Gość: bob budowniczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 15:19 Placzecie???????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: raf Re: Frank =2,4 zl IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.08, 15:46 mnie to rybka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schadenfreude Re: Frank =2,4 zl IP: *.netia.com.pl 10.10.08, 15:50 A mnie to cieszy. Bozia pokarała ludzką głupotę i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: Frank =2,4 zl 14.10.08, 09:38 za pół roku najpóźniej CHF bedzie na poziomie poniżej 2.10 Chwilowe wachniecia na walutach to mały pikuś w perspektywie 30 lat kredytu hipotecznego. Ktoś kto tego nie zauważa jest po prostu głupi. 2.40 byłoby bolesne gdyby spłacać już i teraz kredyt zaciągnięty po np. 2.10 Głupota nie boli i niektórych piszących naprawdę bozia pokarała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: Frank =2,4 zl IP: *.chello.pl 14.10.08, 20:39 w uzupełnieniu - po zrobieniu analizy. By koszt kredytu w CHF zrównał sie z PLN to CHF powienien kosztować powyżej 2,9 . Jak na razie na to sie nie zanosi. Wiec lepiej nie pisać głupot na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz Re: Frank =2,4 zl IP: *.netia.com.pl 21.10.08, 17:59 stooq.pl/q/?s=chfpln&c=3y&t=l&a=lg&b=0 chwilowe wahnięcie;) A na czym opierasz tezę że wróci silna złotówa? Kurs PLN podobnie jak ceny mieszkań może tylko rosnąć ;) ? To że PLN pi%$^olnie było oczywiste przy takim deficycie obrotów bieżących. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: Frank =2,4 zl 21.01.09, 20:25 za pół roku najpóźniej CHF bedzie na poziomie poniżej 2.10 Chwilowe wachniecia na walutach to mały pikuś w perspektywie 30 lat kredytu hipotecznego. Ktoś kto tego nie zauważa jest po prostu głupi. 2.40 byłoby bolesne gdyby spłacać już i teraz kredyt zaciągnięty po np. 2.10 Głupota nie boli i niektórych piszących naprawdę bozia pokarała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: Frank =2,4 zl IP: 195.188.191.* 21.10.08, 18:09 maff1 napisał: > za pół roku najpóźniej CHF bedzie na poziomie poniżej 2.10 cos ci sie chyba cyferki rypnely chciales napisac ponizej 4.1?? no chyba ze pojdziemy w wariant wegierski to wtedy i po 141 moze byc Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: Frank =2,4 zl 17.02.09, 10:49 > za pół roku najpóźniej CHF bedzie na poziomie poniżej 2.10 > Chwilowe wachniecia na walutach to mały pikuś w perspektywie 30 lat > kredytu hipotecznego. Ktoś kto tego nie zauważa jest po prostu głupi. > 2.40 byłoby bolesne gdyby spłacać już i teraz kredyt zaciągnięty po > np. 2.10 > Głupota nie boli i niektórych piszących naprawdę bozia pokarała. maff1, jesteś?? Halo halo !!!! Oświeć nas maluczkich ... CHF po 2.10 ... Chwilowe wahnięcia - za samą ortografię powinieneś mieć zabroniony dostęp do internetu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Frank =2,4 zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 16:09 A gdy frank byl po 2 zl to bylo bierzeciez kredyty we frankach ,bo to sie oplaca:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Frank =2,4 zl IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.08, 08:04 złotówka będzie się umacniać do wejścia do strefy euro ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: Frank =2,4 zl 11.10.08, 11:16 Problem jest taki że tylko Premier Donald Tusk i jego świta oficjalnie wierzą w wejście do strefy euro w 2012 (1 styczenia). Ten termin jest nierealny, z wielu powodów żeby wymienić tyko dwa: potrzeba zmiany konstytucji oraz obecny kryzys finansowy i jego skutki. Innymi słowy uważam że Premier będzie musiał ogłosić wejście do euro w 2015 a to spowoduje osłabienie się złotówki. Mówiąc krótko, ten termin jest kompletnie nierealny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K0pytko Re: Frank =2,4 zl IP: 195.22.119.* 11.10.08, 08:56 Gość portalu: bob budowniczy napisał(a): > Placzecie???????????????????? Polactwo jak zwykle zaciera ręce, że komuś się pogorszyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Frank =2,4 zl IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.08, 10:38 ja tam się bardzo ciesze, że developerom się dobrze wiedzie i młodym gołodupcom co sobie kupili mieszkania po 10 tyś na kredycik 30 lat. Im się nigdy nie może pogorszyć. A i też się cieszę że złodziejom i gwałcicielom w więzieniach się polepsza. Słyszałem, też że w psychiatryku się polepsza i też się cieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szy Spadło poniżej 2,3 zł - płaczesz? IP: *.waw.cdp.pl 13.10.08, 14:24 > Placzecie???????????????????? Spadło poniżej 2,3 zł - płaczesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Zaraz bedzie 2,5zl:-) IP: *.magma-net.pl 14.10.08, 09:12 oczywiście kupiłeś po 2,30; żeby zarobic jak już bedzie po 2,50? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz 2010 CHF = 1,7 PLN IP: *.netia.com.pl 14.10.08, 09:56 Frank ma to do siebie że nigdy nie drożeje. Podobnie jak mieszkania nie tanieją. Tymczasowy wzrost to jakaś drobna korekta. Nie ma czegoś takiego jak deficyt obrotów bieżących, a jak ktos mówi że jest to nie zna się. Jakby złotówka miała tanieć to wystarczy dodrukować trochę obligacyjek i przecież nie spadnie. Złotówka nie spadnie bo przyjadę inwestorzy na Euro i będą potrzebować złotówek żeby kupić sobie po zapiekance. A w 2014 mamy mistrzostwa siatkarskie, więc kupią jeszcze więcej zapiekanek. Dzisiaj złotówka się wzmocniła i tak już będzie, bo złotówek brakuje. Złotówka to poza tym waluta kraju Największego Polaka - Polski i chociażby z tego względu nie spadnie. Jak ktoś myśli że złotówka spadnie to mieszka u mamy i nie stać go na złotówki i głosuje na PSL. Zachęcam wszystkich do kupowania złotówek bo to najlepsza inwestycja, w szczególności pod Jaktorowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: 2010 CHF = 1,7 PLN IP: *.spray.net.pl 15.10.08, 22:40 Haha! Piekna analiza - gratuluje poczucia humoru ;O) A na xtb.pl teraz juz 3,36 czyli wracamy do peaku z piatku. Jak ktos lubi to niech popatrzy jak franek sie wylamal z trendu spadkowego - proponuje zerknac na kurs frania na www.akcje.net w okresie 5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
zbooycerz Re: spij spokojnie z opcjami 15.10.08, 22:59 finance.yahoo.com/echarts?s=CHFPLN=X#chart3:symbol=chfpln=x;range=1d;indicator=volume;charttype=line jak zwykle albo bedzie podwojny szczycik albo przebija spadkowy trend przelamany wiec to tylko kwestia czasu stooq.com/c/?s=chfpln&c=3y&t=c&a=lg&b brakuje jeszcze niby cofki do tej linii od drugiej strony ale lepiej mimo wszystko zaopatrzyc sie w opcje www.wgt.com.pl/rynek/opcje/kwotowania.php?csel=CXO&mid=1 opcje sa elastyczniejsze niz przewalutowanie w banku z. blog hipoteczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Januszek Smoliwas I znowu 2,4zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.08, 17:09 Jak ladnie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L i znowu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 14:55 Dolar 2,8zl a frank 2,4 zl:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz Re: i znowu IP: *.netia.com.pl 21.10.08, 14:58 kochany franeczek;) up, up ! Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniiec Re: No i mamy 2,42 21.10.08, 19:53 to ze bedzie roslo to mozna bylo sie spodziewac, ale tempo wzrostu przeraza.....zobaczcie tez USDPLN: stooq.pl/q/?s=usdpln&c=3m&t=l&a=lg&b=0 Coraz czesciej zaczynam miec wrazenie, ze cala ta zabawa walutami to taka rosyjska ruletka.. -- a nie mowilem ? Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: No i mamy 2,42 21.10.08, 20:08 ... która wyśmienicie studzi zapał do brania kredytów w CHF-ach. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniiec Re: No i mamy 2,42 21.10.08, 20:28 ale to nawet nie chodzi o zapal, ktory i tak wystudzily same banki. Bardziej o to, ze nie mozna nic planowac w zakresie czasowym dluzszym niz tydzien...Stabilnosc waluty jest bardzo istotna jesli chodzi o funkcjonowanie gospodarki i przedsiebiorstw. Zloty jest naprawde dobra waluta i jesli sie umacnial to mial ku temu powody. Teraz, patrzac na sytuacje makroekonomiczna i tzw. kryzys, to Polska jest w zdecydowanie lepszej sytuacji niz inne kraje, a zlotowka dostaje baty ? Normalne ? -- a nie mowilem ? Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: No i mamy 2,42 21.10.08, 22:13 NBP i generalnei banki w Polsce nie mają dojścia do linii kredytowych w FED, EBC i innych jak np. BOJ. To powoduje że banki w pl nie mają dobrego dojścia do walut bo obecnie mało kto który bank chce pożyczać innym. Wprowadzenie swapów miało pomóc ale nie było franków. Teraz mają być ale swapy bedą na franki dwudniowe czyli szmira. Dodatkowo zagranica wychodzi z emerging markets takich jak europa wshodniai centralna. Wystraszyła ich rosja, ukraina, wegry, pakistan. Dzisiaj argentyna (ponad 13% dzisiaj w dół). Myślę jednak że niebawem sytuacja się ustabilizuje w pl. Słyszę co prawda głosy o bankructwie Polski w 2009 czy o CHFPLN za 3,5 ale ja uważam to za nierealne. Przynajmniej mając na uwadze obecną sytuację i posiadając te informacje jakie mam. Czas pokaże (grudzien 2008/styczeń 2009) czy miałem rację. Odpowiedz Link Zgłoś
ynvestor jpy/pln +50% w ciągu 3 miesięcy 21.10.08, 22:19 z 0.01870 na 0.02803 kredyty w jenach są ( były? ) bardzo popularne na Węgrzech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H20 Re: No i mamy 2,42 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 03:11 Zobaczcie co sie stalo z dolarem australijskim ,ostatnio gwaltownie oslabl nawet w stosunku do zlotego. Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: No i mamy 2,42 21.10.08, 22:48 > Zloty jest naprawde dobra waluta i jesli sie umacnial to mial ku > temu powody. Moim zdaniem złoty miał powody sie umacniać do 2005/2006 roku, kiedy rosła wydajność pracy i kiedy istotnie poprawiały sie perspektywy makroekonomiczne. Ostatnie 2 lata to jednak raczej "trend is your friend" niż cokolwiek opartego w realiach ekonomicznych. > Teraz, patrzac na sytuacje makroekonomiczna i tzw. > kryzys, to Polska jest w zdecydowanie lepszej sytuacji niz inne > kraje, a zlotowka dostaje baty ? Normalne ? Tak, bowiem inne kraje nie doświadczyły szaleńczego umocnienia swojej waluty w pierwszej połowie 2008 roku. Ostatnio różnej maści analitycy prasowi lubuja sie w opisywaniu, jaka ta Polska biedna i jak to wszystko nie z naszej winy przez Węgrów. Wystarczy popatrzeć na wykres forinta wobec złotego: stooq.pl/q/?s=hufpln&c=5y&t=c&a=lg&b=1 żeby zobaczyć, że istotnie jestesmy od nich w lepszej sytuacji. Wszystko jest względne. Swoją drogą jeśli patrzec na wykres EUR/PLN w dłuższym okresie to aż uderza powówanie z 2001 rokiem i poprzednim kryzysem. stooq.pl/q/?s=eurpln Wtedy też złoty umacniał się przez poczatek 2001 roku, kiedy widąć było już symptomy kryzysu na Zachodzie, a giełdy goświadczyły juz solidnych padków. Po czym z przerwami osłabiał się do końca 2003 roku, kiedy spowolnienie uderzyło w godpodarkę i kiedy pojawiły się (nieuzasadnione jak sie potem okazało) obawy o stan finansów publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: No i mamy 2,42 IP: *.chello.pl 21.10.08, 23:05 Wlasnie ogladalem TVNCNBC i analityk calkiem dobry stwierdzil ze nie chce byc zlym prorokiem ale Franek moze sie gwaltownie umocnic do zlotegp do poziomu 3 zl!Silniej niz Euro i Dolar! Tak samo podawal sytuacje z 2001 rok i zmiane trendu ktora mozna teraz zaobserwowac. Co to oznacza dla "kredytobiorcow" - masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FASING Re: No i mamy 2,42 IP: 193.201.167.* 22.10.08, 07:43 Jest jedna istotna różnica - jesteśmy w UE. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
thesopranos Re: No i mamy 2,42 22.10.08, 08:09 > Wtedy też złoty umacniał się przez poczatek 2001 roku, kiedy > widąć było już symptomy kryzysu na Zachodzie, a giełdy > goświadczyły juz solidnych padków. Po Poszi,myślisz, że to prawdopodobne aby EUR wróciło w okolice 4,5? Wiem, że prawdopodobne jest wszystko tylko kwestia na ile? Jaka szansa na EUR/PLN = 4,5 albo CHF/PLN = 3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehe Re: Juz prawie 2,5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 09:28 chopaki - super specjaliści, napiszcie lepiej , że: 1. należało wynająć mieszkanie, a za nadwyżki oszczędzone dzięki nie kupienia mieszkania, skupować waluty (kiedyś to były fundusze). następnie waluty odsprzedać i kupić mieszkanie. lub 2. należało sprzedać swoje M i kupić dolary za ok. 2zł/$. za pół roku jak dolar będzie po 3,8zł a mieszkanie po 3500zł/m należy kupić kilka mieszkań i zacząć rentierować z wynajmu. Który ze znanych tu speców jak np. pioszi, stedy, thesopranos tak uczynił? Zazdroszcze wam chłopaki, jesteście wielcy. A ja zostałem z ręką w nocniku. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniiec Re: Juz prawie 2,5 22.10.08, 09:34 nie bierzesz pod uwage tego, ze nikt samodzielnie myslacy nie bedzie 'gral' i 'bawil' sie srodkami, ktorych strata moze byc bardzo dotkliwa. Prosta zasada, ktorej trzymanie sie oszczedza duzo bolu. Pewnie, ze tak mozna zrobic i pewnie zarobic - jadnak rodzina jest znacznie wazniejsza niz zarobienie kiludziesieciu tysiecy. -- a nie mowilem ? Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: No i mamy 2,42 22.10.08, 09:49 > Poszi,myślisz, że to prawdopodobne aby EUR wróciło w okolice 4,5? Wiem, że > prawdopodobne jest wszystko tylko kwestia na ile? Jaka szansa na EUR/PLN = 4,5 > albo CHF/PLN = 3 Wiesz, że każdy, kto to potrafiłby dokładnie przewidzieć byłby dowolnie bogaty? :) Fundmentalnie nie powinno, ale na krótką metę nikt na tym rynku nie patrzy na fundamenty, a i same fundamenty nie są stałe. W gospodarce są ciekawe sprzężenia zwrotne i nie wiem nawet, czy taki kurs sam w sobie nie wywołałby kryzysu, który by przywrócił fundamenty do tego poziomu :) Sprawdziłem z ciekawości na podstawie danych NBP po jakim średnim ważonym kursie CHF wzięto kredyty na nieruchomości od 2006 roku (starsze kredyty walutowe, których jest 30% obecnej całości zapewne są ze względu na tamtejsze standardy i poziom zadłużenia dość bezpieczne). Wynik: 2,26 zł dla danych do sierpnia 2008. Średnia arytmetyczna dla tego okresu wynosi 2,32 zł, ale więcej kredytów wzięto, gdy frank był po 2 zł niż po 2,50 zł (swoją drogą, gdy frank był po 2 zł zaprzestano praktycznie pobierania kredytów złotowych, nie ma jak wyczucie tłumów). Sporo jest teraz paniki i pewnie jak kurz trochę opadnie, to złoty może się trochę wzmocnić. Ale wydaje mi się, że trend się zmienił i prędzej zobaczymy euro za 4 zł niż za 3,20 zł. O reszcie zdecyduje sytuacja gospodarcza i czy istotnie "fundamenty polskiej gospodarki są mocne". Swoją drogą, gdyby nie napompowano tej bańki kredytowej, to naprawdę Polska by pewnie wyszła relatywnie dobrze z tego kryzysu, który na Zachodzie jest niesłychanie poważny. Tak to nie jestem taki pewien. P.S Pozdrawiam z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus 2,5 zl 22.10.08, 12:12 Po raz pierwszy. Dane z xtb.pl. Ja piernicze. Mało co nie wziąłem kredytu w lipcu. W Expanderze pan mnie przekonywał o tym jaką to frank stabilną walutą nie jest :) Może mu wyślę linka :) BTW, Ciekawe jak będzie wyglądał ten wątek za pół roku... I ciekawe czy banki już drukują wezwania do przedstawienia dodatkowych zabezpieczeń Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus 2,6zl 23.10.08, 12:56 W sumie to dobrze dla tych co kupowali po 2zł. Łatwo policzyć ile są winni bankowi(30% więcej). Czyli mieszkanie kupione za 300000 warte jest 400000. Wartość nieruchomości po wycenie to będzie kolejne 10%-15% mniej... Jak nic bank będzie krzyczał o zabezpiecznie na dodatkowe 150tys. Niewiele brakowało a byłbym dzisiaj w dokładnie takiej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
smutek20 Re: 2,67 24.10.08, 10:49 tak by było, gdyby teraz ktos chcial cały kredyt splaci..to miałby faktycznie drozej..na razie..po wyzszym kursie franka..klient ma drozej raty..ile tych rat ..to przyszłosc pokaze...ale biorac pod uwage wachania waluty...raz taniej raz drozej .. Na tym forum jest pełno debilow czytac sie nie chce wasze wypociny.. skad wy jestescie..debile?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: 2,67 IP: *.gprs.plus.pl 30.12.08, 19:50 "wachania"; "debilów"- Ty to chyba jesteś mózgiem, a właściwie muzgiem zadłużonym w CHF? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mozley Re: Frank =2,4 zl IP: 89.108.210.* 24.10.08, 11:41 k... mac, wzialem kredyt przy kursie 1CHF=2,00PLN a teraz widze ze 1CHF jest 2,70PLN. Ciekawe jaka bedzie nastepna rata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przerabane Re: Frank =2,4 zl IP: *.idzik.pl 24.10.08, 12:35 ja brałem po 1,98 i to na samochod. Czyli mam podwójnie przerabane. Do 3zł za chf jeszcze pociagne chyba ale jezeli chf pojdzie wyzej to niestety koniec nastapi no chyba ze pensja mi wzrosnie na co nie licze za bardzo. Teraz to staram sie nie myslec co bedzie dalej bo zwarjuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m i 2,7 zl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 14:49 Niedlugo bedzie 3 zl Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus 2,72 i jedzie w górę 18.12.08, 11:12 Toteż podbijam wątek. Lada chwila NBP zapewni nas o stabilności naszej waluty :) Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: 2,72 i jedzie w górę 18.12.08, 11:13 A tak na serio, to chyba na razie dużo wyżej nie poleci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: 2,72 i jedzie w górę IP: *.spray.net.pl 18.12.08, 11:26 > A tak na serio, to chyba na razie dużo wyżej nie poleci. wrozenie z fusow. tego nie wie nikt. stooq.com/q/?s=chfpln&c=10y&t=l&a=lg&b=1 do 2,8 pln moze swobodnie dobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl.3 Re: 2,72 i jedzie w górę IP: *.acn.waw.pl 18.12.08, 11:35 3,50 za rok Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: 2,72 i jedzie w górę 18.12.08, 11:38 I tu jest dobre pytanie - jak to się przekłada na raty. Wg mojej wiedzy to raty stoją bo co ktoś stracił na walucie to zyskał na liborze. Nie spłacam jednak kredytu teraz żadnego we frankach więc nie wiem co z ratami. Dajcie znać jak to wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: 2,72 i jedzie w górę 18.12.08, 11:48 JEst też jeszcze inna sprawa. Mimo tego że libor jest codziennie określany to jest okreslone w umowach kredytowych najczesciej że libor jest wyliczany dla klienta np. co pol roku czy trzymiesiace. To wg mnie powoduje ze ostatni spadek liboru ludzie poczuja w lutym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: 2,72 i jedzie w górę IP: 217.33.252.* 18.12.08, 11:50 W moim przypadku jak oprocentowanie spadnie mi do ok 2% z 3.9% to niestety nie zrekompensuje mi to wzrostu CHF z 2.35 na 2.80. Sprawdzalam przed chwila na stronie swojego banku i kurs byl 2.8zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komikomi Re: 2,72 i jedzie w górę IP: 160.83.57.* 18.12.08, 13:49 Krótka analiza: Kurs PLN/CHF rośnie o 20%--> rata nawet i nie rośnie [bo LIBOR spadł] --> cały dług rośnie o 20% --> cena mieszkania stoi w miejscu lub nawet spada --> stosunek wartości mieszkania do wielkości kredytu to 80% --> Bank żąda doubezpieczenia brakujących 20% --> zaczynają się schody, bo: skąd wziąść gotówkę/poręczycieli/inne zabezpieczenia. Podsumowując: rata się nie zmieniła, ale Bank żądając doubezpieczenia kredytu (słusznie zresztą) postawił nas w dość niekomfortowej sytuacji. Wniosek: bierz kredyt w walucie, w której zarabiasz i z ratą nie wyższą niż 30% dochodów netto. Gdy Cię na to nie stać nie pakuj się w kredyt!!! Odpowiedz Link Zgłoś
druop22 Re: 2,72 i jedzie w górę 18.12.08, 14:16 policz dobrze raz jeszcze, jak dla mnie wychodzi tak dla kredytu np. na 100tyś CHF : roczne odsetki 3.9% -> 3900CHF dla 2% analogicznie -> 2000CHF róznica 1900CHF czyli przy kursie 2,8 masz 5320zł, tyle mniej musisz oddać bankowi rocznie a teraz strata na racie - przy takim kredycie rata to ok 370CHF, czyli zakładajac iż przez rok czasu ten kurs się utrzyma musisz zapłacić ok 4500CFH rocznie,czyli 2.8x4500=12600zł zakładając iż kredyt był brany przy kursie CHF/PLN =2 czyli róznica 0.8zł na niekorzyść, czyli tracimy 3600zł jak widać spadek liboru jest korzystniejszy i kompensuje wzrost kursu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: 2,72 i jedzie w górę IP: 217.33.252.* 18.12.08, 18:19 Nie liczylam tego tak jak ty. Wzielam sobie takie dane: Przy 3.9% rata ok 760chf: - przy chf 2.35 rata w zl ok 1795zl - przy chf 2.10 rata w zl ok 1596zl Przy 2.0 rata wyniesie mnie ok 610chf: - przy chf 2.7 rata w zl ok 1647zl - przy chf 2.8 rata w zl ok 1708zl Jak do tej pory najdluzej placilam po kursie 2.10 - 2.20zl, wiec znizka liboru tak srednio mi to rekompensuje. Na dodatek CHF wzrosl w pazdzierniku, a moj libor zmieni sie dopiero w styczniu. Co z tego, ze mam nizsza rate, gdy nie oplaca mi sie teraz nadplacic kredytu. Mialam zamiar nadplacic ok 15%, ale gotowka za pozno przyszla i chf wzrosl. Oczywiscie w moim przypadku nie jest to jakis problem, bo ten kredyt stanowi bardzo maly procent moich dochodow i jego splacanie jest prawie niewidoczne dla mnie. Ale mimo wszystko pare stowke w jedna czy druga strone liczy sie. Odpowiedz Link Zgłoś
heheheheh Re: 2,72 i jedzie w górę 18.12.08, 18:33 Popełniasz powszechny błąd podobnie jak większość analytyków....Dlaczego nie zwracasz uwagi na to że Twój dług WZRÓSŁ o 20% ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uch Kłamstwo! IP: *.217.146.194.generacja.pl 19.12.08, 12:12 Jego dług jest wyrażony we frankach szwajcarskich i wcale się nie zmienił. Chcesz być uczciwy to przelicz medianę 30-letnią i wyjdzie ci dług w PLN. A teraz deser, porównaj ratę kapitałową i odsetkową dla obecnego WIBOR i LIBOR. Już wiesz czemu miałeś pałę z matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uch ułatwienie IP: *.217.146.194.generacja.pl 19.12.08, 12:44 Jak by co powtórka, bo wcięło: CHF libor6m 0.99 marża 1.5 100.000 PLN 30lat 1 rata: 394,08 w tym spłata kaptiału 183,85 odsetek 210,23 całość: 141 699,43 PLN PLN wibor6m 6.48 marża 1.5 100.000 PLN 30lat 1 rata: 732,37 w tym spłata kapitału 55,13 !!!!! odsetek 677,24 !!!!! całość: 263 339,66 to se franek może być i po 4 Odpowiedz Link Zgłoś
heheheheh Re: Kłamstwo! 19.12.08, 18:37 Oj naciągaczu na kredyty w CHFie takich jak ty zlałbym pałą bo przez takich jak ty tysiące biednych ludzi nie może spać przez zmiany kursowe. Wiadomo że dług liczony we frankach się nie zmienił tyle że kto ma franki na pokrycie długu. Zarabiasz w CHFie czy PLN idioto ? Rata nie ma tu nic do rzeczy co z tego że taki kredyt comiesięcznie jest tańszy ? A jakbyś musiał naraz całość spłacić ? Też będzie taniej. Poza tym jak byś się trochę znał na ekonomii to byś wiedział że nie ma czegoś takiego jak rynkowa mediana dla CHFPLN z 30 lat łosiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale o co chodzi ? Re: Kłamstwo! IP: *.finemedia.pl 19.12.08, 19:23 a ktoś komuś każe spłacać teraz kredyt jak jest najdroższy franek od paru lat a kredyt ma się na 30lat?? w ciąu tych 30tu lat zapewniam cię że będzie ku temu okazja, nie podniecałem się gdy CHF był po 2, nie podniecam się gdy jest teraz po 2,7 brałem po ok.2,5 jak ktoś się boi ze CHF będzie po 4zł to może sobie otworzyć konto w CHF np. w mbanku teraz i wrzucić tam całą kasę z oszczędności, pozsotają także obligacje zagraniczne, fundusze etc. Odpowiedz Link Zgłoś
heheheheh Re: Kłamstwo! 19.12.08, 19:40 Chłopie jaką kasę ? Podobno mówimy o kredycie, skoro masz kasę to po co ci kredyt ? BTW masz 10% większy dług, wiesz że wg umowy kredytowej bank może wezwać ludzi którzy wzięli kredyty na 100% w CHFie do uzupełnienia zabezpieczenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: 2,72 i jedzie w górę 18.12.08, 14:37 To ile teraz wynoszą raty na 30 lat za każde 100tys w CHF przy marży 1,5(chyba najniższa osiągalna)? Czy taki spadek Liboru nie spowoduje zwiększenia czasu kredytowania? Odpowiedz Link Zgłoś
druop22 Re: 2,72 i jedzie w górę 18.12.08, 15:00 ok 350CHF, spadek liboru nie ma nic wspólnego z okresem kredytowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: 2,72 i jedzie w górę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.08, 20:11 ile jelonkow po rogach walilem w naszym banku na pieknej brali wiadrami przegietego franciszka - teraz bedzie placz i zgrzytanie zebami a ja sie bede smial jak ich komornik na ulice bedzie wyrzucal z pierzynami z kwadratu co mysleli ze juz ich - spekulanciki i naplywowi dorobkiewicze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek a co naprawde mowil niemiecki bank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.08, 20:22 dom.gazeta.pl/kredyty_hipoteczne/1,87827,5498630,Czas_na_przewalutowanie_.html tymczasem nowe kredyty w CHF oraz przewalutowania na CHF po kursie 2 PLN osiagnely kwote 8 miliardow PLN - w tym wlasnie czasie !!! - za 4 mld CHF - zamiast 8 mld PLN jest do splacenie ponad 2.5 mld PLN wiecej jelonki zaniosly swoja przyszla krwawice na 30 lat chciwym deweloperom - i nawet nie wiedzialy jak szybko spadnie gilotyna na poroze !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek w autryjackim banku tez mowi sie prawde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.08, 08:09 teraz juz sie mowi dawniej walilem jelonkow po rogach az milo brali lewary we franciszku po 2 peeleny az im sie uszy trzesly - wsadzano ich na niezla mine teraz windykacja daje znak ze bedziemy przejmowac kwadraty lewarow dla jelonkow juz nie ma - beda musieli sie obejsc smakiem Odpowiedz Link Zgłoś
druop22 Re: w autryjackim banku tez mowi sie prawde 19.12.08, 11:59 www.money.pl/pieniadze/depozyty/walutowe/ libor 3M 0.86% przy 4% procentowej infalcji i standardowych depozytach 6% w pln to taki kredyt jest za darmo, nic tylko brać pod hipotekę, dziwę się że banki się wycofują z CHF, suma sumarum strata na kursie jest z nawiązką pokryta przez spadek liboru.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzempus a to straszne - moich lokatorow bedana bruk wyrzuc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.08, 17:53 wyrzucac bede im musial kase zwrocic z tych 14 klockow z mkw co ich skubalem zartowalem - komornik trzyma lape a tak bylo fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do heheSREhe Re: 2,8 zl IP: *.acn.waw.pl 30.12.08, 23:16 chlopie nie czestuj ludzi swoja glupota... spadek liboru w 100% rekompensuje wzrost kursu, przynajmniej na dzis, czyli do ok 2,8 z powiedzmy 2,2 /srednio pewnie najwiecej po takim kursie bralo/, juz ci ludzie to wyzej wyliczyli jak ci spada libor to ci spada rata wyrazona WE FRANKACH, czyli mozesz nadplacic/splacic ZLOTOWKAMI wczesniej kredyt w MNIEJSZEJ wysokosci niz prognozowana suma splat, gdy ten kredyt brales... nie mam pojecia, jaka bedzie przyszlosc, ale NA DZIEN DZISIEJSZY, wszyscy ktorzy ostatnio wzieli kredyty w chf, sa ZDECYDOWANIE na plusie w porownaniu do zadluzonych w pln ps. pewnie nie jestem reprezentatywnym przypadkiem, ale ja /tak jak jakas polowa moich znajomych/ moglbym caly swoj kredyt w chf splacic z oszczednosci /zlotowkowych - lepszy procent w banku/. nieruchomosci na calym swiecie kupowalo sie na kredyt, robili tak zarowno ci co mieli hash, jak i ci co nie mieli wyboru.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , dzisiaj idzie w gore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 12:40 bedzie 2,9? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TkevlzFZ Re: 2,72 i jedzie w górę IP: 195.2.240.* 23.02.09, 00:38 omP83y erzxyafhmwiv, eakdufveszth, [link=http://mfxgsiyfmzlh.com/]mfxgsiyfmzlh[/link], gurpakmligdr.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
gwiezdny_kupiec Przyczyny osłabienia złotego 02.01.09, 13:49 Znacie jakieś dobre wyjaśnienia faktu, że złotówka dramatycznie słabnie ? Na razie znajduję dwa skrajnie sprzeczne wyjaśnienia: 1. Osłabienie jest wynikiem spekulacji i psychologii. Osłabienie jest chwilowe bo fundamenty są silne np. www.bankier.pl/wiadomosc/Skrzypek-Oslabienie-zlotego-nie-wynika-z-racjonalnych-przeslanek-1881653.html 2. Silna złotówka to była piramida finansowa, która musiała upaść i właśnie upada np. wykresygieldowe.bblog.pl/wpis,carry;trade;--;przepis;na;piramide;finansowa,18105.html Żadne z nich nie jest do końca przekonywujące: ad. 1. Tak można by wytłumaczyć zmianę o 10-20%, ale nie o ponad 40%. Musi być bardziej fundamentalna przyczyna tak dużej i gwałtownej zmiany. ad. 2. Kredyty hipoteczne w CHF decydującym czynnikiem umacniania złotówki przez ostatnie kilka lat ? Chyba nie ta skala oddziaływania. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus 2.833 14.01.09, 14:43 Idzie na nowy rekord? A obniżki stóp jeszcze przed nami... Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: 2.833 14.01.09, 14:53 Dokladnie, obnizki przed nami zaraz bedzie rekord z 2004 3 za franka w tym tempie. poza tym idzie wg mnie druga fala wyprzedazy na rynkach finansowych i przebicie dolkow z listopada (gram na spadki ze to sie stanie do marca 2009 ze wzgledu na zle wyniki finansowe spolek) zatem jeszcze bardziej moze wystrzelic franke jak 3 zlote. jak widac po rynku splywa fakt checi wejscia przez polske do strefy euro. poza tym rynek wydcenia juz na 30% ryzyko wyjscia pewnych krajow ze strefy euro (!). S&P rozwaza obnizenie ratingu np hiszpanii irlandii grecji. Wszystko z powrotem zaczyna trzeszczec jak w paz listopadzie 2008. Ten rok nie bedzie nudny Odpowiedz Link Zgłoś
jan_olszewski Re: 2.833 14.01.09, 15:39 druga fala wyprzedazy na rynkach finansowych i przebicie dolkow z listopada (gram na spadki ze to sie stanie do marca 2009 ze wzgledu na zle wyniki finansowe spolek) (OT) nie mogłem się powstrzymać od komentarza: Ja czekam na drugą pajdę z giełdy, jedną zrealizowałem w grudniu z zakupów listopada z 16% po podatku i niech mnie ktoś zmusi teraz do zainwestowania tych pieniędzy w zmianę mieszkania jak co kilka miesięcy jest na nowy samochód a nawet jak jest przestój z obrotem kasy, to system bankowy płaci po 9% rocznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: 2.84 IP: *.u.itsa.pl 14.01.09, 15:24 idzie na 5 letni rekord (w pół roku!) Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniiec Re: 2.833 14.01.09, 15:30 Stawiam na koniec lutego 3,05... -- a nie mowilem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: 2.833 IP: *.spray.net.pl 15.01.09, 08:57 > Stawiam na koniec lutego 3,05... juz 2.8828, w takim tempie to juz w styczniu bedziemy ponad 3 Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus 2.88 15.01.09, 09:12 Frank już parę razy atakował barierę 2,8zł Dziś ma szansę ją przebić. A jak przebije to i 3zł dojdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: 2.88 IP: *.spray.net.pl 15.01.09, 09:21 przeciez 2,8 to przebil dzisiaj z wielkim hukiem. stooq.com/q/?s=chfpln&c=3d&t=l&a=ln&b=1 Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Spread !!! 15.01.09, 09:39 NA forexie jest 2,8756 jak to teraz pisze ale zapominacie o innej waznej rzeczy - spreadzie przy zakupi. W dom banku dzisiaj franek po 3.02 w mbanku po 2.96. Mozna zatem przyjac ze teraz kupujesz franka po 3 pln od banku. kosmos. biorac pod uwage co bylo w wakacje 2008. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Spread !!! IP: *.u.itsa.pl 15.01.09, 10:23 mamy wzrost +50% kur... KOSMOS !!! O ile w 2007 kredyty brały jelonki, w wakacje 2008 kretyni o tyle dziś chyba tylko kamikadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl; Re: Spread !!! IP: *.acn.waw.pl 15.01.09, 17:14 teraz biore po 3zl kredyt i wiem po co?? Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Spread !!! 15.01.09, 17:18 Teoretycznie warto jest teraz kupić franka, bo jest drogi. Teoretycznie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: Spread !!! 15.01.09, 20:02 Gdyby przed nami były piekne perspektywy, w tym spokoj na rynkach zagranicznych to MOŻNA by było zaryzykować (ale to i tak spekulanctwo). Ponieważ jednak na świecie panuje kryzys i NIE WIESZ czy za miesiac dwa ukraina nie zbankrutuje, potem węgry, pociągając Polskę, jak i nie wiesz paru innych ważnych rzeczy to osobiście uważam że teraz jest zły moment na branie kredytu. Jasne, spaść może ale nie teraz to raz a dwa to KRYZYS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Re: Spread !!! IP: 84.38.22.* 16.02.09, 17:39 wiesz niby tak ale... ...trend is your friend jak pier__na opcje walutowe i bedzie realizacja na 50mld zl to czarno widzę kurs złotówki. ja tam leję na okazję wzięcia teraz kredytu w walucie czekam na rozwój wydażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Getin bank spread kurs 3.03zł IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.09, 17:54 kupno 2.66 .... Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Jeszcze nie :) 16.01.09, 17:32 2.8841. Po raz kolejny mamy atak na 2,9(wcześniej omyłkowo pisałem o 2,8). Do tej pory się nie udawało. Myślę, że nie uda się i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3 Re: Jeszcze nie :) IP: *.chello.pl 16.01.09, 18:31 2,9 po raz pierwszy. Dane ze www.stooq.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leandro Re: juz tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 19:56 teraz troszkę odpocznie i trójeczke mamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl. Re: juz tak! IP: *.acn.waw.pl 19.01.09, 15:57 ludzie kupujcie teraz CHF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <b>płomień</b> rozważania o kredytach we franku ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 19:21 (OSTRZEGAM JEST DŁUGIE) Otwórzcie najpierw proszę to w 5 osobnych zakładkach: skk - slowacka korona chf - frank szwajcarski pln - pln euro - euro - chf/skk - za 2 lata tinyurl.com/8fzfgw - chf/pln - za 2 lata tinyurl.com/8hpdnz - eur/pln - za 2 lata tinyurl.com/75fy48 - skk/pln - tu już ręcznie trzeba wybrać okres 2 lat www.money.pl/pieniadze/kurs/skk,214.html - euro/chf - za 5 lat (spójrzmy na skalę wahań "oś y") tinyurl.com/7b4smx (generalnie chodzi mi okres 2-3 lat przed wstąpieniem Słowacji do strefy euro) _____________________ no to idziemy..... Słowacja weszła do strefy euro. Oczywiście miała 2 letni okres przejściowy, kiedy to pasmo wahań skk nie mogło przekroczyć pewnego poziomu i widzimy jak się zachowywała skk do euro,chf,pln, więc możemy sobie przyjąć, że podobnie będzie zachowywać się pln jak wstąpimy do ERM (w końcu za 2-3 lata mamy mieć euro w Polsce - naprawdę poważna sprawa). A teraz powszechnie obowiązująca prawda: - kredyt hipoteczny we franku jest tańszy, bo oprocentowanie jest niższe, a w przeciągu tych 25 lat kurs franka się uśredni i wyjdziemy na swoje. Jak kiedyś chf będzie niski to można nadpłacić kredyt, a jak jest drogi, tak jak teraz, niska stopa oprocentowania nam to rekompensuje i dla płacącego mało ważne (rata kredytu się nie zwiększa). Ważne jest to, że obecnie mniej wydajemy miesięcznie na spłatę niż przy kredycie w PLN - powyższe każdy z nas może obecnie sprawdzić na różnych przykładach. No a teraz druga strona medalu: - chf bardzo się umocnił. Zakładając, że wchodzimy od zaraz do ERM gwarantujemy sobie, że kurs euro/pln będzie na stabilnym poziomie (pasmo wahań) i z automatu zapewniamy sobie stabilny kurs chf/pln. Jest to pewien problem dla osób, które zaciągnęły niedawno kredyty w chf (np. w przeciągu ostatnich 3 lat ;). Osoby te mają np. kredyty na 166.666,67 CHF, zaciągane na kupno nieruchomości wartej 400.000,00 PLN (obecnie przy umocnieniu chf mają do spłaty w przeliczeniu na pln 500.000,00). No i teraz ... 1) Jeśli kurs chf zdąży z powrotem spaść w ciągu tych 2-3 lat (okres przedakcesyjny do strefy euro) do pierwotnego poziomu (poziom z dnia zaciągania kredytu) to wszystko jest ok, jeśli nie to kurs franka zostanie juz taki do końca spłaty kredytu i żadnego "uśrednienia kursu chf" nie będzie (myślę, że wiadomo o chodzi :) . Swoją drogą jak to możliwe, aby w długim okresie czasu inflacja była w Szwajcarii niższa niz w Polsce, a wzajemny kurs walut się nie zmieniał? - ale pomińmy to). .... do tego dodajmy .... 2) Polska będąc w strefie euro (za 2-3 lata) będzie miała stopy procentowe bardzo zbliżone do stóp procentowych chf (więc korzyści z różnicy oprocentowania znikną). 3) Po wejściu do strefy euro, pln z automatu zostanie przeliczony na euro i spłata w tej walucie nic nie będzie kosztować, natomiast spłata we chf dalej będzie się wiązać ze spreadem. Wg mnie jest to więc obecnie zwykły wyścig z czasem na zasadzie: - zdąży się ten chf osłabić, czy nie? po wstąpieniu Polski do euro wszystko będzie juz jasne i nikt się nie będzie emocjonował kursami chf/euro. _______________________ Więc wszystko w rękach naszych polityków ;) (można w w/w rozważaniach zejść na niższy jeszcze poziom, tzn. np.: - przyjmiemy, że przez najbliższe 2-3 lata jednak mamy pln i oprocentowanie w pln będzie zdecydowanie wyższe niż w chf, więc spokojnie różnicę możemy odkładać, a za 2-3 lata zrobić ładną/sporą nadpłatę kredytu (w tę wersję w ogóle nie wierzę, zdecydowana większość osób jak ma ekstra 300,00 PLN wolnych co miesiąc do pójdzie do kina oraz kupi kolejne spodnie ;) . Zresztą nie po to się płaci niższą ratę aby nie czerpać z tego korzyści, prawda? - można zrobić inne symulacje. Przy innych poziomach kursów walut, włączymy w nasze wyliczenia inflację, poziomy stóp procentowych itp). Podsumowując: Przeciętny Kowalski nie ma zielonego pojęcia co się wydarzy z jego kredytem, bo nie potrafi tego zrozumieć :) , on chce tylko wiedzieć DZIŚ ile będzie płacić kredytu przez najbliższe 30 lat. Wszystko porównuje do swojego stanu bieżącego (zaryzykuję stwierdzenie, że on chyba nawet nie wybiega myślą dalej niż na 6 miesięcy wprzód). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: rozważania o kredytach we franku ... IP: *.spray.net.pl 19.01.09, 19:38 (ostrzegam, bo krotkie) 1. gospodarka.gazeta.pl/euro/1,96282,6175875,KE__kryzys_nie_ominie_Polski___rosnie_deficyt__mniejszy.html wiec, > przyjąć, że podobnie będzie zachowywać się pln jak wstąpimy do ERM (w końcu > za 2-3 lata mamy mieć euro w Polsce - naprawdę poważna sprawa). jest malo realne. 2. ft.onet.pl/11,20010,co_by_bylo__gdyby_kraj_strefy_euro_oglosil_bankructwo,artykul.html wiec, > przyjąć, że podobnie będzie zachowywać się pln jak wstąpimy do ERM (w końcu > za 2-3 lata mamy mieć euro w Polsce - naprawdę poważna sprawa). jest malo realne. I tyle odnosnie Twoich rozwazan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowca bramek Frank =2,94 zl IP: *.u.itsa.pl 20.01.09, 13:45 dodaje 9 przed 4 w temacie wątku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz czy 3 bedzie dzisiaj ? IP: *.netia.com.pl 23.01.09, 13:25 już 2.96 Ale to nie ma znaczenia, bo rata we franku jest ciągle niższa niż w złotówce. Kto nie wziął kedytu we frankach na apartament w Kręczkach Kaputach przegrał zycię. ps od lutego znowu ostra jazda w górę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz 2.993 IP: *.netia.com.pl 30.01.09, 12:12 stooq.pl/q/?s=chfpln&c=1d&t=l&a=lg&b=0 Czy to już dziś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: 2.993 IP: *.u.itsa.pl 30.01.09, 12:14 Już za chwileczkę już za momencik tratatatam tam tratatatam tam piątek z franeczkiem zacznie się kręcic ... tratatatam tam tratatatam tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filon 3.0800 IP: 94.254.197.* 03.02.09, 15:02 3 Lut, 15:00 3.0800 Czy to dzisiaj padnie historyczne 3.09 zeta za 1 franka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barythewhite Re: Kiedy 3 zl? IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.09, 00:39 no to bam, ponad 3 zyle, moim zdaniem dojdzie do 4pln!!!! niestety polacy juz nei sprzedacie swoich inwestycji z nadwyżką. nadchodzą czasy mafii i złodziei zobaczycie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl. Re: Frank =2,4 zl IP: *.acn.waw.pl 23.01.09, 17:02 NIE SPLACAC KREDYTOW. MIESZKANIA -50% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAF Re: Frank =2,4 zl IP: *.u.itsa.pl 23.01.09, 17:22 Czekam na rekcję mojego GURU - Waldka Pawlaka. Na pewno coś powie i coś zrobi z Frankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Frank =2,4 zl IP: 81.15.149.* 28.01.09, 15:38 do poczytania: www.money.pl/banki/raporty/artykul/zloty;traci;ale;o;kredyt;walutowy;badz;spokojny,235,0,420843.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filon 3.0016 IP: 94.254.128.* 30.01.09, 12:22 30 Sty, 12:19 3.0016. Magiczna bariera przekroczona Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus JEST! 3.001.. 30.01.09, 12:30 3 zeta po raz pierwszy! stooq.pl/q/?s=chfpln Teraz pozostaje czekać na wyrównanie rekordu 2004(3.09). A później... "Sky is the limit..." :) Ci którzy wzieli kredyt w lato też powinni się cieszyć- mają prostsze rachunki. Kupili tak naprawdę po półtora mieszkania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: JEST! 3.001.. IP: *.u.itsa.pl 30.01.09, 13:45 Ci co kupili latem to kamikadze, wcześniej turbo jelonki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALA Re: JEST! 3.001.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 14:29 ODDAC CINKCIARZA KLUCZE I NIECH SIE UDLAWIA Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: JEST! 3.001.. 30.01.09, 14:54 > Kupili tak naprawdę po półtora mieszkania :) Kupili jedno. Zapłacili za półtora. Warte 2/3 :) "Price is what you pay, value is what you get" -Warren Buffet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Kimono 3,01 ! IP: *.u.itsa.pl 03.02.09, 10:56 idzie na rekord ! u mnie rata z 500 zł skoczyła na 720 w GE Money Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze wysypuje sie pl bo 03.02.09, 11:50 miedzy inny nowe denka na polskiej giełdzie w ramach tej bessy. przez 1500 na wig20 przelecielismy niczym kubica w eliminacjach. bylo by super zaliczyc grunwald (1410) a potem chrzest Polski (996) chociaz w to drugie ciezko mi uwierzyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobRoy Re: wysypuje sie pl bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 11:58 stoje_i_patrze napisał: bylo by super zaliczyc grunwald (1410) a potem chrzest Polski (996) chociaz w to drugie ciezko mi uwierzyc Obyśmy tylko nie zatrzymali się w okolicach drugiego zburzenia Jerozolimy (70 n.e.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: wysypuje sie pl bo IP: *.u.itsa.pl 03.02.09, 12:25 jak sądzicie, jaki potencjał spadkowy ma nasz kumpel Frank ? 3,50 ? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: wysypuje sie pl bo 03.02.09, 12:33 Franek się zatrzyma w mig jak Na Euro double szcztyt :) P.S. A teraz policzcie sobie na jakim poziomie to będzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: wysypuje sie pl bo 03.02.09, 12:36 JEsli zalozymy że Polska sie nie załamie (czytaj nie będzie takiego kryzysu ktory spowoduje że nie dojdzie do skutku sprzedaz obligacji, innymi slowy nie bedzie kryzysu ktory spowoduje że nagle stopy beda musialy wzrosnac do 8% aby zachecic inwestorow do inwestowania w polskie obligacje) to wg mnie max to okolo 3,26 Jesli jednak doszlo by w tym roku do problemów z dlugiem Polski (a przy tym i krachu np na rynku amerykanskich obligacji czy niemieckich irlandzki czy angielskich) to powiem szczerze że nie jestem w stanie przedstawic granicy bo to ze krusy sie rozsypia to MAŁO powiedziane. Na pewno byłoby to hen hen za 3,26....Wolał bym jednak aby czarny sen się nie spełnil. Niestety taki rozwój sytuacji (probloemy z obligacjami) są wg mnie możliwe bo ja nie widzę szansa na to aby znalazły się pieniądze na obligacje wszystkich panstw, szczegolnie ze wszyscy stosuja dzialnia fiskalne w celu pobudzenia gospodarki. Np usa wyemituje okolo 2,5 biliona (triliona po ang) dolarow w tym roku (to prawie 25% calego obecnego dlugu usa). Dodaj do tego europe chiny itd. Kto to kupi??? jesli kupi bank centralny to co bedzie z inflacją/deflacją? gdybym znal 100% odpowiedz bym byl milionerem albo i jeszcze lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50 cents Re: wysypuje sie pl bo IP: 192.193.245.* 03.02.09, 13:26 >to wg mnie max to okol > o > 3,26 to jest gorka z poprzedniego mini-kryzysu. Ten jest maxi. Jest b. prawdopodobne, ze chf/pln bedzie wyzej niz wtedy (2003 r) Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: wysypuje sie pl bo 03.02.09, 15:15 Nie no... Najwyżej był chyba w 2004 (3.10). Pewni jesteście? Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: wysypuje sie pl bo 03.02.09, 15:26 Najwyżej był 1 marca 2004 (3,1372) stooq.pl/q/d/?s=chfpln&c=0&d1=20040301&d2=20040301 Tego dnia był też najwyższy z fiksingów NBP: 3,1164 zł Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: wysypuje sie pl bo 03.02.09, 15:29 Na Franku nie będzie niestety podwójnego szczytu. To dopiero Euro wyznaczy pódwójny szczyt i ewentualną strefę zatrzymania dynamiki wzrostu Franka. P.S. O mało co sam bym siedział w kredycie frankowym po 2,65. A co mają powiedzieć Ci ze strefy 2,20 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: wysypuje sie pl bo 03.02.09, 15:55 Ja o mały włos siedziałbym w kredycie po 1,96. Miałem już dwie pozytywne decyzje kredytowe w lato :) Dziś przechodziłem koło mieszkania, którego o mało co nie kupiłem za 300k- jakiś spryciarz sprzątnął mi go sprzed nosa. Ciekawe co u niego? Pewnie pociesza się niskim oprocentowaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek i tym ze dzis by nie dostal kredytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 17:27 takiego jak wtedy - bo wg banku wtedy nie bylo ryzyka spadku PLN ani cen nieruchomosci - za to teraz olaboga !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magrap Re: 3,01 ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.09, 18:09 NIGDY Ge Money !!!!!! Mam kredyt w tym banku na budowę domu od 6 msc, zastawiłam również hipotekę mojego obecnego mieszkania aby mieć lepsze zabezpieczenie kredyty a tym samym niższe oprocentowanie. Przy umowie zapewniano mnie że nie będzie problemu ze zwolnieniem hipoteki przy sprzedaży mieszkania aby dokończyć budowę, że będzie można przenieść hipotekę na dom rodziców aby zachować obecne warunki. Znalazłam kupców na mieszkanie, przyjęłam zadatek, wystąpiłam z wnioskiem do banku o przeniesienie hipoteki na dom rodziców którego wartość jest dwukrotnie większa od mieszkania a bank co??? ODMOWA!!!!! Powód nie znany, bank odmawia przeniesienia hipoteki i kropka, nie ma z kim dyskutować bo to jest ich tylko dobra wola. Nadpłacić kredytu nie można bo zrobili hipotekę łączną na obu nieruchomościach. Wyjście podali jedno spłacić całość kredytu dodam w CHF po kursie 3,50zł !!! ZŁODZIEJE i jeszcze raz ZŁODZIEJE!!!! Zadatek zgodnie z prawem muszę zwrócić kupcom w podwójnej wysokości !!! ODRADZAM i omijać Ge Money SZEROKIM ŁUKIEM!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filon 3.0857 IP: 94.254.197.* 03.02.09, 15:04 3 Lut, 15:03 3.0857 Czyżby dzisiaj historyczny rekord? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: 3.0857 IP: *.acn.waw.pl 03.02.09, 16:14 historyczny rekord to chyba 3,40 pln o ile dobrze kojarzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: 3.0857 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 19:38 Czy ktoś może wie czy pampersy dla dorosłych będą refundowane? Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze ask: 3.1240 03.02.09, 19:49 Waluta Bid Ask Dolar 3.5793 3.5863 Frank 3.1162 3.1240 Euro 4.6377 4.6399 Funt 5.1392 5.1430 po prostu kosmos Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: ask: 3.1240 03.02.09, 19:52 pamietajcie ze forex to rynek 24h. na stooq.pl pokazane kwotowania tylko do 19.00. zatem tego co podalem na stooq nie zobaczycie. dopiero rano (jesli sie utrzyma taki kurs) Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: ask: 3.1240 03.02.09, 20:49 Zawsze możesz sprawdzić chociażby tutaj: www.tms.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Ciekawy moment 03.02.09, 19:59 Teraz wg mnie jest ciekawy moment. Zakladajac ze sa mozliwe nowe rekordy, ktos moze sie pokusic o przewalutowanie. jesli zrobi to jako pierwszy badz 1000 to jeszcze wygra (zakladajac nowe rekordy). jesli jednak ludzie zaczna przewalutowywac kredyty masowo to bedzie lawina i 4 na franku z palcem w nosie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawu Re: Ciekawy moment IP: *.spray.net.pl 03.02.09, 20:10 dokladnie jak piszesz. a kursy sa tutaj www.xtb.pl Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: Ciekawy moment 03.02.09, 20:17 > Teraz wg mnie jest ciekawy moment. Zakladajac ze sa mozliwe nowe rekordy, ktos > moze sie pokusic o przewalutowanie. Za wielu zadłużonych we franku stać byłoby na raty w złotych? Taka rata byłaby o 80-100% wyższa niż przy braniu kredytu latem (być może za parę miesięcy stopy w PLN będą niższe, ale to i tak będzie podskok, zwłaszcza, że przewalutowanie to na ogół nie automat i banki zażyczą sobie obecnych marż, a nie historycznych). Taką opcję to chyba teraz tylko mają osoby, co brały dawno temu małe kwoty. Moim zdaniem zadłużeni we franku z ostatnich 2 lat mają 2 opcje: 1. Trzymanie kciuków, żeby sytuacja złotego się już bardziej nie pogorszyła. 2. Bankructwo. Najciekawszy to będzie wpływ tego na bilanse banków. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Ciekawy moment 03.02.09, 21:12 Zgadzam się, że o przewalutowaniu mogą myśleć tylko ci co brali mały kredyt na część wartości nieruchomości. W ich interesie byłoby zatrzymanie powiekszania się kapitału by go szybciej spłacić. Reszta może się modlić. Odpowiedz Link Zgłoś
mezzanine78 Re: Ciekawy moment 03.02.09, 21:17 aktywa spuchną, zobowiązania pewnie też (bo w końcu banki chyba zabezpieczały swoje ryzyko kursowe, w końcu po co były te swapy waluotwe z NBP? jakiś % kredytów pewnie przestanie być obsługiwany, ale chyba CHF/PLN musiałby jeszcze urosnąć ze 30% żeby to wystąpiło na masową skalę; mimo wszystko wydaje mi się to mało prawodopodbne - o słabej złotówce trąbi się na lewo i prawo, ruchy są coraz silniejsze czyli włączyła się spekuła to oznacza że odreagowanie w drugą stronę już bardzo blisko, założyłbym się że już jutro :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: Ciekawy moment IP: *.spray.net.pl 03.02.09, 22:07 > bardzo blisko, założyłbym się że już jutro :P a o co sie zakladamy? o zmiane trendu? i ze dzisiaj byl szczyt? to ja wchodze w ten zaklad! Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Ciekawy moment 04.02.09, 10:13 Zakład chyba rozstrzygnięty. Denko wypadło spod złotego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Ciekawy moment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 10:34 Zauważyliście że ze strony gazety z zakładki "Gospodarka" zniknął z pasek z kursami walut i aktualnymi notowaniami giełdowymi ? Przypadek ? Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: Ciekawy moment 04.02.09, 11:16 ciekawe, bo na stronie interii z kursami walut od poniedziałku jest awaria ;-)))) mojeinwestycje.interia.pl/wal/wal_on Odpowiedz Link Zgłoś
mezzanine78 Re: Ciekawy moment 05.02.09, 19:54 nie przyznaje się do porażki :) wczoraj osłabienie złotówki się zatrzymało, a dziś EURPLN jest niżej :) Odpowiedz Link Zgłoś
mezzanine78 Re: a ja wlasnie wzielam we franeczkach kredyt :- 05.02.09, 20:22 a podobno banki nie dają kredytów w CHF ;-)? Odpowiedz Link Zgłoś
kalipowa Re: a ja wlasnie wzielam we franeczkach kredyt :- 06.02.09, 20:30 NAM DALI - na 100% na 30 lat :-) no i mam nadzieje, ze od wtorku kurs bedzie tylko spadal :-) mezzanine78 napisał: > a podobno banki nie dają kredytów w CHF ;-)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek to juz jestes 10% w plecy - zamiast 100% jest 110% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 19:16 i dalej rosnie Odpowiedz Link Zgłoś
forex_gump Re: Ciekawy moment 03.02.09, 22:07 poszi napisał: > 1. Trzymanie kciuków, żeby sytuacja złotego się już bardziej nie pogorszyła. i chyba to już tylko zostało. Zauważ, że PLN przestał już reagować pozytywnie na cokolwiek. Dzisiaj Eur umocniło się do USD co jeszcze niedawno powodowało niemal automatyczne umocnienie PLN a dzisiaj zjazd na całego. > 2. Bankructwo. takie są niestety efekty zajmowania pozycji carry trade na mało płynnych aktywach, takich jak nieruchomości. Za brak płynności płaci się czasami straszną cenę. A swoją drogą to ciekawe, czy nasi rodacy wyciągną z tej lekcji jakąś naukę na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
ynvestor Re: ask: 3.1240 03.02.09, 20:00 > Dolar 3.5793 3.5863 dolary były po 80 zł w latach 70-tych , po 2500 w 1985 , po 25000 w 1989, ... i po 2 zł pól roku temu... jak widac są możliwe różne kursy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek 12500-13500 w 1989 a potem 9500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 21:08 po takim kursie ustawil Balcerowicz ponownie 12500 osiagnal w 1993 roku (spadal wobec DEM) 25000 to dopiero znacznie pozniej Odpowiedz Link Zgłoś
ynvestor Re: 12500-13500 w 1989 a potem 9500 03.02.09, 21:20 były i po 25000, wiem bo sam sprzedawalem :) po 13,5 to może w Wwie, w Słupsku były po 25 tyś tak się robi kasiorę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
poszi 3,14 04.02.09, 08:59 Przebił rekord wszechczasów. Przyznam szczerze, że jestem solidnie zdumiony, że stało się to tak prędko. Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: 3,14 04.02.09, 09:33 Pisałem Poszi miesiąc temu że nie zgadzam się z Twoją wizją osłabienia waluty. Za wcześnie. Dzisiaj KAzachy zdewaluowały swoją tengę o 18%. To wszystko działa na region. Polska Ukraina czy KAzachy to to samo = emerging markets. Dla goscia z Londynskiego citi albo canary dwarf nie ma roznicy. Jeszcze jest maly potencjal na wzrosty ale nie wierze w przebicie 3.26. Pytanie za sto punktów - co z jazdą w dół tj czy utrzymamy kurs (i na jakim poziomie) czy może szybka korekta i realizacja zysków z jazdą do ~2,74 Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: 3,14 04.02.09, 09:56 > Pisałem Poszi miesiąc temu że nie zgadzam się z Twoją wizją osłabienia waluty. Od tamtego czasu zdążyłem zamknąć krótką pozycję z zyskiem korzystając z korekty na początku stycznia, ale też otworzyć niedawno nową po wyższym kursie i teraz rzeczywiście jestem do tyłu. > Za wcześnie. Dzisiaj KAzachy zdewaluowały swoją tengę o 18%. To wszystko działa > na region. To za mało. Korona czeska, forint węgierski czy lej rumuński nie spadają tak bardzo. Złoty osłabił się w ciągu miesiąca względem tych walut o kilka procent (względem leja o ponad 10%), a wcześniej też o parę procent. Liczyłem na wyrównanie tych parytetow, ale nie, jeszcze się to bardziej rozjechało. > Pytanie za sto punktów - co z jazdą w dół tj czy utrzymamy kurs (i na jakim > poziomie) czy może szybka korekta i realizacja zysków z jazdą do ~2,74 Ba :) Ja to myślałem, że po szybkim spadku złotego nastąpi gwałtowna korekta. Taka powtórka ze scenariusza 2001. I maksima EUR ponownie dopiero za rok dwa, jak będą problemy z finansowaniem budżetu. Jak widać historia niekoniecznie lubi się powtarzać :) Tzn. pewnie się powtórzy, ale na innych poziomach niż myślalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: 3,14 IP: *.gprs.plus.pl 04.02.09, 10:21 "canary dwarf" to zamierzona aluzja czy ignorancja? Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: 3,14 04.02.09, 11:16 aluzja do dzielnicy canary Wharf pl.wikipedia.org/wiki/Canary_Wharf: przeinaczylem imie aby znaczylo karzel, jak nie ktorzy sie zasmiewaja z citi londynu Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: 3,14 04.02.09, 11:16 porawny link: pl.wikipedia.org/wiki/Canary_Wharf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: 3,14 IP: *.chello.pl 04.02.09, 13:27 tak myślałem, faktycznie dobra nazwa na teraz Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: 3,14 04.02.09, 11:11 Miało być że nie zgadzałem się z korektą. za wczesnie to było - miesiac temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek list gonczy - zobaczcie jak wyglada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 20:22 ten kretacz gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6238310,Wytrzymaj__nie_zmieniaj_franka_na_zlotego.html Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Kryzys 05.02.09, 08:37 www.rp.pl/artykul/85110,258667_Roubini__Europejskie__emerging_markets__czeka_kryzys_walutowy.html Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz No i dobrze! 05.02.09, 10:33 Kryzys walutowy. Dla kogo kryzys dla tego kryzys, ale spojrzmy na pozytywne strony dewaluacji walutowej zlotego: 1. zalatwia sie w sposob cichy i uprzejmy inflacje. Pisalem o inflacji, ze w ktoryms momencie musi ruszyc. I ruszy - pompowany sektor budownictwa, ktory dzieki miedzy innymi zostal wypompowany ponad inflacje latwym pieniadzem zagranicznym (CHF, EUR) musi zostac zniwelowany (zasada naczyn polaczonych). Inflacja jest kiedy rzad dodrukuje pieniedzy. U nas nie zostaly dodrukowane, ale zostaly wytworzone poprzez kredyty miedzy innymi w WALUTACH! Wiec naszej zlotowki generalnie nie powinien tknac impuls inflacyjny, ale tknal impuls walutowy! To jest opoznione w czasie i mozliwe do nierealizacji tylko w przypadku, gdyby gospodarki EU w tym i CH bronily swojej sytuacji monetarnie, czyli walczylyby poprzez zwiekszanie stop procentowych. To sie nie dzieje, a wrecz przeciwnie! Mamy pewnego rodzaju eksperyment, aczkolwiek CH czy nawet wiekszosc krajow UE (poza moze Hiszpania) zmniejszyly troszke babel budownictwa poprzez gwaltowna korekte cen. U nas to sie nie dzieje i dopoki budowlanka trwale bedzie sie trzymala opcji "niedasie", dopoty waluty beda wzmacniac, bo beda caly czas kompensowaly 100% wzrost cen nieruchomosci. Zlotowka w tym przypadku sie nie liczy, ale jest olbrzymia zaleznosc pomiedzy budownictwem a obecnym kryzysem. 2. Wzrost wartosci walut, to extra sytuacja dla eksporterow. W czasie recesji nasza produkcja moze byc podwojnie atrakcyjna, bo relatywnie juz jest promocyjnie wystawiona na sprzedaz o 25% taniej. Powrot taniej sily roboczej (zdewaluowanej poprzez waluty) i tanich produktow moze byc calkiem niezlym cyplem obrony. 3. W du...pie sa importerzy. Glebokiej. Inflacja poprzez import postepuje wolniej, a to co jest niezbedne gospodarce czyli surowce na szczescie tanieja - czyli pozostaja na niezmienionym poziomie. Produkty konsumpcyjne z importu stana sie drogie, i beda mialy wplyw na inflacje, ale w relatywnie odlozonym i spowolnionym czasie. 4. Zle sie dzieje z wprowadzaniem Euro. Na to sie spoznilismy i watpie aby wszystkim, ktorzy odczuwaja wzrost rat obciac marzenia, ze w dlugim okresie PLN sie wzmocni, poprzez zmiane ich obecnego dochodu po kursie na EUR. Rata zostanie droga do konca tego kredytu, bez zadnych szans na umocnienie PLN (bo tego czynnika nie bedzie)! 5. Mozna rozruszac wezyk walutowy, bo wejscie do EURO bedzie niekorzystne, wiec nie ma co sie trzymac tego wykresu, szczegolnie, gdy wszyscy biadola kryzys, recesja, krach itp. Trzeba bronic cypla eksporterow. Eksporterow w tym i kilku innych galezi gospodarek, ktore niekoniecznie zaleza od popytu wewnetrznego, tak jak zalezy budownictwo. Popyt wewnetrzny sie zmniejszyl i nie mozna go stymulowac tylko i wylacznie zadluzaniem. Budowlanka wyrwala swoje 10 minut w historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek niestety - argument zawarty w punkcie 2 nie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 20:21 prawdziwy z kilku powodow 1. sprzedaz detaliczna zamarla - nikt nie chce kupowac niczego - odczuli to nawet Chinczycy, ktorze zamykaja swoje fabryki i masowo zwalniaja pracownikow (makulatura z 300 EUR za tone spadla do 30 - a potem znikneli odbiorcy z rynku - a to glownie z makulatury powstawaly opakowania nowych towarow) 2. wiekszosc polskich eksporterow wisiala na linie ratunkowej okreconej wokol szyi - bali sie utonac w powodzi taniego Euro ponizej 3.20 PLN oraz USD ponizej 2 PLN - teraz sie okazuje, ze zamiast powodzi tanich walut przyszedl halny - i zabral stolki spod nog - wiec liny zadzierzgnely sie na szyjach powowdujac zgony na masowa skale - a banki wrocily w towarzystwie komornika - po line, maszyny i limuzyne prezesa 3. twoja analiza dobrze opisuje kryzys azjatycki z 1998 roku - choc i tam doszlo do zastapienia zadluzonych w obcych walutach eksporterow przez nowych graczy - ale wtedy nadal rynki zbytu rosly przez cala dekade - obecnie nie ma rynkow zbytu, po prostu zdechly - to jest cykl w cyklu - globalna zapasc - raz na 60-70 lat (lub ciut mniej jesli po drodze wydarzy sie jakas wojna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 21:36 stoję_i_patrzę powiedział rzecz istotną : " w celu pobudzenia gospodarki. Np usa wyemituje okolo 2,5 biliona (triliona po ang) dolarow w tym roku (to prawie 25% calego obecnego dlugu usa). " Inflacja ( w USA ) jest pewna , wobec czego EURO i CHF będą drożeć , a na warszawską giełdę wrócą amerykańscy spekulanci .Dolar znowu będzie po 2 pln , a chf zostanie przy ok 3pln . Niestety recesja w UK prędko się nie skończy i nie będzie już spekulacyjnych zakupów mieszkań . Odpowiedz Link Zgłoś