Dodaj do ulubionych

Ile wynosi WIBOR w twoim banku ?

IP: *.pseinfo.pl / localhost 08.07.03, 16:42
Indeks WIBOR 3M zmienia się codziennie. Ponieważ mam zamiar wziąść kredyt
indeksowany WIBORem próbuję się dowiedzieć jaką wartość przyjmują banki do
określenia spłaty oprocentowania. Trudno mi było się dowiedzieć w bankach,
ale z informacji które tam uzyskałem mam wrażenie że są tu jakieś duże
nieścisłości. Proszę o infromacje o sposobie obliczania WIBORu lub jego
wysokości w umowach kredytowych (bank, miesiąc, WIBOR)

Dla wyjaśnienia - nie chodzi mi o wartości dobowe które można znaleźć na
przykład pod:
www.money.pl/pieniadze/depozyty/zlotowearch/
waluty.onet.pl/12,tabele.html
www.bankier.pl/fo/kredyty/components/elw/index.html?what=3M&zakladka=wibor

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Stefan Re: Ile wynosi WIBOR w twoim banku ? IP: waprx* / 192.168.14.* 08.07.03, 16:44
      Np w PKO BP to jest średnia arytmetyczna z miesiąca poprzedzającego zmianę
      oprocentowania. To jest chyba norma.
      • Gość: PE Re: Ile wynosi WIBOR w twoim banku ? IP: *.pseinfo.pl / localhost 08.07.03, 16:56
        Gość portalu: Stefan napisał(a):

> Np w PKO BP to jest średnia arytmetyczna z miesiąca poprzedzającego zmianę
        > oprocentowania. To jest chyba norma.

Niestety nie koniecznie. Znalazłem bank który upiera się że aktualny WIBOR 3M
        to 5,74%, a dzisiaj mamy 5,25%, średnia za czerwiec to 5,38%. To jednak parę
        groszy różnicy. Nie wiem skąd wymyślili tą stawkę, bo tak wysokiej nie było już
        od połowy kwietnia.

Pozdrawiam
        • Gość: Stefan Re: Ile wynosi WIBOR w twoim banku ? IP: waprx* / 192.168.14.* 08.07.03, 17:01
          W każdym razie to jaki WIBOR jest brany pod uwagę musi być wprost napisane w
          umowie kredytowej (ewentualnie w Regulaminie). Po prostu poproś o wzór umowy do
          przeczytania i będziesz wszystko wiedział...
        • Gość: Stefan Re: Ile wynosi WIBOR w twoim banku ? IP: waprx* / 192.168.14.* 08.07.03, 17:05
          W twoim przypadku to jest zapewne średnia 3-miesięczna od marca do czerwca.
          Wychodzi mniej więcej tyle. Znajdź lepszy bank, takie metody liczenia to można
          sobie stosować jak się stopy procentowe zmieniają raz do roku a nie co
          miesiąc... Złodziejstwo czystej wody.
          • Gość: adamwdo Re: Ile wynosi WIBOR w twoim banku ? IP: *.k.mcnet.pl 08.07.03, 23:38
            W ING brany jest WIBOR 3M z ostatniego dnia poprzedniego kwartału. Czyli na 3
            kwartał brany jest WIBOR z 30 czerwca.

pozzdrawiam
            Adam
            • Gość: tryllu BOS i WIBOR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 07:32
              U mnie w umowie z BOSiem jest "notowanie na dwa dni robocze przed końcem sześciomiesięcznego okresu". W BOS (przynajmniej) u mnie obowiązuje WIBOR 6M
          • Gość: PE Re: Ile wynosi WIBOR w twoim banku ? IP: *.pseinfo.pl / localhost 09.07.03, 09:02
            Gość portalu: Stefan napisał(a):

> W twoim przypadku to jest zapewne średnia 3-miesięczna od marca do czerwca.
            > Wychodzi mniej więcej tyle. Znajdź lepszy bank, takie metody liczenia to
            można
            > sobie stosować jak się stopy procentowe zmieniają raz do roku a nie co
            > miesiąc... Złodziejstwo czystej wody.

Stąd moje pytanie, chodzi mi o to jakie są procedury stosowane w różnych
            bankach, aby po otrzymaniu umowy można było negocjować sprecyzowanie lub zmianę
            zapisów. Średnia z ostatnich trzech miesięcy nie musi być wcale zła jeśli WIBOR
            zacznie rosnąć, ale z tego co słyszałem niektóre banki na przykład biorą średni
            WIBOR z ostatniego miesiąca kwartału (np. czerwiec) i stosują go w całym nowym
            kwartale (np. lipiec-wrzesień). Przy częstych zmianach WIBORu może być to
            istotny czynnik determinujący atrakcyjność kredytu.

Pozdrawiam
            • Gość: jolka Re: Ile wynosi WIBOR w twoim banku ? IP: *.nestle.pl 09.07.03, 09:12
              w PKO BP orpocentowanie kredytu mieszkaniowego zmienie się co kwartał.
              Oprocentowanie wynosu wskaźnik "WIBOR 3M-S" plus marża banku.

Wskaźnik "WIBOR 3M-S" jest średnią arytmetyczną wspomnianego przez ciebie
              wskaźnika "WIBOR 3M" od 26 dnia miesiąca poprzedzającego ostatni miesiąc
              poprzedniego kwartału do 25 dnia ostatniego miesiąca kwartału.
              "WIBOR 3M" jest wskaźnikiem międzybankowym.

Czyli za okres kwiecień-maj oprocentowanie mojego kredytu wynosiło:
              średnia "WIBOR 3M" od 26.02.2003 do 25.03.2003 = 6,22%
              + 1% marży banku = 7,22%

Od pierwszego lipca oprocentowanie wynosi:
              średnia "WIBOR 3M" od 26.05.2003 do 25.06.2003 = 5,39%
              + 1% marży banku = 6,39%

Nie wszystkie banki w ogóle stosują wskaźnik WIBOR 3M do ustalania
              orpocentowania. Moim zdaniem lepiej wybrać bank który ten wskaźnik stosuje,
              ponieważ WIBOR 3M systematycznie spada i myślę że będzie spadał nadal,

pozdrawiam

Jolka
        • Gość: LS Re: Ile wynosi WIBOR w twoim banku ? IP: 195.136.95.* 09.07.03, 14:25
          W Millenium biorą np. stawkę rynkową z ostatniego dnia miesiąca poprzedzającego
          dany miesiąc. Czyli w moim konkretnym przypadku w lipcu mam kredyt
          oprocentowany wg. LIBOR 6M (franki) z 30.06.

Nie jest to też regułą - jeżeli wahania stawki są nieznaczne (określone w
          regulaminie) to mogą w ogóle nie zmieniać stawki na nowy miesiąc.

LS
    • Gość: PE Re: Ile wynosi WIBOR w twoim banku ? IP: *.pseinfo.pl / localhost 09.07.03, 13:26
      Gość portalu: PE napisał(a):

> Indeks WIBOR 3M zmienia się codziennie. Ponieważ mam zamiar wziąść kredyt
      > indeksowany WIBORem próbuję się dowiedzieć jaką wartość przyjmują banki do
      > określenia spłaty oprocentowania. Trudno mi było się dowiedzieć w bankach,
      > ale z informacji które tam uzyskałem mam wrażenie że są tu jakieś duże
      > nieścisłości. Proszę o infromacje o sposobie obliczania WIBORu lub jego
      > wysokości w umowach kredytowych (bank, miesiąc, WIBOR)
      >
      > Dla wyjaśnienia - nie chodzi mi o wartości dobowe które można znaleźć na
      > przykład pod:
      > www.money.pl/pieniadze/depozyty/zlotowearch/
      > waluty.onet.pl/12,tabele.html
      > www.bankier.pl/fo/kredyty/components/elw/index.html?what=3M&zakladka=wibor
      >
      > Pozdrawiam

Pociągam watek , bo wygląda na to że rzeczywiście są duże różnice w podejściu
      banków, które mają wpływ na oprocentowanie.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka