Dodaj do ulubionych

ZWROT VATU ZA GARAZE JW CONSTRUCTION I INNI

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.01, 15:31
Newsweek donosi iż dzień przed uchwaleniem budżetu fiskus poniósł porażkę z
NSA. Otóż rozstrzygnął on iż Minister Finansów w jednym ze swoich rozporządzeń
z 15.12.1997tr bezprawnie zdefiniował co to jest mieszkanie. Urzędy posługując
się tą definicją uznały iż garaż i miejsce postojowe nie jest częścią
miaszkania i obciążył je 22 % Vatu. Jedna z firm dev. Budrex od garaży podatku
nie płacił i po 2 latach sporów NSA orzekł iż opodatkowanie garaży jest
bezpodstawne. A zatem wszyscy posiadacze garaży zakupionych po 1997r wystąpcie
do swoich devoleperów o zwrot VAT-u i o wyjaśnienie tejże kwesti.
TO NIE BĘDĄ MAŁE PIENIĄDZE.

pozdrawiam i czekam na odzew
Obserwuj wątek
    • Gość: Wersal Re: ZWROT VATU ZA GARAZE JW CONSTRUCTION I INNI IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.11.01, 15:46
      Na jakiej podstawie żądać od developera zwrotu VATu za garaże? Mamy coś co
      można by im pokazać a nie tylko przytoczyć cytat z Newsweeka?

Czy oznaczałoby to, że VAT na garaże wynosi 0%? Ode mnie developer wziął 7%.
      • Gość: paw Re: ZWROT VATU ZA GARAZE JW CONSTRUCTION I INNI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.01, 15:53
        ha.. no własnie usilnie poszukuje uchwały NSA rozmawialem z księgową z firmy
        Devoloperskiej i faktycznie coś się zdarzyło jednakże każdy Devoloper musi
        odzyskać wpierw VAT od urzędu skarbowego a nastepnie oddać go klientom. Jednakże
        polecam wysłać pisma z tym problemem do Devoloperów. Dlaczego jeden z nich nie
        zapłaci Vatu a inni oraz ich klienci tak. Ja płaciłem 22 % VATU
        Gość portalu: Wersal napisał(a):

> Na jakiej podstawie żądać od developera zwrotu VATu za garaże? Mamy coś co
        > można by im pokazać a nie tylko przytoczyć cytat z Newsweeka?
        >
        > Czy oznaczałoby to, że VAT na garaże wynosi 0%? Ode mnie developer wziął 7%.

• Gość: hello Re: ZWROT VATU ZA GARAZE JW CONSTRUCTION I INNI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.01, 12:56
      czy ktoś wie coś więcej?
      • Gość: aa Re: ZWROT VATU ZA GARAZE JW CONSTRUCTION I INNI IP: 151.10.115.* 13.02.02, 15:20
        czy wiadomo coś nowego w tej sprawie?
        • _rafi Re: ZWROT VATU ZA GARAZE JW CONSTRUCTION I INNI 13.02.02, 17:09
          Moja ulubiona firma, czyli J-WC, w której kupiłem mieszkanie twierdzi, że garaż nie jest jego częścią,
          mimo, że płaciłem bez rozdzielenia na częsć mieszkalną i garażową.

Oznacza to, że firma nie będzie zawracać sobie głowy walką z urzędem podatkowych i późniejszym
          oddawaniem mi pieniędzy za bezprawnie, jak się okazuje, pobrany vat w wysokości 22%.

Ale warto jednak zapytać w Urzędzie Skarbowym w Wołominie, czy aby firma nie postarała się już o
          zwrot tego bezprawnego podatku... zapominając o klientach...
          • Gość: p Re: ZWROT VATU ZA GARAZE JW CONSTRUCTION I INNI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.02, 23:25
            _rafi napisał(a):

> Moja ulubiona firma, czyli J-WC, w której kupiłem mieszkanie twierdzi, że garaż
            > nie jest jego częścią,
            > mimo, że płaciłem bez rozdzielenia na częsć mieszkalną i garażową.
            >
            > Oznacza to, że firma nie będzie zawracać sobie głowy walką z urzędem podatkowyc
            > h i późniejszym
            > oddawaniem mi pieniędzy za bezprawnie, jak się okazuje, pobrany vat w wysokości
            > 22%.
            >
            > Ale warto jednak zapytać w Urzędzie Skarbowym w Wołominie, czy aby firma nie po
            > starała się już o
            > zwrot tego bezprawnego podatku... zapominając o klientach...

Rafi jesteś jednak idiotą.
            Nie ma znaczenia jak dokonywałeś wpłat o charakterze lokalu decyduje konstrukcja
            prawna, która jest w akcie notarialnym, zwrot VAT-u na garaż zapewne dotyczy
            sytuacji gdy jest on wydzielony i przynależny do lokalu tzn. jest w jednej
            księdze wieczystej co lokal i nie można go oddzielić prawnie od lokalu
            (sprzedać).
            Gdy garaż jest pod budynkiem i obejmuje więcej niż jedno miejsce to kupuje się
            udział w jednym dużym garażu (np. jest 10 miejsc parkingowych to kupujesz 1/10
            udziały w lokalu garażowym) gdyż twoje miejsce nie jest lokalem bo NIE MA ŚCIAN i
            jako lokal trakowane jest to jako lokal użytkowy który będzie miał odrębną księgę
            wieczystą i który można sprzedaż nie sprzedając mieszkania i tu jest VAT.
            Nie będę pisał nic na temat miejsc parkingowych w garażach wielopoziomowych bo to
            chyba oczywiste.
            Najpierw sprawdz czego dotyczy dana sytuacja i odnieś to do własnej sytuacji.
            Ale to nie ma chyba dla ciebie znaczenia byle tylko kogoś opluć i oszkalować dla
            własnej satysfakcji
            • Gość: kp Re: ZWROT VATU ZA GARAZE JW CONSTRUCTION I INNI IP: 192.168.95.* 14.02.02, 16:36
              czesc,

a jak wg ciebie interpretowac sytuacje nastepujaca: developer postawil osiedle
              kilku domkow czteromieszkaniowych. Wkazdym budynku na poziomie gruntu sa cztery
              garaze (w obrysie budynku), ktore zostaja sprzedane jako osobny garaz (22%
              VAT). Do podpisania aktu notarialnego jeszcze troche zostalo i wolalbym zeby mi
              oddali kase (akurat koszty aktu i wpisow).
              • Gość: p Re: ZWROT VATU ZA GARAZE JW CONSTRUCTION I INNI IP: *.datastar.pl 18.02.02, 08:14
                Jeżeli każdy garaż jest wydzielony osobno, tzn. ma ściany i bramę wjazdową ( nie
                ma wspólnego wjazdu do dwóch garaży) i gmina przyjmując budynek do użytkowania i
                wydając zaświadczenie o samodzielności lokali wpisze, że do mieszkan przynależą
                garaże (nie są samodzielne) - to powinna to być przynależność opodatkowana VAT
                tak jak mieszkanie.
                Oczywiście jeżeli w zaświadczeniu będzie, że są to samodzielne lokale użytkowe
                garaże to nie ma przebacz.
                • okrus Re: ZWROT VATU ZA GARAZE JW CONSTRUCTION I INNI 11.03.02, 17:35
                  hej!
                  mojej znajomej która kupiła mieszkanie w JW Construction (gdzieś koło Teatru
                  Powszechengo na Pradze)zwrócili VAT choć musiała z nimi powalczyć !!
                  • Gość: Dorota Re: ZWROT VATU ZA GARAZE JW CONSTRUCTION I INNI IP: *.pol-nil.com.pl 13.03.02, 15:50
                    Hej,
                    Możesz przybliżyć jakieś szczegóły jak to wyegzekwowała? Ja w odpowiedzi
                    otrzymałam na razie pismo, że czekają na stanowisko i ew. zwroty z US i dopiero
                    wtedy będą oddawać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka