Dodaj do ulubionych

PEKAO - Olszyny - Umowa

IP: *.supermedia.pl 05.06.03, 08:36
Witam,

Czy ktos moze negocjowal umowe przedwstepna z w/w (I etap). Nie podoba mi sie
tam kilka zapisow... Byl ktos z tym u prawnika? Jak na poprawki zareagowalo
PEKAO?

A moze ktos zna dobrego prawnika, do ktorego mozna by sie udac z umowa, aby
wylapac ew. "kruczki"?

Pozdrawiam,
pawelik
Obserwuj wątek
    • pol_m Re: PEKAO - Olszyny - Umowa 05.06.03, 08:50
      Witaj
      Chyba niedokładnie przeglądasz to forum
      Jest tu duzy watek o naszym osiedlu

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=2739789
      poza tym

www.olszyny.info

pozdrawiam

Paweł
      • Gość: raf Re: PEKAO - Olszyny - Umowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.03, 12:40
        oczywiście zapraszam na wątek główny i na naszą stronę

ale

rzeczywiście PD nie jest chętne do negocjacji, robi wiele oporów chociaż w
        Twoim przypadku - mieszkanie już wybudowane może troche ustąpią ...

oczywiście idź do prawnika - podejrzewam, że wszyscy te umowę
        konsultowaliśmy ... nie ma jakiś większych pułapek ... ale zależy na co chcesz
        zwrócić uwagę...

pozdrowienia
        raf
        • Gość: pawelik Re: PEKAO - Olszyny - Umowa IP: *.supermedia.pl 05.06.03, 16:03
          Witam,

Gość portalu: raf napisał(a):
          > oczywiście zapraszam na wątek główny i na naszą stronę

Zarowno dyskusje na forum jak i "olszyny.info" przejrzalem z najwyzsza uwaga.

> oczywiście idź do prawnika - podejrzewam, że wszyscy te umowę
          > konsultowaliśmy ... nie ma jakiś większych pułapek ... ale zależy na co
          chcesz
          > zwrócić uwagę...

Niepokoi mnie kilka rzeczy:

1) "Niezbyt" rowne kary umowne: dla mnie "od zaraz", dla developera: dopiero po
          3 miesiacach
          2) Odzyskanie zaliczki (w razie rezygnacji) dopiero po tym, jak znajda
          kolejnego nabywce
          3) Klauzula o mozliwosci zmiany cen w przypadku zmiany VAT-u

Podejrzewam tez, ze sa inne kwestie, na ktore nawet nie zwrocilem uwagi, stad
          prosba o pomoc. Mozesz napisac, ktore punkty (i z jakim skutkiem) probowales
          negocjowac?

Pozdrawiam,
          pawelik
          • Gość: lusi Re: PEKAO - Olszyny - Umowa IP: *.pbk.pl / 10.0.98.* 05.06.03, 16:50
            negocjowałam umowę bardzo długo i to co mogę Ci przekazać:

ad 1) kary umowne - zapomnij o dużych zmianach, tak mają wszyscy - to jest
            argument PD. Możliwe są jedynie kosmetyczne poprawki.

ad 2)zwrot wpłaty przy rezygnacji - można próbować to negocjować, ale na formę
            jak się domyślam, przez Ciebie oczekiwaną, że zwrot następuje od razu, nie licz

ad 3)PD nie ma wpływu na wzrost VAT - i tu ich rozumiem. Ale ten punkt chyba
            Tobie niczym nie grozi, gdyż chcesz kupić I etap - już wybudowany, więc i tak
            będziesz musiał wpłacić całą kwotę od razu. Myślę, że w ciągu kilku dni od dnia
            podpisania umowy do dnia zapłaty VAT nie wzrośnie (a tym bardziej nie spadnie).

Zapraszamy na www.olszyny.info

Pozdrawiam
            • Gość: pawelik Re: PEKAO - Olszyny - Umowa IP: *.supermedia.pl 05.06.03, 16:58
              Witam,

Gość portalu: lusi napisał(a):

> negocjowałam umowę bardzo długo i to co mogę Ci przekazać:
              >
              > ad 1) kary umowne - zapomnij o dużych zmianach, tak mają wszyscy - to jest
              > argument PD. Możliwe są jedynie kosmetyczne poprawki.

No tak, to sie nazywa partnerska umowa...

> ad 3)PD nie ma wpływu na wzrost VAT - i tu ich rozumiem. Ale ten punkt chyba
              > Tobie niczym nie grozi, gdyż chcesz kupić I etap - już wybudowany, więc i tak
              > będziesz musiał wpłacić całą kwotę od razu. Myślę, że w ciągu kilku dni od
              dnia podpisania umowy do dnia zapłaty VAT nie wzrośnie (a tym bardziej nie
              spadnie).

Zgadza sie. Ale skoro mieszkanie juz stoi, to nawet ew. wzrost podatku VAT nie
              powinien dotyczyc odbieranego etapu! Wydaje mi sie, ze przy obecnym stanie
              faktycznym ten punkt jest bezzasadny...

Ech, z powyzszych odpowiedzi wnioskuje, ze na wiele ze strony PD raczej liczyc
              nie moge...

Pozdrawiam,
              pawelik
          • Gość: raf Re: PEKAO - Olszyny - Umowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 23:24
            Hello,
            piszę bez zagladania do umowy

> 1) "Niezbyt" rowne kary umowne: dla mnie "od zaraz", dla developera: dopiero
            po 3 miesiacach

ten punkt jesteś w stanie obalić przez prawnika - tak myślę - w każdej umowie
            musi być zachowana zasada równouprawnienia, ale podejrzewam, że tak jest w
            umowach i u innych developerów

> 2) Odzyskanie zaliczki (w razie rezygnacji) dopiero po tym, jak znajda
            > kolejnego nabywce

to też standard, ale skoro płacisz całe od razu to po co pisać o zaliczkach ?
            ale z drugiej strony wydaje się, że lepiej podjąć ważną decyzję wiążącą
            zwłaszcza, że masz tą dobrą sytuację, że możesz wejść do mieszkania i
            powiedzieć to i się nie podoba :) my nie mieliśmy takiej szansy płacac zaliczki
            czy inne kwoty ... korzystaj

> 3) Klauzula o mozliwosci zmiany cen w przypadku zmiany VAT-u

biorąc pod uwagę, że pierwsza umowa jest umową PRZEDWSTĘPNĄ - co za pokrętna
            nazwa - a właścicielem zostajesz po podpisaniu aktu notarialnego, opór PD w tym
            punkcie sugerowałby, że przekazanie I etapu może nastąpić w 2004 roku gdy
            wejdzie 22% VAT !!! K*** jeśli tak kombinują to są największymi oszustami na
            rynku ... chyba im by się opłacało bo teraz robią wszystko na 7% więc mogliby
            zarobić 14% twojego mieszkania na czysto ...

w związku z tym - walcz

> Podejrzewam tez, ze sa inne kwestie, na ktore nawet nie zwrocilem uwagi, stad
            > prosba o pomoc.

Uważaj na wielkość mieszkania i nie zgadzaj się na zapłatę za metraż
            katalogowy - zmniejszają systematycznie o 3% - co zresztą jest zawarte w
            umowie - ale oni to zrobili celowo żeby na każdym mieszkaniu zarbić dodatkowo
            od kilku do kilkunastu tysięcy

wejdź do upatrzonego mieszkania, poproś o obmiar rzeczywisty i płać / zawieraj
            umowę na tej podstawie

Mozesz napisac, ktore punkty (i z jakim skutkiem) probowales
            > negocjowac?

mnie najbardziej zależało na określeniu maksymalnej stawki za zarządzanie -
            skoro PD będzie zarządzać do 2005 roku będą chcieli na tym zarobić ...
            oczywiście nie chcieli ...

ale chyba będą mieć z nami ciężkie życie :)))

> Pozdrawiam,
            > pawelik

pozdrowienia
            raf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka