Dodaj do ulubionych

Osiedle "Ostoja"

IP: *.chello.pl 21.11.01, 15:45
Mam dwa pytania.
1. W jaki sposób można uniknąć naliczenia VATu na sprzedaż mieszkania w
powiązaniu z tą konkretną inwestycją? Sytuacja jest taka,że ludzie wpłacili
ponad 95 % wymaganych pieniędzy, odbiór planowany jest na I kwartał 2002 roku.
Wycofać się trochę za późno, dopłacić - zbyt dużo.

2. Czy jest jest jakiś przyszły sąsiad? Chcę poznać i porozmawiać na temat
spółdzielni i załatwiania z nią spraw.

Obserwuj wątek
    • Gość: bogaczka Re: Osiedle IP: *.chello.pl 22.11.01, 14:29
      Podobno jest tam ponad 100 mieszkań. Nikt tam nie zamierza mieszkać?
    • magellan Re: Osiedle 22.11.01, 15:03
      Witam

Krotka wymiana zdań na temat sp. Ostoja odbyla trwala okolo 29.10.01 na forum
      KATALOG FORUM->DOM

PS. Mieszkań jest chyba znacznie więcej (ok.200)

magellan
      • Gość: bogaczka Re: Osiedle IP: *.chello.pl 22.11.01, 16:35
        Przeczytałam. Ale tam niewiele jest w temacie.
        Podobno zarząd spółdzielni obraduje dzień 2, żeby móc uniknąć feralnego VATu.
        Czy ktoś wie czy mogą oni wystawić faktury VAT? Jak mi dowalą VAT to przyjdzie
        mi mieszkać na gołym betonie (kibelek kupię tak czy inaczej), a kąpać się będę
        u rodzinki.
        • Gość: Franek Re: Osiedle IP: *.bbnplanet.com 27.11.01, 13:51
          Gość portalu: bogaczka napisał(a):

> Przeczytałam. Ale tam niewiele jest w temacie.
          > Podobno zarząd spółdzielni obraduje dzień 2, żeby móc uniknąć feralnego VATu.
          > Czy ktoś wie czy mogą oni wystawić faktury VAT? Jak mi dowalą VAT to przyjdzie
          > mi mieszkać na gołym betonie (kibelek kupię tak czy inaczej), a kąpać się będę
          > u rodzinki.

Cześć.
          Ja tez tam zamierzam mieszkac (budynek A - ten wyższy).
          Narazie musimy chyba poczekac kilka dni, bo nasz czerwony rzad jeszcze sam nie
          wie od kiedy wprowadzic VAT. Najprawdopodobniej wejdzie dopiero od 01.04.2001 a
          wtedy bedzie napewno OK. => Oby!
          Spółdzielnia nie wystawia faktur VAT za wkład budowlany => tak mówi prawo
          spółdzielcze wiec to jest OK.
          Na razie nie ma co sie martwic. Trzeba poczekac na decyzje czerwonych, a ta ma
          zapaść w tym tygodniu.
          P.S. W którym budynku mieszkasz?
          Pozdrawiam
          sasiad

amster@poczta.wp.pl
          • Gość: bogaczka Ostoja IP: *.chello.pl 28.11.01, 13:34
            Ja zdecydowałam się na mieszkanie w budynku C. Byłam w sobotę w spółdzielni i
            otrzymałam dość ciekawą informację. Otóż nastąpił już odbiór techniczny
            budynków przez firmy typu STOEN, Straż pożarna, zakłady kanalizacyjne itp.
            Zostaje już tylko odbiór techniczny przez lokatorów i ostateczny odbiór budynku
            przez gminę. Trochę nie chce mi się w to wierzyć, gdyż idąc wczoraj do Hita
            zauwałam, że w budynku "B" część balkonów nie jeszcze przyspawanych barierek.
            Niestety jest również zła wiadomośc. Gmina ma 6 tygodni na odbiór. Tak czy
            inaczej nie zdążymy z odbiorami mieszkań w tym roku.
            Trzymam kciuki, żeby zmiany w ustawie o Vacie weszły w życie od 1 kwietnia.

Ile macie wind w bloku C? Czy macie gaz? Skoro nie musiałeś kupować garażu to
            znaczy,że kupujesz kawalerkę czy dogadałeś się z zarządem? Na którym piętrze
            mieszkasz?
    • Gość: CYPIS Re: Osiedle IP: *.*.*.* 27.11.01, 16:05
      Ile płacicie za metr? Czy miejsca parkingowe są obowiązkowe?

Pozdrawiam
      • Gość: Franek Re: Osiedle IP: *.bbnplanet.com 27.11.01, 16:32
        cena wyjsciowa byla 3400.
        do tego naliczyli infrastrukture 198 PLN oraz indeksacje za 6 kwartałów
        razem dalo 3 922 PLN/m2
        musimy jeszcze doplacic indeksacje za 3 i 4 kwartal tego roku, ale to beda juz
        groszowe sprawy, bo inflacje strasznie spadla
        Jezeli chodzi o mnie to nie chcialem garazu i nie robili mi w spółdzielni z tym
        zadnych problemow, nie musialem go kupowac (kosztowal cos ok. 30k PLN)

Pozdrawiam
      • Gość: bogaczka Re: Osiedle IP: *.chello.pl 28.11.01, 13:20
        Tak jak napisał Franek. Cena wyjściowa wyniosiła 3400 za m2, ale po indeksacji
        i infrastrukturze, koszt ten na dzień dzisiejszy 3 992 m2. Z moich informacji
        wynika, że miejsce postojowe jest obowiązkowe, ale dla mieszkań większych
        niż "kawalerki". Cena miejsca postojowego wynosi po indeksacji ok 30 000 PLN.
        • Gość: Franek Re: Osiedle IP: *.bbnplanet.com 30.11.01, 08:45

> Tak jak napisał Franek. Cena wyjściowa wyniosiła 3400 za m2, ale po indeksacji
          > i infrastrukturze, koszt ten na dzień dzisiejszy 3 992 m2. Z moich informacji
          > wynika, że miejsce postojowe jest obowiązkowe, ale dla mieszkań większych
          > niż "kawalerki". Cena miejsca postojowego wynosi po indeksacji ok 30 000 PLN.

No tak, biedny Franek kupil tylko kawalerke, wiec nie musial kupic garazu. No a
          Bogaczka ma chyba cos wiekszego ;}

Ja zdazylem juz przerobic moja kawalerke na 2 pokoje. (King Size to jednak nie
          jest!)

W którym budynku bedziesz mieszkala Bogaczko?
          pozdrawiam
          • Gość: bogaczka Re: Osiedle IP: *.chello.pl 30.11.01, 12:21
            Franek,
            Chciałam tylko sprawdzić czy dałoby się zrezygnować z garażu przy większym
            mieszkaniu. Biedny nie jesteś skoro stać Cie na mieszkanie na Kabatach.
            Zamieszkam w bloku "C" w klatce najbliżej skwerku Złotówka.
            Czy wprowadzałeś projekt zastępczy? Czy to kosztuje dodatkowo? Udało Ci się
            wejść do mieszkania, bo ja miałam naprawdę spore problemy i dopiero po
            pewnych "konkretnych" rozmowach pozwolili mi obmierzyć mieszkanie.
            Mysle, że w porównaniu z twoim mieszkaniem, moje jest rzeczywiście King Size (3
            pokoje).
            Ostatnie wiadomości o Vacie tchnęły nadzieją. jeśli wprowadzą go od 1 kwietnia
            to jesteśmy uratowani. Szkoda mi tych którym przyjdzie płacić więcej. Rozumiem
            ich ból.
            • Gość: f Re: Osiedle IP: *.bbnplanet.com 30.11.01, 13:58
              Tak, wprowadzalem projekt zastepczy. naniesienie zmian przez architekta
              kosztowalo mnie 500 PLN (ale w cenie byl dodatkowy przewód wentylacyjny -
              przestawialem kuchnie wiec go potrzebowalem). Co do wstepu na budowe to majac
              projekt od architekta nie mialem problemu ze wstepem. Roboty wykonywaly brygady
              pracujace na budowie (nie bylo innego wyjscia) wiec kosztowalo to dosyc sporo
              (3,5 k PLN)ale mam juz wszystkie sciany i rurki poustawiane tak jak chcialem.
              Pozdrowionka
              franek
              • Gość: bogaczka Re: Osiedle IP: *.chello.pl 30.11.01, 16:29
                Szczęściarz z Ciebie. Ja kupiłam zbyt późno by móc wprowadzać jakiekolwiek
                zmiany i pierwszą rzeczą jaką musze zrobić to wyburzenie. Czy warto skorzystać
                z robotników z budowy do zmian?
                Czy wiadomo już kiedy będzie odbiór techniczny?
                Z jednej strony im szybciej tym lepiej. Vat nas ominie. Z drugiej zaś, w jaki
                sposób demolować
                (...ups-modernizować)mieszkanie gdy na zewnątrz syberia.
                • Gość: franek Re: Osiedle IP: *.bbnplanet.com 30.11.01, 16:42

> Szczęściarz z Ciebie. Ja kupiłam zbyt późno by móc wprowadzać jakiekolwiek
                  > zmiany i pierwszą rzeczą jaką musze zrobić to wyburzenie. Czy warto skorzystać
                  > z robotników z budowy do zmian?
                  > Czy wiadomo już kiedy będzie odbiór techniczny?
                  > Z jednej strony im szybciej tym lepiej. Vat nas ominie. Z drugiej zaś, w jaki
                  > sposób demolować > (...ups-modernizować)mieszkanie gdy na zewnątrz syberia.

Rozbijanie scian to najlepszy sposob na rozgrzewke w takich warunkach.
                  Ludzi z budowy nie rekomenduje poniewaz oni sa spoza Wa-wy i w momencie
                  zakonczenia inwestycji wyjezdzaja.
                  Teraz jest sporo robotnikow na rynku wiec nie powinno byc problemow
                  Troche mnie przeraza wizja pierwszych miesiecy, gdy kazdy bedzie remontowal/
                  wprowadzal zmiany.
                  Co do odbioru to nie znam szczegolow, ALE TO JUZ NIEDLUGO.

pozdrawiam
    • Gość: argon Re: Osiedle IP: *.bbnplanet.com 07.12.01, 11:01
      A co tam na budowie, prosze panstwa???
      • Gość: bogaczka Re: Osiedle IP: *.chello.pl 13.12.01, 17:32
        A na budowie jest nieźle. Właśnie kończą. W środę 19 grudnia mam odbiór
        techniczny mieszkania. Potem już tylko odbiór przez gminę, akt notarialny i ....
        trzeba będzie wyłożyć conajmniej połowę tego co już zapłaciłam na wykończenie.
        W planie mam zamieszkanie na wiosnę...

Jestem zadowolona i nieco zaskoczona (mile), gdyż pierwotny (podawany przez
        spółdzielnie w momencie gdy kupowałam mieszkanie) termin odbioru technicznego
        mial być nie wcześniej niż w drugiej połowie stycznia.
        Mam tylko nadzieję na małą ilość usterek.
        • magellan Re: Osiedle 20.12.01, 14:25
          Czy moglabys podzielic sie doswiadczeniami z odbioru technicznego.
          Jak wspomnialas mial sie odbyc 19 grudnia

magellan
          • Gość: bogaczka Re: Osiedle IP: *.chello.pl 20.12.01, 17:03
            Otrzymałam zaproszenie na 19 grudnia o godzinie 12.30. Przybylismy trochę
            wczesniej... Komisja wówczas obradowała w sąsiednim mieszkaniu, ale nawet się
            ucieszyli. Na spokojnie, sami pooglądaliśmy mieszkanie. Mieliśmy narzędzia,
            pomierzyliśmy piony, poziomy itp. O 12.35 pojawiła się komisja w wieloosobowym
            składzie (prezes spółdzielni, 3 inspektorów nadzoru budowlanego, kierownik
            budowy i jego zastępca oraz protokolant. Mieli lepsze narzędzia od nas, więc
            sprawdziliśmy wszystko raz jeszcze.
            Nie musieliśmy mierzyć dokładnie mieszkania (skróciło to czas naszego odbioru),
            gdyż nieco wcześniej (przed malowaniem ścian) byliśmy w mieszkaniu i zrobione
            zostały przez architekta bardzo dokładne pomiary całego mieszkania.
            Uwagi drobne były np. wszystkie okna do regulacji uchyłów, do pionowania oraz
            jedna szyba do wymiany. Według pomiarów 2 metrową łatą z poziomicą, jest równo.
            Pózniej obejrzelismy mieszkania sąsiadów i co do niektórych podłóg zgłosiłabym
            uwagi, a nasze były OK. Wstrętów żadnych nie czynili. Zobaczymy co będzie po
            odbiorze?
            • Gość: Franek Re: Osiedle IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 22:16
              Gratulacje Bogaczko

> Otrzymałam zaproszenie na 19 grudnia o godzinie 12.30. Przybylismy trochę
              > wczesniej... Komisja wówczas obradowała w sąsiednim mieszkaniu, ale nawet się
              > ucieszyli. Na spokojnie, sami pooglądaliśmy mieszkanie. Mieliśmy narzędzia,
              > pomierzyliśmy piony, poziomy itp. O 12.35 pojawiła się komisja w wieloosobowym
              > składzie (prezes spółdzielni, 3 inspektorów nadzoru budowlanego, kierownik
              > budowy i jego zastępca oraz protokolant. Mieli lepsze narzędzia od nas, więc
              > sprawdziliśmy wszystko raz jeszcze.
              > Nie musieliśmy mierzyć dokładnie mieszkania (skróciło to czas naszego odbioru),
              >
              > gdyż nieco wcześniej (przed malowaniem ścian) byliśmy w mieszkaniu i zrobione
              > zostały przez architekta bardzo dokładne pomiary całego mieszkania.
              > Uwagi drobne były np. wszystkie okna do regulacji uchyłów, do pionowania oraz
              > jedna szyba do wymiany. Według pomiarów 2 metrową łatą z poziomicą, jest równo.
              > Pózniej obejrzelismy mieszkania sąsiadów i co do niektórych podłóg zgłosiłabym
              > uwagi, a nasze były OK. Wstrętów żadnych nie czynili. Zobaczymy co będzie po
              > odbiorze?

• Gość: bogaczka OSTOJA II IP: *.chello.pl 25.01.02, 13:50
      Czy ktoś wie coś na temat inwestycji OSTOJA II. Według informacji zasięgniętych
      w dziale sprzedaży to mają zamiar wybudować kompleks biurowo mieszkaniowy. Mam
      nadzieję, że nie znajdą chętnych.
      Do Franka: Napisałeś, że zamieszkasz w A. Czy jak kupowałeś mieszkanie to
      wiedziałeś o nowych blokach przed oknami?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka