Dodaj do ulubionych

Autostrada lokalna czyli ursynowska

27.05.03, 17:46
Witam wszystkich zainteresowanych tym tematem,
Pewnie niektorzy juz slyszeli lub mieli okazje przeczytac artykul w Gazecie
Wyborczej z dn.22.05 o ustaleniach zespolu ekspertow w tej sprawie. Niestety
nie udalu mi sie odnalezc linku do tego artykulu na stronach www. Przedstawie
krotko jego tresc: Nie bedzie autostrady na Ursynowie natomiast powstanie
droga rangi Trasy Siekierkowskiej, ktora bedzie biegla od wezla w Konotopie
przez Okecie a potem na przeprawe mostowa na Wisle i dalej na wschodnia
granice. Poniewaz droga z uwagi na „nizsza” kategorie –trasy przyspieszonej
czy tez ekspresowej nie dostanie dotacji od panstwa na pewno zostanie
wybudowana na powierzchni (kiepskie finanse miasta). W ten oto sprytny sposob
mieszkancy dostana zamiast niechcianej autostrady cos co i tak przejmie
funkcje drogi szybkiego ruchu i co gorsze transport miedzynarodowy.
Poniewaz „golym okiem” widac ze bedzie sie krocej jezdzic wszystkim przez
Ursynow niz Trasa Armii Krajowej wiec kazdy wybierze poludniowa obwodnice.
Mimo ze najbardziej na tym ucierpia ludzie mieszkajacy najblizej
ul.Plaskowickiej to i inni odczuja ten wplyw chociazby przez spadek cen
mieszkan w calej okolicy. Poniewaz artykul konczyl sie stwierdzeniem ze
prezydent miasta i dyrektor GDDKiA musza zaakceptowac ten projekt, sadze ze
mamy szanse na zmiane przebiegu trasy. W zwiazku z powyzszym prosze o
pisanie maili,o telefony i fax-y na adresy podane ponizej i podzielenie sie z
z wladzami swoja opinia.
Z uwagi na to ze planowana trasa zagraza rezerwatowi „Skarpy ursynowskiej”
prosze o pisanie rowniez do organizacji chroniacych przyrode.
Pozdrawiam.

Urząd miasta Warszawy
urzad@um.warszawa.pl
Prezydent m.st. Warszawy – Lech Kaczyński:pl. Bankowy 3/5, p. 129, 00-950
Warszawa, tel. 695-62-60, Zastępca prezydenta: Dorota Safjan -tel. 595-34-03,
595-34-01, fax 828-29-25

Zarząd Dróg Miejskich
ul. Chmielna 120
00 - 801 Warszawa
tel. (022) 620 - 10 - 21 do 29
fax. 620 - 91 - 71
e-mail: zdm@zdm.waw.pl

Generalny Dyrektor Dróg Krajowych i Autostrad
dr inż. Tadeusz Suwara tel.: (+48 22) 628-49-09
fax: (+48 22) 621-95-57 kancelaria@gddkia.gov.pl

Urząd Gminy Ursynów - info@ursynow.waw.pl

Minister Środowiska Fax: (0 22) 57 92 224
Czesław Śleziak Minister@mos.gov.pl

Podsekretarz Stanu
Główny Konserwator Przyrody
Ewa Symonides tel.(022) 57 92 406, 57 92 353
Tel.wew. 406, 353
Fax(022) 57 92 383 Glowny.Konserwator.Przyrody@mos.gov.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: ugh Bzdury. IP: *.acn.waw.pl 27.05.03, 21:03
      Szanowny kolego/koleżanko !

Po pierwsze: Przyjmujesz postawę "wszędzie ale nie na moim podwórkiem" (po angielsku pięknie określaną skrótem NIMBA - not in my backyard), i protestujesz przeciwko czemuś, co jest temu miastu niezbędne, nie proponując nic w zamian. (Bo chyba nie zaprzeczysz, że dojazd z miasta do autostrady jest potrzebny ?) Którędy ma iść ruch ? A gówno nas to obchodzi... NIMBA !
      Po drugie: O tym, że ruch do autostrady ma iść przez Ursynów było jasne od lat, i od lat wywoływało to protesty mieszkańców, ale żadnych konkretnych działań na dzielnicy nie wymuszono (np. zmiany planu zagospodarowania, tak, aby nie powstawały tam nowe budynki). Pamiętam wielkie halo w połowie lat 90, kiedy ujawniono plany budowy autostrady w tunelu, i te wszystkie protestujące kobieciny na WOT-cie czy u innej Jaworowicz, pyskujące "na tych na górze". Tyle, że każdemu z protestujący chodziło tylko i wyłącznie o własną dupę, a nie o interes publiczny... Autostrada ? w tunelu ? Precz z autostradą, na bemowie se wybudujcie, NIMBA !
      Po trzecie: Miasto poszło wam na rękę, a p. Kaczyński Lech wygrał wybory między innimi dlatego, że obiecał, że nie będzie autostrady. Usankcjonował wasze prawo do protestowania i chronienia własnego nosa. NIMBA ? proszę bardzo, NIMBA ! Będę protestować z wami. Wygraliście... Ale dostaliście to samo co daliście - sami jesteście sobie winni, więc proponowałbym nie bulgotać.
      • Gość: Olo Re: Bzdury. IP: 217.11.133.* 28.05.03, 08:32
        Bravo ugh! Święte słowa! Podpisuję się obiema rękami i nogami! Ciekawe czy
        protestujący znają takie określenie jak "konstruktywna opozycja"? Jedna Trasa
        AK nie rozprowadzi całego ruchu z autostrady, to oczywiste.
        • mozdzins Re: Bzdury. 28.05.03, 09:08
          Ja dodam jeszcze że miejsce na autostradę/drogę szybkiego ruchu zostało
          zarezerwowane ZANIM zaczęły powstawać osiedla na ursynowie.I wszyscy o tym
          wiedzieli (może poza palantami którzy się tu ostatnio sprowadzili i najgłośniej
          drą ryja).A i jeszcze rozbrajają mnie teksty o utracie wartości mieszkań w
          blokach przy Płaskowickiej.Tylko jak w latach 80-tych rozdawano te mieszkania
          za darmo , to teraz jest okazja aby ich cena wróciła do normy :)
          I proszę sobie protestować we własnym imieniu i nie powoływać się na interes
          mieszkańców bo wcele go nie reprezentujecie !!!
          • Gość: pj Re: Bzdury. IP: *.telenergo.pl 28.05.03, 09:22
            Chciałem napisać rzeczowy mail, ale po przeczytaniu nadchodzących postów mi się
            odechciało - widzę, że zebrało się towarzystwo pieniaczy z drugiej części
            Warszawy albo i z poza miasta bez pojęcia o lokalnych warunkach, żeby sobie
            ulżyć albo dokopać innym.
            • mozdzins Re: Bzdury. 28.05.03, 09:48
              Ja natomiast nie mogę zrozumieć dziwnej mentalności części warszawiaków.
              Przecież podejmując decyzję o zamieszkaniu w stolicy wiadomym jest podwyższonym
              hałasie , emisji spalin , przelatujących nad głową samolotach. Natomiast
              niektórzy zachowują się jakby mieszkali w jakimś sanatorium w którym nagle źli
              urzędnicy chcą pobudować drogi szybkiego ruchu i zepsuć mieszkańcom błogą w tej
              chwili ciszę.Nie rozumiem , jest jakiś zakaz zmiany miejsca zamieszkania, nie
              można się wyprowadzić na ciche przedmieścia ???
              • Gość: xad potrzebna jest obwodnica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.03, 11:06
                Warszawa potrzebuje obwodnicy. Ulatwi to wszystkim zycie.
              • malagosia4 nie bzdura 28.05.03, 12:49
                Nie rozumiem dlaczego nie można połączyć kwestii mieszkania w dobrze
                skomunikowanym miejscu a jednocześnie niezasmrodzonym???? Ja wybrałam Ursynów
                właśnie na lokalizację i bliskie metro a także na Kabaty. Kupiłam mieszkanie w
                nowym budynku (NIE ZA "DARMO" jak co niektórzy sugerują) blisko Płaskowickiej i
                wcale nie chcę słyszeć nieprzerwanego szumu samochodów ani mieć slicznego
                widoku na ekrany wyciszające. Ale oczywiście w POlsce przeprowadzą trasę
                szybkiego ruchu przez środek osiedla, bo co tam? bo po co komu tunel, który
                ułatwiłby życie wszystkim (mieszkańcom i kierowcom)? Rozumiem potrzebę
                wybudowania tej trasy ale uważam, że lepiej jest poczekać trochę na dodatkowe
                finanse i zrobić to porządnie (pod ziemią) niż wybudować syf na ziemi. Jestem
                przekonana, że osoby, które skrytykowały pierwszą wypowiedz nie będą miały
                widoku z okien na tę trasę, więc nie przykrywajcie się słówkami w
                stylu "wszędzie ale nie na na moim podwórku" bo pewnie do waszego podwórka to
                własnie będzie daleko
                • Gość: Krzy Re: nie bzdura IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 13:21
                  Małgosiu4.
                  Nie rozumiesz dlaczego...?
                  Czy równie trudno przychodzi Ci zrozumieć dlaczego nie można w Polsce kupić
                  domu czy mieszkania z widokiem jednocześnie na Giewont i na Bałtyk. Bo powód
                  jest podobny.
                  Na koniec pragnę Ci wyjaśnić że na moim podwórku jest ulica Puławska
                  • malagosia4 Re: nie bzdura 28.05.03, 13:37

> Na koniec pragnę Ci wyjaśnić że na moim podwórku jest ulica Puławska -
                    no tak jakie to typowe dla naszego narodu - ja mam żle to niech inni też tak
                    mają. Smutne ale prawdziwe .....
                    • Gość: Krzy Re: nie bzdura IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 14:04
                      Małgosiu4.
                      Zwracam Ci uwagę że zaczynasz zmierzać w stronę magla.
                      Ja tam się nie wybieram więc zamilknę.
                • mozdzins Re: nie bzdura 28.05.03, 13:22
                  malagosia4 napisała:

> Nie rozumiem dlaczego nie można połączyć kwestii mieszkania w dobrze
                  > skomunikowanym miejscu a jednocześnie niezasmrodzonym????

Nie bo dobre skomunikowanie = hałas i smród.

>Ja wybrałam Ursynów
                  > właśnie na lokalizację i bliskie metro a także na Kabaty. Kupiłam mieszkanie
                  w
                  > nowym budynku (NIE ZA "DARMO" jak co niektórzy sugerują) blisko Płaskowickiej
                  i
                  >
                  > wcale nie chcę słyszeć nieprzerwanego szumu samochodów ani mieć slicznego
                  > widoku na ekrany wyciszające.
                  Ręce i nogi opadają.Z pełną świadomością powstania autostrady w tym miejscu
                  kupiłaś mieszkanie i teraz masz pretensje że zostanie wybudowana ???
                  To jakaś schizofremia.
                  >Ale oczywiście w POlsce przeprowadzą trasę
                  > szybkiego ruchu przez środek osiedla, bo co tam? bo po co komu tunel, który
                  > ułatwiłby życie wszystkim (mieszkańcom i kierowcom)?
                  Miejsce na autostradę zostało zarezerwowane dużo wcześniej (lata 60-te) niż
                  zostały stworzone plany osiedli mieszkaniowych.Ludzie brali te mieszkania z
                  pełną tego faktu świadomością , myśląc zapewne że droga nie powstanie ze
                  względu na przejściowe problemy socjalizmu.
                  >Rozumiem potrzebę
                  > wybudowania tej trasy ale uważam, że lepiej jest poczekać trochę na dodatkowe
                  > finanse i zrobić to porządnie (pod ziemią) niż wybudować syf na ziemi. Jestem
                  > przekonana, że osoby, które skrytykowały pierwszą wypowiedz nie będą miały
                  > widoku z okien na tę trasę, więc nie przykrywajcie się słówkami w
                  > stylu "wszędzie ale nie na na moim podwórku" bo pewnie do waszego podwórka to
                  > własnie będzie daleko
                  Rozsądni ludzie zanim kupią działkę , mieszkanie sprawdzają lokalne plany
                  zagospodarowania przestrzennego przed zakupem nieruchomości a nie po fakcie drą
                  japę jacy to są pokrzywdzeni.
                  Echh szkoda słów.
                  • malagosia4 Re: nie bzdura 28.05.03, 13:34

Dobrze skomunikowane = metro i trasa w tunelu - tak ciężko łapiesz Kolego???
                    > Ręce i nogi opadają.Z pełną świadomością powstania autostrady w tym miejscu
                    > kupiłaś mieszkanie i teraz masz pretensje że zostanie wybudowana ???
                    nie mam pretensji, że ją wybudują - mam pretensję, że wybudują ja na ziemi a
                    nie pod nią - dociera????
                    >> Rozsądni ludzie zanim kupią działkę , mieszkanie sprawdzają lokalne plany
                    > zagospodarowania przestrzennego przed zakupem nieruchomości a nie po fakcie
                    drą
                    Z całym szcunkiem - nie drę japy ale mam prawo wyrazić swoja opinie
                    .
                    > Echh szkoda słów.
      • Gość: Krzy Re: Bzdury. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 11:45
        Masz wielką rację szanowny kolego.
        Ja mieszkam na Ursynowie Północnym już 10 lat i od początku wiem że szeroki
        pas ziemi obok ulicy Płaskowickiej to rezerwa terenu pod autostradę.Teraz po
        blisko potrzech latach kłótni i protestów dochodzimy do wniosku który dla
        ludzi myślących był jasny od samego początku. Lepiej dla nas wszysykich było
        zaakceptować autostradę a energię społecznych protestów przeznaczyć na
        wyegzekwowanie aby przechodziła w tunelu. A jak było? Od samego początku nie
        bo nie. Nawet władze byłej gminy Ursynów przyłączyły się do tego pustego "nie"
        i poprowadziły głupich ludzi na bój z wiatrakami. Odczuwam teraz wiele
        satysfakcji z tego, że w referendum gminnym należałem do tej nielicznej grupy
        która powiedziała "tak" autostradzie na Ursynowie.
        • Gość: b3 Re: Bzdury. IP: mieszko.pl.u* 28.05.03, 12:30
          Teraz mam kupic mieszkanie dosc niedaleko i rzecz jasna sie zastanawiam. i
          bylbym duzo spokojniejszy gdyby byla to autostrada w tunelu... ale jacys
          idioci, sprzedajacy populistyczna kielbase i patrzacy przez pryzmat wlasnej
          piaskownicy mieli ale. no i teraz bedzie to co byc musialo - smrod i halas na
          powierzchni...

czasem mysle ze autorytaryzm to jednak dobra rzecz...

• Gość: Obiektywny wszyscy z was to debile IP: 212.160.138.* 28.05.03, 14:20
            Ktoś miał problem i wyraził to jednoczesnie prosząc o wsparcie, az tu nagle
            znalazło się kilku debili ze wsi lub okolic - których problem ten nie dotyczy,
            wtykają nos w nie sowje sprawy i drą ryja. K...wa dupki żałosne - jak nie macie
            nic mądrego do zakomunikowania to zamknijcie swoje mordy bo to wstyd czytać
            takie pierdolenie. Co to za cecha tego narodu że "nic nie wniosę do dyskusji
            lub nie mam racji ale komus dopierdolę". Więc proszę was półmózgi żebyście
            jużnic nie pisali - i tak dużym osiągnięciem Polskiego szkolnictwa jest to że
            takich idiotów nauczono pisać.
            • mozdzins Re: wszyscy z was to debile 28.05.03, 14:37
              Czy jest to oficjalne stanowisko firmy Korado z Konstancina Jeziornej ???
              Czy może firma toleruje takie zachowania swoich pracowników , a może to
              normalny poziom dyskusji u was ???
              Liczę na jej odpowiedź.
              • o_oz Re: 28.05.03, 15:42
                Witam wszystkich przeciwnikow i zwolennikow autostrady. NIe bede probowal
                nikogo przekonywac o zagrozeniach zwiazanych z taka trasa ani wdawal sie w
                dyskusje z tymi, ktorzy twierdza ze plany ktore powstaly w latach 60-tych, gdy
                na okolicznych polach uprawiano kapuste sa wciaz aktualne.
                Wiem, ze taka obwodnica powinna powstac ale kto powiedzial ze ma przebiegac
                dzisiaj w srodku dzielnicy, ktorej wielkosci mogloby pozazdroscic niejedno
                miasto. To raczej mnie krew zalewa gdy czytam, ze wzgledy ekonomiczne
                przemawiaja za tym przebiegiem trasy.(Moze chodzi o to, ze dzialki na linii
                planowanej trasy zostaly wczesniej odkupione zeby teraz odsprzedac je
                inwestorowi czyli naszemu panstwu po nieco innych cenach) Mam nadzieje ze wiele
                osob (i zachecam do tego)nie bedzie tracilo czasu na forum ale skieruje swoje
                opinie do wlasciwych urzedow. Poniewaz ostatni projekt nie zostal jeszcze
                zatwierdzony od nas tylko zalezy, jak potocza sie losy tej trasy!!! Nie sadze
                aby jedynym mozliwym przebiegiem tego odcinka A2 byla tylko Gora Kalwaria ale
                wszyscy chca utwierdzic nas w przekonaniu ze zostaje Ursynow bo tu jest 100
                metrow zieleni ktore pomiesci nawet i 4 pasy w kazdym kierunku. Zycze wszystkim
                duzo spokoju i opanowania a mieszkancom Ursynowa wiecej optymizmu.
                • Gość: ugh bez żartów... IP: *.acn.waw.pl 28.05.03, 16:16
                  o_oz napisał:

> Wiem, ze taka obwodnica powinna powstac ale kto
                  > powiedzial ze ma przebiegac dzisiaj w srodku dzielnicy, > ktorej wielkosci mogloby pozazdroscic niejedno
                  > miasto.
                  a którędy ma przebiegać jeśli nie przez JAKĄŚ dzielnicę peryferyjną ? przez bemowo, mokotów czy może w poprzek przez pragę ? a może przez kampinos ? poza tym, niezależnie od tego jaki będzie ostateczny przebieg autostrady, musi mieć ona połączenie z centrum miasta, czyż nie ?
                  jeszcze inaczej mówiąc: czy mógłbyś się jakoś wypowiedzieć konstruktywnie, a nie powtarzać, że ci się nie podoba ?
              • Gość: figo Re: wszyscy z was to debile IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 16:26
                mozdzins napisał:

> Czy jest to oficjalne stanowisko firmy Korado z Konstancina Jeziornej ???
                > Czy może firma toleruje takie zachowania swoich pracowników , a może to
                > normalny poziom dyskusji u was ???
                > Liczę na jej odpowiedź.

jak to zrobiłes?
                • mozdzins Re: wszyscy z was to debile 28.05.03, 18:27

> > Czy jest to oficjalne stanowisko firmy Korado z Konstancina Jeziornej ???
                  > > Czy może firma toleruje takie zachowania swoich pracowników , a może to
                  > > normalny poziom dyskusji u was ???
                  > > Liczę na jej odpowiedź.
                  >
                  > jak to zrobiłes?

www.ripe.net whois 212.160.138.0 pula adresów 212.160.138.0 do .15
                  tracert 212.160.138.1 do 212.160.138.15 wszystko odpowiada .korado.com.pl
                  www.nask.pl whois
                  Wynik poszukiwań

Obiekt Domena:

domena:
                  korado.com.pl typ: FIRMOWA

id abonenta:
                  nsk7553

serwer nazw:
                  www.dialcom.com.pl. [195.117.147.1]

serwer nazw:
                  dns.tpsa.pl. [194.204.159.1]

utworzona:
                  1999.07.29

id Registrara:
                  nask

Abonent:

firma:
                  KORADO POLSKA SP. Z O.O.

ulica:
                  UL. BIELAWSKA 99

miasto:
                  05-520 KONSTANCIN JEZIORNA

identyfikator:
                  nsk7553

id Registrara:
                  nask

dane aktualne z dnia:
                  2003.05.28

• Gość: Jarek Re: wszyscy z was to debile IP: 217.8.186.* 30.05.03, 15:03
                    A moze jednak nie Korado?

Z www.ripe.net:

212.160.138.0 - 212.160.138.15
                    TP Sircom Szkolenia i Rekreacja Sp z o.o.

212.160.138.16 - 212.160.138.31
                    "Artexim & Elektronik"

212.160.138.32 - 212.160.138.47
                    Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

212.160.138.48 - 212.160.138.63
                    ACO Elementy Budowlane Sp z o.o.

212.160.138.64 - 212.160.138.79
                    Falck Ochrona Sp. z o.o.

212.160.138.80 - 212.160.138.95
                    CRON Sp z o o Warszawa

212.160.138.96 - 212.160.138.111
                    Remgor Sp. z o.o.

212.160.138.112 - 212.160.138.127
                    Instytut Adama Mickiewicza

212.160.138.128 - 212.160.138.191
                    Przedsiebiorstwo Obslugi Cudzoziemcow "Dipservice"

212.160.138.192 - 212.160.138.195
                    Pol-Nil Sp. z o.o.

212.160.138.196 - 212.160.138.199
                    Dom Produkcji 4E, Huta Minska

212.160.138.200 - 212.160.138.207
                    Leaf Poland Sp. z o.o.

212.160.138.208 - 212.160.138.223
                    Invest-Bank S.A.

212.160.138.224 - 212.160.138.239
                    Minsk Mazowiecki

212.160.138.240 - 212.160.138.255
                    Zaklady Miesne "Ostroleka" S.A.
              • Gość: Krzy Re: wszyscy z was to debile IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.03, 13:24
                Gratuluję.
                Mam nadzieję że popamięta.
                Ale firma Korado z Konstancina Jeziornej nadal milczy.
                Pozdrowienia
                • o_oz Re: Jak namierzyc internaute? 01.06.03, 10:41
                  To bardzo ciekawy temat i zasluguje na oddzielny watek:-) MOze fakt ze nie
                  jestesmy tacy "bezimienni" spowoduje ze bedziemy uwazac na swoje wypowiedzi.
                  Pozdrawiam
                  • hen_now Re: Jak namierzyc internaute? 02.06.03, 08:35
                    o_oz napisał:

> To bardzo ciekawy temat i zasluguje na oddzielny watek:-) MOze fakt ze nie
                    > jestesmy tacy "bezimienni" spowoduje ze bedziemy uwazac na swoje wypowiedzi.
                    > Pozdrawiam

Widzisz koleś stanąłem w twojej obronie a ty występujesz przeciwko mnie - ale
                    mnie to wali - widać że jesteś typem gościa płynącego z prądem, bez własnego
                    zdania - ale to twój problem. - Teraz juz znacie moje imie - mozecie do mnie
                    pisać listy miłosne. Co do firm wymienionych w postach powyżej to jest ona
                    trochę uboga, a tak naprawdę to wszystko co piszeto jest mój pryawtny osa a nie
                    jak ktoś ośmieszając się napisał "Czy to jest oficjalne zdanie firmy ..." . To
                    ponownie potwierdza tempotę co poniektórych gości. Która firma wypowiadałaby
                    się w tak jałowej i głupiej dyskusji. Niektórzy z was potwierdzają że są puści,
                    niepoważni i szukają tylko sensacji. To jest cecha ludzi nie mających żadnych
                    zainteresowań.
                    Pozdrawiam was i życze trochę szacunku dla innych i przemyśłenia własnej
                    postawy. A ty o_oz płyń z prądem - obyś się kiedyś nie utopił.
                    Henryk N.
    • Gość: ja Re: Autostrada lokalna czyli ursynowska IP: *.acn.pl 01.06.03, 23:14
      Czy ktos wie ktoredy dokladnie przez Ursynow bedzie przebiegala trasa? Juz
      wiem, ze wzdluz Plaskowickiej a jak wczesniej i dalej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka