Gość: jacek IP: *.dyn.cm.kabsi.at 24.06.08, 21:19 www.msnbc.msn.com/id/25346624 kryzys obejmuje coraz wieksze obszary USA ceny ponizej poziomu sprzed 4 lat nieruchomosci nigdy nie tanieja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kawu Re: rekordowe spadki w USA IP: *.spray.net.pl 24.06.08, 21:23 > www.msnbc.msn.com/id/25346624 > kryzys obejmuje coraz wieksze obszary USA i to bylby pikus, gdyby nie niepohamowana chec na zyski US bankierow, ktorzy na bance hipotecznej wykreowali bilionowe derywaty... a za to placi teraz zwykly czlowieczek.. taki lancuch pokarmowy - godny ludzkiej cywilizacji XXI wieku.. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: rekordowe spadki w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 21:39 Jeżeli nawet wielkie , zachodnioeuropejskie banki dały się nabrać na amerykańskie "obligacje", to cóż my , niewykształceni ekonomicznie chłopi z Mazowsza ? Najgorzej wkurza mnie , że za trochę gliny i piachu każą pracować całe życie . Ludzie , przecież budowa domu jest prosta jak konstrukcja cepa . U mnie dwóch murarzy budowało 200 m2 przez miesiąc i wzięli 30 tys za robociznę ( stan surowy ) . Olejcie banki i deweloperów , bo nigdy nie będziecie mieć dachu nad głową :) . Odpowiedz Link Zgłoś
mufffa Re: rekordowe spadki w USA 24.06.08, 21:56 a co to do ku..y-nędzy ma wspólnego z orum "Developerzy:Warszawa"?!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: rekordowe spadki w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 22:23 Mnie w sumie nie obchodzą deweloperzy Warszawa , tylko zamieszanie jakie wywołują na rynku materiałów budowlanych i działek . Okazuje się , że niektóre materiały , tj. te , z których buduje się tylko mieszkania np. pustaki ceramiczne , armatura wróciły do ceny z 2005 roku . Np. pustak MAX kosztował w 2005 około 2 pln , w 2007 okołu 5 pln , a teraz znowu około 2 pln . To samo dotyczy drewna budowlanego . Materiały , z których buduje się mosty , drogi , obiekty przemy- słowe zdrożały około 50% , np. beton B20 w 2005 200pln/tona w 2008 300pln/tona . Generalnie wzrost cen materiałów i robocizny nie usprawiedliwia wzrost cen do tego poziomu . O ile w 2005 koszty budowy były ( nie uwzględniając działki ) rzędu 3000 pln/m2 , to teraz są max 4000 pln /m2 . Wzrost cen mieszkań jest więc tylko i wyłącznie skutniem akcji kredytowej banków i taki ma to związek z sytuacją w USA . Największy problem jest z działkami , bo osiągnęły już one poziom zachodni . Jeszcze kilka lat temu mało kto kupował działkę na kredyt . Teraz prawie nikt nie kupuje za gotówkę ... Myślę , że wprowadzenie euro może spowodować kolejny , nieuzasadniony skok cen ( wzrost zdolności kredytowej ) i jeszcze muffa zarobisz . Jeszcze ci szafa zagra , nie martw się , nie panikuj :) , w sumie twoje nieruchomości to nie dziury w ziemii . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawu do muffy IP: *.spray.net.pl 24.06.08, 22:27 > i jeszcze muffa zarobisz . Jeszcze ci szafa zagra , nie martw się , > nie panikuj :) , w sumie twoje nieruchomości to nie dziury w ... no i widzisz muffa? spokojnie juz, mozesz sie zrelaksowac i sobie zaliczyc gruszke, wszystko bedzie git! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mufffa Re: do muffy 24.06.08, 22:32 ależ ja się nie stresuje panowie brandzlerzy... jak już niejednokrotnie pisałem, "wypuściłem" swe spekulacyjne dobra na jesieni ubiegłego roku, sowicie się przy tym obławiając :)) moje posty to protest przeciwko trolowaniu jakie tu uprawiacie, ja rozumiem że każdy ma swoje potrzeby , więc i wasze trzepanie kapucyna nad wyborczą) powinno znaleźć zrozumienie, ależ do k/n! dlaczego obwieszczacie to na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
mufffa Re: rekordowe spadki w USA 24.06.08, 21:57 gruchę zwaliłeś nad tym artykułem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawu Re: rekordowe spadki w USA IP: *.spray.net.pl 24.06.08, 22:21 > gruchę zwaliłeś nad tym artykułem? tak, tak - zalicz wszystkim po 3 awansem na nastepne artykuly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: rekordowe spadki w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 07:51 nie zaszkodzi troche podbic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: rekordowe spadki w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 01:48 szykuje sie argentyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: rekordowe spadki w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 14:30 albo jeszcze gorzej dla smolnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: rekordowe spadki w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 00:31 w USA tez pelno smolnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhgyhhh Re: rekordowe spadki w USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 16:32 nnnnhhg Odpowiedz Link Zgłoś