Dodaj do ulubionych

Osada Króla Jana - szukamy sąsiadów ..

• Gość: NBP Re: CHF Catasrofic IP: *.messagelabs.net 22.10.08, 13:21
      No to kto wziął kredyt w CHF niech przerwie wykańczanie , dobra rada
      spac na materacu bo raty wzrosną. Oj siedzieje
      • mail7 Re: CHF Catasrofic 22.10.08, 15:32
        co za wspaniala rada...raaaaaany...
      • Gość: Dan Re: CHF Catasrofic IP: 213.69.142.* 22.10.08, 16:40
        to ja mam kolejna blyskotliwa uwage: kto wzial kredyt w CHF niech do
        szefa po podwyzke uderza albo szuka lepszej pracy ;)))

ale to zart z serii tych czarnych, przepraszam. Sam mam we frankach
        wiec nie pozostaje mi nic innego jak zachowac poczucie humoru ;)
        • mail7 Re: CHF Catasrofic 23.10.08, 10:39
          albo, albo... lepsze mam.... niech wynajmie mieszkanie komus
          innemu :-)))))
          podejrzewam, ze wiekszosc ma we frankach...
          • Gość: Dan Re: CHF Catasrofic IP: 213.69.142.* 23.10.08, 16:58
            tak a sam niech sie wyprowadzi do malej kliteczki w malym
            miasteczku, zeby ciac koszty... to ma sens ;)
            • Gość: gość Re: CHF Catasrofic IP: *.messagelabs.net 24.10.08, 06:59
              Dan czy uważasz swoje 80 siąt kilka metrów że to dużo????? Oj chyba
              Ty nie widziałeś dużego mieszkania:)
              • Gość: Dan Re: CHF Catasrofic IP: 213.69.142.* 24.10.08, 09:57
                nie uwazam, a napisalem tak gdzies? a poza tym nie mam 80 m ;)
                • mail7 Re: CHF Catasrofic 27.10.08, 17:39
                  ojej no Dan po prostu kazdy z nas czuje, przez ekran monitora, jak
                  bardzo przechwalasz sie swoim mieszkaniem ;-)))
                  • Gość: Dan Re: CHF Catasrofic IP: *.eranet.pl 28.10.08, 00:50
                    ?!
            • Gość: X Re: CHF Catasrofic IP: *.messagelabs.net 28.10.08, 11:48
              Oj Dan tak widzę że chyba mieszkałeś w małej kliteczce może nie w
              małymmiasteczku tylko w Warszawie i teraz czujesz swoją "wyższość"
              jak patrzysz na obce numery:)
              • Gość: Dan Re: CHF Catasrofic IP: 213.69.142.* 28.10.08, 12:59
                bardzo chcialby zrozumiec wasz punkt widzenia oraz posty, ktore
                piszecie ale nie moge powiazac ich tresci, z ktorymkolwiek z moich
                wpisow? nie mam pojecia o co wam chodzi ale zakladam, ze musialem
                was w jakis sposob urazic. Jezeli tak w istocie jest to przepraszam
                szanownych sasiadow.
                • Gość: Sabina Re: CHF Catasrofic IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 28.10.08, 14:49
                  ja się tak z boczku przyglądam powyższej wymianie zdań i ....
                  zgadzam się z Dan'em :)

szczerze mówiąc nie zauważyłam żeby się w jakiś sposób "wywyższał"
                  albo przechwalał

może to taki rodzaj pierwszych potyczek sąsiedzkich ;)

pozdrawiam wszystkich :)
                  • Gość: XL Re: skrzynki pocztowe i adres IP: *.mobile.playmobile.pl 29.10.08, 21:25
                    Witam sąsiadów, czy może Ktoś z Państwa zna szczegóły dotyczące
                    naszego konkretnego adresu pocztowego i czy jest możliwość meldunku
                    a przede wszystki przekierowania poczty? Tylko widze mały problem
                    BRAK SKRZYNEK POCZTOWYCH NA KLATKACH. Czyżby nasz deweloper
                    zapomniał? Planuję z 2 listopada się wprowadzić, ale opieszałość
                    dewelopera przeraża mnie! Jakie Państwo macie wrażenia!
                    • Gość: lokatorka Re: skrzynki pocztowe i adres IP: *.mobile.playmobile.pl 29.10.08, 21:34
                      Skrzynek nie ma, adres Olbrachta i ponoć nr 112 ale kto to dokładnie
                      wie, nikt nie raczył oficjalnie poinformować, a poza tym brak
                      miejsca aby zaparkowac samochód - no i jeden z ochroniarzy -
                      blondyn - cholernie miły gość, prawie policmajster - pyta grzecznie
                      do kogo i ze nie może wpuścić bo nie! Ludzie mam nadzieję że
                      wspólnota zrobi porządek!
                      • Gość: Dan Re: skrzynki pocztowe i adres IP: *.eranet.pl 29.10.08, 23:28
                        skrzynek faktycznie nie ma ale adres to 112a dla budynku A oraz 112 dla B kod
                        01-373. Co do tej ochrony zgadzam sie, chetnie doloze troche wiecej ale niech to
                        beda normalni ludzie.
                        A czy ktos wie kiedy garaz zostanie oddany do uzytku?
                        • Gość: MS Re: skrzynki pocztowe i adres IP: 81.171.155.* 30.10.08, 08:56
                          podobno piloty do szlabanu i bramy juz sa, co do ochrony to tez mam
                          zastrzezenia, szczegolnie do jednego Pana co lache robi ze szlaban
                          otworzy albo ze wogole wpusci do domu.
                          Nie podoba mi sie tez ten podjazd z betonu ktory zaraz sie pokruszy!

Tez jestem za UPC.
                          • Gość: DD Re: skrzynki pocztowe i adres IP: *.messagelabs.net 30.10.08, 09:43
                            Reasumując posty z ostatnich dwóch dni to potwierdzam :
                            adres do korespondencji to Jana Olbrachta 112A - dla budynku A
                            oraz 112 dla budynku B . Kod pocztowy 01-373.
                            Informację uzyskana od dewelopera jest następująca: skrzynki zostały
                            już wcześniej zamównione jednak ze względu na masową wymianę
                            skrzynek w całej Polsce na tzw . europejski standard trzeba kilka
                            tygodni poczekać. Przychgodząca poczta ( oprócz awizo) będzię
                            doręczan do biura dewelopera.
                            PILOTY do GARAŻU- wydawanie pilotów do garażu rozpoczęło sie już
                            wczoraj i będzie kontynuowane dzisiaj. Razem z pilotami wydawane
                            będa klucze do drzwi wejściowych do garażu jak również telefony (
                            nie zależnie czy ktoś będzie korzystał z TP SA czy nie , telefony sa
                            free).
                            DOMOFONY- w części mieszkań mogą nie działać domowfony , po próbie
                            wybrania lokalu w mieszkaniu nie odzywa się domofon. Problem tkwi w
                            tym że były ustawione na tzw. numery budowlane które mieliśmy
                            wcześniej. Aby zmienić na aktualny nalezy wezwać administratora od
                            domofonu i w mieszkaniu w aparacie przełoży/ doda zworki i wszystko
                            funkcjonuje.
                            TV/INTERNET/TELEFON : STAN GŁOSÓW NA UPC NA DZIEŃ 30 listopada
                            3/111 ciągle mało. musi być 56 aby zacząć rozmawiać z
                            administratorem i UPC :)
                            • Gość: Nar Re: skrzynki pocztowe i adres IP: *.flashnet.pl 30.10.08, 19:18
                              Hej, ja także jestem za UPC. TP SA nie ma dobrej opinii, wystarczy przeszukać
                              fora internetowe, aby się o tym przekonać.
                            • mail7 oddaje glos na UPC 30.10.08, 19:19
                              • Gość: DD głosowanie upc IP: *.messagelabs.net 31.10.08, 06:43
                                No to sumując dotychczasowe wypowiedzi mam 5/111. Czekamy dalej kto
                                za
                                • Gość: DD Re: głosowanie upc IP: *.messagelabs.net 31.10.08, 10:14
                                  No to jest już 6/111
                                  • Gość: lokator pomieszczenia gospodarcze w garażach IP: *.messagelabs.net 04.11.08, 14:15
                                    czy ktoś wczesniej dostał jakąkolwiek informacje na temat
                                    pomieszczeń gospodarczych w garażach. Bo przed chwilą Novum wysłało
                                    pismo z informacja że zostało tylko jedno pomieszczenie . Co z
                                    innymi pomieszczeniami, czy zostały już bez wiedzy pozostałych
                                    lokatorów sprzedane po cichu, czy będą do wspólnego użytku . Czy
                                    ktos ma informację .
                                    • Gość: gość Re: pomieszczenia gospodarcze w garażach IP: 83.238.108.* 04.11.08, 14:37
                                      Pamiętam zapewnienia developera, że będą pomieszczenia przeznaczone
                                      do wspólnego użytku. No,ale może z upływem czasu to zapewnienie się
                                      zdezaktualizowało???
                                      • Gość: DD Re: pomieszczenia gospodarcze w garażach IP: *.messagelabs.net 04.11.08, 15:49
                                        Z informacji jakie udało mi się uzyskać od developera to wszystkie
                                        pomieszczenia zostały zagospodarowane na potrzeby techniczne i
                                        gospodarcze ??? Pytanie jest po co tyle pomieszczeń. Pod każdymi
                                        schodami jest jedno pomieszczenie. A co maja zrobić młode mamy z
                                        wózkami, a jak widac będzie ich przybywało, co z rowerami itd.
                  • mail7 Re: CHF Catasrofic 30.10.08, 19:07
                    raaany Dan - ja Cie strasznie przepraszam moj post to byl zart, bo
                    totalnie nie zrozumialam wypoweidzi (zreszta tak jak Ty) jakiegos
                    goscia czy jak mu tam bylo. tej wypowiedzi o 80 metrach, tez nie
                    zauwazylam ze kiedykolwiek pisales o wielkosci swojego mieszkania
                    dlatego zazartowalam, ze sie przechwalasz :-)z forum jest jak z
                    komunikatorami - strasznie bezuczuciowe, mysle, ze stad sie biora
                    rozne niedomowienia ;-)
                    • Gość: AM Re: CHF Catasrofic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.08, 08:57
                      są już skrzynki pocztowe
                      • Gość: P skrzynki, adres, UPC IP: *.onboard.pl 31.10.08, 09:46
                        Potwierdzam - sa juz skrzynki na listy.

Też oddaję głos na UPC. Ale sądzę, że nie ma co liczyć na to, że wszyscy mieszkańcy przeglądają to forum. No i chyba nie wszystkie mieszkania są sprzedane, nie jestem pewien, czy na parterze w ogóle jest coś sprzedane. :) Myślę, że jest nas tutaj około 10-15 aktywnych forumowiczów i trochę obserwatorów.

A co do adresu. Czy nie jest to po prostu Olbrachta 112, bez A albo B? Sądziłem, że stąd właśnie zmiana numeracji lokali na lokale od 1 do 111.
                        • Gość: DD Re: skrzynki, adres, UPC IP: *.messagelabs.net 31.10.08, 10:16
                          Odnośnie numeracji to niestety nie. Patrząc od bramy budynek po
                          lewej to 112 budynek po rpawej to 112A. Numery od 1 zaczynaja sie od
                          budynku 112A a kończa na 111 w budynku 112. Dlaczego tak ? Pewnie
                          przy zgłaszaniu walnął się administrator
                          • Gość: XL Re: skrzynki, adres, UPC IP: 89.108.219.* 11.11.08, 10:11
                            Przydałoby się jeszcze oznaczenie budynków na zewnątrz oraz na
                            klatkach schodowych, kto na boga trafi pod numer 44 jeśli zacznie od
                            budynku A ???? Podjazd jest super - już wystają druty - mam nadzieję
                            że pierszy kto przebije oponę będzie samochodów KUBIAKA lub
                            DOMAGAŁY! Wreszczie ktoś wpadnie na pomysł obniżenia krawężnika a
                            nie prowizorka w stylo zostało trochę zaprawy murarskie to zróbmy
                            podjazd! Fachowcy !!!!!!!!!!!
                            • Gość: P Re: skrzynki, adres, UPC IP: *.onboard.pl 12.11.08, 09:16
                              Jest oznaczenie na kazdych drzwiach wejsciowych do klatki schodowej. Nazwa klatki (kolejna litera alfabetu) i nr lokali znajdujacych sie w danej klatce.
                              • Gość: gal anonim fakturyod NOVUM - własciwie za co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 20:44
                                juz drugi raz dostaje od novum fakture do zapłacenia - policzona ryczałtowo -
                                ilosc metrów x 5,74zł
                                za pierwszym razem to było za pare dni w miesiacu - wiec nie było dużo
                                zapłaciłem, ale teraz za cały miesiąc to juz ponad 400zł do zapłacenia... a
                                mieszkanie przez cały miesiąc używane było przez 5 dni - fachowiec układał
                                posadzke... ile on mógł uzyć prądu i wody ??
                                czy oni mają prawo nam wyliczać te opłaty tak z księżyca... kłócił się już ktoś
                                z nimi o to ?
                                • Gość: XMAN Re: fakturyod NOVUM - własciwie za co? IP: *.messagelabs.net 17.11.08, 08:28
                                  A podpisywałeś papier że się na to zgadzasz? Jak tak to nie miej
                                  pretensji. Mogłeś poczekać do podpisania aktu notarialnego,
                                  założenia liczników itd. itp i wtedy byś płacił licznikowo nie
                                  ryczałtowo.
                                • przemo1435 Re: fakturyod NOVUM - własciwie za co? 26.09.14, 15:56
                                  Wiele firm rejestruje się w jakiś małych miejscowościach ze względu na niższe podatki za prowadzenie działalności gospodarczej - to a propose tego że firma jest "zarejestrowana w szczerym polu" jak się da przeczytać na tym forum. Naprawde nie słyszałeś o tej praktyce? A co do oszustw - należy czytać umowę tam jest wszystko wytłuszczone, ja podpisałem z novum, po zapoznaniu się z treścią doszedłem do wniosku że rachunki będę płacił niższe i tak jest w istocie.
                                  • kendo333 Re: fakturyod NOVUM - własciwie za co? 30.09.14, 23:30
                                    Ja jak zmieniałem dostawcę prądu wybrałem novum - przyszli do mnie ich przedstawiciele i przedstawili ofertę któa pozwoliła mi zaoszczędzić. nie wiem skąd bierze się ten hejt na nich w sieci.
                                    • karoli.na886 Re: fakturyod NOVUM - własciwie za co? 17.10.14, 12:08
                                      A długo juz jestem w Novum? skąd hejt? A może konkurencja?
                                      • kendo333 Re: fakturyod NOVUM - własciwie za co? 20.10.14, 10:40
                                        Bardzo możliwe że konkurencja. Ja teraz rozważam dokupienie pakietu z usługą telekomunikacyjną. Z umowy i oferty wychodzi mi że będę oszczędzał jescze więcej.
                                        • karoli.na886 Re: fakturyod NOVUM - własciwie za co? 30.10.14, 10:18
                                          A chodzi ci o tel stacjonarny czy kom? A dowiadywałeś się czy też jest oferta indywidualna
                            • Gość: MS Re: skrzynki, adres, UPC IP: 81.171.155.* 17.11.08, 17:32
                              Jakis czas temu pisalem ze ten podjazd miesiaca nie wytrzyma i tak
                              sie stalo. Sam pomysl wylania betonu na asfalt jest delikatnie
                              mowiac nietrafiony. Poprostu robota wykonana na odwal sie! A teraz
                              pozostaje czekac kto pierwszy przebije opone.
                              pzdr
                              • mail7 Re: skrzynki, adres, UPC 17.11.08, 17:56
                                (...)
                                > Jakis czas temu pisalem ze ten podjazd miesiaca nie wytrzyma i tak
                                > sie stalo.
                                (...)

PROROK JAKIS CZY CO??? :-)))))
                                • Gość: gość Re: skrzynki, adres, UPC IP: *.eranet.pl 17.11.08, 20:53
                                  Ja trochę z innej beczki- czy ktoś z sąsiadów już może podpisał akt
                                  notarialny. Akty notarialne miały być podpisywane od 15 listopada -
                                  wg, informacji przekazanych przez developera.
                                  • Gość: AM Re: akt notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.08, 08:45
                                    narazie cisza
                                    • Gość: anbd Re: akt notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.08, 10:51
                                      Dowiedziałam się ostatnio, że pierwszy akt ma być podpisany 22
                                      listopada. W kancelarii, którą wybrali, liczą na wydajność 8 - 12
                                      aktów dziennie.
                                      • Gość: gość Re: akt notarialny IP: 83.238.108.* 18.11.08, 13:23
                                        Dzięki za info. Taka liczba aktów dziennie to niezły przerób.
                                        Ciekawe jak będzie w praktyce.
                                        • Gość: Sabina Re: akt notarialny IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 25.11.08, 09:09
                                          Witam,
                                          a ja tak troszkę z innej beczki ;) - co sądzicie drodzy sąsiedzi o
                                          schodach na klatkach ? - orła można wywinąć takiego, że ho ! śliskie
                                          są niemiłosiernie ... może jest jakiś sposób na to żeby jakoś temu
                                          zaradzić ?
                                          Pozdrawiam
                                          • Gość: an paski antypoślizgowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 12:05
                                            Są takie paski antypoślizgowe, jakby z papieru ściernego, które się
                                            nakleja przy krawędzi stopnia. Jak się poszarpią, to można wymienić.
                                            Zamierzam wnioskować o nakjlejenie takich, jak tylko nadarzy się ku
                                            temu okazja.
                                            • Gość: Sanina Re: paski antypoślizgowe IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 25.11.08, 14:12
                                              hmmm... tylko do kogo powinniśmy to zgłaszać ? do administratora czy
                                              jeszcze do Novum ?
                                              • Gość: AM Re: paski antypoślizgowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 14:09
                                                ja uważam, że schody nie są wcale śliskie i w dodatku ładnie
                                                wyglądają, raczej nie chciałabym jakiś papierowych pasków. Ale to
                                                jest tylko moje skromne zdanie
                                                • malina_79 Re: paski antypoślizgowe 26.11.08, 18:23
                                                  Moje zdanie jest takie samo, AM. Paski są papierowe i na kleju,
                                                  zgadza się? Jak długo coś takiego może się utrzymać na stopniu? Dwa
                                                  dni? Będziecie to wymieniać kilka razy w tygodniu? Nie sądzę...
                                                  Dajmy sobie z tym spokój, bo to ani ładne ani praktyczne nie będzie.
                                                  Polecam obuwie na skórzanej podeszwie ;)
                                                  • qwerty32 zimno :( 26.11.08, 21:40
                                                    Też myślę, że schody są ok. Może trochę śliskie, ale taki materiał i
                                                    nic się z tym nie da zrobić. Papierowe paski na tych schodach to
                                                    raczej kiepski pomysł. Natomiast to co mnie wkurza, to to, że
                                                    właśnie - nie po raz pierwszy - wyłączyli ogrzewanie i kaloryfery są
                                                    praktycznie zimne.. A może tylko u mnie na górze ciepło nie
                                                    dochodzi?
                                                  • Gość: DD Re: zimno :( IP: 89.108.200.* 26.11.08, 22:20
                                                    upss.. a to ciekawe, sprawdź czy wszystkie zawory na klatce są poprawnie
                                                    odkręcone, jeżeli tak to sprawdź czy są zdjęte blokady w termoreguratorach przy
                                                    grzejnikach, jak to wszystko jest spełnione musi grzać nie ma mocnych :) U mnie
                                                    na pocżatku było podobnie a teraz jak odkręce na piatkę to nie można dotknąc sie
                                                    do grzejnika
                                                  • qwerty32 Re: zimno :( 26.11.08, 23:46
                                                    blokady zdjęte - grzejniki na piątkę i ledwo grzeją. Faktycznie,
                                                    wczoraj były gorące, ale nie dziś.. na klatce wszystkie zawory
                                                    odkręcone poprawnie, grzejniki na klatce też ledwo ciepłe.. Czyli
                                                    krótko mówiąc - przykręcili kurek..

Co do godzin walenia młotem udarowym w ścianę, to rzeczywiście jest
                                                    przegięcie. Mogę to przeboleć codziennie jak wracam z pracy, w każdy
                                                    weekend i każde święto. Ale nie w nocy.
                                                  • Gość: P Re: zimno :( IP: *.onboard.pl 27.11.08, 10:23
                                                    I u mnie zimno (budynek B). Podobno w budynku A jest duzo cieplej, niz w budynku B.
                                                  • Gość: gość Kradzież w garażu IP: *.messagelabs.net 27.11.08, 23:29
                                                    No to mamy pierwszy incydent , włamano się do samochodu i skradziono
                                                    nawigację GPS i gdzie w garażu pod naszymi mieszkaniami, które
                                                    powinny być bezpieczne. Nie sadzę aby to był ktos z właścicieli
                                                    mieszkań , tylko raczej chciwy i tutaj brzydko nazwę "robol" dla
                                                    którego GPS za kilka stóek to szczyt marzeń i przedmiot jakim może
                                                    pochwalić się na wsi , że był w Warszawie i kupił sobie NAVI.
                                                    Calkiem zasadne jest w takim wypadku rejestracja osób
                                                    wchodzących "obcych" łacznie z numerem dowodu osobistego na bramie
                                                    głównej, godzina wyjścia , wejścia. Łatwo byłoby dojśc kto z obcych
                                                    był w danym czasie, a tak bramka zawsze jest otwarta , do grażów
                                                    praktycznie kazdy może wejśc z ulicy !!!!. Nie rozumiem dlaczego nie
                                                    zamontowano tzw. klamek jednostronych tzn. od strony klatki gałka (
                                                    możliwe otwracie tylko przy pomocy klucza ) , a wyjście shcodami z
                                                    parkingu tradycyjna klamka . Z tego co wiem takie coś jest
                                                    dopuszczone przez straz pożarną jak prawidłowe rozwiązanie w
                                                    przypadku ewakuacji. Może tym tematem trzeba byłoby sie głębiej
                                                    zająć. NIe jest to wielki koszt , a żaden obcy czy "robol" nie
                                                    będzie się wałęsał po parkingu.
                                                  • qwerty32 Re: Kradzież w garażu 28.11.08, 00:01
                                                    Rozumiem Twoją złość i przykro mi z powodu kradzieży. Ale z tą
                                                    rejestracją osób wchodzących i spisywaniem numerów dowodów trochę
                                                    przesadziłeś. Pomijając, fakt, że jest to wątpliwe od strony prawnej
                                                    (Panowie z ochrony nie są raczej przedstawicielami upoważnionych do
                                                    legitymowania obywateli służb), myślę że Twoja i moja rodzina oraz
                                                    przyjaciele czuliby się niezręcznie, gdyby legitymowano ich za
                                                    każdym razem, gdyby nas odwiedzali. Jest prostsze wyjście: furtka z
                                                    domofonem. Jej "sforsowanie" oznacza, że każdy na terenie osiedla
                                                    nie jest już obcym, ale gościem zaproszonym przez mieszkańców. Jeden
                                                    warunek - powinna być zamknięta, a ostatnio nie jest. A kradzież
                                                    trzeba wyjaśnić tak, czy inaczej..
                                                  • Gość: gość Re: Kradzież w garażu IP: *.messagelabs.net 28.11.08, 02:12
                                                    Nie bardzo się zgodzę że spisywane z dowodów nie jest zgodne z
                                                    prawem. W wielu biurowcach w Warszawie tak jest robione i nikt
                                                    nikomu łaski nie robi jak chcesz to wchodzisz i pokazujesz dowód jak
                                                    nie to nie i idź do domu taka jest zasada.
                                                  • qwerty32 Re: Kradzież w garażu 28.11.08, 09:49
                                                    w Polsce mamy 12 służb, które mogą legitymować obywateli i nie
                                                    należy do nich ochrona budynków. Spisywanie z dowodów jest jeszcze
                                                    bardziej wątpliwe, bo dodatkowo łamiesz przepisy o ochronie danych
                                                    osobowych. To że tak dzieje się w biurowcach nie oznacza, że
                                                    wszystko lege artis. Poza tym - piszesz o biurowcach, a my nie
                                                    mieszkamy w biurowcu...
                                                  • Gość: AM Re: Kradzież w garażu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.08, 11:27
                                                    Powinna być zamykana brama przed szlabanem i furtka wejściowa.
                                                    Ukraść nie musiał robotnik, tylko każdy, bo każdy może wejść na
                                                    teren osiedla, wystarczy powiedzieć, że idzie do jakiegoś mieszkania
                                                    i sprawa załatwiona
                                                  • Gość: gość Re: Kradzież w garażu IP: *.messagelabs.net 28.11.08, 22:49
                                                    To fakt że każdy może wejść , dzisiaj widziałem bramka była
                                                    zamknięta ale gość niestety budowlaniec wchodził obok szlabanu. Nikt
                                                    z ochrony nie zwrócił uwagi. Nasuwa się pytanie czy ochrona jest
                                                    zasadna skoro i tak wchodzi każdy kto chce. Dla przykładu na jednym
                                                    z pobliskich osiedli kiedyś pomyliłem się we wstukiwaniu numeru
                                                    mieszkania do znajomych , dwa razy i coś sie pokręciło, natychmiast
                                                    był ochroniarz z pytaniem Pan do kogo, prosze poczekać zadzwonie i
                                                    sprawdzę czy osoba jest w domu a tutaj nic kto chce to idzie.
                                                  • Gość: gość Re: Kradzież w garażu IP: *.messagelabs.net 28.11.08, 22:53
                                                    zapomniałem dodać że dodatkowym rozwiązaniem powinny być kamery w
                                                    garażach no i dwulufka na wyposażeniu mieszkańca, jak zobaczy że coś
                                                    jest podejrzanego w sumie to obcy będzie na terenie prywatnej
                                                    posesji to będzie można odpalić i po kłopocie
                                                  • wawerka2 Re: Kradzież w garażu 28.11.08, 23:48
                                                    możemy też wprowadzić patrole sąsiedzkie i umieścić na terenie ze
                                                    cztery wieżyczki strzeleckie. Ogrodzenie się pociągnie drutem
                                                    kolczastym i nawet mysz się nie przeciśnie.
                                                  • Gość: gosc Re: Kradzież w garażu IP: *.messagelabs.net 29.11.08, 02:15
                                                    I myśle że pomysł wawerki zasługuje na wyróznienie. Trening u
                                                    naszych dziadków by sie wzieło , w sumie na wieżyczkach stali :)
                                                  • Gość: AM Re: Kradzież w garażu IP: 81.171.155.* 01.12.08, 09:15
                                                    A moze dookola osiedla zrobic fose i most zwodzony, a w wodzie by
                                                    plywaly krokodyle????

A tak powaznie, to przede wszystkim trzeba pilnowac by furtka byla
                                                    zawsze zamknieta.
                                                  • Gość: DD Re: Kradzież w garażu IP: *.messagelabs.net 01.12.08, 15:24
                                                    I co z tego, że furtka zamknięta , fakt z dnia dzisiejszego godzina
                                                    ok 11.00. Furtka zamknieta , a mimo to panienka z facetem przechodzi
                                                    koło szlabanu który tez jest zamkniety , bo istnieje taka możliwość.
                                                    Fakt gdyby miała wymiary amerykańskie to by się nie zmieściła , no
                                                    ale pewnie była Polką .
                                                  • Gość: MS Re: Kradzież w garażu IP: *.gprs.plus.pl 01.12.08, 22:23
                                                    Jezeli ktos nie wchodzi przez furtke na osiedle tylko sie przeciska
                                                    obok szlabanu lub przeczolguje sie pod nim to Pan ochroniarz
                                                    powinien na to zareagowac.
                                                  • Gość: anbd Wchodzenie na podwórko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.08, 12:35
                                                    Przyznaję się - szkoda mi czasu na klepanie kodu w furtkę. Brak mi
                                                    do tego przekonania, skoro jest obok szlabanu miejsce, gdzie mogę
                                                    swobodnie przejść. A strażnicy mnie już znają. Czy mają mnie
                                                    ochrzaniać w imię zasady, że to furtka służy do przechodzenia? Chyba
                                                    byłoby im głupio się czepiać, bo co to komu szkodzi?
                                                  • Gość: P Re: Wchodzenie na podwórko IP: *.onboard.pl 03.12.08, 09:55
                                                    A według mnie, właśnie furtka służy do przechodzenia. Gratuluję szczupłej sylwetki, jeśli możesz swobodnie przejść obok szlabanu. A dlaczego by nie skakać przez szlaban, albo przechodzić przez płot? W końcu wstukanie tych kilku cyfr, żeby otworzyć furtkę, to taka strata czasu!!!
                                                  • mail7 Re: Kradzież w garażu 02.12.08, 17:28
                                                    mimo, ze nic konstruktywnego nie wniose do dyskusji (no moze jedynie
                                                    komentarz, ze moooze kamery w garazu to nie jest zla mysl) to
                                                    chcialam odniesc sie do pierwszej, w tym temacie,
                                                    wypowiedzi "goscia". podejrzewam, ze to wlasnie On zostal
                                                    okradziony, ale mimo wszystko sposb wyrazania sie o osobach
                                                    pracujacych przy wykanczaniu mieszkan czy tez osiedla to dla mnie
                                                    jakis szczyt braku kultury, wychowania itd., naprawde baaadzo daleko
                                                    mi do idealu, ale nawet mi by takie wypowiedzi do glowy nie
                                                    przyszly! czlowieku zastanow sie troche! poza tym podejrzewam, ze
                                                    czesc z tych osob na tych swoich "wsiach" ma duuuzo lepsze domy niz
                                                    my mieszkania i stac je na swoja wlasna nawigacje ;-/

P.S. aaaa no i oczywiscie zgalaszam sie na ochotnika do wiezyczki
                                                    strazniczej :-)))
                                                  • Gość: Mieszkanka Bloku 1 Re: Kradzież w garażu IP: 89.171.221.* 06.01.09, 11:12
                                                    Mojemu pracownikowi odcieto antene CB radia 15 grudnia. Na moj mail
                                                    wyslany do developera do dnia dzisiejszego nie otrzymalam
                                                    odpowiedzi. NIe tego oczekiwałam płacąc 25 tyś za miejsce
                                                    parkingowe. Dla Novum zdaje się to nie być jednak najmniejszym
                                                    problemem...
                                            • seb-gel Re: paski antypoślizgowe 03.02.15, 00:53
                                              naklejana taśmy antypoślizgowe są zazwyczaj jednosezonowe. Polecam wylewki w różnego rodzaj kształtach z mieszanki żywicy i masy chemoutwardzalnej firmy Antislip - www.antislip.com.pl
                                        • Gość: AM Re: akt notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 14:29
                                          Właśnie rozmawiałam z notariuszem. Akty notarialne zaczną być
                                          podpisywane w drugim tygodniu grudnia, wszystkie dane będą
                                          weryfikowane przez NOVUM, także drodzy Sąsiedzi czekamy cierpliwie
                                          na telefon.
                                          • Gość: B-50 Re: akt notarialny IP: 89.108.200.* 03.12.08, 16:56
                                            Jak narazie trzeba jeszcze poczekać na akty notarialne. Ja dziś poruszyłem temat kablówki - niestety ani UPC ani Aster nie świadczy w naszym rejonie usług. Może się okazać że trzeba będzie założyć satelitę ale nie wiem co na to administrator.

WW
                                            • Gość: DD Re: akt notarialny IP: *.messagelabs.net 03.12.08, 18:32
                                              Z tego co wiem i co mi powiedziła p.Sekielski to w piątek powinno
                                              byc już coś wiadomo i w następnym tygodniu powinny być podpisywane
                                              akty . A co do kablówki i anten to na Olbrachta UPC świadczy byc
                                              może na poczatku ulicy ( można sprawdzić na ich stronach) , a co do
                                              anten to jeden z mieszkańców ma już antenę w budynku A, wisi już
                                              kilka tygodni, administrator nic nie mówi tak że chyba jest OK.
                                              Faktem jest że nie bardzo taka miednica na budynku wygląda , kabel w
                                              ścianie lepiej się prezentuje.
                                              • Gość: Sabina Re: akt notarialny IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 04.12.08, 08:30
                                                no już nie przesadzajmy ... jest demokracja (chyba ;) ) więc jeśli
                                                ktoś chce mieć antenę satelitarną to mu chyba wolno i nic do tego
                                                ani administratorowi ani nam ... tak mi się przynajmniej zdaje ;)
                                                • qwerty32 Re: akt notarialny 04.12.08, 10:47
                                                  Słusznie, tylko to akrat nie wynika z demokracji. Gdyby stosować
                                                  reguły demokracji, większość mieszkańców mogłaby uchwalić, że ten
                                                  talerz ma zniknąć, a jego właściciel musiałby się
                                                  podporządkować... :)Chodzi raczej o poszanowanie własności prywatnej.
                                                • Gość: B-50 Re: akt notarialny IP: *.mobile.playmobile.pl 04.12.08, 10:47
                                                  jasne że jak nie będzie możliwości podłączenia kablówki to pojawią się zaraz anteny satelitarne - może trzeba się zastanowić nad jedną wspólną anteną i w każdym lokalu dekoder taki jaki każdy będzie chciał np. N, Polsat, Canal +. Bo jak każdy założy talerz to 111 anten kiespko będzie wyglądało.
                                                  • Gość: DD Re: akt notarialny IP: *.messagelabs.net 04.12.08, 17:35
                                                    Niestety , demokracja demokracją , ale istnieje taka możliwość aby
                                                    zablokować montaż anten , jednym z powodów moze być zepsucie
                                                    architektury budynku przez talerze. Tak czesto dzieje się nie na
                                                    jednym osiedlu , a na zachodzie np. w Niemczech jest to standardem
                                                    że na monataż musi być pozwolenie z urzedu. Jak na to nie patrząc
                                                    trzeba wziąć sprawe w swoje ręce zebrać pospisy kto za kto przeciw i
                                                    na pewno UPC się zdecyduje , skoro ma już "nitke" na Olabrachta. W
                                                    sumie to dla nich nie mała kasa. Bo to co reprezentuje sobą
                                                    monopolista z "żabami w nosie" nie zasługuje nawet na groszową
                                                    opłatę mimo że Zamachowski się stara
                                            • Gość: anbd Re: akt notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 11:41
                                              Dowiedziałam sie właśnie, że nie będzie aktów w tym roku... Problem
                                              w jakimś administracyjnym wyodrębnieniu lokali. Ręce opadają.
                                              Abstrahujuąc od opóźnień i kosztów, które oznaczają, wprost
                                              skandaliczna jest polityka informacyjna dewelopera, a raczej
                                              dezinformacyjna - już nie mam siły sie tym denerwować...
                                              • Gość: gość Re: akt notarialny IP: 83.238.108.* 08.12.08, 11:49
                                                Jeżeli to prawda - a wierzę,że niestety tak jest - to mam rozumieć,
                                                że developer zwróci nam koszty, które my musimy uiszczać swoim
                                                bankom. Nie wspomnę, iż w wielu wypadkach oznaczało to będzie
                                                kolejne aneksowanie umowy kredytowej. Ale, oczywiście po raz kolejny
                                                jest to wina kogoś tam, w jakimś urzędzie. Zgodnie z tradycją -
                                                nigdy developera. Polityka informacyjna - to rzeczywiście skandal.
                                                • Gość: anbd Re: akt notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 11:53
                                                  A czy już komuś zwrócił jakieś koszty spowodowane opóźnieniami? Nie
                                                  przypuszczam. Pewnie trzebaby się o to ubiegać sądownie.
                                                  • Gość: DD Re: akt notarialny IP: *.messagelabs.net 08.12.08, 12:04
                                                    Zgodnie z niedotrzymaniem warunków umowy przez dewelopera , nie
                                                    widze powdou aby dotrzymywac warunek płatności za lokal i garaż ,
                                                    tak więc wstrzymanie zapłaty za faktury jest jak najbardziej zasadne.
                                                    A tak reasumując czy jest coś co zostało wykonane w terminie przez
                                                    firmę Novum ???? Chyba nic nawet informacje są nie na czas.
                                                  • Gość: DD Re: akt notarialny IP: *.messagelabs.net 08.12.08, 12:16
                                                    Zapomniałem dodać w poprzednim poście że w związku z tą sytuacją
                                                    należy w trybie jak najszybszym zorganizować spotkanie , nie z
                                                    przedswicielstwem dewelopera tylko z samym prezesem, bo coś dziwnie
                                                    czuję że coś tutaj w temacie śmierdzi o czym my nie wiemy.
                                                  • Gość: web Re: akt notarialny IP: *.centertel.pl 08.12.08, 12:34
                                                    Tracimy czas, zamiast pisać trzeba sie spotkać! Garaże gotowe - a to najlepszy
                                                    "lokal" na pierwsze spotkanie przyszłej wspólnoty. Proponuję spotkanie w
                                                    przyszły wtorek 16.grudnia o godz. 20.00 w garażach. Jeśli bedziecie na tak,
                                                    przygotuję ogloszenie i rozwieszę w klatkach - nie wszyscy mają Internet. Musimy
                                                    przedyskutować opóźnienia, konsekwencje dla Novum (nasze oczekiwania), sposób
                                                    komunikacji Novum z Klientami i zakończyć listem z naszymi uwagami podpisanym
                                                    przez zebranych. W agendzie znajdzie się z pewnością kilka innych punktow,
                                                    osobiście podejmę temat jakości wykonania i zgodności z narmami elementów
                                                    budynku istotnych dla wszyskich mieszkańców (część wspólna). Prezesa zaprosimy
                                                    na kolejne spotkanie, aby miał szansę ustosunkowania się do naszych uwag.
                                                    Proszę o kilka opinii - na "tak" albo "nie" żebym mógł oficjalnie ogłaszać
                                                    termin spotkania mieszkańców.
                                                  • Gość: DD Re: akt notarialny IP: *.messagelabs.net 08.12.08, 12:38
                                                    Ja jestem za.
                                                  • femina327 Re: akt notarialny 08.12.08, 12:47
                                                    ja tez jestem za, moze spotkajmy sie wczesniej np. czwartek
                                                  • femina327 Re: akt notarialny 08.12.08, 12:49
                                                    ja tez jestem za, nawet proponowalabym wczesniej np. ten czwartek
                                                  • Gość: gość Re: akt notarialny IP: 83.238.108.* 08.12.08, 14:53
                                                    Ja również się przyłączam - czas najwyższy się spotkać.
                                                  • Gość: anbd Re: akt notarialny IP: 195.74.79.* 08.12.08, 21:24
                                                    Myślę, że lepiej we wtorek. Jeśli rzeczywiście powiesimy wcześniej
                                                    ogłoszenia, ma szanse się stawić ktos wiecęj niż tylko Ci, którzy
                                                    zaglądaja na forum.
                                                  • Gość: WW Re: akt notarialny IP: 89.108.200.* 09.12.08, 12:58
                                                    Również się zgadzam na spotkanie we wtorek 16 bo napewno będzie kilka spraw do ustalenia - jak np. czas pracy ekip remontowych
                                                  • Gość: AM telewizja, internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 13:08
                                                    Posłuchajcie, rozmawiałam z firmą SUPERMEDIA w sprawie internetu i
                                                    telewizji, przekazałam telefon do Administratora budynku. Firma
                                                    oferuje internet: 512-MB 49,00 1MB-49,00 2MB-67,00, 4MB-79,00 oraz
                                                    antenę zbiorczą na dachu z możliwością podłączenia się do n-
                                                    telewizji, polsatu cyfrowego i jeszcze CYFRA+. Unikniemy w ten
                                                    sposób talerzy przy każdym oknie, no i mamy możliwość indywidualnego
                                                    doboru usługi telewizji, jeśli nic nie wybierzemy, to antena
                                                    zbiorcza daje nam możliwość odbioru tych podstawowych programów tj
                                                    1,2, polsat, tvn itd. Oczywiście SUPERMEDIA przedstawi swoją ofertę
                                                    po wstępnych rozmowach (jak do nich dojdzie) lokatorom.
                                                  • mail7 Re: telewizja, internet 09.12.08, 13:25
                                                    no powiem szczerze, ze mi osobiscie bardzo zalezy zebysmy szybko
                                                    zamkneli ten temat, jestem jeszcze ciagle w fazie wykanczania
                                                    mieszkania i mam szanse schowac te wszystkie kable w scianach...
                                                    podejrzewam, ze nie jestem jedyna wiec moze tez bybsmy ten temat
                                                    poruszyli na spotkaniu?
                                                  • Gość: DD Re: telewizja, internet IP: 89.108.200.* 09.12.08, 23:14
                                                    Jezeli w tych 79 PLN jest telewizja oraz ten internet 4 MB to OK ale jezeli
                                                    tylko internet to kicha bo UPC oferuje za 89 PLN 10 MB
                                                  • Gość: web Re: telewizja, internet IP: *.chello.pl 10.12.08, 00:06
                                                    POTWIERDZAM, SPOTYKAMY SIĘ WE WTOREK 16. GRUDNIA O GODZ. 20.00 W GARAŻU BUDYNKU
                                                    B. TAKĄ INFORMACJĘ UMIESZCZĘ NA OGŁOSZENIU I ROZWIESZĘ W KLATKACH.
                                                  • Gość: A Re: telewizja, internet IP: *.chello.pl 17.12.08, 17:35
                                                    Czy ktoś mógłby napisać krótką informację o tematach poruszanych na
                                                    spotkaniu dla tych, którzy niestey nie mogli być wczoraj obecni.
                                                  • Gość: AM Re: telewizja, internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 10:47
                                                    Tylko internet, ale chcą nam coś zaproponować, a UPC nie świadczy
                                                    usług na Olbrachta 112 i 112a. Jeśli załatwisz aby UPC podłączyło
                                                    się pod nasz budynek, to jestem za, a jeśli nie, to nie za bardzo
                                                    mamy wyjście, chyba, że przeczekamy około pół roku aż UPC zdecyduje
                                                    się świadczyć usługi w naszych budynkach. Ja staram się przynajmniej
                                                    3 razy w tygodniu sprawdzać na stronie UPC, czy jest dostępność czy
                                                    nie. Jeśli mieszkańcy nie bądą chcieli anteny zbiorczej, to będziemy
                                                    musieli znależć nowe rozwiązanie. Drodzy sąsiedzi, proszę o
                                                    konkrety, jakieś pomysły.
                                                  • Gość: zigi Re: telewizja, internet IP: 194.169.241.* 10.12.08, 12:56
                                                    a kto niby da gwarancje ze UPC chce, bedzie chciec, znajdzie srodki, stworzy
                                                    projekt, wykona go i podlaczy budynki w ciagu tego pol roku? Nie wydaje mi sie
                                                    zeby ktos mial taka gwarancje. Skoro budynek zostal przygotowany pod dwoch
                                                    operatorow a jednym z nich jest TPSA to nie ma sie nad czym zastanwiac za bardzo
                                                    z ta SUPERMEDIA. Skoro oni chca i sa gotowi zaproponowac mieszkancom jakas
                                                    sensowna oferte to nie widze przeszkod zeby z nich nie skorzystac.
                                                  • Gość: AM Re: telewizja, internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 15:37
                                                    racja, teraz musimy poczekać na ofertę ze strony SUPERMEDIA, mam
                                                    nadzieję, że dogadają się z naszym administratorem
                                                  • Gość: DD Re: akt notarialny IP: 89.108.200.* 09.12.08, 22:39
                                                    Nie wiem czy wszyscy wiedzą , ale nie ma już NOVUM DEVELOPER , tylko jest już
                                                    Novum Management. Wierzę że wszyscy "dostali" informację. Ciekawe jest to że tak
                                                    naprawdę deweloper nie potrafi powiedzieć kiedy będzie podpisywany akt
                                                    notarialny, bo jakiś idiota narozrabiał w budynku A. Dla tych co im się banki
                                                    nie przyczepią OK, gorzej z tymi co muszą już przedstawiać dokumenty.
                                                  • Gość: DD Re: akt notarialny IP: 89.108.200.* 09.12.08, 22:58
                                                    Co sądzicie o mailu od dewelopera na temat podpisywania umów notarialnych
                                                    sprzedaży udziałów nieruchomości , odpowiadających wielkości udziału
                                                    przypisanego danemu lokalowi w nieruchomości wspólnej zgodnie z ustawą o
                                                    własności lokali. Wg. dewelopera na takich udziałach można ustanowić hipotekę ?
                                                  • Gość: gość Re: akt notarialny IP: 83.238.108.* 10.12.08, 10:38
                                                    sądzę, że jest to "głupota", bo będziemy musieli podpisać wtedy już
                                                    3 akty notarialne:
                                                    1. co do lokalu,
                                                    2. co do garażu,
                                                    3. ten, o którym pisze developer- swoją drogą notariusz to nie
                                                    instytucja charytatywna i za ten akt również swoje weźmie.
                                                    W umowach kredytowych jest wyraźnie wskazane, na czym ma być
                                                    hipoteka - jej główny przedmiot to lokal. Bankowi więc tylko
                                                    taki "ochłapek" nie wystarczy.
                                                  • Gość: gość Re: akt notarialny IP: 83.238.108.* 10.12.08, 10:44
                                                    A tak na marginesie- o co chodzi z tą zmianą nazwy i aferą w budynku
                                                    A??????
                                                  • Gość: WW Re: akt notarialny IP: 89.108.200.* 10.12.08, 16:23
                                                    Byłem dziś w UPC i nie ma możliwości aby dostarczć do nas TV w ciągu najbliższego roku. Jest jeszcze oferta od operatora TV z osiedla obok.
                                                  • Gość: AM Re: akt notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.08, 09:49
                                                    ciekawe, a znasz jakieś szczegóły
                                                  • Gość: WW Re: akt notarialny IP: 89.108.222.* 11.12.08, 20:15
                                                    Oferta jest firmy net-servis. znalazłem coś dla osiedla na ul. Olbrachta 29. Może oni nam założą TV i internet

SZANOWNI PAŃSTWO !

Pragnę zwrócić się do Państwa z prośbą o wyrażenie poparcia dla projektu wyposażenia budynku przy ul. Jana Olbrachta 29, 29A w szerokopasmowy dostęp do Internetu, TV Cyfrowej oraz telefonu przez firmę Net-Serwis Sp. z o.o.
                                                    Termin rozpoczęcia świadczenia usług Administracja Osiedla uzależnia od ilości zgłoszeń z Państwa bloków. Osoby zainteresowane współpracą (teraz lub w przyszłości) proszone są o wpisywanie się na listę dostępną na Ochronie Osiedla.
                                                    Uruchomienie usługi może nastąpić w przeciągu 10 dni od daty podpisania umowy z Zarządem Wspólnoty Mieszkaniowej.

Oferta obejmuje:

Szerokopasmowy dostęp do Internetu:

przepustowość symetryczna do 512 kbit/s w cenie 30 zł netto.
                                                    przepustowość symetryczna do 1024 kbit/s w cenie 40 zł netto.
                                                    przepustowość symetryczna do 2048 kbit/s w cenie 50 zł netto.
                                                    przepustowość symetryczna do 3072 kbit/s w cenie 69 zł netto.
                                                    przepustowość symetryczna do 4096 kbit/s w cenie 89 zł netto.

Telewizję Cyfrową:

Pakiet Podstawowy – 50 zł brutto.
                                                    1. TVP 1
                                                    2. TVP 2
                                                    3. TVP Polonia
                                                    4. TVP KULTURA
                                                    5. TV 4
                                                    6. TVN
                                                    7. TVP INFO
                                                    8. POLSAT 2
                                                    9. TV KUCHNIA
                                                    10. TV SIEDEM
                                                    11. PULS
                                                    12. TVN METEO
                                                    13. TRWAM
                                                    14. POLSAT
                                                    15. MANGO 24
                                                    16. ITV
                                                    17. TELE 5
                                                    18. PLANETE
                                                    19. PODRÓŻE TV
                                                    20. 4 FUN TV
                                                    21. TVP SPORT
                                                    22. EUROSPORT
                                                    23. EUROSPORT2
                                                    24. MTV
                                                    25. VIVA
                                                    26. TV BIZNES
                                                    27. VH1
                                                    28. BBC WORLD NEWS
                                                    29. TVN STYLE
                                                    30. ZONE ROMANTICA
                                                    31. DISCOVERY CHANNEL
                                                    32. TVN CNBC Biznes
                                                    33. TVN TURBO
                                                    34. DISCOVERY SCIENCE
                                                    35. ANIMAL PLANET
                                                    36. POLSAT ZDROWIE I URODA
                                                    37. NATIONAL GEOGRAPHIC POLSKA
                                                    38. DISCOVERY TRAVEL & LIVING EUROPE
                                                    39. DISCOVERY WORLD POLSKA
                                                    40. CNN
                                                    41. HUSTLER TV
                                                    42. ALE KINO
                                                    43. COMEDY CENTRAL POLSKA
                                                    44. AXN
                                                    45. AXN CRIME
                                                    46. AXN Sci_Fi
                                                    47. KINO POLSKA
                                                    48. TCM
                                                    49. FOX life
                                                    50. HALLMARK CHANEL POLSKA
                                                    51. MINIMINI
                                                    52. Disney Channel Europe
                                                    53. Cartoon Network
                                                    54. JETIX POLSKA

Pakiet Cinemax – 10 zł brutto
                                                    1.CINEMAX CENTRAL EUROPE
                                                    2.CINEMAX 2 CENTRAL EUROPE

Pakiet Canal+ – 20 zł brutto
                                                    1. CANAL+ FILM
                                                    2. CANAL+ POLSKA

Pakiet HBO – 20 zł brutto
                                                    1. HBO POLSKA
                                                    2. HBO 2 POLSKA
                                                    3. HBO Comedy Polska

MAX PAKIET TV + Internet 1,5 Mb w cenie 100 zł brutto!!!

Telefonia Cyfrowa:
                                                    Rozmowy telefoniczne na terenie Polski (międzystrefowe i lokalne) już od 0,07 PLN netto za minutę połączenia + naliczanie sekundowe.

Budowa sieci strukturalnej w Państwa zasobach wykonana będzie całkowicie na koszt Net-Serwis Sp. z o.o.

Z chęcią spotkam się z Mieszkańcami Osiedla w celu przedstawienia i omówienia szczegółowej oferty.

Z poważaniem

Piotr Komorowski
                                                    Specjalista ds. Rozwoju
                                                    tel. kom.: 0609-507-201

Net-Serwis Sp. z o.o.
                                                    ul. Ostrobramska 101 lok. 337
                                                    04-041 Warszawa
                                                    Sekretariat:
                                                    tel.: (22) 46-56-777
                                                    (22) 46-56-555
                                                    fax: (22) 46-56-789
                                                    www.n-s.pl
                                                    jakość potwierdzona
                                                    IS0 9001: 2000
                                                    NIP 521-31-09-870, REGON: 016418365
                                                    KRS: 0000087918, Sąd Rejonowy dla m.st.W-wy
                                                    XIII Wydział KRS, Kapitał zakładowy 130 000 zł
                                                  • Gość: WW Re: akt notarialny IP: 89.108.222.* 11.12.08, 20:18
                                                    Jeszcze do TV net-servis

01.08.08 13:23

Panie Szymonie oto wykaz kanałów HD dostępnych z satelity Hot Bird na dzień 1.08.2008r.

1. National Geographic Channel HD UK
                                                    2. HBO Polska HD
                                                    3. Eurosport HD
                                                    4. MGM HD Polska
                                                    5. Discovery HD Europe
                                                    6. N Sport HD
                                                    7. FilmBox HD
                                                    8. TVN HD
                                                    9. Sky Sport HD 1
                                                    10. Next HD
                                                    11. Sky Cinema HD
                                                    12. National Geographic Channel HD Italia
                                                    13. Sky Sport HD 2
                                                    14. Polsat Sport HD
                                                    15. HD Suisse

Technologia HD zostanie uruchomiona na przełomie września/października 2008r.
                                                    Które programy zostana udostępnione w sieci - na dzień dzisiejszy trudno jest mi powiedzieć.
                                                  • Gość: AM Re: akt notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.08, 11:46
                                                    Fajna oferta, właśnie przed chwilą z nimi rozmawiałam, mam wysłać do
                                                    nich emaila z naszym adresem, nr tel do administratora budynku i
                                                    zobaczymy, może złożą nam ofertę. Rozmawiałam dzisiaj również z
                                                    SUPERMEDIA, jeśli będzie conajmniej 10% zainteresowanych mogą nam
                                                    podłączyć antenę zbiorczą. Dobrze, że mamy jakiś wybór. Wydaje mi
                                                    się jednak WW, że TV net-servis będzie najlepszy
                                                  • Gość: WW Re: akt notarialny IP: *.mobile.playmobile.pl 12.12.08, 16:07
                                                    Net - serwis złożył u nas - u dewelopera - ofertę ale nie porównywałem jej z tą którą zamieściłem na forum. Może po rozmowach z operatorem dadzą nam coś lepszego, bo tamta oferta dla Olbrachta 29 była z 01.08.2008
                                                  • Gość: XL Akt notarialny IP: 94.254.194.* 15.12.08, 17:41
                                                    Ludzie - zróbmy składkę na dobrego ADWOKATA, bo może być kłopot z
                                                    NOVUM DEVELOPER czy MANAGMENT. Pełnomocnik ich kręci... a termin
                                                    przeniesienia własności oddala się, żeby nie zostać na lodzie
                                                    działajmy !!!! W lepszej sytuacji są osoby z aktami notarialnymi
                                                    przedwstępnej umowy a reszta ???? Przy składce po 100 zł. możemy
                                                    załtwić wszystko !!! Wszelkie terminy zawalone, aż strach pomyśleć
                                                    że mimo przelenia kasy developerowi możemy nic z tego nie mieć i
                                                    nigdy nie byc 100 % właścicielem z aktem własności umowy
                                                    przyrzeczonej !!!! DZIEŁAJMY

TO JEST TEMAT NR 1 NA SPOTKANIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                                  • Gość: gość Re: Akt notarialny IP: 94.254.251.* 15.12.08, 20:07
                                                    100 PLN X 111 mieszkań to 11100 , odliczając mieszkania nie sprzedane będzie z
                                                    10 tys, wystarczy na smutnych Panów
                                                  • Gość: Lokator Re: Akt notarialny IP: *.mobile.playmobile.pl 15.12.08, 20:24
                                                    Teraz do mnie dociera, dlaczego tak deweloper odradzał podpisywanie umów
                                                    notarialnie, szczególnie był wtedy w biurze jeszcze na Powstańców taki młody
                                                    "szczawik" co uświadamiał że po co , na co, itd. itp. No i człowiek był głupi i
                                                    posłuchał , bo kasa piechota nie chodzi.A teraz ?? Rozumiem że są opóźnienia, że
                                                    to budowa i różnie bywało, ale trudno mi znaleźć punkt aby wyróżnić Novum. Nie
                                                    ma takich w moich oczach , a inwestycja jest jedną wielką pomyłką od strony
                                                    zarządzania , projektu itd. Wszystkie terminy opóźnione : oddanie mieszkań,
                                                    oddanie garażu, uruchomienie wody i co., akty notarialne. Nieudacznictwo jakie
                                                    firma reprezentuje powinna dać zarządowi do myślenie o zwolnieniu kilku osób ,
                                                    które przez swoje działania narażają dobre imię dewelopera jak również na
                                                    procesy sądowe. Szczerze pisząc dziwię się Domagale i Kubiakowi że tego nie
                                                    widzą, jednak chyba Warszawa ich przerosła. Bardzo zastanawiające jest fakt że
                                                    tak jak było ze STOENEM tak teraz z aktami notarialnymi firma nie potrafi
                                                    przyznać się do swoich błędów , poinformować klientów , wszystkiego trzeba
                                                    dowiadywać się z forum. A pełnomocnik hmmm ........ szkoda mi palców na opis , w
                                                    mojej firmie nie zagrzał by dłużej niż 10 min za swoją nie kompetencję. Dużo
                                                    filozofii i mentorstwa, żadnej wartości dodanej.
                                                  • Gość: ;) Re: Akt notarialny IP: *.mobile.playmobile.pl 15.12.08, 21:17
                                                    Może nie będzie tak źle
                                                  • Gość: AM Re: Akt notarialny IP: 81.171.155.* 16.12.08, 11:55
                                                    W kapitalizmie trzeba byc przygotowanym na najgorsze
                                                  • Gość: AM TV internet IP: *.chello.pl 20.12.08, 22:12
                                                    Otrzymałam pełną ofertę od NET-SERVIS. Aby można było wykonać
                                                    usługę, musi się zgłosić 10% zainteresowanych lokatorów, dlatego też
                                                    proszę zgłaszać się po ofertę emailowo: malaniuk@wp.pl
                                                  • qwerty32 Re: TV internet 21.12.08, 00:58
                                                    111 mieszkań, pewnie z 90 sprzedanych, z czego pewnie połowa jest
                                                    zainteresowana.. czyli 5 osób wystarczy?
                                                  • Gość: AM Re: TV internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 10:20
                                                    min 10 osób, bo inaczej zarządca budynku nie wyrazi zgody
                                                  • white_tie Re: TV internet 14.01.09, 09:27
                                                    Czy ktoś wie jaki jest adres strony NET-SERVICE? Nie wydaje mi się
                                                    że to poważna firma bo szukając dość intensywnie nie znalazłem. A
                                                    jak na providera internetu brak dobrze spozycjonowanej w google
                                                    strony jest co najmniej zastanawiający.
                                                    Duzy dostawca (UPC czy Aster) ma transparentne warunki dla
                                                    użytkowników w całym kraju i nie może ich zmienić wykorzystując
                                                    pozycję którą daje fakt że są jedyną firmą z założonym okablowaniem.
                                                    Dla wygody, bo nikt nie ma czasu na własną rękę szukać dostawcy, 90%
                                                    z nas podpisze umowy z NET Service po czym warunki będą mogły się
                                                    dowolnie zmieniać.
                                                    Myślę że administrator powinien wystąpić z oficjalnym zapytaniem do
                                                    największych providerów usług mediowych czy są w stanie okablować
                                                    nasz budynek. Na odpowiedź nie powinniśmy czekać dłużej niż tydzień.
                                                  • Gość: Sabina Re: TV internet IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 14.01.09, 10:58
                                                    hmmm... odpowiedź jest bardzo prosta - to nie Net Service tylko NET
                                                    SERWIS ;) adres strony www.net-serwis.pl - hih po prostu bardziej po
                                                    polsku ;) Pozdrawiam
                                                  • Gość: gosc Re: TV internet IP: 194.169.241.* 14.01.09, 15:58
                                                    hmm ... trzeba bylo byc na spotkaniu to znalby Pan/Pani odpowiedzi na nurtujace
                                                    pytania. Aster i UPC nie wchodza w gre. Zapraszamy na nastepne spotkanie.
                                                  • Gość: gosc Re: TV internet IP: 212.120.136.* 15.01.09, 11:43
                                                    ja chetnie przyjde na nastepne spotkanie. Czy organizator/zy mogliby
                                                    np napisac agende spotkania lub chociaz czego ono dotyczy tak zeby
                                                    zainteresowane osoby mogly zdecydowac czy beda poruszane kwestie
                                                    ktore ich interesuja. A czy zapadly jakies istotne decyzje, czy moze
                                                    ktos ma streszczenie z ostatniego spotkania?
                                                  • Gość: gosc Re: TV internet IP: *.messagelabs.net 19.01.09, 07:26
                                                    Jedna poważna decyzja zapadła , chcać wiedzieć co dzieje się we
                                                    wspólnocie uczestnicz w spotkaniach, potem uszanuj czas innych i nie
                                                    zadawaj pytań po raz n-ty
                                                  • wawerka2 Re: TV internet 19.01.09, 12:01
                                                    A jakaż to poważna decyzja zapadła? Potulat nt agendy takich spotkań
                                                    jest jak najbardzej słuszny, właśnie po to by uszanować czas innych -
                                                    są ludzie, dla których kwestia wyboru oparatora kablówki nie ma
                                                    większego znaczenia i właśnie dlatego nie chodzą na te zebrania...

PS To my mamy już jakąś wspólnotę? Faktycznie, wspólny blok, wspólna
                                                    klatka, itd.. Ale nie w rozumieniu ustawy o własności o własności
                                                    lokali - bo z tego co wiem, nikt z nas nie jest jescze właścicielem..
                                                  • Gość: gosc Re: TV internet IP: 194.169.241.* 19.01.09, 15:47
                                                    na spotkaniach nie tylko kwestia kablowki czy internetu byla poruszana. jesli
                                                    kogos sprawy osiedla nie interesuja niech nie chodzi. nikt takiej osoby
                                                    specjalnie zapraszal nie bedzie i immiennego zaproszenia tez nie dostanie do rak
                                                    wlasnych. ostatnio informacja o spotkaniu wisiala na klatkach caly tydzien przed
                                                    spotkaniem (poprzednio takze tj. gdy bylo 1 spotkanie). bedac zlosliwy i
                                                    odpowiadajac na glupie pytania powiem tylko ze prosze tez nie liczyc na to ze
                                                    zapis spotkania ukaze sie na youtube
                                                  • Gość: Sabina Re: TV internet IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 19.01.09, 16:07
                                                    o rety ... a po co te złośliwości ?
                                                    może ktoś na spotkaniu akurat być nie mógł i chciałby się dowiedzieć
                                                    o czym rozprawiano - to chyba nie tajemnica ? bo zaczyna to jakoś
                                                    ciut dziecinnie wyglądać - wiemy ale nie powiemy ...

Pozdrawiam serdecznie
                                                  • Gość: gosc Re: TV internet IP: *.centertel.pl 19.01.09, 20:33
                                                    Nie wydaje mi się żeby to była dziecinada. Przeecież wszystkie osoby które były
                                                    choć na jednym z tych spotkań wiedzą że forum na gazeta.pl poszło w odstawke bo
                                                    powstała lista meilowa mieszkańców i tam sa poruszane aktualne problemy i
                                                    pytania. Jeśli ktoś natomiast nie był to nie wie (ewentualnie nie chciał sie
                                                    dopisać do listy to do kogo ma teraz pretensje? do tych co byli i się wpisali?)
                                                    Ewentualnie nie slyszał. Mama nie mówiła że uszka sie myje a nie wietrzy?

pozdrawiam serdecznie
                                                  • mail7 Re: TV internet 19.01.09, 22:40
                                                    lista mEilowa?... moze po umyciu tych uszu naucz sie pisac... ;-/
                                                    przepraszam, nie moglam sie powstrzymac od wpisania sie w ogolna
                                                    konwencje zlosliwosci:-) jakas masakra te komentarze tutaj... nie
                                                    kazdy ma ochote przychodzic na te spotkania, co nie znaczy, ze nie
                                                    mozna mu opowiedziec co na nich bylo... poza tym nasze ostatnie
                                                    spotkanie dosc ciezkie do przezycia bylo - te same pytania po 5
                                                    razy; poruszane tematy, ktore po prostu powinny byc zalatwione z
                                                    administratorem; jeszcze brakowalo, zebysmy chodzili po mieszkaniach
                                                    i ogladali krzywe sciany...
                                                  • qwerty32 Re: TV internet 20.01.09, 00:07
                                                    tajna lista...podjęto ważną decyzję.. no, no poważnie się robi.
                                                    Rozumiem, że teraz żeby się dopisać, będę musiał conajmniej skopać
                                                    trawnik na wiosnę ;)
                                                    Był kiedyś taki fajny serial Bareji - kojarzycie?
                                                    PS.- A może tych, co się wpisali na tajną listę usunąć w ramach
                                                    odwetu z forum gazeta.pl?
                                                    Trochę luzu, nie ma się co spinać..
                                                  • Gość: gosc Re: TV internet IP: 194.169.241.* 20.01.09, 09:25
                                                    to do tych co nie chodza a najbardziej wzburzeni bo biedactwa nie
                                                    wygospodarowaly czasu -> taaaak taaaak polecam usuncie wszystkich, a spotkan nie
                                                    robmy i nie dysktujmy na zaaaadne tematy bo i po co?! samo sie zalatwi przez
                                                    tych co nie chodza na zadne spotkanie!
                                                  • wawerka2 Re: TV internet 20.01.09, 11:08
                                                    Spokojnie, nie wiem czy zauważyłeś (łaś), ale to zwolennicy zebrań
                                                    są wzburzeni. Prawdopodobnie niską frekwencją. Ujmę to tak: nie
                                                    uśmiecha mi się spędzanie wieczorów w garażu i dyskusja na tematy,
                                                    które i tak są w gestii administracji osiedla. Płacę im również za
                                                    to, by mi w końcu podłączyli kablówkę, choć wyobrażam sobie także
                                                    życie bez TV. Ale nawet gdybyś przedyskutował sprawę setki razy, nie
                                                    oznacza to jej "załatwienia"..

pozdrawiam.
                                                  • Gość: gosc Re: TV internet IP: *.messagelabs.net 20.01.09, 13:03
                                                    Oj szanowna sasiadko Wawerka2 i tu sie mylisz odnosnie ilości
                                                    uczestników chociażby ostatniego spotkania, bo było ich naprawdę
                                                    sporo tak ok 40 to na pewno jak nie więcej. A chciałbym tylko
                                                    przypomnieć że kablówka nie jest w gestii administartora i za to im
                                                    nie płacisz, podłączenie kablówki jest w naszej gestii i to nasza
                                                    sprawa a administartor tylko w tym uczestniczy ale nie musi nam
                                                    pomagać jest to tylko jego dobra wola.
                                                  • Gość: gość Re: TV internet IP: *.messagelabs.net 20.01.09, 09:58
                                                    Oj widzę że "mega gwiazda rocka" Doda robi swoje i stosowanie w
                                                    języku potocznym słów "masakra" zrobiło swoje. No tak masakra jest
                                                    jak się nie spotkaniach nie jest. Robi sie masakra braku
                                                    informacji :) Pozdrawiam masakrycznie
                                                  • Gość: Gosc Re: TV internet IP: *.messagelabs.net 20.01.09, 09:56
                                                    Popieram, bo ta ważną decyzja jaka zapadła to chcąc wiedziec to
                                                    uczestnicz w sopotkaniu , i jak tutaj ktos ze zdziwieniem zaznaczył
                                                    czy jest już wspólnota bo w rozumieniu ustawy itp itd. To niech ta
                                                    osoba trzyma się ustawy i czeka na info na youtube :) Pozdrawiam
                                                  • Gość: Dan Re: TV internet IP: 212.120.136.* 20.01.09, 10:58
                                                    przepraszam ale czy jako sasiedzi, ktorzy maja mieszkac okno w okno
                                                    (niektorzy doslownie) nie powinnismy sobie okazywac wiecej
                                                    zyczliwosci, kultury i wyrozumialosci? Zgadzam sie, z ktoryms z
                                                    przedmowcow, ze to troche dziecinne takie bezproduktyne droczenie
                                                    sie. Czemu to ma sluzyc? Nic w tym odkrywczego nie ma ale napisze:
                                                    wszyscy mieszkancy tworza wspolnote niezaleznie od zaangazowania w
                                                    spotkania. To normalne, ze sa aktywisci, ktorzy lubia sie udzialac i
                                                    tacy ktorzy tego nie lubia. Niemniej prawo do informacji maja
                                                    wszyscy. I tak pewnie bedzie kiedy powstanie formalna wspolnota. I
                                                    wowczas tworzone na potrzebe chwili listy zostana zastapione
                                                    kompletna lista wszystkich mieszkancow. Nota bene czy nie jest
                                                    mozliwe uzyskanie listy mailingowej od Pani Iwony i uzywania jej do
                                                    dystrybucji wszelkich informacji. Natomiast wydaje mi sie ze formu
                                                    to duzo lepsze miejsce do prowadzenia wymiany zdan ad hoc bez
                                                    spamowania skrzynki.
                                                  • Gość: gosc Re: TV internet IP: *.messagelabs.net 20.01.09, 13:00
                                                    Pani Iwona nie uczestniczy w spotkaniach , mimo że będzie z nami
                                                    mieszkała. Nie była również inicjatorką stworzenia takowej listy ,
                                                    aby wszystkiego nie pisać na tym właśnie forum. Deweloper nie o
                                                    wszystkim musi wiedzieć
                                                  • Gość: Dan Re: TV internet IP: 212.120.136.* 20.01.09, 14:09
                                                    o a to niespodzianka. No w kazdym razie chodzilo mi o liste, ktora
                                                    ona uzywa do dystrybucji informacji od Developera. Zakladam, ze jest
                                                    ona bardziej kompletna niz ta powstala w trakcie 2 spotkan. Osoby,
                                                    ktore nie zyczylyby sobie otrzymywania maili mogly by zostac z niej
                                                    wykreslone. W ten sposob wszelkie informacje z docieralyby do
                                                    wszystkich zainteresowanych: aktywistow i nie-aktywistow.
                                                  • wawerka2 tresc aktu notarialnego 21.01.09, 21:49
                                                    Zapoznałam się z propozycją treści aktu notarialnego, przedstawioną
                                                    przez NOVUM i ręce mi opadły. Są tam klazule niedozwolone, które
                                                    nie powinny się znaleźć w zwykłych umowach, nie mówiąc już o akcie
                                                    notarialnym. Mianowicie zapis o zarządcy organiczający swobodę
                                                    Wspólnoty w wyborze administratora - jeśli już coś takiego jest w
                                                    akcie notarialnym, powinno być określenie czasu, po którym Wspólnota
                                                    może ew. odwołać niesolidnego zarządcę. Po drugie par mówiący o
                                                    wyrażeniu zgody na wybudowanie na sąsiednich nieruchomościach
                                                    budynków wielorodzinnych... oraz dokonywanie niedpłatnych przyłączy
                                                    do sieci, infrastruktury...itd. Tego typu służebność jest
                                                    niedozwolona:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                                                    f=106&w=86847576&v=2&s=0
                                                    O tym, że uzyskanie aktu notarialnego na udział w garażu może
                                                    przeciągnąć się do końca roku nie wspomnę. Reasumując - pytanie do
                                                    tych, co podpisali akt. Czy te klauzule znalazły się w Waszych
                                                    aktach? Bo jeśli tak, nie mogę uwierzyć, że podpisał się pod nimi
                                                    notariusz. Oprócz klauzul niedozwolonych, akt z takimi zapisami jest
                                                    sprzeczy z ustawą o notariacie, która zobowiązuje notariuszy nie
                                                    tylko dbanie o literę prawa, ale i o dobry interes KAŻDEJ ze stron.

• Gość: gość Re: tresc aktu notarialnego IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.01.09, 23:03
                                                    Niestety muszę zgodzić się z Wawerką - ręce opadają. Generalnie
                                                    można powiedzieć, że interes jest chroniony, ale przede wszystkim
                                                    dewelopera. Akt zawiera postanowienia, co których zgodności z prawem
                                                    można mieć poważne wątpliwości.Sąsiedzi, czy ktoś próbował coś
                                                    pozmieniać w tym projekcie lub zwracał na ten fakt uwagę notariusza?
                                                  • Gość: an Re: tresc aktu notarialnego IP: 195.74.79.* 22.01.09, 23:05
                                                    Też zapoznaliśmy się z aktem notarialnym.
                                                    Na budowanie na sąsiedniej działce my zgodziliśmy sią już w umowie
                                                    przedwstępnej, tu jest tylko powtórzenie tamtych zapisów.

Wybór zarządcy chyba też jest już przesądzony, jeśli znalazł się w
                                                    pierwszym akcie, tak wynika z ustawy, do której ten zapis się
                                                    odwołuje.

To jest dla nas dość niewygodna sytuacja, znajomy opowiedział mi o
                                                    perypetiach z zarządcą w jego wspólnocie (cyt.):

U nas "zarzadca", czyli jakas firma, wpisana do aktow
                                                    notarialnych powodowal kilkadziesiat tysiecy strat rocznie.
                                                    Zlecali sami sobie (a dokladniej firmie IMPEL, swojemu
                                                    wlascicielowi) wszelkie uslugi (ochrona, sprzatanie, ogrodnictwo) i
                                                    brali za to niezbyt rynkowe ceny.
                                                    Zeby zrezygnowac z ich "uslug" wymagane bylo zwolanie walnego
                                                    zebrania i przeprowadzenie glosowania w obecnosci notariusza. To
                                                    jest problem, bo on musi przyjsc na jakies spotkanie, gdzie jest
                                                    kupa ludzi, i wysiedziec pare godzin za ustawowa stawke (chyba ze
                                                    200zl), co dla notariusza jest nie bardzo oplacalne. Ale nam sie
                                                    udalo, wiec nie jest to niemozliwe. (koniec cyt.)

Moje wątpliwości budzi też zapis mówiący, że postanowienia aktu
                                                    notarialnego wyczerpują wszelkie prawa i roszczenia wynikające z
                                                    umowy przedwstępnej - to oznacza, że już nie będzie można się
                                                    domagać czegoś za to, że deweloper spóźnił się pół roku.

Nie wiem, co możemy na te "niewygodne" zapisy poradzić - negocjować
                                                    z deweloperem? Czy jest się na co skarżyć do UOKiK?
                                                    Może ktoś ma doświadczenie w takich sprawach?
                                                  • Gość: DD Re: tresc aktu notarialnego IP: *.messagelabs.net 23.01.09, 07:49
                                                    Witam, ponawiam pytanie czy ktoś pozmieniał cos przy podpisywaniu
                                                    aktu, bo wczoraj tez były podpisywane no i dzisiaj kolejna tura.
                                                    Fakt ja miałem umowę przedwstępna podpisaną notarialnie i tam był
                                                    termin że do 30 grudnia 2008 roku zostaną przeniesione własności.
                                                    Tak się nie stało tak więc na zapis o rezygnacji z wszelkich
                                                    roszczeń nie będę się zgadzał. Ale może ktoś wie coś jeszcze proszę
                                                    o Info
                                                  • Gość: DD Re: tresc aktu notarialnego IP: *.messagelabs.net 23.01.09, 09:28
                                                    Pogrzebałem w sieci i na stronie UOKiK jest wykaz klauzul
                                                    niedozowlonych i tak :

Pod pozycja 1503 jest wyrażnie napisane że ...w Umowie Sprzedawca
                                                    nabywaca zobowiązuje się udzielić i tutaj jest punkt a) a le nas
                                                    dotyczy b) gdzie jest napisane wyraźnie " Nieodwołalnego i
                                                    niewygasającego pełnomocnictwa do złożenia wszelkich oświadczeń
                                                    pozwalających Spółce na prowadzenie przez Spółkę inwestycji
                                                    budowlanych na Nieruchomosciach i nieruchomościch sąsiednich"
                                                    Wyrok sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 28 marca 2008 ( Sygn. akt
                                                    VI ACa 1078/07) .

Kolejną kolejna lauzula jest klauzula o tzw zrzeczeniu się wszelkich
                                                    roszczeń co jest też w tym spisie,
                                                    NIe pisze juz tutaj o niedozwolonychzapisach gdzie deweloper
                                                    "ubezpiecza sie " z opóźnieniem inwestycji na wypadek warunków
                                                    atmosferycznych itd. To też nie jest dozowlone.

Odnośnie adimnistartora to jest to regulowane ustawą ale powinna być
                                                    zawarta data do kiedy administartor obsługuje osiedle , a potem nowe
                                                    wybór tego samego lub innego.

Lepiej mają Ci co nie maja umowy przedwstępne podpisane notarialnie
                                                    bo w tej chwili mogą występować do sądu z automatu jeżeli deweloper
                                                    nie zaakceptuje poprawek zgodnych z prawem .

• Gość: gość Re: tresc aktu notarialnego IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.01.09, 17:08
                                                    Wydaje mi się, iż te kwestie należy przedyskutować, ale z
                                                    notariuszem. W końcu osoba ta poświadcza, że postanowienia z aktu
                                                    notarialnego są zgodne z prawem i ponosi za to odpowiedzilaność. Co
                                                    do zapisów, które zostały wpisane do rejestru klauzul
                                                    niedozwolonych, to owszem zgodziliśmy się na nie w umowie
                                                    przedwstępnej, ale proszę zauważyć, że wtedy nie miały one jeszcze
                                                    charakteru niedozwolonego (niedozwolone są od września 2008), co
                                                    oznacza, że obecnie są niezgodne z prawem. Poza tym, już
                                                    postanowienie z aktu o tym, że akt wyczerpuje wszelkie roszczenia z
                                                    umowy przedwstępnej jest niezgodne z prawdą, ponieważ umowa
                                                    obejmowała również kwestie odpowiedzialności dewelopera, kórych
                                                    aktem notarialnym chyba się pozbywamy. Jeżeli chodzi o UOKiK - to
                                                    moim zdaniem - nic nie zrobią, dopóki ktoś im nie zgłosi tej
                                                    kwestii.
                                                  • mail7 Re: TV internet 21.01.09, 22:01
                                                    ja bylam na spotkaniu i dalej uwazam, ze byla to masakra a poniewaz
                                                    jestem starsza od Dody mysle, ze znam to slowo dluzej ;-) nie wiem
                                                    czy bylo na nim "az" 40 osob, ale nie wiem tez czy zauwazyliscie, ze
                                                    bylo ich sporo mniej niz na poprzednim...moze dlatego, ze
                                                    spedzilismy w garazu chyba kolo 2h a podjelismy 1 "wazna" decyzje
                                                    (rozumiem, ze chodzi o TV, bo tez nie jestem pewna czy to jest niby
                                                    ta wazna decyzja;-/) P.S. Dan jestes moim ulubionym sasiadem - sila
                                                    spokoju... podziwiam :-)
                                                  • Gość: an sprawy na spotkaniu IP: 195.74.79.* 21.01.09, 23:28
                                                    Wklejam listę spraw poruszonych na ostatnim spotkaniu (z
                                                    podsumowania, które jeden z sąsiadów - DZIĘKI! - wpaniałomyślnie
                                                    sporządził i wysłał do tych, którzy mieli okazję wpisać swoje adresy
                                                    na listę emailową):

1. instalacja galek/slepych klamek w drzwiach prowadzacych do hal
                                                    garazowych
                                                    2. odrywajace sie porecze na klatkach schodowych
                                                    3. kiwajace sie klamki i galki w drzwiach klatek schodowych
                                                    4. wylaczniki czasowe swiatla na klatkach schodowych

1. wiszace kable i pozostalosci instalacji w garazach
                                                    2. podjazd pod brame glowna osiedla
                                                    3. zielen przed budynkiem B
                                                    4. kosze na smieci na terenie osiedla
                                                    5. nie skuteczna ochrona, po 22.00 glowna brama otwarta, ochroniarze
                                                    nie zwracaja uwagi ludziom przechodzacym obok szlabanow czy wrecz
                                                    pod nimi
                                                    5. lancuchy na szlabanach
                                                    6. slupki miedzy brama, a szlabanami
                                                    7. brudne sciany w przedsionkach klatek schodowych (nawiew blota
                                                    zamiast powietrza)
                                                    8. czujniki dymu i wyjacy alarm w garazach
                                      • Gość: tra la la Re: akt notarialny IP: 89.171.221.* 07.01.09, 15:58
                                        ' Czas przygotowania kartoteki lokali budynków 112 i 112A, w
                                        Urzędzie Dzielnicy Bemowo to miesiąc, a zatem przewidywany termin
                                        pierwszego aktu przeniesienia własności (umowa przyrzeczona) i
                                        jednocześnie termin powstania wspólnoty właścicieli lokali, to
                                        pierwsza połowa lutego 2009r. Czynimy starania by ten termin
                                        przyspieszyć.

Czy to aby nie trwa juz za długo? Mieszkaniqa mialy być oddane nie
                                        póżniej niz do końca czerwca 2008? W ten luty Novum wierze juz tak
                                        jak w gruszki na wierzbie...

Pytanie: Czy ktoś ma jakieś większe zastrzezenia co do jakości
                                        wykonania robót budowlanych w naszych mieszkaniach? U mnie ściany sa
                                        nierówne, katy pod zlym kątem i podloga się kruszy, a jestem juz po
                                        odbiorze technicznym. czy ktoś ma podobne problemy?
                                        • Gość: Sądziad Re: akt notarialny IP: 217.17.42.* 13.01.09, 15:46
                                          u mnie ściany są ok, piony zachowane ale podłoga się kruszy i to strasznie.
                                          część była naprawiana przy odbiorze i mimo że miała być zmieniona spora część
                                          wylewki, załatano tylko dziury. Od odbioru minęły cztery miesiące i skruszyła
                                          się podłoga w łazience. dobrze że jeszcze nie położyliśmy kafelków bo wszystko
                                          byłoby na nic..
    • Gość: DD Re: Osada Króla Jana - szukamy sąsiadów .. IP: 94.254.178.* 25.01.09, 22:06
      Proszę przeczytajcie ten artykuł :
      www.rp.pl/artykul/250308.html?print=tak
      wynika z tego że jak deweloper zawarł klauzulę która jest niezgodna bo jest
      wpisana do rejestru to i tak nie wiąże konsumenta, a co się z tym wiąże jak
      znalazłem w innych wypowiedziach prawników kręci na siebie bat. Bo jeżeli
      złożymy doniesienie do UOKiK do może dostać nie małą karę , przykład ostatni JW.
      Nie rozumiem też stanowiska notariusza że się zdecydował coś takiego napisać ,
      bo rozumiem że wszyscy co maja cos takiego w umowach notariusza też podadzą do
      Rady Izby Notarialnej o złamanie zasady bezstronności. W wypadku tych umów jest
      to jednoznaczne po czyjej stronie notariusz stoi.
      • Gość: DD akty notarialne IP: 94.254.178.* 25.01.09, 22:09
        Kto nie podpisał aktu niech się zastanowi nad wyborem innego swojego notariusza
        ciekawe jak do tego hiper deweloper się odniesie.
        • Gość: DD Re: akty notarialne cd. IP: 94.254.178.* 25.01.09, 22:23
          Co jeżeli nabywca już po podpisaniu umowy z deweloperem zauważy, że zawiera ona
          niedozwolone klauzule?

Jeśli natomiast nabywca już po podpisaniu umowy z deweloperem zorientuje się, że
          uprzywilejowuje ona dewelopera kosztem przyszłego właściciela mieszkania i
          zawiera niedozwolone postanowienia umowne, powinien złożyć skargę do Urzędu
          Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Prezes UOKiK, jeśli stwierdzi, że podobnych
          przypadków jest więcej i umowa faktycznie zawiera klauzule niezgodne z prawem,
          może wnieść pozew do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów o uznanie ich za
          niedozwolone postanowienia umowne i po wygraniu sprawy umieścić je w rejestrze
          takich zakazanych klauzul.

Zgodnie z art. 47938 KPC, powództwo do Sądu Okręgowego w Warszawie -Sądu Ochrony
          Konkurencji i Konsumentów, o uznanie postanowień wzorca za niedozwolone, może
          wytoczyć każdy, kto według oferty pozwanego mógłby zawrzeć z nim umowę
          zawierającą postanowienie, którego uznania za niedozwolone żąda pozwem. Odnośnie
          do terminu, w jakim można wystąpić z żądaniem uznania postanowień wzorca za
          niedozwolone, to możliwe jest wniesienie powództwa również wtedy, gdy pozwany
          zaniechał już stosowania kontrowersyjnego postanowienia, pod warunkiem że od
          zaniechania nie minęło 6 miesięcy (art. 47939 KPC). W razie uwzględnienia
          powództwa Sąd w treści wyroku przytoczy postanowienie wzorca uznane za
          niedozwolone oraz zakaże ich wykorzytywania. Na podstawie tego typu wyroków
          Prezes UOKiK prowadzi rejestr postanowień wzorców umowy uznanych za
          niedozwolone. Ważne jest, iż zgodnie z art. 47943 KPC wyrok prawomocny ma skutek
          względem osób trzecich od momentu wpisania niedozwolonego potanowienia do rejestru.

Co jeśli kontrowersyjne klauzule zostały już wcześniej uznane za niedozwolone?

Jeżeli kontrowersyjne klauzule zostały już wcześniej uznane za niedozwolone, nie
          wiążą one nabywcy i może dochodzić w związku z tym swych roszczeń sądownie.
          Jeśli więc umowa, którą już podpisaliśmy, zawiera niedozwolone postanowienia to
          - zgodnie z definicją określoną w Kodeksie cywilnym - takie klauzule nie wiążą
          nas z mocy prawa. Jeżeli przedsiębiorca nie przychyli się do tego stanowiska,
          należy zwrócić się do sądu powszechnego (rejonowego lub okręgowego) o uznanie
          danego postanowienia za niewiążące.
      • Gość: Gość Re: Osada Króla Jana - szukamy sąsiadów .. IP: 195.7.30.* 26.01.09, 16:00
        A może sami znajdziemy sobie notariusza? Ja żadnego nie znam, ale mogę podzwonić
        i popytać za jaką cenę inny notariusz sporządziłby i poświadczył 20, 30, a może
        50, bardziej obiektywnych, umów notarialnych. Może zasadne byłoby wynajęcie
        prawnika do reprezentowania wspólnoty/poszególnych osób przy popisywaniu tych aktów?

Kompletnie nie mam pojęcia o sprawach prawnych i nie wiem nawet czy to, co tutaj
        proponuję ma ręce i nogi...
        • Gość: sasiad Re: Osada Króla Jana - szukamy sąsiadów .. IP: *.aster.pl 31.01.09, 00:46
          Przekazałam akt notarialny swojemu notariuszowi. Z jego punktu widzenia
          przenoszenie całej operacji nie jest dobre ponieważ konieczne jest przygotowanie
          od początku całej dokumentacji która notariusz developera już ma. Ale na
          początku tygodnia będziemy mieć opinię co do aktów - które punkty należy zmienić
          i jakie mogą być konsekwencje podpisania tych aktów. dam znac
          • Gość: gość Re: Osada Króla Jana - szukamy sąsiadów .. IP: 83.238.108.* 02.02.09, 08:43
            Dzięki wielkie. Koniecznie coś napisz. Myślę, że wszystkim przyda
            się taka fachowa opinia.
            • Gość: anbd Re: Osada Króla Jana - szukamy sąsiadów .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.09, 14:31
              Uspokajam sąsiadów - w umowie, którą podpisaliśmy u Pani Huziuk nie
              było nic na temat budowy na sąsiedniej działce, a do tekstu o tym,
              że umowa "wyczerpuje roszczenia" dodano, że oprocz ewentualnego
              odszkodowania od dewelopera za opóźnienie w podpisaniu umowy.
              Z administratorem zostało tak samo, ale tu chyba akurat nie ma się
              do czego przyczepić.
              • agatamichalak Przedszkole w okolicy Olbrachta 08.07.09, 22:01
                Witam,
                Planuję otwarcie nowego, niepublicznego przedszkola na Jelonkach, okolice pl.
                Kasztelańskiego/Olbrachta. Proszę rodziców o informację czy w tym rejonie będzie
                zapotrzebowanie na takie usługi. Wszelkie uwagi proszę kierować na maila
                a_michalak_79@tlen.pl
                Z góry dziękuję.
                Agata
                • Gość: Beaver Planowana trasa n-s przebiegająca przy osiedlu IP: *.accenture.com 03.08.09, 23:15
                  Witam

Chciałbym się zapytać czy ktoś orientuje się czy przy torach
                  kolejowych będzie budowana trasa szybkiego ruchu n-s. Plany pokazują
                  że trasa ma przebiegać po drugiej stronie torów przy JW. Z tym że
                  jak dla mnie to nie ma tam zupelnie miejsca żeby taką zrogę
                  wybudować. Jeśli ktoś ma informacje na ten temat będe wdzięczny za
                  odpowiedz.
                  • Gość: GOSC Re: Planowana trasa n-s przebiegająca przy osiedl IP: *.pg.com 12.08.09, 17:07
                    JAK KUPOWALISMY MIESZKANIE POJECHALISMY DO PANI KTORA ZAJMOWALA SIE
                    PROJEKTOWANIEM TEGO TERENU - POTWIERDZILA, ZE TRASA MA BYC PO
                    STRONIE JW. NO ALE W SUMIE TO BYLO JAKIS CZAS TEMU ;-)
                    • Gość: AA Re: Planowana trasa n-s przebiegająca przy osiedl IP: *.171.107.51.static.crowley.pl 06.07.10, 09:40
                      Witam,

W związku z licznymi podwyżkami czynszu proponuje się zebrać i pogonić firmę
                      zarządzającą - Admus.
                      W związku z powyższym proponuje odświeżyć listę mailową mieszkańców osiedla i
                      drogą elektroniczną podjąć ustalenia mające na celu zmianę zarządcy.

pozdrawiam
                      Andrzej
                      300_m@wp.pl
    • Gość: ann Re: Osada Króla Jana - szukamy sąsiadów .. IP: *.home.aster.pl 22.11.10, 21:17
      Witam,
      Chciałabym zakupić ostatnie wolne mieszkanie na tym osiedlu. Ma nr 1, położone na parterze, okna wychodza m.in. na tory kolejowe. Czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć czy tam jest głośno? Czy przy otwartych oknach bardzo słychać te pociągi, czy da się spać w nocy, czy budzą o 3 rano?
      I o co chodzi z tymi "chlewikami"? To jest to coś blisko pseudo placyku zabaw?

Z góry dzięki za wszelkie info.
      Ann
      • Gość: aga Re: Osada Króla Jana - szukamy sąsiadów .. IP: *.home.aster.pl 05.10.11, 12:10
        witam wszystkich

chcialabym odkupic mieszkanie w jednym z tych dwoch blokow , mamy oferte nad ktora sie zastanawiamy czy ktos moze nam cos powiedziec jak sie mieszka, czy glosno, czy wykonanie mieszkan jest solidne itp? bardzo bylabym wdzieczna za informacje
        pozdarwiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka