doom_2003 14.07.03, 17:47 Hejka! Kiedyś coś wspominałeś o TV kablowej i telefonach na Moczydle. Odezwij sie na priv. pzdr doom Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M.J. Wlasna (tania !) blokowa TV kablowa ? IP: 81.210.16.* 14.07.03, 19:53 Zdrowko ! doom_2003 napisał: > Hejka! > Kiedyś coś wspominałeś o TV kablowej i telefonach na Moczydle. > Odezwij sie na priv. Wlasnie testuje to co oferuje dostawca lokalny (wybrany "jako jedyny mozliwy" przez spoldzielnie; taaa, nooo; ciekawe kto uwierzyl ;) - kablowke, internet i telefon. W ciagu ostatnich dwoch tygodni bylo ok (poza "ciezkim uszkodzeniem", ktore mialo miejsce przez dwa dni i uniemozliwialo korzystanie z sieci komputerowej). Transfery mam (w testowym ciagnieciu plikow) na poziomie do 70kB/s wiec - nie jest zle (przynajmniej teraz). "Uplink" duzo slabszy - okolo 4kB/s (trudne, gdy wysylasz wieksza poczte). Wiec - wracajac do tematu prywatnej kablowki i internetu (bo nie bylo tam slowa o telefonach ;) - kablowka na "MoczydleIII" staje sie powolutku coraz lepsza. Mam na mysli to, ze przybywa ciekawych programow. Ciagle brakuje kompletu Discovery ale - juz mamy np. TVN24. I podobno - powoli ma ich przybywac (wynika to z jakichs uwarunkowan prawnych). Jezeli chodzi o Internet - ciezko bedzie uzyskac gdziekolwiek adres publiczny (a juz bardzo trudno bedzie z adresem statycznym). "Nasz" dostawca jest stosunkowo tani (tak mysle) - 106PLN miesiecznie brutto - to taniej niz inne kablowki czy zdecydowanie taniej - od uslugi naszego najwiekszego operatora telekomunikacyjnego... Telewizje kablowa mozna nadawac w obrebie bloku bez oplat miesiecznych. Wiec - koszt takiej kablowki to inwestycja poczatkowa + abonament na amortyzacje sprzetu. Tylko jest jeden problem. Pytanie: ile programow niekodowanych jest bezposrednio dostepnych przez odbior satelitarny... Pamietaj(cie) ze inne "atrakcje", typu C+, zawsze beda wiazaly sie z podpisywaniem umow dodatkowych i - z dodatkowymi oplatami od mieszkancow. Pomysl jest nadal aktualny ale - potrzeba chyba wiecej niz dwoch zapalencow, z ktorych co najmniej jeden ma teraz ekstremalnie malo czasu (praca - ach ta praca ;). Moze - potrzeba zainteresowania spolecznego ? ;) Prosze o info - komu jeszcze "doskwiera" kablowka i usugi internetowe Na Przyzbie 3/6 ? Dodam jeszcze ze kablowka w jednej ze spoldzielni na zachodzie Warszawy jest prywatna wlasnoscia spoldzielni. Poza dodatkowym kanalem (gdzie prezentuja reklamy i sprawozdania z zebran spoldzielczych - prawdziwy kabaret - zwlaszcza w porownaniu z SAM'em ;) maja ponad 50 programow (spooooro polskich, lacznie z Europa, kodowany Canal+, kompletem Discovery i takimi, ktorych nie pamietam). Ostatnio poginely programy niemieckie ale - komu to przeszkadza ? ;) No wiec - koszt miesieczny jest wliczany w czynsz i wynosi... 12PLN. A oferta jest zdecydowanie porownywalna z oferta Astera... Wiec warto. Tylko musza byc chetni, albo na zalozenie biznesu albo - do korzystania z niego. Pozdrawiam, M. Mariusz J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablito Re: Wlasna (tania !) blokowa TV kablowa ? IP: 192.200.200.* 15.07.03, 12:09 MJ, czy mówisz może o Spółdzielni "Górczewska" ? Hmmm... Mój dom rodzinny. Ona właśnie dzierżawi sygnał i dlatego opłaty wynoszą ok. 12,00 PLN. Sporo z tym jednak problemów. Np. żeby korzystać z HBO musisz mieć dodatkowy talerz, nie wiem jak jest z dekoderami, ale np. przez cholerne dzierżawienie sygnału AsterCity, nie ma cały czas internetu. Aster mówi, że moze okablować, ala jak się znajdzie ze 20 osób w bloku i chcą za to kupę kasy. Same problemy, Panie... P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: Wlasna (tania !) blokowa TV kablowa ? IP: 81.210.16.* 16.07.03, 19:41 Heeej ! Gość portalu: Pablito napisał(a): > MJ, czy mówisz może o Spółdzielni "Górczewska" ? Hmmm... Mój dom rodzinny. Ona > właśnie dzierżawi sygnał i dlatego opłaty wynoszą ok. 12,00 PLN. Jaki ten swiat maly... :) Moja lepsza polowa ma mieszkanie na terenie wlasnie tego osiedla... > Same problemy, Panie... Dlatego "lyknalem" to co mi zaoferowala spoldzielnia i... patrze co z tego wyniknie. Poniewaz praca nie daje mi zbyt duzo czasu zeby sprawdzac kablowke, wystarcza mi obietnica ze powoli bedzie lepiej (czekam na full Discovery). Telefon - "OEM'owa Netia" - obiecali ze jak poprosze fax'em to wlacza mi CallerID (na analogowej linii) wg dowolnego (obu :) standardow. Wiec - tez jest ok. Stale lacze sieciowe (wlasnie testowane ;) tez (przez ostatni tydzien ;) nie sprawialo problemow. Szybko i bez zaciachow. Tylko "uplink" jest powolniutki... No ale - taka technologia. Doskwiera tylko brak publicznego IP... Wiec - pozyjemy, zobaczymy... Ja zawsze jestem otwarty na nowe pomysly. :) Pozdrawiam sasiada (i nie tylko)... M. Mariusz J. Odpowiedz Link Zgłoś