Dodaj do ulubionych

Zacisze-Elsnerów cd.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 10:17
załozyłem nowy wątek
kontynuacja wątku: Zacisze-Elsnerów
Obserwuj wątek
    • Gość: p Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 10:20
      proszę o uzywanie nowego wątku...
      a stary traktowac jako archiwum :))

szybciej bedzie można się wymieniać informacjami
      o budowie SBM "Augustówka"

pozdrawiam
      przyszłych mieszkańców
      • Gość: nowy Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 12:38
        Czy ktoś z zainteresowanych osiedlem wie jak nazywa się prezes spółdzielni "SBM
        Augustówka". Wydaje się, że to on o wszystkim decyduje. I warto sprawdzić jego
        wiarygodność. Będę wdzięczny za informacje (może jakieś własne spostrzeżenia).
        • Gość: ... Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 14:55
          jesli juz miałeś doczynienia z inwestycja lub już jesteś członkiem spółdzielni
          - to powinieneś takie informacje znać.
          (podpisuje się pod pismami)

...
          • Gość: nowy Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.03, 11:24
            Drogi "..." szczerze powiedziawszy - nieszczególnie ta informacja jest
            użyteczna. Jakbym coś podpisał ze spółdzielnią to faktycznie bym wiedział jak
            się prezes jej nazywa. No ale problem w tym, że jeszcze nic nie podpisałem.
            Jeżeli dla nikogo to nie jest problem to będę bardzo wdzięczny za przekazanie
            informacji jak nazywa się prezes spółdzielni. Jak sprawdzę jego personę (żebym
            był dobrze zrozumiany - nie mam żadnych uprzedzeń) to chętnie podzielę się
            informacjami na forum (w końcu na tym polega tzw "lokalna gospodarność"
            i "wzajemna pomoc" itp.).
        • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: 62.148.94.* 14.11.03, 13:39
          Pani/Panie "nowy", a Pani/Pan z CBŚ-u, czy z kontrwywiadu. A może z dawnego
          ORMO ?
          Jak nie potrafi Pani/Pan ustalić jak się nazywa prezes Spółdzielni to nie daję
          wiary, że potrafi Pani/Pan ustalić cokolwiek innego o jego osobie.
          Po drugie: Pani/Pana stwierdzenie, że on tym wszystkim rządzi też nie jest
          odkrywcze bo w każdej firmie prezes jest od rządzenia wszystkim.
          Z tego co wiem - mozna się z prezesem umówić na spotkanie, zadać mu pare pytań
          i ewentualnie wtedy zdemaskować go.
          Dla Pani/Pana prywatnej wiadomości powiem, że nikt o takim nazwisku nie
          figuruje w rejestrze skazanych, ale czy ja jestem dal Pani/Pana wiarygodny ???
          A może to właśnie ja jestem Prezesem ???

Ponieważ wiem, że ludzie tacy jak Pani/Pan istnieją: dlatego też podpisuję się
          pseudonimem i nie życzę prezesowi rozmowy z Panią/Panem.
          Tym bardziej nie życzę sobie takiego sąsiada, który "ma dojścia" i będzie
          mnie "sprawdzał" . Taka mentalność mnie brzydzi.

Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów.
          • Gość: Wojtek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.danzas.com 14.11.03, 15:48
            Z zaciekawieniem czytam co się tu dzieje i uważam, że Pan rzeczywiście jest
            prezesem tej spółdzielni (bez urazy - to nie obelga). Zbyt dobrze widać bardzo
            duże osobiste zaangażowanie w tą sprawę (nie należy mylić z troską o własne
            zainwestowane pieniądze). Tylko po co się z tym ukrywać, kążdy chce dobrze
            (przynajmniej powinien chcieć) jak najlepiej dla spółdzielni. Spółdzielnia to
            przecież Wy - może wkrótce My)
            pozdrawiam wszystkich i prezesa także.
            • Gość: nowy Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.03, 12:51
              Wojtku,

Dziękuję za wsparcie. Nie zamierzałem wzbudzać kontrowersji, ani nikogo
              szkalować. Po prostu chę wiedzieć z kim podpisuję umowę. I kto w przyszłości
              będzie zarządzał moim mieszkaniem. Chcę to zrobić według ogólnodostępnych
              żródeł danych (takie jak KRS, UD, internet, yellow pages, panorama firm). Na
              dobrą sprawę może to zrobić każdy i będę równie wdzięczny za podzielenie się
              tymi w końcu jawnymi informacjami.
              • Gość: skip Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.energis.pl 18.11.03, 20:48
                nierozumiem problemu z podaniem nazwiska prezesa, przecież to nie tajemnica
                Prezes SBM Augustówki - mgr inż Piotr Zarski
                Dyrektor Członek Zarządu - Cezary Zarski
                grunt to rodzinka :/
                Nazwiska nie stanowią tajemnicy lub naruszenia przepisów o ochronie danych
                osobowych, lecz same już szczegóły (dane nie objete klauzulą tajemnicy)
                chyba że jest inaczej

z tego powodu chyba nikt nie będzie strajkował, a zwłaszcza spółdzielnia
                ha ha ha

• Gość: nowy Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.03, 14:07
                  Wielkie dzięki "skip". Z ciekawostek - Cezary Zarski napisał książkę "Drogi
                  gruntowe i ich wzmacnianie" (to chyba dobrze, bo znaczy, że się zna na rzeczy).

Ot i po całym zamieszaniu.

P.S.
                  Pozdrowienia dla Zrzeszonego (więcej luzu chłopie)
          • Gość: Zrzeszona Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.03, 12:55
            zawsze wydawało mi się, że osoby piastujące najwyższe stanowiska w fimie lubią
            być rozpoznawane i znane. Nie dotyczy to jednak ludzi, którzy albo się czegoś
            boją, albo coś ukrywają. A TEN ZJADLIWY TON COŚ SUGERUJE.... :p
            • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: 62.148.94.* 17.11.03, 11:38
              Zgadzam się z Tobą Zrzeszona.
              Tylko niestety (stety ?) nie jestem prezesem tej firmy i nie znam go na tyle,
              aby stwierdzić czy jest bardziej czy też jest mniej próżny. Czy lubi być znany
              i rozpoznawany czy też nie.
              Mój zjadliwy ton był odpowiedzią na post 'nowego', który pyta się na forum o
              imię i nazwisko faceta, który podpisuje się pod każdą korespondencją z
              członkami spółdzielni więc jest znany przynajmniej "paru' osobom. Każdy też
              może zadzwonić do Spółdzielni i zapytać się o nazwisko prezesa. "Nowy'
              sugeruje też, ze jak będzie znał te dane to będzie człowieka sprawdzał, czy
              jest uczciwy i czy jest wiarygodny. Następnie namawia, aby napisać swoje
              spostrzeżenia. I MNIE SIĘ TO NIE PODOBA !!! I już.
              Każdy może mieć jakieś spostrzeżenia dotyczące konkretnych osób, ale nie
              powinien się nimi dzielić na publicznym forum. Gloryfikowanie i dezawuowanie
              powinno sie opierać jedynie na potwierdzonych faktach.

Taki jestem idealista -
              • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.ptr.net.pl 17.11.03, 23:17
                hmm... wybaczcie, że się wtrącam... ale mam prośbę - idźcie na priva
                dyskutować o moralności, ok...?!?!?!?!? A tu może skupmy się na kolorze
                elewacji zewnętrznej budynku i kształcie pilota do bramy do garażu... będzie
                milej ;)
              • Gość: irka Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.11.03, 11:47
                Zrzeszony,
                jestem z Toba. Irka
    • Gość: p Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 14:52
      widziałem, że budynek D jest już częściowo ocieplany styropianem i na to
      zaprawa.
      okna widziałem zafoliowane, czy to spółdzielnia, czy każdy indywidualnie sobie
      zakłada? :))

Przedszkole nabrało juz kształtów, posiada juz małe piwniczne okienka.

Ogólnie widać, że się buduje :))

pozdrawiam
      • Gość: irka Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 16:16
        Dzieki za dobre wiesci,
        miodzio na serduszko
        bede w sobote odwiedzic "nasza budowe"
        obiecuje sprawozdanie,
        pozrawiam irka
        • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.ptr.net.pl 17.11.03, 23:20
          Hej Irka... jakieś wieści z planu budowy...? Ja byłem w "okolicy" w sobotę
          wieczorem, ale baaardzo późno wieczorem i jakoś po ciemku nie chciałem
          zaglądać na nasze podwórko ;). Niestety była też tak wielka mgła, że z okien
          Wyspowej nic nie było widać :(
          • Gość: irka Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.11.03, 11:41
            dopadla mnie grypka :(((
            niestety nie bylam
            i nic nie wiem, uuuuuu
            mam nadzieje ozdrowiec do weekendu i wtedy dopiero moze cos obejrze
            pozrawiam, i
            • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: 62.148.94.* 18.11.03, 15:39
              Dziękuję za "Bycie ze mną" i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
              Jeżeli chcesz obejrzeć postępy budowy to w dzisiejszym dodatku do Stołecznej GW
              w dodatku Katalog Inwestycji Warszawskich jest na str.19 fotografia jednego z
              budynku os.Elsnerów. Fotografia jest chyba z zeszłego tygodnia bo byłem tam w
              niedzielę i chyba są już wstawione wszystkie okna ( a na zdjeciu jeszcze nie).
              Opis inwestycji jest chyba dotyczacy drugiego etapu budowy bo cena za metr jest
              2600,-zł, a termin oddania to połowa 2005r. Mam nadzieję, że stwierdzenie, iż
              spółdzielnia zrealizowała już pierwszy etap inwestycji jest stwierdzeniem
              proroczym :)
              Jeszcze raz zdrowia życzę.
              • Gość: irka Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 11:46
                :-)))))
                dziekuje
                w Gazetce sobie poogladalam
                pozdrawiam milych sasiadow, irka
          • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 19.11.03, 16:28
            Witam
            Pora przerwać milczenie. Właśnie bank przyznał mi kredyt więc oficjalnie mogę
            powitać wszystkich przyszłych mieszkańców osiedla, którzy aktywnie dopisują
            swoje przemyślenia i opinie na forum i wszystkich tych którzy jeszcze lub tylko
            obserwują. Zamieszkam z żoną w bloku D od strony wschodniej (słońce bedę
            oglądał tylko rano) ale musi nam to wystarczyć.
            Budowę oglądałem w niedzielę. Rzeczywiście ocieplany jest blok D :))Nie jestem
            specjalistą od budownictwa ale wydaje mi się że jakoś dziwnie. Ocieplana jest
            tylko konstrukcja żelbetowa a ściany z bloczków Ytonga są pokrywane cienką
            warstwą zdaje się tynku. Pomieszczenia przeznaczone na garaże są szczelnie
            wypełnione paczkami styropianu. Od wewnętrznej strony osiedla powstała już
            prawie całą konstrukcja garażu który nie będzie znajdował się pod blokiem.
            Tyle widziałem zza płotu. Okolica od strony działek jest niezbyt ciekawa. Aż
            strach pomyśleć co może dzieje się tam wiosną gdy wszystko rozmarza.
            Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów i czekam na nowe wiadomości.
    • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.03, 17:30
      Mam do wszyskich, którzy dostali kredyt nastepujace pytanie: jak Wasze banki
      zinterpretowały zapis w ksiedze wieczystej w pozycji "ciezary i ograniczenia"
      cyt.: "prawo odkupu nieruchomosci w tej ksiedze opisanej na rzecz gminy
      targowek do dnia 12.02.2007 na zasadach okreslonych w par.10 umowy sprzedazy z
      dnia 12.02.2002...". Multibank odmówil mi kredytu :(

W jakich bankach dostaliscie kredyt? ile czasu to trwalo?
      • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 24.11.03, 12:40
        Witam. Spółdzielnia "współpracuje" z Bankiem PKO BP i zdaje się że większość
        osób która kupiła mieszkanie korzystając z kredytu hipotecznego skorzystała z
        usług właśnie tego banku. Odpadają koszty opiniowania inwestycji przez bank za
        każdym razem i zapewne inne koszty. Na kredyt w PKO BP czeka się do 10 dni
        roboczych od dnia dostarczenia ostatniego wymaganego dokumentu.
        Teraz jeszcze słowo o umowie realizacyjnej ze spółdzielnią. Nie ma w niej
        zapisu o przeniesieniu odrębnego prawa własności do gruntu na którym
        nieruchomość jest budowana po zakończeniu realizacji inwestycji. Z tego co
        widziałem to działka aktualnie jest obciążona hipoteką i obciążenie zostanie
        uchylone po spłacie jakiegoś tam kredytu (chyba w styczniu 2004). Nie jestem
        prawnikiem ale wydaje mi sie że nieruchomość i prawo do niej jest ściśle
        powiązana z gruntem. Czy jednak jest możliwe, że przyszli właściciele otrzymają
        prawo własności tylko do lokalu mieszkalnego ewentualnie garażu a grunt nadal
        będzie własnością spółdzielni lub gminy W-wa Targówek? Ot pytanie.
        A przy okzaji może ktoś odwiedził budowę w ostatni weekend. Czy są jakieś dobre
        wieści.
        Pozdrawiam przyszłych sąsiadów.
        • Gość: irka Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 10:10
          Dojechalam wreszcie na budowe
          ale pieknie!
          domki juz prawie gotowe (w stanie surowym)
          pogoda dopisuje, wiec moze jeszcze cos przed mrozami zdolaja zdzialac
          choc stwierdzilam, ze styropian mi odpadl w 4 miejscach (nie rozumiem co to za
          technika ocieplania) a jedna ze scianek balkonu wyraznie byla ukladana pod
          duzym wplym trunkow wyskokowych w cialkach fachowcow
          falista jest jak papuzka
          eeeee
          oraz wybralam sie na spacer po okolicy
          hm
          od Radzyminskiej jest jeszcze wzgledna cywilizacja
          ale
          jak sie czlowiek uda w strone dzialek i Zabek - bbbbbbrrrrr
          troche popsulo mi to nastroj
          natury tam co nie miara
          ale taka miejsko-nieokielznana i zlowieszcza, ze......
          niech moze cos tam wybuduja
          pozdrawiam wszystkich, irka
          • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 25.11.03, 10:53
            Witam. Póki co pogoda sprzyja budowlańcom. Oby tak dalej.
            Faktycznie tak jak pisze Irka krajobraz iście księżycowy szczególnie wzdłuż
            ulicy (o ile to można nazwać ulicą) Potulickiej. Cywilizacja wyraźnie kończy
            się na ul. Topazowej. Być może inwestor, który obok buduje kanadyjskie
            szeregowce trochę okiełzna krajobraz, a i nasza spółdzielnia po zakończeniu 2
            etapu, coś zrobi aby nie wyglądało to jak poligon.
            A propos II etapu. Na stronach tabelaofert.pl SBM Augustówka sprzedaje już
            mieszkania II etapu w cenie 2600 m2 z terminem ukończenia budowy II kwartał
            2005 r. Mam nadzieje ze w ostatecznym rozliczeniu nie okaże się ze trzeba
            będzie dopłacać po 200 zł. Garaże też podrożały i ku mojemu zaskoczeniu można
            nabyć miejsca parkingowe w cenie 8000 zł. A zapewniano mnie, że takowych nie
            będzie.
            Pozdrawiam

• Gość: p Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 13:08
              witam
              ciesze sie ze jakos to idzie :))
              fakt okolica jak okolica, ale to normalne jak sa prowadzone inwestycje
              co do ceny za metr to spokojnie, przeciez w umowie mamy zapis 2400 zł /m2
              chyba ze ktos w miedzyczasie przejdzie na II etap - bud. B
              to w tedy musi dopłacic 200 zł / m2.

a ten miejscami styropian to juz całe ocieplenie?

pozdrawiam
              • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cd. 25.11.03, 13:47
                Byłem wczoraj na budowie, żeby pogadać w sprawie II etapu (moze będę waszym
                sąsiadem). Faktycznie ceny poszły w górę, ale podobno jest to związane ze
                zwyżką kursu euro, co bardzo wpływa na cenę mat.budowlanych.
                Nie za bardzo zrozumiałem o tych miejscach parkingowych za 8.000zł i gdzie one
                będą ale nie pytałem o to.
                Co do styropianu na wybudowanych już blokach to podobno jest to wstęp do
                dalszych ociepleń na wiosnę tuż przed tynkowaniem.(?)
                Co do wpisów w hipotece to prawo odkupu ziemi przez gminę jest w momencie kiedy
                na tym gruncie nie zostanie nic wybudowane i jak twierdzi prezes to już nam/wam
                nie grozi. Co do wpisu w hipotece to podobno w Akcie Notarialnym jest wpisane,
                że zostanie ona wyczyszczona po zapłaceniu ostatniej raty za grunt czyli
                31.12.2003r. Wg słów prezesa cała kwota zostanie wpłacona w tym tygodniu i
                spółdzielnia wystąpi o skreślenie zapisów w hipotece. Podobno wiele osób czeka
                na ten fakt ze względu na kredyty bankowe.
                Osiedle faktycznie się buduje i prezes trzy razy zapewniał, ze w pierwszym
                etapie ceny będą utrzymane, a może nawet trochę spadną ( w co akurat mało
                wierzę).
                Pozdrawiam
                Wasz mocno zaangażowany kibic Alik

• tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 25.11.03, 18:08
                  Witamy ewentualnego ale mocno zaangażowanego sąsiada.
                  Tak jak pisałem wcześniej problem prawa własności gruntu tak czy inaczej
                  istnieje. Zapewnienia spółdzielni o zwolnieniu hipoteki czy o nieistnieniu już
                  prawa odkupu ziemi przez gminę są tylko zapewnieniami słownymi. Nie ma o tym
                  mowy w umowie realizacyjnej. A może jest inaczej albo tak jest poprawnie.
                  Jeszcze słowo o miejscach parkingowych. Próbuję przypomnieć sobie plan osiedla
                  i nie bardzo mogę sobie wyobrazić gdzie miałyby one powstać. Jeszcze kilka
                  tygodni temu zapewniano mnie że ci którzy nie wykupią garażu oraz goście będę
                  parkowali na przyosiedlowym parkingu wzdłuż ulicy. Rozumiem że garaże sprzedać
                  trzeba ale w założeniach realizacyjnych I etapu miejsc parkingowych na terenie
                  osiedla nie ma a w drugim etapie się znalazły.
                  Trzymajmy kciuki za lekką zimę. Pozdrawiam

• aalik Re: Zacisze-Elsnerów cd. 26.11.03, 12:30
                    tikey napisał:

> Witamy ewentualnego ale mocno zaangażowanego sąsiada.
                    > Tak jak pisałem wcześniej problem prawa własności gruntu tak czy inaczej
                    > istnieje. Zapewnienia spółdzielni o zwolnieniu hipoteki czy o nieistnieniu
                    już
                    > prawa odkupu ziemi przez gminę są tylko zapewnieniami słownymi. Nie ma o tym
                    > mowy w umowie realizacyjnej. A może jest inaczej albo tak jest poprawnie.

Nie mam przed sobą projektu umowy realizacyjnej, ale jak pamiętam jest tam
                    napisane zobowiązanie spółdzielni do przekazania po wybudowaniu prawa
                    własności. Oznacza to, że jeżeli inwestycja zostanie rozliczona , a ja
                    wpłaciłem wszystkie pieniądze to aktem notarialnym staję się właścicielem
                    mieszkania wraz z prawem do części gruntu,który z racji rozliczenia kosztów
                    budowy nie może być obciążony. Może się mylę, ale nie sądzę.
                    Nie rozmawiałem ze spółdzielnia aż tak dokładnie, ale jeżeli chodzi o odkup
                    ziemi to jak wnioskuję w Ksiedze Wieczystej jest napisane kiedy może to
                    nastąpić, ewentualnie na jaki punkt umowy sprzedaży ma się powołać gmina jak
                    chce odkupić ziemię. Nie jest to więc tylko zapewnienie, ale jest też na to
                    stosowny dokument. Poza tym przypominam, że wg polskiego prawa w przypadku
                    odkupienia ziemi gmina musiałaby zapłacić spółdzielni za wzniesione na niej
                    budynki. Wątpię czy w takim zaangażowaniu budowy Gminę na to stać.
                    Co do zwolnienia z hipoteki to faktycznie są to póki co zapewnienia gołosłowne,
                    ale tylko do momentu kiedy prezes pokaże potwierdzenie przyjęcia wniosku do
                    sądu o jej wykreślenie. Poza tym jeżeli spółdzielnia już zapłaci to będzie
                    miała jakiś dokument na to z gminy co zweryfikuje obietnice prezesa.
                    Ja się będę ewentualnie budował w II etapie więc mam czas czekać.

Alik
                    • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 27.11.03, 16:43
                      Troszeczkę po pythonowsku z innej beczki.
                      Po miesiącach nieaktualizowania strony www.augustówka.wamm.pl coś drgnęło.
                      Na stronach spółdzielni pojawiły się oferty mieszkań z drugiego etapu. W
                      okienku popup który uruchamia się wraz ze stroną główną są tam też informacje o
                      siedmiu niesprzedanych mieszkaniach z etapu I. Dotyczy to głównie mieszkań na
                      poziomie 0. Zdaje mi się że ten parter będzie bardzo nisko. Znowu nie mogę
                      sobie tego wyobrazić ale okna pierwszego poziomu od strony osiedla będą
                      zaczynały się na wysokości 1,5 m. Od trony Topazowej mogą odstraszać niskie,
                      wspólne tarasy.
                      Aha no i znalazło się zapewnienie zapewnienie takowej treści:
                      "Utrzymaliśmy do końca cenę mieszkań I etapu budowy 2.400,-zł/m2 - rozpoczynamy
                      sprzedaż mieszkań II etapu".
                      Skoro prawie oficjalnie ogłasza się już koniec to myślę że nie jest źle.
                      Ciekawe kiedy rozpoczną się roboty ziemne przy drugim etapie.
                      pozdrawiam sąsiadów również tych najświeższych z II etapu.
                  • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cd. 26.11.03, 12:32
                    Mam jeszcze pytanie, czy jak w tym roku podpiszę umowę realizacyjną to mam
                    prawo do tzw. ulgi odsetkowej, a jak podpiszę później to już nie ?
                    • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 01.12.03, 12:37
                      Zdaje się że w założeniach budżetowych na przyszły rok ulga odsetkowa nie znika.
                      Ale do ostatecznego głosowania nad ustawą budżetową trochę czasu więc wszystko
                      się może zmienić.
                      Niepokoi mnie tylko czy taka ulga nam przysługuje. Prawo do ulgi odsetkowej
                      przysługuje osobom, których inwestycja musi zostać zakończona (tzn. budynek
                      musi dostać pozwolenie na użytkowanie) przed upływem trzech lat od daty
                      otrzymania pozwolenia na budowę. Prace budowlane przy I etapie rozpoczęły się
                      na wiosnę 2003 r. Ale przez długi czas na budowie nic się nie działo. Czy ktoś
                      wie kiedy spółdzielnia otrzymała pozwolenie na budowę?
                      Jest jeszcze ulga remontowa, która znika z końcem tego roku. Przez najbliższe
                      trzy lata można robić odliczenia przy kontynuowaniu remontu. Ciekawe czy mogę
                      jeszcze przed 1 stczynia "rozpocząć" remont w lokalu którego odbiór jest
                      przewidywany na kwiecień 2004. To rozpoczęcie narazie oznaczałoby zakup np.
                      glazury, wanny etc. Może ktoś z przyszłych sąsiadów zna odpowiedzi na te
                      wątpliwości.
                      No i na koniec pytanie standardowe. Czy są jakieś nowe wieści z budowy?
                      pozdrawiam
                      t.
                      • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cd. 01.12.03, 15:02
                        Z kronikarskiego obowiązku informuję, ze pozwolenie na budowę spółdzielnia
                        dostała na wiosnę 2002 r. Więc do marca 2004 trzy lata nie minie.
                        Pozdrawiam
                        zaangażowany kibic Alik
                      • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: 217.153.26.* 01.12.03, 23:00
                        nie ma obawy - remont mozesz rozpoczac rowniez w 2004 roku. Wtedy jednak na
                        rozliczenie gornego limitu (okolo 25000 PLN) nie bedziesz miec 3 lat "tylko"
                        2 - 2004 i 2005.
    • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: 62.148.94.* 03.12.03, 16:28
      Podobno spółdzielnia już spłaciła zobowiązania do gminy i wystapiła o
      wykreślenie hipoteki.
      Czy ktoś to moze zweryfikować ? Najlepiej w gminie.

Zrzeszony

Ps Przejeżdżaałem w tamtejszych okolicach wczoraj wieczorem i zauważyłem brak
      wzniesienia ziemnego na budowie co tam było jakieś dwa tygodnie temu. A już się
      cieszyłem, że moje dzieci będą miały górkę do jazdy na sankach :)
      Ciekawe czy to wywieźli czy upchneli gdzieś na budowie.
      • Gość: becik Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.ofi.pl 03.12.03, 16:47
        Witam

Zrzeszony skad masz to info?
        Byłoby fajnie jak ta informacja by sie potwierdziła, bez tego bank nie chce mi
        dac kredytu:(
        Pozdrawiam

Becik
        • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.ptr.net.pl 03.12.03, 20:57
          nie tylko Tobie :( Czy to Multibank...? Rozmawiałem z prezesem - zaświadczenie
          z gminy ma być w tym tygodniu...!!! Im wcześniej będzie tym szybciej kredyt -
          CHF robi się tańszy do połowy miesiąca :( a im wyższy kurs tym dla nas
          lepiej... więc baaardzo się niecierpliwie...!!!

Górka z osiedla zniknęła, ponieważ rozpoczął się kolejny etam inwestycji a w
          tym miejscu gdzie ona się piętrzyła będzie stał kolejny budynek - równolegle
          do drogi.
      • Gość: Mike Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.energis.pl 04.12.03, 20:09
        Mam w urzędzie dzielnicy kontakty więc się zapytałem co i jak, i moge troche
        sprostować newsy zrzeszonego.
        Faktycznie spóldzielnia wszystko juz spłaciła, ale napweno nie wystapiła do
        sądu o wykreślenie z hipoteki.
        Nie wystapiła bo sprawa ugrzęzła w naszym urzędzie.
        Ktoś ze spoldzielni ciagle w tej sprawie przychodzi chyba nawet prezes, ale
        dokument do sądu moze wydać tylko Wydział Geodezji, a ten wydział go nie lubi i
        dokumentu wydać mu nie chce. Ot takie tam nasze urzędnicze gierki.
        Oczywiście nikogo nic nie interesuje i trzeba czekać.

Mike
        • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cd. 05.12.03, 13:07
          Gość portalu: Mike napisał(a):

> Mam w urzędzie dzielnicy kontakty więc się zapytałem co i jak, i moge troche
          > sprostować newsy zrzeszonego.
          > Faktycznie spóldzielnia wszystko juz spłaciła, ale napweno nie wystapiła do
          > sądu o wykreślenie z hipoteki.
          > Nie wystapiła bo sprawa ugrzęzła w naszym urzędzie.
          > Ktoś ze spoldzielni ciagle w tej sprawie przychodzi chyba nawet prezes, ale
          > dokument do sądu moze wydać tylko Wydział Geodezji, a ten wydział go nie lubi
          i
          >
          > dokumentu wydać mu nie chce. Ot takie tam nasze urzędnicze gierki.
          > Oczywiście nikogo nic nie interesuje i trzeba czekać.
          >
          > Mike

Nie wiem Mike skąd masz takie dokładne informacje, ale jako potencjalny biorca
          kredytu chcę go wziąć w tym roku, żeby załapać się na ulgę. Potwierdziłem
          telefonicznie info z twojego postu u prezesa i zadzwoniłem do urzędu.
          W urzędzie grzecznie, ale stanowczo stwierdzono, że nie jestem stroną w
          sprawie, że prezes u nich był, że sprawę spółdzielni załatwią jak załatwią inne
          sprawy. Niestety nie byli w stanie udzielić mi info kiedy to nastąpi. Moje
          wrażenie jest takie, że nie tyle nie mogą tego załatwić od ręki co nie chcą,
          albo nie potrafią.
          Kiedy zaczynałem tłumaczyć, że ich zwłoka może dotyczyć finansowo kilkadziesiąt
          osób na najbliższe 25 lat (chodzi o ulgi) stwierdzili, że wiedzą. I to wszystko.
          Nie wiem co o tym myśleć, chyba w poniedziałek pójdę tam osobiście.

Alik
          • Gość: becik Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.ofi.pl 08.12.03, 12:38
            Witam,

Alik udało Ci się może cos wskurać w gminie ?
            Jak czytam ostatnie wątki na form to nabieram też coraz większej
            ochoty aby sie przejsc do urzedu gminy targówek i zrobic sajgon odpowiednim
            osobom.

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów

Becik
            • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cd. 08.12.03, 13:57
              Póki co nie byłem w gminie bo niestety mam szychtę w firmie i mogę tam pojechać
              dopiero wieczorem.
              Proponował bym dzwonić...

W jedności siła (miał powiedzieć Robinson Kruzoe kiedy znalazł sie na bezludnej
              wyspie)

Polecam stronę www.targowek.waw.pl, a tam skorzystanie z jednego z
              telefonów do następującej komórki organizacyjnej.

Delegatura Biura Gospodarki Nieruchomościami Geodezji i Katastru
              naczelnik: Ewa Witecka
              tel. 33-89-413, 33-89-313, tel/fax: 675-19-38, pok.422 (IV piętro)
              e-mail: ewitecka@targowek.waw.pl
              referat obrotu nieruchomościami (tel. 33-89-411)
              użytkowanie wieczyste (tel. 33-89-410)

• Gość: Becik Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.ofi.pl 08.12.03, 16:11
                Witam ,

Dostałem dzis zapewnienie z gminy, że stosowny dokument bedzie do uzyskania na
                100% w tym tygodniu , byc moze juz jutro .

Pozdrawiam

Becik
                • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cd. 09.12.03, 14:51
                  Zadzwoniłem dzisiaj do gminy. Poziom znajomości prawa reprezentowany przez
                  urzędników jest ŻENUJĄCY. Oświadczenie o zwolnieniu hipoteki wciąż nie jest
                  wydane pomimo, że minął ustawowy termin jego wydania i ponad wszelką wątpliwość
                  spółdzielnia spłaciła zadłużenie.
                  Jeżeli taki stan potrwa do końca tygodnia to chyba zostanę tylko waszym kibicem
                  bo nie podejmę decyzji o budowie swojego mieszkania w dzielnicy rządzonej przez
                  tak miernych urzędników.
                  Naprawdę załamałem się.
                  Więcej mogę opowiedzieć na priva.

Aalik
                  • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 09.12.03, 16:57
                    Witam
                    Zdaje się, że spółdzielnia sądzi (lub sądziła) się z gminą o obiecane pieniądze
                    na budowę kanalizacji do osiedla. Finansowanie zostało wstrzymane po reformie
                    administracyjnej w Warszawie. Nie wiem jak skończyła się sprawa (może ktoś mnie
                    oświeci) niemniej jednak jest to zapewne zemsta urzędników albo ktoś komuś nie
                    dał "w łapę".
                    Ostatnio modne są prowokacje z ukrytą kamerą. Można spróbować.
                    Co do żenującego poziomu znajomości prawa urzędników to się zgodzę. Niestety
                    nie ma konkurencyjnego urzędu do którego moglibyśmy pójść i chyba nigdy nie
                    będzie. A Kaczor woli się burdelami i babciami sprzedającymi czosnek zajmować.
                    Korzystając z okazji że coś naskrobałem zapytam o postępy prac na budowie. Może
                    ktoś był i ma jakieś dobre wieści.
                    pozdrawiam i życzę cierpliwości w walce z urzędasami.
                • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.acn.waw.pl 10.12.03, 12:34
                  Witam.

A na czym to zapewnienie polegało jeśli można wiedzieć? Bo ja kiedy tam dzwonie
                  to ręce opadają. "Spółdzielnia należności spłaciła, ale potwierdzenia nie
                  dostanie jeśli się nie dogada z Gminą". Na pytanie na czym to dogadanie się
                  miałoby polegać słyszę, że to nie moja sprawa, że nie jestem stroną. I tak w
                  kółko.

Jeśli Ktoś ma pomysł co z tym zrobić to proszę o pilną wiadomość, bo inaczej
                  nici z kredytu :( (przynajmniej u mnie).
                  • Gość: becik Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.ofi.pl 10.12.03, 13:06
                    Witam,

Dzis znów zadzwoniłem do gminy , tym razem dostałem odpowiedz podobną do tej
                    jaką uzyskał p. Wojtuk. Skontaktowałem się wiec ze spółdzielnią aby i tam
                    zasięgnąć nieco inforamcji i tu "Pani ze słuchawki" zapewniała mnie ze
                    przydotowują takie zaświadczenia i będą sie dzis kontaktować z członkami
                    spółdzielni w tej sprawie ??? No i ciekawe jak to jest.

Zirytowany

Becik.

eh będzie przeprawa z ta gmina:(
                    • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.acn.waw.pl 10.12.03, 13:38
                      Czy ktoś może mi powiedzieć jakie ugrupowanie rządzi tą pop..... Gminą, żebym w
                      przyszłości(daj Boże!!!) będąc jej mieszkańcem nie oddał przypadkiem na nich
                      swojego głosu?

ps. Polska to b.dziwny kraj....

Równie zirytowany co Becik - Wojtuk.
                    • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.zapora / 217.96.25.* 10.12.03, 15:53
                      szczegóły dot sporu spoldzielni z gmina opisalem w ktorejs dzisiejszej mojej
                      wypowiedzi... wg. mnie to ewidentna zlosliwosc gminy :(
                      spodzielnia rzeczywiscie wystawia zaswiadczenia, ale one obejmoja tylko strone
                      spoldzielni, tzn. wystawia kopie wniosku o splaceniu zobowiazan na rzecz
                      spoldzielni i dolacza dokumenty potwierdzajace wykonanie przelewu. Niestety
                      nie sa one podpisane przez urzedasow z gminy a tym samym nie sa honorowane
                      przez Multibank :( czyli nici z kredytu :( Czy macie swoje wnioski rowniez w
                      tym banku? Pozostaje wniosek w PKO BP, ale tu jest to nieszczesne
                      ubezpieczenie na zycie, ktore znaczaco podnosi koszt kredytu :(

rece mi opadaja....
        • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.zapora / 217.96.25.* 10.12.03, 15:01
          mam prosbe... czy mógłbyś sie dowiedziec kilku rzeczy...?
          a mianowicie - spoldzielnia rzeczywiscie wszystko splacila, termin wydania
          zaswiadczen przez gmine minal wczoraj - gmina milczy :(, dokumentow nie
          przeslala a my kredytu nie mamy :( Czy moglbys sie dowiedziec czy to tylko
          kwestia zlosliwosci urzednikow czy sa jakieś prawne ograniczenia...?
          dzieki i pozdrawiam
          • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cd. 10.12.03, 15:22
            Gość portalu: cinek napisał(a):

> mam prosbe... czy mógłbyś sie dowiedziec kilku rzeczy...?
            > a mianowicie - spoldzielnia rzeczywiscie wszystko splacila, termin wydania
            > zaswiadczen przez gmine minal wczoraj - gmina milczy :(, dokumentow nie
            > przeslala a my kredytu nie mamy :( Czy moglbys sie dowiedziec czy to tylko
            > kwestia zlosliwosci urzednikow czy sa jakieś prawne ograniczenia...?
            > dzieki i pozdrawiam

Z tego co wiem na wczoraj:
            Spółdzielnia spłaciła wszystko co do grosza - potwierdzał to Prezes
            spółdzielni, potem potwierdził mi to wydział finansowy dzielnicy i wydział
            geodezji.
            Co do zachowania terminu wskazanego w art.214 KPA par.3 to gmina sobie kpi w
            oczy. A co pan nam zrobi ?
            Wg urzędasów gmina nie wyda zaświadczenia dopóki spółdzielnia nie zapłaci za
            jakieś koszty procesowe, która poniosła gmina w sporze ze spółdzielnią. Na moje
            pytanie czy jest wyrok w tej sprawie i czego dotyczyła sprawa - otrzymałem
            rozbrajającą odpowiedź, ze jeszcze nie było rozprawy, a sprawa dotyczy tych
            płatności co je spóldzielnia zapłaciła. Kiedy zawołałem, że to niezgodne z
            prawem - odpowiedziano mi -= to pan tak sądzi.
            Zapytałem co ma zrobić spółdzielnia, aby została zwolniona hipoteka -
            odpowiedziano mi, że to nie moja sprawa i niech prezes do nich przyjdzie i
            porozmawia.
            Wniosek jest to zwykła niechęć urzędników do Spółdzielni i jej prezesa. Może
            nie dał w łapę, albo dał temu co nie trzeba.

Prezes bądź jak Jurand ze Spychowa. Wdziej szatę pokutną i idź do komturi. Może
            wybłagasz to oświadczenie. Inaczej biada nam.

Wciąż kibic Alik.
            • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.zapora / 217.96.25.* 10.12.03, 15:26
              wiec zeznania sie pokrywaja :)
          • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.zapora / 217.96.25.* 10.12.03, 15:24
            wiec dzwonilem do gminy, do geodezji... powiedziano mi tam nastepujace rzczey:
            spoldzielnia nie placila w terminie pienizkow gminie za grunt :( (prezes
            twierdzi, ze placil zgodnie z umowa), gmina wiec wystapila do sadu w tej
            sprawie i poniosla koszty postepowania = 100.000 PLN :( Sprawa jeszcze sie nie
            zakonczyla wiec mimo, ze spoldzielnia w koncu splacila wszelkie zobowiazania,
            gmina nie chce wydac nam zaswiadczen, poniewaz nie sa wyjasnione kwestie
            kosztow sadowych. Proponuje, ze jesli spoldzielnia je poniesie to OK, wydadza
            zaswiadczenia. Niestety sprawa sadowa sie jeszcze nie zakonczyla i nie jest
            znany wyrok - ktora strona postepowala niezgodnie z umowa.
            Wg. mnie to forma szantarzu ze strony gminy :( Sprawa w sadzie to jedno, a
            mieszkancy to drugie. W cale sie nie dziwie prezesowi, ze nie chce placic!!!
            Bo niby dlaczego jesli uwaza, ze jest czysty? Obie strony ponosza ryzyko, ale
            sad i tak oglosi wyrok dopiero w lutym. Do tego czasu my bedziemy cierpiec :(

Ech... zycze wszystkim powodzeni.

P.S. Czy znacie zasady przyznawania ulgi odsetkowej? Czy jesli umowa kredytowa
            bedzie w przyszlym roku, to czy bede miec prawo do tej ulgi?
            • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: 62.148.94.* 11.12.03, 08:31
              Niestety, ale żeby uzyskać ulgę odsetkową musisz kredyt uruchomić w tym roku.

Co do postępowania "urzędasów" w gminie to rozważ z jakimś prawnikiem złożenie
              powództwa przeciwko konkretnemu "urzędasowi" o poniesione straty wynikające z
              faktu nie otrzymania zaświadczenia z gminy.
              Przecież to jest jakaś paranoja - wszyscy wiedzą, że pieniądze zostały
              spłacone, a gmina nie chce tego potwierdzić urzędowo. To jest zdaje się
              przestępstwo.
              Jeżeli zaś w wyniku działania takiego "urzędasa" ty musisz ponosić koszty
              większego kredytu, polisy dodatkowej itp. to podaj s....syna do sądu, a od
              urzędu żądaj zadośćuczynienia.

Zrzeszony
              • Gość: RAMCIN Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.pkobp.pl 11.12.03, 22:58
                Witam
                Jestem tu nowy, ale przezczytałem wszystkie wątki o tej inwestycji.
                Już mam podpisaną umowę na mieszkanko w budynku D. :)
                Teraz walczę z kredytem w BPHPBK, biorę go przez to cudo na "O" co polecają w
                spółdzielni i sprawa wygląda tak że chyba już jest wypis z hipoteki, bo w środę
                panienka dala mi znać że ma już wszystkie dokumenty (a miał być tam też ten
                wypis z hipoteki o braku obciążeń ) i składa wniosek.
                Tak więc wygląda na to że już uzyskali papierek z gminy.

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów (jeżeli bank da) :)
                RAMCIN
                • Gość: bit Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 11:02
                  a dlaczego bierzesz kredyt w PBK a nie u siebie w PKO?
                  Mają lepsze warunki?

bit
                  • Gość: RAMCIN Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.pkobp.pl 12.12.03, 22:26
                    Wiem że mają lepsze warunki i kredyt miał bym miał załatwiony szybciej, ale za
                    mało płacą pracownikom by wziąść kredyt na 100% inwestycji. :(
                    A w BPH mam szanse.
                    Niestety skończyły się czasy preferencyjnych warunków na kredyty dla
                    pracowników.
                    Pozdrawiam
                • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cd. 12.12.03, 16:53
                  W poniedziałek jest komitet kredytowy w PKO BP. Jak uznają że jestem was godny
                  przestane być kibicem.

Raz kozie śmierć,

raz śmierć kurczakowi.

AALIk

ps. A co z gminą ? Z tego co wiem wczoraj był tam meksyk.
                  • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.ptr.net.pl 15.12.03, 21:44
                    Haha... a jednak witam w klubie :) Wraz z postępem inwestycji "zchudniesz"
                    razem z nami ;)
                  • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: 217.153.26.* 17.12.03, 23:45
                    meksyk w gminie... co masz na myśli?
    • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.12.03, 17:07
      Witam przyszłych sąsiadów, właśnie podpisałem umowę i walczę z kredytem :)

Zdecydowałem się ostatecznie po całościowym przejżeniu postów. Także jeśli
      będzie jakaś wpadka z tą spółdzielnią to uważajcie optymistyczni forumowicze :)
      Mam nadzieje że nie planują oddania mieszkań na 1 kwietnia (Prima Aprilis) :).
      Dzieki wszystkim za wpisy pomogły mi w wyjaśnieniu formalności i męczeniu
      p.Artura z Działu Sprzedaży pytaniami.

Wczoraj (04.12) na terenie cały czas budowa, pracę zaczynali elektrycy. Okna
      już chyba wszystkie, klatki również przeszklone, generalnie wygląda nieźle
      (znalazł się jeszcze grosz na kolejną dostawę YTONGA :)).

Pozdrawiam sąsiadów z budynku A, tych z D trochę mniej.;)

p.s. Tylko kościół straszy
      • Gość: Jacek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 18:33
        Chyba Pan straszysz Panie Wojtuk.
        • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: 217.153.26.* 05.12.03, 19:01
          och... nie obrazaj sie :) kolega miał na myśli mało reprezentacyjny dojazd do
          kosciola ;) - mam nadzieję, ze kiedyś bedzie tak jak na Wyspową :)
    • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 15.12.03, 13:34
      Witam sąsiadów i kibiców
      Chciałbym złożyć krótki raport z budowy.
      Z przykrością informuję że niewiele zmieniło się na przestrzeni 3 tygodni czyli
      od czasu kiedy byłem tam ostatni raz.
      Odnoszę wrażenie że blok "D" ma bardziej zaawansowany stan robót:) Ale niewiele
      Zakończono już budowę konstrukcji garażu przed blokiem "D" od strony osiedla.
      Przedszkole jest już oszklone i ma docieplone konstrukcje żelbetowe. Na
      konstukcji garażu bezładnie rozmieszczono palety z bloczkami Ytong (chyba do
      ścian wewnątrz budynku). Według mnie przeszkadzają w normalnym poruszaniu się i
      trzeba je mijać. Ale może mylę się i jest w tym jakiś porządek.
      Wstawiono też okna klatek schodowych. Poza tym więcej zmian nie zaobserwowałem.
      Niestety nie udało mi się porozmawiać z jakimś budowlańcem, więc nie ustaliłem
      jak przebiegają roboty wewnątrz.
      Według mnie można mieć żal do spółdzielni która nie wykorzystała tego że zima
      spóżniła się juz prawie miesiąc i nie kontynuowała robót na zewnątrz. Można
      było zająć się tynkami, wyrównać i uporządkować to co jeszcze nie zamarzło.
      Z tego co usłyszałem ocieplanie, tynkowanie i malowanie ścian zewnętrznych oraz
      porządkowanie najbliższej okolicy bloków nastąpi wiosną. Równolegle gdy
      mieszkańcy będą prowadzili roboty wykończeniowe wewnątrz swoich mieszkań. Ale
      jak to się ma do odbioru? Nie wiem.
      Mam też wątpliwość co do samego wyglądu placu budowy. Napewno nie zachęca on
      potencjalnych nabywców. Za kilka dni płot wywróci się całkowicie. Może warto
      delegować jednego pracownika aby go poprawił.
      Przed nami święta a potem długa zima. Według mnie realny termin odbioru
      mieszkania zapowiadany na koniec marca coraz bardziej się oddala ale to chyba
      tylko z powodu tego co zaobserwowałem na zewnątrz. Może ktoś był w środku i
      mnie pocieszy.
      pozdrawiam
      t.
      • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.ptr.net.pl 15.12.03, 21:54
        Rozmawiałem o tym z prezesem... Twierdzi, że większość prac robionych jest
        teraz w środku - nie ma co rozpoczynać na zewnątrz, ponieważ nie wiadomo jaka
        będzie pogoda, a tynków kłaść na mrozie nie można! Wewnątrz są już scianki
        działowe (oprócz lokali, które jeszcze nie zostały sprzedane), robione są
        instalacje elektryczne i wodne. Hmm... Takie tłumaczenie wydaje się logiczne,
        ale sprawia, że nie widać postępu prac na zewnątrz. W styczniu można "iść na
        wizytację" do środka budynku :)
    • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.zapora / 217.96.25.* 16.12.03, 13:37
      no i d...a :( Multibank nie udzieli kredytu bez oświadczenia gminy o spłaceniu
      wszystkich zobowiązań spółdzielni lub jednoznacznej decyzji sądu :(
      • Gość: becik Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.ofi.pl 16.12.03, 13:57
        Witam,

Od dzisiaj jest do uzyskania w spółdzielni kopia wniosku złożonego w sądzie
        dot. wykreslenia obciążeń z hipoteki.
        Może ten dokument cos ułatwi w banku, przynajmniej trzymam za to kciuki, bo mam
        tez problemy z uzyskaniem kredytu.

Pozdrawiam

Becik
        • rive Re: Zacisze-Elsnerów cd. 16.12.03, 14:55
          CINEK:

nic z tego :( rozmawiałem z analitykiem - "co z tego, że spółdzielnia
          spłaciała wartość wynikającą z umowy...? A jeśli zalega gminie kasę za
          odsetki, albo za co innego?" Jeśli sąd wyda taką opinię to OK, ale na to
          trzeba czasu... :(
          • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cd. 16.12.03, 15:39
            Jak rozumiem Spółdzielnia udostępniła do wglądu bankom akt notarialny na
            podstawie którego załozono hipotekę i dostarczyła potwierdzenie wpłat na rzecz
            gminy.
            Normalnemu analitykowi w normalnym banku to powinno wystarczyć. Przecież
            kwestie odsetek na dany dzień normalny analityk musi umieć wyliczać.
            Na cytowane stwierdzenie analityka "co z tego, że spółdzielnia spłaciała
            wartość wynikającą z umowy...? A jeśli zalega gminie kasę za odsetki, albo za
            co innego? " odpowiedział bym panu analitykowi, że jest debilem godnym pracować
            w urzędzie niepiśmiennej gminy, a nie w banku. Jeżeli spółdzielnia spłaciła
            wartość wynikającą z umowy, to znaczy, że spłaciła i odsetki i ewentualne kary
            wynikające z tej umowy. Ich wysokość normalny człowiek, z ukończona szkoła
            podstawową powinien sobie wyliczyć. Wytłumacz gościowi, że wpis hipoteki
            kaucyjnej może dotyczyć tylko Aktu sprzedaży i, albo zgodnie z tym aktem
            pieniądze zostały spłacone albo nie. Nie można wstrzymać wykreślenia z hipoteki
            bo naczelnikowi z gminy nie podoba się wyraz twarzy prezesa spółdzielni i żąda
            zadośćuczynienia w wysokości 1000 zł.Ty lepiej zmień analityka, a najlepiej
            bank. Nie zadawaj się z głupkami.

Jeszcze kibic
    • rive Re: Zacisze-Elsnerów cd. 18.12.03, 16:32
      CINEK:

Czy możecie mi coś wytłumaczyć... A mianowicie kwestie związane z...
      podpisaniem aktu notarialnego kupna mieszkania. Prześledźmy zakładaną sytuacje:
      1. podpisałem umowę realizacyjną
      2. dostałem kredyt - spłacam kasę do spóldzielni zgodnie z w/w umową
      3. przychodzi koniec marca - spłaciłem 100%
      4. odbieram lokal (...?)
      5. i... co dalej?

haha... domyślam się, że wzbudziłem teraz kupę śmiechu... ale jestem zielony :
      ( Jedni mówią, że podpisuję akt notarialny, występuje o wpis do hipoteki dla
      banku, inni mówią o walnym zgromadzeniu członków - dopiero notariusz, jeszcze
      inni coś tam jeszcze...

Kiedy będę właścicielem tego mieszkania, kiedy mogę rozpocząć jego
      wykańczanie, kiedy mogę się tam zameldować.

Uff... ciężko mi to idzie ;)
    • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 22.12.03, 14:23
      Witam Sąsiadów
      Wczoraj było mi "po drodze" więc zajrzałem na budowę i byłby to grzech gdybym
      nic nie napisał.
      Chyba poprawili chylący się ku upadkowi płot.;-) A poza tym bez zmian
      (przynajmniej na zewnątrz).
      Z niecierpliwościa oczekuję styczniowej wizytacji. Zbliża się termin płatności
      kolejnej transzy więc trzeba ocenić czy postęp pracy będzie adekwatny do
      zainwestowanych środków.
      Zdaje się że jest to mój ostatni w tym roku wpis na forum więc chciałbym życzyć
      wszystkim sąsiadom wesołych i szczęśliwych świąt a w przyszłym roku
      cierpliwości w oczekiwaniu a potem radości z zamieszkiwania we własnych
      czterech kątach.
      pozdrawiam
      t.
      • rive Re: Zacisze-Elsnerów cd. 22.12.03, 20:25
        Witam,

Ja też nie mogę się doczekać wizytacji... W różny sposób już kombinowałem aby
        porozstawiać meble po kątach ;) jednak wirtualny świat naszego mieszkania
        stworzony przez komp na pewno odbiega o rzeczywistości :) więc... ech... już
        niedługo :)

Również życzę wesołych świąt, wszystkiego dobrego w nowym roku i... udanego
        urlopu :)
    • aalik Re: Życzenia. 24.12.03, 08:26
      Wszystkim aktywnym uczestnikom tego wątku życzenia wszystkiego najlepszego z
      okazji Bożego Narodzenia i Nowego Roku składa
      były kibic przyszłych mieszkańców "Elsnerowa"
      i przyszły ich sąsiad Alik.

• Gość: irka Re: Życzenia. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.12.03, 10:27
        Wpadlam na budowe w drugi dzien Swiat i .......
        ochroniarz wpuscil mnie do srodka!
        zobaczylam mieszkanko, ktore na razie bardziej przypomina garaz :((
        do 5 stycznia na budowie jest przerwa
        pilnuja tylko mili Panowie i trzy przyjemne (nie wiem kogo moga wystraszyc)
        psiaki
        warto zobaczyc
        wirtualne wyobrazenie mieszkanka legnie w gruzach
        w budynku A juz pracuja nad instalacja wodno-gazowa
        w D - dopiero zaczynaja
        pozdrawiam wszystkich
        i zycze by dobrze nam wszystkim sie mieszkalo na Elsnerowie
        nie tylko w Nowym Roku
        Irka
        • Gość: cinek Re: Życzenia. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.03, 17:17
          hehe... ciekawe czy wobec tego stan zawansowania prac będzie zgodny z wynikiem
          komisji z banku ;)
          • Gość: Michał Re: Życzenia. IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 31.12.03, 10:54
            Witam wszystkich przyszłych sąsiadów. Razem z żoną wprowadzamy się do budynku
            A. Wzięliśmy kredyt w PKO BP i też mieliśmy przejścia. Może dlatego że
            pożyczaliśmy aż 200 tys. zł. Kilka dni temu weszliśmy "przez rozerwaną siatkę"
            na osiedle i przyjrzeliśmy się domkowi z bliska. Nie trwało to długo, bo już
            nas strażnicy psami szczuli :-) Przynajmniej pilnują. Tak naprawdę to miło
            sobie z nimi pogawędziliśmy i dowiedzieliśmy się, że w styczniu będzie można
            obejrzeć mieszkanka od środka. Nie możemy się doczekać. Dla mnie, okolica jest
            bardzo przyjemna, taka wiocha w mieście. Tego szukałem.
            Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim sąsiadom!
          • Gość: Sąsiad Prezes w bloku A IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 31.12.03, 11:01
            Dowiedziałem się, że prezes kupił mieszkanie nad Augustówką i to mieszkanie
            bezpośrednio nad moim. Fajnie będzie mieć Prezesa "pod ręką". Myślę, że będzie
            się starał by, jak już będziemy tam mieszkać, wszystko dobrze się układało.
            Pozdrawiam sąsiadów.
            • Gość: cinek Re: Prezes w bloku A IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.03, 14:23
              zartujesz.... :) haha... prezes...? Naszej spoldzielni? no to chyba dobra
              nowina :) aczkolwiek mi sie chwalił, ze mieszka w domku w konstancinie, wiec...

Wszystkiego dobrego w nowym roku :)

P.S. Wspolnego szampana otworzymy w kwietniu ;)
              • Gość: Michał Re: Prezes w bloku D IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.01.04, 14:56
                Jednak pomyliłem się, chodziło mi o blok D. W którym bloku będziesz mieszkał?
                To dziwne, ja dostałem informację, że kupuje mieszkanie ok 120 metrów na 4
                piętrze. Pożyjemy, zobaczymy
                Pozdrawiam
                Zrzeszony
                • Gość: cinek Re: Prezes w bloku D IP: 217.153.26.* 04.01.04, 18:39
                  hmm... sam juz nie wiem... bardzo mozliwe, ze i u nas bedzie mieszkac - to w
                  sumie dobrze by wrozylo - bedzie mu zalezec na funkcjonowaniu osiedla na
                  odpowiednim poziomie... :)
                  Ja mam mieszkanko w bloku A. Udalo mi sie nawet do niego zerknac kilka dni
                  temu - ech... nie potrzebnie zostawilem jedna scianke - teraz podczas
                  wykanczania wnetrza pojdzie pod mlotek :( Ogolnie cale wnetrze to wielkie...
                  pobojowisko - oczywiscie widac, ze cos tam sie dzieje, sa kladzione jakies
                  kable, rury od gazu ale nie podoba mi sie wszedzie panujacy balagan... wg.
                  mnie, jak sie konczy pewien etap budowy to chyba warto posprzatac po sobie...
                  a tam... :( No ale ja nie jestem budowlancem i moze sie na tym nie znam... ;)
                • Gość: Zrzeszony Do Michała zrzeszonego, ale nie Zrzeszonego IP: 62.148.94.* 06.01.04, 15:46
                  Drogi Panie Michale,
                  Dlaczegóż to podpisujesz się "Zrzeszony". Dawno, dawno temu kiedy jeszcze
                  ledwie fundamenty budynków okrzepły przyjąłem nicka "Zrzeszony" i nie uzurpując
                  sobie żadnych praw do niego chciałbym go jednak zachować.
                  Jak już się wprowadzimy to możemy się nawet tak pozdrawiać: Dzień
                  dobry "Zrzeszony"; Cześć "Cinek"; Irka, Pablo, Aalik, Tickey itd (przepraszam
                  niewymienionych aktywnych uczestników tego wątku)

A tak swoją drogą ciekawe ilu członków spółdzielni przystąpiło lub zrezygnowało
                  z niej korzystając z informacji zawartych na tym forum ?

Pozdrawiam
                  Zrzeszony
    • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 05.01.04, 16:01
      Witajcie w Nowym Roku.
      Chyba zbliżamy się do ostatniej prostej. Zostało około 100 dni (+"obsuwa").
      Nasz inwestor przy okazji życzeń świąteczno-noworocznych poprosił o przelanie
      do (zdaje się) końca stycznia następnej transzy, tym razem 15%. Tak więc
      kolejna i ostatnia (10%) będzie po podpisaniu umowy. Na zachętę dostałem
      zapewnienie że "ostateczna cena m2 nie ulegnie zmianie".
      Ale czy skończą do Wielkanocy? Moje wątpliwości z każdym dniem rosną. Ktoś
      wspominał że na budowie były dwutygodniowe ferie świąteczne i byli tam tylko
      stróże i psy. Roboty miały być wznowione dzisiaj. Tymczasem przyszła zima i
      pewnie będzie mocno przeszkadzała. Prezes wspominał że prace wewnątrz będą
      kontynuowane powyżej -15C. Całe szczęście że synoptycy spodziewają się odwilży.
      Wspomniana wcześniej korespondencja ze spółdzielni nie zawierała informacji o
      możliwości inspekcji mieszkań. Czy takie zezwolenie trzeba sobie
      najpierw "wychodzić" czy może jest to gdzieś odgórnie ustalone? W jakie dni
      można zwiedzać mieszkania? Czy można wchodzić legalnym wejściem czy trzeba
      raczej korzystać z dziury w płocie?
      Takie mi się myśli w głowie plączą. A może ktoś przypadkowo zna na nie
      odpowiedź. :)]
      pozdrawiam sąsiadów
      t.
      • Gość: RAMCIN Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.pkobp.pl 05.01.04, 22:24
        Byłem dziś w spółdzielni i z tego co rozmawiałem z paniami to będzie można
        obejżeć mieszkanko w terminie ustalonym ze spółdzielnią, ale nie prędzej niż
        pod koniec przyszłego tygodnia, bo jakiś koleś jest na urlopie i niema kto iść
        z przyszłymi lokatorami na budowę. Jest jeszcze jeden warunek, spółdzielnia
        chce się umawiać w godzinach "widnych", bo po zmroku nic nie zobaczymy.

Mam takie pytanko: Czy ktoś coś wie na temat papierka z gminy targówek????
        To ma być chyba wypis z hipoteki. Podobno spółdzielnia chciała to załatwić
        prosto w sądzie, ale nie wiem czy coś z tego wyszło. Zależy mi na tym bardzo,
        bo mam już decyzję kredytu, ale warunkową (spółdzielnia musi dać ten papierek).
        Jak nie to nie BPH nie da mi kasy na mieszkanko (a w BPH jest podobno
        kilkanaście wniosków). Czekam ....

Przyszły mieszkaniec budynku D ( Przynajmiej z nadzieją)
        RAMCIN
        • Gość: Nowa Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 06.01.04, 11:50
          Witam przyszłych sąsiadów.
          Kibicuję wam już od listopada i teraz postanowuiłąm dołaczyć.
          Też jeszcze nie byłam na budowie i wybierałam się w piątek. Spróbuję tam
          zadzwonić może się uda.
          Mam mieszkanko w budynku A.
          Myślę że w kwietniu trzeba będzie umówić się na wspólnego szampana i urządzić
          imp[rezę zapoznawczą.
          Pozdrawiam wszystkich.
    • Gość: Karolina Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 15:47
      Świetny pomysł, ta impreza zapoznawcza!
      Mamy z mężem mieszkanie w bloku D. jak ostatnio już nie moglismy sie doczekać,
      zeby zobaczyc wszystko z bliska, skorzystaliśmy właśnie z dziury w płocie :-))))
      po paru minutach zauważyliśmy pieski biegnace ku nam z checią rzucenia się na
      nas :-) i ochroniarzy, ale wszystko skonczyło sie dobrze. poinformowano nas, że
      od 5.01 będzie mozna wszystko obejrzeć "legalnie' i od środka, a teraz
      dowiaduje sie, że najwcześniej za 2 tyg. nie podoba mi sie to!tylko 1 osoba
      może oprowadzać?dziwne.
      Pozdrawiam wszystkich!
      Byle do kwietnia!;-)
    • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.04, 18:31
      Słuchajcie... na pewno ktos z Was wie jak wyglada procedura zwiazana z aktem
      notarialnym i formalnym kupnem mieszkania... Pisałem o tym wczesniej, ale nikt
      nie odpowiedzial... na prawde nie wiecie :( ?

"... Prześledźmy zakładaną sytuacje:
      1. podpisałem umowę realizacyjną
      2. dostałem kredyt - spłacam kasę do spóldzielni zgodnie z w/w umową
      3. przychodzi koniec marca - spłaciłem 100%
      4. odbieram lokal (...?)
      5. i... co dalej?

Jedni mówią, że podpisuję akt notarialny, występuje o wpis do hipoteki dla
      banku, inni mówią o walnym zgromadzeniu członków - dopiero notariusz, jeszcze
      inni coś tam jeszcze...

Kiedy będę właścicielem tego mieszkania, kiedy mogę rozpocząć jego
      wykańczanie, kiedy mogę się tam zameldować...? "
      • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 07.01.04, 11:32
        Witajcie.
        Oby do wiosny. Faktycznie mamy jeszcze kilka miesięcy aby dowiedzieć się więcej
        o formalnościach związanych z przejęciem nieruchomości. W moich oczach powinno
        wyglądać to tak:
        3. Przychodzi koniec marca - spłaciłem 100% - tutaj nie pamiętam czy
        przypadkiem ostatnią 10-cio % transze nie przelewa się po odebraniu mieszkania.
        4. Spółdzielnia pisemnie informuje nas o zakończeniu inwestycji i zaprasza na
        odbiór powiedzmy techniczno-jakościowy. Jeżeli masz wątpliwości wystawiaja Ci
        kwitek o znalezionych usterkach i terminie ich usunięcia. Jeżeli wszystko jest
        OK podpisujesz odbiór techniczny. I pewnie wtedy dostaje się klucze do
        mieszkania ale jeszcze nic w nim nie można kombinować.
        Zapewne wcześniej całą inwestycję będą po kolei odbierały: nazdór
        budowlany ,stoen, gazownia, wodociągi, urząd gminy etc aby móc przystąpić do
        zasiedlania budynku, czyli odbioru przez mieszkańców i przekazywania im aktów
        własności a potem postępowania meldunkowego
        5. Podpisanie aktu własności. Podpisany odbiór techniczny mieszkania upoważnia
        nas do przystąpienia do rozpoczęcia procedury związanej z aktem własności.
        Każdy z nas uiścił po 1k zł kaucji za mieszkanie i 1k za miejsce parkingowe,
        które ma być zwrócone po zrealizowaniu inwestycji. Z tego co usłyszałem to te
        2000 zł pokryje koszty notarialne związane z przejęciem własności lokalu i
        miejsca w garażu. Czy wystarczy zobaczymy. Podejrzewam że trzeba będzie
        skorzystać z "zaprzyjaźnionej" ze spółdzielnią kancelarii. O ile wiem w związku
        z tym że wykonawcą inwestycji była spółdzielnia nie będziemy ponosili kosztów
        związanych z podatkiem od czynności cywilno prawnych więc to obnizy koszty
        notarialne.
        Wydaje mi się że dopiero podpisanie aktu własności upoważnia nas do rozpoczęcia
        prac w swoich mieszkaniach.
        6. Wpis do księgi wieczystej. Z podpisanym aktem własności u notarusza trzeba
        udać się do Wydziału KW i złożyć wniosek o utwożenie księgi wieczystej na swoje
        mieszkanie. Wszyscy Ci którzy kredytują mieszkanie jednocześnie będą wnosili o
        wpisanie hipoteki a potem szybkie poinformowanie banku aby dłużej nie płacić
        ubezpieczenia kredytu.
        Nim uda się utworzyć księgę wieczystą na nieruchomość i wpisać do niej hipotekę
        dla banku dawno już będziemy mieszkali we własnych mieszkaniach bo ta procedura
        trwa najdłużej.
        Taka jest moja wersja. mocno uproszczona i takiej bym oczekiwał. Jak znam życie
        to pojawią się kłopoty.
        Zadałem prezesowi pytanie "...Kiedy będą kontynuowane prace przy wykańczaniu
        elewacji i terenu wokół bloków?..." Usłyszałem że będzie to wiosną gdy
        mieszkańcy będą wykańczali swoje mieszkania na zewnątrz będą prowadzone prace.
        Czy wobec tego odbierając swoje mieszkanie nie będzie brane pod uwagę to co
        jest na zewnątrz. Wydaje mi się że nie można oddzielać tego co w środku od tego
        co na zewnątrz.
        Kolejne wątpliwość to rozdzielenie I etapu budowy od II. Podejrzewam że tutaj
        pojawią się problemy. Bloki I i II etapu są od siebie w niewielkiej odległości
        co utrudni przygotowanie dróg dojazdowych do klatek schodowych. Zapewnie teren
        na zewnątrz zacznie być porządkowany dopiero po skończeniu II części inwestycji.
        Czy i kiedy spółdzielnia po przekazaniu mieszkańcom I etapu będzie też chciała
        przekazać im zarządanie osiedlem. Jak szybko trzeba będzie powoływać wspólnotę
        mieszkaniową.
        Już teraz mamy wątpliwości a im bliżej kwietnia tym będzie ich jeszcze więcej.
        pozdrawiam sąsiadów
        t.
        • Gość: becik Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.ofi.pl 07.01.04, 12:35
          Witajcie przyszli sąsiedzi.

Stworzyłem nowy wątek w tym temacie aby wypowiedzieli się także inni
          forumowicze, szczególnie którzy mają odbiór mieszkania juz za sobą.
          Oto link :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=10030033

Pozdrawiam

Becik

Oby do wiosny:))
          • Gość: RAMCIN Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.pkobp.pl 08.01.04, 23:41
            Witajcie
            Mam nową ciekawostke.
            Otóż spółdzielnia złożyła doniesienie do prokuratury w związku z popełnieniem
            przestępstwa przez gminę targówek.
            Sprawa dotyczy pozwu jaki spółdzielnia złożyła do sądu o niedotrzymanie umowy
            mówiącej o współ finansowaniu przez gminę kanalizacji do osiedla.
            Na tej podstawie gmina odmówiła wydania dokumentu stwierdzającego spłatę
            zobowiązan spółdzielni za grunt na którym powstaje osiedle.
            W dniu wczorajszym Prezes otrzymał pismo z urzędu miasta warszawy że dokument
            ten będzie wydany tylko w momencie wycofania przez spółdzielnie pozwu sądowego
            przeciwko gminie.
            Naszczęście gmina złożyła wniosek do sądu o wykreślenie obciążeń widniejących
            na wypisie z księgi wieczystej, minus jest tego taki że może to być od 5
            tygodni do paru miesięcy. :(
            Tak więc wszyscy co chcieli wziąść kredyt na 100% (w tym i ja) muszą
            kombinować, bo w/g procedur bankowych nie dostaną go.
            Trzeba będzie wziąść dwa kredyty. :))
            Ale jeszcze jest jedna fajna sprawa, mianowicie mecenas spółdzielni podją się
            zadania wywalczenia odszkodowań dla osób które z winy gminy straciły ulgę
            odsetkową.

Pozdrawiam
            RAMCIN
            • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 09.01.04, 11:34
              Ale sobie spółdzielnia "grabi" sobie u urzędasów. Nie jestem zwolennikiem
              zbytniej spolegliwości wobec urzędów ale prowadzenie tej "wojny" może
              negatywnie odbić się tylko na przyszłych mieszkańcach osiedla.
              Urząd Gmina Warszawa-Targówek to przykład biurokracji z elementami przestęczymi.
              Po pierwsze wykpienie się z obiecanego partycypowania w kosztach budowy
              kanalizacji, potem niechęć w wydaniu zaświadczenia o spłacie zobowiązania a
              teraz jeszcze wynuszenie wycofania wniosku z sądu w zamian za "załatwienie
              sprawy".
              Gdybym był spółdzielnią i dostał takie pismo to natychmiast pobiegłbym do
              prokuratury. Jeżeli gmina napisała: "zróbcie cośtam a my w zamian zrobimy
              cośtam" to jest nic innego jak propozycja korupcyjna.
              W kwietniu gdy przyjdzie do zasiedlania mieszkań i potrzebny będzie odbiór
              przez gminę, pojawią się nagle niespodziane problemy które opóźnią nasze
              zamieszkanie na tym osiedlu. Zapewne spółdzielnia będzie musiała wycofać obydwa
              pozwy aby gmina zatwierdziła osiedle do uzytkowania.
              Niestety, przyszło nam żyć w Państwie w którym urzędnicy miast pomagać
              poniewierają petentów, okradają ich, robią z nich durni. Dużo jeszcze wody w
              Wiśle upłynie nim powymiera generacja wychowana na białej kopercie z
              zawartością podaną pod stołem.
              Życzę złodziejskiej mafii urzędu gminy Warszawy-Targówek wszyskiego najgorszego
              w Nowym Roku. Oby wszyscy stracili pracę i przyszło im zyć z zasiłku dla
              bezrobotnych a to chyba w dzisiejszych czasach jedno z gorszych przekleństw.
              A my trzymajmy kciuki za mecenasów naszej spółdzielni aby potrafili wsadzić do
              pierdla wielu baranów z gminy.
              pozdr
              t.
            • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cd. 09.01.04, 16:54
              Gość portalu: RAMCIN napisał(a):

....
              > Ale jeszcze jest jedna fajna sprawa, mianowicie mecenas spółdzielni podją się
              > zadania wywalczenia odszkodowań dla osób które z winy gminy straciły ulgę
              > odsetkową.
              >
              No to się nie nawalczy bo ulga , z tego co wiem została utrzymana.:)

Pozdrowienia
    • Gość: Kiauy Zacisze-Elsnerów IP: *.biuro / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.01.04, 15:20
      Witam wszystkich sąsiadów, a zwłaszcza sąsiadów z bloku D. Razem z żoną chcemy
      się tam wprowadzić na wiosnę, jeżeli okoliczności pozwolą. Miejmy nadzieję, że
      infrastruktura się trochę poprawi, bo na razie dojazd jest bardzo kiepski. Mam
      nadzieję, że sprawy z Urzędem jakoś się wyjaśnią. My braliśmy kredyt w PKO BP,
      więc nas te problemy omineły, choć przejść też mieliśmy nie mało. POzdrawiam
      sąsiadów i obyśmy wszyscy się tam wkrótce osiedlili i poznali. M i K.
    • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 12.01.04, 12:07
      Witajcie
      Nie wiem czy to dobra czy zła wiadomość ale dowiedziałem się że według
      inspektorów z banku PKO BP poziom zaawansowania budowy na dzień 15.12.2003
      wynosił 64%.
      Od tamtego czasu minął 2 robocze tygodnie więc pewnie skoczyło o kilka
      punkcików (oby). Na ile jest to wiarygodne - nie wiem.
      Zakładam że finansując kolejne etapy budowy przelewamy lub banki przelewają
      transze "z góry" na przyszłe wydatki spółdzielni. Znakiem tego, do 28 stycznia
      budowa powinna być zakończona w 75% i wówczas mamy obowiązek dopłacić +15%, do
      90% wartości inwestycji.
      Analizując jednak założenia realizacyjne wychodzi na to że ostatnia transza
      (10%) jest płatna nie "z góry" a po odebraniu mieszkania.
      Dochodze więc do wniosku że te 90% to rzeczywisty koszt budowy a te 10% płatne
      po zakończeniu to zysk spółdzielni z którego zapewne będą sfinansowane wszelkie
      dodatkowe i niespodziewane koszty.
      Pozdrawiam sąsiadów
      t.
    • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.01.04, 17:48
      Pozdrawiam wszystkich Elsnerowskich forumowiczów.

Mam dwa pytanka do bardziej odemnie doświadczonych "członków". Po pierwsze, czy
      ktoś już widział swoje (czyjeś) mieszkanko? Mnie na razie odmawiają grzecznie,
      więc jeśli komuś by się udało to proszę o informację, wtedy "pojdę za ciosem".
      I drugie pytanie a właściwie sondaż: jakie jest Wasze zdanie o finalizowaniu
      budowy? Osobiście bardzo wątpię w ten kwiecień (ale może tylko kraczę), patrząc
      jak to wygląda. Wydaje mi się, że to co mówi spółdzielnia o 90 procentowym
      zaawansowaniu na koniec stycznia to pobożne życzenia. Co Szanowni Sąsiedzi o
      tym myślą. Mam nadzieję, że się mylę - może jest tu jakiś większy odemnie
      fachowiec od spraw budowlanych.

Na razie jednak poszła główna transza finansowa na konto Spółdzielni i czekam
      zaciskając palce.

I jeszcze jedno, czy macie może jakąś wiedzę o możliwości wydzielenia (wraz z
      ewentualnym sąsiadem) części korytarza? Patrząc na plan klatki zrobiłby mi się
      z tego (wraz z sąsiadem :) ) mały kącik na wózek, rower itp., czego niestety
      Spółdzielnia nie przewidziała :(

Jeszcze raz pozdrawiam serdecznie, dzieki wszystkim za pożyteczne forum i
      piszcie dużo, zawsze coś się przyda.

p.s. Co pijemy na tej parapetówce? :)
      • Gość: MARIO INTERNET !!!!! IP: 217.153.138.* 12.01.04, 18:09
        OFERTA DOSTĘPU DO SIECI INTERNETOWEJ
        CEBIT WIRELESS- 2048kb/s*

Szanowni Państwo!

Pragniemy Państwu zaproponować dostęp do Naszej sieci Internetowej CEBIT
        WIRELESS
        o przepustowości do 2048 kb/s* (obecnie)* a 4096 kb/s** (planowane od 2004r)**
        za jedyne 107zł brutto (jeden komputer) miesięcznie jednocześnie gwarantując
        że opłata ta może się zmienić jedynie w przypadku podniesienia stawki VAT na
        dostęp do Internetu.
        Koszt całkowity podłączenia 1 lokalu wyniesie następująco :

o Od 1- 10 lokali cena podłączenia : 100zł (netto)
        o Od 11 - lokali cena podłączenia : 1zł (netto)

Abonenci Cebit Wireless uzyskują:
        • stały, nielimitowany czasowo dostęp do Internetu o przepustowości do
        2048 kb/s*
        • możliwość korzystania z wszystkich usług internetowych
        • nielimitowany transfer danych
        • uczestnictwo w sieci lokalnej (np. możliwość grania z innymi
        uczestnikami sieci lub wymiana danych)
        • własne konto poczty elektronicznej (opcjonalnie ).
        • możliwość utworzenia witryny WWW w domenie cebit.com.pl lub własnego
        serwera wirtualnego (opcjonalnie ).

Nasza firma posiada niezbędne zezwolenia na prowadzenie działalności
        Telekomunikacyjnej które dotyczą:

1) ŚWIADCZENIA USŁUGI ZAPEWNIANIA DOSTĘPU DO SIECI INTERNET (ZA POMOCĄ
        SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY
        STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW)
        2) ŚWIADCZENIA USŁUGI TRANSMISJI DANYCH ZA POMOCĄ(SIECI TRANSMISJI DANYCH
        OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD
        INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW.

WSZYSTKIE ZAINTERESOWANE OSOBY PROSIMY O KONTAKT POD NR TEL
        612-09-96 lub 501-590-613
        e-mail: internet@cebit.com.pl

CEBIT WIRELESS JEST NIEZALEŻNE OD TELEFONU!!!!!
        SERFUJESZ NIE ZAJMUJĄC LINII TELEFONICZNEJ!!!!!
      • Gość: irka Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 13:39
        witam,
        o terminach nic nie wiem, ale mysle ze i nie bedac fachowcem, koniec marca jest
        terminem nierealnym. Trudno, niech buduja w swoim tempie, oby budowali wglednie
        dobrze.
        Zainteresowala mnie kwestia wozko-rowerow na korytarzu.
        Nic takiego nie jest przewidziane, korytarze nie sa zbyt obszerne i wyglada na
        to, ze wszystko zalezy kogo bedziemy miec za sasiada.

W ktorym "mieszkasz" bloku? Moze jestesmy sasiadami. Ja chetnie taki kacik na
        korytarzu bym wydzielila.
        Pozdrawiam, I
        • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.acn.waw.pl 14.01.04, 12:26
          Witam koleżankę-sąsiadkę Irkę i pozostałych forumowiczów.

Jeśli chodzi o te "kąciki" na klatkach to mieszkam (będę mieszkał) w budynku A
          (parter) i tam jest fizyczna możliwość wydzielenia owych miejsc. Na moje oko
          dałoby się to zrobić, będzie tego z 6mkw. Czy się uda - nie wiem, ale będę
          walczyć. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje w tej kwestii.

Pozdrawiam

Wojtuk

• Gość: becik Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.ofi.pl 14.01.04, 12:46
            Witam ,

A czy nie jest tak ze na tej części korytarza znajdują sie liczniki pomiarowe?
            W takim wypadku nie bedzie chyba mozna wydzielic tego obszaru?

Pozdrawiam

Becik
            • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.acn.waw.pl 14.01.04, 13:54
              Witam

Wg planu owe liczniki rzeczywiście znajdują się na korytarzu, ale jest to
              kwestia, czy ściankę z drzwiami zrobić metr wcześniej, czy dalej (jeśliby
              rzeczywiście dostęp do tych liczników miałby być swobodny).

Pozdrawiam.W.
    • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.01.04, 18:44
      No ładnie to już nawet na forum nie jesteśmy bezpieczni od promocji i reklam?
      A propo jednak czy ktoś ma może pojęcie właściwie czy jest jakieś
      zainteresowanie operatorów internetowo-kablowych naszym osiedlem? Co o tym
      myślicie? Bo ja osobiście wolałbym jakieś ASTER lub CHELLO niż firmę z nikąd
      typu BLABLA WIRELESS.

Pozdrawiam.
      • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 14.01.04, 11:46
        Witajcie
        Im bliżej wiosny tym więcej zapewne pojawi się podobnych ofert.
        O ile można wybierać między dostawcami usług internetowych to oferta sieci
        kablowych ogranicza sie tylko do ACN i UPC a telefonu póki co może podłączać
        tylko TP S.A. Te trzy firmy napewno nie odpuszczą sobie tak smakowitego kąsku
        jakim byłoby podłączenia prawie 200 mieszkań do swoich sieci ale obawiam się że
        nie ma co liczyc na cenę promocyjną.
        Płacenie tepsie 150 zł z Neostradę lub podobną kwotę dla Aster i chyba 200 zł
        za Chello przy takich ograniczeniach transferowych to lekkie nieporozumienie i
        każdej innej ofercie bedę się przyglądał. Mam nadzieję że pojawi się jakiś
        internet provider, który zaproponuje cenę poniżej 100 zł/m-c.
        Czy ktoś już umawiał się na wizytację swojego M? Czy przyjmują zwiedzających w
        soboty?
        pozdrawiam
        t.

• Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.acn.waw.pl 14.01.04, 13:01
          Witam.
          Co do dostawców internetowych to:

- po pierwsze ani ASTER ani UPC nie koniecznie "rzuci się" na to osiedle.
          Znając politykę tych firm, to kiedy zobaczą iż jakiś dostawca już się zadomowił
          na osiedlu, to odpuszczają je sobie (tym bardziej iż jest to jednak miejsce na
          obrzezach Wa-wy) i czekają na zainteresowanie administracji budynku.

-po drugie sam bawiłem się trochę w instalację sieci internetowych w budynkach
          wielorodzinnych (drogą radiową i kablem) poprzez załozmy firmę XXXNET i powiem
          szczerze, ze nie polecam. Zaden tego typu dostawca nie zagwarantuje nam stalej
          prędkosci, co niestety z wlasnego doswiadczenia wiem, ze daje i ASTER i UPC i
          niestety tfuu TPSA poprzez NEOSTRADE.

-po trzecie CHELLO to nie 200PLN za internet, ale 179PLN za internet i TV
          kablową łącznie zas w ASTER ok 130PLN za NET i TV

Pozostawiam sprawe do ewentualnego przemyslenia, choc i tak to chyba nie my
          bedziemy podejmowac decyzje.

Pozdrawiam.W.
          • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 14.01.04, 14:09
            Witam
            Z tego co wiem w Warszawie "rządzą" dwie sieci kablowe: UPC i Aster.
            W założeniach realizacyjnych spółdzielnia napisała że przygotują okablowanie
            budynkow i realizacją zdaje się "inteligentnego osiedla" czyli zamierzają
            położyć sieć telefoniczną, sieć TV i sieć internetową. Słusznie bo nie będą
            później wisiały jakieś kable na klatkach i mieszkaniach.
            Czy mając gotową infrastrukturę, ani UPC ani Aster nie będą chciały "złapać"
            kilkuset klientów. Oczywiście że będą chciały i wcale nie będą oglądały się na
            to czy na osiedlu zadomowiła się już jakaś firma XYZ-net czy nie bo większość
            klientów woli oglądać Discovery niż grzebać w internecie.
            Nie mamy wielkiego wyboru w przypadku kablówki (Aster i UPC) i właściwie
            żadnego w przypadku telefonu (TP SA) natomiast chetnych do podłączeia internetu
            jest wielu łącznie z Chello, ACN i Neostradą.
            Bardzo bym chciał aby głównym efektem istnienia konkurencji była "wojna cenowa"
            i poprawa jakości. Narazie jednak tak nie jest i jeszcze jakiś czas nie będzie.
            pozdr
            t.
            • Gość: Amu Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.acn.waw.pl 14.01.04, 20:55
              Chciałabym się przywitać. Od początku grudnia śledzę ten wątek. Być może, jeśli
              się złamię i zgodzę na droższy kredyt w PKO BP, to uda mi się zostać waszą
              sąsiadką. Wszystko przez głupich urzędasów z gminy i ich wrogość wobec tej
              inwestycji. Niestety, przyjdzie się nam jeszcze z nimi zmierzyć w związku
              zatwierdzeniem budynków do użytkowania i przy ustanawianiu ksiąg wieczystych.:(
              Ale nie to skłoniło mnie do odezwania się.
              W grudniu podczas podpisywania umowy realizacyjnej i długiej rozmowy z prezesem
              dowiedziałąm się, że infrestruktura pod internet, telefonię i wprawdzie jest,
              ale na propozycje spółdzielni odpowiedziała tylko TP SA. Ponieważ obecnie z
              zadowoleniem korzystam z kablówki, telefonu i internetu w Aster City, spytałam
              czy możliwe będzie skorzystanie z ich usług na Osiedlu Elsnerów. Niestety
              wyraźnie stwierdzili, że nie są zainteresowani, nie mają w najbliższych planach
              i ogólnie jest to za daleko.
              Co do kablówki, prezes ma koncepcję, że postawi talerz i puści sygnał do
              chętnych, a rozliuczenie będzie zawarte w czynszu.
              Z telefonami jesteśmy zdani na łaskę TP SA.
              Przy okazji wyjaśnię, że w budynku D będzie mieszkał nie prezes, ale
              przewodniczący rady nadzorczej.
              Umowa jest, jaka jest. Mi się nie udało jej negocjować pomimo wizyty u
              prawnika. Prezes tłumaczy, że nie będzie wpisywał oczywistości, ani rzeczy do
              których obliguje go ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych. Życzę powodzenia w
              negocjacjach. Ogólnie rozumiem człowieka, jest zajęty budową i ma wyraźną
              niechęć do papierów. Niestety bank BPH nie jest tak wyrozumiały, i bez
              zaświadczenia z gminy, niestety nie podpisze umowy kredytowej. Jak wiemy,
              zaświadzenia nie będzie, na wypis z sądu trzba czekać, a nigdzie indziej nie
              dostanę takiego taniego mieszkanka. Czy nie przeraża was, jaka będzie jakość
              tych naszych mieszkań za najniższe w Warszawie pieniądze z metra i brak choćby
              słowa w umowie o odbiorze technicznym mieszkania? A co myślicie na temat
              komunikacji miejskiej i połączenia z centrum? Większość linii kończy się na
              Handlowej. No i zrezygnowali z koncepcji budowy metra na Targówek.
              Myślałąm, żeby ponaciskać gminę, żeby zinteresowała się wygodą mieszkańców
              dalszego targówka, bo w planach inwestycyjnych znajdują się jedynie stacje
              benzynowe, ale po sprawie z zaświadczeniem widać, że urzędnicy tej gminy
              zupełnie nie doceniają tego, że każde nowe osiedle mieszkaniowe, to zwiększone
              wpływy do ich budżetu. Może razem uda nam się wydusić jakieś pozytywne decyzje
              z urzędu gminy Targówek?
              Czy komuś już udało sie zobaczyć swoje przyszłe mieszkanie od środka? Ogromnie
              jestem ciekawa jakie ma wrażenia.
              Pozdrawiam.
              • Gość: pablo Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: 62.233.175.* 15.01.04, 13:34
                Witam

stan techniczny naszych mieszkań wygląda następująco:

1. surowe ściany, na suficie i podłodze - beton, sciany z bloczków YTONGa,
                otwory na dzwii, okna zafoliowane
                2. na niektórych klatkach jest robiona instalacja kanalizacyjna (kładzione
                rury), a od pierwszych klatek pracują elektrycy.
                3. po zakończeniu prac elektrycznych , systematycznie beda kładzione tynki
                wewnętrzne (ponoć to szybko idzie - 1-2 tygodnie)

A ogólne wrażenie, ciemno, zimno i surowo.

pozdrawiam
              • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 16.01.04, 12:06
                Witam
                Posłużę się cytatami z postu Amu
                > Umowa jest, jaka jest. Mi się nie udało jej negocjować pomimo wizyty u
                > prawnika. Prezes tłumaczy, że nie będzie wpisywał oczywistości, ani rzeczy do
                > których obliguje go ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych.
                > Czy nie przeraża was, jaka będzie jakość tych naszych mieszkań za najniższe w
                > Warszawie pieniądze z metra i brak choćby
                > słowa w umowie o odbiorze technicznym mieszkania?
                Ja również chciałem negocjować niektóre punkty umowy, niestety nieskutecznie.
                Chodziło mi głównie o odbiór mieszkań i kary za niedotrzymanie warunków umowy.
                Jak widać prezes posługuje się ciągle tym samym argumentem czyli ustawą o
                spółdzielniach mieszkaniowych. Ja dodatkowo usłyszałem że wszelkie konsekwencje
                finansowe za niedotrzymanie warunków umowy ostatecznie spadłyby na członków
                spółdzielni bo to za ich pieniądze powstają mieszkania.
                Co do ceny to usłyszałem od paru osób opinię iż jest ona "podejżanie niska".
                Rzeczywiście ceny mieszkań na Targówku kształtują się w okolicy 3000zł/m2
                (pomijając inwestycje Budimexu) Na czym więc oszczędza spółdzielnia. Napewno na
                powierzchni biurowej. Zapewne na ekipie budowlanej z Wyszkowa. Może tanio
                kupili działkę. Może pensje zarządu nie są wygórowane. Mam jednak nadzieję że
                nie jest to oszczędzanie na jakości mieszkań (najtańsze materiały, najtańszy
                beton, wszystko w jakości "Biedronki")
                > Wszystko przez głupich urzędasów z gminy i ich wrogość wobec tej inwestycji.
                > Niestety, przyjdzie się nam jeszcze z nimi zmierzyć w związku zatwierdzeniem
                > budynków do użytkowania i przy ustanawianiu ksiąg wieczystych.:(
                Pora wyczyścić zbroję :)
                > A co myślicie na temat
                > komunikacji miejskiej i połączenia z centrum? Większość linii kończy się na
                > Handlowej. No i zrezygnowali z koncepcji budowy metra na Targówek.
                Trochę się wokół buduje. Zapewne na prośby mieszkańców pojawią się nowe
                połączenia z Centrum. Najpierw niech może jednak zrobią porządek z drogami
                dojazdowymi. Tuż za działkami jest linia kolejowa. Może to jest alternatywa dla
                metra. Pora porzucić ambicje budowania kolei podziemnej i dogadać się z PKP.
                Czy wiecie jaki status będą miały mieszkania po odebraniu. Czy będzie to
                mieszkanie własnościowe, czy spółdzielcze prawo własności. Zdaje się że od tego
                zależy wysokość opłat notarialnych.
                W weekend odwiedzę budowę. Może uda mi się wejść do środka. Realacja w
                poniedziałek.
                Pozdrawiam
                t.
                • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: 62.148.94.* 16.01.04, 17:23
                  Wg podpisanej ze spółdzielnią umowy spółdzielnia zobowiązała się przenieść
                  własność mieszkań na swoich członków wraz z udziałem w gruncie, na którym
                  stoją. Co do negocjowania warunków umowy realizacyjnej to też się na tym
                  sparzyłem, ale prawnicy poza snuciem czarnych wizji co to będzie jak coś się
                  stanie to nie powiedzieli wiele mądrego więcej.
                  Co do ewentualnych kar to faktycznie prezes ma rację, że byłyby one płacone z
                  naszych kieszeni bo spółdzielnia nie ma innego źródła finansowania.
                  Trochę mnie martwi dosyć ubogi w treści załacznik o standardzie wykończenia
                  mieszkania, ale tak naprawdę sam nie wiem co tam jeszcze należałoby wpisać.

Zrzeszony
          • Gość: irka Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.noname.net.icm.edu.pl 17.01.04, 13:42
            Witaj,
            w sprawie poprzedniego lisciku. Niestety mieszkam w bloczku D, wiec sasiadami
            jestesmy, ale dalszymi. Powodzenia z "korytarzem i licznikami".
            Powinnam chyba pioszukac kogos blizej "mieszkajacego" :)))
            Czy moze wiecie czy nr tel. w TPSA, ktory sie ma np. na Mokotowie mozna
            przeniesc do innej dzielnicy, mysle rzecz jasna o Elsnerowie?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie, Irka
        • vader_lord Zacisze-Elsnerów cd 14.01.04, 13:51
          Witam wszystkich Szanownych przyszłych sąsiadów.
          Po pierwsze przepraszam wszystkich za ewentualne błędy ortograficzne jeżeli
          takowe mi sie będą przytrafiać (mam z tym malutki problem).
          Mam nadzieje że w tym tygodniu stane sie również członkiem spółdzielni i bede
          razem z wami siwiał i łapał kolejne zmarszczki martwiąc sie o sprawy związane z
          osiedlem i moim mieszkaniem. Moje mieszkanie (to upatrzone) powstanie w drugim
          etapie.
          Wasze wypowiedzi niejednokrotnie przyprawiały mnie o chęć zrezygnowania,
          zwłaszcza jeśli chodzi o zawiłości prawne i spór z Gminą. Jestem mieszkańcem
          tej Gminy i nie zdawałem sobie sprawy że w poczynania użedników może wkradać
          się taki brak profesjonalizmu i zwykłej ludzkiej uprzejmości i poczucia krzywdy
          drugiego człowieka! Wiem że te żeczy niestety są nie tylko u użedników na
          wymarciu ale i u zwykłych ludzi też.
          Jednak wasze wypowiedzi dały mi nadzieję że bede mieszkał w fajnym osiedlu i
          będą mnie otaczać fajni sąsiedzi !
          Jeżeli czas mi pozwoli to będe pisał wam o stanie budowy osiedla bo co dziennie
          przejeżdzam obok do pracy ! Mam zamiar także przespacerować sie z umową do
          prawnika i szczegulną uwage zwrócić mu na przekazanie prawa do wydzielonej
          własności lokalu a w szczegulności gruntu ! O tym co mi powiedział też napisze.
          Odnosnie łącza internetowego, obecnie pracuje jako informatyk i z tego
          co udało mi sie dowiedzieć i z posiadanej wiedzy na ten temat oferta taka jest
          dość atrakcyjna wziąwszy pod uwage oferowaną prędkość transferu i że jest to
          łacze synchroniczne (czyli prędkość od naszego komputera i do niego jest taka
          sama) jak i zarówno cene abonamentu miesięcznego.

Pozdrawiam wszystkich i będe pisał o moich przygodach i problemach związanych z
          upragnionym mieszkankiem !
        • Gość: edi Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 16.01.04, 21:18
          witam,

od jakiegoś czasu interesuję sie II etapem na osiedlu Elsnerów. Byłam nawet w
          biurze i większość spraw została mi wyjaśniona. Mam jednak jedno pytanie do Was
          (tego się nie dowiedziałam jeszcze): jak procentowo rozkładają się płatności?
          Wiem, że na początku 25%. A jak to wygląda później?

Aha! I jeszcze jedno: Męża bardzo zniechęca żelbet z którego budowane są
          konstrukcje bloków. Co o tym myślicie? To pomoć "nie oddycha".
          • vader_lord Re: Zacisze-Elsnerów cd. 21.01.04, 11:43
            Cześć!
            Jeżeli chodzi o konstrukcje żelbetowe to i racja oddychają ale w bardzo
            znikomym stopniu. Ale twojego męża nie powinno to odstraszać w budynku
            ocieplonym styropianem i otynkowanym w środku tynkami gipsowymi a zewnątrz
            tynkami silakatowymi nic nie oddycha !!! NIESTETY.
            Pozdrawiam przyszłą sąsiadke :)
            Przyszły sąsiad.
    • Gość: pablo Re: Zacisze-Elsnerów cd. - z ostatniej chwili.... IP: 62.233.175.* 15.01.04, 13:23
      Witam

dowiedziałem się, że dziś właśnie spółdzielnia mieszcząca się w rozpadających
      kontenerach przeprowadza się do nowo postawionych przed bydynkiem D.
      Likwidacja umożliwi realizacje etapu II budowy.

A miała byc przeprowadzka do przedszkola, chyba jest za zimno :))
      i jego stan jest za surowy...

pozdrawiam

• tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 19.01.04, 12:52
        Szanowni sąsiedzi
        W niedzielę odwiedziłem budowę. Właściwie to tylko okolice budowy
        ponieważ "ochrona" nie mogła, albo inczej - nie chciała (być może
        bezinteresownie)pozwolić na obejrzenie mieszkania.
        Potwierdzam słowa Pabla o przeprowadzce biura. Nowe baraki zostały ustawione na
        stropie garażu przed blokiem D od strony osiedla, niemalże wzdłóż całego bloku.
        Ciekawe gdzie przeprowadzi się spółdzielnia po zakończeniu I etapu. Takie
        ustawienie znacznie uniemożliwia swobodny dostęp do klatek schodowych.
        Wspomniany strop jest o prawie 2 metry nad poziomem gruntu i do biur dostać się
        można jedynie po schodkach.
        Część ogrodzenia na roku ulic Topazowej/Lewinowskiej została zlikwidowana,
        teren zniwelowany. Ewentualnych nabywców zachęca kolorowy bilboard z
        wizualizacją osiedla i założeniami realizacyjnymi.
        Z tego co usłyszałem to roboty wewnątrz trwają. Po zakończeniu prac nad
        instalacjami wodnymi, kanalizacyjnymi i elektrycznymi zostanie położona
        instalacja gazowa. Przy jej pomocy budynek będzie osuszany i przygotowywany do
        tynkowania.
        Wspomniana wcześniej reklama osiedla informuje o zakończeniu I etapu w I
        kwartale 2004 r. Przypominam że aktualnie mamy I kwartał 2004 r ;-)]
        Spodziewam się przynajmniej miesięcznego opóźnienia ale wolałbym poczekać
        jeszcze dłużej i odebrać mieszkanie dobrze wykończone.
        pozdrawiam
        t.
        • Gość: pablo Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: 62.233.175.* 19.01.04, 16:59

> Ciekawe gdzie przeprowadzi się spółdzielnia po zakończeniu I etapu. Takie
          > ustawienie znacznie uniemożliwia swobodny dostęp do klatek schodowych.

z tego co słyszałem, lokalizacja docelowa spółdzielni ma znajdować sie pod
          przedszkolem (w piwnicy).

pozdrawiam
          • Gość: Wojtek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.danzas.com 20.01.04, 13:52
            Witam
            Załóżmy, że jest 31.03.04 i zakończono I etap.
            Czy ktoś się orientuje ile czasu może minąć do czasu, kiedy można będzie coś
            robić w mieszkaniach ?
            Czy wiecie jakie warunki do tego momentu muszą zostać spełnione ?
            Pozdrawiam przyszłych sąsiadów nie tylko z budynku D.
            • vader_lord Re: Zacisze-Elsnerów cd. 21.01.04, 17:25
              Witam !
              No raz już to wszystko napisałem ale mi wcieło a wcale się na forum nie
              zapisało ! Cholewa.
              Rzeczywiście nasza spółdzielnia przeniosła się do nowych baraczków. Wyglądają
              ładniej niż te drewniaki i trochę w nich powiało porządkami. Pojawiły się
              karteczki na drzwiach no i jest trochę cieplej niż w starych.
              Dziś udało mi się w końcu stać członkiem spółdzielni i podpisać umowę na
              mieszkanko w etapie drugim. Po podpisaniu umowy pomyślałem sobie że trzeba kuć
              żelazo póki gorące i zmusiłem sympatycznego Pan do pokazania mi mieszkań
              właśnie budowanych, choć moje mieszkanko narazie wisi na ścianie tego nowego
              baraczku :)
              Relacjonuje co tam zobaczyłem!
              W garażach pozakładano drewniane drzwi na wejściach do klatek schodowych i na
              korytarzach rozstawiono spore dmuchawy które ogrzewają dość skutecznie budynek
              w środku. Oczywiście Pan który mnie tam zabrał zaprowadził mnie (mam wrażenie)
              w cześć budynku w której prace są najbardziej zaawansowane odpowiadając na moje
              pytanie o różnice w stanie robót na obydwu budynkach że różnica wynosi dwa
              tygodnie. Powiedział że ten budynek który oglądamy to budynek "A". W środku
              kręciło się dużo ludzików którzy pracowali bać też udawali że pracują, ale nie
              mniej hałas towarzyszący pracom budowlanym rozlegał się w całym budynku.
              Powiem wam co zastałem w środku w mieszkanku do którego nas pan zaprowadził:
              - na ścianach położona już była instalacja elektryczna i wszystkie kable od
              oświetlenia i kontaktów zbiegały się w skrzynce bezpieczników nad otworem w
              którym potem znajdą się drzwi wejściowe do mieszkania (z tego co się orientuje
              to wyglądało to na porządnie zrobioną instalacje elektryczną bez fajerwerków
              ale Ok)
              - doprowadzone były rury kanalizacyjne (czy wszędzie nie umiem powiedzieć bo
              nie zarejestrowałem)
              - w pionach na korytarzach pojawiły się już jakieś zawiązki instalacji wodnej
              - wykonano już jeżeli nie całą to cześć instalacji gazowej tak że przy tym
              mieszkaniu było można zamontować licznik gazowy, rury rozciągały się też na
              korytarzach i w pionach !
              - na podłodze przygotowano specjalne rurki (peszle) do rozprowadzenia
              instalacji niskonapięciowej czyli telewizji i telefonu
              - ściany bez zmian nie otynkowane ale równe (w miarę)
              - stropy i ściany konstrukcyjne wykonane z żelbetów wyglądały dobrze nie
              znalazłem na nich żadnych pęknięć mrozowych ani też skurczowych (powstają wtedy
              gdy beton jest albo marnej jakości albo źle wykonany-chodzi o skład)
              - na klatkach, korytarzach panował porządek przynajmniej tam gdzie ja byłem
              (nawet mnie trochę to mile zaskoczyło) nigdzie nie walały się jakieś skrawki
              drutów kabli ani rur, można by rzec wzorowo
              Tyle ze środka teraz kolej na to co na działce !
              No tak tu też się trochę dzieje i tak na środku jeździł sobie spychacz i
              wyrównywał teren pod drugi etap (czyli moje mieszkanko), mam wrażenie że
              artystyczny nieład panujący do tej pory na terenie ustępuje miejsca względnemu
              porządkowi i to cieszy. Przez okno tego mieszkania, które zapomniałem napisać
              było na pierwszym piętrze widziałem koparkę która od strony tej dzikiej (chyba
              działek) też robiła porządek na terenie i wyrównywała ten krajobraz księżycowy
              tam panujący. Układane były tory pod dźwig który po już ułożonym skrawku
              dziarsko zaiwaniał. Ach bym zapomniał ten sympatyczny Pan powiedział że już w
              innych lokalach są położone rury pod ogrzewanie to też mały plusik.
              Oj strasznie się rozpisałem.
              Pozdrawiam serdecznie bliższych i trochę dalszych przyszłych sąsiadów i mam
              nadzieje ze choć trochę pomogłem !
              Arek
              • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.04, 09:43
                Witam przyszłego sąsiada.

Dzięki serdeczne za najbardziej jak dotąd obszerny raport z zaawansowania prac
                na budowie. Przywrócił mi on utracony optymizm co do terminowego ukończenia
                prac (oczywiście + - miesiąc). Wydaje mi się też, że masz jakieś doświadczenie
                budowlane albo też wiedzę w tym zakresie, więc tym bardziej czuję się
                podbudowany.
                Pójdę więc za ciosem i spróbuję również odwiedzić swoje mieszkanko.

Jeszcze raz dzieki za relację i pozdrawiam.

Wojtuk
                • vader_lord Re: Zacisze-Elsnerów cd. 22.01.04, 15:25
                  Cześć !
                  Miło mi że się na coś przydałem i mogłem wam opowiedzieć co na naszej budowie
                  zobaczyłem.
                  Trochę (bez przesady) się znam na budowaniu bo uczestniczyłem w stawianiu
                  teściom pod Warszawą wcale nie małego domu z którym było trochę problemów i
                  nieco poznałem co to znaczy spartaczona lub dobrze wykonana robota. Miałem
                  przyjemność też rozmawiać niejednokrotnie z dobrym znajomym który bywał u nas
                  na budowie a pełnił on funkcje jakiegoś rzeczoznawcy w ITB (Instytut Techniki
                  Budowlanej) większość rzeczy na te tematy dowiedziałem się od niego jak i z
                  literatury którą w tym czasie przeczytałem!
                  Mam takie wrażenie po wizycie na budowie że jeżeli mrozek nie będzie duży albo
                  szybko puści to macie szansę na taki miesięczny poślizg, jednak przy
                  niekorzystnym układzie pogody (długa i ostra zima) będzie ze dwa miesiące.
                  Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego trzymam za wasze domki kciuki. Arek
              • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 11:17
                potwierdzam powyzsza relacje. Bylem we wtorek ogladac swoje mieszkanie. Na
                podlodze mam juz rozprowadzona instalacje do ogrzewania, cala elektryke i
                domofon/ telefon. Pozostaje szlichta betonowa. aha... liczylem wysokosc
                dzisiaj - prawie 280 cmm. dochodzi podloga okolo 10 cm i syfit okolo 2 cm wiec
                razem bedzie 265 - 270 wysokosc mieszkania. Niestety jak dojda panele/parkiet
                to jeszcze ciut nizej. Nieco sie balkonem zawiodlem - nie sadze aby mial
                deklarowane 5 m2 :( i jest waski - nie ma 100 cm :(
                aha... czy wiecie jak to wszystko bedzie docelowo wygladac? Wiec caly plac na
                ktorym stoja budynki, w zasadzie cala dzilaka to jeden wielki parking, dopiero
                na nim beda uliczki, sciezki, chodniczki, etc... takze poziom, na ktorym dzis
                stoi biuro spoldzielni to docelowo poziom "0".
                • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cd. 22.01.04, 11:56
                  > aha... czy wiecie jak to wszystko bedzie docelowo wygladac? Wiec caly plac na
                  > ktorym stoja budynki, w zasadzie cala dzilaka to jeden wielki parking,
                  dopiero
                  > na nim beda uliczki, sciezki, chodniczki, etc... takze poziom, na ktorym dzis
                  > stoi biuro spoldzielni to docelowo poziom "0".
                  Witam
                  Pytałem o to prezesa. O ile pamiętam to wspominał mi że teren będzie wyrównany
                  do poziomu parteru. Prawdopodobnie na parkingach, tam gdzie nie będzie
                  chodników pojawi się warstwa ziemi a na niej ostatecznie jakaś zieleń.
                  Różnica między aktualnym poziomem gruntu a przyszłym np od strony ul.
                  Lewinowskiej to wg mnie około 2m, podobnie od strony osiedla. Konstrukcja
                  garażu od strony ulic posiada okna więc tam napewno nie będzie podsypanej ziemi
                  do poziomu O.
                  Wydaje mi się że między blokiem D a blokiem B/C będzie nisko położona droga do
                  garaży z bramą wjazdową od ul. Lewinowskiej (na wysokości Renault). Zapewne w
                  połowie bloku D będzie wjazd na parking tego budynku zaś prosto będzie się
                  dojeżdżało do wjazdu do garażu bloku A.
                  Relacja Cinka i Lorda Vadera nastraja optymistycznie. Mam nadzieję że za jakieś
                  100 dni będziemy pić szampana parapetowego.
                  pozdroofka
                  t.
                  • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 15:28
                    i jeszcze jeden news... Mieszkania sa wykanczane sekwencyjnie - od pierwszej
                    klatki budynku A (od strony dzialek). I w tej kolejnosci beda rowniez oddawane
                    wiec budynek D od strony renaulta na koncu. Spoldzelnia planuje pierwsze
                    lokale oddac w... kwietniu, kiedy skoncza... nie wiadomo. Wniosek taki, ze nie
                    wszystkie na raz tylko klatka po klatce...
    • aalik Zacisze-Elsnerów cz.3 23.01.04, 15:44
      Wybaczcie, że tak bez pytania Was o zgodę pozwalam sobie założyć kolejny wątek
      poświęcony osiedlu Elsnerów, który niech będzie kontynuacją dwóch poprzednich
      wątków o tym tytule.
      Wydaje mi się, że prościej się czyta wątki poniżej setki postów.
      Ponieważ w części pierwszej było 131, w drugiej 121.
      Proponuję, aby od tego 252-go postu pisać już w nowym wątku.

Pozdrowienia
      • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.04, 16:35
        zalozyles?

jaki link?
        • Gość: Alinka Instalacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 11:19
          Witam, czy moze ktos dostal specyfikacje wyposarzenia mieszan ??
          chodzi mi np o dokladny rodzaj pieca, grzejnikow, typ alarmow czy sposob
          podlaczenia internetu.

Jak byla w grudniu u P. topowiedzial ze jakis Izraelski ??
          jak sie zapytalam dlaczego ini nie wiedza jeszcze, to powiedzieli ze technika
          idzie tak do przodu ...
          Pytalam znajomwgo, 3 miesiace nic nie zmini np. w systemach alarmowych ;((
          Jesli chodzi o internet, czywiadomo jaka firma bedzie to robila ??
          Mojego meza bardzo to interesuje, ale spoldzielnia milczy w tym temacie ...
          Prosze, moze cos wiecie, bo przeciez sciany to nie wszystko ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka