Dodaj do ulubionych

Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki?

18.09.03, 11:15
Cześć,
Jak słyszałem, wniosek o wpis do hipoteki można zlecić notariuszowi podczas
podpisywania aktu własności albo można złożyć samemu w sądzie i wtedy jest taniej.
Pytanie brzmi: ile można zaoszczędzić i jak wygląda procedura samodzielnego
składania wniosku?

Pozdrawiam,
Rafał
Obserwuj wątek
    • Gość: maginiak Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? IP: 195.94.206.* 18.09.03, 14:57
      Ile można zaoszczędzić, tego nie wiem. Ale notariusz mi powiedział, że
      rzeczywiście jest sporo taniej. Jeśli chodzi o procedurę: Składasz w sądzie ( w
      Wawie ul Solidarności 52), wniosek o ustanowienie hipoteki. Piszesz go sam,
      gotowego druku nie ma. jeśli jest już ustanowiona KW dla twojego lokalu,
      podajesz jej Numer, jeśli nie, musisz się powołac na numer wniosku o
      ustanowienie KW. Jeśli to hipoteka dla zabezpieczenia spłaty kredytu, zabierasz
      ze sobą oświadczenie z banku, w którym masz zaznaczone do jakiej kwoty musisz
      ustanowić hipotakę kaucyjną i na jaką zwykłą. Jeśli masz kredyt w walucie
      pamiętaj, żeby bank w oświadczeniu podał Ci kwotę w PLN, bo tylko tak może
      zostac naliczona opłata. Płacisz 0,40PLN od każdego 100zł. Ja zapłaciłam od
      kredytu w CHF (47000CHF) 705 złotych. Wniosek musisz mieć w dwóch
      egzemplarzach. A potem czekasz już tylko ok. 3 m-cy na ustanowienie hipoteki:-
      )).
      • rsy Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? 18.09.03, 19:42
        Bardzo ładnie wytłumaczone :)
        Dzięki.

Pozdrawiam,
        Rafał
      • Gość: wiesiek Przykładowa treść pisma IP: *.telkab.pl 19.09.03, 19:53
        Warszawa, dn. ...... 2004

imię i nazwisko
        zam. ul. ........., 00-000 WARSZAWA

Wartość przedmiotu: kwota hipoteki w zł

Dotyczy: dz. kw .... (tu numer wniosku)

Wniosek

Na podstawie załączonego zaświadczenia Banku /tu nazwa banku/ w Warszawie z
        dnia ..., znak: ...,

wnoszę o

wpisanie w Dziale IV księgi wieczystej,

która zgodnie z wnioskiem dz. kw ......, zawartym w akcie notarialnym
        Repertorium A nr ........./2004, zostanie założona dla, stanowiącej moją
        własność, nieruchomości położonej w Warszawie przy ulicy ......., stanowiącej
        lokal mieszkalny numer ...... –

hipoteki kaucyjnej do kwoty ......,- zł (słownie: ............ złotych) na
        rzecz Banku /tu znowu nazwa banku/ tytułem zabezpieczenia spłaty udzielonego mi
        przez ten bank na wybudowanie /właśnie to słowo jest ważne: 'wybudowanie' a nie
        nabycie !!!/ ww. lokalu mieszkalnego kredytu w kwocie ...... wraz z odsetkami,
        oprocentowanego według zmiennej/stałej stopy procentowej wynoszącej na
        dzień ....2004 r. .... procent w stosunku rocznym, którego termin spłaty został
        ustalony na dzień ...... 20xx r., zgodnie z treścią załączonego pisma Banku.

Pozdr.
        Wiesiek
        • barbor Re: Przykładowa treść pisma 26.09.03, 19:57
          Z tego, co wiem, wniosek o wpis hipoteki składa się (chyba od niedawna) na
          specjalnym formularzu. Ja składałam dzisiaj, wypełniony komputerowo (pani w
          sądzie w Al. Solidarności aż mnie pochwaliła...). Załączam link:

www.oirp.poznan.pl/doc.ksiega/kw_wpis.doc
          Pozdrawiam,
          B.
          • rsy Re: Przykładowa treść pisma 27.09.03, 20:47
            Ooo! Mam nadzieję, że przyda się już niedługo :)
            Pozdrawiam,
            Rafał
      • Gość: Przemek Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? IP: *.core.hp.com 01.10.03, 15:52
        Sporo? To znaczy ILE taniej?
    • Gość: pegaz_ Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? IP: 126.16.27.* 18.09.03, 15:46
      Rozszerzając to co napisał(a) maginiak.

Za wpisanie hipoteki przez notariusza płacisz 1/4 taksy notarialnej (zależy ona
      od wartości hipoteki). Więc jak pofatygujesz się sam to tę kwotę zaoszczędzisz.
      Nie możesz tego zrobić jeżeli jesteś sam kredytobiorcą, a mieszkanie jest na
      kilku współwłaścicieli (wtedy trzeba to robić przez notariusza).
      W sądzie składasz wniosek (przy Solidarności w zeszłym roku były gotowe wzory,
      ale może coś się zmieniło) wypełniając go tak jak napisał(a) maginiak (tzn.
      numer KW lub nr wniosku, cel hipoteki itd...).
      Ważne, abyś miał oświadczenie banku (jeżeli to kredyt). Ważne też, aby bank
      zaznaczył, że kredyt jest na cele budownictwa mieszkaniowego (jeżeli
      rzeczywiście taki jest), wtedy nie ponosisz opłaty sądowej (nie znam jej
      wysokości, bo miałem taki kredyt).
      Oprócz tego poniesiesz opłatę związaną z podatkiem od czynności cywilnoprawnych
      a wynosi ona:

19PLN - dla hipoteki kaucyjnej
      0,1% (chyba - nie pamiętam teraz) - od hipoteki zwykłej.

Odpowiedni PCC na ten podatek wypełni ci bank (jak nie - to się upomnij, ja się
      dowiedziełm po pół roku, że należało to zapłacić).

pegaz_
      • rsy Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? 18.09.03, 19:41
        Dziękuję za info.
        Mieszkanie jest na małżeństwo. Kredyt też. Czyli musi być z notariuszem, czy nie?

Pozdrawiam,
        Rafał

• Gość: Bebiak Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.03, 20:01
          rsy napisał:

> Mieszkanie jest na małżeństwo. Kredyt też. Czyli musi być z notariuszem, czy
          nie? Pozdrawiam,

Nie, nie musi być w formie aktu notarialnego. Po nabyciu mieszkania składacie
          sami zwykły pisemny wniosek do sądu załączając oczywiście oświadczenie banku.
          Pozdrowionka. B.

• Gość: OGA Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? IP: 194.200.70.* 19.09.03, 14:54
            Witam,
            tak tylko uscislajac: czy przy zakupie mieszkania/ domu z rynku wtornego
            dodatkowym kosztem jest oplata sadowa? - Ile ona wynosi?
            pozdrawiam,
            • olejna Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? 19.09.03, 16:29
              Gość portalu: OGA napisał(a):

> Witam,
              > tak tylko uscislajac: czy przy zakupie mieszkania/ domu z rynku wtornego
              > dodatkowym kosztem jest oplata sadowa? - Ile ona wynosi?
              > pozdrawiam,

Rozumiem, że chodzi ci tak jak w wątku o zaoszczędzaniu na kosztach.
              Opłatę sądową ponosisz zawsze, możesz zyskać jedynie 1/4 taksy notarialnej od
              ustanowienia hipoteki. Ale jeżeli kupujesz dom a grunt jest w użytkowaniu
              wieczystym to niestety hipotekę musisz ustanowić w formie aktu notarialnego.
    • Gość: daro Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? IP: *.orbis.pl 18.09.03, 15:50
      rsy napisał:

> Cześć,
      > Jak słyszałem, wniosek o wpis do hipoteki można zlecić notariuszowi podczas
      > podpisywania aktu własności albo można złożyć samemu w sądzie i wtedy jest
      tani
      > ej.
      > Pytanie brzmi: ile można zaoszczędzić i jak wygląda procedura samodzielnego
      > składania wniosku?
      >
      > Pozdrawiam,
      > Rafał

Ja za złozenie wniosku o wpis hipotek, przy oswiadczeniu banku - kredyt "na
      budowę" mieszkania - nic nie zapłaciłem.
      Bank pobrał podatek od h.kaucyjnej i zwykłej.
      Z tego co wiem czy sam załatwiasz hipotekę (oswiadczeniem banku przyspiesza
      wpis h.), czy przez notariusza wpis hipotek trwa tyle samo a odchodzą Ci koszty
      notariusza.
      • maginiak Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? 19.09.03, 08:17
        Nie płaci się wtedy, gdy w umowie o kredyt i tym samym w oświadczeniu do sądu,
        które wystawia bank masz zaznaczone, że kredyt zaciągnięto na wybudowanie
        nowego lokalu mieszkalnego. Ja kupowałam mieszkanie nowe, ale już wybudowane i
        miałam wpisane w oświadczeniu, że jest to kredyt na zakup a nie na budowę.
        Próbowałam później prosić bank o zmianę tych słów w oświadczeniu do sądu, ale
        nie dało rady - trzeba by zmieniać całą umowę o kredyt. Warto więc, zaciągając
        kredyt zwaracać uwagę na takie szczegóły - gdy budowa jest zaawansowana np. w
        70 czy 80%. Banki na to idą, bo im przecież wszystko jedno. Nawet urzędniczka w
        sądzie mnie przekonywała, żeby spróbować namówić bank do tej zmiany. Jest to
        więc na pewno bardzo powszechne. Z drugiej strony po raz kolejny potwierdza
        ułomność przepisów i tym samym tendencję do ich naciągania, nawet przez
        urzędników.
    • Gość: michal Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? IP: *.stoknet.ns.net.pl 02.10.03, 13:29
      mozesz zaoszczedzic tylko wtedy gdzy bank zleca taki wpis. ja sam zalatwiam
      hipoteke ale jako zabespieczenie funduszu pracy -wiec moge tylko przez
      notariusza......

pozdrawiam, michal
      • Gość: Eddie Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? IP: *.polkomtel.com.pl 21.10.03, 14:59
        Witam,
        mam gorącą prośbe o wytłumaczenie mi od początku jak wygląda sprawa wpisu do
        księgi wieczystej. Nie jestem prawnikiem i nie kumam dokładnie.
        Pliz niech ktoś napisze jak to wygląda krok po kroku.
        Kupilem mieszkanie w 80% na kredyt "na nabycie lokalu mieszkalnego w
        nowobudowanej nieruchomości"
        W najbliższym czasie zamierzam podpisać akt notarialny i chcialbym zaoszczędzic
        bo już sie nieźle wypłukałem! Wniosek o wpis do KW mogę zanieść sam do sądu ale
        pytanie jak to wszystko wygląda krok po kroku od momentu otrzymania od banku
        oświadczenia do wniosku o wpis do hipoteki zwykłej i kaucyjnej? Potem udaje sie
        do notariusza podpisac akt i co dalej???
        • Gość: Bebiak Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 22:45
          Gość portalu: Eddie napisał(a):

> Witam,
          > mam gorącą prośbe o wytłumaczenie mi od początku jak wygląda sprawa wpisu do
          > księgi wieczystej. Nie jestem prawnikiem i nie kumam dokładnie.
          > Pliz niech ktoś napisze jak to wygląda krok po kroku.
          > Kupilem mieszkanie w 80% na kredyt "na nabycie lokalu mieszkalnego w
          > nowobudowanej nieruchomości"
          > W najbliższym czasie zamierzam podpisać akt notarialny i chcialbym
          zaoszczędzic bo już sie nieźle wypłukałem! Wniosek o wpis do KW mogę zanieść
          sam do sądu ale
          > pytanie jak to wszystko wygląda krok po kroku od momentu otrzymania od banku
          > oświadczenia do wniosku o wpis do hipoteki zwykłej i kaucyjnej? Potem udaje
          sie do notariusza podpisac akt i co dalej???

W akcie zawarty będzie wniosek o urządzenie dla Twojego lokalu nowej księgi
          wieczystej. Akt ten notariusz zaniesie do sądu. Za kilka dni powinieneś
          zadzwonić do tego notariusza i zapytać o numer wniosku, pod którym Twój akt
          został w sądzie zarejestrowany. Mając ten numer idziesz do sądu (w Warszawie:
          Al. Solidarności 58, w innych miastach - nie wiem) i składasz pisemny wniosek o
          wpis hipoteki do Działu IV tej księgi, która zostanie urządzona zgodnie z
          tamtym wnioskiem zawartym w Twoim akcie. W niektórych wydziałach są już wnioski
          komputerowe, a jak w Twoim nie ma to sam piszesz albo bank Ci da (czasem
          niektóre dają). Proponuję napisać taki wniosek w dwóch egzemplarzach: do
          jednego dołączyć oświadczenie banku i zostawić w sądzie, a na drugim niech Ci
          sąd przystawi pieczęć o złożeniu tego wniosku.
          Opłaty uzależnione są wysokości hipotek (nie kredytu!), przy czym wnioski o
          wpis hipotek dla zabezpieczenia kredytów udzielonych na cele budownictwa
          mieszkaniowego zwolnione są od opłat sądowych, ale tylko wtedy gdy te same
          osoby są właścicielami obciążanej nieruchomości co kredytobiorcami (u Ciebie
          chyba tak jest bo inaczej nie pisałbyś, że możesz sam składać wniosek).
          Podatki płacisz sam w urzędzie skarbowym wypełniając druk PCC-1. Wysokość
          podatków też uzależniona jest od wysokości hipotek. Podaj wartości tych swoich
          hipotek i cel na jaki został kredyt udzielony to policzę Ci opłaty. Jeśli jest
          tak jak napisałeś, że to kredyt "na nabycie" to bedziesz miał opłatę sądową za
          wpis (chyba, że bank zmieni treść oświadczenia, ale nie każdy kredyt na nabycie
          nowowybudowanego mieszkania jest kredytem na budownictwo). Czy to w miarę dla
          Ciebie zrozumiałe? Jak coś nie tak to się upomnij. Pozdrowionka serdeczne. B.
          • Gość: Eddie Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? IP: *.polkomtel.com.pl 22.10.03, 12:45
            Kochana Beatko,
            bardzo dziękuje za zainteresowanie moim temetem. Pomagasz mi już drugi raz -
            kiedyś udzieliłaś mi dużo informacji na temat dodatkowych opłat związanych z
            zakupem mieszkania.
            Wtedy byłem zupełnie zielony teraz już trochę się orientuję i nawet doradzam
            znajomym ;)
            Ale do rzeczy.
            Jak się pewnie zorientowałaś teraz jestem na etapie podpisywania aktu
            notarialnego - mieszkanie już kupiłem ( w Warszawie)
            W moim przypadku hipoteka zwykła to 153 tys a kaucyjna 76tys.
            Mam do Ciebie pytanie jak to jest z tymi podatkami PCC (jaka jest prawidłowa
            nazwa)?
            Kolega z pracy składał wniosek o wpis do KW w Warszawie na Al.Solidarnosci
            jakieś 3 miesiące temu. Oświadczenie banku posiadało zapis taki jak u mnie:
            kredyt "na nabycie lokalu mieszkalnego w nowobudowanej nieruchomości" Pani w
            sądzie powiedziała że ponieważ to na budowaną jeszcze nieruchomość/mieszkanie
            więc jest zwolniony jest od opłat - i nie zapłacił nic.
            Więc jak to w końcu jest?
            Poza tym czy to ta pani ma mi odpowiedziec na pytanie czy mam płacić ten
            podatek?
            Czy ona ma taki druk?
            Czy na Al.Solidarności są/obowiązują druki wniosku o wpis do KW?
            Orientujesz się może ile się czeka na wpis do KW i jak jestem powiadomiony o
            tym że został dokonany?

Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam.
            Eddie
            • Gość: bebiak Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 23:00

> Kochana Beatko,
              > bardzo dziękuje za zainteresowanie moim temetem. Pomagasz mi już drugi raz -
              > kiedyś udzieliłaś mi dużo informacji na temat dodatkowych opłat związanych z
              > zakupem mieszkania.
              > Wtedy byłem zupełnie zielony teraz już trochę się orientuję i nawet doradzam
              > znajomym ;)

Jeśli jest tak jak piszesz to bardzo się cieszę:)))

> Jak się pewnie zorientowałaś teraz jestem na etapie podpisywania aktu
              > notarialnego - mieszkanie już kupiłem ( w Warszawie)

Eddie, póki nie podpisałeś aktu to jeszcze nie kupiłeś - to tak dla Twojej
              wiedzy, żebyś był świadomy (jeśli tego nie wiesz).

> W moim przypadku hipoteka zwykła to 153 tys a kaucyjna 76tys.

Jesli byłby to kredyt na nabycie nieruchomości to opłaty sądowe od wpisu
              hipoteki wynosiłyby: 462,50,-zł i 258,-zł

> Mam do Ciebie pytanie jak to jest z tymi podatkami PCC (jaka jest prawidłowa
              > nazwa)?

Podatek od czynności cywilnoprawnej od ustanowienia hipoteki.
              Wnosisz je w urzędzie skarbowym wypełniając ten druk PCC-1 . Podobno druk ten
              jest jakiś pokręcony (ja go nie widziałam ale tak wnioskuję z jednego wątku tu
              na forum, kiedy ktoś prosił o pomoc w wypełnieniu tegoż zupełnie niedawno tu
              albo DOM). Sąd wieczystoksięgowy do tego podatku ani tego druku nic nie ma,
              absolutnie nic. Czasami (widuję u klientów) mają takie druki wypełnione przez
              banki, ale to tylko czasami.
              Ach, wysokość podatku przy Twoich kwotach: 153,-zł i 19,-zł

> Kolega z pracy składał wniosek o wpis do KW w Warszawie na Al.Solidarnosci
              > jakieś 3 miesiące temu. Oświadczenie banku posiadało zapis taki jak u mnie:
              > kredyt "na nabycie lokalu mieszkalnego w nowobudowanej nieruchomości" Pani w
              > sądzie powiedziała że ponieważ to na budowaną jeszcze nieruchomość/mieszkanie
              > więc jest zwolniony jest od opłat - i nie zapłacił nic.
              > Więc jak to w końcu jest?

Generalnie jest tak, że jak coś nie brzmi tak jak przepis w ustawie czy
              rozporządzeniu to - moim zdaniem - decyzja zależy od urzędnika przyjmującego
              wniosek (ew. od sędziego) i jego interpretacji. A przepis mówi jasno i wyraźnie
              (niestety chyba): "na budownictwo mieszkaniowe". No i nie wiem jak Cię sąd
              potraktuje, choć wiesz zapewne czego Ci życzę.

> Poza tym czy to ta pani ma mi odpowiedziec na pytanie czy mam płacić ten
              > podatek? Czy ona ma taki druk?

Nie, nie, napisałam wyżej: sąd nic nie ma wspólnego z podatkiem. Po złożeniu
              wniosku do sądu idziesz sobie do urzędu skarbowego i tam sprawy podatku
              załatwiasz.

> Czy na Al.Solidarności są/obowiązują druki wniosku o wpis do KW?
              > Orientujesz się może ile się czeka na wpis do KW i jak jestem powiadomiony o
              > tym że został dokonany?

Do niedawna nie wszystkie wydziały sądu miały wnioski komputerowe, ale
              wprowadzano je w miarę sprawnie więc może już w każdym wydziale są? Wydział
              uzależniony jest od miejsca położenia nieruchomości. Sad warszawski aktualnie
              przechodzi jakąś reorganizację związaną z wprowadzeniem komputerowych ksiąg i
              pewnie bałagan tam większy niż zwykle. Pierwszy Twój wniosek wpłynie ten aktowy
              o założenie księgi i na rozpoznanie tego trzebaby poczekać pewnie z pół roku,
              ale złożony przez Ciebie kolejny wniosek o wpis hipoteki przyśpiezy rozpoznanie
              tamtego wniosku, bo hipoteka powinna być załatwiona w trybie pilnym. Co to
              oznacza dla warszawskiego sądu? Myślę, że w okolicach 2-3 miesięcy (jeśli ta
              reorganizacja nie spowodowała jakichś dodatkowych opóźnień). Sąd po dokonaniu
              wpisów powinien wysłać Ci zawiadomienie o dokonaniu tegoż, a Ty powinieneś
              dokładnie sprawdzić, czy nie ma tam żadnych pomyłek i ewentualne zgłosić póki
              wpisy nie bedą prawomocne (w tym zawiadomieniu będzie podany termin w ciągu
              jakiego możesz to zgłaszać).

> Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam.

A proszę bardzo:) Mam nadzieję, że trochę pomogłam, rozjaśniłam, pokierowałam.
              Noooo, że zrobiłam coś sensownego choćby w części. Pozdrawiam Cię cieplutko. B.
            • Gość: Eddie Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? IP: 62.233.204.* 23.10.03, 22:28
              Przemiła Beatko serdecznie dziękuje Ci za informacje.

P.S. A może możeszmi polecić jakiegoś taniego i dobrego notariusza?
              • Gość: Bebiak Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 23:17

> Przemiła Beatko serdecznie dziękuje Ci za informacje.
                > P.S. A może możeszmi polecić jakiegoś taniego i dobrego notariusza?

Podziękowanie przyjmuję i dziękuję.
                Drugie zdanie jest dla mnie bardzo kłopotliwe:(( i nie mogę ((a w zasadzie:
                nie powinnam) Eddie pisać takich rzeczy, naprawdę nie powinnam.
                Zacytuję tu fragmenty mojego postu, który kiedyś już na forum zamieściłam:
                "To bardzo szczególne środowisko, w którym ja niejako kręcę się od kilkunastu
                lat i po prostu nie mogę. Chętnie służę swoją pomocą jeśli czuję, że pomóc
                choć trochę mogę i jeśli mam chwilkę, ale pewnych ram nie mogę przekraczać.
                Dodam, że nie widzę przeszkód aby klienci kancelarii przekazywali sobie takie
                informacje. Klientom wolno wszystko - mnie niekoniecznie".
                Głęboko wierzę Eddie, że mnie rozumiesz.
                Straszliwie serdecznie Cię pozdrawiam. B.

• Gość: Domel Re: Jak zaoszczędzić na ustanowieniu hipoteki? IP: 62.233.204.* 03.12.03, 21:14
                  to jest ciewawy wątek...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka