Dodaj do ulubionych

Miejsce postojowe

01.08.09, 19:30
Witam,

W pierwszej kolejności chciałabym powitać wszystkich uczestników tego forum i mieszkańców osiedla Iskra, a więc naszych przyszłych sąsiadów. Ja i moja druga połówka kupiliśmy mieszkanie w budynku przy ul. Kwiatkowskiego i z niecierpliwością oczekujemy na jego odbiór, wkrótce już zatem dołączymy do Państwa społeczności :-)

W tym poście chciałabym zwrócić się jednak głównie do przyszłych mieszkańców osiedla, którzy też na pewno odwiedzają to forum: jak wszystkim wiadomo obecna cena miejsca postojowego to 28 000 PLN za jedno i 36 000 PLN za dwa miejsca. Oznacza to, że w tym drugim układzie jedno miejsce kosztuje 18 000 PLN, co jest już ceną atrakcyjną. Czy ktoś z Państwa zdecydował się na kupno 2 miejsc i następnie odsprzedanie jednego z nich komuś innemu? W jaki sposób się to powinno odbyć - umowa sprzedaży w postaci aktu notarialnego? Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje i wskazówki w tej sprawie. Oraz oczywiście chętnie nawiążę kontakt z osobą, która planuje zakup miejsca postojowego i byłaby zainteresowana tego typu transakcją.

Pozdrowienia dla wszystkich przyszłych sąsiadów!
Obserwuj wątek
    • aloboda Re: Miejsce postojowe 03.08.09, 15:31
      czesc. Niestety nie jest to tak proste jakby mogło sie wydawać. W umowie na
      "promocyjną cenę" na dwa miejsca parkingowe jest zapis że kupujący zobowiązuje
      się do nie odsprzedawania drugiego miejsca innej osobie. Własnie dlatego
      musiałem wydac 28kPLN zamiast 18kPLN. Dopiero po finalnym przeniesieniu
      własności z podziałem w gruncie (o ile taki w ogóle kiedykolwiek nastąpi - musi
      się zgodzić 50% mieszkańców bloku i nie wiadomo czy nie trzeba będzie dopłacac
      kasy spółdzielni przy przekształceniu własności do "rynkowej" ceny mieszkania -
      patrz liczne ostatnio artykuły w prasie) możliwe będzie odsprzedanie miejsca
      parkingowego.
      • oipouk Re: Miejsce postojowe 06.08.09, 21:17
        Witam i bardzo dziękuję za odpowiedź. Rozjaśniła mi ona sytuację. Mam jeszcze jedno pytanie: jeżeli zatem zdecyduję się kupić 2 promocyjne miejsca i powiedzmy za kilka miesięcy sprzedaję mieszkanie, a nowy kupiec chce tylko jedno miejsce, czy mogę wtedy drugie miejsce odsprzedać innemu mieszkańcowi bloku? Czy też te 2 miejsca są już na stałe związane ze sobą i muszą być sprzedane razem?
        Ponadto: w umowie jest zapis zabraniający odsprzedania drugiego miejsca, to już wiem. Natomiast nie ma chyba żadnych ograniczeń odnośnie jego wynajęcia innej osobie? Poproszę większych znawców tematu o potwierdzenie.
        I wreszcie do aloboda: o jakich artykułach w prasie piszesz? Możesz podrzucić jakieś linki?
        Z góry dziękuję za wszystko!
        • aloboda Re: Miejsce postojowe 07.08.09, 07:58
          wynająć można, nie ma z tym problemu. Dopóki jest spółdzielcze prawo do lokalu,
          to miejsca są na sztywno związane z lokalem. Przeczytaj moje poprzednie posty na
          tym forum, w którymś miejscu są odnośniki i cytaty z artykułów z gazetyprawnej.
          • oipouk Re: Miejsce postojowe 07.08.09, 22:31
            Dzięki, znalazłam! Tyle, że nie bardzo rozumiem jaki to wszystko ma związek z
            właścicielami dwóch nowych budynków. Przecież w naszym przypadku nie otrzymujemy
            spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu ale odrębną własność. Jesteś
            pewien, że w naszym przypadku wygląda to tak samo i miejsca garażowe są związane
            z lokalem? Z góry dzięki po raz kolejny!
            • aloboda Re: Miejsce postojowe 08.08.09, 07:17
              oipouk napisała:

> Przecież w naszym przypadku nie otrzymujemy
              > spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu ale odrębną własność.

Zgodnie z tym co napisał inny użytkownik forum "martin.lux" obecnie wszyscy nowo
              kupujący mieszkania w bocznych budynkach mają wyłącznie "spółdzielcze prawo
              własnościowe do lokalu". Zgodnie z definicją prawną jest to ograniczone prawo
              rzeczowe i tak naprawdę właścicielem mieszkania oraz miejsca postojowego w
              budynku jest spółdzielnia. Ona finalnie decyduje co z tym fantem zrobić. Zauważ
              że gdy przychodzisz do biura acciony pytają cię czy jesteś włascicielem
              mieszkania z Iskry. Tylko wtedy moze dostać miejsce postojowe, bo oni to miejsce
              "zwiążą" z twoim mieszkaniem.
              Zgodnie z tym co jest w umowie ze spółdzielnią "przeniesie ona własność z
              udziałem w gruncie" miejsca postojowego na Ciebie dopiero "po zakończeniu
              inwestycji" co tak naprawdę oznacza :

1. Ze nadzór budowlany odbierze budynki i wszystko z nimi będzie ok (czyli tak
              naprawdę będzie 1-3 miesiące poślizgu licząc od daty "odbioru kluczy" i dopiero
              po tych 3 miesiącach będzie można tam parkować)

2. Ze powyzej 50% procent mieszkańców całej inwestycji zgodzi się na
              przekszatałcenie swojego "spółdzielczego prawa własnościowego" na pełne prawo
              własności co może się wiązać z pkt.#3 oraz kt.#4 poniżej

3. Przekształcający prawo własności na pełne będą musieli płacić spółdzielni
              większy czynsz gdyż "nie korzystają z dobroci posiadania prawa spółdzielczego"
              (tak, tak - zapytaj mieszkańców mniejszego bloku na Kwiatkowskiego czy płacą
              mniej niz my hehehe) - to taka mała zachęta ze strony SMGL. Mieszkancy tamtego
              budynku płacą jakieś dodatkowe podatki
              4. Być może SMGL zażyczy sobie pieniędzy przy przekształceniu gdyż "rynkowa
              wartość mieszkania" jest już inna niż "pełny wniesiony wkład budowlany"
              wynikający z umowy ze spółdzielnią. Jest to zgodne z wyrokiem Trybunału
              Konstytucyjnego odnośnie ostatnich zmian w ustawie o spółdzielniach mieszkaniowych
              5. W momencie gdy posiadasz spółdzielcze prawo własności, spółdzielnia może
              założyć hipotekę na cały budenek i sobie go zadłużyć - bo np. nie ma kasy bo
              ludzie z innych budynków jej nie płacą czynszu, a co - 30% spółdzielni
              mieszkaniowych ma już problemy finansowe ! -pomyśl co wtedy gdy chcesz kupić
              samochód i mieć jakieś zabezpieczenie - bank będzie krzywo patrzył

to wszystko co wiem i mam nadzieję że się mylę...
              Nie jestem prawnikiem ale wystarczy poczytać trochę gazety i poglądać telewizję
              - ostatnio sporo szumu jest wokół spółdzielni mieszkaniowych

Pozdrowienia
              • oipouk Re: Miejsce postojowe 08.08.09, 11:18
                Witam ponownie i po raz kolejny dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! Jednakże, tak jak już pisałam wcześniej nowi mieszkańcy nie otrzymują już spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu. Nie wiem jaką umowę podpisał "martin.lux" ale zgodnie z moją umową spółdzielnia zobowiązuje się, że po zakończeniu inwestycji przekaże nam prawo odrębnej własności lokalu. Wynika to z tego, że weszła w życie jakaś regulacja (niestety nie pamiętam czy ustawa czy rozporządzenie), zgodnie z którą spółdzielnie nie mogą już ustanawiać spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu (dokładnie tak jak napisał/a "rambo1232". To tyle według mojej skromnej nie-prawniczej wiedzy. Pozdrawiam serdecznie!
                • aloboda Re: Miejsce postojowe 08.08.09, 14:04
                  w takim razie proponuję udać się do działu sprzedaży i dokładnie sprawdzić umowę
                  na miejsce postojowe. W związku z tym że jest inny sposób własnosci na
                  mieszkanie, może być także inna własność na miejsce postojowe. Parking dla
                  budynków bocznych jest na poziomie +1 a dla wieżowca na poziomie -1. Stąd - mogą
                  być zupełnie inne warunki w umowie.
                  • azotki01 Re: Miejsce postojowe 10.08.09, 16:09
                    Witam,

Garaze nie sa powiazane z lokalami, dlatego sa na nie osobne umowy-
                    gdy kupujesz 2 miejsca, to masz 2 rozne umowy, 2 rozne konta itp.
                    Garaze bedzie mozna osobno sprzedac po finalnym odbiorze- umowy sa
                    powiazane tylko w tym celu, zeby ktos nie kupil dwoch miejsc w
                    promocji a potem rezygnowal z jednego i mial nadal cene promocyjna
                    na jedno miejsce. Wg prawa nie mozna w ten sposob ograniczac prawa
                    wlasnosci, ze nie mozesz czegos sprzedac... albo cos jest Twoje,
                    albo nie. Nawet gdyby bylo to prawo spoldzielcze, to nadal Ty jestes
                    wlascicielem i Ty decydujesz o swojej rzeczy- mozesz np. zalozyc KW
                    i wpisac sobie hipoteke.

Co do formy wlasnosci- SMGL zobowiazala sie do przeniesienia
                    wlasnosci i bankom to wystarcza, wiec w sumie ryzyko nie jest chyba
                    duze, ze tego nie zrobia, szczegolnie w przypadku nowych mieszkan-
                    gdzie nie ma jeszcze Spoldzielczej wlasnosci.

Tak mi sie wydaje :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka