Gość: Ela IP: 217.153.60.* 02.05.03, 15:38 Poszukuję opinii n/t tej spoldzielni bo chce tam kupic mieszkanie, inwestycja Motorowa II przy ul. Poligonowej. Moze ktos ma juz jakies doswiadczenia z nimi??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Venus Re: RSM 'Osiedle Młodych' czy ktoś ma doświadczen IP: *.pkobp.pl 05.05.03, 10:48 1/ Budują wreszcie, po długim zastoju w zeszłym roku. 2/ Problem w tym, że nie wiem, jak wygląda strona finansowa przedsięwzięcia. Jedno jest pewne: ze spółdzielni będą wydzielać się poszczególne osiedla, co nastąpi w tym roku. Nie wiem, o ile to będzie miało wpływ na zakończenie budowy. 3/ Zarządzanie trochę nieudolne, były kiedyś kredyty preferencyjne, z których chyba nie skorzystaliśmy. Pojawiły się zarzuty, że zniknęło gdzieś trochę kasy z jednego osiedla, bo poszło rzekomo na drugie, ale nikt nie wie, jak było naprawdę. Dlatego pewnie te pomysły o wydzieleniu jw. 4/ Obsługa przez biuro marketingowe spółdizelni jest do kitu, byłam dwa razy i poczułam się jak peten za komuny, nie obrażając nikogo. weszłam do pokoju, nikt nie chciał ze mną gadać, pokazali mi po dłuższej chwili palcem, że pokój obok, gdzie też nikt tyłka nie ruszył, żeby mi pomóc. Kolejna sprawa, że koleś mnie źle poinformował. Zataił prawdę, gdy szukałam mieszkania w grudniu 2001 i pytałam o wolne M na Motorowej I czy II - powiedział że wszystko sprzedane, a w miesiąc później pojawiła się przy Motorowej reklama, że jeszcze są M w sprzedaży. Proponował mi Międzylesie na parterze jako JEDYNE wolne lokum. Bezczelność! Gdy pojawiłam się więc w styczniu czy lutym ponownie i wytknęłam mu to, zaprzeczył. Szkoda było nawet mojego czasu na kogoś takiego. Moim zdaniem zarząd trochę nieudolnie rządzi całością, a co dopiero pracownikami. Póki więc Motorowa się nie wydzieli, nie wchodziłabym w to. 3/ Powiem Ci tylko jedno, mieszkania może fajne, ale od Poligonowej będzie połączenie z Ostrobramską (!), z drugiej masz Motorową. W ogóle to zobacz, gdzie to jest i co będziesz miała pod oknami za jakiś rok. Tam jest już teraz duży ruch. 4/ Proponuję Ci obejrzeć konkurancyjną budowę MSM Nowy DOM 82 pod nazwą "Słoneczny Stok". Jest zlokalizowana od ul. Bracławskiej przy Al. Stanów Zjednoczonych - kawałek dalej od Motorowej, przejdziesz spacerkiem. Okolica ta sama, a jednak sympatyczniejsza, nieco lepsze też połączenia autobusowe. Ceny niewysokie, obsługa miła, zależy im na kliencie, rządzą się dobrze. Link: www.nowydom82.com.pl . Skąd o tym wszystkim wiem? Bo mieszkam w osiedlu należącym do RSM Osiedle Młodych, a mieszkanie kupuję w MSM Nowy Dom 82. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: RSM 'Osiedle Młodych' IP: 217.153.60.* 05.05.03, 16:48 Venus, bardzo dziekuje za informacje; ja na wszystkie strony badam ich kondycje finansową, lacznie z wywiadem w banku gdzie maja kredyt. Najbardziej sie boje, ze wpalace i okaze sie ze nie moga skonczyc inwestycji bo stracili plynnosc finansową albo znacznie wzrosnie cena przy ostatecznym rozliczeniu. Chyba faktycznie dowiem sie co to za inwestycja ktorą mi poleciłaś, dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus MSM NOWY DOM 82 - Słoneczny Stok IP: *.pkobp.pl 06.05.03, 11:21 Polecam Ci posty przyszłych mieszkańców na tym forum pt. MSM Nowy Dom 82. Moje wypowiedzi zawierają tam info nt obecnych postępów budowy, jak również innych kwestii, zadłużenia też. Jeśli będziesz chciała coś więcej się dowiedzieć, napiszę specjalnie dla Ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: MSM NOWY DOM 82 - Słoneczny Stok IP: 217.153.60.* 07.05.03, 11:11 Gość portalu: Venus napisał(a): > Polecam Ci posty przyszłych mieszkańców na tym forum pt. MSM Nowy Dom 82. Moje > wypowiedzi zawierają tam info nt obecnych postępów budowy, jak również innych > kwestii, zadłużenia też. > Jeśli będziesz chciała coś więcej się dowiedzieć, napiszę specjalnie dla > Ciebie :) Czy wiesz wlasnie cos o ich zadluzeniu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: MSM NOWY DOM 82 - Słoneczny Stok IP: *.pkobp.pl 08.05.03, 14:32 1/ Grunt był kupiony na kredyt bankowy, który już został spłacony, jak twierdzi zarząd, choć jeszcze chyba wisi w KW. 2/ Hipoteka na gruncie jest obecnie na rzecz poprzedniego wykonawcy tj. BUDIMEX-UNIBUD, wobec którego zalegamy z płatnościami za wykonaną robotę na etapie I budowy (kl. ABCDI). Kwota i termin spłaty zadłużenia jest więc negocjowany przez zarząd spółdzielni, żeby nie wstrzymywać budowy klatek już rozpoczętych/kończonych tj. nie kierować strumienia pieniędzy z wkładów członków na pokrycie zobowiązań kosztem zaprzestania budowy. 3/ Co do innego zadłużenia spółdzielni nie mam pojęcia, wiem tylko, że nowe przepisy ograniczają zastawy i hipoteki do konkretnych nieruchomości, czyli jak rozumiem nie można już wziąć kredytu na budowę Słonecznego Stoku, a zabezpieczyć go hipoteką np. na Osiedlu Milenium w Tarchominie (ta sama spółdzielnia). 4/ Sprzedano ok. połowy mieszkań, co chyba oznacza, że najtrudniejszy etap III - kl. G i H trudno będzie zacząć budować bez sprzedaży pozostałych mieszkań w I i II etapie. Trzeba więc je szybko kończyć.W tych klatkach sprzedano (moje szacunki) ponad 80% mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: RSM 'Osiedle Młodych' czy ktoś ma doświadczen 06.05.03, 14:08 Miałam okazję przez 4 lata użerać się z RSM Osiedle Młodych, a ścislej z jedną z ich administracji (na Ostrzyckiej) no i z centralą. Tam nic się nie dało załatwić normalnie, szybko i po ludzku. Banda nierobów, znudzone biurwy z którymi nie sposób było czegokolwiek normalnie załatwić, rozbuchane koszty i bałagan. Cieszę się że się pozbyłam u nich mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doodo Re: RSM 'Osiedle Młodych' czy ktoś ma doświadczen IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 11:39 Witam Przez kilka lat mieszkałam na osiedlu które należy do RSM Osiedle Młodych - to b.duża spółdzielnia i jak to bywa w takich molochach zarządzanie jast do bani. O wszystko trzeba się prosić i traktują człowieka jak intruza. Siedibę przez te kilka lat wystawili sobie b.ładną ale panie jak były opryskliwe tak zotały. Z ulgą odebrałam zaświadczenie przy sprzedaży mieszkania ze świadomością ,że to oststni raz tak daję sobą pomiatać. Chociaż przyznaję, że mieszkało mi sie przyjemnie i lubiłam tamtą okolicę pomimo tego , że to tzw Prażka. Ze Spółdzielniami niestety trzeba obecnie uważać bo to jak zwykle jest wszystkich i wszyscy o wsystkim decydują a tak naprawdę nic nie wiedzą bo o pełnej kontroli nie ma mowy. Budowałam dla Spółdzielni małe osiedle i od podszewki wiem jak takie inwestycje wyglądają - starch się bać. Jedynie cena bywa atrakcyjna,ale uwaga to też może być złudne jak skalkulowali za nisko pewnie się wyłożą albo po walnym zgromadzeniu wspólnie uchwalą,że trzeba dołożyć kasy wszystko zależy od zapisów w statucie itd tzw końcowe rozliczenie bywa bolesne. Ale kto w Spółdzieni ma dołożyć jak nie Spółdzielcy? Prezes? Czy Rada Nadzorcza? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś