Dodaj do ulubionych

opłaty notarialne (Bebiak - help!!! )

IP: 62.29.248.* 04.07.03, 13:54
Witaj,
Wiem, że ostatnimi czasy jesteś zasypywana prośbami o wyliczenie opłat
notarialnych, więc mam jedynie nadzieję, że znajdziesz jeszcze czas i ochotę
odpowiedzieć na moją prośbę o ustalenie opłat.

Kupuję mieszkanie nowe od developera.
Cena brutto składa się z następujących części: mieszkanie 149 200zł, garaż
20 000zł, grunt 19 800zł (dzierżawa wieczysta).

Większość inwestycji będzie finansowana ze środków własnych + kredyt na 58000
zł. Mieszkanie kupuję sam jak również i sam biorę kredyt.
Będę bardzo wdzięczny za obliczenie opłat uiszczanych notariuszowi (przy
podpisywaniu aktu notarialnego na zakup mieszkania), jak również opłat
wnoszonych przy obciążaniu hipoteki kredytem.

Mam również pytanie trochę z innej beczki. Developer wybudował mieszkanie i
garaż (osobny budynek) na jednej działce. Teraz, z uwagi na to, że niewiele
osób z budynku wykupiło miejsce w garażu developer podzielił działkę na dwie
działki, na których na jednej stoi budynek mieszkalny, a na drugiej garaż.
Całą tę procedurę chce zalegalizować aneksem do umowy, w którym wykreśla
stary numer działki (tej dużej) i wpisuje nowy numer działki (mniejszej tylko
pod budynek mieszkalny). Nasuwają mi się następujące pytania:
- czy jeśli to podpiszę to będę miał garaż na działce, w której nie mam
udziału??
- co z opłatami notarialnymi?? dwa akty notarialne: jeden na
mieszkanie, a drugi na garaż??

Strasznie to zakręcone i bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję,
Greg.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bebiak Re: opłaty notarialne (Bebiak - help!!! ) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.03, 22:01
      Gość portalu: Greg napisał(a):

> Kupuję mieszkanie nowe od developera.
      > Cena brutto składa się z następujących części: mieszkanie 149 200zł, garaż
      > 20 000zł, grunt 19 800zł (dzierżawa wieczysta). Większość inwestycji będzie
      finansowana ze środków własnych + kredyt na 58000 zł. Mieszkanie kupuję sam
      jak również i sam biorę kredyt.
      > Będę bardzo wdzięczny za obliczenie opłat uiszczanych notariuszowi (przy
      > podpisywaniu aktu notarialnego na zakup mieszkania), jak również opłat
      > wnoszonych przy obciążaniu hipoteki kredytem.

Tak patrząc dodatkowo na dalszą treść Twojego postu teraz pominę garaż, ale
      jeszcze do niego wrócę. Wychodzi mi na to wobec tego, że kupujesz mieszkanko za
      169.000,-zł, w tym grunt 19.800,-zł.
      Opłaty od takich wartości przy umowie sprzedaży (wszystkie wnosisz u
      notariusza);
      - taksa notarialna: 1.645,-zł + VAT 361,90
      - wniosek do sądu: 150,-zł + VAT 33,-zł
      - podatek od czynności cywilnoprawnych: 396,-zł
      - opłata sądowa za wpis prawa własności do księgi: 2.010,-zł
      - opłata za nową księgę wieczystą: 40,-zł
      - wypisy: ok.350 - 400,-zł.
      Tak było by od lokalu, ale pod warunkiem, że garaż byłby osobnym aktem.

> Developer wybudował mieszkanie i garaż (osobny budynek) na jednej działce.
      Teraz, z uwagi na to, że niewiele osób z budynku wykupiło miejsce w garażu
      developer podzielił działkę na dwie działki, na których na jednej stoi budynek
      mieszkalny, a na drugiej garaż.
      > Całą tę procedurę chce zalegalizować aneksem do umowy, w którym wykreśla
      > stary numer działki (tej dużej) i wpisuje nowy numer działki (mniejszej tylko
      > pod budynek mieszkalny). Nasuwają mi się następujące pytania:
      > - czy jeśli to podpiszę to będę miał garaż na działce, w której nie mam
      > udziału?? Co z opłatami notarialnymi?? dwa akty notarialne: jeden na
      > mieszkanie, a drugi na garaż??

Jeżeli ja dobrze rozumiem to co zostało zrobione (podział na dwie działki,
      gdzie na jednej jest budynek mieszkalny a na drugiej budynek garażowy) to w/g
      mnie zmiana tamtej umowy nie powinna polegać jedynie na zmianie numeru działki,
      ale również i na dopisaniu tej gdzie jest budynek garażowy z zobowiązaniem do
      sprzedaży udziału tej działce zabudowanej budynkiem stanowiącym garaż z prawem
      do korzystania z konkretnego miejsca parkingowego (bo to pewnie będzie na
      takiej zasadzie).
      Z tamtej umowy (po jej zmianie) powinno wynikać, że bedziesz nabywał lokal nr X
      wraz z udziałem w gruncie stanowiącym działkę nr A, oraz jakiś udział w tej
      drugiej nieruchomości stanowiącej działkę B zabudowaną budynkiem garażowym.
      Jeśli na tej działce B jest tylko ten budynek garażowy, w którym są miejsca
      postojowe to nie ma przeszkód aby było to wszystko zrobione jednym aktem (a
      wtedy dla Ciebie nieco taniej niż dwoma bo taksa notarialna liczona jest od
      sumy przedmiotów umowy).
      Gdyby to tak było to czekałyby Cię takie opłaty:
      - taksa: 1.745,-zł + VAT 383,90,-zł
      - podatek: 396,-zł
      - oplata sądowa (za wpis prawa własności do ksiegi dla lokalu): 2.010,-zł
      - opłata sądowa (za wpis prawa własności do księgi dla garażu); 300,-zł
      - sądowa za druk nowej księgi: 40,-zł
      - ewentualnie sądowa za nową księgę dla tej działki gdzie garaż: 40,-zł (o ile
      wcześniej nie będzie taki wniosek postawiony);
      - wypisy jak wyżej.
      Podałam Ci dwie sądowe za wpis prawa własności, bo w/g mnie tak je trzeba by
      pobrać (wszak to wpis do dwóch ksiąg a nie jednej).

Natomiast gdyby z jakichś przyczyn nie można było zawrzeć w jednym akcie umowy
      sprzedaży lokalu i udziału w tej drugiej nieruchomości to notarialna by Ci
      wzrosła, bo od lokalu 1.645,-zł + VAT 361,90,-zł, ale potem jeszcze przy
      udziale w tej drugiej nieruchomości od 20.000,-zł: 600,-zł + VAT 132,-zł, oraz
      drugi raz (bo inny akt) wniosek za 150,-zł + VAT 33,-zł no i jeszcze wypisy (tu
      już mniej ale ok. 200,-zł pewnie by się zebrało). Czyli globalnie drożej (dla
      sądowej i podatku nie ma to znaczenia).

Ach! Hipoteka. To następna sprawa, która będziesz prowadził już po zawarciu
      umowy sprzedaży. Ustal z bankiem, co ma ta hipoteka obciążać, bo w tej sytaucji
      będziesz miał w przyszłości osobną ksiegę dla lokalu i jeszcze udział w osobnej
      nieruchomości. Tu bank decyduje na czym chce zabezpieczenia. Będziesz mógł
      wnosić o wpis hipoteki pisemnym wnioskiem (pomijasz notariusza), bo Ty jesteś
      kredytobiorcą oraz Ty będziesz właścicielem. Jeśli założymy (coś musimy
      założyć), że bank chciałby tylko hipoteki na lokalu to zrobisz tak. W akcie
      nabycia znajdzie się wniosek do sądu o założenie księgi dla Twego lokalu.
      Powinieneś od notariusza otrzymać tzw. numer wniosku, pod którym ten akt będzie
      zarejestrowany (w Warszawie z reguły sąd daje taki numer po 8-10 dniach).
      Skłądasz wtedy wniosek o wpis hiptoeki wslad za tamtym wnioskiem (w niektóych
      sądach i w niektórych wydziałach są juz gotowe druki do wypełnienia). Wypełnij
      w dwóch egzemplarzach - pod jeden podepnij oświadczenie banku (konieczne), a
      na drugim niech Ci sąd przystawi prezentatę o złożeniu tego wniosku.
      Opłaty? I tu mam kłopot bo nie wiem jakiej hipoteki bank zażąda, ale możemy coś
      założyć. Piszesz o kredycie 58.000,-zl.
      Jeśli bank by żądał jednej kaucyjnej to najczęściej do kwoty (w Twoim
      przypadku) 87.000,-zł. Od tego opłata sądowa (jeśli kredyt na nabycie lokalu)
      291,-zł oraz podatek od czynności cywilnoprawnych 19,-zł (sam płacisz pdoatek w
      US).
      Jeśli bank by żądał: zwykłej w kwocie 58.000,-zł oraz kaucyjnej do kwoty
      29.000,-zł to opłata sądowa (przy kredycie na nabycie lokalu): 204,-zł +
      106,50,-zł oraz podatek: 58,-zł + 19,-zł.
      Pamiętaj też o jednej ważnej przy developerze rzeczy: być może kredyt został
      Ci udzielony nie na nabycie lokalu a na budownictwo mieszkaniowe (musi to
      wynikać z oświadczenia banku, które złożysz w sądzie). Gdyby tak było to
      zwolniony jesteś z opłaty sądowej. Podatek oczywiście płacisz. Greg, co do
      hipoteki to oczywiście założenia, bo coś przyjąć musiałam, żeby Cię jakoś
      zorientować. Niemniej często banki takich hipotek żądają: jeśli kaucyjna to 1,5
      wyższa niż kredyt, a jeśli zwykła to w kwocie kredytu i dla odsetek kaucyjna w
      wysokości połowy kredytu (stąd tak przyjęłam te wartości).

Napisz mi czy ja wszystko dobrze zrozumiałam i czy w miarę dla Ciebie wszystko
      jasne (jak zwykle nie umiem siebie ocenić).
      Pozdrawiam Cię serdecznie:) B.

• Gość: Greg Re: opłaty notarialne (Bebiak - help!!! ) IP: 62.29.248.* 08.07.03, 12:32
        Bardzo Ci dziękuję za baaaardzo wyczerpującą odpowiedź i wyliczenia!!!
        pozdrawiam gorąco,
        G.
    • Gość: n Re: opłaty notarialne (Bebiak - help!!! ) IP: *.pkobp.pl 09.07.03, 11:11
      Czy ja bym mogla sie dolaczyc do prosby o wyliczenie kosztow dodatkowych
      związanych z zakupem mieszkania. Wartość mieszkania 420 tys. zl własność
      hipoteczna, od developera. W 50% finansowane z kredytu (kredyt zebezpieczony
      hipoteką na nowym mieszkaniu).
      Z gory dziekuje za odpowiedż
      Pozdrawiam
      • Gość: Bebiak Re: do n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 21:47
        Cześć. Przy takiej cenie zapłacisz (wszystko co napiszę wnosisz u notariusza
        przy podpisywaniu aktu):
        - taksa notarialna: 2.900,-zł + VAT 638,-zł
        - opłata sądowa za wpis do księgi prawa własności: 4.520,-zł
        - oplata sądowa za druk nowej księgi: 40,-zł
        - podatek od czynności cywilnoprawnych: 2% od wartości ułamka w gruncie (tę
        wartość poda Ci developer);
        - wypisy: ok. 350-400,-zł (jedna strona to 7,32 z VAT-em ale te umowy są
        długawe a i kilka wypisów potrzeba).

Dla opłat związanych z nabyciem lokalu jako takim nie ma znaczenia czy brałaś
        kredyt czy nie.
        To ma znaczenie (owszem) dla kosztów związanych z ustanowieniem hipoteki,
        której wcześniej czy później zażąda bank. Jeśli chciałabyś abym policzyła
        koszty od ustanowienia hipoteki musisz mi napisać kilka kwestii:
        czy ta sama (dokładnie ta sama osoba nabywa lokal, która uzyskała kredyt (czy
        np.nie ma tu współkredytobiorców (od tego zależy forma dla ustanowienia
        hiptoeki), na co został udzielony kredyt: na nabycie lokalu czy na budownictwo
        mieszkaniowe (to ważne), jakiej hipoteki żąda bank: jednej kaucyjnej czy też
        zwykłej dla kredytu i kaucyjnej dla odsetek, no i o czywiście w jakiej
        wysokości te hipoteki (opłaty pobierane są nie od wysokości kredytu a od
        wysokości hipoteki).
        Skonkretyzuj tę sprawę hipoteki i jeśli chcesz chętnie policzę opłaty i
        objaśnię procedurę. Pzodrowionka:) B.
        • Gość: n Re: do n IP: *.pkobp.pl 10.07.03, 09:09
          lokal nabywamy wspolnie z mezem, kredyt tez bierzemy wspolnie z mezem.
          kredyt zostal udzielony na realizacje inwestycji
          hipoteka zwykla i kaucyjna
          niestety nie wiem jak jest wysokosc hipoteki
          • Gość: Bebiak Re: do n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.03, 20:51
            Gość portalu: n napisał(a):

> lokal nabywamy wspolnie z mezem, kredyt tez bierzemy wspolnie z mezem.

Ten fakt pozwala Wam ustanawiać hipotekę zwykłym pisemnym wnioskiem w sądzie
            wieczystoksięgowym, czyli niejako oszczędzacie na notarialnej opłacie od
            ustanowienia hipoteki (bo w ogóle w tej sprawie do notariusza iść nie musicie).

> kredyt zostal udzielony na realizacje inwestycji

Zabrzmiało interesująco w świetle tego szczególnego rozporządzenia co do
            ulgowych opłat sądowych od wpisów hipotek. Rozporządzenie mówi o kredytach albo
            na budownictwo mieszkaniowe albo na nabycie nieruchomości. W Twoim interesie
            leży, aby w oświadczeniu dla ustanowienia hipoteki bank wpisał, że to kredyt na
            budownictwo mieszkaniowe, bo wtedy nie płacicie opłaty sądowej za wpis hiptoeki
            (jest zwolnienie w Waszym przypadku).

> niestety nie wiem jak jest wysokosc hipoteki

Jak narazie nie wiesz to ja nie umiem Ci policzyć opłat, które by sąd pobrał
            gdyby bank napisał w oświadczeniu, że kredyt był na nabycie nieruchomości (a
            nie na budownictwo, bo wtedy - powtarzam - opłaty by w ogóle nie było i
            wysokość dla tej opłaty nieistotna).
            Mogę Ci jedynie tak na wszelki wypadek napisać jak dla kwot hipoteki wyższej
            niż 100.000,-zł liczy się taką opłatę (gdyby miała być): 6.600,-zł + 5% od
            nadwyżki powyżej 100.000 i z tego co Ci wyjdzie płacisz 1/20 część.
            No i pamiętaj, że ta ewentualna opłata pobierania jest nie od wysokości kredytu
            a od wysokości hipoteki.

> hipoteka zwykla i kaucyjna

Jeszcze czeka Cię podatek od czynności cywilnoprawnych (płacisz go sama
            wypeniając w US druk PCC-1). Od hipoteki kaucyjnej podatek jest banalny bo 19,-
            zł (stały), a od zwykłej 0,1% od wysokości hipoteki.
            Czy w miarę jasne to wszystko dla Ciebie? Pozdrowionka serdeczne:) B.
    • Gość: kropka Re: opłaty notarialne (Bebiak - help!!! ) IP: 217.153.15.* 09.07.03, 11:51
      Jeżeli mogłabym prosić Cię o pomoc i znalazłabyś chwilkę czasu, byłabym Ci
      bardzo wdzięczna.Chodzi o koszty notarialne związane z podpisaniem umowy
      sprzedaży nowego mieszkania od developera.
      Cena zakupu brutto lokalu wraz z odpowiednim udziałem we współwłasności
      działki gruntu pod budynkiem oraz udziałem w częściach wspólnych budynku
      wynosi 217 tyś, garaż 25 tyś, komórka 4 tys.
      Czy mogłabym poprosić o wyliczenie ile to będzie kosztować ?

Z góry dziękuję :)
      kropka
      • Gość: Bebiak Re: do Kropki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 21:55
        Gość portalu: kropka napisał(a):

> Jeżeli mogłabym prosić Cię o pomoc i znalazłabyś chwilkę czasu, byłabym Ci
        > bardzo wdzięczna.Chodzi o koszty notarialne związane z podpisaniem umowy
        > sprzedaży nowego mieszkania od developera.
        > Cena zakupu brutto lokalu wraz z odpowiednim udziałem we współwłasności
        > działki gruntu pod budynkiem oraz udziałem w częściach wspólnych budynku
        > wynosi 217 tyś, garaż 25 tyś, komórka 4 tys.
        > Czy mogłabym poprosić o wyliczenie ile to będzie kosztować ?

Chętnie policzę, ale musisz mi napisać co to w sensie prawnym u Ciebie jest ten
        garaż. Czy to jest coś co przynależy do lokalu czy też jest to ułamek w
        wyodrębnionym jako osobna nieruchomość lokalu użytkowym - garażu.
        Na dziś dla obliczenia opłat przyjmuję, że ten garaż jest przynależnym do
        lokalu (coś przyjąć muszę, żeby policzyć) - jak jest inaczej to napisz i
        policzę jeszcze raz.
        W takiej sytuacji całość nabywasz za 246.000,-zł. Wszystkie opłaty, które
        napiszę wnosisz u notariusza przy podpisywaniu aktu. I są to:
        - taksa notarialna: 2.030,-zł + VAT 446,60,-zł
        - wniosek do sądu (opłata stała): 150,-zł + VAT 33,-zł
        - opłata sądowa za wpis prawa własności do ksiegi wieczystej: 2.780,-zł
        - opłata sądowa za druk nowej księgi: 40,-zł
        - wypisy: ok. 350-400,-zł (tu mam kłopot z dokładnym policzeniem, bo jedna
        strona kosztuje 7,32,-zł, ale ile będzie miała Twoja umowa? Mniej więcej jednak
        z taką kwotą musisz się liczyć);
        - podatek od czynności cywilnoprawnych: 2% od wartości ułamka w gruncie (tę
        wartość musi Ci - oraz notariuszowi - podać developer).
        Pozdrawiam Cię serdecznie:) i zastanów sie nad tym garażem. B.
        • Gość: kropka Re: do Kropki IP: 217.153.15.* 10.07.03, 11:22
          Bebiak :))) jesteś WIELKA :) strasznie Ci dziękuję za pomoc...podziwiam za to,
          że w erze pędu i zabiegania masz jeszcze czas i chęci na to aby pomóc innym :)
          Chyba będziemy Ci musieli postawić jakiś pomnik :)))

BEBIAK
          l____l
          l______l

Wracając do pytania o garaż : jest to miejsce postojowe na parkingu podziemnym,
          komórka lokatorska też jest na parkingu podziemnym
          w umowie mam wpisane tak : " Sprzedający zobowiązuje się do ustanowienia
          odrębnej własności i przeniesienia na Kupującego w stanie wolnym od wszelkich
          obciążeń własność opisanego lokalu wraz z udziałem we współwłasności działki
          gruntu, na której usytuowany będzie budynek, oraz takim samym udziałem we
          współwłasności części wspólnych budynku służących ogółowi mieszkańców,
          liczonymi na zasadach określonych w art.3 ust.3 Ustawy o własności lokali z
          dnia 24 czerwca 1994 roku."

Gdybyś chwilke znalazła będę wdzięczna za pomoc.

• Gość: Bebiak Re: do Kropki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.03, 21:05
            Cześć:-)))
            Gość portalu: kropka napisał(a):

> Bebiak :))) jesteś WIELKA :) strasznie Ci dziękuję za pomoc...podziwiam za
            to, że w erze pędu i zabiegania masz jeszcze czas i chęci na to aby pomóc
            innym :) Chyba będziemy Ci musieli postawić jakiś pomnik :)))
            >
            > BEBIAK
            > l____l
            > l______l

Ależ mi nastrój poprawiłaś! Uśmiałam się straszliwie, ale z wielką sympatią a i
            pomnik bardzooo mi się podoba!

> Wracając do pytania o garaż : jest to miejsce postojowe na parkingu
            podziemnym, komórka lokatorska też jest na parkingu podziemnym
            > w umowie mam wpisane tak : " Sprzedający zobowiązuje się do ustanowienia
            > odrębnej własności i przeniesienia na Kupującego w stanie wolnym od wszelkich
            > obciążeń własność opisanego lokalu wraz z udziałem we współwłasności działki
            > gruntu, na której usytuowany będzie budynek, oraz takim samym udziałem we
            > współwłasności części wspólnych budynku służących ogółowi mieszkańców,
            > liczonymi na zasadach określonych w art.3 ust.3 Ustawy o własności lokali z
            > dnia 24 czerwca 1994 roku."

Hm.. wynika mi z tego, że chyba jednak będzie to miejsce postojowe razem z
            lokalem, podobnie jak i schowek. Chyba to będzie tak jak założyłam w poprzednim
            poście. Ten fragment umowy, który przytoczyłaś nie dotyczy Kropko droga w
            ogóle garażu czy miejsca postojowe, a jedynie Twojego udziału w nieruchomości,
            z której ten lokal będzie wydzielony. Dla zupełnego upewnienia się powinnaś
            zapytać developera, czy ten parking podziemny, ta cała hala z miejscami
            postojowymi została (zostanie) wydzielona jako samodzielny lokal użytkowy -
            garaż. Jeśli powie Ci, że nie, to będzie tak jak Ci poprzednio napisałam, a
            jeśli Ci powie, że będzie ta hala wydzielana do osobnej księgi wieczystej, to
            trochę Ci wzrośnie opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej, oraz taksa
            notarialna (gdyby to miało być dwoma aktami: jeden - nabycie lokalu
            mieszkalnego, drugi - nabycie ułamka w samodzielnym lokalu użytkowym garażu z
            przyznaniem Ci do wyłącznego korzystania konkretnego miejsca postojowego).
            Podpytasz developera jak on to przewidział?
            Pozdrowionka serdeczne i dziękuję za wszystko, a szczególnie za ten uroczy
            pomnik:))) B.

• Gość: chrisk Re: opłaty notarialne (Bebiak - help!!! ) IP: 195.205.210.* 10.07.03, 10:31
        A taki przypadek:
        Chodzi mi o podpisanie umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego
        mieszkanie kosztować ma 166 tys.
        (wstępnie usłyszałem że taka umowa u notariusza kosztuje 1780 netto)
        Pozdr.
        • Gość: chrisk Re: opłaty notarialne (Bebiak - help!!! ) IP: 195.205.210.* 11.07.03, 09:09
          Gość portalu: chrisk napisał(a):

> A taki przypadek:
          > Chodzi mi o podpisanie umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego
          > mieszkanie kosztować ma 166 tys.
          > (wstępnie usłyszałem że taka umowa u notariusza kosztuje 1780 netto)
          > Pozdr.
          Chodzi o to że developer polecił mi swojego notariusza u którego taką umowę
          możemy spisać za 800-1000 PLN. Czy to jakiś przekręt czy tylko umowa między
          developerem a notariuszem i wszystko jedno u kogo ją sposzę?

Pozdrawiam
          Chrisk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka