Dodaj do ulubionych

Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.01, 12:12
Newsweek donosi iż dzień przed uchwaleniem budżetu fiskus poniósł porażkę z
NSA. Otóż rozstrzygnął on iż Minister Finansów w jednym ze swoich rozporządzeń
z 15.12.1997tr bezprawnie zdefiniował co to jest mieszkanie. Urzędy posługując
się tą definicją uznały iż garaż i miejsce postojowe nie jest częścią
miaszkania i obciążył je 22 % Vatu. Jedna z firm dev. Budrex od garaży podatku
nie płacił i po 2 latach sporów NSA orzekł iż opodatkowanie garaży jest
bezpodstawne. A zatem wszyscy posiadacze garaży zakupionych po 1997r wystąpcie
do swoich devoleperów o zwrot VAT-u i o wyjaśnienie tejże kwesti.
TO NIE BĘDĄ MAŁE PIENIĄDZE.

pozdrawiam i czekam na odzew
Obserwuj wątek
    • Gość: AZ Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: 192.168.1.* 26.11.01, 14:24
      Czy to oznacza również, że 19 % wydatków na garaż można odliczać w ramach ulgi budowlanej? Mój
      Urząd Skarbowy mi na to nie pozwolił w zeszłym roku i musiałm składać korektę PiT-u D. Czy teraz
      jest szansa, że każdy Urząd Skarbowy uzna takie wyjaśnienie. Skąd wziąć treść orzeczenia NSA?
      • Gość: paweł Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.01, 15:01
        Obecnie jej poszukuję.
        Może jednak ktoś ma dostęp do orzeczenia?
        Czekamy!!!!

Gość portalu: AZ napisał(a):

> Czy to oznacza również, że 19 % wydatków na garaż można odliczać w ramach ulgi
        > budowlanej? Mój
        > Urząd Skarbowy mi na to nie pozwolił w zeszłym roku i musiałm składać korektę P
        > iT-u D. Czy teraz
        > jest szansa, że każdy Urząd Skarbowy uzna takie wyjaśnienie. Skąd wziąć treść o
        > rzeczenia NSA?

• Gość: AZ Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: 192.168.1.* 27.11.01, 16:08
          Jeśli chodzi o dostęp do orzeczenia, to nie jest to możliwe w przypadku kogoś kto nie był stroną, ale
          za jakiś czas wyrok zostanie opublikowany w jednej z gazet prawniczych. NSA na moje pytanie
          odnośnie możliwości otrzymania orzeczenia powiedziało, że w wystąpieniu (do Developera) trzeba się
          powołać po prostu na orzeczenie NSA z dnia 19.11.2001 r. sygn. akt FSA 3/01 i wyjaśnić opisowo, o
          co chodzi. Z artykułu, który ukazał się 20.11.2001 r. w Rzeczpospolitej (str. C3) wynika, że Minister
          Finansów nie miał prawa definiować pojęcia lokalu mieszkalnego i w związku z tym "...Urząd
          Skarbowy będzie musiał sam ustalić zakres pojęcia "lokal mieszkalny" prawdopodobnie sięgając w
          tym celu do ustawy o własności lokali..." z 24.06.1994 r., "... która umożliwia uznanie pomieszczenia
          garażowego za część mieszkania..." Kto ma ochotę wniknąć w tę ustawę a nie ma dostępu do LEX-a,
          niech przyśle maila pod mój adres: A.Ziembicka@nfosigw.gov.pl, a ja postaram się wysłać treść.
          • Gość: Tomek Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: 10.1.10.* 27.11.01, 17:32
            W tej ustawie garaż jest wymieniany jednym tchem za piwnicą, strychem i komórką
            jako pomieszczenie przynależne do lokalu, czyli może sie uda.
            • Gość: Pawel Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: *.bbnplanet.com 27.11.01, 17:36
              Czy miejsce parkingowe w podziemnym garazu tez sie lapie na 0% VAT ???
    • smirek Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE 28.11.01, 12:43
      Bardzo interesująca informacja! Czy to oznacza, żeobecnioe developer nie powinien naliczać 22% VAT w cenie
      miejsca garażowego? Czy ktos słyszał o przypadku, by developer obniżył cenę garażu w związku z tym
      rozstrzygnięciem NSA?
      m.
    • Gość: Dario Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: 193.150.166.* 05.12.01, 17:20
      Witam, czy ktos moze odpowiedziec mi na takie pytanie, czy powyzsze orzeczeni dotyczy rowniez "miejsca
      postojowego w podziemnej hali garażowej" ?
      Czy ktos juz wystapil do developera z pismem o zwrot VAT-u?
      Pozdrawiam
      • Gość: Wacek Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: 195.205.132.* 05.12.01, 19:18
        Moim zdaniem, jeśli już ktoś skorzysta na orzeczeniu NSA do developer. Czyż w
        Waszych umowach cena garażu (lub miejsca postojowego) nie jest zapisana w
        wielkości brutto. Niezależnie od stawki, Wasza cena jest taka sama.

Wacek
        • Gość: Aga Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.12.01, 21:02
          Gość portalu: Wacek napisał(a):

> Moim zdaniem, jeśli już ktoś skorzysta na orzeczeniu NSA do developer. Czyż w
          > Waszych umowach cena garażu (lub miejsca postojowego) nie jest zapisana w
          > wielkości brutto. Niezależnie od stawki, Wasza cena jest taka sama.
          >
          U mnie jest napisane, ze "cena btutto w wysokosci ... zl, w tym podatek VAT w
          wysokosci 22%". Moim zdaniem, jesli jest nieslusznie naliczony VAT, to podlega
          zwrotowi, my ubiegamy sie o jego zwrot u developera, a on w US.

Agnieszka

• Gość: Pawel Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: 10.48.11.* 06.12.01, 10:46
            No wlasnie mam tak samo cena +VAT. Tylko ponawiam pytanie czy dotyczy to
            rowniez podziemnych miejsc parkingowych ???
            • Gość: Wojtek Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: 213.76.175.* 06.12.01, 13:18
              Sprawa nie jest tak prosta jak nam się wydaje. Słyszałem opinie doradcy
              podatkowego. Twierdzi on, że są już dwa wyroki NSA korzystne dla nas. Jeden w
              Warszawie, drugi w Szczecinie. Podobno dla określenia właściwej stawki Vat
              istotne jest: "Treść oferty, jak i sposób ujęcia garażu w akcie notarialnym.
              Jeżeli zatem, ofertą cenową objęty jest łącznie lokal mieszkalny wraz z garażem
              i nabycie odrębne lokalu bez garazu nie jest mozliwe, to dla tej sprzedaży na
              rynku pierwotnym będzie miała zostosowanie stawka 0%. Jeżeli oferta, bedzie
              oddzielnie określała cenę lokalu i odzielnie cenę garażu, a rezygnacja z garażu
              nie powoduje utraty prawa do zakupu samego lokalu - wówczas stawka na garaż to
              7%. W przypadku gdy garaż znajduje się poza obrysem fundamentów budynku
              mieszkalnego - stawka na garaż wynosi 22%" Aktualności Rachunkowo-Podatkowe Nr
              11 (listopad 2001)

Wojtek
              • Gość: Tomek II Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: 10.1.10.* 06.12.01, 16:27
                Wojtek,
                Mozesz podać jakieś namiary na ten publikator "Aktualności Rachunkowo
                Podatkowe". Kto to wydaje? Może jest dostępne w necie?

Miłego dnia
                Tomek
                • Gość: bogdan Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: 195.205.177.* 06.12.01, 18:00
                  Powiem : że jest tutaj troche niezrozumienia , aby uporzadkować
                  powyzsze wiadomości.
                  1.Po co zgłaszać się z pismem do developera , kiedy developer z biegu
                  płaci skarbowemu 22% za garaż . Czy w tej sytuacji słusznym bedzie
                  zwrócić sie do Urzędu Skarbowego o zwrot VAT ?
                  2.Mój Urząd Skarbowy za 1999 i kolejno 2000 rok odrzucił garaż jako
                  podstawę do odliczenia ulgi budowlanej. Czy w obecnej sytuacji po
                  orzeczeniu NSA garaż można zaliczyć jako podstawę do odliczenia ulgi
                  budowlanej .
                  3.Jesli ktoś z Państwa poczynił juz kroki w celu odzyskania Vat-u
                  za garaże , bardzo proszę o podanie w jakim kierunku podjęto
                  działania , ewentualnie z jakim skutkiem.

• Gość: Wojtek Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: 213.76.175.* 07.12.01, 08:37
                  wydawcą jest Dom Wydawniczy ABC. www.abc.com.pl

Wojtek
                  • Gość: Tomek Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: 10.1.10.* 07.12.01, 09:34
                    Wojtek, dzięki za namiary.
                    A co do możliwości obniżenia stawki VAT, to zgodnie z informacją jaką uzyskałem
                    w US, to developer musi się zwrócić do US o opinię jaką stawkę VAT ma
                    zastosować. Osoba fizyczna kupująca mieszkanie nie jest stroną dla US i wątpię
                    aby próba bezpośredniego odzyskania VAT dała pozytywne rezultaty.
                    Dla developera skolei poza względami handlowymi (niższy VAT, niższa cena
                    brutto, większy popyt) to jest ryba jaka jest stawka VAT, bo i tak odprowadza
                    go w całości do US.
                    Powiem jeszcze, że mój developer zwrócił się z zapytaniem do US i uzyskał
                    odpowiedź, że na garaż obowiązuje stawka 22% i kropka. Wszelkie ardumenty
                    zostały odrzucone stwierdzeniem, że garaż może być przedmiotem samodzielnego
                    obrotu, chociaż u mnie garaż
                    • Gość: Tomek Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: 10.1.10.* 07.12.01, 09:35
                      Ooops. Pocisnęło mi się enterkiem... :^)
                      ...chociaż u mnie garaż jest w budynku, a nie jako obiekt wolnostojący.

Tomek
    • Gość: mała Re: Fiskus zwróci za garaże? WAŻNE IP: *.dialup.medianet.pl 12.12.01, 15:16
      wiadomość z podatki.onet.pl

VAT niesłusznie w garażu
      (12.12.2001)

Kilka tysięcy złotych mogą odzyskać osoby, które kupiły od firmy developerskiej
      mieszkanie z miejscem postojowym w garażu. NSA uznał bowiem, że Minister
      Finansów nie miał prawa określić definicji pojęcia "lokal mieszkalny"- ustawa o
      VAT nie dała mu do tego upoważnienia.

"Niezgodność rozporządzenia z ustawą powoduje między innymi to, że dotknięty
      taką wadą akt normatywny nie może stanowić podstawy prawnej decyzji
      podatkowej" - stwierdził sąd w uzasadnieniu wyroku.

Budrex SA nie doliczał swoim klientom 22-proc. VAT do miejsc postojowych w
      garażu, czym naraził się na konflikt z urzędem skarbowym. (...) Sprawa trafiła
      do Naczelnego Sądu Administracyjnego (NSA), który rozstrzygnął ją w składzie
      siedmiu sędziów. Świadczy to o tym, że problem był wyjątkowo trudny i
      niejednoznaczny, ale i ranga wyroku jest duża. Tym razem górą był
      developer.Kluczową kwestią w tym sporze było ustalenie, co należy rozumieć pod
      pojęciem "lokal mieszkalny", który zgodnie z rozporządzeniem ministra finansów
      jest objęty zerową stawką VAT. Fiskus sięgnął po definicję "lokalu
      mieszkalnego", zawartą w tym samym rozporządzeniu. Wynika z niego, że garaże są
      lokalami użytkowymi i dlatego przy ich sprzedaży należy stosować 22-proc.
      stawkę podatkową. "Garaże nie służą zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych i nie
      są przeznaczone na stały pobyt ludzi" - tak w NSA fiskus uzasadniał swoje
      stanowisko.Tymczasem Budrex SA powołał się na inną definicję - z ustawy o
      własności lokali, która umożliwia uznanie pomieszczeń garażowych za część
      lokalu mieszkalnego. "Miejsce postojowe w garażu jest częścią przynależną do
      lokalu mieszkalnego jako pomieszczenie pomocnicze i nie może być przedmiotem
      odrębnej sprzedaży" - wyjaśniał developer sędziom.NSA nie powiedział wprost,
      która definicja "lokalu mieszkalnego" jest prawidłowa. O przegranej fiskusa
      przesądziło to, że powołał się na definicję ministra finansów, której ten nie
      miał prawa określić. Dlaczego? Bo ustawa o VAT nie dała mu do tego
      upoważnienia. "Niezgodność rozporządzenia z ustawą powoduje między innymi to,
      że dotknięty taką wadą akt normatywny nie może stanowić podstawy prawnej
      decyzji podatkowej" - stwierdził sąd w uzasadnieniu wyroku (nr sygnatury akt -
      FSA 3/01). Teraz urząd skarbowy będzie musiał jeszcze raz rozpatrzyć odwołanie
      developera, który domaga się zwrotu swoich pieniędzy wraz z odsetkami.Choć
      wyrok NSA dotyczy indywidualnej sprawy firmy Budrex, jej śladem mogą pójść inni
      developerzy. (...)

Marek Wielgo, Marcin Musiał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka