Dodaj do ulubionych

W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 18:03
Witam,
Byłam dzisiaj w DD w sprawie os. Derby i powiedzieli, ze zamiast uruchamiac
kredyt w transzach (3 lub 6) można wpłacić 10 % a pozostała kwote uruchamia BOŚ
w tym roku i wtedy mamy mieszkanie kupione z VAT-em 0%. Zaoszczedza sie w ten
sposób 22% wartości mieszkania. Przy moim mieszkaniu (53,7 m2 i wartości
132.639 zł) zaoszczędzam 29.180 zl +ulga 25.201,41 czyli mam na wykończenie
mieszkania. Mam znajomych na Akacjach 4 i na os. Bartycka i im oddali przez
terminem wiec mam nadzieje, ze i u mnie nie nawala, zwlaszcza, ze wykonawca
jest Budimex.
Co wy o tym sądzicie
Obserwuj wątek
    • Gość: ryzykant Re: W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u IP: *.sap-ag.de 22.11.01, 18:11
      Gość portalu: Mariola napisał(a):

> Witam,
      > Byłam dzisiaj w DD w sprawie os. Derby i powiedzieli, ze zamiast uruchamiac
      > kredyt w transzach (3 lub 6) można wpłacić 10 % a pozostała kwote uruchamia BOŚ
      >
      > w tym roku i wtedy mamy mieszkanie kupione z VAT-em 0%. Zaoszczedza sie w ten
      > sposób 22% wartości mieszkania. Przy moim mieszkaniu (53,7 m2 i wartości
      > 132.639 zł) zaoszczędzam 29.180 zl +ulga 25.201,41 czyli mam na wykończenie
      > mieszkania. Mam znajomych na Akacjach 4 i na os. Bartycka i im oddali przez
      > terminem wiec mam nadzieje, ze i u mnie nie nawala, zwlaszcza, ze wykonawca
      > jest Budimex.
      > Co wy o tym sądzicie

ryzyko duze
      bo sytacja nieciekawa
      zaplacisz cala kase w tym roku
      a bedzie budowane pozniej

zastanow sie!

• Gość: Mariola Re: W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 18:28
        Częściowo masz racje, teoretycznie jest ryzyko ale mam znajomych którzy
        współpracują z Dom Development i widzieli ich dokumenty finansow. Powiedzieli,
        ze mają dużą nadwyżke finansową, podobno jest to jest wogóle całkiem solidna
        firma i ryzyko, ze nie wybuduje osiedla jest sladowe. Ja musze kupić i tak i
        tak mieszkanie a nigdzie nie ma sie 100 % pewności. Ja im zaufam bo wybudowali
        juz podobno z 1800 mieszkan wiec chyba wiedza co robią, a biuro i cała oprawa
        wygląda bardzo profesjonalnie.
        • Gość: ryzykant Re: W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u IP: *.sap-ag.de 22.11.01, 18:41
          Mariola,

ja nie jestem ani bu8dowlancem ani prawniekiem, a logistykiem.
          Branza ta cechuje sie tym, ze cash flow nie jest przewidywalny - wsytepuje
          sezonowosc zwiazana z tym, ze jest plan budowy, plan wplat klientow i plan
          zaplaty za swoje koszty i obce (podwykonwacy).

Firma do tej pory i na dzisiaj mogla wygladac ok, byl zysk, jest kasa w firmie,
          a moze przyjsc czas, ze nie sprzedadza mieszkan bo ??? (czyli nie bedzie wplywu
          srodkow), beda musieli zaplacic koszty wlasne i obce...
          W ten sposob pomimo planowanej zyskownosci na sprzedazy firma traci plynnosc i
          bankrytuje

I to wobec recesji przytrafi sie developerom, ale klucz nie wiem jaki bedzie -
          czy male padna czy bedzie inaczej...

ja tez mam swoje problemy. Zastanow sie i pogadaj z kims madrzejszym niz ja. Ja
          teraz nie wchodzilbym w ciemno.

Pozdrawiam!
          • Gość: Piotr Re: W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 13:20
            Czesc Mariola,
            To całkiem dobry pomysl, ryzyko jest minimalne (zwłaszcza jezeli chodzi o Dom
            Development) a gra jest warta świeczki, 30.000 ulgi i jeszcze 22% VAT-u. Chyba
            bede musiał podjechac do Dom Development, tylko gdzie oni maja biuro?
            pozdrawiam
    • Gość: S Bzdura, a DD Derby to oszustwo! IP: 157.25.200.* 23.11.01, 14:07
      Ludzie, nie dajcie się! Derby są tak niepewną inwestycją, ze nie warto
      ryzykować całej kasy dla paru procent (przecież dokładnie 7%!!!) Vatu. Nie
      uruchamiajcie całego kredytu pod żadnym pozorem! Derby nigdy nie powstaną! I
      PISZĘ TO DO WSZYSTKICH PRACOWNIKÓW DOM DEVELOPMENT: WYPIERDALAĆ Z FORUM!
      OSZUKUJECIE PORZĄDNYCH LUDZI, CHAMY!
      • Gość: Miki Chyba troche Cie poniosło "S" IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 14:52
        do S
        Ja sam nie jestem do końca przekonany do os Derby (nie podobają mi sie rozkłady
        mieszkan 4 pokojowych i jak dla mnie to troche za daleko od centrum)ale wiem,
        ze DD wybudowało juz siedem osiedli wiec nie wiem dlaczego uwazasz, ze akurat
        Derby nie wybuduja, przeciez oni dzialaja chyba od 4 czy 5 lat. Dlaczego
        mieliby nagle znikac z rynku????????
        • Gość: Dario Re: Chyba troche Cie poniosło IP: *.de.deuba.com 23.11.01, 14:58
          S ma jakis uraz psychiczny do ludzi z DD i najprawdopodobnie jest klientem WI lub innej firmy bankrutujacej albo
          przedstawicielem konkurencji ktora sobie nie radzi przez DD.
          Niestety ludzie czasami maja klapki na oczach..
      • Gość: Ada zapytanie do S IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 14:57
        Jezeli wiesz cos konkretnego to powiedz nam dlaczego wg. Ciebie Derby nie
        zostaną wybudowane, tylko prosze aby byly to argument merytoryczne a nie
        typu "bo to banda oszustów".
        Nie mam nikogo znajomego kto by u nich kupil ale dzis po pracy podjade na
        Odkryta i pogadam sobie z mieszkancami popszednich osiedli, zobaczymy co oni
        powiedza
        • Gość: Bodek Re: zapytanie do S IP: 157.25.200.* 23.11.01, 15:25
          S już podał swoje argumenty (mnie przekonały!) w innym wątku. B.
          • Gość: Dario Re: zapytanie do S IP: *.de.deuba.com 23.11.01, 15:37
            Tak, koniec tego, S, B i Stach z innego watku na temat osiedla Derby to musi byc ta sama osoba (spojrzcie na
            adres), facet nadzwyczajnie ma cos do DD, pracujesz dla innej firmy developerskiej i probujesz ludzi zniechecic
            do DD bo zgarniaja kupie klientow?
            Abstrachujac od Twojej niecheci,wszystkie argumenty ktore podawales jako Stach na temat osiedla Derby to
            jedno wielkie GOWNO !!!!
            • Gość: s Re: odpowiedź od S IP: 157.25.200.* 23.11.01, 16:17
              Tak, robimy wszystko (Bodek siedzi obok - on i 160 innych pracowników korzysta
              z tego samego serwera), by odwieść takich naiwniaków jak Ty od wpakowania się w
              Derby. Znam sprawę i naprawdę radzę wszystkim, by dokładnie przemyśleli tę
              inwestycję, zanim zaryzykują tyle kasy. Po prostu podziękuj za to, że teraz
              choćbyś nie wiem co pisał, zaufania pełnego do DD mieć nie będziesz (chyba, że
              tam pracujesz). Ja z kolei nadal szukam mieszkania i ulga czy Vaty nie odwiodą
              mnie od dogłębnego sprawdzenia każdego developera czy spółdzielni. Stach/SP/S
              • Gość: Dario Re: odpowiedź od S IP: *.de.deuba.com 23.11.01, 16:24
                Jedno wyjasnienie - nie jestem zainteresowany Derbami,a jak znasz sprawe lepiej to napisz wiecej szczegolow.
                Pozdrawiam
              • Gość: szymon Re: odpowiedź od S IP: *.man.polbox.pl 23.11.01, 16:32
                A jaka inwestycja lub developer są w porządku
                • Gość: ORIS Re: odpowiedź od S IP: *.*.*.* 23.11.01, 16:37
                  Jestem juz na innej inwestycji. Jedno jest pewne przez ten VAT i ulgę ludzie
                  beda bardziej podatni na oszustwa i szybciej podejma decyzje o mieszkaniu. Nie
                  wiem jak jest z Derbami. Słyszłem opinie, że w przyszłym roku sporo developerów
                  ma zbankrutować - wiekszośc ma pobrane kredyty pod grunt, a na nowe inwestycje
                  w 2002 roku juz chętnych nie znajdą. Na pewno nie znajdą
                  Małe firmy (bez kapitału) szybko padną
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Monika Re: odpowiedź od S, Stacha i podobnych IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 17:22
                    Witam,
                    Interesowałam sie os. Derby ale chyba nic z tego nie wyjdzie, natomiast mam
                    kilka sprawdzonych informacji o Dom Dev. bo siedze w pracy w pokoju z
                    dziewczyną, której siostra pracuje w dziale finansowym Dom Dev i wiem, ze to
                    czarnowidzenie na temat Dom Development a w szczególności os. Derby jest
                    całkowicie bezpodstawne. Wynegocjowali juz umowe z Budimexem, wystąpili o
                    pozwolenie na budowe, właśnie kończą biuro na terenie budowy, po co by im było
                    to wszystko gdyby mieli zwijać interes.
                    Chyba, że Stachu jest lepiej poinformowany niż ludzie z działu finansowego Dom
                    Development. (prawde mówiąc szczerze w to wątpie)
                    I prosze nie piszcie, ze jestem z Dom Development
              • Gość: aska Re: odpowiedź od S IP: 195.136.95.* 23.11.01, 17:14
                Prosilabym o rzeczywiscie argumenty ktore utrzymuja cie w przekonaniu ze Derby
                nie powstanie. Te ktore podawales w innym watku ludzie z DD odbijaja wrecz ze
                smiechem okazujac wszelkie zadane dokumenty ii wylicznaki - nie da sie ukryc sa
                w tym momencie troche bardziej wiarygodni. Ale jesli naprawde masz jakies
                zatrwazajace wiadomosci poparte solidna wiedza to napisz. Argument NIE BO NIE
                naprawde robi tylko wrazenie ze jestes przedstawicielem JW CONSTUCTION...
                Jesli wiesz to podziel sie tymi informacjami BARDZO PROSZE!!!!!!
      • Gość: MIKI Re: Bzdura, a DD Derby to oszustwo! IP: *.ipartners.pl 27.11.01, 14:15
        Ciekawe jaka ty firme reprezentujesz? A moze ta ktora juz upadła albo ta ktora
        czyje sie konkurencja zagrozona!

Ja kupilem juz w DD mieszkanie a teraz kupuje na DERBACH moj brat i uwazam ,ze
        firma jest godna zaufania zawsze znajda sie osoby ktore chca innym w glowach
        pomieszac
    • Gość: ff czytałem o produkcie bankowym który umożliwia zabe IP: *.knurow.sdi.tpnet.pl 24.11.01, 04:57
      czytałem o produkcie bankowym który umożliwia zabezpieczenie tego typu
      transakcji. Ty wpłacasz pieniądze na lokatę a firma otrzymuje kedyt. Ale sorry
      nie pamiętam szczegółów.Pozostawiam ślad
      • Gość: Apsys Re: czytałem o produkcie bankowym który umożliwia zabe IP: *.toya.net.pl 25.11.01, 16:49
        Ten system to pewnie ESCROW. Mozecie o nim poczytac np. na www.dominium.pl -to
        strona krakowska, ale poczytac mozna "w ogole" - info jest w czesci "co warto
        wiedziec". Pozdrawiam!
    • Gość: Bozena Re: W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.01, 10:21
      Zgadzam się z Tobą Mariolo,lecz nurtuje mnie jedno pytanie.
      Ja również będę splacać kredyt w jednej transzy,aby uniknać podwyżki Vatu.
      Lecz jeżeli on wzrośnie to kto pokryje koszty dla DD jeżeli nie my.
      Moje mieszkanie ma mieć 53,7m cena za m=2410zL,jest ona jak na W-Wę bardzo
      niska.
      Pracownik DD zapewniał mnie,żę cena mego mieszkania się nie zmieni.
      Co o tym myślisz.A co z osobami które juz podpisały umowy z karencją, ich Vat
      obejmie,a nasze mieszkania mają być nadal w tej samej cenie(oczywiscie nie
      biorąc pod uwage zmiany waluty)
      • Gość: Mariola odpowiedz dla Bozeeny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.11.01, 12:00
    • Gość: ac Re: W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u IP: 195.94.206.* 24.11.01, 11:00
      Sytuacja jest dziwna. Firma chce dostać całą kasę od razu kusząc zerową stawką
      VAT, a przecież mogą wystawić fakturę na całość bez czałkowitej wpłatya np.:
      50%. Jednak w każdym przypadku, przy jakiejkolwiek wpłacie jest wielkie
      ryzyko.99% firm developerskich nie daje żadnego zabezpieczenia na wypadek
      własnego bankructwa.Co stanie się,jeżli Państwo wpłacą cokolwiek a firma
      zbankrutuje.Jeśli ich kkondycja finansowa jest taka super to dlaczego, żaden
      bank nie chce dać gwarancji klientom firm dev.i zwrotu środków w przypadku
      bankructwa lub niewypłacalności, żadna firma ubezpieczeniowa nie ubezpiecza
      takich inwestycji a przecież to powszechna procedura w Europie Zach..
      Właścicielem mieszkania stajecie się tylko po podpisania aktu natarialnego, a
      nie w przypadku zapłaty, czy dostania faktury. do momentu podpisania aktu
      ryzykujecie wszystkim co zainwestowaliście. Firmy dev.w Polsce są na rynku od
      kilku lat, nie mają żadnych tradycji, większość ich się zwija bo nie ma popytu.
      Najlepszym przykładem jest Insbud, niedawno super firma. Sprzedała mieszkania
      na Nowoursynowskiej, ludzie zapłacili po kilkaset tys. zł po czym wzieła kredyt
      hipoteczny w PBK na tą nieruchomość i nie jest wstanie go spłacić. Ludzie nie
      są właścicielami mieszakań, w 2002 roku PBK jest przejmowane przez jakiś bank
      niemiecki. Ich mieszania kupione za pieniądze całego życia staną się masa
      upadłościową.
      Ludzie przemyślcie co robicie.Uważam jednak, że można kupić mieszanie od DEV.,
      jeśli:
      1. pieniądze przekazujemy w momenie podpisania aktu not.
      2. Jeśli DEV nie ma pieniędzy, buduje na kredyt a my jedenie możemy płacić
      odsetki od kredytu, który finansuje naszą nieruch.
      3. W przypadku banjkructwa ryzykujem tylko wpłaconymi odsetkami od kredytu.
      powyższe rozwiązanie ma postać ramową i można ją prawnie dopracować.
      Według tego przenosimy 95% ryzyka na bank i Developera.

• Gość: bi Re: Pytanie techniczne. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.01, 09:42
        1. Wiem ze bloki beda ogrzewane przez system gazowy.
        Czy osiedle bedzie podlaczone do sieci gazowej miejskiej, czy tez beda staly
        przed blokami wielkie beki z gazem, na ktorych napelnienie bedziemy sie skladac?

2. Czy osiedle bedzie podlaczone do miejskiej kanalizacji, czy za wywozenie
        szamba bedziemy musieli placic?
        A z czasem moze z wlasnej kieszeni bedziemy musieli zaplacic za podlaczenie do
        miejskiej kanalizacji.
      • jedrek Re: W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u 28.11.01, 08:49
        Gość portalu: ac napisał(a):

> ... właścicielami mieszakań, w 2002 roku PBK jest przejmowane przez jakiś bank
        > niemiecki. Ich mieszania kupione za pieniądze całego życia staną się masa
        > upadłościową.
        > Ludzie przemyślcie co robicie.

bez paniki. PBK laczy sie z Bankiem Przemyslowo Handlowym i nie ma tu mowy o
        zadnej upadlosci.
        • Gość: aska Re: W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u IP: 195.136.95.* 29.11.01, 12:19
          jedrek napisał(a):

> Gość portalu: ac napisał(a):
          >
          > > ... właścicielami mieszakań, w 2002 roku PBK jest przejmowane przez jakiś
          > bank
          > > niemiecki. Ich mieszania kupione za pieniądze całego życia staną się masa
          > > upadłościową.
          > > Ludzie przemyślcie co robicie.
          >
          > bez paniki. PBK laczy sie z Bankiem Przemyslowo Handlowym i nie ma tu mowy o
          > zadnej upadlosci.

Dokłądnie - właścicielem obu bankow (BPH i PBK) jest ten sam Hypovereinsbank
          trudno oczekiwac że bedzie trzyamał dwa równe banki w Polsce skoro może je
          połaczyć. Od 01.01.2002 bedzie istniał bank o nazwie Bank Przemysłowo Handlowy
          PBK SA powstały z połączenia dwóch powyższych.
          Raczej do upadku im daleko!

• Gość: Aga Re: W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.11.01, 16:20
      Jedna uwaga: czy policzylas tez, o ile wiecej bedzie cie kosztowal kredyt,
      przeciez calosc zostanie uruchomiona teraz, a osiedle ma byc budowane chyba 2
      lata?
    • Gość: js Re: W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u IP: *.warman.com.pl 28.11.01, 08:18
      Nic nie wyszło z tego pomysłu DD. BOŚ nie zgodził się na przelanie wszystkich
      transz przed zakończeniem budowy, bo właśnie transze kredytu są zabezpieczeniem
      banku, żeby developer w jakimś momencie nie wyparował ze wszystkimi pieniędzmi.
      Przelanie transz jest adekwatne do postępów w budowie. Ta wiadomość jest z
      26.11.
      jacek
      • Gość: aska Re: W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u IP: 195.136.95.* 29.11.01, 08:52
        wczoraj podpisalam umowe z DD i BOS, po wplacie 10% BOS przelewa 90% na
        rachunek DD, a ja otrzymuję z DD fakture na cała wartość mieszkania.
        • Gość: Myszak Re: W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u IP: 217.153.117.* 29.11.01, 10:34
          Gdzie kupiłaś?
        • Gość: onyx Re: W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u IP: 10.30.1.* 29.11.01, 10:48
          ... i płacisz odsetki od całego kredytu a mieszkania nie masz i nie wiesz kiedy
          będziesz miała - to nie lepiej było kupić gotowe mieszkanie skoro wpłacasz
          całość ( gotówka + kredyt )?
          • Gość: aska Re: W Dom Development mają sposób na uniknięcie VAT-u IP: 195.136.95.* 29.11.01, 11:57
            Do Myszak - na Derby,

Do Onyx - a znajdz mi gotowe mieszkanie 33 m2 za 91000 z białym montazem wtedy
            chetnie kupie! I zkredytem ktory dam rade splacac!
            BTW skad nick ONYX? Mam zblizone brzmieniowo nazwisko - moze rodzina?
        • Gość: ac Do ASKI IP: 195.94.206.* 29.11.01, 10:54
          BARDZO DOBRZE ZROBIŁAŚ, ZAPŁACIŁAŚ 90% KWOTY Z UMOWY ( PEWNIE PONAD 100 000 ZŁ)
          I CO MASZ : UMOWĘ PRZEDWSTĘPNĄ I KREDYT DO SPŁACENIA NA KILKANAŚCIE LAT A DD MA
          KUPE KASY. PYTANIE: CO SIĘ STANIE JAK FIRMA TYCH MIESZKAŃ NIE ZBUDUJE, WYPŁACI
          SOBIE PREMIE I SIĘ ZWINIE . LUDZIE, JAK NIE WIERZYCIE WIADOMOŚCIĄ NA FORUM, TO
          IDZCIE DO DOBREGO PRAWNIKA, LUB WYWIADOWNI GOSPODARCZEJ, TO KOSZTUJE TYLKO
          KILKASET ZŁ, CZYTAJCIE UMOWY.
          • Gość: Dario Re: Do ac IP: 193.150.166.* 29.11.01, 11:26
            Witamy ponownie przedstawicieli konkurencji,znowu sprzedaz spadla:-))?
            • Gość: inny Re: Do Dario IP: 10.30.1.* 29.11.01, 11:36
              ... żeby takie rzeczy pisać to nie trzeba być sprzedawcą czy przedstawicielem
              wystarczy troche pomyśleć ...
              • Gość: Dario Re: Do inny IP: *.de.deuba.com 29.11.01, 12:07
                Tak, zgadzam sie trzeba troche pomyslec, tylko skoro ludzie tam kupuja to oni podejmuja taka decyzje o zakupie
                i kredycie na kilkanascie czy tez kilkadziesiat lat i to jest ich problem, a nie Twoj czy ac.Kazdy podejmuje w zyciu
                jakies decyzje istotne dla swojej przyszlosci, raz mniej lub bardziej ryzykowne, ale przed podjeciem tychze
                decyzji ludzie (z reguly) sprawdzaja firme ktorej maja powierzyc oszczednosci swojego zycia lub uzaleznienie od
                banku, takie glodne kawalki wstawiajcie na forum WarInwestu lub SM Kwadrat, firm ktore bankrutuja lub
                zbankrutowaly, z moich informacji wynika ze DD to nie grozi.
                Nie wszyscy w tym kraju sa oszustami, a jezeli daliscie sie oszukac to tylko jest mi przykro z tego powodu.
                Pozdrawiam
                • Gość: inny Re: Do Dario IP: 10.30.1.* 29.11.01, 13:51
                  posłuchaj samolubie jeżeli nie interesuje Cie los innych to co Ty robisz na
                  forum ???
                  ja chętnie podzielę się moimi doświadczeniami - miałem duże szczęście bo
                  developer wybudował mi mieszkanie i w nim mieszkam ale bez problemów i
                  konfliktów się nie obyło, dlatego sugeruję innym co zrobić i co przemyśleć by
                  ich uniknąć lub zminimalizować ryzyko
                  pozdrawiam
                  • Gość: Dario Re: Do Dario IP: *.de.deuba.com 29.11.01, 15:01
                    Po pierwsze nie jestem samolubem i tez jezeli ktos o cos mnie pyta to odpowiadam w miare mojego stanu wiedzy,
                    a decyzja jaka kto podejmuje juz mnie nie interesuje, to jest czyjes zycie a nie moje, ale nie jestem z tych co
                    namawiaja albo zdecydowanie odradzaja, jezeli mowie to o suchych faktach, a nie o pomowieniach w stylu: na
                    pewno zwina sie i pojada na Kajmany konsumowac nasza kase.
                    Po drugie, akurat w tym watku, poza atakiem na mnie, nie widzialem zadnej sensownej wypowiedzi z Twojej
                    strony.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: inny Re: Do Dario IP: 10.30.1.* 29.11.01, 16:10
                      chciałeś konkretów - zainwestowaleś koleszko kaske i kredycik w DD na
                      Bogusławskiego ( to napisałeś wcześniej- pisząc nawet o swoich błędach)a że tam
                      ponoć nic się nie dzieje- przemyślałeś sprawę i strach zagląda w oczka że
                      umoczysz i "werbujesz" pozytywnymi wypowiedziami na Derby bo im więcej kasy w
                      DD to jest większa szansa na Twoje mieszkano he he he tylko dlaczego
                      zmieniłeś ton wypowiedzi życze powodzenia i pozdrawiam
                      • Gość: Dario Re: Do Dario IP: 193.150.166.* 29.11.01, 16:56
                        Witam,
                        Zgadza sie zainwestowalem w Bielany, i coz z tego. I etap derby bedzie ukonczony do listopada 2002, drugi do
                        marca 2003 a III do czerwca 2003, a moje Bielany do marca 2003, czyli Twoje zarzuty sa bezpodstawne, musza
                        zgarniac kase rownolegle. Nie rozumiem tez o co ci chodzi w kwestii zmiany tonu wypowiedzi, to ze sobie
                        ponarzekalem iz na moim osiedlu jest obsuwa - Ty bys nie narzekal,to jest fakt, a ludzi nie namawiam do
                        kupowania na Derbach, przejrzyj dokladnie moje wypowiedzi na tym forum.
                        Ale ciesze sie ze wreszcie napisales cos konkretnego a nie pisales tylko ze jestes konkretny.
                        Pozdrawiam
            • Gość: Paweł Re: Do Dario IP: *.computerland.pl 29.11.01, 11:49
              Wszystkie mieszkania są już sprzedane. Taką informację uzyskałem od DD.
            • Gość: Macieq Re: Do Dario IP: 195.116.92.* 29.11.01, 12:00
              Trochę Ci się Dario dziwię, bo piszesz z bardzo szacownej instytucji jaką jest
              Deutsche Bank (na to wskazuje adres) i myślę, że public relations twojej firmy
              nie byłoby zadowolone gdyby się okazało, że DD wydmuchało klientów ( a na to
              wygląda) a przedstawiciel DB tak żarliwie firmy i inwestycji bronił.

PS: MOja teoria nt. ceny oferowanej przez DD: Patrząc na to co się dzieje w
              branży to może nawet i nie DD jest w kłopotach, ale przede wszystkim Budimex-
              Unibud, który traci płynność i nie ma pieniędzy na zwolnienie pracowników
              (wypłata odpraw) więc zaproponowało absolutny dumping w cenie wykonania
              osiedla, ale nie mam najmniejszych wątpliwości że odbije się to na jakości
              wykonania jeżeli nie na zaprzestaniu budowy (np nie będą płacić za materiały,
              byle mieć dla pracowników na pensje). Innej siły na tak niską cenę nie ma!!! A
              przyjmowanie przez DD całości wpłat nie mając jeszcze pozwolenia na budowe to
              śmierdzi przecież na kilometr!!!!!!!!!!!!!!! I to prokuratorem.
              • Gość: aska Do Macieq IP: 195.136.95.* 29.11.01, 12:12
                W umowie jest zawarty paragraf że jesli nie dostana pozwolenia na budowe do
                31.12.01 to zwracaja dokonane wplaty (z odsetkami od dnia wplaty do dnia
                zwrotu) oraz przejmuja zobowiazania wobec banku na siebie. Niewiele ale zawsze
                cos.
                Byc moze wladowalam sie po uszy ale po pierwsze sprawdzilam w dostepnych dla
                mnie miejscach (BOŚ i KIB, na wywiadownie mnie nie stac, skoro kupuje
                mieszkanei najtansze na rynku to chyba latwo zgadnac ze kilkaset złotych dla
                mnie to az a nie tylko!) po drugie na nic innego mnie nie stac. Proste. W
                podobnych cenach buduje tylko JW Constr. a na nich niestety wszyscy psy
                wieszają! Zreszta mialam z nimi doczynienia niejako zawodowo i tez cos wiem o
                ich wykonawstwie. Skarg na DD do tej pory (rzetelnie potwierdzonych) nie
                slyszam.
                • Gość: Macieq Re: Do Macieq IP: 195.116.92.* 29.11.01, 12:17
                  W takim razie podpisz koniecznie z nimi umowę w formie aktu notarialnego bo
                  inaczej ten zapis o zwrocie jest nie wiele wart. Taka umowa nie może być
                  przedmiotem sprawy sądowej, a sami przecież Ci nie oddadzą z własnej woli bo
                  już pewnie dawno zainwestują gdzieś te pieniądze (nie koniecznie na Kajmanach,
                  ale np w inwestycje przy Bogusławskiego gdzie gania ich już pokaźna grupa ludzi)
                  • Gość: Aga Re: Do Macieq IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.12.01, 19:26
                    Gość portalu: Macieq napisał(a):

> W takim razie podpisz koniecznie z nimi umowę w formie aktu notarialnego bo
                    > inaczej ten zapis o zwrocie jest nie wiele wart. Taka umowa nie może być
                    > przedmiotem sprawy sądowej, a sami przecież Ci nie oddadzą z własnej woli

Sory, ze sie wtrace, ale chcialabym tu sprostowac: umowa zawsze moze byc
                    przedmiotem sprawy sadowej.
                    Roznica jest taka, ze jak wiadomo sprawy ciagna sie dlugo, a w przypadku
                    pozytywnego dla nas wyniku moga nas czekac nas potem odwolania, uprawomocnienia,
                    itp atrakcje, natomiast jak mamy akt notarialny z oswiadczeniem drugiej strony o
                    poddaniu sie egzekucji, to odpadaja sady, tylko idziemy prosto do komornika i on
                    nam sciaga naleznosc.

pozdrawiam
                    Agnieszka
                • Gość: ac Re: Do aski IP: 195.94.206.* 29.11.01, 16:45
                  W umowie może być napisane wszystko, ważna jest możliwość odzyskania
                  pienmiędzy, czy na przykład bank BOŚ może taki zwrot gwarantować. Dlacze nie,
                  jeśli DD jest tak wiarygodny. Jeśli chodzi o sprawdzenie pod względem prawnym
                  umowy lub uzyskanie porady o wiarygodności Developera to wydatek max 300 zł.
                  Dla sprostowania, nie jestem pracownikiem konkurenji, przykład DD i ten temat
                  na forum jest uniwersalny i idealny do dyskusji o naiwności, brak racjonalnego
                  myślenia u wielu ludzi. Obecnie większość firm dev walczy o przeżycie,
                  większość znich ma hipoteki czyli długi na oddawanych nieruchmościach, nie mają
                  one ukształtowanej struktury kapitałowej, przy braku popytu i olbrzymich
                  kosztach stałych znikną zostawiając zadłużone inwestycje. W takiej sytuacji
                  ciałem negatywnym jest nasze Państwo i system juryzdykcyjny , który nie daje
                  ochrony zwykłemu, prostolijijnemu obywatelowi, który nie musi znać wszystkich
                  kruczków prawny. Smutne ale prawdziwe.
                  • Gość: Dario Re: Do ac IP: 193.150.166.* 29.11.01, 17:05
                    Witam ac,
                    Przepraszam za moj poprzedni atak, trzeba bylo tak od razu napisac, z przykroscia musze podzielic Twoja opinie,
                    w kwestii naszego systemu prawnego, prawda jest bolesna, ale jak sam wiesz nie tylko tyczy sie to spraw
                    budownictwa ale i generalnie bezpieczenstwa naszego kochanego panstwa i przecietnego szaraka.Jednak
                    wierze w to iz w przypadku DD zaden z czarnych scenariuszy przedstwionych na tym forum nie sprawdzi sie,
                    jak na razie nie ma zadnych sygnalow.
                    Pozdrawiam
              • Gość: Dario Re: Do Dario IP: 193.150.166.* 29.11.01, 12:17
                Nie bronie inwestycji Derby, bo do niej personalnie nic nie mam,nawet nie jestem nia zainteresowany, po prostu
                nie znosze ludzi ktorzy maja tylko czarne wizje a przykladzie jednej czy dwoch firm i doswiadczen z innymi
                oszustami przylepiaja naszywke wszystkim developerom na rynku.
                Swoja droga masz troche racji mowiac o sprzedazy mieszkan bez pozwolenia na budowe,ale ludzie biora.
                Z drugiej strony w sobote ogladalem program na WOT odnosnie osiedla Derby i bylo tam wystapienie prezesa
                Budimexu, ktory wyjasnial iz sami obcieli mocno koszty,dlatego miedzy innymi to osiedle bedzie takie tanie.
                Pozdrawiam
                PS. Ciekawe spostrzezenia odnosnie mojego adresu i pracy w DB, ale niekonieczno to to oznacza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka