Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego IP: *.aster.pl 12.12.06, 22:37
          czyli spusciles ja na drzewo i zaczela wreszcie mowic po ludzku ???????????
          • jaqbek2 Re: Arche Piaseczno Poniatowskiego 13.12.06, 09:37
            Nie do końca. Generalnie toczylem z nią pewną batalię o wydłużenie okresu od
            podpisania umowy do wpłacenia pierwszych pieniędzy (załatwiałem expresowo kredyt).
            Powiedziałem, że kasy i tak wcześniej nie zobaczą, więc w końcu zmiękła ;)
            Generalnie do niej trzeba podchodzić bardzo konkretnie i stanowczo. Jest silna,
            dopóki czuje, że jest górą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka