Dodaj do ulubionych

KEN bis II - tragedia

IP: *.unused.zigzag.pl 20.03.07, 10:32
Byłem wczoraj na budowie KEN bis II.
Mam tam mieszkanie.
Byłem w szoku!
Chodzi mi o odległości między oknami!
Będziemy sobie zaglądać w okna!
Na planach nie wyglądało to aż tak tragicznie!
Zastanawiam się, czy nie są łamane przepisy budowlane - czy tak mikroskopijne
odległości są dozwolone.
Jeden z robotników powiedział mi, że będziemy mieli tzw "efekt studni"
TRAGEDIA!!!
ZERO INTYMNOŚCI!!!
oglądałem poprzednie inwestycje WP - takiej ciasnoty nie man nigdzie!!!
Jestem załamany:(
Tyle kasy władowałem w mieszkanie w pseudo- apartamentowcu:(

Obserwuj wątek
    • Gość: zainteresowana Re: KEN bis II - tragedia IP: *.189.72.18.e-plan.pl 20.03.07, 10:54
      Okna są rzeczywiście w małych odległościach ale można było to wyczytać z planu.
      Zresztą oglądajac pierwszy etap KEN BIS można było zorientować się w jakiej
      odległości będą stały bloki, więc chyba nie ma o co teraz mieć pretensji
      • Gość: z Re: KEN bis II - tragedia IP: *.unused.zigzag.pl 20.03.07, 11:09
        W KEN bis I okna są w dużo większej odległości, niż w "dwójce".
        Mieszkanie tam nie będzie luksusem.
        Nie każdy ma wyobraźnię przestrzenną:(
        Wielka szkoda.
    • Gość: zainteresowana Re: KEN bis II - tragedia IP: *.189.72.18.e-plan.pl 20.03.07, 11:27
      A o których oknach rozmawiamy. Odległość między częścią A i B4 (tymi
      równoległymi blokami do KEN) wydaje mi sie taka sama jak w etapie I.
      Jasne że ja też wolałabym więcej przestrzeni ale miałam pełną świadomość ,że
      będzie jej tyle :-(
    • Gość: Amarez Re: KEN bis II - tragedia IP: 148.81.20.* 20.03.07, 13:13
      Odległość może nie jest duża ale jest jak najbardziej w normie i nawet z
      rezerwą nad dolną granicą która jest ujęta w przepisach. Pojedż na Kabaty i
      potem wróć na KenBis II to zmienisz nieco zdanie. Ken Bis I ma identycze
      odległosci więc łatwo sobie wyobrazić jaka będzie w KenBis II

www.fotodom.breko.pl/zdjecie.php?id_zdjecia=1711
      www.fotodom.breko.pl/zdjecie.php?id_zdjecia=1341
      www.fotodom.breko.pl/zdjecie.php?id_zdjecia=757
      www.fotodom.breko.pl/zdjecie.php?id_zdjecia=22
      www.fotodom.breko.pl/zdjecie.php?id_zdjecia=25
      www.fotodom.breko.pl/zdjecie.php?id_zdjecia=67
      i ostatnie zdjęcie które ilustruje odległość. identyczna będzie w KenBisII
      między sekcją A i B
      www.fotodom.breko.pl/zdjecie.php?id_zdjecia=172
      • joa21 Re: KEN bis II - tragedia 20.03.07, 15:47
        Amarez ma racje - odleglosci sa idealnie takie jak w jedynce

www.fotodom.breko.pl/zdjecie.php?id_zdjecia=2456
        • joa21 plan zagospodarowania 20.03.07, 15:52
          plan zagospodarowania: www.fotodom.pl/zdjecia/imafbnizofxxrishqtsl.jpg
        • Gość: z. Re: KEN bis II - tragedia IP: *.unused.zigzag.pl 20.03.07, 17:23
          "Amarez ma racje - odleglosci sa idealnie takie jak w jedynce"

Amarez nie ma racji
          To proszę zrobić wizję lokalną.

otóż - nie są.
          Dzoniłem nawet do biura WP - potwierdzili, chociaż zastrzegli, że jeszcze nie
          łamią prawa.
          • joa21 Re: KEN bis II - tragedia 20.03.07, 18:05
            > Amarez nie ma racji
            > To proszę zrobić wizję lokalną.
            > otóż - nie są.
            > Dzoniłem nawet do biura WP - potwierdzili, chociaż zastrzegli, że jeszcze nie
            > łamią prawa.

moge wiedziec co potwierdzili..

- KEN BIS I mial wieksze odleglosci?
            - czy moze obie czesci inwestycji sa na pograniczu lamania prawa?
          • Gość: Amarez Re: KEN bis II - tragedia IP: *.acn.waw.pl 20.03.07, 18:15
            Proszę, o to wizja lokalna: i przyjrzyj się osi wewnetrznych sekcji
            (istniejącej i budowanej)
            www.fotodom.pl/zdjecie.php?id_zdjecia=2171
            www.fotodom.pl/zdjecie.php?id_zdjecia=2552
          • Gość: Amarez Re: KEN bis II - tragedia IP: *.acn.waw.pl 20.03.07, 18:25
            pogranicze łamania prowa może być tutaj:
            www.fotodom.pl/zdjecie.php?id_zdjecia=61
            www.fotodom.pl/zdjecie.php?id_zdjecia=62
            i jeszcze jedno co do KenBis II, z daleka jak się patrzy to wydaje się że
            budynki stoja blisko siebe, ale jak się tam znajdziemy to już tak żle nie jest,
            typowe zjawisko perspektywy. Wyobraźcie sobie w tych budynkach własne
            mieszkanie - wydaje sie z dalszej perspektywy jak dziupla ale jak się w nim
            jest to robi się OK. Tak samo jamo jak telewizor LCD 32 cale w sklepie wydaje
            się mały a w domu już w sam raz a nawet za duży. Proponuję dla nie wierzących
            to przetestować :)
            • wegorkie2 Re: KEN bis II - tragedia 20.03.07, 18:59
              > i jeszcze jedno co do KenBis II, z daleka jak się patrzy to wydaje się że
              > budynki stoja blisko siebe, ale jak się tam znajdziemy to już tak żle nie jest

Po co się bawić we wrażenia. Są zdjęcia satelitarne KEN I i na nich wychodzi że
              w tej inwestycji odległości między ścianami są od 20 do 30 metrów (w większości
              koło 27 metrów). Nie jest to wcale tak gęsto. Jest mnóstwo inwestycji (w tym te
              uważane za najbardziej luksusowe) w których te odległości są po 20 metrów, a są
              takie że i 10 metrów się zdarza (10 metrów to już owszem jest raczej przegięcie).

Cóż tak to jest w mieście.
              • Gość: Amarez Re: KEN bis II - tragedia IP: *.acn.waw.pl 20.03.07, 20:42
                wyliczyłem na podstawie planu terenu, że najbliższa odległość między budynkami
                w Ken Bis II to 26m, między sekcją A i B. Inne odległości są już ponad 30m.
                • Gość: majkel Re: KEN bis II - tragedia IP: *.bas502.dsl.esat.net 20.03.07, 20:54
                  tragedii to chyba jeszcze nie ma ale chyba w starych blokowiskach te odleglosci
                  byly wieksze
                  i dlaczego nazywa sie to "apartamenty" no jak dla mnie to zwykly blok jest
                  • Gość: mieskzniec Re: KEN bis II - tragedia IP: *.aster.pl 20.03.07, 21:41
                    Mieszkam w KEN bisie I.
                    Z przerażeniem patrzę, jak rośnie etap II.
                    Wspomniany efekt studni - jest pewnie bardzo prawdopodobny,
                    Po drugiej stronie Wersal wybudował znacznie bardziej "przyjazne" budynki -
                    większe podwórka, placyki zabaw dla dzieci.
                    Mam wrażenie, że KEN bis to enklawa dla emerytów - dzieci nie mają tu nic.
                    Apartamenty? śmieszne!
                    M2 mieszkania kosztował mnie 4300zł. Teraz mogę je sprzedać za 11000.
                    Zauważyłem, że sporo ofert z mojego bloku pojawiło się w necie i na klatkach
                    schodowych.
                    Czyżby luzie już uciekają?
                    Zacząłem myśleć o sprzedaży ...
                    • Gość: Amarez Re: KEN bis II - tragedia IP: *.acn.waw.pl 20.03.07, 22:55
                      niech ktoś poda definicję apartamentu. To tak samo jak mówienie że Jaś
                      ma "trampki" a Józio "adidasy". Termin "apartament" jest umowny i każdy
                      interpretuje go na swój sposób. Jeśli nazywamy coś apartamentem to zacznijmy
                      nazywać też coś innego i skromniejszego jako "studio".
                      Wg apartament jest to duże mieszkanie góra 3 pokojowe i ponad 100 metrowe z
                      dużym tarasem w górnych partiach eleganckiego bloku oraz w bliskiej odległości
                      Centrum.
                      Budynki KenBis są po prostu zwykłym osiedlem składającym się z budynków o
                      podwyższonym standardzie. Myślę że w osiedlu na górnych piętrach znajdzie się
                      kilka mieszkań których można nazwać apartamentem ale na siłę nie używajmy tego
                      słowa... a wogóle nigdy nie nazywajmy szambo perfumerią :)
                  • Gość: szczurwa Re: KEN bis II - tragedia IP: *.aster.pl 28.03.07, 00:13
                    > i dlaczego nazywa sie to "apartamenty" no jak dla mnie to zwykly blok jest

Nowi "warszawianie" wszystko kupią. Przed wojną kupowali Kolumnę Zygmunta,
                    dziś "apartamenty"...
    • Gość: ahas Re: KEN bis II - tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 02:19
      zajrzyj na www.bdb.com.pl
      • joa21 Re: KEN bis II - tragedia 21.03.07, 09:34
        niestety nie umiem odszukac informacji - moglbys podac konkretnego linka?
        • Gość: Amarez Re: KEN bis II - tragedia IP: *.acn.waw.pl 21.03.07, 18:41
          dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/vc?OpenForm&View=na&Cat=pp&oldcount=20&Count=70

www.zce.szczecin.pl/bhp/przepisy/Zmiana%20warunk%C3%B3w%20technicznych%20jakim%20powinny%20odp.%20bud..doc
          • joa21 Re: KEN bis II - tragedia 22.03.07, 13:02
            dzieki :)
            • Gość: Nowy Re: KEN bis II - tragedia IP: 195.205.171.* 26.03.07, 23:51
              Poza sprawą tych okien wszystko w porządku?.Nie mieszkam w Wa-wie trudno mi
              kontrolować postęp w budowie ale jak widac nie ma co się martwić.Aco do tych
              okien to teraz to będzie norma.
              • Gość: aneczka Re: KEN bis II - tragedia IP: *.chello.pl 26.03.07, 23:59
                Co to za slams ?
                • joa21 Re: KEN bis II - tragedia 27.03.07, 17:47
                  a o co ci konkretnie chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka