Dodaj do ulubionych

prognozy forumowiczów z 2008

IP: *.chello.pl 26.05.09, 15:59
Czy mógłby ktoś odswierzyć wątek z prognozami cen w poszczególnych
dzielnic, chyba z czerwca 2008. To mogło by wyjasnić dlaczego
niektóre niki przestały się tu pojawiać, pojawiły się natomiast nowe.

Obserwuj wątek
    • kociogon W 2007 to dopiero było wesoło... 26.05.09, 16:31

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=56767677&a=56769872
      Można mieć wątpliwości czy to na poważnie, ale drugi wpis w tym wątku zdaje się sugerować, że tak :)
    • satorianus Re: prognozy forumowiczów z 2008 26.05.09, 17:11
      Hmmm. W Melody park za lepsze mieszkania do dzisiaj krzyczą ponad 10k/metr. A
      herox nigdy tak naprawdę nie pisał na serio.
      • Gość: oko Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: 167.236.248.* 26.05.09, 17:14
        i na krzyku sie konczy, bo nikt tam nic w tej cenie nie kupil

ps. a ktore to niki zniknely?
        • satorianus Re: prognozy forumowiczów z 2008 27.05.09, 16:11
          Kupił, kupił. Większość mieszkań na wyższych kondygnacjach z dużymi tarasami
          sprzedała się właśnie w tych cenach(powyżej 10k/metr).
      • Gość: oleg Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: *.spray.net.pl 26.05.09, 21:03
        > A herox nigdy tak naprawdę nie pisał na serio.

pytales go?
    • satorianus Re: prognozy forumowiczów z 2008 26.05.09, 17:14
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=64552496&a=64588767
      Tutaj typuje jeden z grubszych zawodników. Swego czasu dyżurny analityk forum,
      czyli thesopranos

"> jeżeli cie dobrze rozumiem, to srednia cena pod koniec 2008 roku
      > wyniesie ok. 5-6 TPLN/m2 w Warszawie?

mniej wiecej, 7-8 tys dobry standard w dobrym miejscu (srodmiescie, mokotow),
      bemowo, bielany,praga 5-6 tys, wilanow,bialoleka,tarchomin 5 tys, inne wsie i
      miasteczka jak pruszkow, piaseczno, otwock itp po jakies 3,5-4,5 tys
      "
      • Gość: oko Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: 167.236.248.* 26.05.09, 17:17
        no to pomylil sie o kilka miesiecy, bo tranzakcyjnie takie ceny jak pisal sa na
        rynku gdzies od marca 2009
        • satorianus Re: prognozy forumowiczów z 2008 26.05.09, 17:28
          Naprawdę? Wierzysz w to mocno?
          • Gość: oko Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: 167.236.248.* 26.05.09, 18:01
            no a ktore z tego co pisze nie jest prawda
            okoliczne wioski istotnie chodza u dewow od 3,5k PLN w góre
            białołeka jest za 5k PLN, wilanow za 6k PLN, centrum i mokotow do 7-8k PLN
            nie mowie ze wszystko jest w takich cenach, mowie ze za tyle nie jest juz
            problemem kupic

a Marek W. to zwykly cham, czego liczne przyklady daje zarowno w swoim blogu jak
            i komentarzach, jakos opinia kolesia, ktoremu bledy poprawia korekta
            niespecjalnie mnie rusza

• satorianus Re: prognozy forumowiczów z 2008 26.05.09, 18:21
              Między chodzenie "od". a "po" jest kolosalna różnica. Naucz(cie) się tego wreszcie!
              • Gość: oko Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.05.09, 22:40
                owszem, a ty naucz sie odrozniac ceny tranzakcyjne od ofertowych
                jesli popatrzysz na to co sie faktycznie sprzedaje to podejrzewam ze
                srednia cena takich ofert wyniesie wlasnie tyle, wiec jest to
                kolejny przyklad twojego czepiactwa, naucz sie tego wreszcie!
                • satorianus Re: prognozy forumowiczów z 2008 27.05.09, 09:10
                  Sprzedają się na przykład mieszkania na Chrościckiego w cenach zbliżonych do
                  wywoławczych. A skoro Włochy sprzedają się po 7k/metr, to naprawdę trudno mi
                  uwierzyć w regularne ceny transakcyjne w Śródmieściu na tym samym poziomie.

Zabawne jest to onanizowanie się cenami transakcyjnymi. Czy Wy naprawdę
                  myślicie, że w biurze sprzedaży dostaje się 20% upustu za samo stawienie się?
                  Jak się popatrzy na wątki z 2006r. to można dojść do wniosku, że powoływanie się
                  na mityczne ceny transakcyjne ma długą historią. Z jedną różnicą. KZS wtedy nie
                  wierzył, że ktokolwiek kupuje mieszkania w Warszawie po 5,6k/metr, że to tylko
                  taka medialna propaganda i że niedługo wszystko wróci do normy. No i wyciągali
                  oferty z 2005r., które miały być dowodem na to, że wzrosty wcale nie są takie
                  duże i że może... w ogóle ich nie ma. Wtedy ceny transakcyjne były ich wrogiem,
                  a dziś są przyjacielem. Ale mechanizm pozostał ten sam - uporczywe negowanie
                  rzeczywistości.
                  • gorbibanki Re: prognozy forumowiczów z 2008 27.05.09, 11:46
                    To prawda ,że idzie to powoli ale cierpliwość to cnota jaką się
                    nabywa patrząc na to wszystko. Przyszła teściowa nieźle gotuje i się
                    nie wtrąca a dzieci jescze nie mam. Ja bedę czekał ale niektórzy
                    developerzy tego nie doczekają :)
            • Gość: as Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 19:57
              Przykładziki, drogi koleszko, przykładziki poprosimy!
              Jak tam mamy dyskutować to ja mogę powiedzieć że na Ochocie to i za nieco ponad
              5 tys. można kupić 50 m2.
              dom.gratka.pl/tresc/397-27962757-mazowieckie-warszawa-ochota-wlodarzewska.html#6c4103183af8d2fc,1
              Tylko co z tego wynika, to wywnioskuj sam!
        • satorianus Re: prognozy forumowiczów z 2008 26.05.09, 17:31
          I nie "tranzakcja", tylko "transakcja". Bo Cię znowu Marek Wielgo od nieuków
          wyzwie. I będzie miał rację, niestety.
        • satorianus Re: prognozy forumowiczów z 2008 26.05.09, 17:48
          Dobra żarty na bok. Takie ceny są, owszem. Ale tylko jeśli rozmawiamy o wielkiej
          płycie. Na rynku nowych mieszkań niestety takie poziomy cenowe są obecnie
          nieosiągalne.
          • Gość: antygłąb Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: *.chello.pl 26.05.09, 18:31
            nie odbieraj marzeń gołodupcom
            oni żyją w innym świecie

widzą cenę '6999' i nie kapują że to za 5 pokojowe mieszkanie nad
            garażem z widokiem na śmietnik które i tak poszło dla szwagra
            asystentki prezesa , a reszta droższa

gołodupcu - biednyś boś głupi, głupiś boś biedny
            • Gość: oko Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.05.09, 21:06
              o widze ze niedobitki "ynwestorow" jeszcze sie utrzymuja

a kolega santonarius niech wiec nam poda definicje co oznacza "po",
              jak srednia jest taka czy jak mediana?, ale jesli tak to czyja,
              rynku pierwotnego czy wtornego? itd

ja mowie ze jesli ktos chce kupic w takiej cenie jak
              pisale "thesopranos" to kupi bez specjalnego nawet problemu, jak dla
              mnie to zalicza
              • Gość: antygłąb Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: *.chello.pl 26.05.09, 22:17
                masz racje, gołodupcu, już nieraz żeście udowadniali że można
                znaleźć mieszkanko w dobrej cenie. A to że raz okazało się ono
                przytulną suterenką, innym razem poddaszem do zaadaptowania, innym
                razem TBSik.. cóż nikt nie jest idealny. Liczy się że w takiej cenie
                można mieć własny dach nad głową, co dla gołodupca już samo w sobie
                jest ponad standard.
                • Gość: oleg Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: *.spray.net.pl 26.05.09, 22:25
                  nie masz racji golodupcu niestety.
                  ciagle udowadniasz, ze nie ma spadkow cen, a jesli juz to tylko w suterenie z
                  widokiem na schronisko dla psow. niestety dane sa inne i wskazuja na kolejny
                  kwartal gdy ceny spadaja.
                  oczywiscie dla ciebie najwazniejsze jest wyzalanie sie na forum i poprawianie
                  sobie humoru takimi postami jak powyzej. smutne to bardzo, tak jak zawsze szkoda
                  nietrafionej inwestycji i wtopionych pieniazkow. ale tak to w zyciu jest, ze jak
                  sie nie ma kasy i inwestuje zaskorniaki liczac na kokosy to mozna sie niezle
                  przejechac. na pocieszenie dodam, ze takich jak ty golodupcu jest wielu, wiec
                  nie czuj sie samotny.
                  • Gość: antygłąb Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: *.chello.pl 26.05.09, 22:35
                    ja widze średnią 8853

ty widzisz 6500 - bo celujesz w najtańszą ruderę

obaj mamy rację

pozdro,mój przyjacielu z niższych kręgów społecznych
                    • Gość: oleg Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: *.spray.net.pl 26.05.09, 22:44
                      gdzie wyczytales jaka srednia ja widze? zreszta co mnie obchodzi jakas srednia??
                      ja widze tylko twoja rozpacz z nieudanej inwestycji i staram sie pocieszyc
                      ciebie przyjacielu moj z wyzszych kregow spolecznych. zatem nie martw sie tak
                      bardzo, bo okazji na odrobienie strat masz mnostwo :)
                • Gość: oko Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.05.09, 22:38
                  wole byc golodupcem ktory kupil sobie 100 metrow po 5k PLN metr niz
                  inwestorem z lokalem 50m kupionym po 10k PLN za metr,
                  nawet jesli twoj bedzie "apartamentem" a moj jedynie lokalem z
                  podwyzszonym standardem wykonczenia
              • satorianus Re: prognozy forumowiczów z 2008 26.05.09, 22:39
                Możemy na roboczo przyjąć, że w przypadku rynku pierwotnego jest to średnia z
                pierwszego dolnego kwartyla ofert dla danego segmentu rynku.

Rynku pierwotnego nie śledzę w sposób szczególnie wytężony, ale jeśli prawdą
                jest to co piszesz, to bez problemu powinieneś być w stanie rzucić linki do
                kilku(nastu) ofert sprzedaży nowych mieszkań w Śródmieściu. Po 7k/metr. Czekam.
                • Gość: oleg Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: *.spray.net.pl 26.05.09, 22:47
                  siema sator,
                  skoro tak zgrabnie sie podlaczyles do watku o prognozach to mam prosbe o
                  przedstawienie Twoich prognoz. Czasu mamy duzo, zatem prosze o obstawienie 1q
                  2010. dzieki!!

ps. zdradzisz za ile udalo sie Tobie wynajac mieszkanie w marcu/kwietniu?
                  • satorianus Re: prognozy forumowiczów z 2008 26.05.09, 23:03
                    A bo ja wiem? Raczej nie mniej niż 5% i raczej nie więcej niż 15-20%. Ruskim
                    targiem 10% :)

ale nie brałem pod uwagę credit=crunch
                • Gość: templariusz Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: *.chello.pl 26.05.09, 22:52
                  Satorianus, nie znoszę gości którzy się czepiają, ale teraz sam nie
                  mogę sie powstrzymać. Zdefiniuj proszę pojęcie "średnia z pierwszego
                  dolnego kwartyla" zapoznawszy się najpierw z definicjami
                  pojęć "średnia" i "kwartyl" w guglu;)

Wiem o co Ci chodzi, ale to co napisałeś jest bez sensu.
                  • satorianus Re: prognozy forumowiczów z 2008 26.05.09, 22:58
                    Ok, wyraziłem się nieprecyzyjnie. Średnia z cen ofert PONIŻEJ wartości
                    pierwszego dolnego kwartyla. Chociaż czasami mówimy "kwartyl" mając na myśli nie
                    wartość, ale cały przedział- inaczej niż w przypadku mediany. Nie jest to
                    podejście poprawne, ale... funkcjonuje.
                • Gość: pośrednik Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.09, 09:29
                  satar - ja ciebie nie rozumiem.
                  w innym wątku sprzeczasz się ze mną, że 7k/m to teraz standard w
                  nowym budownictwie (szeroko pojęte centrum), a teraz sam to
                  podważasz i prosisz innych o link z ofertami.

masz w ogóle jakieś swoje zdanie na ten temat?
                  • Gość: oko Re: prognozy forumowiczów z 2008 IP: 167.236.248.* 27.05.09, 12:26
                    satonarius jest bytem z natury nie majacym opini, on "przewodzi" jedynie mysli
                    ktore aktualnie wokol niego sie znajduja
                  • satorianus Re: prognozy forumowiczów z 2008 27.05.09, 14:49
                    Owszem, nie rozumiesz mnie. Sprzeczaliśmy się o wielką płytę. Czy pisałem, że
                    nowe mieszkania w Śródmieściu chodzą po 7k/metr? Nie. Po tyle to można kupić na
                    Woli, bo na Mokotowie i na Ochocie już nie.

A moje zdanie jest takie, że nie wolno przesadzać w żadną stronę i starać się
                    trzeźwo i bezstronnie postrzegać rzeczywistość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka