monte.0 18.08.08, 12:42 Witam, Poszukuję osób które zakupiły mieszkania w nowej inwestycji na Pradze Południe przy ulicy Kwatery Głównej 46. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zkat Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 18.08.08, 20:35 Chodzi o to osiedle przy torach? Odpowiedz Link Zgłoś
dooki4 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 18.08.08, 20:36 ja się nawet zastanawiałem nad zakupem, ale obawiam się trasy. Będzie naprawdę blisko. szkoda bo mieszkania całkiem fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzichu Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.aster.pl 18.08.08, 21:25 a po czemu płaciliśta za meter chałpy? mi tam panie lokalizacja pasuje jak będę dojeżdzał kolejko z mej wioski kole dęblina to skikne se i prosto do chałpy do baby he he Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 19.08.08, 10:54 Dokładnie chodzi mi o osiedle które jest w trakcie budowy, niedaleko torów. Byłam tam kilka razy o różnych porach, szczerze mówiąc pociąg nie jest aż tak chałaśliwy. Co do trasy to będzi Ona przebiegała dalej od tej lokalizacji. Wybrałam takie mieszkanie aby nie zakłócały mi spokoju. Natomiast uważam że w obecnej chwili na różnych dzielnicach będą budowali trasy szybkiego ruchu np. Bemowo, Ursynów i nie zauważyłam aby w tych rejonach spadł popyt na mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 212.160.172.* 20.11.08, 12:31 popyt nie spadł, ale ceny spadły na ryj. pokupowali dziury w ziemi a teraz płaczą, że im trasę pod nosem będą budować. było sprawdzić plan zagospodarowania przestrzennego na danym terenie a nie teraz biadolić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majki Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 10.201.2.* 19.08.08, 10:53 Ja kupilem tam mieszkanie, co do trasy to nie wiem co wybudują wczesniej metro czy trase... Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 27.08.08, 21:37 Witam, W ktorym budynku kupiles mieszkanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grochowiak Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.gprs.plus.pl 28.08.08, 12:25 a ile placiliscie? Tyle co jest w cenniku na stronie: www.simur.pl/szukaj.php?superlok=KG&szukaj=1 czy dalo sie cos urwac? Odpowiedz Link Zgłoś
zkat Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 28.08.08, 13:45 Okolica jest tam niestety niezbyt ciekawa, podobno kiedys dostawali tam sluzbowe mieszkania pracownicy kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 29.08.08, 11:26 W okolicy są warsztaty samochodowe, szkoła, przychodnia specjalistyczna. Po jednej stronie jest rezerwat przyrody i niedaleko tory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grochowiak Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.gprs.plus.pl 29.08.08, 12:35 czyli nic sie nie udalo urwac jak sadze. Podobne ceny w Agenie na pradze pln, ale o wiele blizej do centrum. A okolice znam, jak ktos nie zna, to moze sie przejechac i polazic, nikt nikomu nic w ciemno nie wciska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wynajmę ceny z koziej d.. IP: 212.160.172.* 20.11.08, 12:36 Ten cennik jest dla frajerów nie znających tematu. Na dzień dobry urwałem 10%, a po wizytacji mieszkania z technikiem od odbiorów kolejne 5%. Bo to cudo nie jest więcej warte. Sporo ukrytych mankamentów, więc laicy płaćcie i płaczcie jak będziecie remontować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 10.201.2.* 20.11.08, 11:48 46A na 1 piętrze, A Ty w ktorym budynku masz mieszkanie? Ostatnio nawet bylem na budowie, mowili, ze jesli bedzie dobra pogoda to moze jeszcze okna powstawiają w tym roku. Ja wlaśnie też chciałem ścianke wyburzyć, postawić w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
suzy.1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 02.09.08, 17:06 Zakupuję w tym tygodniu. Właśnie sie wybieram po raz chyba 10-ty na budowę. Czy ktoś z przyszłysz sąsiadów dokonywał zmian lokatorskich? Instalacje są w akcie notarialnm ale koszt zmiany działówek jest delikatnie mówiąc nie do przyjęcia, czy ktoś negocjował tą oficjalna cenę? Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 03.09.08, 18:11 Ostatnio bylam na budowie w niedziele. I nie powiem wszystko idzie do przodu. Co do zmian w mieszkaniu to powiem tak. Rozmawialam z kierownikiem budowy ktory powiedzial ze to co ja chce zrobic to sie nie da, natomiast podal mi nr telefonu do innego goscia, zadalam to samo pytanie odpowiedz byla jednoznaczna: projekt i wtedy powie ile to bedzie kosztowalo. Czyli sie da, chodzi o kase. Normalka. suzy - w ktorym budynku kupilas mieszkanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 03.09.08, 18:25 Jesli chodzi o inwestycje przez Agena Development S.A. na Pradze Pln. to widzialam zdjecia na stronie internetowej. Tragedia. Cena za metr zdecydowanie wieksza!! a w dodatku blok - moloch ma 16 pieter! Wole mieszkac na kameralnym strzezonym osiedlu! Odpowiedz Link Zgłoś
suzy.1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 05.09.08, 14:56 Ja kupiłam w 46B. Tak ogólnie to Generalny wykonawca porządna firma, na tym etapie większych usterek nie zauważyłam, pytanie tylko na ile poszczególne branże to będą podwykonawcy ale na dzien dzisiejszy jestem dobrej myśli, jest szczegółowy projekt wykonawczy więc to też ułatwia pracę ( znam przypadki gdzie budowali z projektu budowlanego bo inwestor chciał zaoszczedzić:))Monte a co takiego chciałaś zrobić że KB stwierdził że sie nie da? Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 07.09.08, 21:48 Mam prosbe czy mozemy sie wymienic e-mailami i popisac na priv? Moj adres: agat31@gazeta.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krawcz Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.gprs.plus.pl 24.09.08, 22:44 Witam przyszłych sąsiadów z ul.Kwatery Głównej. Kupiliśmy mieszkanie w czerwcu w budynku 46 na II p. Jak na razie jesteśmy zadowoleni ze współpracy ze spółdzielnią. Nanosiliśmy zmiany(w łazience i wc) ale nie było najmniejszego problemu ze strony spółdzielni. Za zmiany ścianek nic nie płacimy bo nanosiliśmy je w lipcu. Mamy dopłacić tylko za dodatkowe oświetlenie i dodatkowy grzejnik.Pracownicy spółdzielni byli bardzo życzliwi i zawsze służyli radą jeśli chodzi o zmiany w projekcie itp. Okolica jest śliczna jest zielono i wbrew pozorom (tj. kolej)cicho. Prawie nie słychać tej kolejki a jak powstanie jeszcze ten budynek to w pewnym sensie będzie jeszcze dodatkowa bariera od torów, która wyciszy ewentualne odgłosy. A trasa -jak słusznie ktoś zauważył przy większości budowanych teraz inwestycji coś budują- w większości już istnieją jakieś obwodnice czy szybkie trasy a tu dopiero są plany więc trzeba mieć nadzieje, że budowa tej inwestycji jak najbardziej się odwlecze. Trudno oceniać uciążliwość czegoś czego jeszcze nie ma;)A gdyby tak czepiać się wszystkiego to faktycznie trudno byłoby znaleźć coś za atrakcyjne pieniądze i to nie w jakimś pierdziszewie.Rozważaliśmy zalety i wady tej inwestycji i uznaliśmu że to b. dobre miejsce:) Odpowiedz Link Zgłoś
suzy.1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 26.09.08, 11:57 Przed podpisaniem umowy obejrzałam mieszkanie od środka, nie mam większych zastrzeżeń, stan surowy jest solidnie wykonany, ale zobaczymy jak będą wyglądały pozostałe prace. Szkoda że termin oddania jest tak odległy ale pewnie chcą się zabezpieczyć przed ewentualnymi karami za opóźnienie. Moja opinia na temat samych mieszkań jest bardzo pozytywna, są funkcjonalne, ustawne pokoje, żadko w którym są aneksy kuchenne, przeważnie oddzielna kuchnia z oknem lub mozliwość jej wydzielenia. Oglądałam projekty innych inwestycji (o zgozo....pokoje szczurowate, najlepjej 2,4m na 4,0...jak tu cokolwiek ustawić?, mieszkania dwupokojowe to przeważnie dwie izby oczywście kuchnia to najlepjej w końcu pokoju dziennego. Plusem mieszkań Kwatery są też naprawde duuże okna,wysokość mieszkania ponad 3 metry, mieszkanie dodatkowo jest południowe więc będzie duuuuużo slońca. Nie moge się doczekać;) P.S. W standardzie są parapety wenętrzne z jasnego beżowego lastico, widzialam w Spółdzielni, uniwersalne pasują do większości aranżacji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manson Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 89.250.198.* 07.11.08, 10:41 kolega ma zamiar tam kupić mieszkanie i się zastanawiam bo powiedział, że nie zaplanowali miejsc postojowych dla gości :/ Skoro na osiedlu zaplanowane jest kilka lokali usługowych to na pewno będzie generować ruch, plus do tego goście mieszkańców i robi się trochę ciasno na tej małej uliczce dojazdowej. Gdzie oni wszyscy zaparkują? Coś mi się wydaje, że okoliczny szpital i składy zrobią biznes parkingowy :D Ciekawi mnie również jak wygląda dokładnie sprawa tego obciążenia spółdzielni na hipotece, czy ktoś nie miał z tym problemów? Czy akt notarialny nie zmusza czasem do zawarcia umowy na zarządzanie przez simur budynkami i czy jest to zgodne z prawem ? Biorąc pod uwagę ostatnią zmianę prawa energetycznego czy ten sam akt notarialny nie zmusza właścicieli do podpisania umowy na dostawę prądu z wybranym przez simur dostawcą? Ta sama wątpliwość tyczy się zapisów o telewizji kablowej, dodatkowo czy czasem nie nakazuje ona podpisania takiej umowy. Co jeśli ktoś nie ma telewizora i nigdy takowego nie ma zamiaru używać? Jeśli jest tu ktoś, kto zakupił albo widział ich umowę to poproszę o dyskusję :) Odpowiedz Link Zgłoś
suzy.1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 17.11.08, 10:32 Inwestycja, jak to zwykle bywa ma swoje plusy i minusy, prawda jest taka , że jeśli przepisy prawa budowlanego i warunki zabudowy nie narzucają ponad standartu to żaden "hadlarz" (czyt.developer czy spółdzielnia) sam z siebie "prezentów" nie zrobi , a jeśli już, to na pewno sie tym pochwali i oczywiście Klient a nie On za to zapłaci w cenie za m2. Przykładowo- jeśli w warunki zab. i P.B. nakazuje minimum 1-1,5 miejsce parkingowe na mieszkanie i 1MP na 30m2 biura i usług, to mozna byc praktycznie pewnym że wiecej nie będzie (chyba że wynikowo kilka sztuk). Miejsca parkingowe dla gości? Trzeba się wyzbyć złudzeń:)) i to nie tylko chodzi o tą Inwestycję. Hipoteka jest- maja spłacic kredyt do 30.06.2008, można otrzymać dokument z banku o bezciężarowym wyłączeniu lokalu jesli jest potrzeba. ja nie miałam z tym problemów. W akcie jest zawarte: "Nabywczyni podpisze umowy w przedmiocie dostawy do jej lokalu energii elektrycznej oraz sygnału RTV" tym samym narzucając podpisanie takiej umowy. Akt Notarialny nie zmusza do zawarcia umowy na zarzadzanie- powierzenie to może nastapić Simur, która jest gotowa zarządzac nieruchomością wspólną we wspólnocie mieszkaniowej. Proponuje zgłosic się do Spółdzielni o draft umowy, może cos przeoczyłam chętnie porozmawiam. Przed podpisaniem aktu przewertował go prawnik z innej spółdzielni, umowa jest typowa, czyli oczywiscie na korzyść Sprzedającego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: un Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.08, 22:39 a ja ostrzegam simur ma zadłużenie na działce, buduje tylko z tego co im ludzie wpłacają, harmonogram wpłat nie jest uzależniony od postępów na budowie, nawet ostatnia rata jest płatna na określoną datę a nie na termin podpisania aktu... tylko tak uprzejmie ostrzegam bo jak będzie bankructwo to niestety nie będzie nic do podziału dla nas szaraczków ... nawet jak nie zbankrutuje to jeszcze długo będą Was straszyły pręty z mającego kiedyś tam powstać drugiego etapu ... wyobraźcie co się będzie działo u Was w mieszkaniach oraz na dojeździe jak nawet zacznie budować drugi etap ... może się okazać, że simur nie wydzieli działki pomiędzy etapami i nie dostaniecie aktów notarialnych zanim nie ukończy drugiego etapu a nie zacznie go prędko bo w obecnym etapie jest cała masa wolnych mieszkań ... ale to się tylko domyślam, więc się upewnijcie przyszli mieszkańcy działka zalana w 100% betonem a do tego z jednej strony baraki z drugiej strony tory z trzeciej planowana trasa olszynki a z czwartej zakłady ... na spacery to chyba po torach tak jak w nie lubię poniedziałku :D nie dajcie się nabić w butelkę i przynajmniej wynegocjujcie wpłaty zgodnie z postępami na budowie ... i zgadzam się, że budując lokale usługowe bez zapewnienia ogólnodostępnych miejsc postojowych to porażka - sprawdźcie czy w pozwoleniu na budowę nie było więcej miejsc przewidzianych bo jeśli tak to developer będzie miał problem z odbiorem mieszkań .... Odpowiedz Link Zgłoś
myhaiku Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 15.04.09, 20:03 My właśnie dzisiaj zarezerwowaliśmy mieszkanie 37m2 w budynku 46B na 2 piętrze. Rozkład jest bardzo funkcjonalny, mieszkanie posiada garderobę i osobną kuchnię. Za tydzień podpisujemy umowę przedwstępną i chcielibyśmy dowiedzieć się od osób, które podpisały już umowę czy są jakieś kruczki na które trzeba zwrócić uwagę. Niepokojący jest fakt, iż grunt jest w użytkowaniu wieczystym a nie na własność. Czy ma to jakieś większe znaczenie? Słyszałam, że zazwyczaj jest przedłużane, ale co w przypadku jeśli nie będzie? Chętnie wymienię się opiniami na temat tej inwestycji z osobami, które zakupiły tu mieszkania. Podaje maila: eweli@autograf.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sl-ka Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 08:09 zupełnie interes nieopłacalny lepiej zatrudnić ekipe po wszystkim -ja już zamówiłem ekipe na za rok ,która wykonywała u mnie inne mieszkania tania i solidna pozdrawiam sl-ka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik nie dajcie sie nabrac na drogie mieszkania na .... IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.08, 15:00 wieczystym użytkowaniu. Sprawdzajcie jakie jest prawo własności. Developerzy tacy jak ten robią Was w jajo. Niby użytkowanie wieczyste to też prawo własności ale oni płacą miastu maksymalnie 20% wartości gruntu a sprzedają Wam mieszkania za grube pieniądze. Takie mieszkanie też powinni Wam sprzedać za 20% a resztę co roku po 1% bez odsetek. Nie dajcie się. Mieszkania takie powinny kosztować max 5000zł/m2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies somsiada Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 212.160.172.* 20.11.08, 12:27 Wystarczy zapukać obok w drzwi! tam napewno będzie sąsiad. Dawno przywieźli do stolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.npgo.pl 07.12.08, 14:46 Czy ktoś ostatnio kupił mieszkanie? Po ile chodzą teraz mieszkania? Da się negocjować - tak aby zejść na 6 tys brutto? Przez telefon nie udało mi się uzyskać informacji, kiedy dostanę akt notarialny gdybym zdecydował się na zakup. Macie to wpisane w swoich umowach tzn. z podaną datą? I czy przedwstępna możliwa w formie aktu notarialnego? Odpowiedz Link Zgłoś
ro1nik Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 07.12.08, 16:54 negocjować póki co się nie da nawet nie zejdą z ceną do tej reklamowanej na stronie i nawet jak nie będziesz chciał jednego małego mieszkanka tylko kilka większych, kolega chciał tam kupić dwa mieszkania po 50 metrów i nawet nie chcieli rozmawiać o cenie 6700 podanej na stronie :D skoro przez telefon nie powiedzieli kiedy dadzą akt notarialny to znaczy, że kręcą i będzie to po zakończeniu drugiego etapu, konsekwencji tego raczej nie będę podawać, ponieważ każdy inteligentny człowiek domyśli się sam drugiego etapu szybko nie zaczną ponieważ w pierwszym etapie na ponad 160 mieszkań od roku (sic!) jest sprzedanych 30 czyli niecałe 19 procent ja się powoli zaczynam obawiać, że będzie to inwestycyjne straszydło bez aktów notarialnych przez bardzo długi czas ale mam nadzieję, że jestem złym prorokiem :-) btw. wpłata pieniędzy nie zgodnie z postępami na budowie tylko według dat to już jest przegięcie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 07.12.08, 18:55 Umowa przedwstępna jest spisywana wylacznie w formie aktu notarialnego. W umowie jest nstępujący zapis: "........ oświadcza ze w terminie 4 (czterech) miesiecy od dnia uprawomocnienia sie decyzji administracyjnej o pozwoleniu na użytkowanie zespołu budynków, Spólka zabowiazuje sie ustanowic odrebna wlasnosc omawianego lokalu mieszkalnego oraz wspolwlasnosc lokalu garazowego i sprzedac......." , polecam rozniwz &4 pkt 4 oraz & 4 pkt. 7. Zdaje sobie sprawe ze umowy przedwstepne ktore dostaje osoba zainteresowana do poczytania a umowy ktora sie podpisuje u notariusza rozni sie niektorym & oraz punktami w zaleznosci jakie byly wczesniejsze ustalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ro1nik Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 07.12.08, 19:18 > zespołu budynków hmm zespołu budynków ... to dosyć ciekawe, ale nie jest dodane etapu pierwszego ... zespołem budynków może być równie dobrze etap pierwszy co ... cała inwestycja, lepiej zadzwoń do simur i się dopytaj o taki dosyć istotny szczególik Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 08.12.08, 18:43 Pragne zauwazyc, iz to byly fragmenty z umowy przedwstepnej. Widze ze nie czytales w/w dokumentu a szkoda...... poniewaz w &4 pkt. 1 cytuje "...........Spółka ta realizuje na czesci dzialki.........- w terminie do dnia trzydziestego pierwszego grudnia dwa tysiace dziewiatego roku (31-12-2009) inwestycje pod nazwą "Zespoł budynkow mieszkalnych wielorodzinnych "OLSZYNKA" z usługami i garażami podziemnymi" - częsc "I" w Wrszawie przy ulicy Kwatery Głownej 46 skladajacej sie z budynkow przy ulicy Kwatery Glownej numer 46, 46a, 46b.....................". Rozwialam watpliwosci? Proponuje najpierw zapoznac sie z odpowiednimi dokumentami lub zasiegnac inforamcji u zrodla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sim Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: 195.242.183.* 09.12.08, 11:59 Simur właściwie już sprzedał Osiedle Olszynka generalnemu wykonawcy czyli firmie Unibep, więc nie wiem czy ta dyskusja ma sens. Unibep zapewne zmieni te zapisy. www.unibep.pl/pl/gielda/pobierz/RB_36-2008.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 09.12.08, 14:34 Wiem o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: 89.250.198.* 09.12.08, 14:36 krakałem, krakałem i niestety wykrakałem, cieszyć się z tego nie cieszę ale od początku wydawało mi się, że ta inwestycja w obecnym kształcie jest skazana na niepowodzenie ... Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 09.12.08, 20:04 Dlaczego tak uwazasz? Nowy inwestor przejmuje wszystkie prawa i obowiazki SIMURA. Odpowiedz Link Zgłoś
mnexx Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 10.12.08, 13:18 Główny wykonawca przejmuje cała budowę i nie będzie odwlekać tylko bierze się za roboty aby wyrobić się w terminie, który nie uległ zmianom. Już widać zwożone rusztowania, a więc na dniach zaczną robić elewacje, wstawiać okna. Inwestycja na 100% zostanie ukonczona (etap I), bo UNIBEP to solidna firma. Nie ma co panikować :0 Odpowiedz Link Zgłoś
entdecker Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 18.12.08, 11:39 Warszawa, 18.12.2008 (ISB) - Spółka budowlana Unibep zawarła umowę nabycia prawa użytkowania wieczystego zespołu mieszkaniowego zlokalizowanego w Warszawie przy ul. Kwatery Głównej 46 ze Spółką Inwestycji Mieszkaniowych "Ursynów". Strony ustaliły wartość tej nieruchomości na 52,66 mln zł netto, podał Unibep w komunikacie. Celem transakcji jest przejęcie realizacji rozpoczętego projektu deweloperskiego, w którym Unibep występował w roli generalnego wykonawcy. dobra teraz tylko niech rozszerza "Rodzine na swoim" na singli i bede tam probował uderzać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleks Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.gprs.plus.pl 03.02.09, 13:41 Na wstępie. Jestem totalnym laikiem. Kupiłem tam mieszkanie w czerwcu i kredyt już mi od jakiegoś czasu leci. 1. Zmiana właściciela - to dobrze, że przejął to Unihouse? 2. Sprawdziłem w umowie (wiem, wiem mądry po szkodzie bla bla) nie ma konsekwencji niedotrzymania terminu oddania inwestycji. Tzn jest, ale równoznaczny z odstąpieniem od umowy, a co mi po ich 5%, wiecej mnie kredyt kosztuje. Czyli mogą przeciągać do usr..? 3. Jestem umówiony na podpisanie aktu, jak wygląda to w praktyce, czy można coś próbować renegocjować przy takim akcie? Byłbym bardzo zobowiązany za odpowiedź ludzi znających się na rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ro1nik Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 03.02.09, 14:25 ad1. To raczej dobrze, Unibep to trochę bardziej pewna firma niż SIMUR ad2. sprawdź czy Ty masz konsekwencje za opóźnienia wpłat, jeśli Ty masz a developer nie ma to umowa jest niezgodna z prawem, bardzo łatwo wywalczyć kare dla developera, warto dodać taki punkt jeśli już przepisujesz umowę ad3. warto sprawdzić czy "stary" developer dał zapis w umowie, że może "przekazać" Ciebie "nowemu" developerowi, jeśli nie ma - możesz żądać od poprzedniego kary za odstąpienie od umowy ... +4. sprawdź kartę katalogową mieszkania, zażądaj przed podpisaniem obecnej karty i sprawdź czy czasem Unibep nie zmniejsza ceny kosztem obniżenia standardu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleks Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.gprs.plus.pl 03.02.09, 14:38 Bardzo dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
suzy.1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 16.02.09, 11:13 Dla zainteresowanych sąsiadów- od momentu zmiany właściciela (powiedzmy że koło miesiąca temu) roboty od budynku B: wstawione okna i witryny w loggiach, budynek ocieplony na ścianach zewn. i wewnątrz loggi, przygotowany pod tynki, wewnątrz mieszkań zrobiona instalacja elektryczna, piony kanalizacji i wentylacji mechanicznej, obsadzone parapety wewnętrzne, za tydzień rozpoczynają roboty tynkarske wewnętrzne. Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 23.02.09, 13:55 W dniu dzisiejszym odwiedziłam budowe. POstępy niesamowite. W bloku A, nie ma jeszcze parapetow (zewnetrznych i wewnetrznych), natomiast cala instalacja juz pociagnieta, budynek ocieplany. Odpowiedz Link Zgłoś
smurfetka4 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 24.02.09, 15:25 Jeśli naperawdę szukasz sąsiadów to mam dobra wiadomość. Mój kolega jest maszynistą, często prowadzi podmiejskie do otwocka. Będziecie się często widywać. A jak masz okna z dobrej strony, to bierz chorągiewkę do ręki i stojąc w oknie apartamentu dorobisz do pensji jako dróżnik. Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 24.02.09, 18:35 Gratuluje kolegow i takich znajomosci...... Skoro masz takiego kumpla to z pewnoscia musieliscie sie poznac w pociagu...... wiem..... pracujesz jako kontroler biletów. Moje gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.171.117.51.static.crowley.pl 24.02.09, 19:29 Simur niesprzedał Unibepowi tego osiedla ale odał bo wsiał mu kasę za to co zbudowali. Mieszkania nie szły więc nie mieli wyjścia, zamiast kasy wzięli rozbrzebany budynek. Jak ktoś jest zainteresowany niech dusi cenę. Unibep buduje za 4000zł/m2 góra. także jest w stanie popchnąć za piątaka z hakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierbud Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.chello.pl 24.02.09, 21:50 Za piątkę z hakiem nie ma szans- wiem z pewnego źródła:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierbud Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.chello.pl 24.02.09, 21:53 Poza tym Unibep odkupił osiedle za duże pieniądze od simu, by lokatorzy którzy kupili w początkowym okresie chaty mogli je otrzymać- DOCEŃCIE TO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gajwer79 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 26.02.09, 14:00 No dobrze, osiedle osiedlem ale jak Wam - przyszli mieszkańcy tej "kameralnej" inwestycji podoba się bezpośrednie otoczenie? Przecież tam są jakies rudery albo stare warsztaty samochodowe. Czy w ogóle coś wiadomo o ich usunięciu? Pamiętam jak spacerując dookoła budowy z jakiejś zasyfionej posesji wyskoczyły na mnie 2 ujadające psy. I to wszystko zaraz przy osiedlu! Otoczenie nie do końca jest dobre. Stacja kolejki Olszynka nie jest przeznaczona dla pasażerów zatem nie będzie żadnym udogodnieniem dojazdowym dla osób, które nie korzystają z samochodów. Co jeszcze mnie odrzuciło? Te mikroskopijne balkoniki - co to ma być??? Ciekawe czy projektant sam by chciał korzystać z takiego 1m2 lub 2m2 balkoniku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krawcz Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.gprs.plus.pl 26.02.09, 22:15 Nie da się ukryć, że bezpośrednie otoczenie jest mało atrakcyjne-ten stary warsztat z rupieciami i ujadające psy zza ogrodzenia to fakt. Jednak cena, za którą ja kupiłam tam mieszkanie mimo tych "gratisów" była na tyle atrakcyjna w porównaniu do innych mieszkań w tej okolicy, no i w Warszawie (a nie na peryferiach), że to mi nie przeszkadza. A udogodnieniem dojazdowym jest sprawna komunikacja od strony ul. Grochowskiej (np. tramwaj 20 min.do centrum i nie stoi w korku)a nie kolejka.Poza tym latem jest tam zdecydowanie ładniej, bo jest wiele zieleni. A co do balkoników to fakt mają 4 lub 6 m i wiadomo, że każdy chciałby mieć jak największy balkon:), ale jest cała masa inwestycji, która ma takie albo i mniejsze balkony więc nie jest to jakiś szczególny wyjątek. A jak ktoś nie miał balkonu wogóle to zapewniam, że cieszy się nawet z takiego:)Wszystko zależy od nastawienia człowieka-ja wolę doszukiwać się pozytwów. O proszę np. jaka super nowa nazwa osiedla "Santorini" i już ma się ochotę tam mieszkać:) Odpowiedz Link Zgłoś
gajwer79 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 27.02.09, 21:23 Optymizm przede wszystkim. Brawo! Tak trzymać! Ja też uwielbiam okolice Szaserów ale niestety poza tymi mocno zaniedbanymi miejscami. Swoją drogą to Santorini to nazwa dobra ale dla pizzerii :) Zielona Olszynka brzmiało o wiele lepiej moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
suzy.1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 02.03.09, 10:50 Gajwer79...A gdzie tam widziałeś "balkoniki"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: 10.201.4.* 02.03.09, 14:24 ja znalazlem mieszkanie ktore ma 7,9m2 to calkiem sporo :) co do okolicznych garazy to racja, bardziej martwilbym sie obwodnica.. pod warunkiem ze kiedys powstanie Odpowiedz Link Zgłoś
gajwer79 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 02.03.09, 14:33 majkel: jeśli wydaje ci się, że obwodnica nie powstanie to masz rację: wydaje ci się... Odpowiedz Link Zgłoś
ro1nik Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 02.03.09, 14:28 dla nie znających się - loggia jest formą balkonu wbudowanego w bryłę budynku, fakt że osoba pisząca tego nie rozróżnia, ale jest to dopuszczalna nazwa funkcjonalna Odpowiedz Link Zgłoś
gajwer79 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 02.03.09, 14:30 suzy.1 - czepiasz się :-P, niech będzie że loggie - chodzi o rozmiar a nie typ. Odpowiedz Link Zgłoś
suzy.1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 02.03.09, 15:27 Niezłe rozmiary dzis zauważyłam w nowobudowanych Aprtamentach Muranów, szczególnie na rogu ok. 1,5x1,5x1,5m trójkątny kształt, tak powiedzmy na 10 piętrze to rewelacja;)Jak sama nazwa Apartamenty wskazuje mieszkania pewnie od 80 metrów wzwyż, no ale za to Centum. W każdym projekcie i lokalizacji można znaleść jakieś mankamenty...każdy potencjalny Najemca ma wybór, wie co kupuje, tym bardziej że dzisiaj w mieszkaniach można przebierać jak w ulęgałkach. Ja nikogo bym nie namawiała ani odradzała na Olszynkę. Fajnie gdyby to forum służyło po prostu do informowania się nawzajem osób które zdecydowały się/ kupiły tam lokal, jak ktoś jest zainteresowany dopiero kupnem to na pewno takie forum nie wpłynie na decyzję, na tym etapie mozna pójść i obejrzec mieszkania/ budynki i okolicę, nie jest to juz dziura w ziemi. Czasu też jest full na decyzje bo mieszkań zostało bardzo dużo a termin oddania dopiero grudzień. Mozna też poczekać jak zrobią wykończeniówkę bo wtedy najczęściej wychodzą jakieś kwiatki. Odpowiedz Link Zgłoś
ro1nik Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 02.03.09, 21:43 > Jak sama nazwa Apartamenty > wskazuje mieszkania pewnie od 80 metrów wzwyż W Polskich realiach nazwa "Apartament" jest przypisywana już do kawalerki 20m2 o ile jest parking podziemny wyposażony w taki bajer jak ... pilot do otwierania bramy :-D Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 04.03.09, 11:03 W takim razie będziemy mieszkać w apartamentowcu...... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba.polkowski Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 18.03.09, 13:42 hej, no my też planujemy zakup mieszkania, w 46A, jedyne czego się obawiamy to panująca ostatnio histeria względem deweloperów. Czy oni budują coś jeszcze? W sensie, czy jest szansa, że kupimy mieszkanie, a oni się wywrócą i zostaniemy z ręką w nocniku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katorznik Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.chello.pl 18.03.09, 22:37 Unibep akurat jest dosc spora firma ktora raczej ot tak sie nie wywroci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 09:49 a z jakich regionów Polski będziecie się przeprowadzać ...bo nie wiem czy jedną gwarą się porozumiewać będziemy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staruch Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.bb.online.no 21.03.09, 19:10 tutaj znajdziecie informacje o jednym z sąsiadów, ale nie wiem czy wam będzie odpowiadać: www.siskom.waw.pl/tog.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marii Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.09, 15:43 Też zastanawiam się nad tymi mieszkankami. Niestety odstrasza mnie wizja Trasy Olszynka Grochowska. Zaczęłam szukać w internecie i okazało się że to sprawa nie tak odległa, marzec 2008 - Urz. M Warszawa: przetarg dot. opracowanie pt. " Koncepcja rozwiązania węzła Trasy Olszynki Grochowskiej z Trasą Siekierkowską oraz ul. Ostrobramską i Grochowską, wraz z analizą możliwości zlokalizowania w tym terenie pętli tramwajowo-autobusowej i parkingu " Parkuj i Jedź."" Powstały 4 warianty. marzec 2009 - wybór 4tego wariantu na sesji Rady Dzielnicy Praga Południe. mieszkaniec.pl/Archiwum/PDF/2009/pdf/5.pdf A wcześniej developer powiedział że Trasa Olszynki Grochowskiej to odległa, mglista wizja. Może i odległa ale może się niespodziewanie zbliżyć a wizja o cichym spokojnym zakątku oddalić. Odpowiedz Link Zgłoś
anka-80 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 07.04.09, 22:03 od jakiegoś czasu zainteresowałam się mieszkaniami na osiedlu przy Kwatery Głównej... cena jest dość atrakcyjna i to mnie skusiło aby jednak mieszkanie tam zakupić pomimo torów i TOG (jak się całe życie mieszka w pobliżu stacji kolejowej to widok torów nie przeraża; proponuję nie kupować mieszkania w budynku 46B i dalej na północ)...co do Trasy Olszynki Grochowskiej to ja mam info ze budowa jest przewidywana na rok 2020, więc jeszcze trochę; wychodze z założenia,ze jak ktoś się decyduje na zycie w mieście to taki element infrastruktury jak trasa niedaleko/tuz pod osiedlem to nie powinno być aż tak wielkim zaskoczeniem; ma to na pewno swoje minusy jak zwiększone zanieczyszczenie, ale i plusy - rozwiązania komunikacyjne. Trasa ma biec od wschodniej strony, także na pewno lepiej kupić mieszkanie w I etapie inwestycji. Sprawdziłam to w dziale arch i planowania przestrzennego- te plany z TOG istnieją już od lat 70-tych (co za tempo!!!) Obawa, że II i III etap nie powstanie zawsze jest, ale ja bym się tym aż tak nie przejmowała. Budowę obserwuję i jest postęp. Mieszkanie, które wybrałam to budynek 46A na drugim piętrze. jakby ktos miał jakieś newsy a pro po santorini to niech daje znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asw Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.cust.tele2.pl 09.04.09, 22:36 Pierwotnie Simur zapowiadał zbudowanie całego osiedla od razu bez dzielenia na etapy. Jak teraz zostanie rozwiązany problem o którym mowa poniżej: Kołodko zapowiada, że spółdzielnia zbuduje osiedle jednym ciągiem, czyli bez dzielenia inwestycji na etapy. - Jesteśmy trochę nietypową spółdzielnią, działamy prawie jak deweloper i zbudowane domy oddajemy wspólnotom mieszkaniowym - mówi Kołodko. - Gdybyśmy dzielili osiedle, musiałoby powstać kilka wspólnot, a ze względu na dojazd ciężko było by każdej z nich zapewnić samodzielność - wyjaśnia dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73498,4923453.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: 88.220.166.* 14.04.09, 14:27 Narazie najbardziej rozbawiłą mnie wypowiedź, żebym docenił, że Unibep wykupił inwestycje... Dobre! Co do Trasy... Siekierkowską walnęli i ludzie specjalnie tam nie narzekają. Ja osobiście pokaźną część życia mieszkałem dwie ulice dalej i to główny powód zakupu - blisko do pracy, rodzinne strony, no i cena! Zresztą moim zdaniem Olszynka ma szansę stać się naprawdę piękną okolicą, bo dzięki właśnie tym straszącym niektórych garażom ma duży potencjał na przyszłe inwestycje i za kilka lat ceny poszybują wysoko. Swoją drogą chciałem zauważyć, że aktualnie toczy się bardzo dużo spraw o oddanie nieruchomości na Olszynce prawowitym właścicielom, co biorąc pod uwagę historię okolicy jest kjak najbardziej na korzyść. pozdrawiam przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
ro1nik Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 15.04.09, 07:40 > a ma szansę stać się naprawdę piękną okolicą, bo dzięki właśnie tym straszącym > niektórych garażom ma duży potencjał na przyszłe inwestycje i za kilka lat ceny A to dobre sobie, jeśli kolega alek nie wie co to jest odległość od torów to gratuluje bystrości umysłu. Te garaże będą tam na wieki z tego względu, że sąsiadują z terenem kolejowym. Tam nie ma prawa powstać żaden nowy budynek mieszkalny. Kłopoty nawet by miał usługowy ze względu na konieczną odległość obiektu budowlanego od osi toru oraz granicy terenu kolejowego. Ja rozumiem, że można kilka plusów znaleźć w każdej inwestycji ale takie interpretowanie śmierdzi mi naganianiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
myhaiku Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 15.04.09, 20:06 My właśnie dzisiaj zarezerwowaliśmy mieszkanie 37m2 w budynku 46B na 2 piętrze. Rozkład jest bardzo funkcjonalny, mieszkanie posiada garderobę i osobną kuchnię. Za tydzień podpisujemy umowę przedwstępną i chcielibyśmy dowiedzieć się od osób, które podpisały już umowę czy są jakieś kruczki na które trzeba zwrócić uwagę. Niepokojący jest fakt, iż grunt jest w użytkowaniu wieczystym a nie na własność. Czy ma to jakieś większe znaczenie? Słyszałam, że zazwyczaj jest przedłużane, ale co w przypadku jeśli nie będzie? Chętnie wymienię się opiniami na temat tej inwestycji z osobami, które zakupiły tu mieszkania. Pozdrawiam. Podaje maila: eweli@autograf.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ro1nik Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 15.04.09, 20:27 >Niepokojący jest fakt, iż grunt jest w użytkowaniu wieczystym a nie >na własność. Czy ma to jakieś większe znaczenie? Oprócz tego, że trzeba co roku zdecydowanie więcej płacić to nie. A póki użytkowanie trwa to ma się takie same prawa jak pełen właściciel. >Słyszałam, że zazwyczaj jest przedłużane, ale co w przypadku jeśli nie będzie? Jak nie jest przedłużona to po prostu wylatujesz. Wychodzisz tak jak stoisz i nie masz prawa do niczego. Wręcz nawet dostajesz nakaz zapłaty na doprowadzenie nieruchomości do stanu poprzedniego - czyli koszt wyburzenia, wywiezienia gruzu i rekultywacji terenu. Raczej żaden mądry bank nie da też na dłużej niż termin użytkowania kredytu hipotecznego ale jeśli da to staje się z dnia na dzień wymagalny. Choć mówimy o dosyć drastycznym przypadku. Ale można sobie wyobrazić, że z xxx lat teren ten jakiś władca będzie chciał przeznaczyć na stadion do wyścigów rodem ze startreka i nie przedłuży użytkowania wieczystego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: 10.201.4.* 16.04.09, 15:31 tutaj informacja czym różni się użytkowanie wieczyste od własności. O taką można wystąpić www.gazetapodatnika.pl/artykuly/uzytkowanie_wieczyste_czy_wlasnosc-a_1017.htm czy w umowie jest napisane na jaki okres wpisane jest użytkowanie wieczyste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asw Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.cust.tele2.pl 18.04.09, 14:03 Dla mnie dużym minusem tej inwestycji jest to, że do czasu wybudowania drugiego i trzeciego etapu będzie się mieszkać z rozgrzebanym placem budowy pod bokiem lub nawet za oknami. Deweloper ogrodzi wybudowane już fragmenty drugiego i trzeciego etapu (fundamenty z wystającymi prętami) i tak to będzie stało i czekało na lepsze czasy. No i placu zabaw do tego czasu nie wybuduje (jest zaplanowany między budynkami 46B i 46C, a budynek 46C bedzie budowany w drugim etapie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: 10.201.4.* 22.04.09, 10:03 Bylem wczoraj na budowie i podobno w ciagu tygodnia maja zaczac budowac II etap (wrócą dzwigi). Musza to postawic zanim oddadza pierwsze mieszkania z I etapu(wykonczeniowke moga sobie spokojnie konczyc przez dluzszy czas). Z efektow pracy widze, ze jest niezle. Budynek jest w całości ocieplony, w połowie już jest tynk zewn. okna chyba już wszędzie powstawiane. Podobno wewnątrz też sporo sie dzieje, ale nie mialem czasu "zwiedzac". pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
suzy.1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne 22.04.09, 13:50 Plusem jest to, że Unibep buduje inwestycje z własnych środków i nie musi czekać na decyzje banków czy przydzielą/nieprzydzielą kredytu bo "zrobiono zbrojenie a zabrakło kaski na beton". Co było dzisiaj gdyby nadal zajmował sie tym Simur???!!!. Nowy inwestor jak ma środki buduje szybko, bo wiadomo że im krócej trwa budowa tym jest tańsza. Byłam niedawno- to co się dzieje wewnątrz zależy od budynku, bo wykańczają od 46B, są instalacje ( oprócz Heliosów w WM i grzejników ale to na końcu), mieszkania otynkowane i zrobione posadzki. Gorzej jest na klatkach ale GW ma swój harmonogram i nie ma co wnikać, jest dobrze (mozna tak powiedzieć jak ktoś był na budowie powiedzmy w styczniu i teraz sobie porówna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asw Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.cust.tele2.pl 22.04.09, 19:54 Trasa Olszynki Grochowskiej to pieśń przyszłości ale póki co ruch samochodowy na Szaserów przy Osiedlu Santorini gwałtownie wzrośnie już pod koniec roku. Planowane jest bowiem przedłużenie ulicy Szaserów aż do ulicy Marsa. Duża część ruchu z Grochowskiej przeniesie się na Szaserów. Poniżej wątek na ten temat forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=93964942&a=93972937 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmm Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.09, 11:17 Dżwigi wróciły i robota idzie pełną parą, już zalany nawet pierwszy strop jak ja bylem. Jak tak dobrze pójdzie to może i III Etap się rozkręci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: 217.153.60.* 27.04.09, 11:03 "A to dobre sobie, jeśli kolega alek nie wie co to jest odległość od torów to gratuluje bystrości umysłu." Całkiem niedaleko, kilka przecznic dalej, przy samej stacji kolejowej, na przeciwko banku, obok Kościoła stawiają całe osiedle, więc głupot nie opowiadaj, bo w tym kraju akurat wszystko się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahahaha Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Główne IP: *.acn.waw.pl 30.04.09, 16:17 primo - co ma wspólnego zamknięte getto przy torach z piękną wyspą santorini? ktoś ma chore poczucie humoru... secundo - strona dewelopera, mapka inwestycji, ulica "saszerów". matkoboskoczęstochowsko. tertio - to co dobre na idiotycznym ursynowie, gdzie się osiedla wiocha, tutaj jest kuriozalne, osiedle-getto???? ciekawe czy będą zasieki? Odpowiedz Link Zgłoś
myhaiku Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 05.06.09, 11:54 Ma ktoś może najnowsze wieści z postępów na budowie i może się nimi podzielić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 10.201.4.* 08.06.09, 15:22 mogę wrzucić zdjęcia, bylem pod koniec maja. Blok ocieplony, w polowie pomalowany, czesc balkonów juz mialo balustrady. Chyba juz wszystkie okna powstawiane, wykanczali juz wejscia z zewnatrz. Powinni do wrzesnia skonczyc budowe. Odpowiedz Link Zgłoś
myhaiku Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 09.06.09, 14:41 Cieszę się, że dobrze to wygląda :). A o zdjęcia też poproszę, jeśli to nie problem. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miałobyćtakpięknie Re: Plan trasy Olszynki Grochowskiej IP: 148.122.219.* 10.06.09, 01:15 Rozglądając się za mieszkaniem znalazłem tę inwestycję jako jedyną z ciekawych i akceptowalnych cenowo (w przeciwieństwie do hałaśliwych plomb czy Białołęki itp.). Byłem nawet na miejscu, oglądałem, okolica spokojna, komunikacja dobra. Zaczałem szukać "haczyków" i sobie przypomniałem o trasie OG. Jak dotarłem co i jak to się włos zjeżył. Pozwoliłem sobie nakreślić bloki na planie koncepcyjnym trasy OG. Wygląda to tak: img523.imageshack.us/img523/4607/trasaog.jpg Nie ma znaczenia, czy to powstanie za 5 czy za 8 lat. Mieszkanie jest na lat więcej. W tym momencie bloki z etapu 3 odpadają dla mnie. Pytanie czy blok etap2 ma szansę chociaż odsunąć się od hałasu, a przynajmniej jego zachodnie skrzydło? Mam nieodparte wrażenie, że nie będzie to sielanka w ciszy. Poza tym UniDevelopment (znowu inna nazwa) już nie podaje na stronach swoich faktu "osiedle przy trasie OG" jak to jest w starych cytowanych tu źródłach. Nowy właściciel inwestycji pisze: "Położone w sąsiedztwie rezerwatu przyrody(...)Jest stworzone dla ludzi ceniących pogodny klimat i życie blisko natury" Z lekka to nie-fair i wygląda na szukanie nieświadomych kupców. Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 10.06.09, 13:17 Witam, Zakupiłam mieszkanie na osiedlu "Santorini". Jestem osobą młodą i nie planuję tam mieszkać dłużej niż 4 lata (lokum, traktuje jako przechodnie). Mam rozumieć że władze dzielnicy Praga pozwoliły na wyciecie drzew w rezerwacie i puszczenie tam trasy?? Ciekawe co na to ekolodzy. Pytanie: dlaczego ludzie kupuja mieszkania na Bemowie, gdzie trwają prace przy budowie trasy ekspresowej przez Bemowo? W planach na Ursynowie również ma powstać trasa szybkiego ruchu,a mimo to mieszkania sprzedają się jak cieplutkie bułeczki. Dzielnica Śródmieście. Tramwaje, autobusy, korki, spaliny, kamienice, stare bloki, głośna muzyka w nocy, pijaczki przesiadujący w bramach, imprezy okolicznościowe organizowane przez władze Warszawy, a ceny mieszkań jedne z najwyższych w Stolicy. Uważam, że każda lokalizacja ma swoje plusy i minusy a gdzie będziemy mieszkać to już zależy od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 10.201.4.* 10.06.09, 13:30 Dokładnie, zgadzam się w 100% trasa Olszynki nie powstanie do 2020 roku, poza tym ma byc w tym miejscu estakadą z ekranami ochronnymi. Moim zdaniem to optymalna lokalizacja w stosunku ceny/polozenie. Szukalem mieszkania w innych czesciach miasta i tu wydaje sie optymalnie. Wrzucam poniżej foty jakie zrobilem z budowy, bo myhaiku nie podales maila ani innego kontaktu. www.rzezimisiek.zafriko.pl/ jeśli macie aktualniejsze możecie wrzucić mi na maila to dodam w wolnej chwili: rzezimisiek@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
myhaiku Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 10.06.09, 14:58 Dzięki za wrzucenie zdjęć. Postępy wyglądają całkiem dobrze. My kupiliśmy tam mieszkanie miesiąc temu, ale ostatnio nie było jakoś czasu, by jechać tam i oglądać postępy. Co do samej trasy, to wszystko wskazuje na to, że nie powstanie do 2020 r., a i potem nie wiadomo jak z tym będzie - po pierwsze wszystko u nas długo trwa, a po drugie będzie się to wiązać z ingerencją w teren rezerwatu. Poza tym jak już zostało wspomniane - w Warszawie każda lokalizacja ma swoje minusy i wiele rzeczy trzeba wyważyć przed podjęciem decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miałobyćtakpięknie Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 148.122.219.* 10.06.09, 17:53 monte.0 Ile udało Ci się wynegocjować? Jak wygląda ten harmonogram spłat? Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 11.06.09, 17:50 Mieszkanie kupiłam od Simura, to z nimi negocjowałam wszelkie warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katorznik Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.chello.pl 12.06.09, 15:13 ja kupilem w zeszlym miesiacu, budynek nr 46 Odpowiedz Link Zgłoś
dooki4 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 22.06.09, 19:28 Czy waszym zdaniem miejsce jest fajne dla dzieci ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.chello.pl 24.06.09, 17:49 Wg. mnie będzie fajnie :) Osiedle zamknięte, więc nie będzie obaw o pociechy, place zabaw na wewnętrznych dziedzińcach, więc będzie można mieć oko na bawiące się dzieci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 82.177.111.* 13.07.09, 14:02 Szczerze wątpie żeby w okresie najbliższych paru lat miejsce nadawało się dla dzieci... Ja przewiduje długi czas budowania pozostałych budynków. Na wiele bym nie liczył. No ale obok masz szkołę, basen, park, więc wydawałoby się, że miejsce idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 10.201.4.* 17.07.09, 09:32 W tym roku mają wybudować pozostałe budynki. 3 tygodnie temu zaczeli budowe bloku od strony torów i już do połowy wybudowali. Ale na pewno nie wykończą ich w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 17.07.09, 12:58 Tempo zawrotne. Byłam na budowie w sobote. Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 23.07.09, 11:39 To będzie chyba b. młode osiedle. Ostatnio widziałem trochę rodziców wybierających mieszkania dla swoich pociech. A tak w ogóle to wiadomo Wam co powstanie na parterach. Przydałaby się jakaś żabka czy inna biedronka bo sklepów w pobliżu to jak na lekarstwo. Po piwo do reala trochę za daleko biegać. Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 23.07.09, 13:31 Z tego co mi powiedziano to w jednym z lokali usługowych będzie prowadzona działalność handlowa polegająca na sprzedazy m.in. art. spożywczych. Natomiast jeśli chodzi o sprzedaż napojów alkoholowych, to wymagane jest zezwolenie. Przy staraniu się o zezwolenie należy mi.in. dołączyć pisemną zgodę właściciela, użytkownika, zarządcy lub administratora budynku, jeżeli punkt sprzedaży będzie zlokalizowany w budynku mieszkalnym wielorodzinnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 13:45 Po piwo chodzi się do Aleksandra na róg Styrskiej i Podolskiej. A w ogóle, to szkoda, że budują się te blokhausy i inne bloczki i plomby w okolicy bo znowu liczba mieszkańców Wawy wzrośnie o kilka tysi. A taki był kiedyś spokój w okolicy i cisza... Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 23.07.09, 14:38 Dzięki za info. Jesli chodzi o te blokhausy to bez przesady. Niejaki Struś na Terespolskiej wybudował osiedle na 500 mieszkań. Mieszkania bez odzielnych WC, wózkowni itp. podwórka studnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.ruch.com.pl 24.07.09, 13:07 Cześć kolego. Masz rację, poprawię Cię tylko, liczba mieszkańców naszej Pragi wzrośnie o kilka wsi, a nie tysi. Widzę ich codziennie. Przychodzą i patrzą. Starzy, młodzi, single, w parach (niekoniecznie mieszanych). W większości wiocha, która ma czelność nawet na tych forach krytykować okolicę, jej wygląd i zabudowę. Warszawiaki z morgów wyszarpane . Masz rację, kiedyś tu była cisza przerywana tylko śpiewami ptaków i czasami, w nocy kierowców czekających na odprawę celną. Co nas czeka po oddaniu bloków.... Cisza i spokój umrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.171.92.66.static.crowley.pl 10.08.09, 10:48 Stary i jaką Ty nam Warszawiakom robisz opinię wśród innych takimi tekstami... Mojemu pra-dziadkowi - Warszawiakowi z Kruczej, przydzielono ziemie na Grochowie za zasługi w służbie u Piłsudskiego i od tamtej pory jesteśmy związani z Grochowem i Olszynką i wcale nie przeszkadza mi, ani starszym w mojej rodzinie to, że napływają tu ludzie, bo każdy dąży do lepszego życia a żyjemy w warunkach gospodarki usługowej. Świat idzie do przodu, pamiętaj mu pomachać bo najwyraźniej zostaniesz mocno z tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
suzy.1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 27.07.09, 11:45 Z moich informacji spory lokal był już sprzedany za czasów SIM na prywatną przychodnię (pewnie jakiś Luxmed lub Medycyna Rodzinna) Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 04.08.09, 09:53 Nie wiem czy ktoś zauważył ale jak się patrzy z ul. Boremlowskiej to osiedle dość ładnie harmonizuje z architekturą Domu Pomocy Społecznej przy ul. Hetmańskiej. A tak w ogóle to ktoś z potenjalnych mieszkańców interesował się okolicą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 22:40 Ciekawe czy będzie sklep na dole. Kiedyś był poruszany temat, że mieszkańcom 1 piętra przeszkadzały klimatyzatory sklepu Żabka bodajże. zapraszam do wrzucania zdjęć z budowy osiedlesantorini.bo.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 25.08.09, 08:32 22 sierpnia br. byłam na budowie. W bloku 46A, klatka II wstawiona winda, trwają prace wykończeniowe. Nawieziona ziemia do ogródków zarówno do 46A jak i do 46. Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 25.08.09, 10:12 To fakt. Widziałaś te głębokie wykopy. Podobno to są donice i mają sadzić w nich drzewa. Co w ogóle myślisz o architekturze tego osiedla ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niusia Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.102.211.91.static.bait.pl 14.09.09, 21:15 W sobotę są dni otwarte. Czy wiecie jaki jest plan tej imprezy? Wybieracie się? Odpowiedz Link Zgłoś
monte.0 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 15.09.09, 09:28 Z tego co się orientuję będzie to dzień otwarty na którym uzyskamy szczegółowe informacje dotyczące kolejnych kroków co do odbioru lokali. Zostało przygotowane "mieszkanie pokazowe". Deweloper rozsyła zaproszenia-informacje do osób które zakupily mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 15.09.09, 09:57 No i będzie okazja zapytać o wysokość czynszu przez okres zarządzania przez developera. Wg. wstępnych informacji szykują się na 9 - 11 zł od 1 m2 Masakra ! Twierdzą, że takie stawki są w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niusia Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 193.24.24.* 15.09.09, 14:35 Kupiłam mieszkanie 54 m i 500 pln czynszu to nie jest zawrotna kwota, raczej średnia. Mam mieszkanie przy wiatracznej w budynku z 2005 roku i za 36 m 2 płacę lekko ponad 400 pln. NIe dostałam jeszcze zaproszenia, może jest w drodze. Macie jakieś info odnośnie odbioru kluczy? Czy listopad jest aktualny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiony Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 15:11 Czy to prawda, że gospodarzem domu będzie Stanisław Anioł? Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 15.09.09, 22:46 9-11 pln/m2?? Nie no to już trochę przesada wg mnie. Nastawiałem się raczej na 8-9 pln/m2. A do tego jeszcze 50 pln za garaz. Dowiadywał się ktoś o szczegóły pakietów wykończeniowych. Ciekawe czy można wykończyć np tylko lazienke korzystając z ich pakietu, pytal ktos? Mocno zastanawiam się nad mieszkaniem tam. Wszystko jest ok, okolica, dojazd do centrum, blisko szkola i przedszkole. Niestety troche blisko te tory. Moze nawet same przejezdzajace pociągi nie są straszne, bo slychac tylko szum (tory są na nowych podkladach i są łączone poprzez spawanie, wiec przez to jest ciszej) i jest nawet ciszej niż przy ulicy. Gorzej natomiast z sąsiadującą myjnią pociągów. Czy był ktoś w okolicy wieczorem tak ok 22.00? Czy pociągi wjezdzają na myjnię przez całą noc czy np tylko do 22? Wczoraj byłem tam ok 21 i niestety o tej godzinie myjnia pracuje na całego. Pociąg przejezdza co prawda bardzo wolno przez nią, ale zaraz zaczyna się zakręt (zresztą w obie strony - dla wjezdzających na zajezdnie pociągów jak i wyjezdzających z zajezdni i niedalekiej hali całopociągowej) i przez to mało przyjemne dla uszu piski. Zastanawia mnie czy będzie je slychac także w nocy kiedy ustaje miejski szum (zreszta w tym miejscu wieczorem dobrze slychac niedaleki wezel Marsa) i jest rosa, która uwydatni dzwięki. A może ktoś rozmawiał z ludzmi, któzy mieskzają w okolicy? Czy nocą to nie jest uciążliwe? W dzień jak w dzień - jest cicho w mieszkaniu. Jak zostaną wstawione jeszcze okna do bloku z 2 etapu to w ogole się wyciszy. Natomiast zastanawia mnie jak tam jest w nocy - wlasnie przez sąsiedztwo tej myjni i zajezdni. Mam nadzieje, że te pociągi nie wjeżdzają tam przez całą noc... Odpowiedz Link Zgłoś
skancar1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 16.09.09, 08:50 witam :)) mieszkam około 500m od Państwa inwestycji i za mieszkanie 52m2 płacę 550 zł - w zaliczce jest ZW, CW, CO (na 3 osoby), wywóz śmieci, konserwacja kotłowni oraz fundusz remontowy - nie ma natomiast ochrony, która w Państwa inwestycji (z racji wielkości) zapewne będzie. W związku z powyższym nie wydaje mi się, żeby 9-11 zł/m2 było jakąś przesadą - oczywiście kwestia jest taka co w tej kwocie się zawiera - i dopiero jak będą znane wszystkie składniki zaliczki tak naprawde będzie można powiedzieć czy jest ona duża czy mała. Jeśli chodzi o nocne odgłosy z myjni pociągów to my ich nie słyszymy, ale u Was może byc troszke inaczej bo mimo wszystko macie ją bliżej - ogólnie mieszka się naprawdę miło i spokojnie, pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 16.09.09, 09:33 wiec te pociągi wjezdzaja na myjnie przez cala noc?? Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 16.09.09, 11:21 Z pociągami damy radę. Myjnia jest trochę dalej i nie pracuje przez całą noc. Dugi etap będzie bardziej narażony na indistrialne odgłosy i myśle że dadzą niższe ceny. Zaletą jest to, że osiedle oddalone jest nieco od SZaserów, która po przedłużeniu będzie służyć do ominięcia korków przy Marsa. Prace już trwają. Czynsze zdecydowanie za wysokie. Nie uwzględzniają ochrony. W Urzędzie ustaliłem, że opłata za wieczyste użytkowanie jest niska w skali Pragi Pd. Być może firma chce zarobić na zarządzaniu wbrew deklaracjom. Ogólnie miejsce naprawdę fajne. Na tenisa na korty w Parku Leśnika mogę chodzić w kapciach :) Na basen też. Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 16.09.09, 11:55 co do miejsca zgadzam sie - lokalizacja naprawde swietna. i Real jest niedaleko, wiec mozna bedzie zbierac punkty PAYBACK za zakupy ;) nie obawiam sie tez bliskosci torow. jedyne czego sie wlasnie obawiam to bliskosc myjni (oraz tej calej zajezdni) i odglosy z niej dobiegajace w nocy. czy ona oby na pewno nie dziala cala noc? bedzie sie dalo spac? ;) Jak pisalem bylem tam w godzinach wieczornych i niestety myjnia dzialala. A jak wiadomo w nocy i nad ranem te dziwki beda sie 'dobrze' niosły ;( masz moze jakies potwierdzone info, ze w nocy myjnia nie dziala? Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 16.09.09, 11:58 sorry za literowke, chodzilo mi o dźwięki, nie wiem jak mam to edytowac ;( Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 17.09.09, 11:22 rozmawialem z PKP Intercity do ktorych nalezy pobliska myjnia - niestety dziala 24 h / 365 dni w roku. oczywiscie caly czas pociagi przez nia nie przejezdzaja. uzaleznione to jest od tego kiedy wracaja z trasy. ale w nocy takze dziala. myjnia jest skladowa calego procesu technologicznego, nie ma planow jej przeniesienia blizej hali calopociagowej. wiec zostanie tu gdzie jest. sama myjnia nie jest glosna, gorsze beda piski skecającego pociągu na zakrecie, ktory jest zaraz za myjnia - tarcie metalu o metal nie jest zbyt przyjemne dla ucha. tą sama droga (zakret) wyjezdzaja też pociagi podmiejskie KM. w nocy i nad ranem nie bedzie to chyba przyjemne - tym bardziej ze jest duza wolna przestrzen pomiedzy osiedlem za zabudowaniami nalezacymi do siostr zakonnych - przestrzen po ktorej dzwiek sie bedzie dobrze roznosil ;( Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 17.09.09, 13:02 No to rzeczywiście obniża walory osiedla. Może ekrany coś by poprawiły ? Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 17.09.09, 13:51 tylko kto je ustawi.. ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niusia Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.102.211.91.static.bait.pl 17.09.09, 18:42 Cóż nikt nie ukrywa że obok jeżdżą pociągi i pewnie za kilkanaście lat powstanie trasa olszynki grochowskiej. Decydujemy się na to lub nie. Ludzie płacą majątki za mieszkania w ścisłym centrum, np. przy Pańskiej - okna wiszące nad ruchliwą ulicą, po prostu potencjalne korzyści muszą przeważać nad wadami. Ja mieszkam teraz przy Wiatracznej, mieszkania od dewelopera chodzą tu po co najmniej 8 tysięcy i sporo więcej(wiatraczna residence, point 48) a huk i hałas niesamowity. Tak do tego przywykłam że w cale tego niezauważam. Jak dla mnie okolica Kwatery Głownej jest przyjemna i cicha (pewnie szelest pociągu będzie mi co jakiś czas mącił tą ciszę)i trudno. Wybrałam wg. mnie najlepszą lokalizację w budynku A, jestem osłonięta od magazynów, potencjalnej trasy i podwójnie od pociągów. Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 18.09.09, 15:00 no ja akurat do wyboru mam juz tylko budynek 46B, ale okna sa na druga strone niz tory, wiec moze tez zle nie bedzie. szumu sie praktycznie nie slyszy. caly czas jednak obawiam sie piskow wjezdzajacych na zajezdnie pociagow w nocy i dwizdkow. no ale coz - wieczorem mieszkan ogladac nie mozna ;( a poza tym cisza tam niesamowita Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 18.09.09, 15:12 znajomi mieszkają obok pętli autobusowej na Bródnie. O 4.30 rano budzi ich ryk silników i powiew świeżych spalin. To jest dopiero masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 18.09.09, 16:12 hehe.. nie no zgadzam się, ze wszedzie jest halas. ale nie ma sensu sie licytowac gdzie jest wiekszy a gdzie mniej uciazliwy ;) ide jutro na dzien otwarty i posiedze tam z 2 godziny i bede sluchal tych pociagow Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 18.09.09, 19:51 Podobno mają być przysmaki z Podlasia (firma ma tam swoje korzenie) Myślę sobie, że może....żubrówka pokaże się na tym festynie radości. Milej byłoby wtedy słuchać tych pociągów. ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dany Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 89.72.56.* 20.09.09, 22:34 Hej, co do hałasu to może rzeczywiście pomyslec o poruszeniu tematu ekranów już na pierwszym spotkaniu nowych mieszkańców, moze bedzie wsród nas jakis prawnik i uda sie wysmarować jakies pismo sprzeciwu do gminy np. ze wzgl poziom halasu? ew. do PKP żeby wymienili tory na zakrecie do myjni (bo te po prostej nie halasuja). Przeciez jako grupa ludzi z 160 mieszkan bedziemy stanowili jakas sile nacisku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 21.09.09, 08:58 Do 160 trochę jeszcze brakuje. Sprzedane jest chyba 110 mieszkań. Bardziej od pociągów martwi mnie TOG. Na białołęce od groma jest osiedli i stale ich przybywa. Głębocka stoi w korkach. Obawiam się, że temat trasy za kilka lat może powrócić a to byłaby masakra dla tego w sumie fajnego osiedla. Kto był na dniu otwartym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dany Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 193.201.36.* 21.09.09, 12:56 Trasa olszynki grochowskiej bym sie nie martwil, bo w kasie miasta warszawy nie maja pieniedzy na duzo wazniejsze projekty drogowe. Zreszta jakos ciezko mi wyobrazic sobie trase przez srodek rezerwatu. Co do dnia otwartego to nie bylem ale dzwonilem i dowiadywalem sie odnosnie wykonczen Białego i niebieskiego - koszt to Biały - 440 PLN/m2 Niebieski 660 PLN/m2. Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 21.09.09, 14:16 TOG zapewne kiedys powstanie, moze nie od razu w calosci, ale powstanie. wg mnie o wiele bardziej przydalaby sie Al. Tysiaclecia i ta trasa, co jest planowana na polnoc od Wiatracznej (nie wiem jak sie nazywa) - to by duzo zmienilo na Targowej. Al. Tysiaclecia byla w ogole wpisana na liste inwestycji na Euro2012, ale jakos watpie aby zostala zrobiona na czas ;p w planach TOG jest dokladnie na granicy rezerwatu (nad torami, ktore tam obecnie sa), wiec w zasadzie nic by nie wadzila w ochrone przyrody. poza tym zawsze mozna rezerwat zamienic np na park i juz nie ma problemu z ochrona przyrody. fajnie gdyby na osiedlu mieszkal jakis ekolog.... ;) Mozna by jeszcze probowac zawalczyc o zbudowanie TOG tunelem pod rezerwatem (zamiast po estakadzie jak to jest obecnie w planach - swoja droga ulica na estakadzie jest glosniejsza niz ulica 'naziemna'), jak to ma byc na Ursynowie pod ulicą Płaskowickiej.. co do torow - wymiana na nowe nic nie da, bo to zakret i zawsze bedzie piszczec. poza tym PKP nie ma kasy.. jedynym rozwiazaniem byloby postawienie niedlugiego pewnie ok 50 do 100m ekranu dzwiekochlonnego. Nie wiem ile by to kosztowalo i ile wymagaloby zachodu (zgoda PKP, jakies plany zagodpodarowania, projekty). I kto za to zaplaci. PKP na pewno nie. Wiec pozostaje wspolnota (tu pewnie niestety zajdzie mechanizm 'jazdy na gape'), deweloper (dobry PR + bedzie mogl podniesc cene pozostalych mieszkan , szczegolnie w etapie II, i odbic sobie nawet z nawiazka) i ewent moznaby zagadac z siostrami z sasiedztwa - moze by zorganizowaly jakas zbiorke na rzecz domu opieki i poprawy jakosci zycia pensjonariuszek i moglyby sie dorzucic - choc pewnie chetniej postawilyby mur od strony osiedla;) Znajac jednak zycie szybciej trzeba bedzie sie do tych torow przyzwyczaic... ;( A na dniu otwartym bylem - sprobowalem kiszki i pasztetu ze sliwka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doTartussa Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 193.24.24.* 21.09.09, 15:00 Myślę że najlepszym rozwiązaniem w Twoim przypadku byłoby NIEKUPOWANIE mieszkania w tej inwestycji.I taniej i spałbyś spokojniej. Co do dni otwartych, klucze wydają od 17 listopada. Jest urządzone w wyższym standardzie. NIestety można wybrać tylko cały pakiet, mi się podobała kuchnia ale niestety nie można wybiórczo korzystać z tej oferty, albo wszystko albo nic. Ogólne wrażenie z dni otwartych bardzo pozytywne. Byłam na budowie 2 tygodnie wcześnie i widać dużą zmianę- chodniki, ławeczki, wszystko uprzątnietę i estetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dany Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 89.72.56.* 21.09.09, 19:56 No z wspólną zrzutką z tymi siostrami z sasiedztwa to niezly pomysl he he. Co do ceny takiego ekranu znalazlem ciekawy artykul www.um.kielce.pl/materialy_informacyjne_i_oceny/halas_w_kielcach__listopad_2005/koncepcja_zabezpieczen_akustyczn cytuje "Przyjęto, że koszt ekranu akustycznego z wykorzystaniem płyt z tworzywa sztucznego wynosi 500zł/m2, natomiast ekranu z żelbetowych donic lub drucianych koszy 200zł/m2. Najdroższe są ekrany przezroczyste ze szkła akrylowego ok. 1000zł/m2." wiec za postawienie takiego 100m ekraniku o wysokosci 4m trzebaby zapłacić średnio 200 000 PLN (czyli gdyby rozbic ten koszt na 160 lokali wyszłoby po 1250 zl - moim zdaniem wartobybylo) Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 22.09.09, 09:53 Myśle ,że na siostrach zrobimy pozytywne wrażenie jak osiedle zostanie poświęcone przez księdza proboszcza. Wtedy współpraca murowana. Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 22.09.09, 19:31 do doTartussa: oryginalny nick, pozazdroscic kreatywnosci ;] no i juz sie zaczyna cos klarowac w kwestii tych ekranow - na pewno to, ze inwestycja tania nie bedzie. nie sadze, ze kazdy z mieszkancow zgodzi sie na dodatkowe ponad 1 tys pln wydatku na ekrany. ale temat trzeba bedzie poruszyc zarowno na forum wspolnoty jak i wobec dewelopera. a co do 'wspolpracy' z siostrami zobaczymy :) cos mi sie wydaje, ze po prawdop serii imprez zapoznawczo-integracyjnych na osiedlu nie beda zbytnio szczesliwe pakiety mozna mieszac - czesc z tanszego, czesc z drozszego. wszystko do ustalenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fendi Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 85.232.251.* 24.09.09, 15:45 Witam, Cały czas czytam o pociągach i TOG. A czy możecie napisać jakie macie wrażenia odnośnie samej inwestycji? Jak Wasze mieszkania? Czy zauważyliście popękane ściany, krzywe podłogi czy źle zamykające się okna? A może właśnie wszystko jest zrobione bez zastrzeżeń? Inwestycja jest realizowana bardzo szybko - czy równie dokładnie? Te tereny to (podobno) glina - nie wiem czy to dobrze, czy źle. Słyszeliście coś o tym? Co do pociągów - tak się składa, że mam okazję przebywać w okolicy często. NIESTETY - nie ma się co czarować - pociągi piszczą cały dzień. Najgorzej jest, kiedy cichną odgłosy ulicy. Wtedy piski roznoszą się po całej okolicy. Nie wiem jak wygląda to np. o 3, 4 - ale o 24.00 mycie na całego i o 8 rano też. Nie wiem czy ekrany w ogóle rozwiązałyby sprawę. Poza tym to nie jest tylko kwestia zakupu ekranów - najpierw trzeba zainwestować w projekt, potem dostać zgodę na zabudowę a potem jeszcze pokryć jej koszty. Taniej byłoby zrobić osiedlową akcję sadzenia drzew wzdłuż torów ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niusia Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.102.211.91.static.bait.pl 24.09.09, 19:44 Myślę, że z ekranów nic nie wyjdzie. Musieliby się wszyscy złożyć a to w 100% niewykonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 24.09.09, 20:25 Trudno teraz ocenić jakość wykończenia. zobaczymy po kilku m-cach. Teraz wygląda, że jest nieźle. Warto zwrócić uwagę na jakość montażu okien. Mam nadzieje, że przy fundamentach zadbano o odpowiednią izolację bo tereny są wilgotne. Jeśli nie, no to witaj grzybku. Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 25.09.09, 14:53 okna raczej sa ok, inne wykonanie tez. wykonawca raczej jest solidny, robia w miescie jeszcze kilka innych inwestycji dla innych deweloperow. oczywiscie ujawniaja sie pekniecia na scianach, ale sadze, ze przy osiadaniu budynku to nieuniknione. mam nadzieje, ze fundamenty sa dobrze wzmocnione. zastanawiajacym jest fakt, ze budynek jest wysoko wycioagniety ponad poziom gruntu (garaz jest praktycznie na poziomie gruntu), w ktoryms artykule bylo to uzasadnione wysokim stanem wod gruntowych, a prawdziwym powodem moze jest wlasnie charakter gruntu (glina, jesli to prawda). ciekawi mnie w sumie jak polozone jest okablowanie elektryczne. bedac na pewnej inwestycji na Ursusie zwrocilem uwage, ze kable (bylo jeszcze przed otynkowaniem) byly polozone "lukami" na scianie... czy teraz tak to sie robi??! jak bede chcial wywiercic dziure w scianie to obym na faze nie trafil przypadkiem... a co do ekranow to naprawde to byloby duzo zachodu, roboty i kosztow z ich wykonaniem, ale trzeba bedzie sprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dany Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.sgh.waw.pl 27.09.09, 10:34 By lem kilka dni temu w swoim mieszkaniu, mozna powiedizec ze sciany rowne bez zadnych falek, w sumie fachowiec zewnetrzny ktory bedzie robil mi wszystko ocenil ze od razu nadaja sie do malowania bez potrzeby dodatkowego gruntowania. Zaskoczyla duza ilosc gniazdek i wlacznikow elektrycznych, na 3 m w kuchni naliczylem 8 gniazdek :)!!! Jedne z 2 Dzrzwi od loggi sie nie otwieraja wiec bedzie zamek do poprawy, pekniecie i zapadka w podlodze, ale ponoc to nie zaszkodzi przy kladzeniu paneli. Ogolnie za wykonanie dalbym im 4 na 6. Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 27.09.09, 11:16 U mnie drzwi na balkon również do poprawy. Na obecnym etapie oględzin też daje cztery. Nie podoba mi się tylko szczelina jaka jest miedzy schodami a ścianą na klatkach schodowych. Zwróć na to uwagę. Zrobili to bez głowy. Jak tam dzieciak włoży nogę to będzie nieprzyjemnie. No i ten pomarańcz przy moich drzwiach jest powalający. Ogólnie mieszkania są niesamowicie nasłonecznione, szczególnie te w orientacji wschód-zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 08.10.09, 12:10 zastanawia mnie jeszcze status wlasnosci gruntu. z tytulu uzytkowania wieczystego corocznie nalezy odprowadzac oplate w wysokosci (chyba, niestety tu nie jestem do konca zorientowany) 1% wartosci gruntu. czy ktos sie orientuje jakiego rzedu beda to oplaty do czynszu rocznie / miesiecznie? mozna sprobowac wykupic grunt - to bedzie juz w gestii wspolnoty (3 wspolnot gdy powstana etapy 2 i 3, bo nie wiem czy grunt jest podzielony na 3 dzialki?). ok 20% wartosci gruntu musial zaplacic developer przy podpisywaniu umowy uzytkowania wieczystego, reszte musialaby doplacic wspolnota. zastanawia mnie jaki bylby koszt takiego dzialania? czas jest na to do konca 2012 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 08.10.09, 13:00 Na takim gruncie jest budowana większość budynków i osiedli w granicach Warszawy. Wykup będzie możliwy jeśli grunt był w uzytkowaniu wieczystym przed 2005 r. Muszą się również wszyscy na to zgodzić. Z tego co wiem opłata za ten teren nie jest wysoka w skali dzielnicy. Ważniejsze będą koszty zarządzania, ochrony itp. Kwoty podane przez dewelopera uważam za mocno przesadzone. Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 08.10.09, 21:09 no nie sądze zeby akurat wiekszość osiedli powstawała na gruntach o takiej formie wlasnosci. to chyba czesta sytuacja w przypadku osiedli budowanych przez spoldzielnie, natomiast w przypadku prywatnych inwestorow / deweloperow czesciej chyba buduje sie na zakupionych na wlasnosc wczesniej gruntach. pisales kiedys, ze te koszty beda relatywnie niskie. ale czy znasz moze jakies wartosci kwotowe? dowiadywales sie w gminie czy w Unibepie? Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 08.10.09, 22:17 Nie potrafię podać konkretnej kwoty ale zadzwoń do gruntów w Urzędzie Dzielnicy Praga Południe może będziesz w stanie wyliczyć konkretną kwotę. Jeśli myślisz, że tylko UNIBEP buduje na wieczystym użytkowaniu to się mylisz. Zadzwoń do innych deweloperów i się przekonaj, że prawie wszyscy budują na takim gruncie. Jeśli masz wątpliwości to może po porostu nie kupuj tam mieszkania tylko zbuduj sobie dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.09, 22:44 w tej chwili około 60% inwestycji deweloperskich w Warszawie jest na gruntach będących w użytkowaniu wieczystym... na niektórych nabywców czekają niespodzianki w postaci opłat rocznych za mieszkanie około 50 metrów w kwocie 1500 zł za rok... wszystko zależy kiedy była dokonana aktualizacja wartości gruntu oraz jaki udział przypada na lokal na danym osiedlu/działce. Te nieruchomości/nabywcy którzy mają niefart że ich działki są wyceniane obecnie dostają opłaty z "księzyca" gdyż są ofiarami ostaniej hossy... a do operatu szacunkowego bierze się transakcje sprzedaży z ostatnich dwóch lat. I są sytuacje np. na Bemowie że za lokal 30 metrów kwadrat opłata roczna wynosi 3 tysiące złotych Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 09.10.09, 08:25 Za 58 m mieszkania w okolicach Wileniaka po ostatniej aktualizacji opłat w 2008 r płacę rocznie niecałe 700 zł. Nie wierzę, że na Gocławku te opłaty mogą być wyższe chociażby z tego powodu że jest to dzielnica bardziej oddalona od centrum. Jeśli opłaty miałyby być tak wysokie jak na np. Bemowie to inwestycja na Santorini byłaby zwyczajnie chybiona. Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 09.10.09, 11:48 dzieki za konkrety. szczerze mowiac wydawalo mi sie, ze obecnie raczej buduje sie na wlasnych gruntach, ale moze faktycznie jest tak jak piszecie. 700 pln rocznie to 60 zl miesiecznie do czynszu (ok 1 zl do metra / msc). to i malo i duzo. a placi sie jeszcze dodatkowo podatek od nieruchomosci? przyznam, ze nigdy nie interesowalem sie co mi obecnie wchodzi do czynszu i nawet na jakiej ziemi stoi moj blok; az sie musze dowiedziec.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 09.10.09, 12:48 Jakby Unibep budował na własnym gruncie to za metr nie byłoby 6700 tylko 7600 PLN. Na własnym gruncie buduje hm invest taki mały budynek przy ul. Szaserów. Fatalne rozkłady i wątpliwa taktyka przywiązania klienta do inwestycji jak dla mnie nie do przejścia. No i jakość podobno taka sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.09, 11:53 na wartość gruntu nie wpływa tylko jego oddalenie od centrum okolice Wileńskiego są wyceniane mniej niż Praga Połudunie/Gocław/Gocławek oprócz opłaty za użytkowanie wieczyste zawsze płaci się podatek od nieruchmości Odpowiedz Link Zgłoś
skancar1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 09.10.09, 12:50 Witam, podatku od gruntu i od nieruchomości nie płaci w miesięcznych zaliczkach czynszowych na konto wspólnoty, tylko każdy właściciel indywidualnie (raz w roku) musi zapłacić w/w na konto urzędu gminy, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 09.10.09, 12:58 I tu się mylisz. Jeśli chcesz to zadzwoń do echo investment czy jakoś tak, który zbudował osiedle na Saskiej Kępie przy Zwycięzców i Zapytaj o koszt opłat wieczystego użytkowania dla np. 50 m lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
skancar1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 10.10.09, 12:08 nie wiem jak jest w echo development - wiem jak jest tu gdzie mieszkam - czyli 500 m od Kwatery Głównej - budynek jest z 2004 roku - powstała nowa wspólnota i każdy z właścicieli otrzymał zawiadomienie z Urzędu Gminy o wyskości podatku z podanym kontem Urzędu - nic w zaliczkach nie mamy, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 10.10.09, 14:11 sorki. To było adresowane do gościa PPP, którego zdaniem na Pradze w okolicach Wileniaka i 4 śpiących są niższe opłaty z tyt. wieczystego użytkowania niż na Gocławku. Jeśli chodzi o wspólnoty to fakt, płaci się raz w roku do miasta podatek i ew. opłatę z tyt w. użytkowania. W spółdzielniach jest to ujęte w czynszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.09, 19:41 wysokość opłaty za użytkowanie wieczyste zależy przede wszystkim od daty wyceny nieruchomości. Ponieważ jest takich gruntów w Warszawie bardzo dużo robi się to raz na jakiś czas. Użytkownicy wieczyści którzy mają pecha i teraz wykonuje się wyceny "ich" gruntów dostają po tyłku bo w operacie szacunkowym bierze do wyceny transakcje z ostatnich 2-ch lat czyli z górki transkacji... dlatego nie jest miarodajne porównywanie opłat... a to że okolice Wileńskiego są wycenianie niżej niż Gocław/Gocławek to fakt uwierz... Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 12.10.09, 09:16 No to będę mieszkał w droższej i bardziej prestiżowej okolicy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 193.201.36.* 20.10.09, 12:03 Hej - do przyszłych mieszkańców - zapraszam na specjalnie stworzone forum dla mieszkańców, gdzie bez ogródek bedzie można wyrażać swoje opinie na każdy temat zwiazany z osiedlem. www.osiedlesantorini.fora.pl/ mam nadzieje ze forum stanie sie jednym z kanałów komunikacji pomiedzy mieszkańcami a także na linii mieszkańcy - developer (mieszkańcy - firma zarządzajaca osiedlem) Odpowiedz Link Zgłoś
gugu-1 Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej 20.10.09, 13:24 Jakaś taka dziwna cisza na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Re: szukam sąsiadów Olszynka, ul. Kwatery Głównej IP: 193.201.36.* 21.10.09, 16:31 ee bo netu jeszcze nie ma na osiedlu i dlatego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszkania?? IP: 212.160.172.* 12.10.09, 10:35 Czy ktos wie jaka bedzie wysokosc czynszu?? u dewelopera nic nie chca powiedziec....na jakie koszty sie nastawiac?...kiedy odbieracie mieszkania??? Odpowiedz Link Zgłoś
dooki4 Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 21.10.09, 19:22 Mam nadzieje, że koszty będą w granicach rozsądku. O odbiorach jeszcze nic nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: *.ruch.com.pl 23.10.09, 11:49 Witam sąsiadów. Od pewnego czasu, w wolnych chwilach zaglądam tu z ciekawości. Czytam wasze wpisy, pytania... Nie jestem mieszkańcem Waszego osiedla. Mieszkam od lat tuż obok powstającego osiedla, dosłownie po drugiej stronie takiej małej, od niedawna szutrowej uliczki, z której często oglądacie postęp prac na budowie. Budowie, którą widzę codziennie przez okno. Mogę odpowiedzieć na wiele waszych pytań. Nurtująca Was myjnia pociągów pracuje prawie całą dobę. Do jej odgłosów i dzwięków pociągów na lini do Otwocka musicie przywyknąć. Da się. Co do jakości wykonanych budynków, to powiem tylko tyle: dobra cena nie zawsze idzie w parze z jakością. Piszecie o pękających ścianach? To nie budynki siadają. Pęknięcia widoczne na elewacjach powstają dokładnie w miejscy styku konstrukcji betonowej z wypełnieniem z prefabrykatów gipsowych. Czemu? W trakcie stawiania wykonawca nie przewiązał ich z elementami konstrukcyjnymi budynku żadnym zbrojeniem . Te ścianki poprostu stoją luzem. W szpary pomiędzy ścianą, a betonem miejscami dano tylko piankę montażową (ja na Waszym miejscy byłbym bardzo ostrożny z opieranie mebli o ściany szczytowe). To wszystko w kupie i w pionie trzyma tylko ciężar gipsowych bloczków, tynk wewnętrzny, styropian i tynk zewnętrzny kładziony bez siatki wzmacniającej. Oto cała tajemnica powstawania pęknięć. Elewacje zewnętrzne w czasie odbioru przeszły z wielkim trudem. Pozdrawiam wszystkich nowych sąsiadów. Trzymajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: *.subscribers.sferia.net 23.10.09, 14:47 Szanowny Panie Sąsiedzie Przedewszystkim jeśli nie zna się Pan na pracach budowlanych to proszę o nie zabieranie głosu. Kupiłem mieszkanie jako jeden z pierwszych i interesuje się inwestycją od dawna i można powiedzieć że spędziłem dużo czasu na przyglądaniu się jak rośnie moje mieszkanie. Będąc wielokrotnie na osiedlu podczas jego budowy stwierdzam iż patrzył Pan na inny blok. Po pierwsze nie ma tam żadnych wypełnień gipsowych, jest użyta cegła biała zresztą bardzo modna i często stosowana w budynkach w ostatnich czasach(wystarczy się przejechać po innych budowach). Co do połączeń z elementami konstrukcyjnymi to jeżeli się pan orientuje to mocuje się je po bokach. Ściany mocuje się po bokach do konstrukcji a górą stosuje się element wypełniający (piankę) - również można zaobserwować na innych budowach Co do siatek to niech się Pan nie wypowiada mogole, bo widzę że okulary Panu zaparowały. Siatki widziałem że wklejają mało tego w narożach jeszcze dodatkowo wzmacniali. Sąsiedzie jeżeli ma Pan dalej opowiadać takie bajki to gdzie indziej, tu jest poważne forum i nikogo to nie interesuje. Jeśli Pan się nie zna na budowaniu to zajmie się Pan swoimi sprawami i wyremontuje swój budynek abym z okna nie widział takiej ruiny (zrobi Pan to po swojemu z gipsu i innych takich ....) Odpowiedz Link Zgłoś
ro1nik Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 23.10.09, 15:42 Uhm jeden za drugim mądrości prawi a nie mają pojęcia o procesie budowlanym... Po pierwsze nie żadna biała cegła ani gipsowe prefabrykaty a zwykły najtańszy materiał jakim jest beton komórkowy. Po drugie nie ma sensu wiązania ze słupami przy takich małych ściankach i tego tutaj nie było. Po trzecie przy najtańszej metodzie budowy (czyli ściance dwuwarstwowej) pomiędzy ostatnią warstwą wypełnienia a stropem należy wykonać dylatację. Zabronione jest łączenie "na sztywno" co często z przerażeniem widzę na budowach. Gdy dylatacja jest wykonana niestarannie - pęka tynk - ściana ze styropianem nie ma jak pracować. Po czwarte w takiej odległości od torów tynk będzie zawsze pękał. Mikrospękania są obowiązkowe. Osobiście mieszkam pół kilometra od torów i urządzenia pomiarowe pokazują mi drgania domu przy przejeździe pociągu. Gdy komuś będą przeszkadzać mikrospękania zawsze będzie mógł zastosować farbę lateksową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budowlaniec Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.10.09, 16:25 szanowny panie roln1ku-wielki fachmanie proponuję powrócić do pierwotnego zajęcia tj. uprawy buraka a nie występować w roli rzeczoznawcy. ten najtańszy materiał to silikat a nie beton komórkowy to po pierwsze. po drugie jest zawsze sens kotwienia ścian- mają wtedy inną statykę. wiem że to trudne słowo definicję znajdzie pan w np.wikipedii, lub w słowniku po trzecie łączenie na sztywno nie jest wykonywane bo stropy ulegają ugięciom i to jest normą po czwarte pęknięcia powstają zawsze przy obecnym tempie budowy, co związane jest z statyką budynku i zasadniczo ustają po 3-4 latach.dlatego też należy zgłaszać je developerowi w 3 rou rękojmi i gwarancji- no chyba, że toś lubi mieć non stop ekipę remontową. jeżeli to pana interesuje to odsyłam do odpowiednich lektur. Odpowiedz Link Zgłoś
dooki4 Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 25.10.09, 12:30 Na każde forum wchodzi konkurencja, która próbuje obsr... co się da. Każdy widzi z czego i jak budowane jest osiedle. Odbiory coraz bliżej i jako nabywca mam nadzieję, że jakość mieszkań będzie zadowalająca. Pozdrowienia dla Panów Budowlańców i miłych Pań z biura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aml Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: 217.149.250.* 04.11.09, 15:47 Dzisiaj dzwoniłem do dewelopera i powiedzieli, że już wysłali listy z wyznaczonymi datami odbiorów mieszkań, ja mam np. na ostatni tydzień listopada. Co do czynszów to słyszałem, że ma być 9-11 pln/m2. Odpowiedz Link Zgłoś
dooki4 Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 04.11.09, 16:12 Co ? Tak wysoki czynsz ?! Chyba z room service, budzeniem i śniadaniem do łóżka. Aha i jeszcze z osobistym kierowcą. A mówili, że zarabianie na czynszach ich nie interesuje. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Forum przyszłych mieszkańców osiedla santorini IP: 89.72.56.* 04.11.09, 22:17 Hej - do przyszłych mieszkańców - zapraszam na specjalnie stworzone forum dla mieszkańców, gdzie bez ogródek bedzie można wyrażać swoje opinie na każdy temat zwiazany z osiedlem. www.osiedlesantorini.fora.pl/ mam nadzieje ze forum stanie sie jednym z kanałów komunikacji pomiedzy mieszkańcami a także na linii mieszkańcy - developer (mieszkańcy - firma zarządzajaca osiedlem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Decoroom [...] IP: *.efuzja.net.pl 10.11.09, 15:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: *.chello.pl 06.11.09, 11:05 ja tez dowiedzialam sie ze ok 8 zl i dodatkowo za ochrone bedziemy placic...ja tez ma odbior ostatni tydzien listopada...a jak inni sasiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
bilbox Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 06.11.09, 11:12 cześć 8 pln + ochrona jest do przyjęcia. Odbieram pod koniec listopada i natychmiast przystępuję do roboty. Chciałbym jak najszybciej zamieszkać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: 89.72.56.* 08.11.09, 21:17 odbieram mieszkanko w 1 tygodniu grudnia :I _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ www.osiedlesantorini.fora.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wik Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: 83.238.13.* 10.11.09, 17:27 Ja również odbieram mieszkanie w pierwszym tygodniu grudnia. Ciekawe ile odbiorów dziennie będą robić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: *.scansafe.net 12.11.09, 12:38 Stawiałbym na 5 dziennie. Dzień pracy 8 godzin minus przerwa 30min zostaje 7,5 godziny, czyli po 1,5godziny na jeden odbiór. Możemy łatwo to sprawdzić nikogo o to nie pytając. Ja mam odbiór na 11.30, wpiszcie swoje godziny odbiorów. Zakładam, że w każdym dniu harmonogram będzie taki sam. Pozdro dla Sąsiadów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleks Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: *.171.92.66.static.crowley.pl 13.11.09, 09:43 a ja odbieram dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
bilbox Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 13.11.09, 10:50 Dzisiaj ? Podobno odbiory zaczynają się od 18 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleks Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: *.171.92.66.static.crowley.pl 13.11.09, 11:14 Widocznie, jak bierze się ich pakiet wykończeniowy to odbiera się wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bilbox Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 13.11.09, 11:21 To daj znać jak było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleks Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: *.171.92.66.static.crowley.pl 13.11.09, 16:04 Po odbiorze. Ogólnie rzecz biorąc o budowlance i wykończeniówce nie mam zielonego pojęcia i dodatkowo odbioru dokonać można było tylko w godzinach mojej pracy... Jedyna rzecz jaka rzuciła mi się w oczy i o którą będę się czepiał u developera to rurki w łazience. Rurki do zlewu i pralki nie są wpuszczone w podłogę. Usłyszałem argument, że "tak jest we wszystkich lokalach". Siła argumentacji - powalająca. Podobno jest tak też w lokalu pokazowym. Odpowiedz Link Zgłoś
bilbox Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 14.11.09, 07:50 Czyli klucze już masz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: 188.33.43.* 14.11.09, 09:08 nie martw się tymi rurkami, to standard, podejścia do sprzętów wychodzą ze ścian bo piony są w ścianach, gdyby wychodziły z podłogi strasznie byś się namęczył przy docinkach terakoty;)) acha, wygląda na to, że w budynku A ktoś już mieszka!! byłam wieczorem na spacerze i przyciągnęło mnie światełko w jednym z okien, jeszcze bez rolet ale w pomalowanych ścianach i wśród mebli siedział facecik przy laptopie... Odpowiedz Link Zgłoś
skancar1 Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 14.11.09, 09:20 Jeżeli ten Pan siedział na 1 piętrze, nad przejściem to tam jest zrobione mieszkanko pokazowe :)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: 188.33.232.* 14.11.09, 11:41 nie nie, tego facecika wypatrzyłam w pierwszym budynku na drugim piętrze:) byłam w mieszkaniu pokazowym to inny lokal:) Odpowiedz Link Zgłoś
skancar1 Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 14.11.09, 11:45 aha, no chyba że tak :) Zmyliłaś mnie bo napisałaś "w budynku A", a pokazowe mieszkanko jest na Kwatery Głównej 46A - Ty miałaś pewnie na myśli pierwszy budynek, czyli Kwatery Głównej 46 :)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facecik Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: *.gts.entel.pl 15.11.09, 20:21 typowa polska mentanosc... po oknach sie wpatrywac.... a wiesz co moze ow facecik na tym laptopie robil? rosnie nastepna balcerzakowa spod 5 co bedzie wiedziala co kto i gdzie robi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: 195.187.47.* 17.11.09, 13:54 obawiam się, że nie wychwyciłeś subtelnej różnicy między tym co wścibskie a tym co stwierdzone z sympatią... bo muszę powiedzieć, że widok pierwszego światełka w oknach mojego domu bardzo mnie ucieszył i nie chcę, żeby taka osoba jak ty popsuła mi tą radość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleks Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.09, 13:13 Tu nie chodzi o to, czy wychodzą ze ściany, czy podłogi... Rurka wystaje z podłogi leżąc poziomo(taki garb na 1 cm) wzdłuż długości całej ściany (najprawdopodobniej źle obliczyli spadek - skos i dlatego wystaje)! Czyli glazura na długości całej ściany musiałaby dojść do rurki, a nie do ściany, a nad rurką zrobiony jakiś próg - przecież to absurd! U mnie cała ściana będzie zasłonięta szafkami i pralką, więc szkoda mi czasu na nerwy i przede wszystkim tracić czas, ale jeśli ktoś ma dużą łazienkę z odsłoniętymi ścianami to niech zwróci na to uwagę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleks Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.09, 13:17 Co do odbioru to może ja się nieprecyzyjnie wypowiedziałem. Odbierałem stan developerski. 8 stycznia odbieram wykończony, wyposażony, gotowy do zamieszkania lokal. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bilbox Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 14.11.09, 14:57 A jak z pomiarem powierzchni, były różnice ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: 188.33.113.* 14.11.09, 17:02 mea culpa, pomyliłam się, chodziło o 46 a nie 46A:) no i byłam dzisiaj na osiedlu, o mój boże!!! budowa finiszuje a ja nawet nie mam pomysłu jak wykończyć moje m 8):D najwyższy czas przemeldować się na bartycką;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.09, 20:00 O cholera z tym pomiarem powierzchni to nawet mi do głowy nie przyszło!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dan Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: 193.201.36.* 17.11.09, 10:58 ja mam odbiór o 13.30 ______________ http://www.osiedlesantorini.fora.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa & Rafał Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: 195.136.80.* 17.11.09, 12:07 ....a my w czwartek o 7.30 rano:) Odpowiedz Link Zgłoś
bilbox Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 17.11.09, 12:53 No to i ja się dopiszę : Czw. 9.00. Dzisiaj kupuje Drzwi wewnętrzne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: 195.187.47.* 17.11.09, 13:59 napiszcie jakie usterki zauważyliście na odbiorze, bo że szyby są porysowane to widziałam juz wcześniej u mnie w mieszkaniu i na pewno sie tego przyczepię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: *.scansafe.net 17.11.09, 14:27 Jestem jeszcze przed odbiorem, ale swoje mieszkanie znam już dość dobrze... i umowę też. Jeśli nie zmieniałeś umowy, to co do szyb przyczepić się nie możesz. Nie uznają Ci tego, tak samo jak porysowanych parapetów, ścian etc. Jeśli chodzi o wymiar, to u mnie kilka się nie trzyma wymiaru o 1-2 cm. Ale też nic nie wskóram. W umowie jest odwołanie do normy budowlanej, która mówi, że wymiar może być +/- 2cm na stronę! Tak przy okazji... Macie w swoich umowach datę końcową do której deweloper zobowiązuje się oddać Wam mieszkanie, po wszystkich naprawach itp. W standardowej umowie tego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: 193.201.36.* 18.11.09, 11:13 ja mam wpisane do 1 maja 2010 pzdw --------- http://www.osiedlesantorini.fora.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: 195.187.47.* 18.11.09, 13:59 z tego co jest napisane w umowie wynika, że porysowane szyby nie mogą być powodem do nie odebrania lokalu ale usterka jest usterką i deweloper musi ją usunąć, czyli odbieram lokal i podpisuje protokół ale z uwagą, że usterki mają być usunięte w do dnia... tak sobie to wyobrażam :) a mieszkanie mają mi wydać do końca roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
bilbox Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 18.11.09, 18:40 A tak z innej beczki to mieszkania sprzedają im się całkiem, całkiem. W tej chwili sprzedane jest ok. 90 % z I etapu. Odpowiedz Link Zgłoś
vava123 Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 19.11.09, 20:30 Hej! Czy ktos juz odebrał mieszkanie? Jak wrażenia? My już jeteśmy po odbiorze.Mam teraz coś co się nazywa "mieszanymi uczuciami".Podzielcie się opiniami! Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bilbox Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 19.11.09, 21:07 Odebrałem mieszkanie i moim zdaniem jest przeciętnie. Widziałem gorsze mieszkania i lepsze. Dramatu nie ma. Przynajmniej mam taką nadzieję. Wszystko wyjdzie w trakcie urządzania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niusia Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: 193.24.24.* 20.11.09, 10:11 Ja mam odbiór 3go grudnia. NIe znam się specjalnie na odbiorze technicznym więc idę z wynajętym inspektorem budowlanym. We will see!!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
tartuss Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 20.11.09, 14:42 skąd Wasze mieszane odczucia / przeciętne wrażenia?? napiszcie cos wiecej jakie macie uwagi co do jakosci i jakie mankamenty zwrocily Wasza uwage Odpowiedz Link Zgłoś
bilbox Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 21.11.09, 07:37 No dobra. Jak na razie nie zauważyłem w swoim mieszkaniu poważnych mankamentów. Widać, że lokal był przygotowany do odbioru. Okna wyregulowane, pęknięcia tynku naprawione. Wszystko umyte i pozamiatane, C.O działa. Nie podobają mi się tylko odkryte rury odpływowe w łazience. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vava123 Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 22.11.09, 17:01 Nasze mieszkanie nie było przygotowane do odbioru... Przede wszystkim brak licznika, bo developer nie podpisał jeszcze umowy ze Stoen. Oznacza to ze nie ma prądu w gniazkach ani w punktach świetlnych:( Posprzątene za bardzo też nie było, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
bilbox Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka 22.11.09, 19:07 Faktycznie z tymi licznikami to bryndza. Ja usłyszałem, że to wina STOENU, który ociąga się z montażem liczników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Re: jaki bedzie czynsz???kiedy odbieracie mieszka IP: *.chello.pl 22.11.09, 19:41 Co do czynszu to administrator już sie wypowiedział - http://www.osiedlesantorini.fora.pl/innowacje-i-propozycje,7/ochrona-i-monitoring,6.html tu macie szczegółowe wyliczenie :) pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś