Dodaj do ulubionych

Londyn - komunikacja

06.07.06, 14:40
Londynianki, to do Was to pytanie: jakie rozwiazanie polecilybyscie komus,
kto wybiera sie na miesiac do Londynu i nastawia sie na zwiedzanie? Metro,
autobus, bilety jednodniowe, tygodniowe czy jeszcze cos innego? Oczywiscie,
kwestia finansowa odgrywa tu role najwazniejsza :)

Uprzedzajac pytania niektorych, to nie ja sie wybieram tylko kolezanka :)
Obserwuj wątek
    • edavenpo Re: Londyn - komunikacja 06.07.06, 14:46

Travel card na miesiac to chyba najlepsze rozwiazanie. Autobusy dla nowo
      przyjezdnego czesto sa a. za wolne i siedza w korkach b. zbyt skomplikowane na
      przesiadki. Plus - tansze

Metro jest szybkie, zaraz obok najwazniejszch zabytkow, latwo sie w num
      odnalezc. Minus - drogie (choc zalezy gdzie bedzie mieszkac bo jak 1/2 strefa to
      £22.20 tygodniowoa ale im dalej tym drozej).

Moze kupic najpierw 1 week travel card zeby sie oswoic a potem sprobowac one
      week bus pass £13.50
      • aniek133 Re: Londyn - komunikacja 06.07.06, 15:14
        Czekaj, czekaj... Jestem totalnym laikiem w sprawach londynskiej komunikacji,
        wiec poprosze o kilka wyjasnien :)
        Travel card na miesiac - jest na autobus i metro, czy tlyko na metro? I ile,
        choc orientacyjnie, kosztuje? Moze lepiej to kupic i juz sie nie martwic o
        strefy?
        • edavenpo Re: Londyn - komunikacja 06.07.06, 15:28

Ok ;-))

Travel card jest na wszystko czyli metro, autobusy, pociagi podmiejskie. Na caly
          miesiac kosztuje ok £85 na strefe 1 i 2. Wiecej stref (jest ich 6) wyzsza cena.
          Dlatego pisalam ze zalezy gdzie bedzie ta dziewczyna mieszkac bo jesli w 5
          strefie to bedziwe potrzebowala travel card 1-5 stref zeby dobic do centru,

Buss pass na tydzien jest tani bo na wszystkie strefy kosztuje kolo £50
          miesiecznie ale tak jak mowilam moze nowoprzyjezdnemu byc troche ciezko z
          przesiadkami etc.

Dla nowicjuszy zawsze polecam metro. Ja jestem noga w orientacji a mtero
          rozpracowalam blyskawicznie ;-)))

Tutaj masz strone ze wszystkimi cenami.
          www.tfl.gov.uk/tfl/fares-tickets/2006/index2.shtml
          • aniek133 Re: Londyn - komunikacja 06.07.06, 15:49
            Noooooooo teraz jestem w domu :)) Dziekuje slicznie za wszystkie informacje.
            Jeszcze tylko jedno pytanie, gdzie kupic travel card?
            • edavenpo Re: Londyn - komunikacja 06.07.06, 17:55

Travel card mozna kupic na kazdej stacji metra, w niektorych newsagent.

Na wszelkie miesieczne bilety trzeba miec photocard wiec niech wezmie ze soba
              zdjecie legitymacyjne. Photocard wyrobia jej przy zakupie i zajmuje to minute.

Jesli bedzie kupowala tygodniowe bilety to na bodajze 1/2 strefe nie trzeba
              photocard.
              • anya.po.prostu Re: Londyn - komunikacja 06.07.06, 18:10
                Nie zamierzam podwazac porad edavenpro ;) ... ale ja mysle, ze oplacac sie moze
                rownie dobrze prepaid Oyster Card.
                To taka nowoczesna wersja travel card, plastikowa i bardzo szybka w uzyciu. Nie
                trzeba zdjecia, mozna ja kupic na kazdej stacji metra albo przez internet. Sama
                karta kosztuje 3 funty, i mozna ja doladowywac tak jak komorke na przyklad, po
                10-20 funtow, rowniez przez internet. Potem mozna ja komus odsprzedac.
                Dziala na metro i autobusy.

Liczac dosyc pobieznie travel card oplaca sie gdy robisz dziennie minimum trzy
                podroze metrem.
                Wiec jesli ktoregos dnia beda mieli ochote na spacer, albo posiedzenie w domu
                to "straca" za ten dzien. Poza tym Oyster Card ma tez taka funkcje, ze jesli w
                ciagu dnia duzo jezdzisz to z karty potraca ci tylko rownowartosc travel card
                za ten dzien.
                Jedno jest pewne, zupelnie nie oplaca sie kupowac pojedynczych biletow.

Osobiscie uwazam, ze Londyn jest o wiele ciekawszy jak sie po nim szweda na
                piechote, ewentualnie z okien autobusow, niz z wagonow metra, szczegolnie
                latem, bo klimatyzacja jest tutaj tylko marzeniem.
                Dla mnie osobiscie metro jest przykra koniecznoscia, chociaz wiem, ze dla
                turysty moze byc to swoista atrakcja ;)
                • edavenpo Re: Londyn - komunikacja 06.07.06, 18:44

Fakt, Oyster jest swietny, sama uzywam ;-)

Jedno zastrzezenie - Oyster nie jest akceptowany w kolei podmiejskiej wiec jesli
                  ta osoba bedzie mieszkala np gdzies gdzie najblizsza stacja to kolej to oyster
                  nie bardzo. Wiem ze Ken walczy obecnie z firmami zarzadzajacymi kolejami zeby
                  akceptowali Oyster ale na razie wciaz niestety nie.

Powiem ci ze o tym ogladaniu Londynu z autobusu nie pomyslalam a to faktycznie
                  dla odwiedzajacego atrakcja ;-) Ja autobusow nie lubie bo zalezy mi na szybkim
                  przemieszczaniu.
                  • vygotsky Re: Londyn - komunikacja 06.07.06, 23:20
                    Ja uwazam ze autobus jest OK jesli sie mieszka w 1/2 strefie i przyjezdza na
                    miesiac bo to wreszcie sporo czasu. Tylko ja wyslalabym mapki autobusowe dla
                    postudiowania - ta uproszczona i ta pelna dla centrum. Ale ja jestem fanka
                    autobusow..
        • vierablu Re: Londyn - komunikacja 08.07.06, 21:44
          > Travel card na miesiac - jest na autobus i metro, czy tlyko na metro? I ile,
          > choc orientacyjnie, kosztuje?

Autobus, metro, pociag.
          Cena zalezy od tego, ile stref bilet obejmuje. Strefa 1-3 to praktycznie caly
          Londyn bez obrzezy - 99 funtow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka