16.01.08, 22:31
ZGP w naglowku ma oznaczac "zorganizowana grupa przestepcza" bo takie jest moje zdanie na ten temat.
Ale od poczatku: odebralem xero pisemka o odbiorze technicznym i pognalem do Stoenu zeby zmienic aktualna taryfe przemyslowa C11 na taryfe dla normalnych ludzi czyli G11.
Fakt, ze podpisalem wczesniejsza umowe ze Stoenem (po otrzymaniu pisma od Acciony zachecajacego do tego), kosztowal mnie jakies 300-400 zl. Dokladnie ile, dowiem sie z rozliczenia, ktore dostane w czerwcu. Pani w okienku, niezwykle niemila, na moje pytanie dlaczego mam placic abonament za swiatlo od wrzesnia skoro mieszkanie odebralem w pazdzierniku odburknela "bo tak" i z jej metnego tlumaczenia wynikalo, ze nic sie z tym nie da zrobic i zadnych pieniedzy nie dostane i o zadnej nadplacie czy czyms podobnym nie ma mowy i zebym sobie wybil z glowy jakikolwiek zwrot pieniedzy.
Prawdopodobnie nie bylem pierwszym petentem z tym samym problemem, bo jak tylko zobaczyla z dokumentow o co chodzi to juz byla wpieniona.
Obserwuj wątek
    • pietur Re: ZGP Stoen 21.01.08, 14:55
      Pierwszy rachunek byl na ponad 200 zl (prognoza zuzycia). Dzis przyszlo pierwsze rozliczenie i wyszlo im ze ta energia za ponad 200 zl zostala zuzyta (tylko ciekawy jestem jak, bo mieszkanie stalo puste i zamkniete). Niemila pani ze STOEN-u przez telefon nie potrafila mi wyjasnic jak mozna zuzyc energie w pustym mieszkaniu, za to przyszla nastepna faktura teraz juz na 300 zl. Rozkrecaja sie! Widac wychodza z zalozenia, ze jak sie da skubac to czemu tego nie robic.
      • aloboda Re: ZGP Stoen 21.01.08, 21:25
        pietur napisał:

> Widac wychodza z zalozenia, ze jak sie da skubac to czemu tego nie robic.

To co piszesz sprawia że krew w moich żyłach zaczyna się gotować. Chyba już
        czas rozejrzeć się za innym dostawcą energii. Po prostu deweloper wpuścił nas na
        minę, no bo przecież czemu tak nalegali na podpisanie umowy ze stoenem... pewnie
        teraz płacimy za energię którą de facto wcześniej zużyła acciona - tak to
        wygląda. Jak mi przyjdzie kolejny rachunek na 300 zeta, to pierdole - zmieniam
        Stoen na coś innego
        • kazikss Re: ZGP Stoen 24.01.08, 09:51
          Czesc, sory za długi brak odpowiedzi ale w pracy odcieli mi dostep
          do gazety:(.

A teraz nt. Dostałem dzis list od acciony, w liscie może nie jest to
          bezpośrednio napisane ale wynika z niego że opłaty za prąd wliczone
          były w nasz czynsz, i wszyscy którzy zapłacili wcześniej mogą teraz
          odzyskać swoje pieniądze, trzeba tylko przyjść do acciony z fakturą
          od stoenu. (z powodu ogolnego zmeczenia i braku czasu nie czytalem
          tego dwa razy i dokladnie wiec moge sie mylic ale wydaje mi sie ze
          uda sie te pieniadze odzyskac). Jak znajde troche czasu (pewnie
          dopiero w sobote) to postaram sie przeczytac ze zrozumieniem.

pzdr. kazik
          • aloboda Re: ZGP Stoen 24.01.08, 15:14
            kazikss napisał:

> Czesc, sory za długi brak odpowiedzi ale w pracy odcieli mi dostep
            > do gazety:(.
            >
            > A teraz nt. Dostałem dzis list od acciony, w liscie może nie jest
            to
            > bezpośrednio napisane ale wynika z niego że opłaty za prąd
            wliczone
            > były w nasz czynsz, i wszyscy którzy zapłacili wcześniej mogą
            teraz
            > odzyskać swoje pieniądze, trzeba tylko przyjść do acciony z
            fakturą
            > od stoenu.

No to ładnie - zapłaciliśmy dwa razy - zarobił i Stoen i Acciona :-
            (

Słabo ?
          • pietur Re: ZGP Stoen 24.01.08, 19:11
            Dzis tez otrzymalem to pisemko. Az wlasnym oczom nie wierzylem. Poniewaz jeszcze sie nie spotkalem, zeby ktos najpierw robil klienta w konia a potem sam z wlasnej woli proponowal oddanie pieniedzy (czemu nic o oddawaniu pieniedzy nie bylo w pisemku zachecajacym do podpisywania umow???).
            To sa tylko moje domysly ale wyglada to na sytuacje, ze ktos Accionie zalozyl sprawe o niekorzystne rozporzadzenie wlasnymi dobrami i teraz, zeby unikac nastepnych procesow sami proponuja oddanie pieniedzy. Powtarzam, ta ich chec spontanicznego oddawania pieniedzy jest dla mnie bardzo dziwna.
    • pietur ZGP Stoen - never ending story... 25.01.08, 14:35
      Z tym STOEN-em to sie chyba nigdy nie skonczy. Nastepna faktura, ktora otrzymalem (juz na 300 zl) zawierala takze 0,12 zl za nieterminowe oplaty. Poprzednia faktura byla platna do 10.12.2007 a ja dokonalem wplaty 7.12.2007, czyli cale 3 dni przed terminem.
      Wg. (jak zwykle bardzo niemilej) pani z biura obslugi klienta, ich firma otrzymala te pieniadze 12.12.2007. Na moja uwage, ze to nie moja sprawa jak dziala ich bank i kiedy ksieguje wplaty, pani odparla, ze ich to tez nic nie obchodzi i poradzila mi, zeby na przyszlosc wplacac pieniadze z tygodniowym wyprzedzeniem.
      Po takiej dozie bezczelnosci rzucilem sluchawka, bo juz nie wytrzymalem.
      • j_ustynka Re: ZGP Stoen - never ending story... 28.01.08, 14:55
        Dzwoniłam dziś do Steonu zapytać dokładnie o zmianę tej taryfy.
        Byłam bardzo zaskoczona, kiedy pani powiedziała mi, że taryfa jest
        już zmieniona, (bo oni sami zmieniają) i że nie trzeba za to płacić.
        Nie wiem zatem czemu kazali wam płacić 300-400 zł. Dostałam też dwie
        następne faktury (do czerwca) na kwotę 103 zł.
        • aloboda Re: ZGP Stoen - never ending story... 28.01.08, 19:08
          j_ustynka napisała:

> Dzwoniłam dziś do Steonu zapytać dokładnie o zmianę tej taryfy.
          > Byłam bardzo zaskoczona, kiedy pani powiedziała mi, że taryfa jest
          > już zmieniona, (bo oni sami zmieniają)

Radzę przyjrzeć się dokłądnie co jest napisane na ostatniej fakturze : "taryfa
          C11" czyli dla firm a nie dla gospodarstw domowych. A sami taryfy nie
          zmieniają, bo :
          1. Trzeba przysłać lub przynieść do biura obsługi wypełniony dokument
          "Zgłoszenie wskazań licznika energii elektrycznej"
          2. Trzeba przysłać lub przynieść do biura obsługi wypełniony dokument "Zmiana
          grupy taryfowej lub mocy umownej dla klientów przyłączonych do sieci 0.4KV" -
          zaznaczone pole "zmiana taryfy"
          3. Trzeba przysłać lub przynieść do biura obsługi kopie dokumentu o odbiorze
          technicznym budynku.

Zamierzam trzy powyzsze (2 pierwsze mozna sciagnac ze strony www.rwestoen.pl i
          wypelnic) wysłać im faksem, a potem upewnić się czy dostali.
          Następnie trzeba będzie podpisać aneks do umowy.

Pytanie czy ktoś już próbował załatwiać to przez aksjonę ? Czy mają gotowe
          aneksy do podpisania ? Czy też musimy sami się fatygować do Stoenu i odstac
          swoje w kolejce...
          • pietur Re: ZGP Stoen - never ending story... 29.01.08, 13:32
            Ja pofatygowalem sie sam do STOEN-u. Nie jest to mile doswiadczenie, ale im szybciej sie to zrobi, tym mniej dostanie sie po kieszeni. Nie bardzo dowierzam w dokumenty wysylane przez fax, mam dziwne przeczucie, ze firma bedzie je "gubila" a kazdy nastepny miesiac to kanon w wyskokosci ponad 50 zl miesiecznie (C11 czyli energia na potrzeby przemyslowe). Widac, ze STOEN-owi zalezy na tym, zeby jak najdluzej ludzie mieli taryfe C11 i jak najwiecej pieniedzy im wplacili.
            STOEN liczy odsedki karne nie od dnia zaplacenia rachunku na poczcie lub w banku ale od dnia, kiedy pieniadze im wplynely na konto. Chodzi o 12 groszy wiec nikt im za takie pieniadze nie bedzie zakladal sprawy ale nigdzie na swiecie sie nie spotkalem z tak bezczelnym traktowaniem swoich klientow.
            • sikorinka Re: ZGP Stoen - never ending story... 29.01.08, 17:09
              Ja nie ruszyłam tylkoa sprzed komputera... a od 23 stycznia mam już
              zmienioną grupę teryfową z C11 na G11.
              Wszelkie formalności "załatwiłam" drogą elektroniczną. Jedyną sprawą
              której nie załatwiłam w ten sposób był fakt przesłania do Stoenu
              wypełnionych 2 egzemplarzy "nowych" Umów.

Walczę jeszcze o zmianę daty obowiązywania grupy taryfowej G11 z 23
              na 15 stycznia. Będę informować na bieżąco o postępach.

Myślę, że siedząc przed kompem można więcej "załatwić" niż
              odwiedzając BOK Stoenu...
              • aloboda Re: ZGP Stoen - never ending story... 30.01.08, 15:34
                sikorinka napisała:

>
                > Wszelkie formalności "załatwiłam" drogą elektroniczną

Próbuję zrobić tak samo ale jak na razie mają gdzieś moje maile i faxy które do
                nich wysłałem... zero odzewu. Może masz jakieś porady ?
                • sikorinka Re: ZGP Stoen - never ending story... 05.02.08, 09:24
                  W sumie wysyłałam korespondencję z firmowego e-maila, może dlatego
                  szybko zareagowali... (pracuję w firmie konkurencyjnej do Stoenu).
                  Jeśli nie odpowiadają na e-maile tak szybko, wyślij korespondencję
                  do Stoenu i do wiadomości do Urzędu Regulacji Energetyki (ul.
                  Chłodna 64, 00-872 www.ure.gov.pl), może to zadziała.
                  Powodzenia
                  • gregorth Re: ZGP Stoen - never ending story... 05.02.08, 09:42
                    Byłem dzis w BOK-u Stoen-u chcąc zmienić grupę taryfową i co sie okazało: pan za biureczkiem stwierdzil że taryfa została zmieniona dla całego budynku. Po uzyskaniu zgody na użytkowanie budynku, developer przesłał do Stoen-u wszystkie dokumenty wraz ze stanami liczników. Dalej według tego pana otrzymamy faktury korygujące otrzymane wcześniej prognozy. I to by było na tyle. Zadnych dokumentów nie pokazałem, żadnych wniosków nie składałem. Wstrzymam sie tydzień i poczekam na obiecane faktury korygujaće.
                  • aloboda Re: ZGP Stoen - never ending story... 05.02.08, 12:20
                    wysłałem ze służbowego maila tydzień temu i dzisiaj dostałem
                    odpowiedź że taryfa została zmieniona, z dniem takim jak wypełniłem
                    w podaniu o zmianę taryfy czyli 23.01.2007. i że podobno wysłali
                    pocztą umowę do podpisu (zobaczymy czy dojdzie skoro nie mamy
                    skrzynek pocztowych...)
                    Proponuję uderzać mailowo, adres emaila jest na stronie stoenu
                    • belmooo Re: ZGP Stoen - never ending story... 06.02.08, 16:23
                      ja bylem dzisiaj w stoenie pan zapytal czy jestem z bora komorowskiego 21 i
                      powiedzial mi ze moge isc do domu bo zmienili taryfe automatycznie wszystkim
                      lokatorom naszego bloku podobno spisali stany licznikow i takie duperele.
                      • pietur Re: ZGP Stoen - never ending story... 09.02.08, 16:46
                        Moim skromnym zdaniem wydaje mi sie bardzo dziwne zeby firma, ktora na rachunku nie pisze ze 50 zl to oplaty stale i kanon tylko "prognoza za zuzycie" czyli bezczelnie nabija klientow w butelke oraz nalicza karne odsetki nie od daty zaplacenia za rachunek ale od daty, kiedy pieniadze zostaly zaksiegowane na rachunku firmy, sama z wlasnej woli zmieniala ludziom taryfe na korzystniejsza. Zycze wszystkim sasiadome tego z calego serca.
                        W koncu sa na tym swiecie rzeczy, ktore nie snilo sie filozofom....
                        • belmooo Re: ZGP Stoen - never ending story... 11.02.08, 13:46
                          to nie byla inicjatywa stoen'u tylko spoldzielni goclaw-lotnisko...
                          • katiusza1981 Re: ZGP Stoen - never ending story... 11.02.08, 14:44
                            Jeśli to zasługa Spółdzielni, to mają u mnie dużego plusa!
                            • maljack Re: ZGP Stoen - never ending story... 20.02.08, 15:41
                              Czy ktoś wie jak ostatecznie wygląda sytuacja? Czy faktycznie mamy wszyscy
                              zmienione taryfy? Czy ktoś dostał w jakiejkolwiek formie taką informację od
                              STOENu? (pytam tych którzy nie załatwiali nic na własną rękę...a jedynie czekali
                              czy faktycznie STOEN okaże się tak wspaniałomyślny).
                              • george81 Re: ZGP Stoen - never ending story... 20.02.08, 15:58
                                Pofatygowałem się dzisiaj do Acciony i przy okazji spytałem o Stoen - tam w
                                dalszym ciągu twierdzą, że trzeba osobiście stawić się w Stoen'ie i podpisać
                                aneks (i że żadne dokumenty poza Dowodem Osobistym nie będą potrzebne).
                                Zadzwoniłem też do Stoen'u gdzie Pani poinformowała mnie, że powinienem
                                osobiście bądź pocztą standardową (nie elektroniczną) dostarczyć kopię decyzji o
                                oddaniu bloku do użytku i od daty oddania będzie liczona taryfa G-11. A po
                                wpłynięciu do nich tej decyzji zostanie przysłana faktura korygująca.
                                Do tej pory od Stoenu nic nie dostałem, więc ja profilaktycznie wyślę do nich
                                kopię decyzji z jakimś krótkim podaniem o zmianę taryfy - na wspaniałomyślność
                                Stoen'u bym nie liczył ;)
                                • belmooo Re: ZGP Stoen - never ending story... 20.02.08, 17:10
                                  wychodzi wiec na to ze pewien wasaty pan w stoenie zrobil mnie w przyslowiowego
                                  ch... zareczam ze nie wyssalem sobie tych informacji z palca..a z tego co
                                  powiedzial nie bylem jedyna osoba ktora do domu odeslal wiec ktos z sasiadow
                                  musial tam tez byc..

pozdrawiam
                                  • gregorth Re: ZGP Stoen - never ending story... 20.02.08, 20:14
                                    Witam
                                    byłem (jakieś 3 tygodnie temu) u tego wąsatego pana, odesłał mnie z miłym
                                    zapewnieniem, że grupa taryfowa została zmieniona wszystkim mieszkańcom na G11.
                                    Wczoraj odebrałem list od STOEN-u w którym były 2 egzemplarze umowy - do
                                    wypełnienia i odesłania (badz zaniesienia ) do BOK-u Stoen-u. Pofatygowałem sie
                                    tam dzisiaj z rana, pani z BOK-u pomogła mi uzupełnić umowy i.. od ręki
                                    dostałem swoją kopie. I to chyba koniec mojej przygody ze STOEN-em. Ach bym
                                    zapomniał, pytam się o zmianę adresu korespondencyjnego ( w końcu kiedyś nam tez
                                    skrzynki pocztowę, założą), dostępne opcje to: wizyta w BOK-u, fax, telefon i
                                    email. A jak będzie z tą zmianą to się jeszcze zobaczy.
                                    pozdrawiam
                                    • lady.stardust Re: ZGP Stoen - never ending story... 20.02.08, 21:57
                                      Ja nie chodziłam do Stoenu, a pismo od nich samo przyszło wczoraj
                                      wraz z dwoma egzemplarzami nowej umowy do podpisania. Wszystko
                                      wskazuje na to, że jednak tę taryfę zmienili.
                                      • george81 Re: ZGP Stoen - never ending story... 20.02.08, 22:22
                                        W takim razie Wszystkich przepraszam za wprowadzenie w błąd, ale wszystko co
                                        napisałem wcześniej sam usłyszałem od Stoenu i Acciony.

Nie pozostaje więc nic innego jak tylko czekać na aneks od Stoen'u.
                                        • maljack Re: ZGP Stoen - never ending story... 04.03.08, 12:52
                                          Wątek dotyczący STOENu zamarł. Czy mam rozumieć, że wszytskie biorące w nim do
                                          tej pory osoby otrzymały aneksy do umowy od Stoenu? Pytam, bo jak się pewnie
                                          domyślacie, ja NIC NIE DOSTAŁEM i zastanawiam się czy jestem w tej kwestii
                                          odosobniony? Dajcie prosze znać. Pozdrawiam
                                          • aloboda Re: ZGP Stoen - never ending story... 04.03.08, 13:48
                                            ja dostałem ale to pewnie dlatego że pod koniec stycznia wysłałem im
                                            faks z prośbą o zmianę taryfy itd... Nie wiem czy wysyłają te kwity
                                            wszystkim z którymi mieli podpisaną umowę, podejrzewam że nie.
                                            Aneks a w zasadzie nowa umowa dotarła do mnie dopiero wczoraj,
                                            poniewaz raz na jakiś czas poczta "budzi się" i dowiaduje o
                                            istnieniu budynku bora komorowskiego 21, po czym wysyłają starszego
                                            pana żeby jednak zaniósł tam listy które zalegają im na półce od
                                            miesiąca...
                                            • maljack Re: ZGP Stoen - never ending story... 10.03.08, 13:16
                                              Informacja dla tych, którzy podobnie jak ja nie kiwnęli palcem w sprawie zmiany
                                              taryfy w Stoenie. Otóż DOCZEKAŁEM SIĘ!!! Stoen sam, bez żadnego mojego działania
                                              przysłał pisemko, w którym piszą, że taryfa została wszystkim mieszkańcom
                                              zmieniona 24 stycznia na taryfę G11. Przyslali tez 2 egzemplarze umowy z prośbą
                                              i podpisanie i odesłanie jednej sztuki do nich. To chyba zamyka tą sprawę bo
                                              wygląda na to że nasza spółdzielnia i stoen sami o wszytsko zadbali. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka