Dodaj do ulubionych

kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka

IP: 217.11.136.* 20.06.03, 09:15
Obserwuj wątek
    • Gość: Alik Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: *.visp.energis.pl 20.06.03, 11:03
      Witam,
      Od paru dni moj brat jest członkiem tej spółdzielni. Ponieważ wystepowałem w
      roli jego powiernika od tych spraw to troche o tej spóldzielni wiem.
      Co do jakości ich usług budowlanych to trudno coś powiedzieć bo spółdzielnia ta
      nic nie wybudowała i podobno nic już nie wybuduje poza tym osiedlem. Jak mi
      mówł w zarządzie są sami inżynierowie budowlani, którzy coś tam w życiu
      zbudowali. ale? (!)
      Mają pozwolenie na budowę, mają wpis do KRS-u, mają akt własności gruntu i
      przystępną jak na W-wę cenę. Ponieważ większość członków buduje za pieniadze z
      kredytu bankowego (on też), tak więc sprawdzenie tej spółdzielni musiał też
      zrobić bank. Każda rata jest również sprawdzana przez bank czy aby jest za co
      płacić, a to zmniejsza ryzyko.
      Co do jakości ich usług budowlanych to pozytywnym jest fakt, że wstrzymali
      wszelkie prace budowlane zimą. Ponoć to dobrze świadczy o inwestorze, że nie
      partoli roboty i nie leje betonów przy bardzo niskich temperaturach.
      A tak wogóle to poza wszystkim w życiu trzeba mieć trochę szczęścia. Generalnie
      trudno ja polecać, ale i nie widać jakiegoś specjalnego ryzyka w porównaniu z
      innymi deweloperami.

Alik

• Gość: Ada Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: 217.11.136.* 20.06.03, 13:08
        Gość portalu: Alik napisał(a):

> Witam,
        > Od paru dni moj brat jest członkiem tej spółdzielni. Ponieważ wystepowałem w
        > roli jego powiernika od tych spraw to troche o tej spóldzielni wiem.
        > Co do jakości ich usług budowlanych to trudno coś powiedzieć bo spółdzielnia
        ta
        >
        > nic nie wybudowała i podobno nic już nie wybuduje poza tym osiedlem. Jak mi
        > mówł w zarządzie są sami inżynierowie budowlani, którzy coś tam w życiu
        > zbudowali. ale? (!)
        > Mają pozwolenie na budowę, mają wpis do KRS-u, mają akt własności gruntu i
        > przystępną jak na W-wę cenę. Ponieważ większość członków buduje za pieniadze
        z
        > kredytu bankowego (on też), tak więc sprawdzenie tej spółdzielni musiał też
        > zrobić bank. Każda rata jest również sprawdzana przez bank czy aby jest za co
        > płacić, a to zmniejsza ryzyko.
        > Co do jakości ich usług budowlanych to pozytywnym jest fakt, że wstrzymali
        > wszelkie prace budowlane zimą. Ponoć to dobrze świadczy o inwestorze, że nie
        > partoli roboty i nie leje betonów przy bardzo niskich temperaturach.
        > A tak wogóle to poza wszystkim w życiu trzeba mieć trochę szczęścia.
        Generalnie
        >
        > trudno ja polecać, ale i nie widać jakiegoś specjalnego ryzyka w porównaniu z
        > innymi deweloperami.
        >
        > Alik

Cześć,
        W przyszłym tygodniu bede wpłacała kaske do spółdzielni. Mam stracha bo nic nie
        moge sie na forum o nich dowiedziec. nie stac mnie na wyrzucenie tylu pieniedzy
        w błoto. Biorąc pod uwage cene za metr(bardzo niska jak na Wa-we) zaczynam sie
        zastanawiac gdzie jest chaczyk? Czy twój brat sprawdzal ich dokumenty i umowe u
        prawnika? Czy wychaczył jakiś haczyk?
        Pozdrawiam
        >
        • Gość: ice haczyk IP: *.pkobp.pl 20.06.03, 13:11
          Może haczyk tkwi w tym, że to spółdzielnia, a spółdzielnie zwykle stosują
          jakieś końcowe rozliczenia budowy...co oznacza, że rzeczywista cena może byc
          nieco wyższa. Sprawdź w umowie.
          • Gość: Ewa Re: haczyk IP: 217.11.136.* 20.06.03, 13:13
            Gość portalu: ice napisał(a):

> Może haczyk tkwi w tym, że to spółdzielnia, a spółdzielnie zwykle stosują
            > jakieś końcowe rozliczenia budowy...co oznacza, że rzeczywista cena może byc
            > nieco wyższa. Sprawdź w umowie.

Witam,
            jedyne co sie doczytałam jako laik w umowie o cenie to to ze moze ulec zmianie
            o wskażniki zmiany cen w GUSie.
            Chyba musze udac sie do prawniak bo mnie zeżrą.
            Pozdrawiam
        • Gość: Alik Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: *.visp.energis.pl 20.06.03, 14:43
          Gość portalu: Ada napisał(a):

> Cześć,
          > W przyszłym tygodniu bede wpłacała kaske do spółdzielni. Mam stracha bo nic
          nie
          >
          > moge sie na forum o nich dowiedziec. nie stac mnie na wyrzucenie tylu
          pieniedzy
          >
          > w błoto. Biorąc pod uwage cene za metr(bardzo niska jak na Wa-we) zaczynam
          sie
          > zastanawiac gdzie jest chaczyk? Czy twój brat sprawdzal ich dokumenty i umowe
          u
          >
          > prawnika? Czy wychaczył jakiś haczyk?
          > Pozdrawiam
          > >

Dokumenty wydawały sie niepodrobione, ale przyznam, że nie zadał sobie trudu
          zeby jeździć po urzędach i sprawdzać ich autentyczność. Umowa jak umowa. Jest
          zastrzeżenie o wzroście cen o wskaźnik GUS i chyba ze wględu na VAT, ale trudno
          to nazwać haczykiem.
          Co do atrakcyjnej ceny to bez przesady. Metr mieszkania we Włocławku kosztuje
          1800 zł i nikt nie podejrzewa przekrętu. A czy mieszkanie buduje się w
          Warszawie inaczej. Ja osobiście uważam, że cena powyżej 3000 w tamtej
          lokalizacji to zwykłe naciągactwo w przypadku spółdzielni. U dewelopera to po
          prostu większy zysk sprzedawcy, ale spółdzielnia nie ma prawa realizacji zysku
          więc musieliby kombinować, zeby naciągać cenę.
          Jeżeli bierzesz kredyt to na banku spoczywa sprawdzenie spółdzielni bo przecież
          zabezpieczasz ten kredyt swoim nowobudowanym mieszkaniem.
          Co do tej spółdzielni nikt ci nie da gwarancji na forum gazety musisz sama
          ryzykować , albo pójść do wróżki.;)

Pozdrawiam
          Alik
          • Gość: Ada Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: 217.11.136.* 20.06.03, 14:52
            Gość portalu: Alik napisał(a):

> Gość portalu: Ada napisał(a):
            >
            > > Cześć,
            > > W przyszłym tygodniu bede wpłacała kaske do spółdzielni. Mam stracha bo ni
            > c
            > nie
            > >
            > > moge sie na forum o nich dowiedziec. nie stac mnie na wyrzucenie tylu
            > pieniedzy
            > >
            > > w błoto. Biorąc pod uwage cene za metr(bardzo niska jak na Wa-we) zaczynam
            >
            > sie
            > > zastanawiac gdzie jest chaczyk? Czy twój brat sprawdzal ich dokumenty i um
            > owe
            > u
            > >
            > > prawnika? Czy wychaczył jakiś haczyk?
            > > Pozdrawiam
            > > >
            >
            > Dokumenty wydawały sie niepodrobione, ale przyznam, że nie zadał sobie trudu
            > zeby jeździć po urzędach i sprawdzać ich autentyczność. Umowa jak umowa. Jest
            > zastrzeżenie o wzroście cen o wskaźnik GUS i chyba ze wględu na VAT, ale
            trudno
            >
            > to nazwać haczykiem.
            > Co do atrakcyjnej ceny to bez przesady. Metr mieszkania we Włocławku kosztuje
            > 1800 zł i nikt nie podejrzewa przekrętu. A czy mieszkanie buduje się w
            > Warszawie inaczej. Ja osobiście uważam, że cena powyżej 3000 w tamtej
            > lokalizacji to zwykłe naciągactwo w przypadku spółdzielni. U dewelopera to po
            > prostu większy zysk sprzedawcy, ale spółdzielnia nie ma prawa realizacji
            zysku
            > więc musieliby kombinować, zeby naciągać cenę.
            > Jeżeli bierzesz kredyt to na banku spoczywa sprawdzenie spółdzielni bo
            przecież
            >
            > zabezpieczasz ten kredyt swoim nowobudowanym mieszkaniem.
            > Co do tej spółdzielni nikt ci nie da gwarancji na forum gazety musisz sama
            > ryzykować , albo pójść do wróżki.;)
            >
            >
            > Pozdrawiam
            > Alik
            Witam, To ja ide do wróżki
            Pozdrawiam
            • Gość: rex Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.03, 16:24

> Gość portalu: Alik napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Ada napisał(a):
              > >
              > > > Cześć,
              > > > W przyszłym tygodniu bede wpłacała kaske do spółdzielni. Mam stracha
              > bo ni
              > > c
              > > nie
              > > >
              > > > moge sie na forum o nich dowiedziec. nie stac mnie na wyrzucenie tylu
              >
              > > pieniedzy
              > > >
              > > > w błoto. Biorąc pod uwage cene za metr(bardzo niska jak na Wa-we) zac
              > zynam
              > >
              > > sie
              > > > zastanawiac gdzie jest chaczyk? Czy twój brat sprawdzal ich dokumenty
              > i um
              > > owe
              > > u
              > > >
              > > > prawnika? Czy wychaczył jakiś haczyk?
              > > > Pozdrawiam
              > > > >
              > >
              > > Dokumenty wydawały sie niepodrobione, ale przyznam, że nie zadał sobie tru
              > du
              > > zeby jeździć po urzędach i sprawdzać ich autentyczność. Umowa jak umowa. J
              > est
              > > zastrzeżenie o wzroście cen o wskaźnik GUS i chyba ze wględu na VAT, ale
              > trudno
              > >
              > > to nazwać haczykiem.
              > > Co do atrakcyjnej ceny to bez przesady. Metr mieszkania we Włocławku koszt
              > uje
              > > 1800 zł i nikt nie podejrzewa przekrętu. A czy mieszkanie buduje się w
              > > Warszawie inaczej. Ja osobiście uważam, że cena powyżej 3000 w tamtej
              > > lokalizacji to zwykłe naciągactwo w przypadku spółdzielni. U dewelopera to
              > po
              > > prostu większy zysk sprzedawcy, ale spółdzielnia nie ma prawa realizacji
              > zysku
              > > więc musieliby kombinować, zeby naciągać cenę.
              > > Jeżeli bierzesz kredyt to na banku spoczywa sprawdzenie spółdzielni bo
              > przecież
              > >
              > > zabezpieczasz ten kredyt swoim nowobudowanym mieszkaniem.
              > > Co do tej spółdzielni nikt ci nie da gwarancji na forum gazety musisz sama
              >
              > > ryzykować , albo pójść do wróżki.;)
              > >
              > >
              > > Pozdrawiam
              > > Alik
              > Witam, To ja ide do wróżki
              > Pozdrawiam

i co powiedziała wrózka?
              podziel się informacjami :))
              • Gość: zenek Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: 195.136.36.* 10.07.03, 15:06
                Realtywnie niska cena wynika z materialów - Ytongu - czyli gazobetonu, tanszego
                od tradycyjnej technologii. W tej technologii budowal równiez Marvipol - na
                Wrzecionie w Bielanskim Domu cena oscylowala w okolicach 2,900 brutto.
            • Gość: Członek02 Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: 62.148.94.* 28.07.03, 14:18

> Witam, To ja ide do wróżki
              > Pozdrawiam

I co u tej wróżki ??? Mamy się upić z rozpaczy czy ze szczęścia ???
              Czekamy na jakąś wróżbę .... ;)

Pozdrawiam
              Członek02
    • Gość: rex Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.03, 16:26
      może nowi lub starzy bywalcy forum
      są aktualnie?
    • Gość: ola Re: czy SBM Augustówka ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.03, 16:28
      już się gubię
      różne widzę nazwy chyba tej samej inwestycji
    • Gość: irka Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.07.03, 13:30
      Witam,

bardzo sie ciesze sie, ze odnalazlam kogos z "Elsnerowa". Co o tym myslicie?
      Mnie martwi dwie sprawy: stan zaawansowania prac i koniecznosc wplaty przy
      takim ich zaawansowaniu 45% i druga - teraz wlasciwie malo istotna - gazowe
      ogrzewanie domku. Napiszcie co Wy o tym? No i nie konca jestem pewna tej
      spoldzielnie, pewnie jak wszyscy.
      Pozdrawiam przyszlych sasiadow, ja bede w "D" na 3 pietrze.
      • Gość: członek Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 16:13
        Gość portalu: irka napisał(a):

> Witam,
        >
        > bardzo sie ciesze sie, ze odnalazlam kogos z "Elsnerowa". Co o tym myslicie?
        > Mnie martwi dwie sprawy: stan zaawansowania prac i koniecznosc wplaty przy
        > takim ich zaawansowaniu 45% i druga - teraz wlasciwie malo istotna - gazowe
        > ogrzewanie domku. Napiszcie co Wy o tym? No i nie konca jestem pewna tej
        > spoldzielnie, pewnie jak wszyscy.
        > Pozdrawiam przyszlych sasiadow, ja bede w "D" na 3 pietrze.

Witam sąsiadke,
        również niepokoi mnie cała sytuacja zwiazana z tą inwestycja
        robic teraz jakoś robią - mieli opóźnienie ale teraz przyspieszaja
        stan zamkniety budynku A i D - koniec listopada
        Teraz jakoś budowa idzie... :))

Co do ogrzewania gazowego -> przy oszczędnym używaniu (kabina prysznicowa,
        termoregulatory na grzejnikach optymalnie ustawione - w nocy lub przy
        nieobecności lekko przykręcone, bez otwartych okien) -> to możesz liczyc na
        mniejsze rachunki za gaz w porównaniu do całorocznej opłaty za CO + gaz
        ... zobaczymy to w praktyce - ale tak mi wychodzi :))
        I może jeszcze wygoda - sama okreslasz temeperatue wody w kranach i w
        kaloryferach - a nie jesienią CO oszczędza !!!

pozdr sasiadów
        • Gość: i Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.07.03, 15:40
          witam,
          oczywiscie wygoda z ogrzewaniem, ale dlaczego piece maja byc w mieszkaniach; w
          wiekszosci nowobudowanych lokali jest jeden piec na budynek, a kazdy juz sie
          rozlicza w zaleznosci od tego ile zuzyje. Po co te dodatkowe jednak koszta przy
          budowaniu (takie piece podobno na wyposazeniu kazdego mieszkania) i no i
          pozniej dodatkowy mebel w i tak niezbyt obszernych mieszkaniach.
          Co do budowy. Musze sie przyznac, ze ciagle odciagam decyzje o wplacie kasy.
          Buduja jakos maksymalnie niemrawo, stan zaawansowania niespecjalny,
          spoldzielnia nieznana...
          A jesli chodzi o ceny. Wcale nie jest to specjalnie tanio. Odbijaja sobie na
          cenie garazu. Lacznie za okolo 50 m2 wychodzi 150 tys, wiele jest miejsc gdzie
          za taka cene mozna kupic przyblizony metraz (prawda ze bez garazu). Ale on
          (garaz) jest wielostanowiskowy czyli nie wiadomo co tak naprawde bedzie sie tam
          dzialo, o oddielnych boksach nic nie slyszalam. Dla porownania w wielu
          inwestycjach na Tarchominie miejsce co prawda, postojowe kosztuje od 5 do 10
          tys, a garaze wielostanowiskowe od 11.500!
          Pozdrawiam, Irka
          • Gość: c... Re: SBM Augustówka - indywidualny piec gazowy !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.03, 15:59
            fakt
            choć z kotłami gazowymi kojarzą mi się mieszkania z czasów po wojennych
            i straszne (zwłaszcza wybuchowe) kotły
            Ile było wypadków, kłopotów - ale o tym mogą tylko powspominać nasi rodzice
            Zaleta - teraz kotły są nowoczesne, bezobsługowe, bez stałego płomienia
            co i oznacza bardziej bezpieczne

Zaleta - oszczędność gazu !!!
            przy indywidualnych kotłach (tak mi ię wydaje) można ustawiać progi
            włączenia/wyłączenia podgrzewania, czy to do ciepłej wody (można sobie ustawić
            temperaturę) oraz kaloryferów (własne ustawienie temperatury)

Może na forum znalazłaby się osoba lub osoby, które już uzywają takie
            rozwiazania - licze na praktyczne rady i opinie, a nie zapewnienia spółdzielni
            (marketing)
            • Gość: c... Re: SBM Augustówka - indywidualny piec gazowy !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.03, 16:09
              Gość portalu: c... napisał(a):

> fakt
              > choć z kotłami gazowymi kojarzą mi się mieszkania z czasów po wojennych
              > i straszne (zwłaszcza wybuchowe) kotły
              > Ile było wypadków, kłopotów - ale o tym mogą tylko powspominać nasi rodzice
              > Zaleta - teraz kotły są nowoczesne, bezobsługowe, bez stałego płomienia
              > co i oznacza bardziej bezpieczne
              >
              > Zaleta - oszczędność gazu !!!
              > przy indywidualnych kotłach (tak mi ię wydaje) można ustawiać progi
              > włączenia/wyłączenia podgrzewania, czy to do ciepłej wody (można sobie
              ustawić
              > temperaturę) oraz kaloryferów (własne ustawienie temperatury)
              >
              > Może na forum znalazłaby się osoba lub osoby, które już uzywają takie
              > rozwiazania - licze na praktyczne rady i opinie, a nie zapewnienia
              spółdzielni
              > (marketing)

na ten temat wrzuciłem nowy wątek:
              piece gazowe w mieszkaniu (nowe budownictwo)
              • Gość: c.. Re: SBM Augustówka - indywidualny piec gazowy !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.03, 09:24
                jest odpowiedź na forum DOM:
                www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=25&w=7077487&a=7086814
    • Gość: członek Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.03, 13:48
      ciesze się , ze mozna napotkać na forum już obecnych i jeszcze wachajacych się
      (czyt: przyszłych) członków spółdzielni :))
      okolica jest piekna, cicha o niskiej zabudowie!!!
      budowa jest juz rozpoczeta, pnie się do góry, widać efekty...

dziękuję sąsiadowi /członek02/ za optymizm i wiarę w budowę
      to mnie nastawiło pozytywnie i dlatego pozwoliłem sobie na garść
      OPTYMIZMU :))

pozdrawiam

- członek
      • Gość: Michał22 Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: *.pkp.com.pl 28.07.03, 11:48
        Ja właśnie dzisiaj mam podjąć decyzję odnośnie mieszkania. Generalnie, jestem
        za. Cena jest naprawdę atrakcyjna, zarezerwowałem mieszkanie z oknami na
        wschód, południe i zachód, no i okolica jest niezła. Dzwoniłem do Urzędu Gminy
        i nie ma osuwisk. Ponadto, nie planują budować tam żadnych budynków
        przemysłowych. W umowie przerażają mnie dwie rzeczy, które muszę dziś wyjaśnić.
        Po pierwsze, powierzchnia użytkowa mieszkania może ulec zmianie (o ile?), poza
        tym nie jest wspomniany grunt (a przecież go kupujemy). A odnośnie tych 45%, to
        pytałem się ich i po prostu w cenę wliczają grunt, a to jest około 20%.
        Faktyczny postęp budowy wynosi 25%. Czekam na jakieś ciekawostki odnośnie tego
        mieszkania.
        • Gość: Wojtek Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: *.danzas.com 28.07.03, 12:11
          Gość portalu: Michał22 napisał(a):

> Ja właśnie dzisiaj mam podjąć decyzję odnośnie mieszkania. Generalnie, jestem
          > za. Cena jest naprawdę atrakcyjna, zarezerwowałem mieszkanie z oknami na
          > wschód, południe i zachód, no i okolica jest niezła. Dzwoniłem do Urzędu
          Gminy
          > i nie ma osuwisk. Ponadto, nie planują budować tam żadnych budynków
          > przemysłowych. W umowie przerażają mnie dwie rzeczy, które muszę dziś
          wyjaśnić.
          >
          > Po pierwsze, powierzchnia użytkowa mieszkania może ulec zmianie (o ile?),
          poza
          > tym nie jest wspomniany grunt (a przecież go kupujemy). A odnośnie tych 45%,
          to
          >
          > pytałem się ich i po prostu w cenę wliczają grunt, a to jest około 20%.
          > Faktyczny postęp budowy wynosi 25%. Czekam na jakieś ciekawostki odnośnie
          tego
          > mieszkania.

Twoim zdaniem jakie są szanse, że dotrzymają terminu realizacji inwestycji?
          • Gość: adam Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka IP: *.pg.com 29.07.03, 10:19
            witam, nawiazujac do dyskusji, po kilku rozmowac ze spoldzielnia nie moge
            powiedziec nic bardzo pozytywnego lub negatywnego. Zadalem im duzo pytan na
            ktore odpowiadali bez ogrodek. Bez mojego pytania opisali historie realizajci,
            ze sa opozniniena 2-3 mieiseczne.... etc. Dokumnety sa sprwdzone, bank
            kontroluje etapy realizacji i patrzac na prace idzie ona do przodu.
            Zarererowalem mieszkanie i przystepuje do negocjacjii :), osoby zainteresopwany
            wymiana informacji zapraszam wolszczak@gazeta.pl

Martwi mnie to ze nie powiedzieli wporst ze te 49 procent to faktycznie jest
            mniej, i ze grzebia sie z inwestycja od kliku lat, oraz ze cena skacze , od
            1800 (chyba) , 2000 do 2400. Talk naprawde moga podwyzszyc do 2800 i jak
            udokumewntuja to w wydatakch, np mopwiac ze malo ludzii kupilo garaze, taka
            cena jest realna. co na ten temat uwazacie.

• aalik Re: kto kupił mieszkanie w SBM Augustówka 30.07.03, 10:15
      Droga Ago vel Ado vel Ewo vel Marzeno

Założyłać kilka intrygujacych wątków i zniknęłaś w odmetach internetu.
      Nieukrywam, że twoje posty zaniepokoiły osoby, które wpłaciły do spółdzielni
      pieniądze. To jest jakaś twoja zabawa czy jakaś poważna sprawa ?

Alik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka