Dodaj do ulubionych

SAM 81 - bud. 5

• Gość: Marecki budynek s-1? IP: 212.160.138.* 16.07.03, 12:54
      Nie wiecie przypadkiem, gdzie planowany jest budynek S-1 - czy jak on tam
      bedzie sie zwał. Czy przed 5-tka czy przed S-2?
      • Gość: MK Re: budynek s-1? IP: *.acn.waw.pl 16.07.03, 13:00
        Przed S-2.
        Przed 5 powstanie albo budynek S-4 (chyba tak się nazywa), albo coś "Made by
        EdBud".

pzdr
        MK
        • Gość: M.J. Re: budynek s-1? IP: 81.210.16.* 16.07.03, 20:02
          Hej !

Gość portalu: MK napisał(a):

> Przed S-2.
          > Przed 5 powstanie albo budynek S-4 (chyba tak się nazywa), albo coś "Made by
          > EdBud".

Jezeli juz to S3 (na pierwotnym planie byly S1, S2 i S3). Ale - prawdopodobnie
          bedzie to jednak ten EdBud (tez widzialem reklame) - SAM ma swoj wlasny zaklad
          budowlany. Problem podobno jest z jakims skrawiem ziemi, za ktora wlascicielka
          chce jakas abstrakcyjna sume...

Widze Wasza dyskusje o opoznieniu wzgledem jakiegos harmonogramu. Ja pozwole
          sobie na taki komentarz: 18 miesiecy i juz.

To tyle teraz, wracam do pracy, pzdr, M.

Mariusz J.
          • Gość: MK Re: budynek s-1? IP: *.acn.waw.pl 16.07.03, 21:03
            Gość portalu: M.J. napisał(a):

> Hej !
            >
            > Jezeli juz to S3 (na pierwotnym planie byly S1, S2 i S3).
            Całkiem możliwe :-)

> Problem podobno jest z jakims skrawiem ziemi, za ktora wlascicielka
            > chce jakas abstrakcyjna sume...
            Chyba nie właścicielka, tylko EdBud :-) Mają pasek przez środek działek SAM-81
            i toczą sie negocjacje...

> Widze Wasza dyskusje o opoznieniu wzgledem jakiegos harmonogramu. Ja pozwole
            > sobie na taki komentarz: 18 miesiecy i juz.
            A my liczymy na 15 :-)

pzdr
            MK
            • Gość: Marecki harmonogram IP: 212.160.138.* 17.07.03, 10:48
              Według harmonogramu całość robót trwać ma 18 m-cy.
              • Gość: MK Re: harmonogram IP: *.acn.waw.pl 17.07.03, 11:11
                A według wypowiedzi władz Spółdzielni (zarejestrowanych) 15 miesięcy :-)

pzdr
                MK
    • Gość: Sloneeczko SAM 81 - UMOWA IP: *.man.polbox.pl 24.07.03, 16:24
      Moi Drodzy czlonkowie spoldzielni,

Czekacie juz na swoje piekne mieszkanka - wiec sprawe UMOWY macie juz za soba.
      Ja malo nie spadlam z krzesla gdy mila pani w spoldzielni poinformowala mnie o
      nastepujacej procedurze:
      najpierw trzeba wplacic 30% wartosci na numer konta podany ja jakims mizernym
      skrawku papieru, a nastepnie podpisuje sie umowe (oczywiscie umowa wstepna w
      ktorej zobowiazuje sie do wplacenia danej kwoty w okreslonym czasie nie wchodzi
      w gre).
      PYTANIE? - jak mam wplacic na czyjes konto gruba kase, bez zadnego prawnego
      zabezpieczenia? i jaka mam pewnosc ze nie zostane WY-DY-MA-NA.. hmmm..?
      spoldzielnia nie chce mi udostepnic nawet swojego STATUTU w ktorym powinna miec
      zapisany taki punkt - uzasadnia to tym ze jest W-I-A-R-Y-G-O-D-N-A poniewaz
      istnieje na rynku ok 20 lat, a jezeli mi to nie odpowiada to moge sobie spadac!

Prosze powiedzcie jak sobie tym poradziliscie???
      • Gość: MK Re: SAM 81 - UMOWA IP: *.acn.waw.pl 24.07.03, 18:14
        Gość portalu: Sloneeczko napisał(a):

> spoldzielnia nie chce mi udostepnic nawet swojego STATUTU w ktorym powinna
        miec
        > zapisany taki punkt - uzasadnia to tym ze jest W-I-A-R-Y-G-O-D-N-A poniewaz
        > istnieje na rynku ok 20 lat, a jezeli mi to nie odpowiada to moge sobie
        spadac!

Muszą Ci udostępnić statut do wglądu na miejscu.
        Wszyscy, którzy podpisali umowę, przeszli to, co Ty, z podobnymi oporami.
        W którym budynku zamierzasz kupić mieszkanie?

pzdr
        MK
        • Gość: Sloneeczko Re: SAM 81 - UMOWA IP: *.man.polbox.pl 25.07.03, 14:22

> Muszą Ci udostępnić statut do wglądu na miejscu.
          > Wszyscy, którzy podpisali umowę, przeszli to, co Ty, z podobnymi oporami.
          > W którym budynku zamierzasz kupić mieszkanie?
          >
          > pzdr
          > MK

MK Dzieki wielkie za info!
          aczkolwiek STATUTU mi uparcie nie chca pokazac poniewaz nie jestem
          tzw "czlonkiem spoldzielni" -> bede nim dopiero po wplaceniu 30%kasy...SLAAABO?
          to samo z UMOWA ktorej nie moge teraz obejrzec, a chore jest wplacanie MEGAkasy
          w ciemno.

> Ktoś kiedys powiedział: No risk no fun!

opcja "no risk no fun" odpada ..bo nie widze tu fun'u - a raczej 60letnie
          gderliwe bapsztyle, majace styl PKP ;))

PYTANIE? Czy moze ktos z Was posiada ich STATUT & UMOWE i moglby mi podeslac
          faxem lub @emalia ?

Planuje lokum w budynku S2 - choc S5 bardziej mi sie podoba ..ale juz nie ma
          rozsadnych miejscowek (..a moze ktos ma ochote sie zamienic ;)))?

• Gość: MK Re: SAM 81 - UMOWA IP: *.acn.waw.pl 25.07.03, 14:38
            Statutu nie mam, ale był czytany przez fachowca i był OK.
            Umowę możesz ściągnąć tu: www.kramar.pl/sam-81/skan.exe
            Dotyczy innego budynku, ale na S-2 i 5 jest identyczna.

pzdr
            MK
            • Gość: Sloneeczko Re: SAM 81 - UMOWA IP: *.man.polbox.pl 25.07.03, 16:51
              Mistrzu - umowe sciagnelam, dziekuje Ci bardzo for help!
      • Gość: Remi Re: SAM 81 - UMOWA IP: *.visp.energis.pl 24.07.03, 18:21
        Procedura jest chora. Każdy chyba miał podobne myśli, ale po przełamaniu oporów
        wszystko jest OK.
        Ktoś kiedys powiedział: No risk no fun!
        • Gość: Marecki Co z tym browarem? IP: 212.160.138.* 29.07.03, 10:02
          Drogie Panie i Panowie może pomyślicie że jestem alkoholikiem i nie chcecie
          mieć takiego sąsiada :-) ,ale zgodnie z wczesniejszymi ustaleniami - budowa obu
          budynków wyszła z ziemi - czyż nie czas usiąść gdzies na terenie budowy lub
          obok z browarem?
          pozdrawiam wszystkich i czekam na odzew
          • Gość: mikes Re: Co z tym browarem? IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 29.07.03, 10:46
            Chyba masz rację!
            • Gość: MK Re: Co z tym browarem? IP: *.acn.waw.pl 29.07.03, 11:10
              Kiedy?

pzdr
              MK
              • Gość: Marecki Re: Co z tym browarem? IP: 212.160.138.* 29.07.03, 11:15

> Kiedy?
                >
                > pzdr
                > MK

Ja mogę albo w ten czwartek (w środę meczyk trzeba obejrzeć), albo od
                poniedziałku do czwartku w przyszłym tygodniu, ponieważ zwykle w piatki
                wyjeżdzam.
                • jaci Re: Co z tym browarem? 29.07.03, 11:46
                  > Ja mogę albo w ten czwartek (w środę meczyk trzeba obejrzeć), albo od
                  > poniedziałku do czwartku w przyszłym tygodniu, ponieważ zwykle w piatki
                  > wyjeżdzam.

Mi wszystko pasuje, tylko dajcie znac wczesniej aby sobie zaplanować.
                  j.

PS. O ile pamiętam plany wykonawcze miałybyć pod koniec lipca. Teraz mówią coś
                  o bardzo szeroko rozumianym sierpniu :-(.
                  Na moje oko mimo pracy na dwóch zmianach nie widać też aby wyprzedzali 18sto
                  miesięczny harmonogram.
                  • Gość: Marecki Re: Co z tym browarem? IP: 212.160.138.* 29.07.03, 11:55
                    jaci napisał:
                    > Mi wszystko pasuje, tylko dajcie znac wczesniej aby sobie zaplanować.
                    > j.
                    >
                    > PS. O ile pamiętam plany wykonawcze miałybyć pod koniec lipca. Teraz mówią
                    coś
                    > o bardzo szeroko rozumianym sierpniu :-(.
                    > Na moje oko mimo pracy na dwóch zmianach nie widać też aby wyprzedzali 18sto
                    > miesięczny harmonogram.

Co do terminu browarka, niech sie jeszcze ktoś wypowie, a wracajac do
                    harmonogramu, to nawet mają lekkie opóznienie do 18-to miesięcznego. Wyglada na
                    to, że 15 miesięcy raczej sie wydłuży. Oby nie przedłuzyło się do ponad 18-tu
                    miesięcy.
                    • Gość: MK Re: Co z tym browarem? IP: *.acn.waw.pl 29.07.03, 11:58
                      Stosują metodę mojego Pana Od PO: "Wcześniej zaczniemy, później skończymy" ;-)

pzdr
                      MK
    • Gość: mk SAM 81 - bud. 5 IP: *.acn.waw.pl 04.08.03, 14:37
      Witam i wyciągam wątek z niebytu :-)

pzdr
      MK
      • jaci Re: SAM 81 - bud. 5 04.08.03, 15:56
        > Witam i wyciągam wątek z niebytu :-)

Budowa idzie w miarę sprawnie. Na cotygodniowych zdjęciach widac postepy, wiec
        nie ma o czym / na kogo pisac :-)
        Nastapiła opóźnienie w kwestii planów technicznych mieszkań. Będą dostępne
        najpewniej pod koniec sierpnia. Poczekamy - zobaczymy. Pozdrawiam.
        • Gość: Przemek.A SAM 81 - bud. 5 IP: 195.136.122.* 05.08.03, 10:12
          Witam (po raz pierwszy),

jaci napisał:

> Nastapiła opóźnienie w kwestii planów technicznych mieszkań. Będą dostępne
          > najpewniej pod koniec sierpnia. Poczekamy - zobaczymy. Pozdrawiam.

A ja w ubiegły wtorek dostałem 3 sztuki planu z informacją, że zmiany można
          nanosić do 15 października 2003 (chyba 2003, bo datę równie dobrze można
          odczytać jako 2004). Wielkich zmian w stosunku do projektu nie mam, poza
          drobnym przesunięciem jednego okna na inną ścianę.
          Pozdrawiam,
          Przemek.A
          • Gość: MK Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.acn.waw.pl 05.08.03, 10:17
            Gość portalu: Przemek.A napisał(a):

> Wielkich zmian w stosunku do projektu nie mam, poza
            > drobnym przesunięciem jednego okna na inną ścianę.
            > Pozdrawiam,
            > Przemek.A

Czy to okno zewnętrzne??? To na takie zmiany to raczej nie licz, nikt Ci nie
            zmieni wyglądu elewacji!

pzdr
            MK
            • Gość: Przemek.A SAM 81 - bud. 5 IP: 195.136.122.* 05.08.03, 10:28
              Witam,

> Gość portalu: Przemek.A napisał(a):
              >
              > > Wielkich zmian w stosunku do projektu nie mam, poza
              > > drobnym przesunięciem jednego okna na inną ścianę.
              > > Pozdrawiam,
              > > Przemek.A
              >
              > Czy to okno zewnętrzne??? To na takie zmiany to raczej nie licz, nikt Ci nie
              > zmieni wyglądu elewacji!

Chodzi mi o zmianę dokonaną przez architektów (jeśli się nie zmienili to
              Mierzejewski i Kasprzycki). Z tego co widzę to zamiast oglądania budynku (chyba
              C) Idealnego Mieszkania (czyli północy) okno będzie mi wychodzić na braterskie
              połączenie naszej piątki z tymże budynkiem (czyli wschód słońca może będzie
              mnie budził;)
              Pozdrawiam,
              Przemek.A
    • Gość: Marecki książeczka mieszkaniowa IP: 212.160.138.* 08.08.03, 10:25
      Wyciagam wątek z bagna...
      Czy ktoś z was załatwiał sprawy związane z realizacją książeczki mieszkaniowej?
      Jak jest procedura i ile to czasu trwa?
      A przy okazji, budowa idzie, ale chłopaki z budowy mogliby wypić po kilka
      drinków enerergetycznych i przyśpieszyć prace.
      Mam nadzieje ze plany wykonawcze mieszkań nie ożonia sie znowu, bo termin
      oddania jes połowa października. To tyle, pogadałem sobie i moge wracać do
      roboty.
      • kurczak2000 Re: książeczka mieszkaniowa 08.08.03, 13:16
        Gość portalu: Marecki napisał(a):

> Wyciagam wątek z bagna...
        > Czy ktoś z was załatwiał sprawy związane z realizacją książeczki
        mieszkaniowej?
        >
        > Jak jest procedura i ile to czasu trwa?
        > A przy okazji, budowa idzie, ale chłopaki z budowy mogliby wypić po kilka
        > drinków enerergetycznych i przyśpieszyć prace.
        > Mam nadzieje ze plany wykonawcze mieszkań nie ożonia sie znowu, bo termin
        > oddania jes połowa października. To tyle, pogadałem sobie i moge wracać do
        > roboty.

Witam, mam to już za sobą.
        Przynosisz książeczkę do spółdzielni, wystawiają Ci zaświadczenie, że wpłaciłeś
        pieniądze (od ręki - jeżeli jest prezes :-)). Pokój na końcu korytarza.
        Potem do PKO i z głowy. Na premię czekałem 2 tyg.

PS. Co z planami wykonawczymi? Są czy nie?
        • Gość: mikes Re: książeczka mieszkaniowa IP: *.bre.com.pl / 10.70.7.* 08.08.03, 14:39
          Ja odebrałem plan w skali 1:50 (chyba wykonawczy) gdzieś tydzień temu - budynek
          5.
          Pozdr.
          mikes
    • Gość: Marecki plany wykonawcze IP: 212.160.138.* 12.08.03, 10:45
      Informacja dla tych ktorzy jeszcze nie odebrali planów wykonawczych. Wczoraj
      byłem w spóldzielni i otrzymałem plan wykonawczy do budynku S-2.
      Pozdrowienia
      • Gość: Marecki Re: plany wykonawcze IP: 212.160.138.* 13.08.03, 11:45
        Odbierając plan zapomniałęm sie zapytac, czy trzeba zanaczyc gdzie mają być
        gniazdka. Moze ktos wie czy to trzeba zrobić bo na planie nie ma ich
        umiejscowień wiec moga chyba dac gdziekolwiek.
        • Gość: grabka Re: plany wykonawcze IP: 212.87.3.* 22.08.03, 14:54
          Dzis akurat dzwoniłam w tej sprawie do SAM-a. U p.Tomaszewskiego sa plany
          elektryczne na poszczegolne lokale. Mozna odebrac taki plan, zatanowic sie
          jakie wprowadzic zmiany. Mnie iteresowalo gniazdko do TV w drugim pokoju (w
          standardzie jest jedno przy dwu-pokojowym lokalu.

Milego weekendu.

Grabka.
    • Gość: Marecki Jak zdrówko? IP: 212.160.138.* 22.08.03, 12:14
      Witam i o zdrowie was pytam?
      A przy okazji jak tam postępy na budowie, ktoś był może w tym tygodniu?
      Pozdrawiam
      Marecki
      • Gość: Pablito Re: Jak zdrówko? IP: *.ppp.kes.waw.pl 22.08.03, 19:05
        Dziś robiłem zakupy.

Trzecie piętro ciągną. Jak dalej tak szybko będą budowali, to jeszcze im runie
        w połowie budowy :)) Wszystko zgodnie z planem. Nie sądzę, żeby zdążyli przed
        styczniem 2005, ale nie mam zastrzeżeń do tempa.

Aha, dziwi mnie tylko, że 4-ki jeszcze nie zadaszyli i tam jakoś niemrawo
        prace postępują.

P.
        • Gość: M.J. Re: Jak zdrówko? IP: 81.210.16.* 22.08.03, 22:32
          Hej!

Spokojnie, spokojnie! Wiosłują jak na olimpiadzie Moskwa'80. :)
          Tylko spać nie można w sobotę rano... :/

Jak już napisałem w odrębnym wątku - "Idealne Mieszkanie" trochę mi "leseruje"
          za oknem i - coraz bardziej kwitnie we mnie przekonanie, że SAM skończy
          wcześniej swoje bloki od IM.

Z tego, co widzę - nie ma przestojów - krok po kroku blok jest realizowany ()ja
          mam widok chyba na tą "czwórkę".

Pozdrawiam, M.

Mariusz J.

Gość portalu: Pablito napisał(a):

> Dziś robiłem zakupy.
          >
          > Trzecie piętro ciągną. Jak dalej tak szybko będą budowali, to jeszcze im
          runie
          > w połowie budowy :)) Wszystko zgodnie z planem. Nie sądzę, żeby zdążyli przed
          > styczniem 2005, ale nie mam zastrzeżeń do tempa.
          >
          > Aha, dziwi mnie tylko, że 4-ki jeszcze nie zadaszyli i tam jakoś niemrawo
          > prace postępują.
          >
          > P.
    • Gość: Marecki nic konkretnego IP: 212.160.138.* 29.08.03, 15:24
      Cos nasz wątek podupada, ponieważ nikt nic ciekawego nie ma do przekazania.
      Rozumiem ze na razie wszystko idzie zgodnie z planem i żadnych złych newsów nie
      ma. Dobrych chyba tez nie.
      POzdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów.
      • Gość: mikes Re: nic konkretnego IP: *.bre.com.pl / 10.70.7.* 29.08.03, 16:49
        Dobrym newsem może być to, że wg. strony internetowej SAM-u sprzedali już
        wszystkie mieszkania na Moczydle. To dobrze.
        Można też w SAM-ie dostać plany "elektryczne" mieszkań jakby ktoś chciał coś
        zmienić.
        Miłego weekendu.
        Pozdr.
        mikes.
        • Gość: M.J. Dzisiaj juz troche przesadzili... ;) IP: 81.210.16.* 09.09.03, 22:23
          Witam. Zaciągam wątek z niebytu. :)

Dzisiaj to już trochę przesadzili - lali beton jeszcze o 21:15. ;) Na tym
          bloku, który rozpoczęli później - mam go blisko i zaintrygowało mnie, co się
          tam dzieje w nocy (bardzo głośno nie było ale jednak)...

Już chciałbym mieć uliczki, latarenki, ludzi - normalny widok a nie
          księżycowy... Tylko jeszcze to nieszczęsne Idealne Mieszkanie - coś robią ale,
          średnio licząc, połową pracownika dziennie...

Pozdrawiam przyszłych (no i obecnych - jeżeli tacy tu są ;) sąsiadów.

Mariusz
          • jaci Re: Dzisiaj juz troche przesadzili... ;) 10.09.03, 09:24
            > Dzisiaj to już trochę przesadzili - lali beton jeszcze o 21:15. ;) Na tym
            > bloku, który rozpoczęli później - mam go blisko i zaintrygowało mnie, co się
            > tam dzieje w nocy (bardzo głośno nie było ale jednak)...

Wielkie dzięki za dobre informacje z placu boju. Jako przyszły mieszkaniec tego
            właśnie bloku przepraszam za późnowieczorne zakłócanie spokoju :-). Trzeba
            jednak pamiętać, że im dłużej i głośniej hałasują teraz tym szybciej powstaną
            te latarenki i uliczki :-)

Martwi mnie tylko, że teraz pracując na dwie zmiany nie są w stanie wyprzedzić
            harmonogramu. Co będzie jak przejdą zimą na system jednozmianowy???

PZDR. J.
            • Gość: Marecki Re: Dzisiaj juz troche przesadzili... ;) IP: 212.160.138.* 10.09.03, 11:00
              No własnie, Jaci ma rację, pozytywne jest to ze robią nawet o 21-tej (sorki
              wielkie M.J.), ale co z tego jak ledwo ida z harmonogramem. Zimą pewnie nastąpi
              opóznienie do harmonogramu, a budowa według zapewnien Prezesa miała trwać o 2,3
              miesiące krócej niż to wynika z harmongramu.
              • Gość: Pablito Re: Dzisiaj juz troche przesadzili... ;) IP: 192.200.200.* 10.09.03, 12:12
                Nieeeeeee, no chyba nie powiecie, Panowie, że uwierzyliście w zapewnienia Sz.P.
                Prezesa..?! ;) W naszej spółdzielni należy kierować się starą zasadą z dzikiego
                zachodu, która mówi: Nie ufaj nikomu!

Uważam, że i tak im dobrze idzie, ale od początku nie wierzyłem w ten
                październik. Teraz coraz bardziej zaczynam wątpić w grudzień...
                • Gość: M.J. Re: Dzisiaj juz troche przesadzili... ;) IP: 81.210.16.* 10.09.03, 19:03
                  Hej!

Nieee, no spokojnie, przepraszać nie trzeba - w końcu to "nasza" spółdzielnia,
                  prawda? :)

Dołączam się do tych słów poniżej; nie przesadzajcie - 18 miesięcy i _koniec_
                  (mniej raczej nie będzie). Jeżeli obiecali mniej to tylko po to, żeby kończyć
                  spotkanie w miłej atmosferze. ;) A i tak ostatni miesiąc czy dwa szybko wam
                  przeminą...

Zresztą - co obiecał? Że się postarają. A się starają więc - o co
                  chodzi? ;) ;) ;)

A to, że www nie działa to dziwna sprawa... Ale - pewnie problemy z provider'em.

Pozdrówka, M.

Mariusz

Gość portalu: Pablito napisał(a):

> Nieeeeeee, no chyba nie powiecie, Panowie, że uwierzyliście w zapewnienia
                  Sz.P.
                  >
                  > Prezesa..?! ;) W naszej spółdzielni należy kierować się starą zasadą z
                  dzikiego
                  >
                  > zachodu, która mówi: Nie ufaj nikomu!
                  >
                  > Uważam, że i tak im dobrze idzie, ale od początku nie wierzyłem w ten
                  > październik. Teraz coraz bardziej zaczynam wątpić w grudzień...
    • Gość: MK S-1 i S-3 IP: *.acn.waw.pl 12.09.03, 15:07
      Witam!!!
      Jeżeli zajrzycie na www.sam-81.pl/oferta.php, to zobaczycie naszych
      przyszłych sąsiadów :-)

pzdr
      MK
      • Gość: Marecki Re: S-1 i S-3 IP: 212.160.138.* 12.09.03, 15:14
        Czyli widocznie dogadali sie w sprawie działek i widok na las będzie
        ograniczony. Trzeba kupować następne mieszkanie :-) jeszcze bliżej lasu.
        • Gość: Asia Re: S-1 i S-3 IP: 62.29.253.* 15.09.03, 16:17
          Właśnie!
          Mnie interesowałoby mieszkanko w tej okolicy. Czytając Wasze wypowiedzi na
          forum mozna odnieść wrażenie,że pomimo "pewnych niedogodności" spółdzielnia SAM-
          81 jest warta zainteresowania. Zresztą wszystko okaże sie przy ostatniej
          racie...Niemniej jednak ta nowa oferta brzmi ciekawie,choc metr jest droższy.
          Niewiadomoteż co wydarzy sie w zwiazku z nowym VATem, tyle,że od znajomej
          słyszałam że odległości pomiedzy blokami są tam klaustrofobiczne.
          Naprawde są takie kłopoty z Umową i statutem..brrr Musze sie nastawic na
          niejakie trudności.
          Mam nadzieje, że chociaż Panie w spółdzielni są w miare kontaktowe...
    • Gość: adam Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.03, 14:55
      Czy ktoś moze mnie poinformować ile kondygnacji będzie miał budynek S2 i w
      przyszłości S1 od strony zachodniej ? Mieszkam w budynku SAM nr I (żółte
      balkony). Kiedy zacznie się budowa S1.
      • Gość: MK Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.acn.waw.pl 04.10.03, 20:44
        Według www.sam-81.pl :
        "Osiedle Moczydło III budynek S-1, data rozpoczęcia grudzień 2003, zakończenie
        czerwiec 2005r. Budynek mieszkalny zaprojektowany w kształcie litery L.
        Wysokość zabudowy od 3 do 5 kondygnacji. teren przed budynkiem przeznaczony na
        rekreację zieleń i plac zabaw dla dzieci. Budynek będzie posiadał 82
        zróżnicowane mieszkania, od 1-pokojowych typ 1pk do 4- i więcej pokojowych typ
        4pk. W części podziemnej przewidziano 98 miejsc parkingowych."

"Osiedle Moczydło III budynek S-3, data rozpoczęcia marzec 2004, zakończenie
        wrzesień 2005r.Usytuowanie na zbiegu ulic Kabackiej i KEN. Wysokość zabudowy
        od 3 do 6 kondygnacji. Zróżnicowana struktura mieszkań od 1-pokojowych do 4- i
        więcej pokojowych. Ilość mieszkań 128, stanowisk garażowych 168."

pzdr
        MK
    • Gość: adam Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.03, 17:43
      Dziękuję bardzo za odpowiedź. Interesuje mnie jeszcze ilość pięter S2.
    • Gość: Marecki Co słychać? IP: 212.160.138.* 30.10.03, 15:48
      Witam odgrzebałem gdzieś nasz wątek, to zastanawiające ze nikt nic juz od
      dłuższego czasu nie pisał, czyżby wszyscy szczęśliwi. Jak tam zmianyw planach i
      jakie postępy w budowie, szczególnie interesuje mnie S-2?
      Pozdrawiam
      • Gość: Krzyzyk Re: Co słychać? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.03, 22:39
        Jestem nowy na waszym forum, witam wszystkich uczestnikow. Jak widze sa postepy
        na budowie s-2 (wylewaja slupy i stropy V pietra), nie wiem jak sie to ma do
        harmonogramu robot.Po 17 wieczorem nie widac nikogo na budowie. Czy ktos z Was
        wie, do kiedy nalezy oddac plany elektryki?
        • Gość: Marecki Re: Co słychać? IP: 212.160.138.* 31.10.03, 09:32
          Ja np. na oddanie planów elektryki umówiłem się wstępnie na przyszły tydzień.
          Jak mówisz ze po 17-tej juz nie widac nikogo na budowie to oznacza ze przestali
          juz pracować na dwie zmiany. Zrobili to pewnie na początku na podpuchę.
        • Gość: MK Re: Co słychać? IP: *.acn.waw.pl 31.10.03, 11:42
          Witam

Tu masz harmonogram planowany (zielony) i realizowany (czerwony):
          www.kramar.pl/sam-81/harmonogram.jpg
          pzdr
          MK
    • Gość: Marecki nowe forum o SAM-81 IP: 212.160.138.* 06.11.03, 15:51
      Dowiedziałem się, że właśnie kolega MK stworzył forum o spółdzielni SAM-81,
      gdzie oprócz ogólnej tematyki na temat osiedla, wyodrębnioone są wątki na temat
      każdego z obecnie budowanych lub planowanych bloków na Kabatach.
      Jako, że samemu twórcy nie wypada zachęcać do dowiedzin jego strony, w takim
      razie ja - myślę ze w jego imieniu - mogę zaprosić do dowiedzenia tego forum
      www.kramar.pl/sam-81/forumPozdrawiam
      Marecki
      • Gość: MK Re: nowe forum o SAM-81 IP: *.acn.waw.pl 06.11.03, 18:56
        Kolega się trochę rozpędził :-)

www.kramar.pl/sam-81/forum
        pzdr
        MK
        • Gość: french Re: nowe forum o SAM-81 IP: 217.11.136.* 07.11.03, 12:30
          Swietny pomysl! Chetnie skorzystam.
          Pozdr
    • Gość: Marecki budowa IP: 212.160.138.* 12.11.03, 13:25
      Witam, no proszę chyba mi przypadł zaszczyt 200-ego wpisu w tym wątku.
      Byłem w poniedziałek na budowie i widac dalsze postępy np. juz w S-2 zaczynają
      wstawiać okna "Sokółki" (parę sztuk juz tkwi).
      Poza tym tego dnia robotnicy mieli wolne bo nikog nie spotkałem.
      Pozdrawiam
      • Gość: Krzyzyk 7% VAT od przydziału lokalu spółdzielczego? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.03, 00:23
        Cześć! Obiło mi się o uszy,że niedługo ma wejść (od 1 maja 2004)7% Vat na
        przydział mieszkań w spółdzielniach. Czy ktoś coś słyszał na ten temat? W
        jednej,ze spódzielni (SBM Merkury) pani ze sprzedaży stwierdziła,że wpłacając
        całą kwotę przed tą datą można uniknąć podatku. Nie wiem ,czy ten podatek
        będzie się płaciło za sam fakt otrzymania lokalu po 1 maja od wartości czy też
        od rat wpłacanych po 1 maja. Może to tylko plotka napędzająca koniunkturę?
        Pozdrawiam
      • Gość: krzyzyk Re: budowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.03, 00:32
        cześć! Moze nie na temat.Czy ktoś coś wie na temat 7 % VAT od przydziału lokali
        spółdzielczych, ponoć od 1 maja (powiedziała mi o tym pani ze sprzedazy w
        jednej ze spółdzielni)?
        • Gość: Marecki budowa i inne pierdoły IP: 212.160.138.* 26.03.04, 12:33
          Witam, już dawno ten wątek zamarł, wygląda na to że wszyscy są na razie
          usatysfkacjonowani postępami na budowie. Jesli ktos był ostatnio na budowie np.
          budynku S-2 niech napisze czy przez ostatnie 4 tygodnie coś się zmieniło?? Czy
          skończyli już tynkować klatkę G itd.???
          Mam jescze pytanko, czy ktoś może interesował sie dokładniej tematem wejścia z
          dniem 1 maja 7%VAT na sprzedaz mieszkań od spółdzielni. Czy wystarczy wpłacić
          kolejne raty przed 1 maja aby uniknąc VAT-u, nawet jeśli zgodnie z
          harmonogramem raty powinny być wpłacone po 1 maja??
          Pozdrawiam
          Marecki
          • Gość: MK Zdjęcia IP: *.kramar.pl 27.03.04, 14:09
            Nowe zdjęcia już jutro :-)

MK
          • kurczak2000 Re: budowa i inne pierdoły 30.03.04, 08:48
            Dzwoniłem do Min Fin i dowiedziałem się, że vat zapłacimy tylko od wpłat po 1.
            maja. (Nie mam tego na papierze...) Wcześniejsza wpłata ma więc sens.
            Pozostaje jeszcze vat od gruntu, ale jak to się ma do spółdzielni to nie wiem.
            Pozdrawiam przyszłych sąsiadów.
            MK

• jaci Re: budowa i inne pierdoły 30.03.04, 10:55
              To dobre wiadomości. Czy wiadomo może jakie dokumenty są potrzebne aby mieć
              potwierdzenie wpłat do Spółdzielni przed 1 maja? Czy wystarczy zwykłe
              potwierdzenie przelewu tudzież kwit z kasy, czy wymagane są raczej jakieś
              faktury wystawiane przez spółdzielnie bądź inne potwierdzenia?
              PZDR! JC

PS. MK - wielkie dzięki za sumienną dokumentację postępów na budowie. Zdjęcia
              są super!!
              • kurczak2000 Re: budowa i inne pierdoły 30.03.04, 12:31
                Nie wiem czy jakieś potwierdzenie dostaniesz. Faktury na pewno nie, bo
                spółdzielnia nie jest płatnikiem vatu... takie błędne koło.
                To jest kontakt do mf:
                www.mofnet.gov.pl/index.php?wysw=2&sgl=2&dzial=25
                Może czegoś się dowiesz więcej.

Przy okazji małe pytanko: Czy ktoś był wewnątrz budynku s2? Co tam się dzieje?
                Stawiają już ściany działowe? Zgodnie z harmonogramem powinni już mieć to za
                sobą.

Pozdr.

• Gość: Remi Re: budowa i inne pierdoły IP: 217.153.63.* 30.03.04, 12:34
                A propos Vatu spójrz na wątek DEMBEGO - art 153 ust1 jest naszym sprzymierzeńcem
                • jaci Re: budowa i inne pierdoły 30.03.04, 13:12
                  Dzieki Remi, ten art. wyraźnie poprawił mi humor.
                  A propos postepów na s-2 to byłem w środku jakiś 1,5 miesiąca temu. W klatce G,
                  czyli tej najbardziej zaawansowanej ścianki działowe stały już do samego
                  poddasza. Elektryka była pociągnięta do 5go piętra, obrzutka pod tynki do 4go,
                  a tynki były gotowe na 3 piętrze.
                  Teraz zrobiło sie trochę cieplej wiec mam nadzieje ze przyspiesza z robotami,
                  bo wg mnie są daleko za harmonogramem, nie wspominając o obiecanym
                  przyśpieszeniu prac.
                  PZDR!!
          • Gość: krzyzyk Re: budowa i inne pierdoły IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.04, 22:36
            jesli chodzi o mnie to wplacam przed 1 maja cala kolejna rate, ktora wg
            harmonogramu powinna byc wplacona do 15 czerwca co stanowi ok. 70%
            calosci.Ponoc nie mozna wplacic calosci przed 1 maja jesli nie przewiduje tego
            harmonogram.
    • Gość: MK Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.kramar.pl 28.03.04, 16:32
      Są zdjęcia, zapraszam na www.kramar.pl/sam-81/20040328 :-)

pzdr
      MK
      • Gość: Marecki Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 212.160.138.* 29.03.04, 12:03
        Dzięki,
        Nareszcie wykonałeś porządną sesję zdjęciową. Idealnie byłoby gdyby na tych
        zdjęciach przejawiał się jakiś stały motyw, np. skąpo odziana (najlepiej w
        ogóle) postać (modelka) w kasku, oddająca pełne zaangażowanie w budowę ludzi
        pracy.
        Pozdrawiam
      • Gość: Pablito No qrwa nie mogę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 20:37
        A ja w dniu wczorajszym po raz kolejny zostałem zaszokowany przez SAM-81
        otrzymując list odmowny w sprawie przebudowy mojego mieszkania, złożonej
        pisemnie w PAŹDZIERNIKU 2003!!!!! Niniejszą drogą elektroniczną zatem,
        przekazuję moje serdeczne pozdrowienia gronu administracyjnemu spółdzielni,
        które po raz kolejny pokazało mi, gdzie jest miejsce lokatora. Szczególne
        wyrazy uznania za poświęcenie i wkład w przygotowanie formalne inwestycji,
        które z uwagi na otrzymanie przez SAM-81 ostatniej z ksiąg wieczystych dla bud.
        V 21.01.2004!!! (tak, tak moi drodzy, dodatkowo sam musiałem po nią pobiec do
        banku) skutecznie uniemożliwiło mi zaciągnięcie kredytu mieszkaniowego,
        dokonanie wpłaty i odliczeń od podatku w 2003r., wynikiem czego jest utrata
        kolejnych kilkunastu tysięcy złotych z mojej kieszeni. Niech was wszystkich
        jasny szlag trafi!

P.

P.
      • Gość: mikes zebranie grupy członkowskiej 20.04.2004 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.04.04, 21:15
        Dostałem zawiadomienie, że zebranie grupy członkowskiej bud S-2 i 5 odbedzie
        się 20 kwietnia o godz. 17.00 na ul. Orlej 6 B w siedzibie spółdzielni.
        Ciekawe czy znów bedzie śmiesznie?
        Pozdr.
    • Gość: Marecki co słychać? IP: 212.160.138.* 13.05.04, 14:03
      Co tam słychać na budowie i w okolicach?
      Poza tym, mam nadzieje ze to prawda jest co spółdzielnia powiedziała na
      zebraniu członkowskim, że za blokiem S-2 ma być plac zabaw dostępny dla całego
      osiedla... Nie chciałbym z dzieciakiem chodzic po kabatach i szukać jakiegoś
      placu zabaw. Na dziedzińcach budynków pewnie postawią piaskownicę metr na metr
      i może zjeżdzalnie...
      Pozdrawiam
      Marecki
      • Gość: Marecki Re: co słychać? IP: 212.160.138.* 26.05.04, 14:17
        Witam ponownie, wątek zamarł na dobre :-)
        Dzisiaj pojawiły sie nowe zdjęcia z budowy na stronie SAM-a. budenek S-2
        wygląda coraz ciekawiej. Z zewnątrz wydaje sie ze powinni sie wyrobić do
        pazdziernika, ale niewiadomo jaki jest stan robót wewnątrz.
        pozdrawiam
        • Gość: Krzyzyk Re: co słychać? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 00:14
          Witam, szukam sąsiadów z S-1 lub S-3 lub z S-2, którzy byli wczoraj(bądź pod
          koniec kwietnia) na zebraniu w spółdzielni. Ja niestety nie mogłem być i nie
          wiem czy czegoś ważnego nie przegapiłem.Pozdrawiam.
    • doom2003 Re: SAM 81 - bud. 5 18.06.04, 14:02
      Witam :-)
      Czy ktoś może orientuje się, jak idą prace wewnątrz budynku 5?
      Czy są już instalacje i tynki?
      A może ktoś wie, czy uda się odebrać mieszkanie wcześniej niż w pażdzierniku?

pozdrawiam
      DOOM
    • Gość: Marecki jak tam - S2? IP: 212.160.138.* 29.06.04, 14:49
      Witam
      Nic nie słychać czy termin paźiernikowy bedzie utrzymany?
      Czy moze ktos był na budowie S-2 i wie co jest w srodku zrobione??
    • Gość: Dora Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.04, 15:07
      Czy może mnie ktoś poinformować, co będzie mieściło się w budynku 5 od strony
      KEN na pierwszym piętrze- widać gęsto położone okna. Nie wygląda mi to na
      lokale mieszkalne - a może się mylę ?
    • Gość: Feliks Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.04, 16:56
      Też jestem zainteresowany.
    • Gość: Marecki Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 212.160.138.* 20.07.04, 12:36
      Witam,
      na stronie SAM-a pojawiły się zdjecia z budowy z 7 lipca. Wygląda to już
      całkiem przyzwoicie.
      Pozdrawiam
      • Gość: Jacenty Re: SAM 81 - bud. 5 jakosc wykonczenia IP: 62.233.199.* 21.07.04, 08:35
        Witam,

Jak oceniacie jakosc wykonczenia waszego bloku?
        • jaci Re: SAM 81 - bud. 5 jakosc wykonczenia 21.07.04, 11:05
          Ciężko wyczuć, bo nie było nas jeszcze w środku. Odpowiedzieć na pytanie będzie
          można dopiero na przełomie wrzesień / październik kiedy to miejmy nadzieje
          przekażą nam klucze.

W poprzednich blokach wykończenie jest OK, choć nie ustrzegli się błędów jak
          np. pękające sufity. Ten problem ma nie dotyczyć osiedla Moczydło, bo SAM
          podobno stosuje już inna technologie. Jak będzie z sufitami zobaczymy za jakieś
          5 lat.

Z zewnątrz budynek wygląda całkiem solidnie, ale to tempo prac nawet mnie już
          przygnębia, choć do tej pory byłem chyba stosunkowo cierpliwy.
    • Gość: MK Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.menis.gov.pl / 195.164.60.* 30.08.04, 13:46
      Dział sprzedaży ma już harmonogram odbiorów mieszkań - lektura dla ludzi o
      mocnych nerwach...

pzdr
      MK
      • jaci Re: SAM 81 - bud. 5 30.08.04, 15:00
        Witam po dlugiej przerwie!
        Dzieki MK za info, ale może znasz wiecej szczegółów. Czy harmonogram
        sporządzony został tylko dla bud.V czy również dla bud.S-2? i co rozumiesz
        przez "lekturę dla ludzi o mocnych nerwach"? Kiedy ma sie zacząć i kiedy
        skończyć oddawanie mieszkań?
        Pytam bo w dziale sprzedaży nikt oczywiście już nie odpiera telefonów.
        PZDR
        JC.
        PS. Sa może jakieś ostatnie zdjęcia?
        • Gość: Marecki Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 212.160.138.* 30.08.04, 15:06
          Moje mieszkanko w budynku S-2 klatka G - czyli jako pierwsza (co do odbioru)
          według harmonogramu bedzie oddawane 21 października../. Szczerze pisząc
          myśłałem ze zaczną oddawac z poczatkiem pażdziernika
          • kurczak2000 Moczydło 16.09.04, 15:04
            Oficjalna cena za metr mieszkania:
            s-2 3383,85
            5 3437,60 (razy współczynnik 1.025)
            Uważam, że to sporo.
            • Gość: Marecki Re: Moczydło IP: 212.160.138.* 16.09.04, 15:33
              Co?????
              Aż tyle i to jeszcze razy wskaźnik 1,025... to chyba żart. Może by sprawdzić
              ich księgi czy cholera wie co....
              • jaci Re: Moczydło 16.09.04, 16:59
                Znów sie okazało, że deklaracjami prezesa można sie podetrzeć. Niecałe pół roku
                temu osobiście deklarował, że cena na pewno nie wzrośnie więcej niż o 10%.
                Nie lubie takich ludzi.
                PZDR!
                • Gość: Keimak Re: Moczydło IP: *.bonair.com.pl / *.bonair.com.pl 20.09.04, 09:12
                  A jaką mieliście cenę wyjściową? W S-3 jest chyba 3270 za metr.

pzdr,
                  Przyszły sąsiad z S-3
                  • Gość: MK Re: Moczydło IP: *.menis.gov.pl / 195.164.60.* 20.09.04, 09:22
                    3000*współczynnik atrakcyjności (poza poddaszem 1,025, z poddaszem były jakieś
                    cyrki, miał być 0,65, a wyszło chyba 0,95)

pzdr
                    MK
            • Gość: MK Re: Moczydło IP: *.kramar.pl 18.09.04, 10:12
              A czy może ta cena nie zawiera 7% Vat? Bo to rzeczywiście sporo.
              Pozdrawiam
              MK
              • kurczak2000 Re: Moczydło 20.09.04, 10:16
                Wydaje mi się, że za te raty wpłacone po 1. maja jeszcze trzeba dodać vat :-(
                BTW Dostałem umowę z elektrownią.
                BTW 2. Są nowe zdjęcia naszego osiedla.
                • Gość: Marecki Re: Moczydło IP: 212.160.138.* 28.09.04, 11:53
                  Jak tam samopoczucie u szanownych sąsiadów, wraz ze zbliżającym się terminem
                  oddania i tym, że cena metra się zmieniła, co wiąże się z większa wpłatą przed
                  dniem odbioru? Troche mnie wkurza ze zeby odebrac (jeszcze przed ewentualnymi
                  poprawkami) trzeba uiścić już całą kasę.. - jakby nie ufali swoim członkom,
                  którzy już wpąłcili kupę kasy i to niektórzy wpłacili 30% wartości kilka lat
                  temu...
                  Pozdrawiam
                  Marecki
                  • Gość: Slawik Re: Moczydło IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 12:34
                    Witam!
                    Jestem szesliwcem ktory ma odbierac mieszkanko w S-2 w listopadzie.Ceny
                    faktycznie wzrosly sporo, a przy tym blednie wyliczono mi doplate, chcieli mnie
                    naciagnac na ok.2,5 tysiaka.Po blizszym przeanalizowaniu pisma, zdziwilo mnie
                    tez ze termin odbioru pilotow do garazy ma byc 15.grudnia 2005 roku!!, chyba
                    ciachneli sie tu o rok.Czy wiecie od kiedy bedziemy placili czynsz? A o co
                    chodzi z tymi Siegaczami przy naszych budynkach?Pozdrawiam .
                    • kurczak2000 Re: Moczydło 29.09.04, 13:23
                      Z tym rokiem 2005 to pewnie pomyłka.

Mam takie pytanie:
                      Czy mając umowę o wybudowanie lokalu i protokół odbioru mieszkania
                      mogę już korzystać z ulgi remontwej?
                      • Gość: Szuflandia Re: Moczydło IP: 158.66.131.* 04.10.04, 13:30
                        Znów opóźnienie w oddawaniu mieszkań - mój termin odbioru spadł z 20.10 na
                        04.11. Ciekawe ile jeszcze razy będą opóźnienia? Mieli skończyć przed terminem,
                        a wyjdzie po (mimo, że jak zapewniali najgorsza robota została wykonana przed
                        uzyskaniem pozwolenia)!

• Gość: jp Re: Moczydło IP: 212.160.172.* 04.10.04, 14:18
                          Witam,
                          Myślicie, że zdążą z oddaniem gminie przed końcem roku?
                          Ciekawe skąd taka różnica w cenie między 5 i S-3?
                          • Gość: slawik Re: Moczydło IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 11:10
                            Witam!
                            Dostalem pismo z terminem odbioru na 3.XI,(klatkaE) czyzby mieli przesunac na
                            termin pozniejszy?w moim mieszkanku nie bedzie gazu, tylko kuchnia elektryczna,
                            czy komus z tej racji zwrocono "koszt robot zaniechanych"Pozdrawiam
                            • Gość: Szuflandia Re: Moczydło IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 05.10.04, 11:36
                              Czy klatka E to ta pierwsza od strony Tesco? - jeżeli tak to witam sąsiada!
                              • Gość: Szuflandia Re: Moczydło IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 06.10.04, 09:46
                                Wczoraj odebrałem pismo od spółdzielni- muszę dopłacić 12 tys.! Cholera mnie
                                bierze! Strasznie żałuję, że się wkopałem w to bagno. Skusiła mnie lokalizacja,
                                cena i zapewnienia panienki ze sprzedaży, że roboty już właściwie ruszają.
                                Jestem tym bardziej wściekły, że jak podpisałem umowę z Samem rozważałem inną
                                inwestycję, również na Kabatach za 3800zł/m2. Było drożej, ale oddawali za 12
                                miesięcy, a Sam i tak nadgonił ceną (a nawet przegonił biorąc pod uwagę
                                utracone odsetki, na których zarabiała spółdzielnia przez 2 lata!). Pluję sobie
                                w twarz (żona się uparła, że metro ma być pod nosem - a ta alternatywna
                                inwestycja była 15 minut spacerkiem...)
                                • Gość: mikes Re: Moczydło IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.10.04, 16:57
                                  A jaki dali termin na dopłacenie kasy?
                                  Do odbioru, czy krótszy?
                                  Pozdr.
                                  • Gość: slkoz Re: Moczydło IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 13:50
                                    Wplacic nalezy tak szybko, zeby przed odbiorem mieszkania moc odebrac z
                                    ksiegowosci spoldzielni zaswiadczenie o uregulowaniu zaleglosci.Czy jest juz
                                    ktos kto odbieral mieszkanie?Pozdrawia.
                                    • Gość: Wiśnia Ogrodzenie terenu budynek S-1 IP: 57.67.194.* 12.10.04, 08:57
                                      Witam,
                                      W spółdzielni powiedziano mi że ogrodzenie terenu leży w naszej gestii. Zwykle
                                      mieszkańcy po oddaniu bloku ustalają że będą grodzić. Co o tym sądzicie? W
                                      blokach obok (spółdzielnia Idealne Mieszkanie) ogrodzenie jest w standardzie,
                                      przewidziane są specjalne pomieszczenia dla ochrony, instalacja kamer... U nas
                                      trzeba to będzie wszystko robić we własnym zakresie.
                                      • Gość: Keimak Re: Ogrodzenie terenu budynek S-1 IP: *.bonair.com.pl / *.bonair.com.pl 12.10.04, 09:10
                                        Witam,
                                        Ponieważ zarówno w S-1 jak i S-3 będą jakieś sklepy czy usługi ogrodzenie
                                        mogłoby być tylko częściowe - a to trochę mija się z celem. Wg mnie powinny być
                                        tylko jakieś niskie płotki (żeby psy nie właziły na zieleń - o ile taka
                                        będzie ;-)
                                        A z tego co pamiętam z zebrania w którymś z bloczków (chyba S-1 lub S-2) miało
                                        być pomieszczenie przeznaczone na monitoring.
                                        pzdr,
                                        Keimak, sąsiad z S-3
      • kurczak2000 Re: SAM 81 - bud. 5 21.10.04, 14:36
        Czy ktoś już odebrał klucze?
        Odbioryły miały się zacząć 20. pażdziernika.
        Jakie wrażenia sąsiedzi?

Co z drogą dojazdową?
        Jak długo będziemy chodzili do pracy w kaloszach?!
        Czy ktoś coś wie?
        • agata721 Re: SAM 81 - bud. 5 21.10.04, 16:04
          Z tego, co wiem odbiory zostały przesunięte i zaczynają się 2 listopada.

Chodniki wokół budynku robili już tydzień temu, montowali też bramy garażowe.
          Droga była bez zmian, ale mam nadzieję, że jej tak nie zostawią.

pozdrawiam
          • Gość: Marecki odbiory S-2 IP: 212.160.138.* 21.10.04, 16:30
            Odbiory w S-2 czyli Kabacki Dukt 3 zaczęły się już dzisiaj. Ja natomiast
            odbieram jutro.
            • agata721 Re: odbiory S-2 22.10.04, 08:27
              W takim razie poproszę o szczegóły odbioru :)

pozdrawiam
              • jaci Re: odbiory S-2 22.10.04, 09:43
                Odbiory zaczęły się faktycznie 20-go i miałem to szczęście, że byłem jednym z
                pierwszych, o ile nie pierwszym, który otrzymał własne klucze.
                Droga dojazdowa i chodnik jest ułożony z płyt, ale na tyle solidnie, że kalosze
                raczej nie będą potrzebne.
                A co do samego odbioru, to sprawdzana jest na początek (przy właścicielu)
                instalacja elektryczna po czym jest czas na rozejrzenie się, ale po 15min. pan
                już nalega na podpisanie protokolu.
                Co do stanu mieszkań. Zawsze można sie czepiać, ale to co najważniejsze, tzn.
                podłogi proste, ściany równe, kąty zachowane, u mnie było zrobione dobrze.
                Reszta rzeczy jest mniej istotna, a wszelkie uwagi, które na bieżąco będą się
                ujawniać, można zgłaszać i na bieżąco będą usuwane.
                PZDR i udanych odbiorów.
                • kurczak2000 Re: odbiory S-2 22.10.04, 10:01
                  A windy już jeżdżą?
                  • mayi Re: odbiory S-2 22.10.04, 12:08
                    Wczoraj jeszcze nie jeżdziły, ale w szybie siedzieli kolesie i coś wiercili,
                    więc może niedługo ruszą?

pzdr
                    Adrian
                • mayi Re: odbiory S-2 22.10.04, 12:04
                  Haj!

Czy to Ty schodziłeś z wielką poziomicą kiedy ja wchodziłem? ;)
                  Jeśli byłeś na 8:00, to byłeś pierwszy, bo ja byłem trzeci (na 10:00) a co
                  godzinę lecą.

Co do samego odbioru - u mnie to samo.

pzdr
                  Adrian (126)
                  • Gość: Marecki Re: odbiory S-2 IP: 212.160.138.* 22.10.04, 12:31
                    Dzis odbierałem, niestety nie miałem poziomicy wiec nie sprawdziłem dokładnie
                    poziomu i pionu, ale wyglądało wszystko ok. Jedyna rzecz jaka mi sie rzuciła w
                    oczy to nierówny sufit w kuchni. Gość powiedział ze poprawią ale wtedy jak juz
                    ktos u mnie w chacie bedzie robił inne rzeczy aby mnie specjalnie z kluczami
                    nie ściągac. POżyjemy zobaczymy i co ciekawe własnie obliczyłem ze z pomiarów
                    moich moje mieszkanie wyszło prawie pól metra mniejsze niz policzyli oni, musze
                    jeszcze raz to przeliczyc.. jesli tak to kurka ponad 1500 złociszy powinni mi
                    zwrócić.
                    • kurczak2000 Re: odbiory S-2 22.10.04, 13:47
                      A co z miejscami garażowymi? Byliście na dole?
                      Jakie wykończenie klatek schodowych?
                      Jaki widok z balkonu?
                      Czy te niewielkie odległości między blokami da się przeżyć?
                      dzięki za info
                      • jaci Re: odbiory S-2 22.10.04, 14:03
                        > A co z miejscami garażowymi? Byliście na dole?

Jeszcze nie było odbioru. Garaże, zgodnie z pismem beda pewnie dopiero w
                        grudniu. Windy zapewne też, wiec czeka nas wnoszenie setek kilogramow na
                        plecach (u mnie samego kleju do glazury bedzie ok. 400kg :-( )

> Jakie wykończenie klatek schodowych?

Szary gres na podłogach + kremowe ściany. Na klatkach bedzie jeszcze sporo
                        poprawek, popekane płytki, poobijane ściany, prowizoryczne gniazdka. Poza tym
                        OK.

> Jaki widok z balkonu? Czy te niewielkie odległości między blokami da się
                        przeżyć?

U mnie super. Jestem na samej gorze, wiec widok mam ponad dachami sąsiednich
                        bloków - jasno i nieklaustrofobicznie, ale jak jest na niższych piętrach???

PZDR!
                        • mayi Re: odbiory S-2 22.10.04, 14:46
                          > U mnie super. Jestem na samej gorze, wiec widok mam ponad dachami sąsiednich
                          > bloków - jasno i nieklaustrofobicznie, ale jak jest na niższych piętrach???

Z piątego sąsiednie dachy widać na wysokości horyzontu, albo troszkę wyżej
                          nawet. Tak, że widoczek na las tylko pomiędzy budynkami. Ale jest spoko, bo
                          niebo też ładne ;). A od strony S-1, to faktycznie klaustrofobicznie może być. W
                          sumie dobrze, że tam tylko jedno okno :). Pozytyw: można się umówić z sąsiadem i
                          wspólną gazetę kupować na zmiany ;).
                          pzdr
                          Adrian
                        • kurczak2000 Re: odbiory S-2 27.10.04, 14:26
                          Odebrałeś już przydział?
                          Byłem ostatnio w spółdzielni i dowiedziałem się, że:
                          Żeby odliczyć materiały w ramach ulgi budowlanej trzeba podobno mieć przydział
                          lub akt notarialny.
                          Na akt na razie trzeba poczekać. Ciekaw jestem tylko czy przyjmując teraz
                          przydział na mieszkanie spóldzielcze nie przedłużę oczekiwania na akt.
                          Czy ktoś wie jak to jest?
                          • jaci Re: odbiory S-2 28.10.04, 13:10
                            Moim zdaniem, przydziału, umowy, czy jakkolwiek nazwiemy dokument uprawniający
                            nas do odliczeń w ramach ulgi remontowej nie otrzymamy zanim spółdzielnia nie
                            odda budynku do użytkowania, co zapewne nie nastąpi przed 15 grudnia. PZDR!
                            • mayi Re: odbiory S-2 28.10.04, 14:15
                              Rozmawiałem z jedną z Pań z sekretariatu spółdzielni i powiedziała, że można
                              dostać coś, co określiła jako "umowę własności" - co wystarczy jako tzw. "tytuł
                              prawny" do lokalu - co uprawnia do ulgi remontowej. Można dostać po odbiorze -
                              czyli z datą odbioru lub późniejszą. Jest to też ważne ze względu na to, że
                              urząd skarbowy daje miesiąc na wykończenie chatki (według Pań z sekretariatu).
                              To tyle teorii. Zakładam, że wiedzą, co mówią... W praktyce - zobaczymy.
                              pzdr
                              Adrian
                              • kurczak2000 Re: odbiory S-2 28.10.04, 14:40
                                Co to znaczy, że skarbowy daje miesiąc na wykończenie?
                                Możesz sobie wykańczać do końca 2005 aż się skończy ulga.
                                • mayi Re: odbiory S-2 28.10.04, 14:48
                                  Usłyszałem to od Pań z sekretariatu, nie sprawdzałem jeszcze w żaden sposób, nic
                                  więcej nie wiem... ale się dowiem :)
                                  • jaci Re: odbiory S-2 28.10.04, 14:54
                                    Ja bym tym paniom jednak zbytnio nie wierzył - zwłaszcza tym które mówią, że
                                    ulge remontową można wykorzystać tylko przez miesiąc. Co do umowy własności to
                                    i owszem można bedzie ją otrzymać ale zapewne po odbiorze budynku przez gminę a
                                    nie mieszkania przez lokatora.
                                    • mayi Re: odbiory S-2 28.10.04, 16:07
                                      Czytając różne rzeczy na stronce MinFin wydaje się, że z tym miesiącem to
                                      faktycznie jakaś bzdura bądź nieporozumienie... I wyczytałem jeszcze coś
                                      ciekawego:
                                      sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=30750&i_smpp_s_strona=1
                                      a dokładnie kawałek: "prawo do korzystania z przedmiotowego lokalu mieszkalnego
                                      ( protokół przekazania lokalu mieszkalnego z dnia 26.11.2003r. ), a więc tytuł
                                      prawny do zajmowanego lokalu"
                                      pzdr
                                      Adrian
                                      • jaci Re: odbiory S-2 28.10.04, 17:21
                                        Tak jak napisane w tym tekście na który sie powołujesz:

"Za tytuł prawny do lokalu mieszkalnego uważa się między innymi:
                                        (...)
                                        Inny stosunek zobowiązaniowy, z którego wynika prawo podatnika do korzystania z
                                        lokalu mieszkalnego."

Niestety protokół odbioru, który otrzymałeś wyraźnie stwierdza, że został on
                                        przekazany jedynie do wykończenia i nie masz prawa do korzystania z niego
                                        (czytaj zamieszkania). Obawiam się, że takiej interpretacji trzmaja sie US.

PZDR!
                      • Gość: Marecki Re: odbiory S-2 IP: 212.160.138.* 22.10.04, 14:07
                        Miejsca garazowe jescze nie są odmalowane przynajmniej te na poziomie 0-wym na
                        nizszy nie schodziłem. Klatka schodowa nie robi wielkiego wrażenia, taki
                        standardzik, nic specjalnego. Na pierwszy rzut oka odległość miedzy budynkami
                        jakos nie straszy ale nie wiem co bedzie jak zycie zacznie sie toczyc...
                        Natomiast nie wiem jakbyło mierzone moje mieszkanie ale jak osbie na spokojnie
                        zmierzyłem po odbiorze (mierzyłem bez przejsc czyli miejsc na drzwi) to wyszło
                        mi 0,5 mniejsze niż oni wymierzyli za które zapłacili. Musze jeszze sie upewnic
                        i bede robił dym. Chyba ze mierzą z otworami na drzwi
                        • jaci Re: odbiory S-2 22.10.04, 15:02

Na pewno miejsce na drzwi jest również liczone do metrażu, a przy 5/6 sztukach
                          (3 pokoje, kuchnia, łazienka + ewentualnie garderoba/ubikacja) to spokojnie
                          bedzie 0,5m2, o ile nie wiecej.
                  • jaci Re: odbiory S-2 22.10.04, 13:57

Tak to ja. Widzę, że klatka G dominuje na tym forum. Odbiór mialem na 9:00, ale
                    15 minut po mnie przyszli juz sąsiedzi z mieszkania obok (128), więc przerób
                    mają strasznie duży. PZDR! Jacek (127)
                    • agata721 odbiory 5 02.11.04, 14:45
                      Podobno dzisiaj miały rozpocząć się odbiory w budynku 5.
                      Czy ktoś już odebrał?? Czy dużo jest niedoróbek?? Na co zwracać uwagę??
                      Napiszcie :)

pozdrawiam
                      Agata
                      • Gość: Wpi Re: odbiory 5 IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 03.11.04, 09:55
                        Ja mam odbiór 4 listopada - na co szczególnie zwrócić uwagę?
                    • Gość: slawik Re: odbiory S-2 IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.04, 12:31
                      Witam!
                      Kilka dni temu odebralem mieszkanie w S-2(klatkaE)No i czas pomyslec o
                      wykanczaniu.Czy moze wiecie jakie sa przecietne ceny robocizny w W-wie za
                      1m2.Chodzi o polozenie parkietu, glazury i terakoty i malowanie.Z gory dziekuje
                      za informacje-pozdrawiam.
                      • Gość: Keimak Re: odbiory S-2 IP: *.bonair.com.pl / *.bonair.com.pl 22.11.04, 09:15
                        Czołem!

Ja czekam na S-3 i ciekaw jestem jakości wykończenia w środku (bo z zewnatrz to
                        mogę popatrzeć;) Jak to wygląda - głównie chodzi mi o to czy tynk jest równy i
                        czy podłoga nie wymaga równania przed położeniem parkietu (czy czego innego)?

pzdr,
                        Keimak
                        • Gość: slawik Re: odbiory S-2 IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 11:04
                          Wedlug mojej oceny "na oko" tynki i podloga wygladaja dobrze, ale moze
                          wypowiedza sie ci ktorzy prace wykonczeniowe zaczeli, badz maja juz je za soba
                          i jakie byly opinie fachowcow ktorzy kladli np.parkiet.Pozdrawiam-Slawik
                      • jaci Re: odbiory S-2 22.11.04, 09:40
                        Zadzwon do Pana Jurka 696 170 133. Robi wszystko poza parkietem (choć podejmie
                        sie położenia deski barlicka, paneli, etc.). U mnie robił glazurę, terakotę,
                        sufit podwieszany, pawlacz ... i jestem b. zadowolony. W razie potrzeby mogę
                        zademonstrować efekt jego robocizny, w postaci zdjęć, bądź na zywo.
                        PZDR!
                        JC
                      • kurczak2000 Re: odbiory S-2 22.11.04, 12:42
                        Witam sąsiada z klatki. Które piętro?
                        Ja rezyduję na trzecim.
                        Zauważyłem dwa pęknięcia na ścianie. Czy u ciebie jest podobnie.
                        Na pewno na drugim piętrze też to wystąpiło :-(
                        • Gość: Slawik Re: odbiory S-2 IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 14:12
                          Witam.Moje mieszkanko, a wlasciwie syna jest czwartym pietrze.Podczas odbioru
                          pekniec na scianie nie zauwazylem.Czy wyglada to powaznie, powiadomiliscie
                          spoldzielnie?Pozdrawiam-Slawik
                          • jaci Re: odbiory S-2 23.11.04, 14:52
                            Jak prezes dalej bedzie skąpidupą i nie włączy ogrzewania to peknięć i innych
                            efektów ubocznych wkrótce bedzie dużo. Budynek, jak każdy nowy, jest bardzo
                            wilgotny, ściany i stropy mokre a na dworze mróz sie zaczął.
                            Ale to jest typowy przykład myślenia i oszczędzania krótkoterminowego, np. u
                            mnie choć w czasie odbioru zastrzegłem, że przegroda balkonowa jest źle
                            zamocowana i trzeba ją usztywnić, a potem jeszcze napisałem pismo do kierownika
                            budowy, nic z tym nie zrobili. Efekt: przyszedł wiatr, wyrwał przegrodę z
                            elewacji, pogią ją etc.
                            Teraz spółdzielnia bedzie musiała naprawiać balustradę i elewację. Zgadnijcie
                            na czyj koszt...

... na nasz, a nie prezesa, kierownika, nadzorcy czy kogokolwiek innego.

Ale mieszkanie i tak mi się podoba :-)
                            PZDR!
                            • kurczak2000 Re: odbiory S-2 24.11.04, 12:06
                              Cześć jaci.

Pęknięcia zauważyli fachowcy, którzy u mnie malowali.
                              Nie zgłaszałem reklamacji bo farba wszystko przykryła. Oczywiście jeżeli to
                              znowu wyjdzie - zainterwniuję. Zobaczymy jak wszyscy zaczną wiercić dziury :-)
                              Mieszkanko ogólnie też mi się podoba :-)
                              Ktoś chyba już mieszka w klatce g na 5. piętrze.
                              Ciekawe jakie wrażenia?
                              Wiadomo już kiedy odbiór budynku?
                              pozdr.
                              • mayi Re: odbiory S-2 03.12.04, 11:48
                                > Ktoś chyba już mieszka w klatce g na 5. piętrze.
                                Chyba nie. No my na pewno nie, naprzeciwko cichutko a właściciel trzeciego
                                mieszkania na piętrze mieszka blok obok (chociaż faktycznie duuużo czasu ktoś
                                tam siedzi). :) Na bardziej zamieszkałe wygląda pierwsze piętro w klatce chyba
                                e. Nawet kwiatek w oknie stoi ;).

> Wiadomo już kiedy odbiór budynku?
                                O ile nic nie pokręciłem to jest tak: do 21 grudnia przekazują lokale, w okolicy
                                tych dni złożą papiery do Inspektoratu a Inspektorat ma 60 dni na zamknięcie
                                sprawy. Z rozmowy telefonicznej z Panem spod numeru telefonu Inspektora Nadzoru.

Pytałem o windy, kiedy uruchomienie. Pan się wyraził: "to zależy od mieszkańców"...

pzdr
                                A.
                                • mayi Re: odbiory S-2 07.12.04, 09:59
                                  I jeszcze o windach. Mogą być uruchomione już. Rada Osiedla musi wniosek złożyć
                                  do prezesa. No i oczywiście wiąże się to z rozpoczęciem płacenia za eksploatację
                                  i konserwację.

pzdr
                                  A.
                                  • jaci Re: odbiory S-2 07.12.04, 14:14
                                    Rada osiedla, której jeszcze nie ma musi złożyć wniosek do prezesa, przy czym
                                    radę osiedla wybiorą mieszkańcy w drodze głosowania, na zebraniu zwołanym w
                                    odpowiednim trybie przez Prezesa. Inaczej, póki prezes nie zwola zebrania, nie
                                    zostanie wybrana rada osiedla, która ma złożyć wniosek do prezesa.
                                    Albo źle rozumuję, albo jesteśmy w pętli.
                                    Tak więc przypuszczalnie windy, zgodnie z wcześniejszą deklaracją prezesa
                                    zostana odpalone najprawdopodobniej dopiero po odbiorze budynku przez gminę.
                                    Ale co tam, ja już większość ciężarów wniosłem i to na szóste piętro. Po dwóch
                                    dniach zakwasy przechodzą :-)

PZDR!
                                    • Gość: szuflandia Re: odbiory S-2 IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 15.12.04, 13:37
                                      W Spółdzielni słyszalem, że realny termin zakończenia procedur i dostania
                                      papierów na mieszkanie, garaży, piwnic etc. to najwcześniej koniec lutego.
                                      Teraz dostaliśmy mieszkania tylko do wykończenia... (Nie wspomnę, że jak
                                      decydowałem się na mieszkanie to dostałem zapewnienia - na mur beton - że mój
                                      blok zostanie oddany w marcu... 2003 (trzy!). Jeszcze na spotkaniu wiosennym
                                      prezes zapewniał, że są tak do przodu z robotą, że we wrześniu mieszkania
                                      gotowe do odbioru będą.
                                      W przyszłym tygodniu Boże Narodzenie i końca nie widać...

Nadolig Llawen a Blwyddyn Newydd Dda
                                      • jaci Re: odbiory S-2 15.12.04, 22:04

Nawet w protokole odbioru napisane 15 grudnia :-(

> Nadolig Llawen a Blwyddyn Newydd Dda

Ładnie wygląda, a co to znaczy. Zakładam że coś o prezesie :-)
                                        PZDR
                                        • mayi Re: odbiory S-2 16.12.04, 09:42
                                          Znaczy w powiadomieniu o odbiorze jest 15 grudnia, ale 2005. I to może nawet nie
                                          być pomyłka. Ale jeśli nie jest pomyłka to mam cichą nadzieję, że dotyczy tylko
                                          garaży.

pzdr
                                          A.
                                        • Gość: szuflandia Re: odbiory S-2 IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 16.12.04, 10:20

jaci napisał:

>
                                          > Nawet w protokole odbioru napisane 15 grudnia :-(
                                          >
                                          > > Nadolig Llawen a Blwyddyn Newydd Dda
                                          >
                                          > Ładnie wygląda, a co to znaczy. Zakładam że coś o prezesie :-)
                                          > PZDR

To przecież oczywiste!:
                                          Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
                                          ;o)

P.S. U mnie w protokole odbiór garaży jest 15.12.2004 (widać, że ktoś zmienił 5
                                          na 4 korektorem (przed powieleniem)).
                                          Pytanie - czy wyrobią się na 15.12.2005 czy poprawią na 2006?
                                          • Gość: Marecki Re: odbiory S-2 IP: 212.160.138.* 16.12.04, 11:59
                                            Zapytałem telefonicznie bodajze inspektora Tomaszewskiego, powiedział ze termin
                                            odbioru mieszkań jest do 21 grudnia tak wiec, dopiero potem złożą dokumenty do
                                            Nadzoru Budowlanego czyli najszybciej koniec stycznia budynek zostanie oddany w
                                            użytkowanie. Co do prądu to lada chwila powinny być założone liczniki, czyli
                                            powinna wtedy być możliwość korzystania z pradu w mieszkanaich.
                                            Pozdrawiam
                                            Marecki
                                            • jaci Re: odbiory S-2 16.12.04, 12:27

Znow może się mylę, ale wydawało mi się, że odbiór przez nas nie ma nic
                                              wspólnego ze złożeniem dokumentów do Nadzoru Budowlanego, a nawet powinno być
                                              wręcz odwrotnie, najpierw Nadzór i odbior budynku potem my.

Po prostu, trzeba było coś powiedzieć i to mu przyszło do głowy. Wystarczający
                                              argument aby laikom takim jak my/ja na chwile namieszać, by sie rozłączyli i
                                              może wiecej dzwonić i pytać nie beda. A przecież argument prawdziwy być nie
                                              musi.

Z tego wynika, że nie tylko prezes jest w spółdzielni do wymiany :-)

No to Nadolig Llacoś tam coś tam :-)

J
                                              • Gość: szuflandia Re: odbiory S-2 IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 21.12.04, 14:34
                                                Ciepła woda będzie puszczana dopiero gdy w danej klatce zamieszka co najmniej 5
                                                rodzin, (czyli może w lato...)

K... m... tylko ciśnie się na usta!!!
    • agata721 SAM 81 - bud. 5 05.11.04, 13:17
      Czy w budynku 5 są juz zainstalowane windy?

pyta Agata
      • Gość: marco Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.bphpbk.pl 10.11.04, 09:33
        Przypuszczam, że windy są juz zainstalowane, ale sa nie dostepne dla
        mieszkanców ("żeby nie uległy uszkodzeniu podczas wykańczania mieszkania"). A
        wiec, trzeba dzwigać na barkach np 200 kg gipsu np. na piąte piętro, żeby
        poprawić tynki III kategorii. Wykanczanie mieszkania odbywa sie ponadto w miłej
        atmosferze listopadowego półmroku, gdyz w mieszkaniach nie ma oswietlenia (no
        chyba że ktoś bardzo się uprze i podłączy się do zasilania z klatki schodowej).
    • Gość: lokator bud 5 Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.bphpbk.pl 29.11.04, 09:35
      Mam wolne miejsce postojowe w budynku 5. Może ktoś chciałby wynająć? kom: 609
      516 357
    • Gość: Marecki zdjecia z budowy IP: 212.160.138.* 29.12.04, 12:33
      Jeżeli ktoś się jeszcze tym interesuje to na stronie SAM-a sa nowe zdjęcia z 16
      grudnia 04r.
      Pozdrawiam
      Marecki z S-2
      • Gość: Szuflandia Skąd opóźnienie? IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 30.12.04, 13:18
        Już jest dla mnie jasne dlaczego ta budowa tyle trwała. Przebywając w moim M
        mogę doskonale obserwować robotników - od czasów Alternatywy 4 nic się nie
        zmieniło. Jedna taczka na 6 roboli. Zazwyczaj 1 pracuje a 10 filuje co robią
        nowi lokatorzy... A to co mówił prezio o 2 zmianach to znowu jego chora
        wyobraźnia w mózgu wyniszczonym syfilisem (z tego co usłyszałem od
        pracowników).
        • Gość: slawik Re: Skąd opóźnienie? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 10:38
          Mimo wszystko jakos te klucze nam sie udalo dostac.Zycze wiec wszystkim tym
          ktorzy juz wykonczyli swoje M w S-2 i nie tylko, tym ktorzy wykanczaja lub beda
          wykanczac sil i spokoju ducha w Nowym Roku.Ja zaliczam sie do tych ktorzy
          przymierzaja sie do prac wykonczeniowych.Mam kilka pytan-kiedy rusza windy, czy
          jest juz prad w srodku mieszkan, czy decydujecie sie na montaz progow wraz z
          wymina kluczy?
          Jeszcze raz najlepsze zyczenia wszystkim uczestnikom forum.Pozdrawiam-Slawik
          • qqryq77 Re: Skąd opóźnienie? 31.12.04, 12:05
            a ja wam powiem tylko tyle ze chcialem kupic mieszkanie w SAM-81 ale
            rozdrapaliscie wszy6stkie male mieszkania i sie nie zalapalem na ta budowe. z
            powodu braku innych budow tej spoldzielni na KABATACH zapisalem sie do innej
            spoldzielni.
            ale nic zycze powodzenia i wykonczcie tylko mieszkania a nie siebie ;-))))
          • mayi Re: Skąd opóźnienie? 03.01.05, 09:11
            Hej!
            Co do wind wychodzi na to, że jest podobnie jak z ciepłą wodą: jak już trochę
            ludzi zamieszka to się włączy. Prąd jest w środku a jak nie ma to trzeba
            zadzwonić po Kierownika Robót Elektrycznych. Te drzwi, które mamy mają
            automatyczny próg opadowy (trzeba się chwilę pobawić śrubokrętem takim dzyndzlem
            na samym dole skrzydła od strony zawiasów, albo można poprosić gościa od kluczy
            o to). Na razie postanowiłem go potestować bez żadnego dodatkowego progu. Po
            dwóch tygodniach wygląda na to, że jest całkiem szczelnie (podłoga się nie
            kurzy, jak to bywało drzewiej).
            pzdr Adrian
            • Gość: Szuflandia Re: Skąd opóźnienie? IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 03.01.05, 09:47
              Ja już mam prąd docelowy (liczniki) - kontakty techniczne na korytarzu zostały
              już wyłączone. Na razie wymieniłem klucz - na próg może się zdecyduję jak
              zobaczę u kogoś.
              Winda będzie włączona dopiero po odbiorze budynku przez gminę (tu pytanie - czy
              spółdzielnia złożyła już papiery w gminie? wg mnie nie!).
              Moje mieszkanie jest już generalnie prawie fertig, ale winda by się przydała
              (Coś mnie ostatnio łupie w krzyży po wniesieniu tych paru ton materiałów,
              gratów, etc...).

Pozdrawiam w Nowym Roku w nowym bloku!!!
              • jaci Malowanie 03.01.05, 10:03
                Witam w nowym roku!!
                Sąsiedzi, mam dylemat wiec podzielcie sie ze mna swoimi
                doswiadczeniami/przemysleniami.
                Jak wszem i wobec wiadomo, na scianach pojawiaja sie pekniecia. Zdaniem majstra
                na budowie jest to normalne w nowym bloku (efekt osiadania budynku) i wszelkie
                tego typu usterki beda usuwane po roku po "przegladzie gwarancyjnym" jak to
                okreslil.
                I teraz pytanie, malujecie juz teraz czy czekacie z malowaniem scian na kolor??
                PZDR!
                • Gość: Szuflandia Re: Malowanie IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 04.01.05, 09:36
                  Ja pomalowałem na biało (tylko w sypialni użyłem barwnika do białej farby). Nie
                  radzę używać kolorów bez nakładania gładzi na ściany - kiepsko wygląda.
                  • Gość: Slawik Re: Malowanie IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 10:39
                    Witam!
                    mam pytania do mieszkancow S-2 i sasiadow.Czy w poblizu naszego osiedla sa
                    jakies sklepy gdzie mozna kupic rzeczy miezbedne przy wykanczaniu mieszkania,
                    chodzi mi oceramike(umywalki, sedesy, kabiny}oraz glazure, podlogi-np.deska
                    barlinecka.Czy pozostaja hipermarkety(Castorama), lub Bartycka, a moze szukac w
                    sklepach firmowych-Kolo, Cersanit, Opoczno.Gdzie czyniliscie zakupy/Pozdrawiam
                    i licze na podpowiedzi-Slawik
                    • Gość: Szuflandia Re: Malowanie IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 05.01.05, 10:54
                      Bardzo dobre rabaty dają w Świecie Łazienek przy wyjściu z Metra Stokłosy
                      (dowóz w cenie)- prawie wszystko tam kupiliśmy. Mogą załatwić wszystko do
                      łazienki, etc. Tel. 8555692. Bartycka to jednak strata czasu (znam już na
                      pamięć prawie wszystkie sklepy, jak coś potrzebujesz to mogę Cię gdzieś
                      skierować).
                      Radzę unikać marketów budowlanych - ograniczony wybór i ceny katalogowe lub
                      wyższe. Ja rzeczy do łazienki kupowałem z rabatem 15-20% od cen katalogowych.
                      Jeżeli chodzi o drobne rzeczy budowlane, płyty kartnowo-gipsowe, kolanka, etc.
                      to są małe sklepiki w budynkach SAMu od strony KENu (na wprost wjazdu na
                      parking do Tesco).
                      Służę dalszymi informacjami....
                      • Gość: Slawik Re: Malowanie IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 11:14
                        Dzieki za informacje, Ten Swiat Lazienek brzmi interesujaco, a co mi radzisz w
                        sprawie zakupu podlogi do pokoju, zdecyduje sie chyba na deske barlinecka,
                        gdzie jej szukac.Jeszcze raz dzieki, pozdrawiam-Slawik
                        • rubeus Re: Malowanie 05.01.05, 18:50
                          Nie jestem pewien, ale zobacz w budynku Wąwozowa 11 (tam gdzie jest WBK Bank
                          Zachodni ) - bo coś mi się zdaje, że na rogu od strony TESCO, jest sklep, któr
                          ma w swojej ofercie również podłogi...
    • Gość: Marecki czy ktos juz mieszka? IP: 212.160.138.* 18.01.05, 11:06
      Witam czy ktos juz mieszka np. w bloku S-2?????
      I przy okazji czy ktos montował juz sobie próg (ze spółdzielni) przy drzwiach,
      który juz kosztuje 119 zł (wczesniej chyba 150zł)?? Czy moze ktos ma kogos kto
      taniej wykona próg?
      pozdrawiam
      Sąsiad z S-2 klatka 7.
      • Gość: krzyzyk Re: czy ktos juz mieszka? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.05, 23:05
        witam, pisze troche nie na temat,ale mam pytanie o ile wzrosla cena m2 w
        stosunku do tej z umowy z SAM-81? czy inwestycja zostala juz rozliczona(S-2 lub
        5)? Pytam bo buduje mi sie mieszkanie w S-3 i nie wiem czego sie
        spodziewac.pozdrawiam.
        • Gość: Keimak Re: czy ktos juz mieszka? IP: *.bonair.com.pl / *.bonair.com.pl 20.01.05, 08:50
          Hej!
          Ja też czekam na mieszkanie w S-3 (klatka H). Z tego co pamiętam z dyskusji
          które były na forum to cena wzrosła w 5 z 3000 na 3420, a w S-2 na 3380. Ale
          moge się mylić, bo mnie to nie dotyczyło. Ewentualnie proszę o sprostowanie.

pozdrawiam,
          Keimak
          • Gość: Keimak Re: czy ktos juz mieszka? IP: *.bonair.com.pl / *.bonair.com.pl 20.01.05, 08:53
            Znalazłem (nawet w tym wątku), oto cytat:
            "Oficjalna cena za metr mieszkania:
            s-2 3383,85
            5 3437,60 (razy współczynnik 1.025)"
            pzdr,
            Keimak
            • jaci Re: czy ktos juz mieszka? 20.01.05, 10:55

Zgadza sie. Ostateczna cena wzrosła o blisko 13% w przypadku S-2 i jeszcze
              więcej bo przeszło 14,5% w przypadku V. Przy czym w tych budynkach niższa, niż
              w budynkach S-1 i S-3, była cena początkowa (ta z umowy), ktora stanowi baze do
              wyliczen. Tak wiec u was wzrost może być niższy, ale nie ma co sie łudzić -
              cena wzrosnie.

PZDR.
              JC
              • szuflandia.wpi Kiedy będzie winda 25.01.05, 12:10
                Witam "moczydlarzy". Czy ktoś może wie, kiedy możemy spodziewać się ciepłej
                wody w mieszkaniu i uruchomienia windy? Czy któś podpisał już umowę z gazownią
                (ile trwa proces podłączenia?)
                Pozdrawiam
                • Gość: Paweł Bojko Rada osiedla a winda i CW IP: *.biztech.pl 25.01.05, 13:34
                  Spółdzielnia informuje, że decyzję o uruchomieniu windy i włączeniu ciepłej
                  wody podjąć ma rada osiedla, która została wybrana podczas ostatniego zebrania
                  w maju 2004 r. Myślę, że osoby te nie są świadome konieczności podjęcia decyzji
                  w tym względzie. Skoro rada osiedla istnieje, warto skontaktować się z tymi
                  ludźmi i przekazać informację, że wniesienie dajmy na to kompletu sprzętu AGD
                  na 4 czy 6-ste piętro przysparza nieco trudności i skoro winda istnieje, to
                  należy ją włączyć. Brak włączenia windy jest kretyństwem dotąd przeze mnie
                  niespotkanym nigdzie indziej. Mieszkałem w 4 nowych blokach, każdy z nich miał
                  windę wyściełaną płytami pilśniowymi, które zdjęto po ok. roku użytkowania i
                  absolutnie nic się w nich nie zniszczyło. Jeśli ktoś ma namiar na te osoby,
                  proszę o kontakt w tej sprawie 0 502 450 215.
                  • Gość: MK Re: Rada osiedla a winda i CW IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 25.01.05, 13:43
                    Byłem na tym zebraniu. Nie przypominam sobie, żeby jakakolwiek rada osiedla była
                    wybierana.

pozdrawiam
                    MK
                • mayi Re: Kiedy będzie winda 25.01.05, 13:50
                  Z gazownią jest sprawnie: jednego dnia się jedzie podpisać umowę, następnego
                  mogą założyć licznik (BOK od razu umawia montaż). A potem pozostaje otworzyć
                  zawór, żeby gaz był w mieszkaniu.

pzdr
                  A.
              • Gość: krzyzyk Re: czy ktos juz mieszka? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.05, 00:28
                dziekuje za podanie cen m2 w 5 i S-2, podejrzewam ,ze w nastepnej inwestycji S-
                1 i S-3 moze byc podobnie ze wzglegu na wyzszy VAT od 01 maja 2004r
      • mayi Re: czy ktos juz mieszka? 27.01.05, 12:19
        Hej!
        Mieszkać chyba nie można, na pewno można "przebywać" ;).

Ten próg (chyba ten próg bo wyglądał jak na stronie Dierre) sobie ktoś
        zamontował na drugim czy trzecim piętrze w naszej klatce. Z zewnątrz wygląda
        zupełnie jak część futryny.

A z innej beczki... Wczoraj najpierw u nas a potem ktoś gdzieś indziej testował
        akustykę ;). Niestety (na razie) jest dość dobra :(. Zwłaszcza uderzenia w
        podłogę (tańce, swawole? ;)) roznoszą się, że hej.

pzdr
        A.
        • szuflandia.wpi Re: czy ktos juz mieszka? 31.01.05, 10:26
          Witam!

W mojej klatce juz (na pewno) dwie rodziny "przebywaja". Najbardziej doskwiera
          brak cieplej wody no i windy.

P.S. Szkoda, że naszej ulicy nie nazwali "Alternatywy" - pasowałaby jak ulał
          (opóźnienia, cieć i cieciowa, dziwny prezes, podejrzane mieszkania dla VIPów,
          etc. no i jakby nie było Ursynów...) ech łza się w oku kręci
          • szuflandia.wpi Odbiór przez miasto 02.02.05, 14:21
            Podobno inspektorzy dzisiaj chodzili po bud. 5
            Może w końcu udostępnią piwnice i przede wszystkim windę!!!!
            • Gość: Marecki Re: Odbiór przez miasto IP: 212.160.138.* 03.02.05, 14:17
              To byłaby dobra wiadomość, gdyby już było po odbiorze obu budynków.
              Jeśli tak to ciekawe czy od razu włączą ciepła wodę i windy.
              Nie wiecie czy będą zerowane liczniki ciepłej wody bo do tej pory uzbierało sie
              troche na nich, mimo tego ze była bardzo letnia... a szkoda byłoby płacic jak
              za ciepłą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka