Dodaj do ulubionych

Dzięki Wam podejmę decyzje!!!

IP: *.centertel.pl 11.11.06, 21:06
mam do sprzedania nowy dom i klientów na etapie dziury w ziemi dali 10
tys.zadatku ja już na etapie po dachu i sporo następnych gotowych zapłacić
tyle że po zwrocie 20 tys. zarabiam o 70 tys. więcej jak się zachować?Dom
nieduży ale budowany jak apartamenty bez oszczędności i z super
rozwiązaniami.CO ROBIĆ?
Obserwuj wątek
    • wegorkie2 Re: Dzięki Wam podejmę decyzje!!! 12.11.06, 09:33
      Lils - to pytanie nie do końca biznesowe, a pytanie o zasady. Możesz czuć się
      nie w porządku, że wycofujesz się z umowy robiąc nabywców "w trąbę". Zastanów
      się jednakże co by się stało gdyby ceny mieszkań nie rosły a spadały, Ty byś
      wybudował ale nabywcy znaleźliby ofertę tańszą o 70tys. Czy zapłaciliby Ci za
      budowę czy też powiedzieliby abyś się zadowolił zadatkiem i rozwiązaliby umowę?

W stanach USA gdzie krach już się rozpoczął z tego co wiem ludzie masowo
      rozwiązują takie umowy (poszi może skomentować) i developerzy zostają z
      niesprzedanymi budynkami - zatem tak też może być w Europie.

Zatem odpowiedź brzmi: postąp mądrze i zgodnie ze swoim sumieniem.
      • Gość: lils Re: Dzięki Wam podejmę decyzje!!! IP: *.centertel.pl 12.11.06, 16:24
        Dzięki za podpowiedż ja ze swoimi budynkami nie czekam i bez tego całego
        szaleństwa obecnego też nie czekałam a na chwile obecną są bitwy;a wykonanie
        okna antywłamy,alarm.,dwie bramy na pilota,drzwi za 7 tys.,folia na dach za 16-
        20zł m2 nie każdy tak buduje a nawet powyżej 70 tys.klient na wstepie już
        zarabia,dobra lokalizacja,dobry projekt i bardzo dobre wykonanie,fachowcy
        którzy u nas już wykonują prace o dłuższego czasu mówią że dla siebie ludzie
        tak nie budują.Inną sprawą jest że spać nie mogę bo myślę co mam zrobić.
    • Gość: gosc Re: Dzięki Wam podejmę decyzje!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 18:13
      Zachowac sie przyzwoicie tz sprzedac tym ktorzy zadatkowali i czekali . Z tego
      co piszesz masz mnostwo kliantow wiec swoje zarobisz bez takich
      nieuczciwosci.pozdrawiam
      • Gość: lils do gościa IP: *.centertel.pl 12.11.06, 18:54
        może napisze dlaczego zastanawiam się nad zmianą ceny,ceny materiałów bud.
        nawet przez ostatni miesiąc oszalały,bez szemrania podniesiono mi cene za dach
        oraz ociaplenia o 30% pomijam że Pani chce za działkę przy kwocie 250.000 o
        80.000 więcej i co TY na to a zaliczka na zakup ma dopiero misiąc.
        • Gość: monar Re: do gościa IP: *.aster.pl 12.11.06, 19:13
          Co to znaczy, ze 'Pani chce za dzialke .. 80.000 wiecej'.
          Postawiles ten apartamentowiec na cudzej dzialce i teraz musisz ja odkupic?
          • Gość: gosc Re: do gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 19:32
            -klienci zaplacili na etapie dziury w ziemi,teraz piszesz ze zaliczkowali
            miesiac temu, w miesiac postawiles dom pod dach , podrugie stawiales dom nie
            majac wlasnosci gruntu , chyba sie usprawiedliwiasz
            • Gość: lils działka jest moja chodziło mi o kolejną IP: *.centertel.pl 12.11.06, 23:47
              chodziła mi o kolejną działkę.Co do klientów zdecydowania byli na etapie dziury
              w ziemi/wrzesień/ ale obserwowali budowanie ja nie nalegałam na zadatki bo są
              środki na budowanie więc jak zdecydowali się na te 10tys to było to miesiąc
              temu a na obecny moment jest drzewo na dachu a rynek zwariował.
              • Gość: Amarez Re: działka jest moja chodziło mi o kolejną IP: *.acn.waw.pl 13.11.06, 00:00
                Jeśli podpiusałeś umowę z tymi klientami to na jakiej podstawie chcesz ją
                rozwiązać? Dlatego że ktoś daje więcej???
                Oprócz tego że będziesz musiał oddać 2x więcej, klienci mogą Ci założyć sprawę
                cywilną i jeśli udowodnią przed sądem (a mają duże szanse), że czekając na dom
                nie szukali innego i twoje rozwiązanie umowy spowodują, że będą musieli za
                podobne mieszkanie dopłacić tyle i tyle to możesz się szykować z niekorzystnym
                dla siebie wyrokiem! Wiedz o tym, że sż są teraz uwrażliwieni na przekręty
                developerów. Ostatnio zabrali się za niekorzystne dla klientów zapiski w umowie
                odnośnie opóźnień (Developerzy którzy mgliście opisują, lub dopisują nieuczciwe
                klauzule mogą się liczyć z karą 10 tyś Euro nie bawiąc się w rzadne sprawy -
                wyrok działa solidarnie na całą branżę.
                Więc uważaj lepiej z przekrętami - rozwiążanie umowy z byle powodu jest dużo
                większym przekrętem niż niedozwolona klauzula opisana powyżej
                • Gość: Ela Re: działka jest moja chodziło mi o kolejną IP: *.tkdami.net 13.11.06, 01:26
                  To nie jest zaden przekret.Zawierajac nawet umowe przedwstepna u notariusza
                  masz akapit mowiacy ,ze w razie rezygnacji sprzedajacego musi on zwrocic
                  podwojny zadatek , natomiast rezygnacja kupujacego powoduje utrate zadatku.Od
                  strony prawnej jestes w porzadku i im wczesniej zerwiesz umowe tym dla ciebie
                  lepiej.I nie wierz w to straszenie. Kupujacy traca bo nie szukali innej
                  inwestycji 1-2 m-ce ,a ty tracisz bo ci podnosza ceny materialow
                  budowlanych.Chyba ze chcesz byc instytucja charytatywna.
    • zorza28 Re: Dzięki Wam podejmę decyzje!!! 13.11.06, 22:53
      Nie znam się na prawie ale uważam,że dom powinieniś sprzedać ludziom którzy
      wpłacili zadatek. Tak będzie po prostu po ludzku. Jeżeli ktoś wpłaca zadatek to
      znaczy, że jest zdecydowany kupić ten dom i nie szuka innego bo i po co. Jeżeli
      warunki umowy są spełnione to wzrost cen nie powinien być przyczyną rozwiązania
      umowy. Po prostu Twoje ryzyko, źle skalkulowałeś koszty. Uważam, że tzreba
      szanować swój podpis i wywiązać się z umowy
      • Gość: Helena Re: Dzięki Wam podejmę decyzje!!! IP: *.tkdami.net 13.11.06, 23:38
        Takie dyrdymaly to mozna prawic dzieciom ,bo jeszcze nie bardzo wiedza jak
        dorosli "nie mowia prawdy".Wciskanie kitu ,ze ktos zle skalkulowal koszty i
        musi z tego tytulu poniesc strate jest nieprawda ,bo kiedy koszty byly liczone
        ceny rynkowe byly inne.Nalezaloby ukarac tego kto podniosl ceny lub jest
        odpowiedzialny za ten stan.Gdyby sprzedajaca skalkulowala koszty w momencie
        podpisania umowy na podstawie dwukrotnie wyzszych cen ,to pewnie nazwalbys ja
        pazerna,zachlanna, niemoralna itp....Wszystkie najgorsze gromy lecialy by na
        jej glowe.Jesli chca nadal kupic ten dom ,to sporzadz aneks do umowy i podnies
        cene uzasadniajac to zmiana cen materialow budowlanych.Jest takie stare
        powiedzenie "kochajmy sie jak bracia ,ale liczmy sie jak Zydzi".Nie pozwol
        sobie wejsc na glowe,jesli chcesz dalej prowadzic ten interes musisz dzialac
        zdecydowanie ,a nie rozklejac sie ! W interesach nie ma sentymentow.
        • zorza28 Re: Dzięki Wam podejmę decyzje!!! 14.11.06, 11:55
          Podejrzewam, że Lils nie działa na rynku od wczoraj i potrafi zadbać o swoje
          interesy sporządzając umowę. Zresztą nie napisał, że straci na tej transakcji
          tylko zarobi mniej. Nie znamy umowy pomiędzy Lilsem i klientami. Jeżeli umowa
          dopuszcza wzrost ceny to podpisują aneks i po sprawie. Jeżeli nie to nie
          pozostaje nic innego jak postępować zgodnie z umową.

Gdyby sprzedajaca skalkulowala koszty w momencie
          > podpisania umowy na podstawie dwukrotnie wyzszych cen ,to pewnie nazwalbys ja
          > pazerna,zachlanna, niemoralna itp....Wszystkie najgorsze gromy lecialy by na
          > jej glowe.

Otóż nie. Wtedy ja kalkuluję czy odpowiada mi cena przedstawiona w umowie i ją
          podpisuję czy dziękuję bo dla mnie za drogo i szukam czegoś innego w cenie któ¶ą
          akceptuję. Tak jest uczciwie. A gdy ktoś zmienia zasady w trakcie gry to jest to
          po prostu nie uczciwe. I nie chodzi tu o sentymenty.
          Napiszę jeszcze raz. Trzeba postąpić zgodnie z umową.
      • Gość: Radek Re: Dzięki Wam podejmę decyzje!!! IP: *.tkdami.net 13.11.06, 23:47
        Jesli posluchasz "zorzy 28" to nie wroze ci dlugiej dzialalnosci - skonczysz
        szybko.A czy twoi wykonawcy i dostawcy materialow budowlanych tez maja takie
        skrupuly przy podnoszeniu tobie cen ?przeciez z nimi tez pewnie wczesniej
        zawieralas umowy ? Tylko twardzi przetrwaja!
    • Gość: wawel Re: Dzięki Wam podejmę decyzje!!! IP: *.aster.pl 14.11.06, 09:59
      odpowiedź jest prosta - jesli podpisana umowa pozostawia ci furtkę do
      podwyższania ceny to podwyższaj i wyciągaj z jeleni (przepraszam, klientów)
      najwięcej jak tylko się da.
      a jak jelenie podpisują umowy niekorzystne dla siebie, z takimi właśnie
      furtkami, to już nie twój problem.
      dodam, że nie jestem developerem ani nie mam żadnego związku z tą branżą, ale
      takie zasady obowiązują w całym świecie i w każdym biznesie - należy jedynie
      postępować zgodnie z podpisaną przez obie strony umową.
      • r.k dam odpowiedz 14.11.06, 10:53
        przeczytałem wszystkie posty, i włosy staja dęba!!!!! CZŁOWIEKU daj sobie
        spokój z deweloperką, poszukaj innej działalności i nie denerwuj ludzi
        BASTA!

• Gość: gosc Re: Dzięki Wam podejmę decyzje!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 15:16
      Lils jaka decyzja podjeta. A do tych wszystkich ktorzy pisza jakim to twardym
      trzeba byc w biznesie, precz z sentymentami itp mam pytanie czy gdybyscie byli
      na miejscu tych ludzi ktorzy czekaja na swoj dom tez byscie tak sadzili A i
      jeszcze jedno Lils skoro masz nastepnych klientow zaproponuj im dom na tej
      dzialce za 320tys, skoro tu chca dac 70tys wiecej wiec to dla nich zaden
      problem I tym razem skalkuluj dobrze koszty.Pozdrawiam
      • Gość: Greg Re: Dzięki Wam podejmę decyzje!!! IP: *.catv.net.pl 14.11.06, 21:11
        jest pewna roznica miedzy dorobkiewiczem a biznesmenem. Jak myslisz jaka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka