Gość: Jarek IP: *.pekao-fs.com.pl 27.03.03, 17:11 Witam, Czy ktoś już zakupił mieszkanko na Pileckiego? Chętnie poznam przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kkk Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: 217.153.60.* 31.03.03, 09:12 a Ty juz kupiles, w ktorym budynku? pzdr. kkk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 02.04.03, 10:08 Kupiłem 49 m2 w Budynku C na 6 piętrze. Postępy w budowie widać z dnia na dzień. Aby tak dalej, to zamieszkamy w listopadzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: 217.153.60.* 31.03.03, 15:12 Witaj przyszly sasiedzie, jak wrazenia z postepow na budowie? :))) bb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 02.04.03, 10:10 Jestem zadowolony. A Ty? Już stawiają 5 piętro w budynku C. Pewnie 6, 7 do końca miesiąca zrobią, potem cegły, dach, okna i jakoś pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 02.04.03, 10:35 A Ty gdzie będziesz mieszkać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: 217.153.60.* 02.04.03, 11:08 Gość portalu: Jarek napisał(a): > A Ty gdzie będziesz mieszkać? budynek B Vp. widok na Pileckiego i na podworko pozdrawiam, bb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 31.03.03, 15:36 Hmm, chcialabym uwazac sie za wasza sasiadeczke:) Jednak caly czas czekam az ktos wreszcie zdecyduje sie lub zrezygnuje z mieszkanka ktore ja sobie upatrzylam ale caly czas jest dla kogos zarezerwowane(prawie juz 4 tyg!!!) Jezeli nie to trudno wezme inne ten sam rozklad ale po drugiej stronie budynku. A wogole to poprosze o jakies szczegoly co do tej promocji zwiazanej z mebelkami kuchennymi. Jak juz drogi Jarku zakupules mieszkanko to napewno masz szczegolowe informacje???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 02.04.03, 10:15 Jeśli chodzi o mebelki, to nie wiem czy promocja jest nadal. Ponoć była do końca marca. Wygląda to tak, że jest załącznik do umowy, który mówi o wyposażeniu pomieszczenia kuchni. W ciągu 3 miesięcy od podpisania umowy, należy wybrać meble lub sprzęt AGD w firmie Stolmar na kwotę 5% wartości mieszkania - bez garażu. Jeśli meble przekroczą kwotę (kwota jest zaszyfrowana), należy dopłacić różnicę. Gdy nie wykorzysta się kwoty, reszty nie wydają. W moim przypadku było to 9300. A mebelki w Stolmarze mają fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 02.04.03, 13:15 A Jarku mam takie zapytanko czy juz ogladales propozycje mebelkowa? Chcodzi mi o to czy w ramach tych 5% czyli okolo 9000 (tak powinno wyjsc tez i u mnie)jest mozliwosc umeblowania kuchni? Czy raczej za 9000 nic specjalnego sie nie da wybrac. Bo jak wiadomo ceny mebli kuchennych i wyposazenia sa bardzo rozne? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 02.04.03, 14:17 Jeszcze nie rozglądałem się za tym, ale byłem w Stolmarze i mają spory wybór - dużo konfiguracji. Zawsze możesz kupić sobie sprzęt, a meble gdzie indziej, albo odwrotnie. Ja liczę całą zabudowę kuchni na max 20 000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.netia.pl 10.04.03, 10:49 Promocja mebli kuchennych trwa nadal ale tylko pod warunkiem, ze kupujesz miejsce postojowe. Cena nie jest "zaszyfrowana". Juz dzis mozesz jechac z projektem mieszkania i poprosic o wycene mebli kuchennych - tego dowiedzialam sie wczoraj rezerwujac mieszkanie w budynku B na VI pietrze :-) pozdrawiam, Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 10.04.03, 14:51 Gosiu Droga! Tu mnie troche zaskoczylas bo ja zylam w przeswiadczeniu ze miejsce garazowe musze kupic, czy chce czy nie. Tak przynajmniej mi powiedziano. Mam nadzieje ze syt sie nie zmienila!!! Bo ja to bym zdecydowanie wolala nie kupowac garazu niz dostac wyposażenie kuchni za 5% wartosci mieszkania Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.netia.pl 10.04.03, 15:24 Dokladnie dostalam wczoraj taka informacje: moge wykupic miejsce postojowe i dostaje ten talon na meble lub moge miejsca postojowego nie kupowac i talonu nie dostac. Poniewaz my mamy samochod, wiec wybralismy opcje z miejscem postojowym, ktore w konsekwencji wyjdzie naprawde tanio (po odjeciu ceny mebli). Nie wiem, byc moze to jest ich jakas najnowasza oferta promocyjna, bo gdy kolega kupowal mieszkanie w Olimpi w grudniu (nijaki vafel z tej grupy dyskusyjnej:-) to wykupienie miejsca postojowego bylo obowiazkowe. Pozdrawiam, Malgosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 02.04.03, 16:03 Hmm i przepadlo moje upatrzone mieszkanko bo ktos kto tak dlugo rezerwowal jednak je kupil(chyba to bedzie pierwsza osoba ktora bede chciala poznac po wprowadzeniu sie:) Wiec coz biore takie same tyle ze na 3 a nie 5 pieterku. A tak wogole to dzis dzwonil do mnie moj opiekun z DD z ta informacja i przy okazji powiedzial, ze promocja mebelkowa jest przedluzona i jeszcze do pol kwietnia byc powinna. Pozdrawiam P.S Jarku (bo chyba moge tak sie zwracac do Ciebie)w jakiej walucie wziales kredyt???? Bo moment podpisania wniosku sie zbliza a ja mam mieszane uczucia co do waluty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 03.04.03, 16:28 Kredytu jeszcze nie brałem. Planuję na jesień. Teraz brałbym w USD. W BOŚ jest 3.72 %. Myślę, że dolar będzie przez jakieś pół roku oscylował na terażniejszym poziomie. Zawsze masz jedno darmowe przewalutowanie w roku. Przelicz sobie raty i jeżeli dolar wzrośnie do maksymalnego poziomu (rata w dolarach zrówna się z ratami w złotówkach - uwaga na kursy sprzedaży) to robisz przewalutowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 03.04.03, 16:59 Aaa, no to widze ze jestes tym szczesciarzem ktory moze sobie pozwolic na mieszkanko nie biorac kredytu:) Coz mnie niestety to czeka i najprawdopodobniej bede musiala ten wniosek kredytowy podpisac w przyszlym tygodnu bo boje sie ze mi przepadnie moje zarezerwowane mieszkanko. A wogole to wczoraj bylam na budowie i .... juz na tych pietrach co wybudowali klada cegielki!!! I zdecydowanie budynek C szybciej pnie sie w gore niz B Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 04.04.03, 09:28 Biorę kredyt, a nawet dwa. Jeden w kasie mieszkaniowej bo przysługuje, drugi w BOŚ ale to na jesieni. Budynek C jest chyba większy, więc szybciej go budują, może nie chcą długo męczyć budową ludzi z bloków sąsiednich. Tak czy tak, robota idzie super, myślę, że zamieszkamy przed końcem roku. Warbud ma termin: IX/2002 (B, C) - IV/2004 (A). Trzy miesiące dają sobie na ewentualne wpadki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 04.04.03, 09:57 Szkoda ze C szybciej sie pnie w gore bo ja wezme mieszkanko w B tak zeby byl pld/zach. Troche mi glupio tak Ciebie wypytywac ale strasznie mnie zaintrygowalo twoje rozwiaznie w zwiazku z kasa mieszkaniowa (o co chodzi???)i z tym, ze mieszkanko juz masz a kredyt dopiero bedziesz bral. Czyzby byly jakies rozwiazania w DD o ktorych ja nie wiem a np. Ty z nich skorzystales (nie mam na mysli wylozenie 200.000 bo to odpada przynajmniej u mnie Oczywiscie jak nie chcesz opowiadac o swoich rozwiazaniach to zrozumiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 04.04.03, 10:09 Nie ma tu nic nietypowego. Mam jakis wkład własny (w tym oszczędności z kasy), który starczy mi na kilka rat. Biorę kredyt w KM, ale nie na całość, ponieważ trzeba mieć "silnych" poręczycieli - nie ma ubezpieczenia kredytu. Nie będzie to kredyt hipoteczny, więc taki mogę wziąć w innym banku - oczywiście zgodnie z moją zdolnością kredytową. Kredyt w kasie mieszkaniowej w PLN na 4% trzeba brać. Gdy do tego dojdzie USD w BOŚ to nie jest żle. Do tego dochodzi jeszcze premia z książeczki mieszkaniowej - to dostanę jak wpłacę 50% wartości mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 04.04.03, 10:29 No no widze ze jestes b. dobrze zorganizowany!!!! Jednak caly czas sie zastanawiam jak to jest ze sprawa formalna w DD. Bo ty piszesz ze juz to swoje gniazdko masz jednak kredyty dopiero bedziesz bral Z tego co mi wytlumaczyli w DD zrozumialam ze aby wybrane mieszkanko przeze mnie bylo juz dla mnie "zaklepane" i nikt mi go nie sprzatnal sprzed noska musze podpisac wniosek kredytowy i nie ma czegos takiego jak umowa przyrzeczenia. Ja powiem szczerze ze juz sie tak zamotalam w tym wszystkim ze najbardziej to juz bym chciala miec te moje 51 m. Jednak tutaj jeszcze dluga droga:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 04.04.03, 14:43 Byś może masz za mały wkład własny, wtedy inaczej to się załatwia. Ja po podpisaniu umowy przedwstępnej wpłaciłem 22% ceny. Za 2 miesiące kolejna rata itd. Jeśli nie masz tych 22% sprawa może inaczej wyglądać, ale tego nie przerabiałem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 04.04.03, 15:22 Serdeczne dzieki za odp na wszystkie moje pytanka(juz przestaje meczyc) A tak wogole to troche slaby ten oddzew sasiedzki. 80% mieszkan zarezerwowane, a z przyszlymi sasiadami kiepsciutko! Nie wiem moze sie wstydza:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 04.04.03, 16:02 A może po prostu nie mają dostępu do internetu albo nie wiedzą o tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galkus Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.crmedia.pl / 10.0.0.* 04.04.03, 17:49 Wiedzą wiedzą :) Po prostu na razie mam rezerwację ale jeszcze nic nie dopięte :) Odpowiedz Link Zgłoś
vafel Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi 04.04.03, 21:38 no ja sie odezwalem - tylko moj post jest nieco nizej ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 28.04.03, 14:51 Jak wyglada sprawa zabezpieczenia kredytu w BOŚ. W umowie przyrzeczenia byl o tym jakis paragraf. Czy ktos jest moze z was bieglejszy w tych przepisach i moglby to wyjasnic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia w GazecieWyborczej zacytowano "as" IP: *.netia.pl 23.05.03, 16:02 w dodatku do GW "Nowy Dom Nowe MIeszkanie" zacytowano naszą współrozmówczynię: > "Hmm i przepadlo moje upatrzone mieszkanko bo ktos kto > tak dlugo rezerwowal jednak je kupil(chyba to bedzie > pierwsza osoba ktora bede chciala poznac po wprowadzeniu > sie:)" pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galkus Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.crmedia.pl / 10.0.0.* 31.03.03, 15:50 No ja sie wlasnie waham i decyduje. Budynek B mieszkanie na rogu (przy tym wysokim płytowcu) ale od wewnetrznej strony. Przeraza mnie ta bliskosc nastepnego budynku. Polecam wszystkim najpierw tam sie udac, mimo, ze plany wygladaja fajnie. Czy ktos cos moze wie jakie są dalsze plany zagospodarowywania terenu, tzn. co jeszcze bedzie budowane, zwlaszcza na tych polach po drugiej stronie ? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 31.03.03, 17:16 Ja tez na poczatku myslalam o tym naroznym, tyle ze z drugiej strony czyli obok tego nizszego plytowca. Bardzo mi sie podobal rozklad mieszkanka i jego metraz okolo 47 lub 49 metrow. Jednak pojechalam na budowe i zrezygnowalam a to dlatego ze nie lubie specjalnie ak ktos zaglada mi w okno w najmniej odpowiednim momencie. Wiec wybralam inne o podobnym metrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 02.04.03, 10:19 A ja byłem na placu między budynkami B i C i odległości nie są takie małe. Przestrzeń spora. Wolę mieć słoneczko w mieszkaniu i nie widzieć ulicy, więc wybrałem mieszkanko wysoko w budynku C z widokiem na podwórko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 02.04.03, 10:17 Mają pociągnąć ulicę ghandi dalej obok dziesiątki. Po drugiej stronie Pileckiego jest teren Onkologii, więc chyba nic nie postawią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.citicorp.com 31.03.03, 16:39 Ja tez tam mieszkam. Jesli mozna wiedziec to gdzie masz kupione mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: 157.25.84.* 03.04.03, 12:33 czesc chyba kupie mieszkanie w bloku C, prosze o informacje tych, ktorzy już kupili tam miszkania. Bede wdzieczna za kazda. Co myslicie o DD. pozdrawiam dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 04.04.03, 09:30 Kupuj od podwórka, jeśli chcesz mieć słoneczko. Albo dwustronne - 3 pok. Odpowiedz Link Zgłoś
vafel Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi 03.04.03, 23:11 i ja kupilem. budynek B, VII p mieszkanie 88 - nie bedziecie mi skakac po glowie :)) MD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 04.04.03, 09:32 Też miałem na 7 kupić, ale nie ma tam daszku nad balkonem (może z zewnętrznej strony w B jest) i często na ostatnich piętrach biegną jakieś nadmiarowe rury. Także zdecydowałem się na 6 piętro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.citicorp.com 04.04.03, 16:42 A ja kupilem na 7 w budynku B. Mam nadzieje, ze nie bedzie tam zadnych nadmiarowych rur... Licze natomiast na to, ze bedzie cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
vafel Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi 04.04.03, 21:41 wow! no to pewnie bedziemy sasiadami zza sciany!!! jaki masz numer? moj to B88 klatka chyba III - nie pamietam teraz... Gość portalu: Adam napisał(a): > A ja kupilem na 7 w budynku B. Mam nadzieje, ze nie bedzie tam zadnych > nadmiarowych rur... Licze natomiast na to, ze bedzie cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
vafel Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi 04.04.03, 21:42 a co do rur - nie peniaj. bedziemy cieli az bedzie furczalo ;-) M Gość portalu: Adam napisał(a): > A ja kupilem na 7 w budynku B. Mam nadzieje, ze nie bedzie tam zadnych > nadmiarowych rur... Licze natomiast na to, ze bedzie cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.visp.energis.pl 06.04.03, 21:22 Zgadza sie, ze zza sciany. Moj numer to 87. Do zobaczenia w grudniu. Adam vafel napisał: > a co do rur - nie peniaj. bedziemy cieli az bedzie furczalo ;-) > > M > > Gość portalu: Adam napisał(a): > > > A ja kupilem na 7 w budynku B. Mam nadzieje, ze nie bedzie tam zadnych > > nadmiarowych rur... Licze natomiast na to, ze bedzie cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 07.04.03, 13:41 > Zgadza sie, ze zza sciany. Moj numer to 87. Do zobaczenia w grudniu. Byłem w niedzielę zobaczyć postępy. Nieżle im to idzie. W budynku C zaczynają 6 piętro. Może zamieszkamy więc wcześniej? Wykonawca ma podpisaną umowę do września. Nie wiem czy po Warbudzie będzie ktoś coś tam jeszcze robił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.citicorp.com 07.04.03, 15:21 Rzeczywiscie, ciekawe czy Warbud bedzie budowal tylko budynek? Czy bedzie tez wykonawca wszystkich instalacji. Mam pytanie, czy robiliscie duzo zmian w planie? Bo ja wlasnie zrobilem i czekam na kosztorys. Zobaczymy ile sobie policza. Gość portalu: dd napisał(a): > > Zgadza sie, ze zza sciany. Moj numer to 87. Do zobaczenia w grudniu. > > Byłem w niedzielę zobaczyć postępy. Nieżle im to idzie. W budynku C zaczynają > 6 piętro. Może zamieszkamy więc wcześniej? Wykonawca ma podpisaną umowę do > września. Nie wiem czy po Warbudzie będzie ktoś coś tam jeszcze robił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 07.04.03, 18:39 Ooo ten temat tez mnie interesuje, bo ja rowniez chce wprowadzic pewne zmiany, glownie chodzi mi o usuniecie scian pomiedzy salonem i kuchnia. Mam juz pewien projekt ktory zrobil mi zaprzyjazniony architekt, jednak nie wiem co z tym dalej zrobic. Czy jezeli nie chce pewnych scian to rowniez musze poniesc jakis koszt? Czy moge pokazac swoj projekt wg ktorego zostana dokonane zmiany, czy musi to przejsc przez architekta DD? Jak wstepnie gadalam z moim "opiekunem" z DD to powiedzial ze wszystko mozna zmienic tylko ze te zmiany powinny byc przekazane przez postawieniem scianek dzialowych. Jak gadalam z zaprzyjaznionym architektem ktory zreszta powiedzial ze jego biuro projektowe tez wspolpracuje czasami z DD, dowiedzialam sie ze jezeli chodzi o nie stawianie jakis scianek to jezeli sie zglasza to przed ich postawieniem to nie powinno sie to wiazac z dodatkowymi kosztami. Ciekawe jak to jest w DD, moze ktos wie??? Pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
vafel Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi 08.04.03, 10:47 jestem w trakcie procesu wprowadzania zmian, wiec powiem Wam, co wiem w chwili obecnej. - projekt zrobil mi rowniez zaprzyjazniony architekt :-) i zlozylem w DD razem z wnioskiem o dokonanie zmian w projekcie. koszt wprowadzenia zmian to 250PLN za kazy pojedynczy projekt - a wiec scianki osobno, inst. el. osobno, grzewcza osobno, sanitarna osobno - nie podobalo mi sie to ale chyba nie ma innego wyboru. biora Wasz projekt i daja do wyceny do Warbudu. musi to przejsc przez nich - nie mam pojecia jakie beda koszty, wycene zmian dostane dopiero w tym tygodniu. i tu ciekawostka - w DD twierdza, ze nawet jak sie zrezygnuje ze scianki to trzeba za nia zaplacic bo oni z kolei placa wykonawcy ryczaltem za cale mieszkanie. uwazam to za kompletna bzdure - i mam zamiar walczyc do upadlego. musza potracic koszty tego czego nie chcemy... jezeli tak placa - to juz ich problem - termin na wprowadzanie zmian dla najwyzszych pieter to 30.03. byc moze jakis poslizg jest mozliwy - ale lepiej sie sprezcie - rzeczywiscie pna sie w gore bardzo szybko. az milo popatrzec :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 08.04.03, 15:07 Witajcie No to ladne rzeczy sie dzieja z tymi projektami. Fakt totalny bezsens, ze mamy placic za sciany ktore nigdy nie powstana. A jak to jest z ta kasa bo napisales, ze koszt wprowadzenia zmian to 250 za kazdy projekt, czyli co jak chce wywalic sciane(tez pomiedzy kuchnia i salonem:) to 250?, jak chce przesunac sciane to kolejne 250? itd? Czy ze w ramach 250 moge wywalac ile tylko chce scianek? A co do kosztow wyceny to ciekawe ile sobie policza? Aaa a tak wogole to ktos tutaj cos wspomnial o www Olimpi fajny pomysl!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vafel Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi 08.04.03, 21:40 niezupelnie tak. za to, ze wogole wprowadza zmiany do projektu placi sie 250 PLN za kazda z kategorii (elektryka, scianki, inst. grzewcza i inst sanitarna). czyli: chcesz zmienic ustawienia scianek - 250PLN (za wprowadzenie zmian) i do tego kasa za kazda scianke - tym razem juz za wykonawstwo. chcesz inaczej instalacje elektryczna (dodatkowe gniazdka np) - 250 PLN za chec i dodatkowo za kazde gniazdko. chcesz przesunac grzejnik - 250 PLN za zmiane w projekcie. chcesz dodatkowe przylacze wodne - 250 PLN + kasa za to wlasnie ujecie... mi przynajmniej tak to przedstawiono. i nie ma tu pomylki z mojej strony. czekam na wycene, za pare dni bede wiedzial dokladnie jak to dziala. Gość portalu: as napisał(a): > Witajcie > No to ladne rzeczy sie dzieja z tymi projektami. Fakt > totalny bezsens, ze mamy placic za sciany ktore nigdy > nie powstana. A jak to jest z ta kasa bo napisales, ze > koszt wprowadzenia zmian to 250 za kazdy projekt, czyli > co jak chce wywalic sciane(tez pomiedzy kuchnia i > salonem:) to 250?, jak chce przesunac sciane to kolejne > 250? itd? Czy ze w ramach 250 moge wywalac ile tylko > chce scianek? > A co do kosztow wyceny to ciekawe ile sobie policza? > Aaa a tak wogole to ktos tutaj cos wspomnial o www > Olimpi fajny pomysl!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 09.04.03, 12:30 Witam!!! Dziekuje bardzo dokladne wytlumaczenie!!! Jednak powiem ze troche mnie to smuci:( Bo faktycznie branie kasy za cos czego nie bedzie jest zupelnie bez sensu, ale obawiam sie ze nie uda nam sie tego zmienic. W przyszlym tyg ide podpisywac wniosek kredytowy i zawrzec umowe przyrzeczenia, wiec podpytam ich o te scianki. A jezeli wczesniej beda jakies wiesc co do kosztow to bardzo prosze podzielcie sie ta informacja Pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
vafel Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi 09.04.03, 13:17 no to powodzenia :) i powiedz pozniej co z tymi sciankami - chyba ze ja bede wiedzial wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 09.04.03, 13:34 Dzieki:) I proste ze sie podziele z wami informacjami jak tylko czegos sie dowiem. A tak przy okazji jak wyglada cala procedura od momentu podpisania umowy(bo ty juz masz to chyba za soba?)chodzi mi glownie o sprawy kredytowo-wnioskowo-sprawdzaniowe przez bank? Bo to chyba najdluzej trwa nieprawdaz? Pozdroweczki Odpowiedz Link Zgłoś
vafel Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi 08.04.03, 10:49 ja na przyklad zrobilem mnostwo - poprzesuwalem niektore scianki, z jednej kompletnie zrezygnowalem (salon/kuchnia). do tego dodatkowe gniazdka, punkty swietlne, prysznic w lazience itp. czy ktos wie, czy wartosc czynszu zalezy od ilosci gniazdek TV? Gość portalu: Adam napisał(a): > Rzeczywiscie, ciekawe czy Warbud bedzie budowal tylko budynek? Czy bedzie tez > wykonawca wszystkich instalacji. Mam pytanie, czy robiliscie duzo zmian w > planie? Bo ja wlasnie zrobilem i czekam na kosztorys. Zobaczymy ile sobie > policza. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 08.04.03, 11:03 Tez zamierzam robic przeróbki, na razie mało czasu, ale do 30.04 muszę je zgłosić. Mozna współpracować z architektem w DD - pani Orłowska. Jestem ciekawy jak wyglądają wasze projekty. Może jakaś wymiana informacji? Może utworzymy jakąś www olimpii, można będzie opisać to i tamto, powrzucać fotki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Idu Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.man.polbox.pl 07.04.03, 19:34 Ja mam zarezerwowane mieszkanie w budynku B od Pileckiego ale cały czas się jeszcze waham. Czytałam trochę niezbyt dobrych opinii o DD, a z drugiej strony kilka osób powiedziało mi, że firma jest OK. Narazie nie bardzo wiem, co dalej robić. Czy możecie się ze mną podzieliś Waszymi opiniami o DD - czy po podpisaniu umowy zobowiązującej zmienił się stosunek pracowników DD w stosunku do Was. Czy sprawdzaliście stan prawny nieruchomości? Będę wdzięczna za wszelkie uwagi. Dzięki, Inga Odpowiedz Link Zgłoś
vafel Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi 08.04.03, 11:05 widzisz, Ci co umieszczaja swoje posty w tym miejscu to osobym, ktore zaufaly i kupily - badz chca kupic. ja mieszkanie kupilem (bud. B) po namowie znajomych, ktorzy kupili mieszkania od DD. byli bardzo zadowoleni - i jesli chodzi o terminowosc jak i jakosc wykonania. rowniez czytalem posty od osob niezadowolonych na innym forum. zawsze takie osoby sie znajda, niezaleznie od miejsca w Polsce i developera. DD ma i tak generalnie bardzo dobra opinie, a troche mieszkan juz wybudowali. pamietaj, ze osoby zadowolone raczej rzadko dziela sie swoja opinia - niezadowolone bardzo czesto... stad malo jest postow wychwalajacych DD jako developera. umowe podpisalem w grudniu (bylem chyba jednym z pierwszych - jeszcze na Pileckiego byla dziura) wiec zobacz, jak silne byly sugestie moich "zadowolonych" znajomych. nie zauwazylem zmian w podejsciu osob z DD co do mojej osoby po jej podpisaniu. nadal rozmawia sie sympatycznie a zarazem rzeczowo. chociaz zobaczymy, co bedzie, jak zaczniemy rozmawiac o kosztorysie zmian :-))) czas pokaze. jesi chodzi o kwestie prawne - maja wszelkie pozwolenia, widzialem na wlasne oczy. co do wlasnosci gruntu - poczytaj inne posty na tym forum. DD nie jest jeszcze pelnoprawnym wlascicielem gruntu, na razie prawdopodobnie firma z nim zwiazana, aczkolwiek papiery sa w sadzie i decyzja jest spodziewana na na dniach. moglem cos pomylic ale chyba to tak wyglada. Gość portalu: Idu napisał(a): > Ja mam zarezerwowane mieszkanie w budynku B od Pileckiego ale cały czas się > jeszcze waham. Czytałam trochę niezbyt dobrych opinii o DD, a z drugiej strony > > kilka osób powiedziało mi, że firma jest OK. Narazie nie bardzo wiem, co dalej > robić. Czy możecie się ze mną podzieliś Waszymi opiniami o DD - czy po > podpisaniu umowy zobowiązującej zmienił się stosunek pracowników DD w stosunku > do Was. Czy sprawdzaliście stan prawny nieruchomości? Będę wdzięczna za > wszelkie uwagi. > > Dzięki, > > Inga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Idu Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.man.polbox.pl 08.04.03, 16:18 Dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kristof Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.03, 21:19 Sluchajcie, zastanawiam sie nad zakupieniem mieszkania, jednak troche sie obawiam czy bank w tym wypadku BOS uzna ze moja zdolnosc kredytowa jest wystarczajaca. Jestem ciekaw czy ktos z was szczesciarzy ktorzy juz kupili mieszkaznia i wspomagali sie kredytem wie jak bank potwierdzane zarobki ktore podaje z zaswiadczeniu, bo mam taka mozliwosc aby moj szef pomogl mi pozyskaniu mojego M-2 poprzez podanie w moim zaswiadczeniu troszke wyzszej kwoty ktora zarabiam niz w rzezcywistosci. Podobno niektorzy stosuja taki sposob aby troszke oszukac kredytodawce ABardzo prosze o pomoc i wskazowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3 Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: mieszko.pl.u* 11.04.03, 11:19 witam, wlasnie zarezerwowalem sobie mieszkanko :o) CI, IV ptr nie wiem jak tam z oszukiwaniem w temacie zarobkow natomiast odradzam ukrywania informacji nt jakichkolwiek kredytow, limitow kredytowych itp - banki maja wspolna baze danych z ktorej skrzetnie korzystaja przy sprawdzaniu zdolnosci kredytowej delikwenta... mam inne pytanko w sprawie kredytow: zastanawiam sie czy wziasc kredyt w BOS korzystajac z posrednictwa DD czy tez w innym banku, gdzie warunki sa tez atrakcyjne i mozna wziasc kredyt w CHF. czy ktos z Was stanal przed podobnym wyborem? co sprawilo ze wziales/as kredyt w BOS lub nie? pozdrovki, b3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.netia.pl 11.04.03, 11:45 nie boj sie tylko daj do przeanalizowania Twoja zdolnosc kredytowa. Banki sa w stanie zostawic petentowi naprawde minimum grosza na przezycie, wic moze Twoja sytuacja nie jest taka zla jak myslisz. Mozesz przyliczyc sobie na kalkulatorze ktoregos z bankow (np www.gebankmieszkaniowy.com.pl - drogi bank) swoja zdolnosc kredytowa. A z oszukiwaniem to nie radze. Pozdrawiam, Malgosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.komrel.net 11.04.03, 11:54 Ja chyba tez nie radze!!!! Bo jak zaczna sprawdzac ile rzeczywiscie zarabiasz to moze wyjsc szydlo z worka!!! Ja w przyszlym tygodniu bede skladac wniosek kredytowy wiec pewnie ksiegowa ktora podpisala sie pod moim zaswiadczeniem o zarobkach doczeka sie telefonu z banku w celu potwierdzenia informacji. wiec jak mi sie uda ustalic o co ja pytali i czy wymagali jakis dodatkowych zaswiadczen(np. potwierdzenia przelewow) to zapewne dam znac Kristofie(chyba jakos tak) Pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia czy ktoś coś wynegocjował? IP: *.netia.pl 11.04.03, 12:05 Przeglądając to co jest zamieszczane na forum Developerzy dowiedziałam się, że należy negocjować warunki umowy. Ciekawa jestem czy faktycznie można wynegocjować "coś" w DD, bo przecież cena niby ustalona, garaż ustalony, terminy płatności ustalone.... podzielcie się jeśli możecie swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam, Małgosia (bud B, VI piętro) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baszta Litości - to jest jak opera mydlana IP: *.visp.energis.pl 11.04.03, 14:59 Ludzie! Przecież każdy kto jako tako zna DD wie, że cała ta dyskusja jest scenariuszem napisanym przez marketingowców ze Stawek 2. Przestańcie bić tą pianę bo się robi niedobrze. Zadanie wykonane, wierszówka zaliczona. Pan J. Szanajca jest zadowolony. Podziękuje Wam w poniedziałek na odprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3 Re: Litości - to jest jak opera mydlana IP: mieszko.pl.u* 11.04.03, 15:09 baszta - pozwolisz zarobic na premie? dzieki! jesli Cie to nie interesuje, kupiles juz mieszkanie w JVC i masz z tym problem, jesli wogole jeszcze nie kupiles i tez masz ztym problem to moze nie przeszkadzaj ludziom ktorzy chcieliby wyjasnic to i owo Odpowiedz Link Zgłoś
vafel Re: Litości - to jest jak opera mydlana 15.04.03, 00:32 sa tu ludzie ktorzy naprawde kupili mieszkania i moga miedzy soba powymieniac sie tym czy owym. nikt Cie nie zmusza, zebys tracil swoj zapewne cenny czas i czytal te "opere mydlana". takze podaruj sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 15.04.03, 16:19 Budowa idzie pełną parą - oby tak dalej. Na parterze już wstawiają okna, na piętrach murują ściany. A sąsiadów wciąż jakoś mało. Ciekawe ile mieszkań się sprzedało. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
tnomer zaawansowanie budowy 18.04.03, 16:52 w bud B wzniesli czwarte pietro jak zrobia piate, to powoli zaczne zwozic graty... (nasze szoste - na razie zolta kartka na planach) pozdrowka dla Przszlch Mszkncw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: zaawansowanie budowy IP: *.netia.pl 22.04.03, 09:47 nasze też na VIp. w budynku B i też narazie zółta kartka w DD, a na parterze już są okna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 18.04.03, 16:41 Postępu w budowie: Zaczęte 6 piętro w budynku C, okna na parterze, ścianki z cegły do połowy 2 piętra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.pekao-fs.com.pl 25.04.03, 16:01 Był ktoś ostatnio na budowie? Jak postępy? Odpowiedz Link Zgłoś
tnomer postep 2003/04/23 25.04.03, 16:14 budynek B: stawiaja konstrukcje Vp; zabudowane czerwonym pustakiem do IIp; na parterze okna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: postep 2003/04/23 IP: *.komrel.net 25.04.03, 16:21 Potwierdzam, bylam w srode i zobaczylam swoje mieszknanko (bo III pieterko juz jest) i bylam milo zaskoczona, ze okienka juz wstawiaja. No no jak tak dalej pojdzie to moze faktycznie terminu dotrzymaja. Ktos tutaj mial uzuskac informacje w DD jak wyglada syt. ze zmianami wprowadzonymi przez architekta chodzi mi o koszty jak to wycenili. Moze ktos cos juz wie Pozdroweczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.k.mcnet.pl 28.04.03, 14:30 zastanawiam się nad zakupem meszkania w tej lokalizacji. Mam rezerwacje. DD proponuje kredyt w BOS. Ostatnio czytałam, że w Bos-iu nie dzieje sie dobrze, a po planowanej likwidacji NFOŚiZN może upaść. Co w takim wypadku stałoby sie z moim ewentualnym kredytem? Podejrzewam, że drożej by mnie kosztował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Wysokość mieszkania IP: *.pekao-fs.com.pl 30.04.03, 12:08 Czy ktoś wie jaka jest wysokość pomieszczeń w mieszkaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Wysokość mieszkania IP: *.visp.energis.pl 02.05.03, 14:28 Wysokość na większości pięter wynosi 265 mm, a na ostatnim piętrze 269. Gość portalu: JJ napisał(a): > Czy ktoś wie jaka jest wysokość pomieszczeń w mieszkaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: 217.153.47.* 30.04.03, 14:06 Witam, Przymierzam się do zakupu mieszkania w budynku B od strony Pileckiego. Ciekawy jestem czy ktoś z przyszłych sąsiadów zawarł umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego i ile to kosztuje? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remont Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.netia.pl 16.05.03, 13:07 Gość portalu: Norbert napisał(a): > Witam, > Przymierzam się do zakupu mieszkania w budynku B od strony Pileckiego. > Ciekawy jestem czy ktoś z przyszłych sąsiadów zawarł umowę przedwstępną w > formie aktu notarialnego i ile to kosztuje? > Pozdrawiam. a co daje akt notarialny? sprawniejsze dochodzenie roszczen czy jeszcze cos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galkus Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: 193.108.206.* 06.05.03, 08:32 No to ja jestem numer 31, 5 piętro, budynek B :) Ktoś obok mnie ? Galkus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobertS Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 06.05.03, 10:50 Ja będę miał mieszkanko piętro niżej, 4 piętro budynek B, lokal 25. Co do wyceny zmian, bo padały takie pytania, to byłem b. zaszkoczony, chciałem tylko dołączyć jedno gniazdo TV i tel. Wycenili, 120 zł +VAT za każde + opłaty organizacyjne 300 zł. Na początku miało być nawet 500. Z tego co się przyjrzałem, to jeszcze nie były najwyższe ceny. Tak więc zmany chyba lepiej robić we własnym zakresie, po zatrudnieniu jakiś magików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.netia.pl 06.05.03, 11:56 No to faktycznie jakaś paranoja! aż strach pomyślec na ile wycenią nasze przeniesienie kuchni do dużego pokoju!!! Juz za samo wmontowanie dodatkowego szybu wentylacyjnego chcą 1300 zł. Pan sprzedawca zapewniał, że zmiany wyniosą góra 2 tysiące ale jeśli jedno gniazdko to 120zl, to ile będzie kosztowała cała reszta???... Trochę DD przesadza :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kefir Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: 192.85.16.* 13.05.03, 18:25 Ja zażyczyłem sobie połączyć Wc z łazienką, co oprócz samych ścian (likwidacja jednej i zamurowanie jednych drzwi) wiąże się z przeniesieniem istalacji wodnej, odpływów i inst. elektrycznej. Wstępnie wycenili to na 525zł za stworzenie projektu zastępczego (chyba tak to nazwali) plus 250+vat za każdą z trzech wymienionych instalacji. Trochę drogo - chyba spróbuję się zorientować ile to może kosztować bez korzystania z DD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: *.visp.energis.pl 21.05.03, 21:59 A my wlasnie dostalismy kosztorys zmian w mieszkaniu. Ogolnie to raczej wywalalismy sciany niz stawialismy na nowo i zmianilismy uklad lazienki. Warbud policzyl sobie 1 040 zl +VAT (w tym 500 zl tajemniczych kosztow organizacyjnych i 240 za dodatkowe gniazda TV). A biuro projektowe wzielo 1000 zl + VAT za zmiane projektow - tym razem bez wyszczegolnienia za co to konkretnie. Razem wyszlo 2500 do zaplaty, ale nie wiemy jeszcze kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kefir Re: OLIMPIA - koszty zmian projektu IP: 192.85.16.* 26.05.03, 15:19 Ja też już mam kosztorys, a wygląda to tak: - 535PLN (w tym 7% VATu) kosztów organizacyjnych, bo ktoś musi dopilnować, aby panowie budowlańcy wiedzieli, że muszą zrobić inaczej niż zwykle - 1220PL za wykonanie projektu zastępczego w zakresie instalacji wod-kan, elektrycznej, ogrzewania i zmianę układu ścian (każdy element 250PLN + 22% VAT) Do tego trzeba doliczyć koszty dodatkowych gniazd, przyłączy itp, o ile ktoś takowych sobie życzy. W zależności od rodzaju trzeba doliczyć od 65 do 225PLN za sztukę. W moim przypadku nie chciałem niczego ponad standard, więc zakończyło się na zmianie projektu + nadzór. Odpowiedz Link Zgłoś
vafel Re: OLIMPIA - koszty zmian projektu 27.05.03, 11:39 dokladnie tak jak u mnie. ale zmiany wyniosly 2.400 brutto. glownie dodatkowe gniazdka, przelaczniki, pralka w kuchni itd. nieco namieszalem u siebie - stad taki koszt +250 PLN+VAT za zmiane w kazdej z 4 kategorii instalacji (elektr, grzewcza, scianki, sanitarna) Gość portalu: Kefir napisał(a): > Ja też już mam kosztorys, a wygląda to tak: > - 535PLN (w tym 7% VATu) kosztów organizacyjnych, bo ktoś musi dopilnować, aby > panowie budowlańcy wiedzieli, że muszą zrobić inaczej niż zwykle > - 1220PL za wykonanie projektu zastępczego w zakresie instalacji wod-kan, > elektrycznej, ogrzewania i zmianę układu ścian (każdy element 250PLN + 22% VAT) > > Do tego trzeba doliczyć koszty dodatkowych gniazd, przyłączy itp, o ile ktoś > takowych sobie życzy. W zależności od rodzaju trzeba doliczyć od 65 do 225PLN > za sztukę. W moim przypadku nie chciałem niczego ponad standard, więc > zakończyło się na zmianie projektu + nadzór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galkus Re: OLIMPIA - Dom Dev. Sąsiedzi IP: 193.108.206.* 14.05.03, 11:22 No to sympatycznie :) chcesz pogadać z przyszłym sąsiadem - GG 30883 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exec OLIMPIA - Dom Dev. Postępy w budowie IP: *.pekao-fs.com.pl 07.05.03, 13:08 Jak idzie budowa? Btł ktoś ostatnio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remont Re: OLIMPIA - Dom Dev. Postępy w budowie IP: *.netia.pl 07.05.03, 15:19 w B zastropili piate, cegla sie czerwieni do trzeciego, na pierwszym okna a gdzieniegdzie dzialowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Postępy w budowie IP: *.pekao-fs.com.pl 08.05.03, 11:47 A jak w budunku C? Zakryli już 6? Jeśli tak to tylko 7 i daszek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Postępy w budowie IP: *.pekao-fs.com.pl 08.05.03, 11:48 A może ktoś ma jakieś fotosy z budowy i może na jakąś stronkę wrzucić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: OLIMPIA - Dom Dev. Postępy w budowie IP: *.k.mcnet.pl 09.05.03, 13:45 Jutro pojade na budowe i bede robila fotki. Moge przeslac mailem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: OLIMPIA - Dom Dev. Postępy w budowie IP: *.pekao-fs.com.pl 12.05.03, 11:01 To super. Jak będziesz mieć fotki to poślij na jarofla@wp.pl Byłem w sobotę, wszystko nieżle wygląda. w budynku C kończą 7 piętro. Cegły są już na 3, okna parter i pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g jak z odpisami wykończenia?? IP: *.netia.pl 12.05.03, 11:09 Mam pytanie: Skoro Kołodko dopnie swego i zlikwiduje ulgę remontową w 2004 to nie dostaniemy zwortu za materiały na wykończnie (chociaż pieniądze wydamy w tym roku), poniważ faktycznie właścicielami mieszkań zostaniemy (jeśli wszystko dobrze pójdzie) w przyszłym roku??? Czy mam rację? :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: jak z odpisami wykończenia?? IP: *.pekao-fs.com.pl 12.05.03, 16:55 No ciekawe. Interesuje mnie też, czy gdy oszczędzałem w kasie mieszkaniowej (nie przekroczyłem limitu ulgi), mogę odliczać koszty wykończenia (ulga na remont_ o ile kołotko pozwoli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eg Re: jak z odpisami wykończenia?? IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 13.05.03, 16:24 Ja nie z sasiadów,ale się rozglądam co by tu kupić. Mogę Wam coś powiedzieć odnośnie tych wydatków, ale tak bez zaglądania w przepisy. Co do tych remontowych, to moim zdaniem jeśli można je w ogóle uznać za remontowe (bo cholercia ciągle nie wiadomo jak bezpiecznie traktować tą wykończeniówkę), to będzie do odliczenia, bo ważny chyba jednak rok wydatku. POza tym dopiero teraz zaczął się kolejny 3-letni okres kumulowania wydatków, więc chyba nie da rady, żeby te wydatki można było ot tak skasować. Co do wykończenia + kasa mieszkaniowa, to niestety nie w ramach ulgi mieszkaniowej. Wykończenie mieszkania sfinansowanego z kasy to nie te same wydatki (to nie kontynuacja ulgi)- nic nie da sie kumulować.Jestem w tej samej sytuacji - niewiele udało mi się urwać z tej kasy i na nic oprócz remontu nie mam już co liczyć. Najbardziej mi szkoda tych odsetek od kredytów hipotecznych. PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remont co z wlasnoscia i zagospodarowaniem osiedla? IP: *.netia.pl 16.05.03, 13:17 moi drodzy! a jak z osiedlem dokola; w umowie przyrzeczenia jest mowa o sprzedazy lokali, czesci wspolnych budynku i gruntu, na ktorym stoi budynek; nic w temacie osiedla; czyje wiec beda? DD? na szkicach mamy korty, miejsca postojowe, ale nigdzie DD nie zobowiazuje sie do ich wybudowania, administracji, udostepnienia dla mieszkancow; co Wy na to? pozdro r Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik Fotki z Olimpii IP: proxy 19.05.03, 19:01 witam wszystkich, dzisiaj byłem na budowie i zrobiłem parę fotek. Na razie znajdują się tutaj: www.dominik.com.pl/olimpia/olimpia.htm ze znajomym zastanawiamy się nad założeniem strony olimpii, gdzie byłoby forum, zdjęcia i inne niezbędne dla sąsiadów informacje, mają je inne inwestycje DD (Derby, Namyslowska...). Może niedługo uda się coś zrobić w tym kierunku... PS ja mam zarezerwowane mieszkanko w budynku C na drugim piętrze z widokiem na bud B i pięciopiętrowe bloki, chcę trochę ponegocjować warunki umowy przedwstępnej. jeśli udało się komuś dokonać jakieś zmiany w kontrakcie, byłoby dobrze wrzucić to tutaj. Pozdrawiam D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Fotki z Olimpii IP: mieszko.pl.u* 22.05.03, 09:31 czolem Dominik, fotki bardzo fajne, serce rosnie kiedy widac jak ladnie idzie budowa :o). co do strony to szczerze zazdroscilem mieszkancom Namyslowskiej ich forum, sam sie za to nie zabieralem, nie mam niestety takich umiejetnosci... pomysl zdecydowanie popieram!!! sporo nt umowy bylo mowione na stronie Namyslowskiej www.namyslowska.net, troszke udalo mi sie wynegocjowac tyle ze umowy jeszcze nie podpisywalem i nie mam 100% pewnosci czy dd gdzies sie nie rozmysli. jesli chcesz wiedziec wiecej - anonymouse@poczta.onet.pl pozdrawiam, sasiad z C20, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IM PRZEROBKI IP: proxy 22.05.03, 12:07 Drodzy, jaki jest ostateczny termin na przerobki w OLIMPII??, czy to byl 30 04 2003? Czy korzystaliscie z porad Pani architekt DD, czy ma ciekawe pomysly? Moze macie jakies namiary na tanich kreatywnych architektow? Jezeli chodzi o platnosc za przerobki to w majowym Proficie jest info, ze mozna placic dopiero po odbiorze technicznym, kto wie jak artysta odczyta poprawione plany?? My tak napisalismy w umowie, czy zgodza sie??, bedziemy wiedziec w przyszlym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kefir Re: PRZEROBKI IP: 192.85.16.* 23.05.03, 14:38 Ja w samej umowie przyrzeczenia zmieniłem zapis o terminie zgłoszenia zmian z któregoś dnia kwietnia na 15 maja. Jak już składałem papiery to w informacji dla klienta jest napisane, że zmian można dokonać na sześć miesięcy przed terminem zakończenia budowy budynku, DD ma max. 30 dni na odpowiedź, a potem Ty 7 dni na potwierdzenie. Ja jestem na takim etapie, że w poniedziałek będę potwierdzać u Pani architekt, gdzie też dostanę ostateczną wycenę. Osobiście wydaje mi się, że te terminy i tak są bardzo uznaniowe i w zasadzie możliwość wprowadzenia zmian zależy od tego, czy np. Warbud już zbudował ścianki działowe, rozprowadził rury i przewody i otynkował ściany. Z rozmowy wynikało, że nawet byli by skłonni coś wyburzyć i zrobić na nowo, ale koszt wtedy rośnie. Co do terminu płatności, to w poniedziałek dowiem się wszystkiego. Natomiast z porad Pani architekt nie musiałem korzystać, bo nie wprowadzałem rewolucyjnych zmian i sam wiedziałem czego chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd WWW Olimpii IP: *.pekao-fs.com.pl 22.05.03, 17:47 Stronka WWW Olimpii - Fajnie. Do dzieła :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SĄSIAD DD OLIMPIA IP: *.investa.gda.pl / 192.168.9.* 23.05.03, 04:54 Witam przyszłych sąsiadów i nie tylko. Jestem tu nowy, dopiero co podpisałem umowę. Bedę miał mieszkanie w budynku C z widokiem na budynek B. Co do strony Olimpi, jestem jak najbardziej za, szkoda tylko że sam nie mogę jej zrobić, bo się na tym nie znam. Myślę, że była by doskonałym miejscem na wymianę wiadomości i poglądów. Poza tym może okazać się pomocna w podjęciu decyzji o zakupie lokalu niezdecydowanym. Sam na dzień przed podpisaniem umowy przeczytałem wszystkie wypowiedzi i.....jakos łatwiej składało się podpis. Wystarczy zestawić ten wątek z wątkiem dotyczącym JVC, aby choć trochę nabrać pewności co do słuszności wyboru developera. Prawdopodobnie też w naszym interesie jest aby wszystkie mieszkania się sprzedały. Kto wie czy takie składowe jak: ochrona, ogrzewanie pomieszczeń wspólnych tj. klatek schodowych,pustostanów itp. nie będą rozłożone na mieszkania sprzedane. Wątpię aby DD pokrywało te koszty z własnej kieszeni. Czy wiecie, że planowane jest uruchomienie biura sprzedaży na terenie OLIMPI. To z pewnością ułatwi nam oglądanie naszych mieszkań, choć trzeba jeszcze trochę na to poczekać. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: DD OLIMPIA IP: *.pekao-fs.com.pl 23.05.03, 12:59 Witaj, moje mieszkanko jest w podobnej lokalizacji na 6 piętrze. > Czy wiecie, że planowane jest uruchomienie biura sprzedaży na terenie OLIMPI. > To z pewnością ułatwi nam oglądanie naszych mieszkań, choć trzeba jeszcze > trochę na to poczekać. Skąd o tym wiesz? Ciekawe kiedy będzie można wejść na budowę do budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oz Re: Autostrada lokalna IP: 217.153.92.* 23.05.03, 17:59 Czesc, moze wy tym sie specjalnie nie przejmiecie ale ... tak na wszelki wypadek informuje wszystkich ze nasi urzednicy (patrz.GW z dn.22.05)podjeli juz (za nas)decyzje o budowie drogi ekspresowej przez Ursynow co oznacza ze niektorzy ze swoich okien(mieszkancy ul. Plaskowieckiej,Ken) beda mieli okazje zobaczyc wszystkie modele sam.ciezarowych w akcji, na zywo tzn. ze spalinami i halasem tychze pojazdow. Ja tez naleze do tych osob:-( Generalna dyrekcja drog i Ratusz czekają na wasze zdanie w tej sprawie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malagosia4 Re: Autostrada lokalna 26.05.03, 09:36 Oczywiśćie, że się przejmujemy, zwłaszcza, ze mimo wielkiej uciążliwości (hałas smród i wiecznie brudne okna) nasze mieszkania stracą znacznie na wartości. No tak... chyba tylko w naszej Polsce przeprowadzą taką trasę przez środek osiedla, nie patrząc, że człowiek po pracy chciałby odpocząć w swoim wcale nie tanim M-ileś... Jeszcze niech podwyższą VAT do tego wszystkiego... I co z tego ze moje okna nie bedą wychodzić na tę trasę - odlegość i tak jest wystarczająco swietna by powdychać spaliny... Czyli co możemy zrobić? pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Autostrada lokalna IP: mieszko.pl.u* 26.05.03, 11:51 witam, szperalem po stronach GW i nie znalazlem zadnej wzmianki o ktorej pisze Oz, a nawet cos przeciwnego (15/05), autostrada i drodi dojazdowe maja byc przeprowadzone z dala od miasta - regionalne/w-wa/ursynow, mokotow. moze ktos potwierdzic informacje Oza? Pozdro M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oz Re: Autostrada lokalna IP: 217.153.92.* 26.05.03, 13:40 Czesc,Ciesze sie ze ktos zauwazyl moja wypowiedz:-) Poniewaz artykul konczyl sie slowami ze Pan Kaczynski oraz dyrektor GDDKIA musza zaakceptowac zmiany proponowane przez ekspertow to licze na to ze mozemy cos w tej sprawie zrobic. Jutro podam tel. i adresy email do ww.instytucji jak i do Urzedu Gminy Ursynow. Sam juz to zrobilem w piatek ale wolalbym miec tez wasze poparcie w tej sprawie. Nie ulega watpliwosci ze beda zakusy na trase w tym miejscu bo koszty tej obwodnicy beda najmniejsze wlasnie na Ursynowie ale widok estakad i ekranow dzwiekochlonnych przed oknem to nie jest to o czym marzylem wybierajac to miejsce. Nawet jesli beda to "tylko" 2 pasy w kazda strone, nie zmieni to faktu ze wszyscy ktorzy beda mieli wybor na wezle w KONOTOPIE czy pojechac polnocna obwodnica czy tez poludniowa wybiora te druga... bo bedzie krotsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oz Re: Autostrada lokalna IP: 217.153.92.* 26.05.03, 13:46 Cd. Oczywiscie mam na mysli tych ktorzy obsluguja transport miedzynarodowy. A swoja droga, ciekawe kto pozwolil puszczac taka droge przez Skarpe Urynowską, oczko w głowie naszej gminy. Trzeba im to wytknąc i zainteresowac odpowiednie organizacje. Jutro zaloze nowy watek i tam bedziemy sie kontaktowac w tej sprawie. \Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mol Autostrada Pileckiego 28.05.03, 20:31 Ja bym na Waszym miejscu zaczął się martwić nie autostradą, ale tym, co będzie z ulicą Pileckiego. Po drugiej stronie jezdni jest duży pas zieleni. Już na pierwszy rzut oka widać, że drogę można poszerzyć i tak pewnie się stanie za parę lat. Będziecie mieli drugą aleję KEN za oknem (co mnie martwi, bo sam też szukam miejsca do zamieszkania i myślę o Olimpii). Pozdrawiam, Michał Odpowiedz Link Zgłoś
g12345 Re: Autostrada Pileckiego 29.05.03, 09:15 może jednak nie będzie tak żle. Chyba istnieją jakieś normy regulujące odległość "autostrady" od szpitala i hospicjum, które znajdują się prawie naprzeciwko Olimpii. Na razie z resztą nie ma tam takiego ruchu, który wymusiłby poszerzanie jezdni, no i kaski na to też nie ma. A w przyszłości... wiadomo no ale to typowe dla stolicy... nie da się uniknąć szumu samochodów. Ja bym tylko chciała, by mieszkańcy Olimpii wykupili miejsca postojowe w garażu podziemnym, by nie stawiali samochodów na chodnikach i palcach zabaw dla dzieci oraz na trawnikach i kortach tenisowych w ramach oszczędzania kasy, bo zagospodarowanie terenu wygląda bardzo ładnie, a nie jak jeden wielki parking. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx OLIMPIA Forum IP: *.pekao-fs.com.pl 12.06.03, 09:11 Na adamd.hipernet.com.pl/forum jest forum Olimpii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SĄSIAD Re: DD OLIMPIA IP: *.investa.gda.pl / 192.168.9.* 24.05.03, 02:26 > Skąd o tym wiesz? > Ciekawe kiedy będzie można wejść na budowę do budynku. Monitorowałem DD i jego inwestycje grubo przed podpisaniem umowy. Byłem min. na Bogusławskiego, gdzie postawili spory wieżowiec. Tam było takie biuro sprzedaży i już w grudniu 2002r. handlowiec mówił mi że podobne będzie na OLIMPI. To samo usłyszałem parę dni temu na STAWKI. Takie biuro przyciąga podobno klientów, bo "inaczej kupuje się lokal, gdy się go widzi"- usłyszałem. I coś w tym jest. Sam prawie kupiłem na Bielanach. Co do terminu uruchomienia to już nie wnikałem, podejrzewam ze ..po wakacjach. Muszą wejść z robotami do środka. Takie biuro to właściwie mieszkanie pokazowe, z położonymi płytkami, wanną itd. Wtedy Ci, którzy kupują pod klucz, mogą wybierać kafelki, parkiety itp. Umawia się wtedy na spotkanie z handlowcem rezydującym w takim biurze, i śmiga się w jego towarzystwie do własnego M. Na Alei Kasztanowej, gdzie nie było takiego biura, ludzie mieli problem z oglądaniem własnych czterech ścian. Tam trzeba było umawiac się z kierownikiem budowy w sobotę i tak naprawdę wszystko zalezało od jego dobrej woli, z którą podobno bywało różnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek OLIMPIA - Postępy IP: *.pekao-fs.com.pl 27.05.03, 12:45 Ktoś ma jakies nowe fotosy lub informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IM Re: OLIMPIA - Postępy IP: proxy 27.05.03, 13:15 www.dominik.com.pl/olimpia/olimpia.htm pod tym adresem znajdziesz najnowsze zdjecia, wykonane tydzien temu. ..poza tym to musze Wam powiedziec, ze wlasnie otrzymalam odpowiedz w kwestii poprawek do umowy i przewaga NIE nat tak jest ZNAACZNAAAA!!!!, ciekawe czy to taka polityka przy pierwszym podejsciu, czy w dalszych negocjacjach uda sie cos zmienic?? jakie macie w tej kwestii doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z CIII Witam przyszłych sąsiadów IP: *.pbk.pl / 10.0.126.* 29.05.03, 11:53 Wczoraj zarezerwowałem sobie mieszkanko na I p. (może być trochę głośno). Po przeczytaniu wszystkich Waszych postów widzę, że DD jest jak najbardzej OK (może za wyjątkiem wprowadzania zmian do projektów) jak również, że warto dostać się do Waszej Wesołej Śmietanki. Jeśli posiadacie jakieś dobre rady dot. podpisania przyrzeczenia sprzedaży, kredytu itp. to będę wdzięczny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Witam przyszłych sąsiadów IP: 217.153.47.* 29.05.03, 12:06 Zajrzyj na forum adamd.hipernet.com.pl/forum/list.php?f=1. Ja tam znalazłem dużo informacji na temat kruczków umowy z DD i efektów negocjacji.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z CIII Re: Witam przyszłych sąsiadów IP: *.pbk.pl / 10.0.126.* 29.05.03, 15:32 Gość portalu: N napisał(a): > Zajrzyj na forum adamd.hipernet.com.pl/forum/list.php?f=1. Ja tam > znalazłem dużo informacji na temat kruczków umowy z DD i efektów negocjacji.. > Pozdrawiam Rzeczywiście jest tam sporo ciekawostek i powiem szczerze, że troszkę mnie zmartwiła mała elastyczność DD jeśli idzie o wprowadzanie zmian do umowy. Ciekawe jest również, iż firma nie chce załączyć do umowy dokładnych szkiców mieszkań z dokładnymi wymiarami. Odpowiedz Link Zgłoś
g12345 Re: Witam przyszłych sąsiadów 29.05.03, 12:09 Witam Sąsiada, my już podpisaliśmy umowę oraz mamy kredyt w BOŚ. Przy kredycie w tym banku muszisz założyć konto (jakiś pakiet do rozliczania kredytu) i płacisz co miesiąc 5zł za prowadzenie konta + 15 zł rocznie za kartę maestro(a po co ona komu?). Dwie osoby z obsługi klienta w tym banku, z którymi się spotkaliśmy były kompletnie niekompetentne i nieprzygotowane (każdy dokument trzeba sprawdzać 3 razy bo robią okropne błędy). Co do DD - jesteśmy zaodwoleni. Przy pomocy Pani architekt wprowadziliśmy poprawki (wyceny poprawek jeszcze nie mamy - brryyy) i teraz czekamy na nasze mieszkanie. Jedyny problem i bezsens: Jeśli dom wybudują wcześniej to i tak nie będziemy mogli się tam wprowadzić gdyż klucze dostaniemy dopiero po wpłaceniu 100% wartości mieszkania, a BOŚ ma wpłacić im ostatnią ratę 31 grudnia 2003 roku, a formalności szybszej wypłaty ostatniej transzy mogą zająć nawet 1 miesiąc - paranoja! Szkoda, bo mieliśmy nadzieję na święta w nowym mieszkaniu, zwłaszcza, że budowa postępuje szybko i bez problemów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z CIII Re: Witam przyszłych sąsiadów IP: *.pbk.pl / 10.0.126.* 29.05.03, 15:41 Dzięki wielkie za dobrą radę, wezmę to sobie do serca. Wczoraj handlowiec z DD przedstawił mi projekcję kredytu z BOŚ i poprostu się załamałem. Wychodzi z niej, iż po 25 latach odsetki znacznie by przewyższyły kwotę kredytu. Dla mnie to paranoja. Wystarczy zmienić raty stałe na malejące i kwota odsetek zmniejszy się prawie o połowę. Niestety wszyscy o tym milczą. Tak czy owak - raczej poszukam kredytu w innym banku. Przynajmniej tu jest duża konkurencja i jest w czym wybierać. Pozdrawiam. g12345 napisała: > Witam Sąsiada, > my już podpisaliśmy umowę oraz mamy kredyt w BOŚ. Przy kredycie w tym banku > muszisz założyć konto (jakiś pakiet do rozliczania kredytu) i płacisz co > miesiąc 5zł za prowadzenie konta + 15 zł rocznie za kartę maestro(a po co ona > komu?). Dwie osoby z obsługi klienta w tym banku, z którymi się spotkaliśmy > były kompletnie niekompetentne i nieprzygotowane (każdy dokument trzeba > sprawdzać 3 razy bo robią okropne błędy). Co do DD - jesteśmy zaodwoleni. Przy > pomocy Pani architekt wprowadziliśmy poprawki (wyceny poprawek jeszcze nie > mamy - brryyy) i teraz czekamy na nasze mieszkanie. Jedyny problem i bezsens: > Jeśli dom wybudują wcześniej to i tak nie będziemy mogli się tam wprowadzić > gdyż klucze dostaniemy dopiero po wpłaceniu 100% wartości mieszkania, a BOŚ ma > wpłacić im ostatnią ratę 31 grudnia 2003 roku, a formalności szybszej wypłaty > ostatniej transzy mogą zająć nawet 1 miesiąc - paranoja! Szkoda, bo mieliśmy > nadzieję na święta w nowym mieszkaniu, zwłaszcza, że budowa postępuje szybko i > bez problemów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IM duze odsetki od kredytu IP: proxy 29.05.03, 16:33 Czesc, piszesz ciekawe rzeczy, czy mozesz powiedziec jak to obliczyles, my dzisiaj zlozylismy wniosek, kredyt z ratami stalymi ale chyba daloby sie to jeszcze zmienic, podziel sie swoimi uwagami jak mozesz. Ps. bedziemy sasiadami CI-2 pietro co myslisz o multibanku i Mplanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kefir Re: duze odsetki od kredytu IP: 192.85.16.* 29.05.03, 17:17 Te różnice w koszcie kredytu pomiędzy warianem z ratami stałymi i malejącymi, to normalna sprawa i myślę, że tak z grubsza będzie w każdym banku. Wynika to z tego, że w przypadku rat malejących spłacasz ratę kapitałową, która jest kwotą kredytu podzieloną przez ilość okresów spłaty plus odsetki od pozostałej kwoty do spłacenia. Efekty to niższy koszt kredytu, bo szybciej maleje jego kwota oraz na początku raty są wysokie, ale z czasem maleją. Natomiast raty stałe są tak wyliczane, aby suma części kapitałowej i odsetkowej była identyczna. Efekty - wyższy koszt kredytu, bo na początku większa część raty przypada na odsetki i kapitał spłacany jest wolniej, ale z drugiej strony raty są takie same i na początku niższe, niż w wariancie z ratami malejącymi. Zanim zdecydowałem się na wariant kazałem sobie zrobić symulację rat stałych/malejących i różnych walut oraz okresów kredytowania. Mi tez handlowiec na początku pokazał raty stałe. O ile pamiętam, to ostatecznego kosztu tam nie było, ale można się było zorientować jak to działa. Poza tym na stronie "www.expander.pl" można sobie w przybliżeniu policzyć różne warianty. Poza tym potwierdzam wszystko, co napisał/a g12345 - w rozmowach z DD wszystko było w porządku, a w BOŚu umowę poprawiali trzykrotnie, po czym nie było osoby, która mogłaby to podpisać itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z CIII Re: duze odsetki od kredytu IP: *.pbk.pl / 10.0.126.* 29.05.03, 17:47 Witam sąsiada, Najlepiej spróbuj wejść na stronę www.bphpbk.pl -> klienci indywidualni -> kredyty hipoteczne -> kalkulatory kredytowe. Znajduje się tam kalkulator na którym można porównać obie metody. Całość odsetek jakie zapłacisz zależy od wielkości kapitału pozostającego do spłacenia. W metodzie rat stałych, kapitał spłacasz powoli, na samym początku spłacasz małe kwoty kapitału przez co odsetki są naliczane od dużej kwoty kredytu. W metodzie rat malejących spłaty kapitału są znacznie większe. Wada jest taka, że napoczątku spłaty kredytu trzeba mocno zacisnąć pasa. Pozostaje jeszcze kwestia karencji w spłacie kapitału. Wczoraj handlowiec z DD zrobił mi projekcje kredytu z karencją w spłacie kapitału na 7 m-cy. W wyniku tego zabiegu kwota zadłużenia od jakiego miałbym zapłacić odsetki wzrosła o 20 tys od kwoty kredytu jaki chcę zaciągnąć. Powiem szczerze nie wiem z czego to wynika ale nie poszedłbym na to. Jeśli chodzi o kredyt w MBanku - nie znam niestety za dużo szczegółów. Z tego co wiem - nie pobierają tam za dużo prowizji i opłat. Pozdrawiam Gość portalu: IM napisał(a): > Czesc, > piszesz ciekawe rzeczy, czy mozesz powiedziec jak to obliczyles, my dzisiaj > zlozylismy wniosek, kredyt z ratami stalymi ale chyba daloby sie to jeszcze > zmienic, podziel sie swoimi uwagami jak mozesz. > > Ps. bedziemy sasiadami CI-2 pietro > co myslisz o multibanku i Mplanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: OLIMPIA - Postępy IP: *.pl.bauer.com / 172.28.182.* 03.06.03, 15:55 Dominiku! Zachęcam Cię baardzo baardzo do zrobienia dla nas strony. Jedtem co prawda przyszłą mieszkanką bloku B ale i tak zdjęcia C z Twojej strony są super ;) Bywam na budowie co tydzień i widzę jakie są postępy - już wszystko stoi i tylko wypełniają cegiełkami - u mnie na VII piętrze było w niezielę 3 rządki cegiełek ;) Ja niestety nie umiem prowadzić ani stron www ani forum, ale chętnie dostarczę fotek z aparatu cyfrowego. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: OLIMPIA - Postępy IP: *.pl.bauer.com / 172.28.182.* 03.06.03, 16:00 Poprawka - jednak ja też będę mieszkać w budynku C;))) za dużo kawy wypiłam i ta pomyłka pewnie z wrażenia, że wreszcie znalazłam przyszłych sąsiadów - szukam już od miesiąca ;) Więc ja mam mieszkanko na VII piętrze od strony klatki schodowej - chętnie pozman przyszłych sąsiadów ;) Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
malagosia4 Re: OLIMPIA - Postępy 03.06.03, 16:05 :-) no to witaj i nie pij tyle kawy :-) Już właśnie miałam się dopytywać o Twój blok, bo ja zamieszkam w B i się zdziwiłam, że już murują VII piętro. C budują szybciej. Ciekawe czy skończą przed terminem. Pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cit Re: DD OLIMPIA IP: *.citicorp.com 04.06.03, 16:30 Zauwazylem, brak aktywnosci w ostatnich dniach, emocje opadly? Wlasnie zastanawiam sie nad zakupem mieszkania na rogu w budynku B z widokiem z balkonu na Pileckiego? Czy ktos slyszal o jakis przeciwskazaniach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: DD OLIMPIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.03, 17:51 Jak najbardziej nie widzę przeciwskazań, ponieważ zakupiliśmy z mężem analogiczne mieszkanie (na VII piętrze). Odpowiedz Link Zgłoś
malagosia4 Re: DD OLIMPIA 06.06.03, 10:05 jeśli jest to ostatnie i np na rogu może być zimne. Znajoma takie kuupila i duzo doplacala do ogrzewania w zimie. ale za to nikt Ci nie tupie nad glowa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cit Re: DD OLIMPIA IP: *.citicorp.com 06.06.03, 12:21 Dziekuje ewentualnym sasiadom za pomoc, czy Ewelina mowisz omieszkaniu 2 pok. 54,8 m? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: DD OLIMPIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.03, 16:31 My kupiliśmy mieszkanie 3-pokojowe, 69,4 m kw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: DD OLIMPIA IP: *.tele2.pl 09.07.03, 11:58 mozna wejs tylko w niedizele wieczorem i trzeba zaplacic Panom z ochorny frycowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: DD OLIMPIA IP: *.pl.bauer.com / 172.28.182.* 09.07.03, 13:23 Ale co ty, mozna juz normalnie umowic sie na wizyte z Warbudem w sobote, wiecej informacji www.namyslowska.net . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Kuchnia Stolmar od DD IP: *.pekao-fs.com.pl 06.06.03, 14:07 Witam, Pod koniec miesiąca mija mi termin w którym mam wybrać kuchnię. W punkcie 2 załącznika do umowy jest mowa, że w ciągu 3 miesięcy od daty podpisania umowy mam uzgodnić ze sprzedawcą szczegółową specyfikację elementów kuchni, rodzaju, kolorystyki oraz projektu aranżacji zabudowy. Byłem w Stolmarze i powiedziano mi, że projekt mogą zrobić gdy będą mogli fizycznie wejść i wymierzyć mieszkanie. Nie wiadomo kiedy to będzie możliwe. Oczywiście dadzą mi odpowiednią pieczątkę, że się do nich zgłosiłem, projektu jednak nie będzie - chyba że na podstawie planów. Jeśłi nie będzie projektu, sprzedający może za nią nie zapłacić. Co o tym sądzicie? Czy ktoś już wybrał kuchnię? Czy ceny są przystępne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Kuchnia Stolmar od DD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.03, 16:35 Kuchnię otrzymasz w terminie 3-miesięcy od podpisania UMOWY SPRZEDAŻY, a o ile mi wiadomo podpisywaliśmy wszyscy UMOWĘ PRZYRZECZENIA SPRZEDAŻY, a to nie to samo. A ponieważ właściwą umowę sprzedaży będziemy podpisywać w ciągu 3- miesięcy od odbioru mieszkania, to będzie już ono gotowe i dostaniesz meble do faktycznie istniejącej kuchni. DD póki co nie wymyśla absurdów typu wybór mebli do mieszkania o terminie oddania za pół roku. I oby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Kuchnia Stolmar od DD IP: *.pekao-fs.com.pl 06.06.03, 18:12 Nie jest tak jak piszesz. Przynajmniej w mojej umowie. Ja w załączniku do umowy przyrzeczenia sprzedaży - Wyposażenie pomieszczenia kuchni w punkcie 2 mam: Kupujący oświadcza że w terminie trzech miesięcy od dnia podpisania niniejszej umowy, zobowiązuje się do uzgodnienia ze wskazanym przez Sprzedającego wykonawcą sczegółowej specyfikacji elementów zabudowy kuchni, rodzaju i kolorystyki blatów, frontów oraz białego sprzętu a także projektu aranżacji zabudowy. W przypadku gdy Kupujący nie dokona uzgodnień w podanym wyżej terminie Sprzedający nie ma obowiązku zapewnienia wyposażenia kuchni zestawem typu Beata 93. U Ciebie jest inaczej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa zC Re: Kuchnia Stolmar od DD IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.03, 21:09 Generalnie zastanawia mnie ta sama sprawa, ja swoja umowe podpisalam w styczniu.Od razu zadzwoniłam do Stolmaru by sie umówić i pani Elżbieta (zapomnialam nazwiska) powiedziala mi dokladnie to samo.Dzwonilam do DD by sie dowiedziec czy w zwiazku z tym nie przepada kuchnia - polaczyli mnie z pania prawnik DD ktora stwierdzila, ze absolutnie nie przepada promocja. Ponownie zadzwonilam do Stolmaru i poprosilam o wpisanie mnie na jakas liste, ze sie zglosilam - p.Elzbieta powiedziala, ze wystarczy podac imie i nazwisko przez telefon a ona to wpisuje do komputera i mam sie zglosic jak bedzie mozna wejsc do mieszkania. Na forum Planty czytalam, ze ludzie juz powybierali konkrety, a przeciez maja termin oddania grubo po nas, teraz wiec jestem nieco skolowana... Wydaje mi sie, ze DD mogloby nas wykiwac jakby koniecznie chcialo, ale w takim razie ich prawnik nie powinien twierdzic, ze uzgodnienia o kuchni pozostaja w mocy...i komu tu wiezyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kefir Re: Kuchnia Stolmar od DD IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.03, 23:39 Też mam wątpliwości. Umowę podpisałem przed miesiącem i jest w niej jasno napisane, że mam trzy miesiące od jej podpisania, czyli tak jak u Jarka. Byłem w Stolmarze i tam mi powiedzieli, że wcale spieszyć się nie muszę i najlepiej poczekać, aż będę mógł wejść do mieszkania. Niemniej nalegałem, aby mi w jakiś sposób poświadczyli, że przynajmniej próbowałem i na kopii załącznika o kuchni napisali tekst, że przyjęli zamówienie, ale to wszystko. Kilka dni później zadzwoniłem do handlowca w DD, z którym wszystko wcześniej załatwiałem i potwierdził mi, że te trzy miesiące obowiązują, a Stolmar może już robić projekt na podstawie planów, które posiada. Ponieważ miałem inne sprawy na głowie, więc tego dalej nie ciągnąłem, ale wydaje mi się, że warto będzie zrobić projekt w terminie, aby nikt nie miał podstaw, by mnie wykiwać. W końcu sam tą umowę podpisałem. A jak mi się coś za parę miesięcy odmieni, to projekt chyba będzie można zmienić. Zresztą w załączniku nie ma nic o wprowadzaniu modyfikacji, a co nie jest zabronione, to rozumiem, że dozwolone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Kuchnia Stolmar od DD IP: *.pekao-fs.com.pl 09.06.03, 10:05 Chyba lepiej będzie wybrać wyposażenie - kuchenkę, zmywarkę, lodówkę. Mają ceny producentów i sprzęt jaki chcesz. Projekt mogą robić a DD pokryje sprzęt, bo to będzie miało wyższy priorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Kuchnia Stolmar od DD IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 21:34 No wlasnie a jak to wyglada rzeczywiscie. Jak to jest z tym projektem naszej przyszlej kuchni? Czy ponosimy z tego tytulu jakies dodatkowe koszta? I czy wogole gdzies mozna wirtualnie obejrzec mebelki Stolmaru? Bo strona to chyba specjalnie im nie dziala Pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek OLIMPIA - Postępy w czerwcu IP: *.pekao-fs.com.pl 09.06.03, 10:09 Byłem w niedzielę na olimpii. Zaglądałem z góry sasiedniego bloku. Z wewnętrznej strony dziedzińca ruszyły ocieplenia ścian. Niebawem tynki. Okienka są wewnątrz prawie wszystkie, na zawnątrz do 4 piętra. Nieżle to wygląda. W tym tempie pewnie skończą do końca września. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IM KUCHNIA STOLMAR IP: proxy 09.06.03, 10:19 Drodzy, poszecie straszne rzeczy, ja rowniez bylam w Stolmarze i rozmawialam ze strasza pania (danych nie pamietam), powiedziala, ze absurdem jest robienie projektu kiedy nie mozna wejsc do mieszkania, ze wystarczy sie zglosic do niej, ona wpisze na liste a projekt zrobi jak bedzie mozna wejsc do mieszkania a z tego co wiem, to za chwile rusza biuro sprzedazy na Olimpii i bedzie mozna wchodzic do lokali wiec nie martwcie sie! Slyszalam rowniez, ze Stolmar ma troche wyzsze ceny za meble, jak ktos chce taniej to moze lepiej kupic u nich tylko sprzet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IM BEZPLATNE PORADY IP: proxy 09.06.03, 10:28 proponuje dodawac tu informacje o fajnych poradach bezplatnych oczywiscie, mysle, ze kazdemy sie przydadza. 1. Centrum Bezplatnych Porad - IKEA, bylam, pani sympatyczna, sprzedlala nam duzo ciekawych pomyslow, ma dosyc praktyczne rady, patrzy tez pod katem wyburzania scian i dostawiania nowych, proponuje przerubki tak aby wszystko wspolgralo ze soba, robi tez ladne kolorowe projekty z naniesieniem szczegolow umeblowania nawet z wymiarami!!-to juz kosztuje 300pln, ja sama sobie namaluje taki rysuneczek, to fajna i bardzo pomocna rzecz. 2. Architekt za darmo - Joanna Onyszkiewicz - Gazeta Wyuborcza, ul. Czerska 8/10, tel 555-68-56, z tego jeszcze nie korzystlam ale bede probowac. 3. Sanitec -Kolo, radza jak zagospodarowac lazienkie i ubukacje, trzeba sie umawiac na spotkanie, teraz maja dostepne terminy na 27-28/06/03 Justyna.Brylowska@kolo.com.pl to tyle z mojej strony, moze cos dodacie? Odpowiedz Link Zgłoś