Dodaj do ulubionych

JAK KUPIC MIESZKANIE RAZEM ALE OSOBNO

06.04.03, 21:36
chcielibysmy kupic wspolnie nowe mieszkanie.w tej chwili nie jestesmy
malzenstwem, ale mamy takie plany. mamy odlozone 3/4 wartosci mieszkania,
reszte chcemy sfinansowac ksiazeczka mieszkaniowa i kredytem (na 5 lat). czy
istnieje mozliwosc aby to mieszkanie bylo zapisane na nas obojga. jak taka
sytuacja wplywa na rozliczenie z urzedem skarbowym?
Agata&Tomek

Obserwuj wątek
    • Gość: rodis Re: JAK KUPIC MIESZKANIE RAZEM ALE OSOBNO IP: *.acn.pl / 10.72.0.* 06.04.03, 21:49
      Możecie Państwo kupić mieszkanie na współwłasność. Umowa z developerem lub
      spółdzielnią zawierana jest na dwie osoby.Nie ma z tym problemu. Jeśli chodzi o
      rozliczenie z Urzędem Skarbowym, każde z państwa rozlicza określoną część
      kosztów, np. po 50%, bądź w innym podziale procentowym, ale co roku tak samo.
      • Gość: nalle Re: JAK KUPIC MIESZKANIE RAZEM ALE OSOBNO IP: 212.160.138.* 08.04.03, 11:24
        a czy w takim ukladzie kazde z nas moze wziac kredyt na swoja czesc kupowanego
        mieszkania. czy banki interesuje, ze udzial kazdego z nas bedzie wynosil np.
        50% i na jedno mieszkanie dalby dwa kredyty???
        • Gość: A Re: JAK KUPIC MIESZKANIE RAZEM ALE OSOBNO IP: 217.96.47.* 08.04.03, 13:02
          Gość portalu: nalle napisał(a):

> a czy w takim ukladzie kazde z nas moze wziac kredyt na swoja czesc
          kupowanego
          > mieszkania. czy banki interesuje, ze udzial kazdego z nas bedzie wynosil np.
          > 50% i na jedno mieszkanie dalby dwa kredyty???

Bank udzieli PAństwu jednego kredytu ( brakującą kwotę), będą Państowo
          współkredytobiorcami
          Pozdr.
    • Gość: 2 Re: JAK KUPIC MIESZKANIE RAZEM ALE OSOBNO IP: 195.94.206.* 08.04.03, 12:31
      Umowa jest na dwie odoby-współwlasność, każdy wpłaca po 50% i każdy rozlicza
      się ze swoich 50% z US
      • Gość: rodis Re: JAK KUPIC MIESZKANIE RAZEM ALE OSOBNO IP: *.acn.pl 08.04.03, 13:07
        Uzupełniając swoją podpowiedź - kredyt mogą Państwo wziąć jako wspólny kredyt,
        umowę z firmą budowlaną zawrzeć na współwłasność,ale w rozliczeniu z US nie
        musi to być po 50%, ale w zależności od możliwości spłaty przez każde z
        Państwa, np.40 i 60%, bądź jeszcze inaczej.
        Pozdrawiam
        KZ
    • morioka uwaga na książeczkę!!!!!! 08.04.03, 17:24
      z tego co mi wiadomo przy kupnie takim niemałżeńskim mieszkanie jest na
      współudział a nie na współwłasność a wtedy nie przysługuje premia gwarancyjna!
      Koniecznie musi być współwłąsność
      • Gość: zdenek Re: uwaga na książeczkę!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 18:18
        morioka napisała:

> z tego co mi wiadomo przy kupnie takim niemałżeńskim mieszkanie jest na
        > współudział a nie na współwłasność a wtedy nie przysługuje premia gwarancyjna!
        > Koniecznie musi być współwłąsność

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Gdzie to mozna przeczytac?
      • Gość: Bebiak Re: uwaga na książeczkę!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 18:50
        Marioka, właśnie jak się nabywa w udziałach to jest to nabycie na
        współwłasność: tak mogą nabyć narzeczeni, rodzeństwo, matka z córką itp.
        Małżeństwo nabywa na zasadach wspólności ustawowej - to zasadnicza różnica.
        Natomiast warto sprawdzić, czy bank wypłaca premię przy nabyciu udziałów w
        lokalu - nie chcę rozsiewać ewentualnych plotek w tym temacie (sama nie
        sprawdzałam w banku), ale moi klienci mi niejednokrotnie mówili, że w tej
        mierze rzeczywiście w bankach coś się zmieniło. Pozdrówka
        • Gość: Morioka z tą książeczką to prawda !! IP: *.k.mcnet.pl 09.04.03, 14:55
          twierdze tak bo mnie spotkalo cos takiego
          może i pomylilam te prawnicze pojecia, ale faktem jest ze nabywszy mieszkanie z
          narzeczonym (który, notabene, dzien pozniej stal się mężem)50/50 nie dostalismy
          premii! A w ustawie jest o tym mowa w sposób dość zakamuflowany bo jest to
          zdaje sie w zapisie o własności w części ułamkowej. A zresztą, poczytakcie
          sobie jaką odpowiedz przysłął mi urząd mieszkalnictwa kiedy zapytałam o
          podstawe odmowy:

"Art. 3 ust. 1 pkt.3 tej ustawy brzmi: właścicielowi książeczki mieszkaniowej
          przysługuje premia gwarancyjna w związku z nabyciem, w drodze zakupu lub
          zamiany, własności lokalu mieszkalnego, stanowiącego odrębna nieruchomość, lub
          domu jednorodzinnego, z wyjątkiem nabycia lokalu mieszkalnego lub domu
          jednorodzinnego na zasadach współwłasności w częściach ułamkowych.
          Nabywając mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego zostali Państwo
          współwłaścicielami mieszkania w częściach ułamkowych, a w takim przypadku
          premia nie przysługuje. Natomiast akt notarialny na zakup mieszkania w czasie
          trwania małżeństwa sporządzony na oboje małżonków jest współudziałem we
          własności. Jednak dla banku dowodem kupna mieszkania w celu wypłaty premii jest
          akt notarialny sporządzony na nazwisko właściciela książeczki, złożony wraz z
          wnioskiem o wypłatę premii najpóźniej 90 dni od daty aktu notarialnego kupna.
          W przypadku opisanym przez Panią, należałoby znieść współwłasność tzn.
          zmienić zapis w akcie notarialnym na nazwisko Pani lub męża i jeżeli
          załatwienie sprawy mieści się w 90 dniach od daty kupna mieszkania (daty
          pierwszego aktu notarialnego), premia powinna być wypłacona.

Gdyby w tym konkretnym przypadku nie można było uzyskać premii, nie
          zlikwidowana książeczka zachowuje ważność do czasu powstania możliwości
          przeznaczenia wkładów z premią na cele mieszkaniowe. Pełny katalog zdarzeń
          uprawniających do uzyskania premii gwarancyjnej zawarty jest w ww. ustawie,
          znowelizowanej dnia 27 lipca 2002 r. (Dz. U. Nr 127, poz. 1090). Można również
          scedować prawo do wkładów na książeczce na osobę bliską w ramach rodziny, która
          ma sposobność otrzymania premii. Zgodnie z postanowieniami Prezesa NBP
          książeczka może być przedmiotem cesji między: małżonkami (również
          rozwiedzionymi), rodzicami i dziećmi (również przysposobionymi i
          przysposabiającymi), dziadkami i wnukami, rodzeństwem rodzonym i przyrodnim
          oraz pomiędzy powinowatymi (macochą lub ojczymem i pasierbami). Istnieje także
          możliwość dokonania cesji książeczki na rzecz osoby z kręgu dalszej rodziny,
          tzw. cesja pośrednia, jednakże pod warunkiem udokumentowania stopnia
          pokrewieństwa lub powinowactwa pomiędzy kolejnymi (żyjącymi) zbywcami i
          nabywcami oraz przedłożenie dokumentów koniecznych dla przeprowadzenia cesji."

pozdrawiam
          i mam nadzieję, że ustrzeże to choć kilka osób przed błędem pzrezemnie
          popełnionym

• miriam_73 Re: z tą książeczką to prawda !! 09.04.03, 17:19
            Urząd fakt nieprecyzyjnie sie wyraził mówiąc o współudziale małżeńskim (mając
            zapewne na mysli współwłasność łączną), ale co do treści regulacji ustawowej
            która powołał, to niestety przepis jest w tej materii jednoznaczny - przy
            nabyciu na współwłasność w częściach ułamkowych premia nie przysługuje (art. 3
            ust. 1 ustawy z dnia 30 listopada 1995 r o pomocy państwa w spłacie niektórych
            kredytó mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych ...)
            • kilovolt Z książeczką to tylko częściowa prawda 09.04.03, 18:45
              Ja nabyłem na współwłasność z moją narzeczoną mieszkanie i oboje
              skorzystaliśmy z książeczek. Jednak chyba wiem o co w tym wszystkim chodzi i w
              jakiej sytuacji znalazła się Morioko. Spotkałem się mianowicie z
              interpretacją, że premia gwarancyjna w przypadku zakupu na współwłasność nie
              należy się w przypadku kupna gotowego już mieszkania w jakim znalazła się
              Morioka. W jej przypadku poszła ona z aktem notarialnym do banku, czyli już po
              zawarciu transakcji, do banku w celu otrzymania premii gwarancyjnej. Ma się na
              to trzy miesiące od transakcji czyli od daty podpisania aktu notarialnego. W
              jej przypadku każdy z nich nabywał w częśći ułamkowej mieszkanie.
              W zupełnie innej sytuacji są narzeczeni (lub ktokolwiek inny), którzy
              zawierają umowę przedwstępną z deweloperem na wybudowanie lokalu. W takim
              przypadku, żeby otrzymać premię, należy wpłacić 60% wartości mieszkania i
              można ze świstkiem od dewelopera iść do banku i w takim przypadku premia
              zawsze się należy każdemu z współudziałowców. Bank przelewa wówczas kwotę na
              konto dewelopera. Taka była moja sytuacja. Wątki na ten temat przejawiały się
              dosyć dawno na tym forum, dziwiłem się że komuś nie należy się premia w
              sytuacji w jakiej ja byłem, ale po przeanalizowaniu ich okazywało się, że
              premia taka nie należy się tylko w przypadku kupna gotowego mieszkania,
              natomiast należy się w przypadku kupna mieszkania w budowie.
              Zatem, jeżeli ktoś kupuje mieszkanie na współwłasność i ma zamiar skorzystać z
              książeczki niech w żadnym przypadku nie kupuje gotowego mieszkania, tylko
              niech podpisuje umowę z deweloperem na mieszkanie będące w budowie. No i nie
              wolno czekać na akt notarialny tylko załatwiać to mając wpłacone 60% wartości.
              • Gość: morioka !!!!!! IP: *.k.mcnet.pl 10.04.03, 16:18
                no to teraz się mjuż naprawdę zbulwersowalam!!!! i tak nie pojmuję czemu nie
                należy się za współudział skoro płaci się pieniądze jak inni, a teraz jeszcze
                to! Zostałam już podwójnie ukarana za kupno mieszkania gotowego: 1) premia, 2)
                nie przysługuje mi ulga odsetkowa bo mieszkanie zbudowano w 2000. Zasttanawiam
                się czy to się nie kwalifikuje do Trybunału bo ewidentnie jest to nirówne
                traktowanie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka