Dodaj do ulubionych

Co wybrać

IP: 85.158.196.* 20.05.08, 12:34
Witam,

stoję przed dylematem:

OPCJA 1
Kabaty, Wąwozowa, 58m2, 580.000, 2004 rok, piętro 1z4 zamknięte
osiedle.

plusy:
-zamknięte osiedle
-prestiżowa dzielnica
-blisko las kabacki
-blisko metro
-czynsz 400PLN

minusy:
-bar pod mieszkaniem (na parterze)
-kiepski układ
-malutki balkonik
-beton, zero zieleni

OPCJA 2
Natolin/Kabaty, 65m2, 480.000, 1988 rok, płyta, piętro 1z3

plusy:
-przy granicy z Kabatami – obok Przy Bażantarni
-blisko las kabacki
-blisko metro
-wielki balkon
-piękna okolica, dużo zieleni

minusy:
-wielka płyta
-częściowo do remontu
-kiepski układ
-czynsz 700PLN

W opcji 1 muszę wziąć 230.000 kredytu w drugiej 150.000 (mam wkład
własny 400.000)

Proszę Was o radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: NIC Re: Co wybrać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 12:42
      a jednak szalencow nie brakuje.szczerze - zadna opcja w tej cenie za
      klitki/ pewnie szumne trzy pokoje po 8m2/?a co do prestizu
      kabat...coz, nie bede komentowal.zycze udanych przeyslen i trafnego
      wyboru.
      • Gość: koteczek Re: Co wybrać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 12:45
        a kolega marcin z daleka?na dluzej w wawie czy moze przejazdem?
        • Gość: marcin Re: Co wybrać IP: 85.158.196.* 20.05.08, 13:11
          jestem warszawiakiem od urodzenia (w sumie to nie ma się czym
          chwalić - raczej to obciach). Mieszkam w 45m na mokotowie także w
          wielkiej płycie. Sprzedałem to mieszkanie za 400.000 i szukam czegoś
          na zamianę. Po 6 miesiącach szukania, oglądania Kabat, Natolina,
          Mokotowa, Ursusa, józefosławia, Piaseczna, Pruszkowa, Bielan i
          Bemowa z obwodnicami to są dwie moim zdaniem najlepsze oferty.
          Szukałem nowych, starych itp.
          • Gość: raf Re: Co wybrać IP: 217.17.34.* 20.05.08, 13:16
            a nie chcesz poczekać ? Ja tam spokojnie czekam.... można tylko "zyskać".
            • Gość: marcin Re: Co wybrać IP: 85.158.196.* 20.05.08, 13:20
              raf

mogę sprzedać swoją wielką płytę do końca miesiąca za 8.890PLN/m2. I
              co? Zostanę z 400.000PLN. Wrzucę na lokatę? Eeeee - inflacja i tak
              zeżre... dodatkowo koszt wynajmu...

Jeśli nie sprzedam to za ile sprzedam za rok? 6000PLN/m2? Może
              mniej...

Nie wiem, dlatego pytam. Poziom na forum wysoki, więc mądre porady
              są bezcenne.
              • Gość: a Re: Co wybrać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 13:33
                Ja bym wziął TO

www.hirny.pl/Pruszkow,Kamieniczka_na_Polnej-ofertaPPA1103.html?idEv=101&bud=1&pietro=0&pietro=0&pok=3

5 minut do WKD i 25 pod pałac kultury, na granicy z Ostoją i
                Komorowem, wśród domów jednorodzinnych, a jednocześnie blisko
                szkoły, sklep, urzedy, fitnesy, basen, parki i wsio , co do
                szczęścia potrzeba
              • Gość: jarek Re: Co wybrać IP: *.wro.vectranet.pl 20.05.08, 15:37
                > mogę sprzedać swoją wielką płytę do końca miesiąca za 8.890PLN/m2.
                I
                > co? Zostanę z 400.000PLN. Wrzucę na lokatę? Eeeee - inflacja i tak
                > zeżre...
                dodatkowo koszt wynajmu...

co zeżre ? inflacja 4-5 % a odsetki w banku 8 % (2-letnia w getin
                banku)lub 7%(roczna) lub ok 6% na rachunku oazczędzającym w innych
                bankach.dajesz na rok na 7 %( w tej peryspektywie rynek niespodziewa
                sie wzrostu inflacji)odejmujesz podatek i masz ok.1% górką od tych
                400 tys czyli ok 4 tys .
                pytanie ile zapłacisz za wynajęcie przez rok(dwa ,trzy?) i ile
                spadną ceny w tym okresie ?

>
                > Jeśli nie sprzedam to za ile sprzedam za rok? 6000PLN/m2? Może
                > mniej...

zakładam że spodziewasz sie dużego spadku wielkiej płyty ,aż 30 % w
                rok to sporo ,zakładasz wiec pewnie i 20 % spadek nowych ,ale jeśli
                założysz nawet 10 % i to tylko od kwoty 400tys( choć powinieneś to
                policzyć od wartości lokalu który chcesz kupić ) na wynajem zostaje
                ci 40 tys rocznie + te 4 co masz z banku :) uuuuuu pozyjesz
                chłopie ;))))

>
                > Nie wiem, dlatego pytam. Poziom na forum wysoki, więc mądre porady
                > są bezcenne.

zgadza sie wysoki ale powiedz szczerze ,oddałeś gacie do pomiaru
                brązowej lini :) heheheheh
                • Gość: deweloper Re: Co wybrać IP: 85.158.196.* 20.05.08, 15:52
                  A pomyśleliście co będzie jak jednak ceny nie spadną, a może i
                  wzrosną?

Nawet jak ceny spadną to obserwując zawiść na tym forum śmiem
                  postawić tezę, że polak "zesra się a nie da się". Jak ceny spadną to
                  kredytobiorcy będą wcinać wodę z sucharami i nie sprzedadzą. Polak
                  to "pies ogrodnika" - sam nie weźmie i nikomu nie da, a już na pewno
                  nie da saysfakcji kupującemu.

Taki naród, dlatego wszystko tu na odwrót.
                  • Gość: jarek Re: Co wybrać IP: *.wro.vectranet.pl 20.05.08, 15:55
                    > Nawet jak ceny spadną to obserwując zawiść na tym forum śmiem
                    > postawić tezę, że polak "zesra się a nie da się".

odwołanie do irracjonalności :) buheheheheheh
                    już "sie polak daje " obserwowana przezemnie częśc ryneku wtórnego
                    we wrocku (ok 75m2 wielka płyta) już sie wywaliła z 6 tys. rok temu
                    do 4,2 obecnie.
                    • Gość: deweloper Re: Co wybrać IP: 85.158.196.* 20.05.08, 16:04
                      I niżej już nie będzie 6 do 4,2 tyś to zjazd 30%.

Jeśli chodzi o ursynów to marcin podaje cenę 7500/m2. Jak na ursynów
                      i wielką płytę to już duża obniżka. Spadnie do góra 7000 i wtedy
                      zacznie się najazd kupujących, którzy wyczekują "tego momentu".
                      • Gość: XKris Re: Co wybrać IP: 193.201.167.* 20.05.08, 16:10
                        racja chyba kupujacym developerow, ci co mieli kase kupic po 7 to
                        juz dawno kupili, popyt moze ruszy troche ale przy 5 tys i to nie
                        wielkiej plycie, mysle ze ci co bardziej mysla wola wynajmowac za
                        2000 zl niz placic rate 2000 zl, przynajmniej nie maja poczucia
                        zaciskajacej sie liny na szyji!!!!
                        • Gość: maliniak Re: Co wybrać IP: 85.158.196.* 20.05.08, 16:22
                          Ludzie, jeśli ceny by tyle spadły to większość ludzi by
                          zbankrutowała z powodu kredytów znacznie powyżej wartości. Przecież
                          nikt na to nie pozwoli. Korekta już była, a raczej trwa od 10 do 30%
                          w Wawie. Więcej nie będzie. Nie zapominajcie, że jest inflacja i
                          wszystko drożeje a mieszakania stojąc tak naprawdę też tanieją.
                          • Gość: jarek Re: Co wybrać IP: *.wro.vectranet.pl 20.05.08, 17:27
                            "maliniak ",jakimś dziwnym sposobem masz IP taki co "marcin"
                            i "devloper" i jakimś dziwnym sposobem zeszliście sie wszyscy ze
                            mną w tej polemice i macie podobnie durne argumenty rodem od
                            idiotów "oberhaus"

> Ludzie, jeśli ceny by tyle spadły to większość ludzi by
                            > zbankrutowała z powodu kredytów znacznie powyżej wartości.

ludzie nie zbankrutują jak bedą mieli nadal na raty tylko ślad na
                            majtach sie im zwiekszy ;)ich ewentualne bankructo zależy jedynie od
                            ich dochodów a nie od ewentualnego spadku cen bo ten nie ma nic do
                            tego.

Przecież
                            > nikt na to nie pozwoli.

a kto ma pozwalać ? wielki brat ;)

Korekta już była, a raczej trwa od 10 do 30%
                            > w Wawie.

wielu to podważa ,szczególnie jeśli chodzi o rynek pierwotny .

> Więcej nie będzie.

masz szklaną kule :) hehehehe

Nie zapominajcie, że jest inflacja i
                            > wszystko drożeje a mieszakania stojąc tak naprawdę też tanieją.

zdanie prawdy powiedział.
                      • Gość: jarek Re: Co wybrać IP: *.wro.vectranet.pl 20.05.08, 17:31
                        > I niżej już nie będzie 6 do 4,2 tyś to zjazd 30%.

masz oczywiście szklaną kule ;) 4.2 to na płyte we wrocku nadal
                        chyba dużo bo nowe można o podobnym metrażu kupić od ok 5 tys .a na
                        pierwotnym to korekta na razie była kosmetyczna ( czasem 10% ,czasem
                        kuchnie dożucą ,czasem auto ale nic spektakularnego)

>
                        > Jeśli chodzi o ursynów to marcin podaje cenę 7500/m2. Jak na
                        ursynów
                        > i wielką płytę to już duża obniżka. Spadnie do góra 7000 i wtedy
                        > zacznie się najazd kupujących, którzy wyczekują "tego momentu".

marzyciel :)
                        zaklinaj dalej :) to miód na moje serce :)buhehehheeh
                        • Gość: marcin Re: Co wybrać IP: 85.158.196.* 20.05.08, 17:51
                          To ile mogę stracić kupując za 480.000 65m2 w wielkiej płycie?
                          100.000? 200.000?

50.000 jestem w stanie przeżyć.
                          • Gość: jarek Re: Co wybrać IP: *.wro.vectranet.pl 20.05.08, 18:03
                            > To ile mogę stracić kupując za 480.000 65m2 w wielkiej płycie?
                            > 100.000? 200.000?
                            >
                            > 50.000 jestem w stanie przeżyć.

niemam szklanej kuli :)krytykowałem twój sposób rozómowania a nie
                            konkretny wybór .być może podana przez ciebie cena jak to w
                            prowokacjach bywa jest super na tą lokalizacje bo 50 % niższa,wtedy
                            bierz ;)
                            • Gość: jarek Re: Co wybrać IP: *.wro.vectranet.pl 20.05.08, 18:14
                              > prowokacjach bywa jest super na tą lokalizacje bo 50 % niższa

oczywiście 50% niższa od innych ofert w tej lokalizacji
              • Gość: jaka inflacja????? Re: Co wybrać IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.08, 20:38
                Mówienie o inflacji dla pieniędzy przeznaczonych na mieszkanie jest
                głupotą!!, przecież nie wydasz ich na salceson, bułkę czy paliwo (to
                inny koszyk).
                Sprzedać, wrzucić na lokaty które dadzą Ci 2000zł miesięcznie (np
                Lukas daje 8% tj. (400000 * 0,08 * 0,81)/12 = 2160, wynająć to samo
                mieszkanie na Kabatach (2000zł z czynszem), za zaoszczędzony czynsz
                (12*400) pojechać raz w roku do Egiptu, za rok - dwa lata odkupić
                podobne mieszkanie co sprzedałeś za 300 000zł (lub dołożyć na
                lepsze, spłącając mniejszy kredyt), za 100 000 kupić BMW w
                2009/2010 - to jedyny scenariusz AD.2008-2009 pozwalający uzyskać
                stopę zwrotu na poziomie m.in 10% rocznie, lepiej niż fundusze
    • Gość: xxx Re: Co wybrać IP: 194.205.246.* 20.05.08, 13:31
      spokojnie poczekac,ceny mieszkan sa przeszacowane i coraz wiekszy
      wybor, dlatego beda spadaly, popyt nadal mały i deweloperzy oraz
      sprzedajacy z rynku wtornego beda musieli obnizyc ceny...
      nikt w nieskonczonosc nie bedzie trzymal mieszkan....
      pomysl - czy jezeli kupisz mieszkanie za taka cene bedziesz mogl je
      potem sprzedac....
      • Gość: marcin Re: Co wybrać IP: 85.158.196.* 20.05.08, 13:39
        xxx

przypominam, że sam sprzedaję mniejsze mieszkanie też w płycie. Czy
        jeśli nie poczekam i tak nie dołożę tyle samo? A może nie uda mi się
        już sprzedać i będę musiał sfinansować 100% a nie 30?
        • Gość: marcin Re: Co wybrać IP: 85.158.196.* 20.05.08, 14:10
          Ok,

inaczej sformułuję pytanie:

Niska wielka płyta w dobrej lokalizacji czy nowe mieszkanie na
          zadupiu?

Mieszkanie na 5 - 6 lat.
          • Gość: ziom Re: Co wybrać IP: 85.158.196.* 20.05.08, 14:27
            płytę zaczną rozbierać za 10lat i zostaniesz z walizkami przed
            blokiem razem z menelami, którzy tam mieszkają.

Nowe osiedle to kluturalni ludzie i porządna konstrukcja, a nie
            betonowe klocki.
            • Gość: f Re: Co wybrać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 14:55
              oczywiście, że nowe. Bez przesady z tą "super lokalizacją". 10
              minut "w te, czy we w te" nie jest warte dopłacania za wielką płytę.
              Rozejrzyj się dookoła: Białołęka, Bemowo, Piaseczno, Wilanów
              wszystko to zadupia. nie jesteśmy Paryżem i zamiast kamienic mamy
              wielką płytę. Dlatego też nowoczesne budownictwo NIE_MA w Polsce
              alternatywy.
          • Gość: raf Re: Co wybrać IP: 217.17.34.* 20.05.08, 15:07
            Moim zdaniem co by przyszłość nie pokazała to płyta zleci na pysk. Zdecydowanie
            jednak preferowałbym mieszkanie "nowe". Jak czasami odwiedzam rodzinkę w
            "starych" blokach (akurat nie płyta) to jednak słabo mi sie robi na sam widok
            klatki i windy. Stare mieszkania mają swoje plusy - często całkiem niezłe
            rozkłady, brak podobnego bloku okno w okno, piaskownica obok :) ale.... jakoś
            tak hmmmm nowe to jednak nowe a ludzie... tu i tu zdarzają się wieśniaki i buraki.
            • Gość: marcin Re: Co wybrać IP: 85.158.196.* 20.05.08, 15:16
              hmm, myslałem, że mieszkanie z 1988 z "nowej" wielkiej płyty,
              ocieplone z nową elewacją, 1 piętro z 3, 8 lokali w klatce, wokół
              mnóstwo zieleni, blisko do lasu i metra to fajna sprawa. Dodatkowo
              super rozkładowe i duży balkon... Ale widzę, że wszyscy jeseście na
              nie i tylko sam siebie próbuję przekonać
              • Gość: raf Re: Co wybrać IP: 217.17.34.* 20.05.08, 15:41
                nie wiem jaka różnica jest w płycie z 75 a z 88 roku.
                Moja percepcja jest na tyle słaba, że wszystkiego co zostało zbudowane za komuny
                bym nie tknął.
            • Gość: rewers Re: Co wybrać IP: 195.90.102.* 20.05.08, 15:19
              a nie lepiej tak?
              www.domiporta.pl/details,192,104972718.asp
              • Gość: ursynowiak Re: Co wybrać IP: 85.158.196.* 20.05.08, 15:32
                ZADUPIE! Jako rdzenny ursynowiak zdecydowałbym się na płytę mając
                alternatywę w Piasecznie.
                • Gość: lulu Re: Co wybrać IP: 85.158.196.* 20.05.08, 16:40
                  Zadupie to ursynów.
                  • Gość: buldozer Re: Co wybrać IP: 85.158.196.* 20.05.08, 16:54
                    Za rok cena na ursynowie 3000za m2, wyłączą metro i wogóle...

Najlepiej białołęka, ursus lub piaseczno. Super aglomeracje, 5 min
                    do centrum, najlepsza jakość budynków, taniutko.

Nad czym się zastanawiac! Pytam nad czym!?
                    • Gość: jacek Piaseczno to porazka - az mi szkoda ludzi IP: *.dsl.sil.at 20.05.08, 18:51
                      ktorzy musza tam mieszkac

wielka plyta z malenikimi mieszkaniami - i pomiedzy nimi wciskane
                      pseudoapartamentowce

beton pokrywa wszystko - halas od samochodow, samolotow, wszedzie
                      korki - i jescze jakis faszysta oddal pazernym zakonnikom
                      zajezdnie - juz ja kupil deweloper - wiec bedzie kociokwik do
                      kwadratu

bylem ostatnio w tym nowym kosciele - wyglada jak fabryka landrynek

a prowokacja Marcina jest juz w tej chwili chyba na wszystkich
                      forach w Polsce

• kensio Sandcity... 20.05.08, 20:00
                        Candychurch to najmniejsza niedogodnosc.
                        Spróbuj wyjechac o 8smej z Piaseczna furą i dostać sie do centrum...
                        Bywa że zajedziesz przed 10siątą - takie korki... To jest kicha
                        dopiero!
                        • Gość: gość Re: Sandcity... IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.08, 20:28
                          W Piasecznie ceny lecą na pysk, przy takiej infrastrukturze i braku
                          perspektyw zatrzymają się na tysiaku euro, sam się zastanawiałem nad
                          Piasecznem, ale z takim dojazdem lepiej wybrać inną wioskę koło
                          Warszawy z niższymi cenami
                          • Gość: rewers Re: Sandcity... IP: 195.90.102.* 20.05.08, 22:16
                            Mieszkam i pracuje w Piasecznie juz 5 lat i stwierdzam, ze nie jest to takie zle
                            miejsce do zycia. Jest to miasto powiatowe, wiec wszelkie instytucje typu urzad
                            skarbowy , sad sa na miejscu.Jest kilka hipermarketow. Jest rowniez dobry
                            dojazd koleja do Warszawy, tylko niewielu z niego korzysta. Kazdy chce
                            samochodem. Ja nie musze dojezdzac do pracy, wiec nie odczuwam specjalnie
                            korkow. Zauwazylem ze najwieksze zatory tworza sie na skrzyzowaniu Okulickiego z
                            Pulawska. Podobno to skrzyzowanie ma byc przebudowywane na dwupoziomowe, w
                            ramach budowy drogi do Gory Kalwarii .Juz w pzyszlym roku maja ruszac prace. W
                            ostatnich latach w Piasecznie osiedlilo sie ponad 25 tys. ludzi, wiec nic
                            dziwnego, ze infrastruktura miasta nie nadaza za takim boomem. Ale perspetywy sa
                            niezle. Taka ilosc niebiednych przeciez nowych obywateli wytworzy wzrost
                            zamoznosci i atrakcyjnosci miasta.
                            • Gość: jacek w jakim sensie atrakcyjnosc ??? tania sypialnia IP: *.dsl.sil.at 20.05.08, 22:32
                              dla niezbyt zamoznych

bilans miejsc pracy slabiutki - i bez nadziei na poprawe

bezlad architektoniczny i intensywna zabudowa

wiesz dlaczego niewielu korzysta z dojazdu koleja ???

za rzadko kursuja pociagi, za wolna jezdza i przystanki nie tam
                              gdzie trzeba - w Ursusie sie wysprycili i dowoza mieszkancow do
                              SKM

w dodatku rozwoj kolejki do Piaseczna stoi w konflikcie z kolejka
                              na Okecie - i zgadnij jaki bedzie priorytet
                      • Gość: marcin Re: Piaseczno to porazka - az mi szkoda ludzi IP: *.chello.pl 20.05.08, 21:46
                        Chłopaki jak nie prowokować jeśli nikt się nie chce wypowiadać :)

Chyba w takim razie zrezygnuję z tej płyty :/ Szkoda, Natolin ładny.
                        Jeśli chodzi o lokatę i czekanie to nie ma pewności co będzie. Nie
                        szukam mieszkania na inwestycję tylko dla siebie ale takie, żeby
                        łatwo było sprzedać.

Po drugie wynajmowanie mieszkania to koszmar. Już to kiedyś
                        przerabialem. A z małym dzieckiem i żoną chcemy coś co jest nasze.

Czekam już 1,5 roku w klicie na Mokowie (pełno meneli itp) i już
                        dłużej chyba nie wytrzymam.

Pomyślę jeszcze nad Bemowem i Ursusem. Tylko tam zero zieleni. Dom
                        raczej odpada bo jesteśmy mieszczuchami.

Myśle jeszcze nad Piasecznem (ma być tam tramwaj czy coś) ale
                        dojazdy to makabra.

Ciężko mieć własne m w tym dziwnym kraju.
                        • Gość: Zaskoczony No jak to ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 23:04
                          Mokotów to najbardziej modna i ekskluzywna dzielnica.
                          Spytaj mgmg on ci wytłumaczy.
                          Mieszkasz w tej oazie starej warszawskiej intelgenckiej
                          ekskluzywnosci i nie podzielasz tej opinii. Niemożliwe !!

PS.
                          A co do meneli, to jak nie możesz z kimś wygać to się przyłącz.

Gość portalu: marcin napisał:
                          > Czekam już 1,5 roku w klicie na Mokowie (pełno meneli itp) i już
                          > dłużej chyba nie wytrzymam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka