Dodaj do ulubionych

Info po spotkaniu RN z administracją 15-01

18.01.09, 21:12
Witam wszystkich sąsiadów !!!

Dnia 15-01-2009r. w siedzibie SMGL ADM „Mewa” odbyło się
spotkanie RN i przybyłych mieszkańców naszego „ apartament
owca „ z administracją.

Poruszane na zebraniu kwestie w telegraficznym skrócie :

1. Podjęto uchwałę wraz z zarezerwowaniem na ten cel
środków finansowych , dotyczącą zainstalowania w naszym
budynku na początek 7 szt. kamer z możliwością dołączenia
kolejnych 9 szt. po zakończeniu budowy całej kolonii, wraz z
rejestratorem i monitorem w pomieszczeniu ochrony.

2. Zainstalowaniu kodowego systemu dostępu do klatek i
garaży, co w znacznym stopniu ograniczy możliwość wejścia i
wjazdu do garażu nieproszonych gości. Zakończy się beztroska
w zajmowaniu miejsc garażowych przez nie właścicieli i
wejścia na „ kod budowlany.

3. Będzie obniżka cen za wywóz śmieci.

4. Jeżeli starczy środków to w drugim półroczu
zainstalujemy w środkowej części naszych „hiszpańskich
schodów” estetyczne zadaszenie przeciw deszczowe.

5. Problemem jest zbyt duże w stosunku do założeń / o
50 % / zużycie energii elektrycznej tzw. części wspólnych,
dotyczy to : wind , wentylatorów dachowych, oświetlenia
schodów , klatek i tarasu zieleni.

Na razie uczulamy mieszkańców ,aby nie przywoływali
niepotrzebnie obu wind > brak jest synchronizacji jazd.

Istnieje potrzeba zainstalowania wyłączników zmierzchowych i
czasowych w niektórych sekcjach oświetlenia zewnętrznego.
Ew. na trzymiesięczną próbę obniżymy ilość luksów >
wyłączając na korytarzach jedną świetlówkę w oprawie ,ale
bez przesady oszczędnościowej z lat 80 –tych.

6. Wyrównywane będą też ciągi w centralach nawiewu po
ostatniej awarii i na podstawie wcześniej zgłoszonych
problemów w zależności od nr. lokalu i piętra.

7. Winda dla wózków jest w naprawie i miejmy nadzieję ,że
będzie lepiej funkcjonować, ale na razie stosujmy środki
ostrożności z filmu „nie lubię poniedziałku”.

Pozdrawiam Paweł.
Obserwuj wątek
    • m371 Re: Info po spotkaniu RN z administracją 19.01.09, 09:09
      Witam, czy na spotkaniu był poruszany problem opłat za ochronę, jeżeli tak to
      jakie są ustalenia? pozdrawiam
      • pc111 Re: Info po spotkaniu RN z administracją 19.01.09, 10:03
        Tak , był poruszony temat ochrony i wygląda na to ,że na
        razie jesteśmy skazani na obecną firmę ochroniarską z uwagi
        na koszty. Administracja przeprowadziła rozeznanie rynku / nie
        wiem jak szerokie / i poinformowano nas ,że inne firmy
        życzą sobie dwa razy drożej niż " nasza".
        Cały czas jest niejasna sprawa opłat po przyłączeniu do
        nas nowo budowanych budynków.
        Wydaje mi się, że na razie pomimo pewnych negatywów musimy
        utrzymać ochronę, z powodu braku monitoringu i kodowego
        systemu dostępu. Pozatym wejście z budowy przez garaż jest
        na razie ogólnodostępne. Rozsądne byłoby doczekanie do końca
        2009r. ?
        Czy sąsiedzi mają inne zdanie ?
        A może ktoś może polecić w miarę tanią ,ale lepszą firmę
        ochroniarską ?

Paweł.
        • m371 Re: Info po spotkaniu RN z administracją 19.01.09, 10:33
          czyli jeżeli dobrze rozumiem, po zainstalowaniu kamer, obecna ochrona będzie już
          zbędna??? inna firma będzie monitorować na bieżąco to, co dzieje się na terenie
          budynku? i jak wyglądają miesięczne koszty takiego rozwiązania w porównaniu do
          kosztów za "standardową" ochronę, do momentu przyłączenia nowych budynków. Kiedy
          będą montowane kamery i kodowy system dostępu?
          a i jeszcze jedno, czy może była poruszana kwestia przekształcenia spół wł w
          odrębną własność?
          • pc111 Re: Info po spotkaniu RN z administracją 19.01.09, 11:00
            1. Spotkanie z przedstawicielem firmy monitoringowej
            prawdopodobnie jeszcze w tym tygodniu > omówienie kwestii
            technicznych i promocji cenowej wg. cennika 2008r.

2. Na razie jak już pisałem monitor i rejestrator nagrań
            będzie znajdował sie w pomieszczeniu ochrony.

3. Środki finansowe na monitoring i kody dostępu są
            zarezerwowane z naszych odpisów remontowych , pozostaną tylko
            koszty konserwacji lub dewastacji kamer i zamków drzwi od
            klatek.

4. O dalszej kwestii nie było dyskusji.

Paweł.
    • tryton17 Re: Info po spotkaniu RN z administracją 19.01.09, 12:48
      Czy ustalono od kiedy wlasciciele nowych miejsc postojowych beda
      partycypowac w kosztach oswietlenia/sprzatania/ochrony hali
      garazowej?
      • pc111 Re: Info po spotkaniu RN z administracją 19.01.09, 13:52
        Jeżeli chodzi o prawnych właścicieli miejsc postojowych w
        garażu ,to jeżeli Acciona raczy je przekazać wcześniej niż
        we wrześniu to mniemam ,że od tej pory.
        Co się tyczy oszustów > to wydaje się ,że nigdy ,ale czas
        ich jest policzony do momentu oddania kodowego dostępu.
        Wtedy znikną nierejestrowane wjazdy na dotychczasowe piloty.

Paweł.
        • tomas_s Re: Info po spotkaniu RN z administracją 19.01.09, 16:56
          Czy mógł bym prosić o podanie więcej szczegółów dotyczących kodowanych wjazdów
          do garażu. Jak dokładnie ma to wyglądać oraz jak zostanie przeprowadzona
          skutecznie wymiana dotychczasowych pilotów? I czy ochrona zacznie egzekwować
          brak identyfikatorów za przednimi szybami?
          • belmooo Re: Info po spotkaniu RN z administracją 19.01.09, 18:41
            nooooooooo zeby sie nie okazalo nagle ze aby wjechac do garazu nalezy wysiasc z
            samochodu wklepac kod i dopiero sie brama otworzy ;)))
            • pc111 Re: Info po spotkaniu RN z administracją 19.01.09, 21:07
              Oczywiście te wszystkie szczegóły techniczne przedstawimy po
              spotkaniu z przedstawicielem firmy w siedzibie administracji.
              Sam jestem ciekawy rozwiazań .

Paweł.
          • pc111 Re: Info po spotkaniu RN z administracją 19.01.09, 21:15
            Kod ma być przyporządkowany danemu mieszkańcowi i ma być
            wiadomo ,kto o której godzinie korzysta z których drzwi
            wejściowych , czy garażowych. Więc siłą rzeczy wiadomo będzie
            widząc na podglądzie kamery wjeżdzający samochód .kto jest
            za kierownicą lub ew. wpuszcza delikwenta.
            A wystawianie identyfikatorów za szybami naszych samochodów
            to powinna być norma > bo czego tu się wstydzić ?
            To nasze kupione miejsce.

Paweł.
            • belmooo Re: Info po spotkaniu RN z administracją 19.01.09, 21:59
              W takim razie prawdopodobne moim zdaniem rozwiazanie to karta i czytnik
              zblizeniowy - nie wiem czy mieszkancy iskry II nie wjezdzaja w ten sposob do
              swoich garazy? Ale to tylko luzna opinia fachowiec od zabezpieczen i alarmow ze
              mnie zaden.
              • m371 Re: Info po spotkaniu RN z administracją 19.01.09, 22:23
                korzystałam kiedyś z takiej karty i czytnika zbliżeniowego i nie wiem czy różnią
                się one "w użyciu" ale ten o którym pisze to do dupy był. czytnik z prawej
                strony był wiec straszna gimnastyka żeby kartę przyłożyć i nie załapywał przez
                szybę wiec trzeba było okienko cyk pyk w dół i pod same gały mu podłożyć żeby
                zaczaił:)
                • rambo1232 Re: Info po spotkaniu RN z administracją 20.01.09, 19:46
                  Karty do drzwi tak, ale do bramy wjazdowej do garazu to kiepsko to
                  widze. Wiekszosc takich garazy ma poprostu pilota. Oczywiscie
                  zejscie do garazu przez budynek, czyli drzwi od windy do garazu
                  powinny byc dostepne tylko dla tych ktorzy uprawnieni, czyli maja
                  samochod w garazu. Tam mozna zamontowac analogiczny czytnik na karty
                  dostepu.R.
                  • kryniamarynia Re: Info po spotkaniu RN z administracją 20.01.09, 21:18
                    "Oczywiscie
                    > zejscie do garazu przez budynek, czyli drzwi od windy do garazu
                    > powinny byc dostepne tylko dla tych ktorzy uprawnieni, czyli maja
                    > samochod w garazu. " - brak zgody na takie rozwiazanie - jako
                    mieszkanka tego bloku mam prawo poruszania sie po nim tam gdzie mi
                    sie podoba (oczywiscie mowie o przestrzeniach "publicznych") nawet
                    gdy nie jestem szczesliwym posiadaczem miejsca garazowego.
                    • m371 Re: Info po spotkaniu RN z administracją 20.01.09, 21:31
                      popieram, też jestem szczęśliwą posiadaczką niezłego wózka, tylko że dla dziecka
                      i w takie dni jak ostatnio, czyli siedząc w więzieniu zastanawiam się czy
                      ucieczka przez garaż jest możliwa
                      • pc111 Re: Info po spotkaniu RN z administracją 21.01.09, 08:54
                        Wszystkie sugestie i uwagi sąsiadów weżmiemy pod uwagę na
                        spotkaniu z przedstawicielem firmy monitoringu i kodowanego
                        dostępu.
                        Sam nie wiem jakie opcje nam zaproponują ,nie jestem w tej
                        dziedzinie specjalistą dlatego potrzebne są nam wasze
                        podpowiedzi, jak tę kwestię widzicie.
                        Pozostaje jeszcze sprawa kosztów ,gdyby okazało się ,że
                        wersja podstawowa systemu jest niezadowalająca i trzeba
                        będzie zakupić wersję zaawansowaną.

Paweł.
                        • tomas_s Re: Info po spotkaniu RN z administracją 21.01.09, 10:42
                          Partycypacja w kosztach nowego lepszego systemu zabezpieczającego wejścia i
                          wjazdy jest jak najbardziej uzasadniona... tylko system musi być lepszy i
                          bardziej skuteczny w połączeniu z ochronę. bo jeżeli mamy załatwić to na
                          zasadzie zamienił stryjek siekierkę na kijek ... to szkoda czasu a tym bardziej
                          pieniędzy. Systemy są jak wiadomo różne o różnym stopniu zaawansowania, a wraz z
                          tym stopniem rośnie koszt. Inna kwestia jest to, które z systemów mogą być
                          wykorzystane u nas. Dlatego prośba o to aby w trakcie spotkania z
                          przedstawicielem firmy uzyskać kilka propozycji z różnych przedziałów
                          zaawansowania i kosztowych i może wtedy wybierzemy wspólnie najodpowiedniejszy
                          dla wszystkich. Należy także przy tym pamiętać o dołączanych nowych budynkach w
                          wspólnym wjeździe do garażu dla nowo budowanej części.

Odnośnie wejścia do garażu dla osób nie posiadających miejsca parkingowego. I
                          tak z cała pewnością taki pomysł nie ma szans na realizacje a to chociażby z
                          uwagi na dobudowywane garaże które będą połączone w jedną całość z obecnymi.
                          Spory są więc daremne.
                          Jednakże odpowiedzi w stylu... bo mam prawo więc chcę sobie wchodzić do garażu
                          kiedy chcę i nie obchodzi mnie że nie mam miejsca wykupionego ... jest troszkę
                          dziecinne. W takim razie proponujemy na ten przykład partycypować w kosztach
                          czynszu pozostałych osób które wykupiły miejsca i takowe opłaty ponoszą.
                          • agapa2009 Re: Info po spotkaniu RN z administracją 21.01.09, 12:39
                            Zgadzam się z moim przedmówcą w sprawie partycypacji w opłatach,
                            choć nie mam na to nadziei:))) Natomiast od ul.Kwiatkowskiego zaraz
                            obok naszego wjazdu jest, za schodami, drugi wjazd do garażu. Czy
                            wobec tego będzie to wjazd i wyjazd czy też oddzielny wjazd do nowej
                            hali garażowej? Wtedy w zasadzie można byłoby te części rozdzielić,
                            ale to gdybanie, bo przecież sporo osób z naszego Alcatraz ma
                            miejsca w nowej części garażowej i pewnie sporo aut będzie w ogóle z
                            poza naszego osiedla, bo przecież wyprzedawali je na płocie z
                            rabatem...
                            • m371 Re: Info po spotkaniu RN z administracją 21.01.09, 12:59
                              ja z chęcią dorzucę się do opłat za miejsce garażowe chociaż takiego nie
                              posiadam i jakby ktoś jeszcze szukał dopłat do anteny satelitarnej to nic że u
                              mnie szumi ale też zapłacę...
                              miłego dnia!!! dzisiaj znowu siedzę z dzieckiem w domu, winda nie działa, schody
                              są do nieba a w garażu straszy
                              • kryniamarynia do m371 21.01.09, 13:26
                                podaj do siebie jakis kontakt

pzdr
                                • m371 Re: do m371 21.01.09, 14:14
                                  kryniumaryniu odezwij się na maila gazetowego
                                  pzdr
                                  • m371 info po spotkaniu 22.01.09, 10:29
                                    Proszę o info na jak długo przewidziane są ciemności na klatkach. Wydaje mi się,
                                    że lekko przesadzone są oszczędności, zapalcie chociaż jedną oszczędną żarówkę.
                                    na korytarzu jest ciemniej niż w nocy, nic nie widać. z tego co zauważyłam
                                    cierpią ludzie co drugie piętro. w ramach oszczędności można np. zablokować
                                    jedną windę. też płacę za światło.
                                    • pc111 Re: info po spotkaniu 22.01.09, 17:33
                                      Przepraszam , ale nie łapię tej wypowiedzi !!!

Na półpiętrze klatki schodowej są cztery plafoniery po dwie
                                      świetlówki kompaktowe ,wyłącznikiem czasowym zapala się
                                      światło w całej klatce od garażu po 16 piętro mimo ,że
                                      chcemy zejść np dwa piętra w dół.
                                      Propozycja dotyczyła wyłączenia na próbę po jednej
                                      świetlówce w plafonierze.
                                      To samo tyczyło by się korytarzy z włącznikami czasowymi i
                                      sekcji przy windach.
                                      Nie oszczędzalibyśmy na parterze ,na schodach i na tej
                                      jednej stale świecącej plafonierze przy windach.
                                      Wyłączac po g. 23:00 można by wzorem oświetlanych obiektów
                                      zabytkowych oświetlenie np. naszego ogródka zieleni na
                                      poziomie -2 oraz połowę oświetlenia na schodach / ale od
                                      23:00 do 6:00 /
                                      To tylko taki plan oszczędnościowy do akceptacji lub
                                      delikatna podwyżka w czynszu za oświetlenie terenów wspólnych.
                                      • m371 Re: info po spotkaniu 22.01.09, 17:49
                                        teraz już jest ok,świeci się światło przy windach ale przez ostatnie chyba 3 dni
                                        było tam ciemno, na schodach tez, wchodząc po schodach nie było nawet widać
                                        numeru piętra
                                        • pc111 Re: info po spotkaniu 22.01.09, 18:26
                                          No to była zwykła awaria i trzeba w takim przypadku
                                          powiadomić telefonicznie naszego dyżurnego elektryka i czytać
                                          dokładnie nasze posty , a nie wpadać w panikę, że już
                                          robimy Egipskie ciemności w ramach oszczędności .

Pozdrawiam Paweł.
                                          • m371 Re: info po spotkaniu 22.01.09, 18:33
                                            w takim razie sprawa jest już jasna.oświetlenie wiedziało kiedy ma się zepsuć:)
                                            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka