21.09.03, 15:30
Planuje zakup mieszkania od developera Edbud przy Lesie Kabackim (ul.
Dembego). Czy ktos moglby mi podac jakies informacje odnosnie samego
developera i calej tej inwestycji? Podobno w tej okolicy ma powstac dosc
ruchliwy skrot od Powsina?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sylwia Re: EDBUD IP: 62.29.248.* 24.09.03, 13:40
      Ja zdecydowałam się na mieszkanie w tej inwestycji. Też się trochę
      zastanawiałam z uwagi na drogę, ale prawdę mówiąc nie za bardzo mam pomysł,
      którędy miałaby ona prowadzić. Przez Las Kabacki przecież raczej nie, bo to
      rezerwat, a przed lasem jest mnóstwo domów jednorodzinnych i na dodatek skarpa.
      Jest tam niby droga lokalna, ale bardzo wąska, kręta i dosłownie lawirująca
      pomiędzy poszczególnymi posesjami. Nie wyobrażam sobie, aby mogła z niej
      powstać droga z prawdziwego zdarzenia. Natomiast planowana jest droga łącząca
      Wilanów z Ursynowem. O ile mi wiadomo, ma to być przedłużenie ul. Płaskowickiej.

pozdrawiam, S.
    • Gość: Buli Re: EDBUD IP: *.chello.pl 24.09.03, 19:42
      Ja też zastanawiam się nad kupnem mieszkania u tego developera.
      Może ktoś ma jakieś doświdczenie z Edbudem, jaka jest jego kondycja finansowa.
      Bardzo istotne dla mnie jest to czy cena za metr nie zmieni się przed
      zakończeniem inwestycji.W okolicach ulic: Dembego, Relaksowej podobno oddali
      kilka budynków. Może są na forum mieszkańcy tych budynków.
      Będę wdzięczny za wszystkie informacje.
      Buli.
      • Gość: ppp Zmiana ceny IP: 193.108.78.* 25.09.03, 09:33

Ja podpisalem z nimi umowe (Relaksowa), chociaz negocjacje z nimi przypominaja
        walenie glowa w beton.
        Cena jest indeksowana o wskaznik cen produkcji budowlanej. Co ciekawe wskaznik
        ten w tym roku SPADAL w wartosciach bezwzglednych - tzw. deflacja (choc
        minimalnie). Nie liczylbym, ze to sie utrzyma w przyszlym roku (zwlaszcza po
        wprowadzeniu VAT na materialy), ale ryzyko jest rzedu 1-3%. Ponadto brany jest
        pod uwage okres wplat rat (wiec od tej czesci, ktora jest juz wplacona nie
        powinno byc wzrostu ceny)
        • Gość: Buli Re: Zmiana ceny IP: *.chello.pl 25.09.03, 12:10
          DO PPP

Dzisiaj czytałem ich umowę sprzedaży mieszkania- dotyczy Relaksowej.
          Jeden z punktów umowy dotyczący ceny mówi że:Ostateczna cena mieszkania
          zostanie ustalona w rozliczeniu końcowym i zawierać będzie zmiany wynikające z:
          - inwentaryzacji powykonawczej
          -wskażnika cen (GUS)
          -zmiany stawki Vat
          -z udziału w pomieszczeniu dla wspólnoty mieszkaniowej-Podobno współnota czyli
          wszyscy właściciele mieszkań muszą wspólnie wykupić jedno najmniej chodliwe
          mieszkanie które ma być pomieszczeniem wspólnym na potrzeby wspólnoty.
          Zwłaszcza ten ostatni punkt mnie niepokoi - jaka to będzie kwota?
          Buli
          • Gość: ppp Re: Zmiana ceny IP: 193.108.78.* 25.09.03, 15:20
            Faktycznie o tej "powierzchni wspolnej" zapomnialem. Gdy negocjowalem z nimi
            byli gotowi zawrzec w umowie klauzule, ze doplata z tego tytulu nie przekroczy
            1% wartosci mieszkania. Zatem mozna zalozyc ze koniec koncow bedzie to ciutek
            mniej.
            • Gość: Roody Re: Zmiana ceny IP: *.acn.pl / *.acn.pl 25.09.03, 19:21
              Chyba kupie u nich mieszkanie na skoroszach.
              Tez mi sie nie podoba umowa, konkretnie jakie punkty udalo wam sie zmienic?
              • Gość: Jado Re: Zmiana ceny IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 26.09.03, 08:38
                Dlaczego prezes Edbudu nie przekaże lokalu dla wspólnoty tak jak robią to inni
                deweloperzy tylko każe za nie płacić.
                Jeeli ktoś kto wydaje u nich 200 tys. na mieszkanie musi jeszcze dopłacić 2
                tys. to tym bardziej Edbud który dostaje za blok 15 mln nowych złotych może
                przekazać 1 % tej kwoty na lokal dla wspólnoty.
                tym bardziej, że to oni będą z tego lokalu korzystać jako zarząd i
                administracja.
                • Gość: Buli Re: Zmiana ceny IP: *.chello.pl / *.chello.pl 26.09.03, 14:43
                  Jado!
                  Masz rację tak powinno być, ale Edbud jest pazerny i tak sformuowali umowę
                  że przyszli właściciele mieszkań muszą płacić za pomieszczenie wspólne.
                  Tymbardzie że ma być to lokal który nie znajdzie nabywcy.
                  Pozdrawiam.
                  Buli
                  • Gość: Jado Re: Zmiana ceny IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 26.09.03, 15:41
                    My też kupilismy mieszkanie (na nasze nieszczęście) od tych łajdaków.
                    U nas w umowie nie było takiego zapisu dopiero w momencie umawiania sie na
                    podpisanie aktu notarialnego powiedzieli żeby zabrac ze sobą ok 3tys. złotych
                    jako dopłatę do tego lokalu.
                    Nabywcy zrobili straszną awanturę, było spotkane z prezesem. Na tym spotkaniu
                    powiedziano nam (prezes i ich prawnik), ze tak naprawdę umowa cywilno-prawna,
                    którą podpisaliśmy do niczego Edbudu nie zobowiązuje. co innego gdyby była
                    podpisana w formie aktu notarialnego. Powiedziano nam, ze jak nam się nie
                    podoba to możemy iść do sądu a i tak niczego nie załatwimy.
                    Oczywiście nie wpłacenie tych 3 tys. powodowało to że mimo całej wpłaty na
                    mieszkanie nie można było podpisać aktu notarialnego.
                    A jak się nie ma aktu to się nie jest właścicielem i deweloper może np.
                    zastawić to mieszkanie.

EDBUD w umowach i aktach notarialnych wpisał punkt mówiący o tym, ze będą
                    zarządzali nieruchomością.
                    Jesteśmy członkami takiej wspólnoty zarządzanej przez EDBUD i jedno możemy
                    powiedzieć : ogromne wyciąganie pieniędzy z naszych kieszeni, ogromna
                    niegospodarność i nieprzestrzeganie ustawy o własności lokali.
                    Zmienienie takiego zarządu jest możliwe ale b. trudne.
                    • Gość: Zig Re: Zmiana ceny IP: 170.148.92.* 26.09.03, 17:25
                      Witam,
                      <<< Jesteśmy członkami takiej wspólnoty zarządzanej przez EDBUD i jedno możemy
                      > powiedzieć : ogromne wyciąganie pieniędzy z naszych kieszeni, ogromna
                      > niegospodarność i nieprzestrzeganie ustawy o własności lokali.
                      > Zmienienie takiego zarządu jest możliwe ale b. trudne.>>>

Czy to nie oznacza ze kupuje sie od spoldzileni?Ja myslam ze po pierwszy roku
                      tworzy sie wspolnota i jestesmy samodzielni.Ja planuje zakup na Jarach ale
                      bycie czlonkiem spoldzielni mi nie odpowiada.Moje zdanie na spoldzielnie to
                      twor komuny i platforma ulatwijaca oszustwa>>
                      • Gość: Buli Re: Zmiana ceny IP: *.chello.pl 28.09.03, 10:17
                        Zig!
                        Edbud buduje na Jarach dla spółdzielni Jary. Każdy kto tam chce wykupić
                        mieszkanie musi najpierw zostać członkiem spółdzielni Jary, a więc w tym
                        przypadku o żadnej wspólnocie nie może być mowy.

Odnośnie zaś zespoLu budunków przy ul Relaksowa /Dembego na Kabatach w
                        Edbudzie powiedziano mi że Edbud będzie zarządzał domami przez rok, do momentu
                        zawiązania się wspólnoty. Powiedziano mi że w bloku już oddanym, tym od strony
                        Dembego- dokładnie nie wiem jaki jest tam adres, czynsz za m2 wynosi osiem
                        złotych z niewielkimi groszami 8,1 lub8,2. Czy tak jest w istocie ?
                        Może ktoś będzie w stanie udzielić wiarygodnej odpowiedzi.
                        Pozdrawiam.
                        Buli
                        • Gość: Alice Re: Zmiana ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.03, 14:43
                          Dowiedziałem sie niedawno, że EDBUD próbuje na nas zarobić w ten sposób, że
                          bierze od nas na jarach pieniadze za grunt, który jest własnoscią spółdzielni.
                          Wprawdzie w żadnej z umów nie doczytałem się, czy w cena metra kwadratowego
                          wchodzi cena gruntu czy nie, ale przy cenie 3200 złotych raczej tak, bo
                          dowiadywałam sie tego w innych spółdzielniach. I dlatego z niepokojem czekam
                          na ostateczne rozliczenie kosztów budowy, które nastepuja ze spółdzielnią. A
                          może ktoz z sąsiadów z budynków KEN/Wiolinowa wie cos wiecej na ten temat. To,
                          że z chwilą podpisania umowy ze spółdzielnią staliśmy się jej członkami
                          akuratnie w tej sprawie jest korzystne, bo spóldzielnia na swoich członkach
                          nie może zarabiać i musi przedstawic nam faktyczne koszty wybudowania naszych
                          lokali. Tylko szkoda, że nie bedziemy mogli utworzyć wspólnoty.
                          • Gość: Anna Re: Zmiana ceny IP: *.chello.pl 30.09.03, 15:12
                            Spółdzielnia zarabiać nie może na swoich członkach, ale też nie ma żadnego
                            interesu w tym aby chronić portfele swoich członków.Za wszelką niegospodarność
                            płacimy my członkowie.
                            Aa.
                            • Gość: Aster Re: Zmiana ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 16:27
                              Ale ponieważ z chwilą podpisania umowy ze spóldzielnia o budowe lokalu przy
                              KEN staliśmy sie jej członkami. to spóldzielnia nie może na nas zarabiać ale
                              tez ma chroniś nas interes w zwiazku z przytoczonymi działaniami EDBUDU.
                              dzisiaj znalazłem ogłoszenie w METROPOLU, że spóldzielnia Augustówka sprzedaje
                              mieszkania po 2400 złotych za metr powierzchni i w tym jest już cena gruntu!
                              Skoro edbud bierze od nas 800 złotych wiecej, to ma racje Alice, że w tej
                              cenie tez jest zapewne cena gruntu. Wiem jednak, że spóldzielnia tego terenu
                              za taką cene nie kupiła, to wobec tego jakim prawem od nas, spóldzielców,
                              pobierana jest opłata za grunt. Jest niemożliwością, żeby płacona przez nas
                              cena nie obejmowała ceny gruntu.
                              Nikt z nas nie chce zarabiać na obecnych członkach spóldzielni jary, ale EDBUD
                              też nie może zarabiać na nas i na tych członkach. Może jest wśród nas jakis
                              prawnik albo ktoś zna takiego. Musimy sprawe zbadać, bo juz niedługo
                              dostaniemy chyba rozliczenie kosztów budowy naszych mieszkań.
                              • Gość: mC Re: Zmiana ceny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 21:37
                                Wątek się rozmył-czy można wrócić do opinii o inwestycji przy Dembego?
                                • Gość: Patrick Bateman Re: Zmiana ceny IP: *.chello.pl 10.01.04, 12:44
                                  ...kupilem mieszkanie w inwestycji Dembego - Relaksowa.... gdzie sa
                                  sasiedzi....?
                                  • mariucho Re: Zmiana ceny 12.01.04, 11:53
                                    ja tez kupilam, wiec jestem sasiadka
                                    pozdrawiam
                                    • Gość: Patrick Bateman Re: sasiadka IP: *.chello.pl 12.01.04, 20:40
                                      ... to calkiem przeslodko... a w ktorym budynku?... ja E3 na poddaszu.
                                      Pozdrawiam zatem...
                                      • Gość: A Re: sasiadka IP: *.ctlm.pl / 81.210.18.* 13.01.04, 09:26
                                        A ja w E2.
                                        Pozdrowienia
                                        • Gość: Patrick Bateman Re: sasiadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 10:44
                                          zatem wciaz nas przybywa... moze jest szansa na konkretna wymiane doświadczen
                                          zwiazanych ze wspolpraca z developerem...? Jakies pierwsze spostrzezenia, uwagi?
                                          Pozdrawiam sasiadki ;-)
                                          • Gość: aaa Re: sasiadka IP: 193.108.78.* 13.01.04, 12:48
                                            Wspolpraca z developerem...
                                            Generalnie koszmar (warunki umow sa takie, ze tylko do UOKiK) choc poza tym
                                            trzeba przyznac, ze zgodzili sie na pare naprawde wyszukanych zmian w projekcie
                                            mieszkania.

Najfajniejsza jest pani z dzialu technicznego (kompetenta, sympatyczna itp)
                                            Pani pelnomocnik tez jest OK choc ciezko sie z nia gada (ale taka ma prace zeby
                                            sie z nia ciezko gadalo).
                                            Z reszta sie gada tak, ze powinno sie ich wyslac na budowe. Nie dotyczy to
                                            dzialu sprzedazy (mowie o kontaktach telefonicznych), gdyz w tym przypadku bym
                                            sie bal gdyby Ci ludzie mi budowali mieszkanie. Powinni sprzedawac frytki.
                                            Ale i tak wszystko im wybacze jak opoznienie w budowie bedzie w miare rozsadne,
                                            sciany rowne i nie beda probowali wyciagac dodatkowej kasy przy ustalaniu
                                            koncowej ceny (poza tym nieszczesnym lokalem wspolnotowym - na to juz polozylem
                                            kreche)
                                            • Gość: Remi Re: sasiadka IP: 217.153.63.* 13.01.04, 13:32
                                              Ja kupiłem mieszkanie w SAM-81, a tu znajdziecie planowaną drogę:

www.ursynow.waw.pl/img/mokotow_ken_ursynow.jpg
                                            • Gość: Patrick Bateman Re: sasiadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 15:54
                                              ... to prawda, ze pierwsza wersja umowy nie wygladala dobrze... w porozumieniu
                                              z prawnikiem pozmienialem sporo kontrowersyjnych zapisów (pomieszczenie dla
                                              wspólnoty jest nie do ruszenia ze wzgledu na inne, juz podpisane umowy... mozna
                                              jedynie dodac zapis iz kwota nie wyniesie wiecej niż... za metr kwadratowy
                                              powierzchni Twojego mieszkania)...
                                            • mariucho Re: sasiadka 13.01.04, 16:08
                                              Ja również kupiłam w E-2. Współpraca z Edbudem układa się do tej pory dobrze
                                              (zgodzili się na spore zmiany w projekcie), a co do umowy, to znani są z małej
                                              elastyczności przy negocjacji umów.

Ja raczej obawiam wprowadzenia podatku WAT na grunty - teraz obowiązuje
                                              stawka 0%, od maja ma wejść stawka 22%. Ponieważ cena za grunt nie jest
                                              oddzielnie skalkulowana, w ratach płaconych Edbudowi płacimy 7% (tak jak za
                                              mieszkanie),więc po zmianie przepisów będziemy dopłacali różnicę.

Śledzę uważnie publikacje prasowe na ten temat i ostatnia, która wyjaśniała
                                              ten problem nie była dla nas korzystna: sprzedaż gruntu następuje aktem
                                              notarialnym (a więc po zakończeniu budowy) i nie ma znaczenia jaki
                                              VAT "wpłaciliśmy" do tej pory.

Edbud obiecał sprawę wyjaśnić w MF, ale prawde mówiąc nie dowiadywałam się czy
                                              to zrobił.
                                              Jeśli ktoś ma wiarygodne informacje o VAcie (czy w ogóle wejdzie), niech da
                                              znać.

Pozdrawiam sąsiadów
                                              • Gość: Patrick Bateman Re: sasiadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 16:16
                                                ... sprawa dotyczaca Vatu nie jest do konca jasna... i trudno wyrokowac jak sie
                                                potoczy. Zalozmy, ze Vat wzrosnie do 22% i trzeba pokryc różnice... czy ktos z
                                                Was probowal ustalic jaka jest wartosc gruntu w przypadku Waszych mieszkan? To
                                                sie z pewnoscia da wyliczyc a wiedza tak pozwolilaby precyzyjnie okreslic
                                                wysokosc ewentualnej doplaty. Mysle, ze trzeba wymusic na Edbudzie konkretne
                                                deklaracje dotyczace wartosci gruntu dla poszczegolnych mieszkan (przeciez to
                                                nic innego jak procentowy udzial mieszkania w gruncie, na którym stoi
                                                inwestycja... to musi byc przeliczalne juz teraz... nieprawdaz?)
                                                • mariucho Re: sasiadka 13.01.04, 16:28
                                                  Na pewno tak (chociaż nie do końca dokładnie, bo bez końcowego obmiaru i
                                                  udziału w powierzchni dla wspólnoty).

Jutro w miarę wolnego czasu postaram się dopytać w Edbudzie jak idą ustalenia
                                                  z MF.

Pozdrawiam
                                                  • Gość: Patrick Bateman Re: sasiadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 16:46
                                                    zatem i ja sprobuje uzyskac ta informacje... jesli chodzi o ta dokladnosc
                                                    pomiarów to zadowolimy sie wartoscia przyblizona... chodzi o to, zeby znac
                                                    przedzial ewentualnych kosztów dodatkowych. Pozdr!
                                                  • Gość: Patrick Bateman Re: sasiadka IP: *.chello.pl 14.01.04, 23:32
                                                    ... i jak wyciaganie info z Edbudu... ja ich nekalem i dowiedzialem sie
                                                    jedynie, ze przyblizona wartosc gruntu dla mojego mieszkania 94,1 m2 to
                                                    max 40 000 PLNow... czy Wy macie jakies konkretne info... Pozdrawiam
                                                    wszystkich...!!!
                                                  • Gość: Patrick Bateman Re: sasiadka IP: *.chello.pl 15.01.04, 20:48
                                                    hello... Czy macie jakies info dotyczace wartosci gruntu dla Waszych
                                                    mieszkan...? hello...
                                                  • Gość: Patrick Bateman Re: sasiadka IP: *.chello.pl 16.01.04, 21:12
                                                    ... i jak to jest z ta wartoscia gruntu...? czy cos udalo sie Wam ustalic?
                                                  • Gość: Patrick Bateman WARTOSC GRUNTU IP: *.chello.pl 16.01.04, 21:13
                                                    ... i jak to jest z ta wartoscia gruntu...? czy cos udalo sie Wam ustalic?
                                                  • mariucho Re: WARTOSC GRUNTU 21.01.04, 10:13
                                                    Przepraszam za długą ciszę w eterze, ale obowiązki mnie przytłoczyły i
                                                    spowodowały, że moja determinacja w zdobywaniu informacji osłabła. Nie udało
                                                    mi się niestety wyciągnąć informacji na temat wartośći gruntu w moim
                                                    przypadku - otrzymałam tylko liczby z których mogłabym to sobie wyliczyć, ale
                                                    do tej pory nie miałam do tego głowy (dane: prawdopodobnie cena gruntu 120$
                                                    m2, powierzchnia działki 7 000 m2, powierzchnia budynku 11 000 m2 - mam
                                                    nadzieję, że nie pokreciłam).
                                                    Negocjacje w sprawie wyciągania danych były trudne, ze względu na stwierdzenie
                                                    przedstawiciela Edbudu, że prawdopodobnie WAT wyniesie 7% (a więc tyle ile
                                                    płacimy przy okazji naszych zaliczek)- tak donosiła prasa w grudniu (moim
                                                    zdaniem to nie jest sprawdzona informacja), tak więc zabrakło mi argumentów o
                                                    konieczności posiadania informacji o wartości gruntu.
                                                    Jeżeli ktoś coś wie o VAcie niech się odezwie.
                                                    pozdrawiam
                                                    : Z tego co udało mi sie dowiedzieć, ę
                                                  • Gość: Łukasz B. Re: WARTOSC GRUNTU IP: 195.117.230.* 21.01.04, 11:28
                                                    Witam. Nie kupuję co prawda u tego dewelopera mieszkania co wy, ale u innego.
                                                    Co dziwne, to to, że u mnie w mojej umowie, jest podana cena wraz z ceną za
                                                    udział w gruncie, która w moim przypadku wyniki 100 złotych z watem, razy ilość
                                                    metrów. Nie wiem dlaczego deweloper nie podzielił wam do tej pory gruntów, ale
                                                    uważam że macie rację żądając od dewelopera by określił konkretnie ile, co i za
                                                    co.
                                                    Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka