Dodaj do ulubionych

OPŁATA SĄDOWA

IP: 80.50.5.* 13.11.03, 18:39
Kupiłam mieszkanie na rynku pierwotnym od developera, którego statutową
działalnością jest m.in. budownictwo mieszkaniowe. Dostałam fakturę VAT z 7%
VAT. Potem był akt notarialny. Potem wpis hipoteki do księgi wieczystej. Pani
w sądzie powiedziała, że wg oświadczenia banku dokonana przeze mnie czynność
nie wiąże się z budownictwem mieszkaniowym więc muszę ponieść opłatę sądową.
Według jej opinii tylko dlatego że brak jest słów budownictwo mieszkaniowe.
Czy więc zakup na rynku pierwotnym mieszkania nie zalicza się do budownictwa
mieszkaniowego? Proszę o pomoc. Czy można z tym coś zrobić? W banku już mi
nie zrobią tego dopisku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bebiak Re: OPŁATA SĄDOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 23:19
      Wg mnie nie zawsze kredyt przeznaczony dla developera jest kredytem na
      budownictwo mieszkaniowe (pisałam już o tym), aczkolwiek wiem, że są takie
      przypadki, nawet bodaj wśród sędziów, którzy tak uważają. Doprawdy wg mnie
      trudno by obronić pogląd, że kredyt wykorzystałam na cele budownictwa
      mieszkaniowego w przypadku gdy poszłam do developera i kupiłam gotowe już od
      dawna mieszkanie. W tym przypadku wg mnie - podkreślam to cały czas - byłby to
      kredyt na nabycie lokalu (co skutkuje oczywiście opłatą sądową). Jeśli bank
      stanowczo nie chce zmienić treści swojego oświadczenia a takie stanowisko zajął
      sąd to zostaje Ci tylko odwoływanie się od tej decyzji sądu w sposób prawem
      przewidziany (ja go Ci nie wskażę, bo na procedurze się nie znam), ale doprawdy
      nie wiem jakich argumentów powinnaś użyć. Ostatnio gdzieś tu ktoś ale nie
      pamiętam gdzie pisał dokładnie o takim samym problemie - jakbyś poszperała (to
      nie było dawno) to może coś wyczytasz? Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i życzę
      powodzenia. B.
      • Gość: Bebiak Re: OPŁATA SĄDOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 23:45
        Znalazłam ten wątek, o którym wspominałam. To na Forum DOM pt. "Opłaty za kupno
        mieszkania - pomocy", autor: SSL. Ostatni post (jak dotąd) z 10. listopada
        2003 roku. Raz jeszcze pozdrowienia. B.
        • Gość: zebra Re: OPŁATA SĄDOWA IP: *.euro.ge.com / 193.173.33.* 14.11.03, 11:30
          Wszystko zalezy w jakkim stanie jest nieruchomosc w chwili zaciagania kredytu.
          Jezeli budowa jeszcze trawa to kredyt ktory bierzesz bedzie kredytem budowlano -
          hiopotecznym z przeznaczeniem na cele budownictwa mieszkaniowego. Jezeli
          jednak w chwili gdy ubiegasz sie o kredyt inwestycja zostala juz zakonczona to
          nie masz juz celu budowlanego. Wtedy celem Twojego kredytu jest zakup
          nieruchomosci na rynku pierwotnym. I za wpis takiej hipoteki sad powinien
          pobrac oplate w wysokosci 1/20 wpisu stosunkowego wartosci przedmiotu sprawy
          czyli wysokosci ustalonej hipoteki.
          Pozdrawiam
          • Gość: sarhaw Re: faktura IP: *.dmpbk.com.pl 14.11.03, 11:35
            Kochani, a co jeśli kupiłam mieszknie na rynku pierwotnym, ale to mieszkanie
            jest dopiero budowane. Czy też powinnm dostać od developera fakturę? Czy np.
            powinnam ją otrzymać, jak zapłacę całość (wzięłam kredyt budowalno-hipoteczny)?
            Jak to wygląda później w US?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka