Dodaj do ulubionych

SAM 81 - bud. 5

07.04.03, 09:16
Witam,
czy moze mnie ktos poinformaowac jak wyglada sytuacja odnosnie bud 5 na
osiedlu Moczydło?
z góry dziękuję
Ziko
Obserwuj wątek
    • Gość: MK Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 217.153.88.* 07.04.03, 10:55
      A dzwoniłeś do sprzedaży albo inwestycji??

pzdr
      MK
      • ziko4 Re: SAM 81 - bud. 5 07.04.03, 12:23
        nie, ale jutro wybieram sie do spoldzielni
        pozdro
        MO

Gość portalu: MK napisał(a):

> A dzwoniłeś do sprzedaży albo inwestycji??
        >
        > pzdr
        > MK
        • Gość: MK Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 217.153.88.* 07.04.03, 12:59
          Dzwoniłem w zeszłym tygodniu do inwestycji. Tydzień temu uprawomocniło sie
          pozwolenie na budowę i wystąpili o dziennik budowy. Babka twierdziła, że na
          początku tego tygodnia powinni go dostać i wejść na budowę.
          Wczoraj wieczorem byłem na przyszłym placu budowy. Oprócz hałdy piachu i
          drogi z płyt betonowych pustki :-)

pzdr
          MK
          • ziko4 Re: SAM 81 - bud. 5 07.04.03, 13:08
            ale wszyscy jestesmy dobrej mysli :)
            czy sadzisz ze to juz koniec problemow z ta inwestycja?
            pozdro
            MO
            • Gość: MK Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 217.153.88.* 08.04.03, 08:26
              ziko4 napisała:
              > czy sadzisz ze to juz koniec problemow z ta inwestycja?

mam nadzieję :-)

pzdr
              MK
    • Gość: idfree Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / 10.1.1.* 08.04.03, 17:31
      A ja sądzę, że jest do dopiero początek prawdziwych problemów związanych z tą
      inwestycją. Cena metra mieszkania wyniosłą już 3075 PLN.

Do dziś nie można się nic dowiedzieć. Dział sprzedaży nie miał i nie ma pojęcia
      kiedy budowa ruszy, te kobiety nie wiedzą nic. Wciskają tylko kit Bogu ducha
      winym ludziom. Totalna niekompetencja, niewiedza, niedoinformowanie i świadome
      wprowadzanie w błąd, traktowanie członków spółdzielni jak nachalne śmiecie oto
      SAM-81.

Aha, mam parę słów do SAM-81, potraktowałem was poważnie, dziś wiem że
      niesłusznie. Więcej nie dam z siebie zrobić kretyna, występuję z powództwem
      cywilnym o zwrot odsetek od opóźnienia (czerwiec - kwiecień).
      P.
      • Gość: Pablito Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.payrollservice.pl / 10.1.1.* 08.04.03, 17:32
        Sorki za dziwny nick wyżej, przejechało mi się po klawiaturze.
      • Gość: MK Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 21:53
        Gość portalu: idfree napisał(a):

>Cena metra mieszkania wyniosłą już 3075 PLN.

Czyli 3000/m2 *1,025 współczynnika atrakcyjności

MK
      • Gość: wik Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.acn.waw.pl 15.04.03, 15:44
        witam wszystkich,

zastanawiam się nad zmianą inwestycji z wersalu podlaskiego na sam-81. Różnica
        w cenie za metr przekracza 1000 pln na korzyść sam-81. czy ktoś wie ile może
        sie jeszcze zmienić cena od tej wstępnej (#075) do ostatecznej?
        pozdro
        wik
    • Gość: MK Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 217.153.88.* 10.04.03, 14:03
      Hej, Ziko4, jak tam wyniki wizyty w spółdzielni???

pzdr
      MK
      • ziko4 Re: SAM 81 - bud. 5 10.04.03, 15:33
        Witam,
        dowiedziałam sie, ze juz na dniach ma ruszyc budowa. Musza tylko usunac halde
        zawalajaca teren przyszlej budowy. Ale z tego co mi wiadomo owa nieszczesna
        halda ziemi nalezy do spoldzielni "Idealne Mieszkanie", a oni chyba maja jakies
        problemy:( w zwiazku z tym nie wiem czy tak szybko usuna owa gorke.
        pozdro
        MO
        • Gość: mikes Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 18.04.03, 15:30
          Byłem dzisiaj na Kabatach.
          Wygląda na to, że kupa ziemi zmniejszyła się i jest otoczona jakąś taśmą.
          Natomiast wokół S2 chyba postawili płot.
          Wesołych Świąt.
    • Gość: laso Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.chello.pl 20.04.03, 01:49
      Witam wszystkich.
      Interesuje sie kupnem mieszkania w tej inwestycji.
      Mam pytanie czy wykupienie miejsca parkingowego tutaj tez jest obligatoryjne?
      • Gość: mikes Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 20.04.03, 16:12
        Wydaje mi się, że tak.
        Pozdr.
      • ziko4 Re: SAM 81 - bud. 5 27.04.03, 20:27
        Witam,
        jezeli chodzi o miejsce parkingowe, to wykup tego miejsca jest obligatoryjny,
        co wiecej 30% ceny garazu nalezy zaplacic w pierwszej racie.
        Ja mam z kolei mam pytanie dotyczace umowy, a mianowicie:
        Czy ktoś z Państwa dał owa umowe do przeanalizowania prawinikowi? jezeli tak
        to jakie byly opinie prawnika?
        Czy moge dostac umowe od spoldzielni do wgladu przed dokonaniem wplaty?

dziekuje i pozdrawiam
        MO
        • Gość: MK Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 217.153.88.* 28.04.03, 07:33
          Z tego, co wiem, spółdzielnia broni się wszystkimi kończynami przed
          wypuszczeniem umowy poza swój budynek. Jedyna możliwość to poczytać na miejscu.
          Weź prawnika ze sobą :-)

pzdr
          MK
          • Gość: Pablito Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 192.200.200.* 28.04.03, 11:21
            Niekoniecznie, MK, ja dostałem umowę do łapki i zabrałem do domu. Jeśli
            spółdzielnia będzie robiła problemy, mogę udostępnić chętnym.

P.
            • Gość: MK Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 217.153.88.* 28.04.03, 12:45
              Dzięki za info. Masz to może w formie elektronicznej albo na jesteś na faxie??
              Daj znać na priv: mkrawcz1@polbox.com

pzdr
              MK
            • Gość: Marecki Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 212.160.138.* 28.04.03, 13:36
              Gość portalu: Pablito napisał(a):

> Niekoniecznie, MK, ja dostałem umowę do łapki i zabrałem do domu. Jeśli
              > spółdzielnia będzie robiła problemy, mogę udostępnić chętnym.
              >
              > P.

Pablito mimo ze zapisany jestejm na S-2 ale umowa pewnie nie rózni sie wiele.
              Czy jesli masz zeskanowaną to czy mozesz mi ją tez przesłać?
              mc_marecki@poczta.onet.pl
              • Gość: Pablito SPROSTOWANIE IP: 192.200.200.* 28.04.03, 14:12
                Wpłacając pieniądze do spółdzielni na początku roku dostałem od nich umowę
                właściwą ponoć dla całego osiedla (jak mnie zapewniano). Niekoniecznie będzie
                to umowa, którą dostaniemy od administracji, ale jestem przekonany że tak
                (m.in. są tam zapisy o 105% ceny przy uwzględnieniu współczynników
                atrakcyjności). Mam ten papier w domu i postaram się go zeskanować, rezultaty w
                środę. Myślę także, że powinniśmy się spotkać wszyscy przed podpisaniem umowy i
                wspólnie przedstawić wnioski prezesowi. Inaczej nie będziemy w stanie niczego
                wyegzekwować od spółdzielni, czego dowodem są bezskuteczne próby Jaci'ego i
                moje, dotyczące uwzględnienia współczynników ceny, które miały dotyczyć naszych
                mieszkań na poddaszu. Krócej mówiąc - administracja ani tym bardziej prezes czy
                radca z każdym z nas z osobna nie będzie chciał rozmawiać.

P.

p.s.
                1. Na budowie dalej nic się nie dzieje.
                2. Skoro rozpoczęli budowę dlaczego umowy nie są jeszcze podpisane? Czyżby
                spółdzielnia ciągle nie była pewna terminu faktycznego otwarcia prac
                budowlanych?
                • Gość: MK Re: SPROSTOWANIE IP: 217.153.88.* 28.04.03, 14:44
                  Co do spotkania, to popieram.
                  Umowy nie chcą podpisać, bo właśnie na budowie nic się nie dzieje. W umowie
                  będzie m. in. zapisany PRZEWIDYWANY termin zakończenia inwestycji, więc dla
                  spółdzielni im później, tym lepiej :-(

pozdrawiam
                  MK

PS. jeżeli ktoś chce zobaczyć zdjęcia z soboty, to zapraszam jutro na
                  www.kramar.pl/sam-81/
                  • Gość: Pablito Re: SPROSTOWANIE IP: 192.200.200.* 28.04.03, 16:58
                    Daj mi do siebie namiar e-mailowy, podrzucę Ci skany Umowy, może po prostu
                    wrzucisz je na stronę www? Każdy będzie mógł do nich dotrzeć...
                    • Gość: MK Re: SPROSTOWANIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.03, 09:15
                      mkrawcz1@polbox.com

pzdr
                      MK
                    • Gość: MK Re: SPROSTOWANIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.03, 12:06
                      Hej!
                      Nie dostałem tego skanu.
                      SAM-81 już wzywa do podpisywania umów, jednocześnie nie pozwalając na ich
                      wynoszenie poza biuro. Czy nie powinniśmy się spotkać???

pzdr
                      MK
                      • Gość: mikes Re: SPROSTOWANIE IP: 217.8.186.* 06.05.03, 12:26
                        Moja żona w dziale sprzedaży bez problemu dostała umowę - od pani Kasi.
                        Myślę, że nie powinniście mieć z tym problemu.
                        Chyba już trochę doszli do rozumu z ukrywaniem umów - przynajmniej część ich
                        pracowników. W umowie są oczywiście mało akceptowalne rzeczy ale na razie tylko
                        rzuciłem na nią okiem.
                        Trochę śmieszne jest np. to, że termin następnej raty wpisali na 15 maja.
                        Ja w każdym razie nie zamierzam podpisać umowy (i płacić)dopóki budowa naprawdę
                        się nie zacznie.
                      • jaci Re: SPROSTOWANIE 06.05.03, 12:32

> Hej!
                        > Nie dostałem tego skanu.
                        > SAM-81 już wzywa do podpisywania umów, jednocześnie nie pozwalając na ich
                        > wynoszenie poza biuro. Czy nie powinniśmy się spotkać???

To jest jakis niesmaczny zart. Co to znaczy nie pozwala wyniesc umowy, zgodnie
                        z ktora kazdy z nas inwestuje 200 kawalkow, chocby na konsultacje z prawnikiem.
                        Skoro tak to niech mi na pismie napisza oswiadczenie,ze nie dano mi takiej
                        mozliwosci.

PS1> wg mnie spoldzielnia celowo nie robi spotkania spoldzielcow przed
                        podpisaniem umow. Nie chce nam ulatwic spotkania w licznym gronie i
                        konsultowania sie przed podpisaniem.
                        PS2> Jak sie miewa obiecywana strona ze zdjeciami :-)

Pozdrawiam
                        J
                        • Gość: MK Re: SPROSTOWANIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.03, 12:41
                          Hej!
                          Dziwna sprawa, co innego mówią przez telefon, co innego jest na miejscu...
                          Proponuję spotkanie nie w spóldzielni, ale np. na KEN obok przyszłego placu
                          budowy. Jeżeli komuś uda się skopiować umowę, wszyscy będą mogli się z nią
                          zapoznać. Ja np. mogę skonsultować ją z radcą prawnym na codzień
                          współpracującym ze spółdzielniami. Proponuję np. czwartek 8.05.2003 o 19:00.
                          Czekam na odzew.
                          Co do stronki, drobne problemy techniczne powinny zakończyć się w weekend. Po
                          zdjęciach spróbuję dorobić jakieś forum, ale to niewiążąco :-)

pzdr
                          MK
                          • Gość: Pablito Re: SPROSTOWANIE IP: 192.200.200.* 06.05.03, 13:17
                            Sorki za brak tego skanu, postaram się go wrzucić dzisiaj. Co do spotkania
                            jestem jak najbardziej za. W czwartek 8.05 o 19.00. jestem do dyspozycji.

Paweł
                            • jaci Re: SPROSTOWANIE 06.05.03, 14:12

Choc ja czekam na S2 to i tak na jednym wozku jedziemy. Postaram sie zatem
                              rowniez przybyc w czwartek na spotkanie. Obawiam sie jednak,ze czas do
                              spotkania jest zbyt krotki i ze frekwencja w zwiazku z powyzszym bedzie raczej
                              marna. Moze przesunac na przyszly tydzien? (brak odzewu bede traktowal jako
                              brak zgody, a tym samym 8/05 jako aktualny)

J
                              • Gość: Marecki Re: SPROSTOWANIE IP: 212.160.138.* 06.05.03, 14:23
                                Ja równiez czekam na S2 ale postaram się przybyć w czwartek.
                                Pozdrawiam wszystkich czekających.
                                • Gość: mikes Re: SPROSTOWANIE IP: 217.8.186.* 06.05.03, 14:41
                                  Ja niestety nie będę w czwartek (8.05), ani w piatek mógł przyjść. Mógłbym np.
                                  jutro - czyli w środę. Nie wiem jak Wam pasuje.
                                  • Gość: MK Spotkanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.03, 14:48
                                    Dla mnie niestety termin jutrzejszy odpada.
                                    Proponuję, żeby ci, którzy mogą, przyszli w czwartek. Ci, którzy nie dotrą,
                                    niech podadzą do mnie na priv maile, to wyślę im ustalenia.

Pozdrawiam
                                    MK
                            • kurczak2000 Re: SPROSTOWANIE 09.05.03, 10:02

> Sorki za brak tego skanu, postaram się go wrzucić dzisiaj. Co do spotkania
                              > jestem jak najbardziej za. W czwartek 8.05 o 19.00. jestem do dyspozycji.
                              >
                              > Paweł

Witam!
                              Czy spotkanie się odbyło (nie mogłem się stawić)?
                              Co nowego na budowie?

Marcin
                          • ziko4 Re: SPROSTOWANIE 06.05.03, 20:24
                            cześć,
                            z przyjemnością przybędę na czwartkowe spotkanie
                            pozdrawiam
                            MO

> Hej!
                            > Dziwna sprawa, co innego mówią przez telefon, co innego jest na miejscu...
                            > Proponuję spotkanie nie w spóldzielni, ale np. na KEN obok przyszłego placu
                            > budowy. Jeżeli komuś uda się skopiować umowę, wszyscy będą mogli się z nią
                            > zapoznać. Ja np. mogę skonsultować ją z radcą prawnym na codzień
                            > współpracującym ze spółdzielniami. Proponuję np. czwartek 8.05.2003 o 19:00.
                            > Czekam na odzew.
                            > Co do stronki, drobne problemy techniczne powinny zakończyć się w weekend.
                            Po
                            > zdjęciach spróbuję dorobić jakieś forum, ale to niewiążąco :-)
                            >
                            > pzdr
                            > MK
    • Gość: mika Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 217.153.63.* 29.04.03, 08:46
      Mają już pozwolenie na budowe (od 28-02-2003r). Na razie wywożą gruz i
      porządkuja teren. Umowy prawdopodobnie będą podpisywane w maju. Niestety
      zmienione są projekty mieszań. Czy jesteś może zapisany na mieszkanie w klatce
      7 (mieszkanie 4 pokojowe)?
      • Gość: Pablito Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 192.200.200.* 29.04.03, 09:39
        Mika,

Jeśli nie widziałaś budowy, a informacje masz po prostu z działu sprzedaży, to
        powiem ci dokładnie to samo co MK (obaj widzieliśmy nba własne oczy w
        poniedziałek).

1. NA PLACU NIE DZIEJE SIĘ NIC
        2. NIKT NIC NIE PORZĄDKUJE
        3. NIKT NIC NIE WYRÓWNUJE
        3. NIKT NIE OGRODZIŁ TERENU

To tyle, a informację o porządkowaniu słyszałem już jakiś czas temu, ale
        przyzwyczaiłem się, że informację uzyskaną z SAM-81 (o ile w ogóle sie ją
        uzyska) należy traktować jako nieprawdziwą.

Pablito
      • Gość: Pablito Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 192.200.200.* 29.04.03, 09:42
        Aha,

Co to do ciężkiej cholery znaczy, że umowy mają być podpisywane PRAWDOPODOBNIE
        w maju !!?? Mało się już naczekaliśmy? Czego znów nie wiadomo? Czego jeszcze
        nie mają? Skoro pozwolenie jest od 28.02 to czemu jeszcze nie zaczęli?!! MInęły
        dwa miesiące...
        • Gość: Pablito Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 192.200.200.* 29.04.03, 09:51
          Zapieniłem się i dzwoniłem. Umowy ponoć można podpisywać już po świętach
          majowych. Dziś postaram się zeskanowac to co mam i podrzucić MK.

Pozdrawiam Was,
          P.
          • Gość: Pablito 6.05.2003 IP: *.ppp.kes.waw.pl 06.05.03, 21:33
            Przesłałem umowy.

P.
            • kurczak2000 Re: 6.05.2003 07.05.03, 08:42

> Przesłałem umowy.
              >
              > P.

Witam forumowiczów.
              Czy mógłbym dostać również tę umowę?
              Adres jw.
              Zapisałem się na mieszkanie w bud. S2.
              Rozumiem, że umowa będzie podobna do tej dla bud. 5.

Z góry dziękuję.

Marcin
            • ziko4 Re: 6.05.2003 08.05.03, 15:36
              czesc,
              czy ja również mogę prosić o przeslanie umowy? moj mail: ziko4@gazeta.pl
              z gory dziekuje
              pozdr
              MO
    • Gość: Pablito 8.05.2003 IP: 192.200.200.* 08.05.03, 09:35
      Zgodnie z obietnicą zajrzałem dziś rano przed wyjazdem do pracy na plac budowy.

Po 11 msc. od planowanego terminu jej rozpoczęcia, w tym tygodniu wokół S2
      powstał metalowy płot, przy którym kręcili się dzisiaj robotnicy. Pod Bud.5
      uprzątnięto górę ziemi i kontynuują sprzątanie placu. Stoi żółta kopara i
      wyjeżdżają ciężarówki z ziemią. Chyba nareszcie się zaczęło.

P.
    • Gość: MK Zdjęcia i umowa IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 13:53
      Witam!
      Zapraszam na www.kramar.pl/sam-81/.
      Jest skan umowy, są wczorajsze zdjęcia z "placu boju".

pzdr
      MK
      • Gość: MK Zdjęcia i umowa - errata IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 13:54
        Forum spie... adres.

Powinno być www.kramar.pl/sam-81/
        • jaci Re: Zdjęcia i umowa - errata 09.05.03, 14:40
          Bardzo fajnie,że stronka już działa.
          Jak możesz napisz jakie są ustalenia dnia wczorajszego, na forum bądź na
          jaci@gazeta.pl

Wielkie dzięki, pozdrawiam i milego weekendu.
          Jacek
    • Gość: MK 9.05.2003 - stan robót na koniec tygodnia IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 20:04
      Witam!
      Właśnie wróciliśmy z Kabat.
      Płot dookoła piątki się rozwija.
      Wyznaczone są krawędzie wykopu pod piątkę.
      Wykop pod S2 się powiększył.
      Wyznaczony jest wykop pod S1 (a co to takiego?).
      Wyznaczony jest przebieg płotu od ulic KEN i od Kabacki Dukt.
      Coś się dzieje!

pozdrawiam i życzę miłego weekendu
      MK
      • Gość: kasa Re: 9.05.2003 - stan robót na koniec tygodnia IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 09.05.03, 21:07
        Fajnie, ze cos sie dzieje.
        Czy udalo sie Wam zdobyc umowe ze spoldzielni i przeczytac ja? Czy zamierzacie
        cos zmieniac w umowie, np. platnosc kolejnej raty, ktora jest wyznaczona na
        15.05.03?
        Rozmawialam dzis telefonicznie z pania prawnik ze spoldzielni i pytalam w jakim
        trybie nalezy zglaszac zmiany do umowy, odpowiedziala, ze na pismie. Na
        odpowiedz maja 30 dni ale moze odpowiedza wczesniej.
        W zal. 3 jest punkt pt. koszty kredytu, pytalam tez p. Kasi czy maja jakis
        kredyt zaciagniety na ta inwestycje, odpowiedziala, ze nie i ze nie zaciagaja
        zadnych kredytow. Czy ktos to sprawdzal w ich dokumentach?

Pozdrawiam,
        Kasa
        • Gość: MK Re: 9.05.2003 - stan robót na koniec tygodnia IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 22:28
          Jedyne, co mamy, możesz ściągnąć z adresu podanego powyżej.

pozdrawiam
          MK
          • Gość: Marecki Re: 9.05.2003 - stan robót na koniec tygodnia IP: *.visp.energis.pl 10.05.03, 14:25
            Wszystkich już was powiadomili o terminie podpisania umowy? bo ja żadnej
            informacji nie otrzymałem.
            Pozdrawiam
            • Gość: kasa Re: 9.05.2003 - stan robót na koniec tygodnia IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 11.05.03, 11:49
              Nam przekazali w poniedzialek 5.05.03 telefonicznie, ze mozna odbierac umowy i
              podpisywac. Zadnego pisemnego wezwania nie otrzymalismy.

Pozdrawiam, Kasa
            • jaci Re: 9.05.2003 - stan robót na koniec tygodnia 12.05.03, 09:29

> Wszystkich już was powiadomili o terminie podpisania umowy? bo ja żadnej
              > informacji nie otrzymałem.
              > Pozdrawiam

Ja tez oficjalnie nic nie wiem i jakoś nie wydaje mi sie abym do 15V cokolwiek
              im zaplacil.
              Zanim mnie powiadomią, zanim zapoznam sie z umowa, zanim zgłoszę uwagi na
              pismie, potem 30 dni na odpowiedz z ich strony. Optymistycznie patrząc kolejna
              rata w lipcu.
              A może bardziej skuteczne beda uwagi na wspolnym pismie podpisane przez
              kilka/kilkanascie osób?

Pozdrawiam.
              j.
              • Gość: Pablito Re: 9.05.2003 - stan robót na koniec tygodnia IP: 192.200.200.* 12.05.03, 12:05
                Moim zdaniem jest to jedyna możliwa metoda wyegzekwowania czegokolwiek od
                spółdzielni. Czy opinia prawda w drodze Marku?

P.
                • Gość: Marecki zebranie grupy członkowskiej S2 23 maj IP: 212.160.138.* 12.05.03, 13:51
                  Otrzymałem wiadomość że 23 maja ma odbyć się zebranie grupy członkowskiej
                  budynku S2. Ciekawy jestem czy przedstawią wtedy umowy?
                  • Gość: MK zebranie grupy członkowskiej 5 23 maj IP: *.acn.waw.pl 12.05.03, 14:46
                    Ja dziś dostałem listowne zaproszenie na takie zebranie piątki, 23.05.2003 o
                    17.

pzdr
                    MK
                    • Gość: Marecki Re: zebranie grupy członkowskiej 5 23 maj IP: 212.160.138.* 12.05.03, 16:21
                      To moze to będzie wspólne zebranie, co byłoby nie głupie.
                      • Gość: mikes Re: zebranie grupy członkowskiej 5 23 maj IP: *.bre.com.pl / 10.70.7.* 12.05.03, 17:09
                        W tamtym roku, o ile pamiętam, było zebranie dla kilku budynków razem.
                        Pozdr.
    • kurczak2000 13.05.2003 13.05.03, 11:01
      Byłem wczoraj w spółdzielni.
      Widziałem umowę.
      Niewiele różni się od tej ze strony MK.
      Przewidywany termin ukończenia budynku to 10.2004 a oddania do użytku 01.2005
      (hm...)
      Data pierwszej raty (dla s2) 20.05.2003
      Spotkanie członków 23.05.2003 o 17.00 w SAM-ie

M.
      • Gość: Pablito Re: 13.05.2003 IP: 192.200.200.* 13.05.03, 11:52
        No więc rok opóźnienia jak w pysk strzelił... Tutaj można się wkurzać, ale
        niestety nic się nie da zrobić...

Pozostaje pytanie, co z wpłąconymi już pieniędzmi... Aha, chyba nikt nie ma
        zamiaru zapłacić raty przed zebraniem 23 maja 2003.

MK, czy opinia prawna już się zbliża? Myślę, że przez zebraniem powinniśmy się
        spotkać, uzgodnić wspólne stanowisko co do umowy i przedstawić je
        reprezentantowi spółdzielni podczas spotkania.

Paweł
      • Gość: Marecki Re: 13.05.2003 IP: 212.160.138.* 13.05.03, 11:56
        kurczak2000 napisał:

> Byłem wczoraj w spółdzielni.
        > Widziałem umowę.
        > Niewiele różni się od tej ze strony MK.
        > Przewidywany termin ukończenia budynku to 10.2004 a oddania do użytku 01.2005
        > (hm...)
        > Data pierwszej raty (dla s2) 20.05.2003
        > Spotkanie członków 23.05.2003 o 17.00 w SAM-ie
        >
        > M.
        Jak ukończą budynek w Październiku to co przez kolejne 3 miesiące będą robić? -
        czekać na rate wyrównującą?
        Bardzo interesująca, też jest data wpłaty raty... ja to wale, ponieważ do tej
        pory ani nikt mi umowy nie pokazał, a Spółdzielnia poinformowała tylko o
        zebraniu ... MOże powiedzą na zebraniu (23.05) że ratę trzeba wpłacić do
        20.05 ??? HI, hi, hi.

• jaci Re: 13.05.2003 13.05.03, 12:14
          > Jak ukończą budynek w Październiku to co przez kolejne 3 miesiące będą
          > robić? - czekać na rate wyrównującą?

Data zgadza sie z wczesniejszymi informacjami od działu planowania inwestycji,
          tj. 18M od rozpoczęcia budowy. Ten sam dział deklaruje,że skończą o kwartał
          wcześniej (tj. po 15M - lipiec'04) i pozwolą wykańczać mieszkania. Z
          oczywistych względów nie chcą tej daty jednak wpisywać do umowy. Kolejne
          miesiące, jak rozumiem, potrzebne im są na porządkowanie i zagospodarowanie
          terenu oraz na przyjęcie budynku przez różne służby - takie biurokratyczne
          bzdury.

> Bardzo interesująca, też jest data wpłaty raty... ja to wale, ponieważ do tej
          > pory ani nikt mi umowy nie pokazał, a Spółdzielnia poinformowała tylko o
          > zebraniu ...

To tak jak mnie, pewnie poinformują nas oficjalnie 19-go wieczorem. Ale co to
          za problem.Przecież każdy z nas od 1,5 roku ma odłożone i przygotowane 40-50K
          zł. :-)

> MOże powiedzą na zebraniu (23.05) że ratę trzeba wpłacić do
          > 20.05 ??? HI, hi, hi.

A wcale bym się nie zdziwił. Jeszcze pewnie będą żądali odsetek za opóźnienie
          :-(

Pozdrawiam i popieram wniosek o zwołanie obowiązkowego zebrania przed zebraniem
          w spółdzielni.
          J.
          • Gość: Marecki Re: 13.05.2003 IP: 212.160.138.* 13.05.03, 13:18
            Równiez popieram wniosek o spotkanie się i ustalenia wszystkiego przed 23 maja.
            Myślę że nalepszy będzie przytszły tydzień, może poniedziałek albo wtorek?
    • jaci 8 dni do zebrania 15.05.03, 16:15
      Zebranie tuż,tuż a na forum cisza zapanowała.

Przerywając niepokojące milczenie pozwalam sobie zadać kilka pytań:
      - czy spotykamy się przed zebraniem,aby wymienić sie uwagami na temat umowy
      oraz ustalic wspolne stanowisko?
      - czy jest może powszechnie bardzo pożądana opinia na temat umowy? (pytanie do
      MK)
      - co slychac na budowie? (pytanie do mieszkających w okolicy).

Pozdrawiam serdecznie
      Jacek
      • Gość: MK Re: 8 dni do zebrania IP: *.tkdami.net 15.05.03, 16:39
        Witam!
        W weekend postaram się coś napisać na temat umowy.
        Na budowie kończą płot dookoła "piątki" i wykop pod S2. Zapewne po zakończeniu
        wykopu pod S2 zaczną pod "piątkę". Nowe zdjęcia po weekendzie (w zależności od
        tego, kiedy serwis HP naprawi aparat :-) )

pzdr
        MK
        • jaci Re: 8 dni do zebrania 15.05.03, 16:50
          > Witam!
          > W weekend postaram się coś napisać na temat umowy.

A tak krótko, jednym słowem: generalnie umowa jest raczej OK, raczej BEEE, czy
          raczej nie można generalizować.

> Na budowie kończą płot dookoła "piątki" i wykop pod S2. Zapewne po
          > zakończeniu wykopu pod S2 zaczną pod "piątkę". Nowe zdjęcia po weekendzie (w
          > zależności od tego, kiedy serwis HP naprawi aparat :-) )

Zdjęcia są naprawdę super, świetny pomysł i mam nadzieje ze HP szybko i dobrze
          sie spisze.

j.
          • Gość: MK Re: 8 dni do zebrania IP: *.tkdami.net 15.05.03, 17:10
            Co do umowy, to raczej nie jest to kuriozum.
            Z rzeczy ważniejszych:
            - kolejne wpłaty powinny być uzależnione od postępu robót (np. zakończenie
            stropu nad którymś piętrem), a nie od sztywnej daty,
            - sprecyzowanie czynników wpływających na koszt i termin wykonania (np. opłaty
            dla gminy są chyba znane w chwili podpisywania umowy...).
            Więcej uwag po weekendzie.

Co do zdjęć, to "as soon as possible" :-) (Zresztą ostatnie są prawie aktualne
            na dziś.)

pzdr
            MK
            • Gość: Pablito Re: 8 dni do zebrania IP: 192.200.200.* 16.05.03, 14:09
              Proponuję zebranie w środę 21 maja o 19.00. MIejsce pozostawiam do wyboru
              szanownym kolegom.

P.
              • Gość: Marecki Re: 8 dni do zebrania IP: 212.160.138.* 16.05.03, 14:42

> Proponuję zebranie w środę 21 maja o 19.00. MIejsce pozostawiam do wyboru
                > szanownym kolegom.
                >
                > P.

Ja niestety w środę nie mogę, dla mnie wchodzi w rachubę wtorek, czwartek.
                Pozdrawiam
                Marecki
                • jaci Re: 8 dni do zebrania 16.05.03, 15:35
                  > > Proponuję zebranie w środę 21 maja o 19.00. MIejsce pozostawiam do wyboru
                  > > szanownym kolegom.
                  > >
                  > > P.
                  > Ja niestety w środę nie mogę, dla mnie wchodzi w rachubę wtorek, czwartek.
                  > Pozdrawiam
                  > Marecki

A ja będę taki, że się dostosuję. Dobrze byłoby tylko wiedzieć trochę
                  wcześniej. No i czwartek to już chyba trochę za późno (aby napisać ewentualne
                  pismo i takie tam).
                  Pozdrawiam milego weekendu.
                  Jacek
                  • Gość: Marecki Re: 8 dni do zebrania IP: 212.160.138.* 16.05.03, 15:57
                    Nie ma problemu, ja nie muszę być.
                    Niech reszta sie wypowie kiedy im odpowiada.
                    Pzdr
    • Gość: MK Analiza projektu umowy IP: *.acn.waw.pl 19.05.03, 00:17
      www.kramar.pl/sam-81/uwagi.txt
      To, co na dziś :-)

pzdr
      MK

PS. Co do spotkania, proponuję wtorek.
      • Gość: Marecki Re: Analiza projektu umowy IP: 212.160.138.* 19.05.03, 13:13
        Słuszne uwagi...
        Apropo przed chwilą dzwoniła do mnie Pani Kasia ze spółdzielni i zapraszała na
        podpisanie umowy - najlepiej w tym tygodniu, ponieważ kolejna rata ma byc
        wpłacona jeszcze w maju. Oczywiście na podpisanie umowy umówiłem się wstępnie
        na przyszły tydzien po zebraniu.
        Pozdrawiam wszystkich.
        • jaci Re: Analiza projektu umowy 19.05.03, 16:04
          Do mnie jeszcze nie dzwoniła :-( a platnosc tuż tuż.

Przed piątkowym zebraniem chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt,
          który został poruszony w wątku Dembego jakoś w kwietniu:

"(...) w drugiej wersji umowy okazało się, że okna nie będą drewniane, tak jak
          przewidywała umowa w poprzednim brzmieniu, ale plastikowe. Tę z kolei zmianę
          Pani z SAM-81 tłumaczyć próbowała w dość enigmatyczny sposób-mianowicie jej
          zdaniem "wielu ludzi zaobserwowało wiele wad okien drewnianych firmy
          Sokółka..."".

Kwestia zmiany okien drewnianych na PCV była poruszana na spotkaniu przed
          rokiem, jednak po bardzo pokrętnych wyjaśnieniach pana z SAM, że jak się o nie
          dba to jest super, nic z tego nie wyszlo. Może warto wrócić do tego tematu, bo
          skoro są gorsze, jest dużo reklamacji, a do tego jeszcze są droższe, to
          pierniczyć taką ekologię.

Jak z tym spotkaniem. Mi jutro, 19-sta, plac budowy pasuje.

Pozdrawiam wszystkich.
          Jacek
          • Gość: Pablito Re: Analiza projektu umowy IP: 192.200.200.* 19.05.03, 16:09
            Oka, jutro 19.00 plac budowy. Ja jestem.
            • Gość: MK Re: Analiza projektu umowy IP: *.acn.waw.pl 19.05.03, 17:12
              Ja również, jutro, 19:00, tam, gdzie ostatnio.

MK
              • Gość: mikes Re: Analiza projektu umowy IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 19.05.03, 18:16
                I ja też. Wtorek g. 19, Kabaty.
                • Gość: Marecki Re: Analiza projektu umowy IP: 212.160.138.* 20.05.03, 12:17
                  Jak nic mnie nie zatrzyma w robocie to będę. Na razie nie zanosi się abym miał
                  siedzieć dłużej. Pozdrawiam, do zobaczenia dziś o 19.00
    • Gość: MK Zdjęcia - 19.05.2003 IP: *.acn.waw.pl 19.05.03, 21:34
      Miłego oglądania :-)

www.kramar.pl/sam-81/20030519/
      • kurczak2000 Re: Zdjęcia - 19.05.2003 20.05.03, 08:28

> Miłego oglądania :-)
        >
        > www.kramar.pl/sam-81/20030519/

Zdjęcia rewelacyjne!
        Trochę podniosłeś mnie na duchu.
        Mam nadzieję, że ten czarny kot nie przyniesie nam pecha, tfu :-)

Niestety nie mogę się dzisiaj stawić na spotkanie.
        Napiszcie co ustaliliście.
        Myślę, że najważniejsze to ustalenie wpłat uzależnione od postępów budowy,
        ale nie wiem czy oni na to pójdą :-(

pozdr.
        M.
        • Gość: M.J. Re: Zdjęcia - 19.05.2003 IP: 7.2.* / 10.211.210.* 21.05.03, 09:37
          Witam serdecznie !

Na tych zdjęciach ładnie widać mój blok ("jedynkę"), z której walorów jestem
          zdecydowanie mocno zadowolony. :) No - może poza kablówką, której jakość
          (zwłaszcza oferta programowa) daje wiele do życzenia...

Doświadczenie (moje i wielu innych) pozwala stwierdzić że wasze problemy już
          minęły. Teraz trzeba już tylko odliczać czas. Mój blok zaczynali budować bardzo
          powoli (czyli wszystko co się ruszało przez pierwszy miesiąc to jedna smętna
          koparka). Później również raczej optymistycznie nie spoglądałem w kierunku
          budowy (wynajmowane mieszkanie z widokiem na plac budowy mojego bloku i jak
          miałem okazję widziałem, że pracują 7:00 - 15:00). Ale - finalnie - po 18
          miesiącach od daty wejścia tej pierwszej koparki, dostałem klucze do mojego
          mieszkania. ;)

Czyli chyba znaczy się - pracownicy SAM'a są wydajni (czyli dostają pieniądze
          za swoją pracę ;)...

Ja mam inny problem - z okien widzę "napoczęte" bloki Idealnego Mieszkania,
          które, mimo już wiosennych temperatur, nie rosną dalej... O przepraszam - w
          sobotę rano miałem pobudkę (młot i piła tarczowa) - jeden robotnik, z pomocą
          ochroniarza (!) naprawiali bramę w ogrodzeniu IM...

A wracając do tematu kablówki - jeżeli będziecie mieli spotkanie lokatorów,
          uzyskajcie informację od spółdzielni, czy poziome przebiegi okablowania
          logicznego bloku (czyli to, co jest w ścianach) będą należeć do spółdzielni,
          czy do firmy prowadzącej usługi telekomunikacyjne (kablówka, Internet,
          telefon). Bo my takiej odpowiedzi nie uzyskaliśmy...

I nie jest prawdą to, że nie ma innej firmy, która chce wykonać instalację w
          blokach SAM'a ! CO ciekawsze, mam namiary na chętną firmę, która może wykonać
          okablowanie strukturalne w bloku (albo przynajmniej w mieszkaniach) ! Internet
          jest prowadzony przez kabel TV - ale jak łatwo się domyśleć oznacza to, że
          praktycznie nie ma opcji wymiany dostawcy tej usługi ! Jak będzie okablowanie,
          będzie inna bajka...

Jeżeli wy poruszycie spółdzielnię (bo na tym etapie jest łatwiej wprowadzić
          dodatkowe okablowanie), łatwiej nam będzie przeforsować inną, konkurencyjną
          firmę będącą dostawcą usług telekomunikacyjnych.

Poza tym - co sądzicie (to pytanie do mieszkańców wszystkich bloków naszego
          osiedla) o założeniu naszej własnej telewizji kablowej ? Wbrew pozorom koszty
          nie są duże a chyba nie muszę przekonywać że i abonament byłby mniejszy...

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów... M.

;)

Mariusz J.

• Gość: MK Re: Zdjęcia - 19.05.2003 IP: *.acn.waw.pl 24.05.03, 19:38
            Jestem zainteresowany sprawą TV kablowej.
            Odezwij się - mkrawcz1@polbox.com

pzdr
            MK
    • Gość: MK Stan budowy - 21.05.2003 IP: *.acn.waw.pl 21.05.03, 22:32
      Witam!

Przy S2 chyba nic się nie ruszyło [nie dotarliśmy z powodu błota :-)], kawałek
      żurawia jak stał, tak stoi.
      Przy "piątce" wykop od strony KEN ma już prawie ostateczny kształt.

pozdrawiam
      MK
      • Gość: Marecki lekkie obawy IP: 212.160.138.* 22.05.03, 09:45
        Roboty stanęły bo pewnie czekają na kasę.
        Słuchajcie nie znam sie na umowach ani an prawie spóldzielczym, ale słyszałem,
        że jakis czas temu na Tarchominie grupa członków jakieś spóldzielni zażadała od
        spółdzielni gwarancji że cena nie wzrośnie więcej jak o 5%. Jak myślicie czy
        taki postulat ma sens i czy jest możliwy do przyjęcia - niekoniecznie 5% ale
        moze 8%. Boję się że spóldzielnia moze sztuczne koszty generować aby jak
        najwięcej wydębić od nas. Lub do kosztów włączyć wynagrodzenie prezesa czy
        inych pracowników. Poza tym nie wiem jak wy, ale jeśli te dwa bloki są
        ostatnimi inwestycjami spółdzielni to boje się ze nasza kasa pójdzie na
        wykończenie tych poprzednich a nam zostana mury i spóldzielnia splajtuje.
        Przecież juz były takie przypadki... Nawet taki gigant jak Pia-piasecki jest w
        stanie upadłości.
        Pozdrawiam
        • sej Re: lekkie obawy 22.05.03, 13:09
          Dopiero na to wpadłeś?
          Postaram ci się pokrótce wyjaśnić mechanizm działania tego urządzenia w którego tryby niechcący wpadłeś:

1. Marketing ( prosty) - cena wstępna 3 tys. PLN i klientela wali drzwiami i oknami,
          2. Finansowanie(proste) - mechanizm piramidy finansowej, nowi członkowie finansują budowę mieszkań
          wcześniejszych członków,
          3. Zakończenie inwestycji (genialnie proste) - jeżeli już zbierze się komplet członków na teoretyczne finasowanie
          budowy ostatniego poziomu piramidy, którzy rzeczywiście dopną finansowanie przedostatniego poziomu piramidy,
          nastąpi tzw spółdzielcze ostateczne rozliczenie finansowania wszystkich poziomów z wyjątkiem ostatniego, którego
          celem będzie znalezienie środków na sfinansowanie budowy ostatniego poziomu piramidy.

Jeżeli wszystko się uda np znajdzie się komplet na ostatni poziom piramidy, to wszystko zakończy się szczęśliwie
          (inaczej niż przy typowej piramidzie finansowej) i wszystkie poziomy piramidy zostaną ukończone, co prawda po
          znacznie wyższej cenie niż z reklamy, ale jak to mówią "lepszy rydz niż nic".

Pozdr.
          sej
          • Gość: MK Re: lekkie obawy IP: *.acn.waw.pl 22.05.03, 13:32
            Tak, a po wstąpieniu do UE przyjadą do nas tłumnie Niemcy, zniszczą nasze
            dziedzictwo i tożsamość kulturową oraz wykupią całą ziemię :-)

MK
    • Gość: MK www.sam-81.pl IP: *.acn.waw.pl 23.05.03, 14:28
      Witam!
      Stała się rzecz niesłychana!
      SAM-81 sam stwierdził, że rozpoczął już budowę S-2 i S-5 i na swej stronie
      zamieścił zdjęcia z inauguracji ( www.sam-
      81.pl/budowy/mo320maj2003.php ) ;-)

pozdrawiam wszystkich i do 16:30

MK
      • kurczak2000 Re: www.sam-81.pl 23.05.03, 15:08

> Witam!
        > Stała się rzecz niesłychana!
        > SAM-81 sam stwierdził, że rozpoczął już budowę S-2 i S-5 i na swej stronie
        > zamieścił zdjęcia z inauguracji ( www.sam-
        > 81.pl/budowy/mo320maj2003.php ) ;-)
        >
        > pozdrawiam wszystkich i do 16:30
        >
        > MK

Witam!
        Czy to znaczy, że chcecie się wcześniej spotkać?
        Rozmumiem, że zebranie jest o 17.00
        Pytam, bo nie dostałem zawiadmoienia o zebraniu. (bałagan?)
        M.
        • jaci Re: www.sam-81.pl 23.05.03, 15:26
          Zebranie zaczyna się o 17. O 16.30 spotkanie w celu ostatecznego ustalenia
          wspólnego stanowiska. Pozdrawiam i do zobaczenia.
          Jacek
    • Gość: MK Zdjęcia - 24.05.2003 IP: *.acn.waw.pl 24.05.03, 19:37
      Miłego oglądania :-)
      www.kramar.pl/sam-81/20030524/
      pzdr
      MK
      • Gość: mikes Re: Zdjęcia - 24.05.2003 IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 25.05.03, 00:41
        Dzięki za fotki.
        Są super.
        Pozdr.
      • Gość: Marecki Re: Zdjęcia - 24.05.2003 IP: 212.160.138.* 26.05.03, 09:09
        Fajne zdjęcia, nikt nie pilnuje placu budowy :)? Przecież taki intruz jak ty
        Marcinie może koparkę stamtąd wyprowadzić albo fragmenty żurawia :)? Oczywiście
        to żarcik. Pozdrawiam uczestników forum i w szczególności naszych
        przedstawicieli na zebranie przedstawicieli. Na następnym zebraniu członków
        wszystkie stołki podzielimy między sobą :). Może łącznie z prezesowkim - bo
        tutaj zmiana by się przydała.
        • Gość: MK Re: Zdjęcia - 24.05.2003 IP: *.acn.waw.pl 26.05.03, 09:58
          Tu nie pilnują, ale np. na Dembego tak. Myślę, że tu zaczną pilnować, gdy
          budowa wejdzie w stan bardziej zaawansowany (czytaj: będzie co z niej ukraść
          albo popsuć).
          pzdr

MK
        • prezesik10 Do członków z Moczydła 26.05.03, 10:57
          Słuchajcie żałośni naiwniacy,
          Widzę brakuje wam podstawowej wiedzy Prawa Spółdzielczego. Wydaje się wam że możecie stawiać żądania np
          negocjować zapisy umowy lub np zmieniać członków władz naszej społdzielni ( Cha, cha, cha).
          Nie będę was wyprowadzał z błędu, bo na razie pełnicie w naszej spółdzielni rolę pożytecznych prostaczków.
          Ale każda wasza próba wyjścia poza przypisane wam role może skończyć się dla was nieprzyjemnie.
          Polecam lekturę prawa spółdzielczego, lepsze to niż pyskowanie na zebraniu.
          Siedzcie cicho, to może zapłacicie tylko 15% drożej zamiast spodziewanych 30%.

Pozdrowienia
          życzliwy
          • Gość: Marecki Re: Do członków z Moczydła IP: 212.160.138.* 26.05.03, 11:12
            prezesik10 napisał:

> Słuchajcie żałośni naiwniacy,
            > Widzę brakuje wam podstawowej wiedzy Prawa Spółdzielczego. Wydaje się wam że
            możecie stawiać żądania np egocjować zapisy umowy lub np zmieniać członków
            władz naszej społdzielni ( Cha , cha, cha).
            > Nie będę was wyprowadzał z błędu, bo na razie pełnicie w naszej spółdzielni
            rolę pożytecznych prostaczków.
            > Ale każda wasza próba wyjścia poza przypisane wam role może skończyć się dla
            was nieprzyjemnie.
            > Polecam lekturę prawa spółdzielczego, lepsze to niż pyskowanie na zebraniu.
            > Siedzcie cicho, to może zapłacicie tylko 15% drożej zamiast spodziewanych 30%.
            >
            > Pozdrowienia
            > życzliwy

Wypraszam sobie gościu, może jak taki mądry jesteś to się przedstaw. Wydaje mi
            się że największym prostakiem i frajerem to ty jesteś a każda próba gróżb moze
            się dla ciebie skończyć mniej przyjemnie niz dla nas. Na jakiej podstawie
            twierdzidsz wzrost kosztó o 30%. Czyżby częśc członków miało zapłacić mniej a
            inni jak my więcej?
          • Gość: MK Re: Do członków z Moczydła IP: *.acn.waw.pl 26.05.03, 11:15
            Nie wiem, czy mamy to traktować jako radę, czy jako groźbę, więc bądź łaskaw
            się określić.

MK
            • jaci Re: Do członków z Moczydła 26.05.03, 11:51
              Groźba czy rada, zwał jak zwał. Palanta po prostu trzeba olać.
              Kimkolwiek jest, wie jak wyglądało piątkowe zebranie. Są zatem dwa możliwe
              wyjścia:
              - albo jest pracownikiem/współpracownikiem spółdzielni (mimo wszystko mam
              nadzieje,że spółdzielnia jednak tak nisko nie upadła)
              - bądź jest członkiem spółdzielni. Pisał pod pseudonimem "prezesik10", unosi
              się gdy inni próbują zmienić niekorzystne dla członków zapisy - sugeruje to
              powiązania z zarządem bądź skłonności masochistyczne (sam działa przeciwko
              sobie).
              Dosyć dokładnie przyjrzałem się w piątek osobom siedzącym na sali i mam nawet
              swój typ kim prezesik10 jest, ale zostawię to dla siebie.

A propos zebrania, była to jedna wielka farsa. Mogła się z powodzeniem
              zakończyć 2 godziny wcześniej, gdyby prezes był na tyle szczery by powiedzieć
              członkom prosto w twarz, że umowa nie podlega jakimkolwiek negocjacjom i jeśli
              się komuś nie podoba to żeby spadał.

J.
              • Gość: MK Re: Do członków z Moczydła IP: *.acn.waw.pl 26.05.03, 11:56
                Ja też ma swój typ. Ciekawe, czy taki sam??

napisz na priv

pzdr
                MK
                • kurczak2000 Re: Do członków z Moczydła 26.05.03, 12:04
                  A ja myślę, że prezesik10 to ta sama osoba co sej.

M.
          • Gość: Pablito Re: Do członków z Moczydła IP: 192.200.200.* 26.05.03, 11:54
            A może to pan architekt dał upust frustracji i agresji, która czerwienią
            wylewała się z niego podczas zebrania... Ty to chłopie masz niezły Matrix...
          • Gość: mikes Re: Do członków z Moczydła IP: *.bre.com.pl / 10.70.7.* 26.05.03, 14:15
            A w zasadzie to o co chodzi panu Prezesikowi10?
            Pozdrawiam.
            Prostaczek.
      • jaci Re: Zdjęcia - 24.05.2003 26.05.03, 09:14
        Witam!

W związku z awarią koparki (patrz zdjęcia) nie pozostaje nam nic innego jak
        mieć nadzieję, że nie spowoduje ona poważnego obsunięcia w harmonogramie :-).

PZDR. Jacek
    • Gość: MK Stan budowy - 28.05.2003 IP: *.acn.waw.pl 28.05.03, 21:50
      Żuraw przy S2 stoi gotowy. Wykop też się powiększył.
      W wykopie pod 5 szykują się do wylania płyty nośnej.

pozdrawiam
      MK
    • jaci nic ważnego 02.06.03, 11:14
      Witam wszystkich!

Głównym celem dla jakiego piszę, jest przeniesienie wątku na pierwszą stronę, w
      celu uratowania go od zapomnienia, jak to już uprzednio się zdarzało.

Przy okazji pytanie do mieszkających w okolicy, co słychać na budowie oraz
      pytanie do MK, czy serwis HP się spisał i czy są szanse na jakąś nową
      dokumentację fotograficzną.

Pozdrawiam i życzę spokojnego tygodnia.
      Jacek
      • Gość: MK HP IP: *.acn.waw.pl 02.06.03, 11:19
        Witam!
        Stan naprawy: w serwisie ;-)
        Na budowie przy S-2 powiększył się troche wykop, przy S-5 kończą zbrojenia w
        płycie nośnej i zamontowali szalunki.
        Zwolnili, chyba czekają na podpisanie umów i wpłacenie II. raty :-)
        Kto już podpisał?

pozdrawiam
        MK
        • jaci Re: HP 02.06.03, 11:56
          > Kto już podpisał?

Ja podpisałem, a zrobiłem to głównie dla miejsca parkingowego.
          J.
        • Gość: Pablito Umowa z SAM-em IP: 192.200.200.* 02.06.03, 13:02
          A do mnie jeszcze nikt nie dzwonił...
          • Gość: Remi Re: Umowa z SAM-em IP: 217.153.63.* 02.06.03, 13:13

> A do mnie jeszcze nikt nie dzwonił...

Proponuje Ci żebyś to Ty zadzwonił i przypilnował sprawy. Im szybciej to
            zrobisz tym wiecej wolnych miejsc parkingowych...
          • jaci Re: Umowa z SAM-em 02.06.03, 13:25
            > A do mnie jeszcze nikt nie dzwonił...

Zgadzam się z Tobą, że to nie w porządku z ich strony :-) Z drugiej strony o
            umowach informował prezes (bądź jakaś inna osoba, która mówiła zamiast niego) w
            czasie tego śmiesznego zebrania, więc zważywszy na Twoj podpis na liście
            obecności mogą uznawać, że wezwanie do podpisania umowy zostało Ci skutecznie
            dostarczone.
            Reasumując, na Twoim miejscu poszedłbym do spółdzielni ze względu na samochód
            (jak i ja to zrobiłem). U mnie na jeden poziom garaży był już cały
            zarezerwowany.
            J.
            • Gość: MK Re: Umowa z SAM-em IP: *.acn.waw.pl 02.06.03, 16:46
              Ja też podpisałem, w "5" parkuję poziom pod wjazdem...

pzdr
              MK
              • Gość: Pablito Re: Umowa z SAM-em IP: 192.200.200.* 02.06.03, 17:28
                Ja w zasadzie mam gdzieś to, gdzie będę parkował, ale znowu wqrwia mnie
                działanie SAM'a. Wpłacasz jako jeden z pierwszych, kupują za Twoje pieniądze
                grunt a potem spółdzielni nie stać na pieprzony telefon w sprawie podpisania
                umowy. Niech to szlag trafi.

P.
                • Gość: MK Re: Umowa z SAM-em IP: *.acn.waw.pl 02.06.03, 17:39
                  Nie wiem, jak decydują o kolejności telefonów. Do mnie zadzwonili 28.05.
                  Przecież nie musisz czekać na telefon...

pzdr
                  MK
                • Gość: MK Re: Umowa z SAM-em IP: *.acn.waw.pl 02.06.03, 17:43
                  Możesz mieć gdzieś to, gdzie masz miejsce garażowe i zap.... przez cały
                  budynek do windy. A miejsce będziesz miał tak szerokie, że spełnia wymagania
                  norm, ale z "malucha" trzeba wysiadać przez tylne okno ;-)

pzdr
                  MK
    • Gość: MK Stan budowy - 03.06.2003 IP: *.acn.waw.pl 03.06.03, 21:14
      Witam!
      Przy S-5 zakończono roboty zbrojeniowe przy płycie pod garaż. Pojawił się też
      mały żuraw budowlany.
      Przy S-2 urósł wykop i cały czas coś grzebią w ziemi. Na krawędzi wykopu
      powstała "linia produkcyjna" do zbrojeń (zapowiada się "wyścig zbrojeń" ;-) ).

pozdrawiam
      MK
    • jaci 9 czerwca 03 09.06.03, 15:14
      Witam!

Pytanie do osób obserwujących budowę na codzień.
      Czy zgodnie z tym co mówił prezes na spotkaniu widać, że prace są prowadzone na
      dwóch zmianach, czy to było tylko takie gadanie abyśmy się odczepili? Miało być
      szybciej niż zakłada to harmonogram, tj. w połowie tego tygodnia miały się
      zakończyć prace przy wykopie, a jakoś mi się nie wygaje to możliwe.

Pozdrawiam. J
      • Gość: mikes Re: 9 czerwca 03 IP: *.bre.com.pl / 10.70.7.* 09.06.03, 17:03
        Postęp prac przy 5-tce nie świadczy o tym by pracowali na dwie zmiany.
        W weekend wygladało to tak, że wylana była płyta w części od KEN i wykop miał
        rozmiar gdzieś tak 25% całości pod budynkiem.
        Pozdr.
        • Gość: Pablito Re: 9 czerwca 03 IP: 192.200.200.* 10.06.03, 09:51
          Wczoraj o 18.30 stała betoniara i lała beton w wykop S-2, dokończyli też
          metalowy płot i na budowę nie da się już wejść.

CO do 5-tki to widać, że budują, tylko jakimś dziwnym trybem. Chyba nastąpiła
          zmiana planów i próbują podciągnąć jak najszybciej fundament i ścianę w miejsce
          łączenia budynku z saśiednim "IM" bo założyli szalunek, wylali całą ścianę,
          wysoką na jakieś 4m i dalej coś tam zbroją. Zgadzam się, że wykop to jakieś 25%
          całości, ale z drugiej strony do soboty w zeszłym tygodniu pod s-2 nie było
          żadnego zbrojenia pod płytę a sam wykop (co prawda cały), więc chyba idzie
          równolegle (w końcu jedna ekipa nie może równocześnie tych samych rzeczy w
          kilku miejscach). Wyścig zbrojeń trwa!
          • jaci Re: 9 czerwca 03 10.06.03, 10:34

> Wczoraj o 18.30 stała betoniara i lała beton w wykop S-2,

A jednak dwie zmiany :-), no przynajmniej 1,5.

PZDR>J.
          • Gość: mikes Re: 9 czerwca 03 IP: *.bre.com.pl / 10.70.7.* 10.06.03, 12:15
            18.30 - to mnie zaskoczyli.
            Pozdr.
            • Gość: MK Praca wre IP: *.acn.waw.pl 10.06.03, 22:19
              To co powiecie na to:
              W dniu dzisiejszym na własne oczy widziałem, jak o godzinie 20:45 lali beton
              na S-2, a przy 5 działali coś przy zbrojeniach!!!

pozdrawiam
              MK
              • Gość: Marecki Re: Praca wre IP: 212.160.138.* 11.06.03, 08:44

> To co powiecie na to:
                > W dniu dzisiejszym na własne oczy widziałem, jak o godzinie 20:45 lali beton
                > na S-2, a przy 5 działali coś przy zbrojeniach!!!
                >
                > pozdrawiam
                > MK

Bardzo się cieszę że nie leją wody ... tylko beton.
                Marecki

• Gość: MK Re: Praca wre IP: *.acn.waw.pl 11.06.03, 09:10
                  Gość portalu: Marecki napisał(a):
                  > Bardzo się cieszę że nie leją wody ... tylko beton.
                  > Marecki

A tego to nie jestem taki pewien. Widziałem to z daleka, bo ogrodzili teren ;-)

pozdrawiam
                  MK
                  • Gość: mikes 12 czerwca IP: *.bre.com.pl / 10.70.7.* 13.06.03, 08:48
                    Byłem na budowie wczoraj ok. 20. Jest pewien postęp. Zostały już w dużej części
                    wylane betonem ściany wykopu od strony KEN. Sam wykop też się powiększył w
                    stronę Kabackiego Duktu.
                    Pozdr.
    • Gość: MK I co Wy na to??? IP: *.acn.waw.pl 16.06.03, 18:14
      biznes.onet.pl/0,744639,wiadomosci.html
      • Gość: Marecki Re: I co Wy na to??? IP: 212.160.138.* 17.06.03, 08:07
        Dziś ten sam artykuł jest w wyborczej i mam obawy. Umowa jest na tych samych
        zasadach które UOKiK kwestionuje. Moze UOKiK skontroluje równiez tą
        spółdzielnie.
        • Gość: Pablito Re: I co Wy na to??? IP: 192.200.200.* 17.06.03, 10:02
          Ja umowy ciągle nie podpisałem i chyba sam zaniosę ją do UKiOK.
          P.
    • jaci 17 czerwca 2003 18.06.03, 11:34
      godz. 19.41:
      - na placu budowy działa jeszcze 5 pracowników,
      - filary i kilka ścianek w bud. V stoi już bez szalunków; przygotowany jest do
      wylania pierwszy kawałek stropu nad poziomem „-1”; jak na moje oko powiększył
      się wykop,
      - bud. S2 – wykop gotowy w jakiś 95%; wylana spora część ław fundamentowych i
      fundamentów; pierwsze filary i ścianki od Kabackiego Duktu wylane, zastygają w
      szalunkach.

Nie jest to może imponujące tempo ale cieszy, że coś się rusza i że przy każdej
      wizycie widać coś nowego.

MK – dzięki za zdjęcia.

PZDR.
      Jacek
      • Gość: Marecki Re: 17 czerwca 2003 IP: 212.160.138.* 18.06.03, 12:45
        Dobrze że prace wrą i fajnie że MK na bieżąco uwiecznia postępy prac.
        Panowie np. jak zostanie wykonana jakaś częśc robót (kwestia ustalenia jaka)
        będzie okazja spotkania się na piwie? Co wy na to?
        • Gość: MK Re: 17 czerwca 2003 IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 20:21

> Panowie np. jak zostanie wykonana jakaś częśc robót (kwestia ustalenia jaka)
          > będzie okazja spotkania się na piwie? Co wy na to?

Ja jestem za!!! :-)

pzdr
          MK
          • Gość: mikes Re: 17 czerwca 2003 IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 18.06.03, 21:13

> Gość portalu: Marecki napisał(a):
            >
            > > Panowie np. jak zostanie wykonana jakaś częśc robót (kwestia ustalenia jak
            > a)
            > > będzie okazja spotkania się na piwie? Co wy na to?
            >
            > Ja jestem za!!! :-)
            >
            > pzdr
            > MK

I ja też!!!!
    • Gość: Marecki praca wre IP: 212.160.138.* 23.06.03, 09:47
      Dzięki cotygodniowemu fotoreportażowi MK widać że praca ciągle wre.
      Jak Panowie to kiedy się umawiamy na piwo, kiedy zrobią piwnice, parter czy
      wcześniej?
      • Gość: MK Re: praca wre IP: *.acn.waw.pl 23.06.03, 11:31
        Proponuję po wyjściu "z ziemi" obydwu budynków.

pzdr
        MK
        • Gość: matt Re: praca wre IP: *.netia.pl 25.06.03, 13:40

> Proponuję po wyjściu "z ziemi" obydwu budynków.
          >
          > pzdr
          > MK
          Jestem za :)
          • Gość: Marecki Re: praca wre IP: 212.160.138.* 26.06.03, 08:55
            Oczywiście ja tez jestem za - jako incijator nie wypada nic innego powiedzieć.
            MOżna by wtedy, na przykład, kupić po pare browców i usiąść gdzieś obok budowy
            aby kontemplować jej piękno... albo umówić się w knajpie, to juz dogadamy jak
            budowa wyjdzie z ziemi.
            Pozdrawiam wszystkich.
            • kurczak2000 Re: praca wre 30.06.03, 10:29

> Oczywiście ja tez jestem za - jako incijator nie wypada nic innego
              powiedzieć.
              > MOżna by wtedy, na przykład, kupić po pare browców i usiąść gdzieś obok
              budowy
              > aby kontemplować jej piękno... albo umówić się w knajpie, to juz dogadamy
              jak
              > budowa wyjdzie z ziemi.
              > Pozdrawiam wszystkich.

Ja również jestem za.

Przy okazji mam pytanie:
              Czym się różni wentylacja mechaniczna od grawitacyjnej?
              Jestem zupełnie zielony.
              Moje mieszkanko zmalało o 1 metr dzięki tej zmianie.
              Dzieki za info.
              • Gość: 23 Re: praca wre IP: 217.153.63.* 30.06.03, 11:13
                kurczak2000 napisał:

> Gość portalu: Marecki napisał(a):
                >
                > > Oczywiście ja tez jestem za - jako incijator nie wypada nic innego
                > powiedzieć.
                > > MOżna by wtedy, na przykład, kupić po pare browców i usiąść gdzieś obok
                > budowy
                > > aby kontemplować jej piękno... albo umówić się w knajpie, to juz dogadamy
                > jak
                > > budowa wyjdzie z ziemi.
                > > Pozdrawiam wszystkich.
                >
                > Ja również jestem za.
                >
                > Przy okazji mam pytanie:
                > Czym się różni wentylacja mechaniczna od grawitacyjnej?
                > Jestem zupełnie zielony.
                > Moje mieszkanko zmalało o 1 metr dzięki tej zmianie.
                > Dzieki za info.

Przy wentylacji mechanicznej są wentylatory
    • jaci 4 lipca 04.07.03, 14:27
      Witam wszystkich.
      Wątek spadł już na trzecią stronę :-( co może świadczyć, że wszyscy spokojnie i
      z zadowoleniem, dzięki sprawozdaniom fotograficznym MK, śledźą tok budowy.
      Aby wątek nie zaginą w bezkresnych przestworzach forum chcę zauważyć, to co
      pewnie wszyscy już wiedzą: na oficjalnej stronie spółdzielni jest reportaż z
      budowy z 25 czerwca. W przedstawionym przez spółdzielnię materiale pojawia się,
      choć nielicznie, jeden element, którego jest brak na zdjęciach MK - pracujący
      robotnicy :-).
      Pozdrawiam serdecznie, życzę udanego weekendu i czekam niecierpliwie na
      aktualny sobotnio-niedzielny reportaż MK.

J
      • Gość: Marecki Re: 4 lipca IP: 212.160.138.* 04.07.03, 15:21
        Masz rację Jaci, że na zdjęciach MK brak motywu przewodniego , jakim mógłby być
        robotnik wyrabiający 100% normy. Proponuję zatem aby MK, z braku laku na
        budowie, gdyż gdy on fotografuje jest to niedziela, sam zakładał kask na głowę
        i pozował do zdjęć. Zawsze czynnik ludzki na forografiach nieco ubarwia obraz.
        Pozdrawiam
        • Gość: MK Re: 4 lipca IP: *.tkdami.net 04.07.03, 15:35

>Proponuję zatem aby MK, z braku laku na
          > budowie, gdyż gdy on fotografuje jest to niedziela, sam zakładał kask na
          głowę
          > i pozował do zdjęć. Zawsze czynnik ludzki na forografiach nieco ubarwia
          obraz.
          > Pozdrawiam

Poszukuję do kupienia (tanio) białego plastikowego kasku budowlanego (musi być
          BIAŁY, bo nie chcę uchodzić za zwykłego robola, tylko inspektora nadzoru) ;-)

pzdr
          MK
          • Gość: Pablito Re: 4 lipca IP: *.ppp.kes.waw.pl 05.07.03, 14:57
            Pragnę uspokoić szanownych kolegów. Dziś w sobotę 5 lipca o 13.30, kiedy byłem
            na zakupach w Tesco, kilkunastu robotników uwijało się na budowie 5-tki i 2-ki
            lejąc beton i pracując przy zbrojeniach. Ustawili ścianę 5-tki na poziomie
            gruntu od strony KEN. Czyli, uznając, że budowa wyszła z ziemi, można zacząć
            pić ;)

Pozdrawiam
            P.
    • Gość: MK Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.acn.waw.pl 15.07.03, 11:28
      Witam!
      Wyciągam wątek z czeluści niebytu :-)

BTW: jak Wam sie podoba tempo prac?

pzdr
      MK
      • Gość: mikes Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.bre.com.pl / 10.70.7.* 15.07.03, 11:41
        Nie znam sie na tym ale trzeba przyznac, że jak wpadam na budowę co tydzień to
        widać postępy.
        Trochę denerwuje mnie sposób budowania 5-tki bo od strony KEN-u za chwilę dojdą
        do 1-go piętra a od Kabackiego Duktu jest na razie prawie pusty wykop. Mam
        nadzieję, że budynek się nie przewróci ;-)
        S-2 budują bardziej "równomiernie".
        Ale w sumie to chyba nie jest źle.
        Pozdr.
        • Gość: Marecki Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 212.160.138.* 15.07.03, 12:05
          Przyjemnie jest oglądać postępy z dnia na dzień. Oby tak dalej, niech zima im
          lekką będzie (nie mylić z ziemią - bo z nią już sobie poradzili). Teraz powraca
          odwieczne pytanie, co z tym browarem?
        • Gość: MK Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.acn.waw.pl 15.07.03, 12:07
          A widziałeś na stronie ze zdjęciami rozbieżności pomiędzy zakladanym i
          realizowanym harmonogramem? :-)

pzdr
          MK
          • Gość: Marecki Re: SAM 81 - bud. 5 IP: 212.160.138.* 15.07.03, 12:19

> A widziałeś na stronie ze zdjęciami rozbieżności pomiędzy zakladanym i
            > realizowanym harmonogramem? :-)
            >
            > pzdr
            > MK

Są rozbiezności, powinni kończyć konstrukcje piwnic, w S-2 połowę tego wykonali
            w piątce w częsci przegonili harmonogram :-), cóż moze resztę dokończą, bądżmy
            dobrej myśli.
            • Gość: MK Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.acn.waw.pl 15.07.03, 12:25
              Jak mawiał mój Pan Od PO "Wcześniej zaczniemy - później skończymy" :-)

pzdr
              MK
              • Gość: mikes Re: SAM 81 - bud. 5 IP: *.bre.com.pl / 10.70.7.* 15.07.03, 13:01
                Ja tam za bardzo w ten harmonogram nie wierzę.
                Myślę, że w sumie ze 2-3 miesiące poślizgu to będą.
                Ale i tak dobrze, że już budują.
                Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka