Dodaj do ulubionych

Trochę się spóźniliście.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.09, 23:24

Odziedziczyłem segment na Mokotowie, dokupiłem drugi za 780 000 zł (
w 2004), sam kupiłem nowe mieszkanie 94 m2 po 3200zł(też 2004 rok)
na Mokotowie w którym teraz mieszkam. Oba segmenty wynajęte firmom
razem dają 18 000zł miesięcznie.

Warto było się wstrzelić w rynek :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrew Re: Trochę się spóźniliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 00:22
      Frajer z ciebie! ja kupiłem mieszkanie 102m na Filtrowej w 1989r za 1500 USD.
      Wyssokość pomieszczeń 3,2m. Willa na Żoliborzu, w której mieszkam kosztowała
      mnie tylko 4000 USD. To były piękne czasy. Jak pomyślę ile wybuliłeś, to mi cie
      żal...
      • smurfetka4 Re: Trochę się spóźniliście. 26.03.09, 07:59
        chłopaki, pochwalcie się jeszcze ilu macie znajomych na naszej
        klasie oraz, konieczenie, ile bierzecie na klatę
        lubię takich zaradnych dżentelmenów
        • Gość: ja;) Re: Trochę się spóźniliście. IP: 212.180.168.* 26.03.09, 10:12
          Do tego obwod karku i model fury, a bedize wiadomo czy cos im z majtek wystaje
          czy to tylko pryszcze;)
          • Gość: Janek Re: Trochę się spóźniliście. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.09, 00:07
            Cóż samochód standard ma służyć do jeżdżenia :)

Natomiast do lokowania w nieruchomości zachęciła mnie
            książka "Biedny ojciec, bogaty ojciec", najważniejsze by
            nieruchomość przestała być pasywem, a stałą się aktywem i dawała
            comiesięczny dochód.

Nawet zastanawiam się czy nie kupić w tym roku czegoś dodatkwoego,
            może coś pod wynajem dla studentów?
            • satorianus Re: Trochę się spóźniliście. 27.03.09, 08:57
              > Natomiast do lokowania w nieruchomości zachęciła mnie książka "Biedny ojciec,
              bogaty ojciec"

Ach. Ten oszołom Kyiosaki. Ludzie nieźle wtopili inwestując zgodnie z jego
              poradami w domy na Florydzie. :)
              • Gość: mx Re: Trochę się spóźniliście. IP: 84.38.22.* 27.03.09, 09:51
                z tego co pamietam on pisal aby kupowac kiedy jest tanio na jakims
                lokalnym rynku i jest potencjaldo wzrostu. Ludzie natomiast zaczeli
                kupowac wszystko i wszedzie za kazda cene
                • satorianus Re: Trochę się spóźniliście. 27.03.09, 09:58
                  Tak, tak. To ten rodzaj dojrzałej mądrości, która nigdy się nie myli. "Znajdź
                  okazję", "Kup tanio, sprzedaj drogo", "Nie narobić się a zarobić"... Oszołomstwo
                  staszliwe.
                  • Gość: ja Re: Trochę się spóźniliście. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.09, 21:16
                    Główna idea to kupić niedrogo i albo sprzedać jak zdrożeje albo
                    komuś wynająć. Nawet jak cena spadnie to możemy dalej komuś
                    wynajmować i czekać na lepsze czasy.
      • Gość: jacek 100 USD za m kw to byla cena w 1989 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 22:24
        minimum

za 1500 USD to mogles kupic uzywanego "duzego fiata" a nie
        mieszkanie, 4000 USD kosztowala Toyota Corolla a nie dom na
        Zoliborzu

dom na Zoliborzu to bylo minimum 20 tys USD - niby malo jak na
        dzisiejsze ceny - ale wtedy to byla "fortuna"

kogo chcesz oszukac frajerze ???
        • Gość: observer Re: 100 USD za m kw to byla cena w 1989 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 15:04
          dobrze napisane:) 10/10 :))
    • Gość: navy-blue Re: Trochę się spóźniliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 20:51
      Ani troche - nie sposob spoznic sie z kupnem nieruchomosci, poniewaz nie jest to inwestycja. Jezeli cos nie jest inwestycja, to po co to kupowac?
      Tego ze nieruchomosci nie sa inwestycja dowodzi ponad wszelka watpliwosc indeks stworzony przez Shillera, i obejmujacy okres ponad 100 lat, w czasie ktorych doszlo miedzy innymi do gigantycznego skoku populacji, ktoremu wg naganiaczy RE musi towarzyszyc wzrost cen nieruchomosci.

en.wikipedia.org/wiki/File:Shiller_IE2_Fig_2-1.png
      Obecnie ceny wracaja do tradycyjnych poziomow, a wartosc indeksu wroci predzej czy pozniej do tradycyjnych 100, czy tez, wedlug wszelkiego prawdopodobienstwa lekko ponizej.

Niezly kontrast z rynkiem akcji, ktory w okresie ostatnich 100 lat dawal od 2,5 do 7,5% rocznie, po uwzglednieniu inflacji (choc bez uwzglednienia podatkow) na roznych rynkach calego swiata.
      • Gość: Kamil Re: Trochę się spóźniliście. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.09, 11:26
        Ale tutaj chodzi o stały zysk z nieruchomości (wynajem) a nie
        zarobek na kupnie/sprzedaży.

• Gość: navy-blue Re: Trochę się spóźniliście. IP: *.ppp.eranet.pl 01.04.09, 07:30
          Gość portalu: Kamil napisał(a):

> Ale tutaj chodzi o stały zysk z nieruchomości (wynajem) a nie
          > zarobek na kupnie/sprzedaży.

Ktory to zysk nie jest wcale pewny, by nie rzec ze biorac pod uwage prognozy
          demograficzne dla Europy w ogole, a dla Pl w szczegolnosci jest on wysoce
          niepewny. A tak w ogole to nie myl zysku z przychodem, mam nadzieje ze wiesz
          czym sie rozni jedno od drugiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka