Gość: Maciek IP: *.wil.pk.edu.pl 27.06.03, 10:36 Wiem, że to już było ale proszę o pomoc. Ile będą mnie kosztować opłaty notarialne za mieszkanie, kupione u dewelopera. Kosztowało 125882 PLN w tym grunt 26800. Jeszcze raz proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bebiak Re: Opłata notarialna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.03, 22:59 Cześć Maćku! > Ile będą mnie kosztować opłaty notarialne za mieszkanie, kupione u dewelopera. Kosztowało 125882 PLN w tym grunt 26800. Jeszcze raz proszę o pomoc. Zakładam, że chodzi Ci o wszystkie opłaty związane z nabyciem tego mieszkanka, nie tylko notarialne, stąd napiszę Ci o wszystkich: - taksa notarialna: 1.429,-zł + VAt 22% tj. 314,38,-zł - wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 22% tj. 33,-zł - podatek od czynności cywilnoprawnych: 536,-zł - opłata sądowa za wpis prawa własności do księgi: 1.578,90,-zł - opłata sądowa za nową księgę: 40,-zł - wypisy: łącznie ok. 350, może 400,-zł (jedna strona z VAT-em kosztuje 7,32,- zl, ale te umowy są dość długie a i wypisów kilka potrzeba). Pozdrowionka serdeczne:) B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Opłata notarialna IP: *.wil.pk.edu.pl 28.06.03, 09:52 Dziękuje Ci bardzo za pomoc. Pozdrawiam Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
kika_kika Re: Opłata notarialna 29.06.03, 17:22 Ja za akt notarialny za mieszkanie w podobnej cenie zapłaciłam prawie 7000zł!! Czy stawki te są "sztywne" czy zalezne od kancelarii?? Bo przyznam szczerze czuje się oszukana. Najpierw miała to być opłata w wys. ok 4tys zł, potemia ok 5000zł i... doszło do 6900zł :( DLACZEGO?? Pozdrawiam, KIKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Kiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.03, 19:55 Cześć! kika_kika napisała: > Ja za akt notarialny za mieszkanie w podobnej cenie zapłaciłam prawie 7000zł!! Czy stawki te są "sztywne" czy zalezne od kancelarii?? Bo przyznam szczerze czuje się oszukana. Najpierw miała to być opłata w wys. ok 4tys zł, potemia ok 5000zł i... doszło do 6900zł :( DLACZEGO?? Doprawdy nie wiem dlaczego tak zapłaciłaś, ale można to wyjaśnić. Tzw. sztywny i prosty do obliczenia jest podatek od czynności cywilnoprawnej, który przy developerze wynosi 2% od wartości ułamka w gruncie. Nabyłaś od developera? Ostatnio mój znajomy znalazł takiego "developera" (są tacy i to nie żadne przestępstwo), który dużo buduje ale ot tak sobie jako osoba fizyczna i sprzedaje ludkom. Ale nie odpowadza podatku VAT od tej czynności, więc znajomego szoknął podatek bo to wówczas 2% od wartości lokalu. Jak to było u Ciebie? Sztywną opłatą jest także opłata sądowa za wpis do księgi, którą liczy się tak; 6.600,-zl + 5% od nadwyżki powyżej 100.000,-zł i z tego płaci sie 1/5 część. Policzysz sobie sama celem sprawdzenia czy tak Ci wyszlo jak masz w akcie? No i ta nieszczęśliwa taksa notarialna. Co do zasady liczona jest tak: 1.100 + 0,5% od nadwyżki powyżej 60.000,-zł. Napisałam "co do zasady", bo: - notarisuz oczywiście mozeo bniżeć tę taksę (jeśli chce); - notariusz może podwyższyć tę taksę (jest taki przepis, chyab art. 17 Rozp. w spr. taksy not.), jeśli umowa wymaga większego nakładu pracy, jest skomplikowana itd (dokładnie nie pamiętam brzmienia tego przepisu ale o to chodzi mniej więcej). Wtedy oczywiście przy taksie powinnien się znaleźć ten artykuł. Zwróć też uwagę i na to czy przypadkiem nie kupowałaś tego lokalu na współwłasność ułamkową z kimś. Wtedy taksa notarialna oraz opłata sądowa mogą być oczywiście wyższe. Może też być trochę więcej (ale przecież nie tyle więcej co u Ciebie!) za wypisy, bo długość umów bywa różna. I przyznam szczerze, że juz nic innego nie przychodzi mi do głowy (no, może poza pomyłką czysto matematyczną). Popatrz na tę swoją umowę pod kątem tego co Ci napisałam. Jeśli nadal coś nie tak to ja uważam, że zawsze masz prawo pójść do notariusza i domagać się wyjaśnień. Pozdrawiam Cię serdecznie:) B. Odpowiedz Link Zgłoś