Dodaj do ulubionych

Budowa domu

IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 23.03.01, 18:17
Zastanawiam się nad domkiem kanadyjskim. Nie znam tej technologii i nie mam
pojęcia czy są to domy przyjazne. Może coś wiesz na ten temat, może już
mieszkasz? Warto? A może masz inną propozycję?
Dziękuję za informację!
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtek Re: Budowa domu IP: 47.9.50.* 23.03.01, 19:11
      Slyszales o tym tescie ze swiniami i trzema domami: drewnianym, z cegly i z betonu.
      Swinie na noc wybraly ten z drewna.
      Zburzono dom z drewna, swinie wyszly do tego z cegly
      Zburzono dom z cegly, swinie spedzly noc na zewnatrz, olaly beton.
      Mieszkam w takim domu i jest to bardzej przyjemne niz tradycjny dom z cegly i betonu.
      Trwalosc jest w porzadku, jedne co moze przstarszyc ludzi to ze po w prowadzenie wstapia male
      szpary na laczniu paneli suchego tynku. Jest to normale bo dom bedac lekki w konstrukcji po
      wporwadzeniu sie ludzi musi osiasc w gruncie. Tutaj jest to normalnie objete gwarancja, i szybko to
      poleruja. Domy te daja lepsza izolacje cieplna, latwiej jest robic remonty, zmieniac itp.
      Prozdowienia, Wojtek
      • Gość: Grzegorz Re: Budowa domu IP: 212.106.4.2, 212.106.0.* 30.03.01, 10:00
        Jaki jest przybliżony koszt budowy i ile taki domek może wytrzymać lat ?
        • Gość: wojtek Re: Budowa domu IP: 47.9.50.* 02.04.01, 16:12
          Koszt trudno mi okreslic, bo tu dom kupuje sie razem z dzialka. Ten sam dom kosztuje 50 tys wiecej
          w Toronto niz np w Ottawie ( cena ziemi).
          Kwestia wytrzymalosci. Bylem w domach ktore maja po 200 lat ( Kanada jako panstwo ma 140).
          Ja tez mialem te same watpliwosci wywodzac sie z cegly, pustakow i betonu( dom mich rodzicow w
          Polsce).
          Dom pod Toronto (25 km od centrum): powierzchnia 240 m2, dzialka 16 x 100 m cena ok 300 tys dol
          K.
        • Gość: GEORGIA Re: Budowa domu IP: 208.166.206.212, 204.246.3.* 05.04.01, 14:44
          Grzegorzu. Koszt wybudowania 1m2 domu w systemie lekkich konstrukcji
          szkieletowych ksztaltuje sie w Polsce w granicach 350 - 400 USD/m2 (w wysokim
          standarcie z importowanych materialow) stan bez wykonczenia tzn. bez
          podlog,bialego montazu,mebli kuchennych,glazur. Powyzsza cena nie obejmuje ceny
          dzialki, podlaczy, kosztow projektowania i pozwolen. Powyzsza cena jest cena
          wykonania 1m2 pow. calkowitej domu.Jest to cena firmy wykonawczej. Jesli taki
          dom podejmniesz sie wykonac systemem gospodarczym w takim samym standarcie
          zaoszczedzisz +/- 20% ale bedzie kosztowalo Cie strata zdrowia jak rowniez
          stracisz na jakosci. Trwalosc. Dom Georga Woshingtona wybudowano w tym systemie
          ponad 200 lat temu, stoi do dzisiaj i ma sie dobrze ajak dlugo bedzie jeszcze
          stal, tego nie wiemy. Pozdrowienia z kraju domow szkieletowych - GEORGIA USA
    • garfield Re: Budowa domu 05.04.01, 11:54
      "Kanadyjczyk" musi spełniać następujące warunki:
      * drewno musi być odpowiednie (bez sęków, wysuszone,
      zaimpregnowane lub 4-ro stronnie strugane),
      *dobry (sprawdzony) projekt,
      * ekipa montująca dom musi znać się na tym,
      * w etapie projektowania należy przewidzieć gdzie będą
      mocowane szafki itd, itp
      * wykonanie musi być bardzo dokładne, (zabezpieczenia
      przeciwwilgociowe, ocieplenie, płyty gk kładzione wg
      zasad itd
      gdy spełnisz te warunki będziesz zadowolony.
      W Polsce jest bardzo mało firm, które potrafią budować
      domy w szkielecie!
      Technologia ta wymaga b. dobrej jakości materiałów i
      dokładności wykonania! A jak wiemy jest to polską
      bolączką.
      Plusem "kanadyjki" jest fakt iz dom buduje się szybko
      i od razu po wybudowaniu można się wprowadzić.
      Ja osobiście planuję wkrótce budować dom. Po
      rozpatrzeniu za i przeciw postanowiłem budować z
      betonu komórkowego (nie YTONG, ale ten sam produkt).
      Mój brat wybudował dom z YTONGA i jest b. HAPPY ( jak
      obliczyłem inny producent kosztowąłby ok 25-30% taniej.
      Ale wybory należy dokonać samemu!
      Pozdrawiam i trzymam kciuki aby udał się nam ten
      zamiar!!!!!!

• Gość: GEORGIA Re: Budowa domu IP: 208.166.206.212, 204.246.3.* 05.04.01, 13:56
      Jesli myslisz o "kanadyjczyku" zapytaj amerykanow. Wszelkie inormacje o
      domkach wykonywanych w systemie lekkich konstrukcji szkieletowych uzyskasz
      zagladajac na strone Allmendinger.com.pl lub kontaktujac sie z firma DOMinika
      Pan Andrzej Michael 0-605 682 969 lub Pan Janusz Pieloch 0-603 697 800 Good
      luck GEORGIA USA
    • Gość: Konsul Re: Budowa domu IP: 208.165.219.131, 204.246.3.* 06.04.01, 13:13
      Dyplomaci swiata powiadaja: Na swiecie trzy najlepsze rzeczy to: Zona
      japonska, Kuchnia francuska i i i DOM AMERYKANSKI. Konsul
    • Gość: Patricja Re: Budowa domu IP: *.dsl.mindspring.com 08.04.01, 15:06
      Dziekuje Georgia za dobre informacje.
      Sprawdzilam,zgadza sie.Dom ma byc gotowy na koniec
      wrzesnia. Dom ma byc o powierzchni 139 m plus garaz.
      Dozobaczenia w pazdzierniku. Podziele sie wrazeniami. -
      -
      • Gość: Rafał Re: Budowa domu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.01, 14:21
        Jesli chcesz wybudowac dom drewniany to tylko z orginalnego drzewa
        amerykanskiego ( postoi ze 150 lat) i budoj tylko z fimami ktore maja o tym
        pojecie (najlepiej domy drewniane w USA buduja Polacy!!!).
        Nie dajcie sie orznac na cenie.Koszt domu z orginalnych materialow
        konstrukcyjnych z USA wraz z robocizną w standadzie "bez podlog i bialego
        montazu" nie powinien przekroczyc netto 350$/m2 pow.calkowitej a w wykonaniu z
        dachowka ceramiczna i elewacja frontowa z cegly klinkierowej i z kominkiem
        francuskim z obudowa nie powinien przekraczac 385$/m2.
        Koszt mojego domu w wykonaniu pod klucz nie przekroczyl 430$/m2 przy bardzo
        wysokim standardzie materialow wykonczeniowych.
        Paradoks : koszt materialow konstrukcyjych z USA z transporem, clem i watem byl
        30% mniejszy niz materialow polskich gorszych konstrukcyjnie.
        Budujac dom drewniany z paneli robionych w fabryce 9np.UNIBUD PODLASKI placisz
        dodatkowo za transport elementow i koszty dodatkowe dla ludzi zatrudnionych w
        fabryce domow.
        W USA sprobowli i dawno odeszli od budowy domow panelowych bo koszt czlego domu
        jest drozszy o ok.30% w stosunku do domu budowanego metoda tradycyjna.
        Jeszcze jeden paradoks .Koszt wybudowania takiego samego domu drewnianego
        budowanego w USA jest nizszy niz w Polsce.

Pozdrawiam przyszlych inwestorow i dajcie sie nabic w butelke.
        • Gość: Patricja Re: Budowa domu IP: 165.121.44.* 24.04.01, 10:58
          Pytanie do Rafala. Jaka elewacje i jaki rodzaj pokrycia dachowego
          zastosowales na swojm domu
        • Gość: Patricja Re: Budowa domu IP: *.dsl.mindspring.com 06.05.01, 02:03
          Rafal.
          Czekam na odpowiedz na zadane pytanie.
        • adula22 Re: Budowa domu 07.08.02, 00:55
          Panie Rafale proszę o adres tej firmy która buduje te domy. Renata
    • Gość: zdrowy Re: Budowa domu IP: *.fccj.cc.fl.us 11.04.01, 00:28
      od pieciu lat mieslkam w domu szkieletowym. wyleczyl mnie ten dom z "reumatyzmu
      murowanego". polecam budowanie amerykana nie buduj z firma, ACCORD' Sp. z
      OGRANICZONA odpowiedzialnoscia. ograniczeni to oni napewno sa a budowanie na
      AKORD to my znamy z okresu PRL

zdrowy
    • Gość: Widok 9 Re: Budowa domu-DAJCIE NAMIARY IP: 195.117.228.* 11.04.01, 13:36
      DAJCIE NAMIARY na DOBRĄ firmę w Polsce, budującą domy szkieletowe. Wszyscy
      wiemy, że domy amerykańskie, kanadyjskie czy skandynawskie są doskonałe. Ale
      nadal nie znam DOBRYCH polskich budowniczych takich domów.
      • Gość: Georgia Re: Budowa domu-DAJCIE NAMIARY IP: *.camden.tds.net 11.04.01, 15:20
        DOBRA firma budujaca domy w konstrukcji szkieletowej na terenie Warszawy i
        okolicach. Firme ktora polecamy to: "DOMINIKA" Plac Czerwca 76r. nr3 - 02-495
        Warszawa tel. biuro - 22 - 667624 Wlasciciel P. Janusz Pieloch 0-603 697 800
        lub P. Andrzej Michael tel. 0-605 682 969. Zobacz zrealizowane przez ta firme
        domy - polecam. Georgia
      • Gość: Patricja Re: Budowa domu-DAJCIE NAMIARY IP: *.dsl.mindspring.com 12.04.01, 01:00
        A ja postawilam na DOBRA firme ALLMENDINGER - PROJEKT z LODZI Telefon no.
        (42) 639 5050 Biro firmy przy ul.Lakowa 11. Prosze kontaktowac sie z Panem
        Jaskolskim Andrzej tel. kom. 501 230 303. Firma posiada strone w Internecie
        Allmendinger.com.pl Posiadaja rowniez dom modelowy w skielecie (jeszcz nie
        ogladalam) Who is better? Who knows... Kto dozyje ten zobaczy... Patricja
        • Gość: ALLO Re: Budowa domu-Dom do obejrzenia IP: *.unregistered.formus.pl 12.04.01, 13:02
          Dziękuje Giorgi za podanie kontaktu do naszj firmy www.allmendinger.com.pl i
          zapraszam wszyskich do jej obejrzenia. Chętnych do zobaczenia domu w szkielecie
          ogrzewanego pompą ciepła zapraszam do Łodzi. Proszę o kontakt
          allobudowa@allmendinger.com.pl. z poważaniem ALLO
          • Gość: Dominika Re: Budowa domu-Dom do obejrzenia IP: 212.45.241.* 12.04.01, 13:36
            Widziałam na Maltańskiej dom w konstrukcji szkieletowej - życzę aby wszystkie
            domy tak wyglądały. Polecam. Budowała go firma Allmendinger (Łąkowa 11) już tu
            wspominana. Pozdrawiam.
    • Gość: Strzelec Re: Budowa domu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.04.01, 18:50
      Decyduj sie na "kanadyjczyka" a właściwie "amerykanina" o ile bedziesz mial
      dostep do sprawdzonego, dobrego jakościowo drewna pochodzącego najlepiej z USA.
      Tam wiedzą od lat jak takie drewno przygotowac.
      Jak bedziesz chcial adres firmy, z ktorej w latach 1994-1997 sprowadziliśmy
      materiał na budowe 14 domów - daj znać !
      • Gość: georgia Re: Budowa domu IP: *.camden.tds.net 18.05.01, 21:13
        • Gość: Patricja Re: Budowa domu IP: *.dialup.mindspring.com 27.05.01, 11:44

Przykro mi z powodu zajsci z prezesem Ja pracuje z firma ALLMENDINGER
          polecona przez Ciebie i jestem z nich zadowolona Polecam ta Firme innym
          Patrz strona w iternecie www.ALLMENDINGER.com.pl
          • Gość: patricja Re: Budowa domu IP: *.dsl.mindspring.com 17.06.01, 22:24

Cisza od polowy maja,to naprawde zapasc w
            budownictwie, co Pan na to Panie Ministrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka