Dodaj do ulubionych

Os. Odkryta 56 - Mostostal Export Dev.

04.07.03, 04:17
Mam zamiar kupić mieszkanie na osiedlu przy Odkrytej 56, budowanym przez
Mostostal Export Development S.A.. Czy ktokolwiek wie coś na temat tej
budowy? Co z terminami, umowami, przepisywaniem własności mieszkań?
Budowa jest w zasadzie na ukończeniu (został ostatni, największy budynek nr.
6), ale wolę się upewnić.
Obserwuj wątek
    • Gość: Arek. Re: Os. Odkryta 56 - Mostostal Export Dev. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 04.07.03, 07:13
      Witam.
      Istnieje "forum" mieszkańców tego osiedla "www.odkryta56.prv.pl". Warto
      poczytać, ja zrezygnowałem ze względu na jakość wykonania [ściany działowe
      między mieszkaniami z bloczków gipsowych, praktycznie mieszkasz razem z
      sąsiadami].
      Pozdrawiam i życzę podjęcia trafnej decyzji.
      • Gość: G Re: Os. Odkryta 56 - Mostostal Export Dev. IP: 213.158.197.* 04.07.03, 10:49
        Witam
        mieszkam na tym osiedlu w bloku V. obecnie mam sąsiadów z trzech stron i jakoś
        mi specjalnie nie przeszkadzają. W ręcz przeciwnie w ogóle nie wiadomo kiedy są
        w domu. Nie wiem więc czy z brakiem wyciszenia ścian to oby nie zbytnia
        przesada.
        Polecam przeczytać uważnie forum, o którym mowa wcześniej.

• Gość: Arek. Re: Os. Odkryta 56 - Mostostal Export Dev. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 04.07.03, 19:30
          Moje informacje pochodzą właśnie od mieszkańców tego osiedla. Swojego czasu
          umieściłem na wspomnianym forum info o zamiarze kupna mieszkania w bloku nr6,
          poprosiłem o opinie. Cóż, pozytywów w odpowiedziach raczej mocno brakowało,
          narzekano między innymi właśnie na "akustykę". Nie dałem za wygraną, zaprosiłem
          rzeczoznawcę budowlanego, potwierdził.
          Swoją drogą, fakty są takie że w praktycznie zakończonej inwestycji, w dobrym
          punkcie Tarchomina, gdzie nie zmuszają do zakupu garaży i po atrakcyjnej cenie,
          masz pełny wybór mieszkań np. najbardziej "chodliwych" na rynku, dwupokojowych.
          Mnie już to nie dziwi.
          Pozdrawiam.
          • robjot Re: Os. Odkryta 56 - Mostostal Export Dev. 05.07.03, 01:20
            Czy udało się znaleźć coś lepszego?
            Nie ukrywam, że jestem zainteresowany kupnem mieszkania gotowego lub prawie
            gotowego. Chcę się wprowadzić do końca tego roku. Tu akurat trafiła się taka
            okazja. Okolicom nie mam nic do zarzucenia, bo od ponad roku wynajmuję
            mieszkanie przy Odkrytej 35.
            • Gość: Arek. Re: Os. Odkryta 56 - Mostostal Export Dev. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 05.07.03, 13:50
              Witam.
              Praktycznie zrezygnowałem z Tarchomina, nic ciekawego tu więcej nie znalazłem.
              Są oczywiście jeszcze i inne "gotowce", pod warunkiem że nie przeszkadza Ci
              mieszkanie na parterze[np.osiedle "Grzymalitów","Akacje VIII"]. Możesz
              spróbować także z osiedlem "Pod Dębami", ale tam ponoć[sam tego nie
              sprawdzałem] również jest nie najlepiej z jakością. Ludzie chwalą
              natomiast "BMI", budują[kiedy koniec nie wiem] w okolicy Mehoffera i
              Modlińskiej, ale nie ma idealnych developerów i są jakieś problemy z
              pózniejszym administrowaniem.
              Jeżeli nie przeraża Cię spółdzielnia to możesz sprawdzić ofertę SM Praga.
              Pozdrawiam.
          • robjot Re: Os. Odkryta 56 - Mostostal Export Dev. 05.07.03, 16:15
            Sądzę, że nie tylko to est przyczyną. Trzeba też wziąć pod uwagę to, że budynek
            6 nie kwalifikował się i nie kwalifikuje się do ulgi budowlanej, ponieważ od
            wydania pozwolenia na budowę minęło ponad 3 lata. Dlatego może nie było tak
            dużego zainteresowania tym budynkiem wcześniej. A w tym roku nie ma to
            znaczenia, bo i tak ulga ta została skasowana :(
            Byłem osobiście na osiedlu i sporo ludzi oglądało mieszkania.
            Martwić może jedynie sytuacja finansowa developera. Podobno są jakieś
            opóźnienia na os. Wilga VII.
            • Gość: Arek. Re: Os. Odkryta 56 - Mostostal Export Dev. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 06.07.03, 07:22
              Fakt, nie można skorzystać z ulgi "odsetkowej", to również ogranicza ilość
              chętnych. Jednak po raz pierwszy słyszę że ulga została zlikwidowana, były
              plany usunięcia "odsetkowej" ale w przyszłym roku. Według mnie nadal obowiązuje.
              • robjot Re: Os. Odkryta 56 - Mostostal Export Dev. 06.07.03, 15:49
                Odsetkowa akurat niewiele mnie interesuje, bo nie biorę kredytu. Tak więc dla
                mnie jak widać nie ma znaczenia, czy inwestycja kwalifikuje się do ulgi
                budowlanej czy nie. Jedyna ulga, która mi pozostala, to ulga remontowa. I
                wygląda na to, że to jest je ostatni rok :(, więc trzeba sie spieszyc :)
          • robjot Re: Os. Odkryta 56 - Mostostal Export Dev. 07.07.03, 14:10
            Czy ten rzeczoznawca wypowiedział się na temat akustyki pomiędzy mieszkaniami,
            czy też także z zewnątrz? Jeżeli tak, to co powiedział? Bede wdzieczny za
            informacje.
            • Gość: Arek. Re: Os. Odkryta 56 - Mostostal Export Dev. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.07.03, 07:19
              Miałem zamiar kupić mieszkanie z oknami wychodzącymi na pętlę autobusową, więc
              akustyka wewnątrz osiedla zupełnie mnie nie interesowała. Jednak "zagęszczenie"
              bloków wskazuje że z tym również nie jest najlepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka