Dodaj do ulubionych

Edbud -Skorosze

IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 09.10.03, 08:38
Cześć, Mam zamiar kupić mieszkanie od Edbudu na Skoroszach.
Odbiór w VIII przyszłego roku. Szukam osób, które już kupiły te mieszkania
oraz tych, którzy znają firmę i mieli "przyjemność" współpracy.
Bardzo niepokoi mnie fakt nie ustalonej do końca ceny mieszkania. Przecież
każdy wie, że ma wzrosnąć VAT.
Czy udało wam się wynegocjować jakieś zmainy w umowie ?
Pom.

Obserwuj wątek
    • Gość: adam Re: Edbud -Skorosze IP: *.warta.pl 09.10.03, 09:58
      Witam

Mialem "przyjemnosc" kupic mieszkanie od Edbud'u - na ktore czekalem pol roku
      dluzej niz termin zawarty w umowie.Z doswiadzczenia wiem ze jesli pojawia sie
      dodatkowe koszty podczas budowy - jak VAT - to ty bedziesz ponosic ich
      ciezar.Pan Mazur nie bedzie doplacal z wlasnej kieszeni do twojego mieszkania -
      a umowa nie bedaca w formie aktu notarialnego jest raczej swistkiem papieru,
      ktory do niczego nie zobowiazuje.Chyba ze chcesz brac udzial w wieloletnim
      procesie, ktory przyniesie jakies skutki o ile Edbud jeszcze bedzie
      istnial.Wobec tego jesli beda jakies problemy ( bez watpienia finansowe ) to ty
      bedziesz na przegranej pozycji.Zobacz jaki kapital ma ta firma - w razie upadku
      wystarczy na splate dwoch meszkan jednopokojowych.Aha jescze przed podpisaniem
      koncowego aktu notarialnego dostaniesz propozycje nie do odrzucenia -
      uczestnictwa w skladce na lokal wspolnoty.
      • Gość: Jado Re: Edbud -Skorosze IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 09.10.03, 10:37
        Adam ma w 100% rację.
        Na dodatek Edbud jeszcze przez 3 lata będzie ściągał z Was kasę za tzw.
        zarządzanie.
        Będzie stanowił zarząd wspólnoty a co za tym idzie to poczytajcie wątki na
        temat Edbudu na www.skorosze.pl w dziale fora Sady Jerozolimskie.
    • Gość: pomadka Re: Edbud -Skorosze IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 09.10.03, 11:16
      No OK macie racje o tym wiem, ale w takim razie jak kupić w W-wie nowe
      mieszkanie z rynku pierwotnego? Te które juz są zbudowane i mozna się
      wprowadzac są tragiczne, same nie chciane odpady(rozkład, cena, okna na pn,
      wyższa cena itp..itd).Może ktoś ma na to jakiś pomysł ?

• Gość: Jado Re: Edbud -Skorosze IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 09.10.03, 11:19
        Podpisać umowę w formie aktu notarialnego z wpisem do KW.
        Jak kupić:
        dokonać wyboru : gotowe mieszkanie z gorszym rozkładem lub ryzykować utratę 200
        tys. zł
        • Gość: Benio Re: Edbud -Skorosze IP: 80.72.36.* 09.10.03, 13:52
          Nie mieszkam na Skoroszach, ale kupowałem mieszkanie od Edbudu i pamiętam jak
          prawnik Edbudu powiedział, że umowa bez wpisu do kw jest g... warta i nie
          zobowiazuje sprzedającego do niczego.
          Jężeli nie jesteś jeleniem który chce swoje oszczędności utopić w błoto to
          powinieneś posłuchać prawnika EDBUDU on na pewno wie jak nie wtopić Twoich
          pieniędzy,
          Jak widzę przedmównca miał rację i juz spotykał się z tą procedurą i uiał się
          odpowiedni zabezpieczyć , gratuluję słusznej decyzji.
        • Gość: Benio Re: Edbud -Skorosze IP: 80.72.36.* 09.10.03, 13:52
          Nie mieszkam na Skoroszach, ale kupowałem mieszkanie od Edbudu i pamiętam jak
          prawnik Edbudu powiedział, że umowa bez wpisu do kw jest g... warta i nie
          zobowiazuje sprzedającego do niczego.
          Jężeli nie jesteś jeleniem który chce swoje oszczędności utopić w błoto to
          powinieneś posłuchać prawnika EDBUDU on na pewno wie jak nie wtopić Twoich
          pieniędzy,
          Jak widzę przedmównca miał rację i juz spotykał się z tą procedurą i umiał się
          odpowiedni zabezpieczyć , gratuluję słusznej decyzji.
    • Gość: mcduff Re: Edbud -Skorosze IP: *.spray.net.pl / 81.210.48.* 10.10.03, 23:28
      Jeśli mierzi Cię Edbud, a podobają Ci się Skorosze, polecam Ebejot. Buduje tuż
      obok, niedaleczko, a jakość i podejście do klienta - o niebo lepsze. Zresztą
      sprawdź na tym forum.
      • Gość: ks Re: Edbud -Skorosze IP: *.abg.com.pl / 213.17.162.* 13.11.03, 10:49
        zainteresowanych Sadami Jerozolimskimi zapraszam do odwiedzenia forum
        poswieconego wlasnie tej inwestycji (a w nim, zdjecia z budowy, plany
        zagospodarowania blizszych i dalszych okolic, archiwiwum, automatycznie
        rozsylane posty zarejestrowanych czlonkow forum i inne):
        groups.yahoo.com/group/sadyjerozolimskie/
        (forum jest prowadzone przez przyszlych sasiadow)
      • Gość: ks Re: Edbud -Skorosze IP: *.abg.com.pl / 213.17.162.* 13.11.03, 11:20
        Poniewaz nie zgadzam sie z powyzszymi krytycznymi uwagami dotyczacymi Edbudu,
        postanowilem na nie odpowiedziec (oprocz skierowania, w poprzednim poscie, na
        utworzone przeze mnie forum sadow jerozolimskich).

Edbudowi przygladalem sie przez dlugi czas. Przegladalem ich sprawozdania
        finansowe za ostatnie lata. Jezdzilem na osiedle i rozmawialem z mieszkancami
        wczesniej oddanych budynkow (by miec gwarancje, ze rozmawiam rzeczywiscie z
        mieszkancami - z osobami, ktore wiedza, co mowia na temat E). Nie spotkalem
        negatywnej opinii. Uslyszalem same pozytywy - od umiarkowanych wzwyz. Obecnie
        czekam na wybudowanie mieszkania w IVb. Czesto pojawiam sie na budowie i mam
        bardzo pozytywne wrazenia. Budowa postepuje szybko (fakt, ze IVa powstaje nieco
        wolniej). Prawdopodobnie oba budynki zostana oddane z ok. 2-3 miesiecznym
        wyprzedzeniem. Bylem we wlasnym mieszkaniu.
        Widzialem bardzo pozadnie (przyznaje, ze fachowcem nie jestem) polozona
        instalacje elektryczna. Widzialem tez tynki (czujnym czytelnikom wyjasniam, ze
        w mieszkaniu bylem i przed i po polozeniu tynkow). Rzeczywiscie maja ok. 2 cm -
        czyli tyle, ile mowi ta nieszczesna, nieaktualna juz polska norma, do ktorej
        odwoluje sie w umowie deweloper. Oprocz tego, ze maja 2 cm, sa wyjatkowo
        gladkie (w tym temacie takze jestem laikiem - przyznaje). Powiem wiecej - tak
        gladkich chyba u zadnego znajomego wczesniej nie spotkalem.
        Ostatnio pomierzylem mieszkanie, by zweryfikowac roznice pomiedzy planami i
        rzeczywistym wykonaniem. Kolejny raz bylem milo zaskoczony - rozbieznosci
        czesto sa zerowe. Srednia rozbieznosc na scianie 3-5 metrowej to ok. 1 cm. Z
        braku czasu nie analizowalem jeszcze dokladnie pomiarow, ale nie rzucily mi sie
        w oczy rozbieznosci wieksze niz 2 cm (na danym wymiarze pomieszczenia).
        Kwestia opoznien w oddawaniu mieszkan: z tego co wiem, na osiedlu sady
        jerozolimskie (ktorym z oczywistych wzgledow szczegolnie sie interesuje)
        pierwszy etap zostal oddany chyba dokladnie w terminie, drugi etap trzy
        miesiace przed czasem, a trzeci (dwa budynki) byl chyba oddawany 'na raty' -
        czesc mieszkancow otrzymala chyba mieszkania minimalnie przed czasem, a czesc
        minimalnie po - (do jednego miesiaca rozbieznosci).
        Inne kwestie - zarzad nieruchomoscia. E bedzie zarzadzal przez 3 lata. Czy to
        dobrze, czy zle? Mam mieszane uczucia. Niektorzy na forum przestrzegaja - nie
        wchodzcie w to, bo to kanal - sprzeniewierza wasze pieniadze. Z drugiej strony,
        rozmawialem z ludzmi, ktorzy mieszkaja w juz stojacych budynkach, pytalem o
        oplaty - nie narzekali. Poza tym w biurze na budowie mozna otrzymac kosztorys
        czynszu i innych comiesiecznych oplat, placonych w budynku z etapu III-ego w
        sierpniu tego roku. Nie mam pojecia, czy dane sa prawdziwe. Zalozylem, ze tak.
        Nie przerazily mnie, a nawet umiarkowanie uspokoily. Poza tym, w ramach
        obserwacji szeroko rozumianego osiedla Skoroszy zapisalem sie na forum
        dyskusyjne mieszkancow osiedla ebejotu. Oni administruja swoja wspolnota. W ich
        dyskusje bardziej szczegolowo wczytywalem sie jakies pol roku temu. Z tego co
        pamietam, z ustaleniem stanowiska w wielu elementarnych i wydawaloby sie
        prostych kwestiach mieli jednak, jako wspolnota, czesto powazne klopoty. Ciezko
        bylo sie zebrac. Na spotkania przychodzili nieliczni. Czesto nielatwo bylo im
        przeforsowac bardzo sensowne wydawloby sie ustalenia. Biorac to pod uwage,
        jestem neutralnie nastawiony do przejsciowego 3-letniego zarzadu edbudu nad
        moim etapem osiedla.
        Kwestia lokalu dla wspolnoty - nie jest to podstep - jest to czarno na bialym
        napisane w umowie. Inna rzecz, ze ta dodatkowa oplata radosci na pewno nie
        budzi. W swojej (umowie) dodalem klauzule, ze koszt, ktory przypadnie mi w
        udziale, nie przekroczy kwoty X.
        Kwestia umowy - kilkoma punktami nie jestem zachwycony, ale z umowa zapoznalem
        sie dokladnie. Wiem na co sie zdecydowalem - kazdemu to doradzam.
        Z wyboru mieszkania i dewelopera jak na razie jestem zadowolony (fakt, ze
        obsluga w biurze na bronikowskiego budzi czasami mieszane uczucia).
        Pozdrawiam,
        K
        • patttka Re: Edbud -Skorosze 22.11.03, 18:28
          Natomiast ja nie zgadzam sie powyzsza obrona Edbudu. ;)

W trakcie trwania budowy tez bylismy zadowoleni z wybranego developera,
          moglismy przyjechac w weekend, obejrzec jak rosnie mieszkanko, fajne. :)

Schody zaczely sie przy oddawaniu, uzytkowaniu i rozliczaniu mieszkan. :(

My *NIE* mamy w umowie mieszkania wspolnoty, a w rozliczeniu przyszlo nam do
          zaplaty prawie 4000zl za lokal wspolnoty! Edbud *NIE* ma zadnych podstaw
          prawnych zadac od nas tej kwoty. Dodatkowo uwagi krytyczne do wykonania -
          instalacja elektryczna u nas wykonana wyjatkowo niestarannie - krzywo biegnace
          przewody, w jednym miejscu uciete w puszce (podwykonawca nie rozliczal sie
          dobrze ze swoimi pracownikami, to oni w odwecie poprzecinali kabelki w
          mieszkaniach). Dodatkowe oplaty ze strony Edbudu doliczane na oko,
          nieprecyzyjnie, bez zadnych ustalen z klientami np. cena za gres na balkonach
          wychodzi ok. 130zl/m2 - troche duzo dodatkowo biorac pod uwage, ze jest tak
          fatalnie polozony (wychodza krzyzyki, robia sie kaluze).

Takze wspolpraca mieszkancy/Edbud nie uklada sie najlepiej. Pisalam w watku
          Edbud - Kabaty Relaksowa (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
          f=106&w=7926829) o naszych przejsciach przy probie zakladania lacza
          internetowego. Cala sprawa wyglada na to, ze ktos w Edbudzie mial
          znajomosci/wzial w lape/whatever, aby tylko pewne firmy mialy monopol w
          budynku. Sprawe udalo sie przewalczyc *tylko* dzieki polprywatnej rozmowie z
          prezesem Edbudu...

Dodatkowo, co najmniej polroczne opoznienie w aktach notarialnych i
          wystepowanie Edbudu z pozycji sily z proba przeforsowania niekorzystnych
          zapisow (nie ma ich w umowie!!!).

hej
          patttka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka