Gość: lanyklusek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.09, 15:29 ostatnie 6 miesięcy WIG-DEWEL +158,28% w tym np: JWCONSTR +178,56% DOMDEV +129,81% POLNORD +113,44% WIG-BUDOW +52,71% ktoś to k. czai? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bd_007 Re: 6 mies. 26.08.09, 16:11 > ktoś to k. czai? Hipotezy są dwie - alb giełda tajemniczymi siłami przewiduje świetlaną przyszłość, albo to maxi-ściema i pompowanie. Warto zajrzeć tu: www.rp.pl/artykul/353624.html Czy tak jest również w Polsce? Forumowy KZS powie - Yes, Yes, Yes! Ja tam nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dead cat bounce - nie ma co porownywac z odbiciem IP: 119.63.64.* 26.08.09, 16:47 od minimum - ktore wynosilo 10% ceny emisyjnej/rynkowej sprzed roku - poltora kazda z tych spolek skupuje swoje akcje w celu umorzenia - placac grosze z kasy zlupionej od naiwnych inwestorow Odpowiedz Link Zgłoś
jan_olszewski Re: 6 mies. 26.08.09, 17:02 > ktoś to k. czai? giełda z wyprzedzeniem przewiduje stan realnej gospodarki, gdy w 2007 zaczęły załamywać się indeksy - większość dowiedziała się o kryzysie dokładnie rok później tj. jesienią 2008 i vice versa - za rok a nawet krócej wróci koniunktura na mieszkania, dlatego devy już nie opuszczają cen, licząc że teraz przetrwają na luzie za pieniądze z takiej sprzedaży jak jest obecnie, zapasy wyprzedają w 2010 na spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: 6 mies. IP: 195.188.191.* 26.08.09, 17:06 >giełda z wyprzedzeniem przewiduje stan realnej gospodarki, gdy w >2007 zaczęły załamywać się indeksy - większość dowiedziała się o >kryzysie dokładnie rok później tj. jesienią 2008 chyba troche mylisz przyczyne ze skutkiem no ale niech ci bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: 6 mies. 26.08.09, 20:50 opowiadasz wytarte frezesy i piszesz głupoty. Jesli gieldy wyceniaja gospodarke 3-6 m-cy do przodu to co sie zmienilo pomiedzy np godziną 14.30 a 14.35 kiedy nastapil krach (dajmy na to spadki 15-25%)??? NIC. zmienil sie SENTYMENT i nic wiecej. Paru gości pusciło w majtki. Co doprowadzilo do tak wysokich cen akcji developerów i co spowodowalo taki spadek? EMOCJE i sentyment. NIC wiecej. Teraz gieldy to maja tyle wspolnego z gospodarkami co ja z graniem w koszykówkę czyli nic. Swiat sie nie załamał tylko dzięki wydrukowaniu gigantycznych ilosci pieniędzy i skupieniu masy gó...anych papierów. NIC nie zrobiono, żadnych reform. zamieciono grubą miotłą wszystko i przy tym zrobiono w bambuko rzesze podatników na świecie. Uważam że do kryzysu powrócimy w 2010/2011. Szczyt ożywienia, spowodowany dodrukowaniem pieniędzy oraz programami pomocowymi osiągniemy w pierwszym półroczu 2010 w swiatowych gospodarkach. Potem znowu dół. Inna sprawa iż uważam że ten cały system wystrzeli, pytanie co będzie wtedy, co mieć i gdzie być. Na to nie znam odpowiedzi. W sprawie dodrukowania kasy i programów pomocowych to mamy nową bańkę na giełdach światowy. o tym piszą zresztą już w gazetach. Bańka, nowa bańka nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością. Dla przykładu, chiński rząd w 2009 wpompował 586 mld dolarów w swoją gospodarkę co niby miało ją pobudzić. To sprawiło iż wielkość kredytów w ciągu 4-5 miesięcy 2009 przekroczyła 3x wielkość kredytów udzielonych w CAŁYM 2008 roku. Jak można wydać taką kasę w 4 miesiące, gdzie np. projekty infrastrukturalne wymagają roku dóch lat? NIE DA SIĘ. kasa poszła w giełdy i każdy o tym wie. Polecam regularnie poczytać np bloomberg, dział China bądź asia w "regional news". Podobnie z usa. wzrosła sprzedaż samochodów, ale tylko dlatego że był program tzw cash for clunkers. dofinansowanie wymiany samochodu. debile rządzacy zapominają że takie doplaty przesuwają popyt z kilku lat na jeden roku. program się właśnie kończy. zostal jeszcze jeden program "first time buyers" gdzie rząd dopłaca do 8tys dolarów (ale max 10% wartosci mieszkania). TO skończy się w listopadzie 2009. i co dalej? jarano się sprzedażą mieszkań, ale jak się wejdzie w dane to widać wyraźnie że sprzedają się albo tzw" short sale" albo mieszkania od banków. Przekaz i podsumowanie jest krótkie - mass media, rządy (obama) oraz banki centralne (patrz ben bernake szef fed) wciskają głupotę. Pytanie kiedy będziemy mieć dzień tzw reckoning'u gdzie wszyscy przejrzą na oczy iż król jest nagi? Hak wie, ale że to się stanie to jest pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: 6 mies. 26.08.09, 17:50 A jak tam z obrotami? Wystarczy napisac, ze zamraza sie inwestycje i walczy sie o plynnosc majac pustostany: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6964695,Dom_Development__Nie_budujemy__bo_nie_kupia.html a juz przy zwale prawie -3%, akcje 7% w gore :)) stooq.pl/q/?s=dom&c=1y&t=l&a=lg&b=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templariusz Re: 6 mies. IP: *.netia.com.pl 26.08.09, 17:56 stooq.pl/q/?s=wig_dewel&d=20090826&c=3y&t=l&a=lg&b=0&r=wig A patząc w dłuższym okresie masz zuepełnie inny obraz. Ja bym powiedział tak: Procesy zachodzące w gospodarce są na giełdzie zwielokratniane przez ludzką głupotę. Deweloperzy bardziej pier%%#olneli, to sie teraz bardziej odbili. Idioci którzy kupowali na górce, ("bo rośnie") potem sprzedawali w dołku ("bo spada"). A teraz bedzie znowu to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
stoje_i_patrze Re: 6 mies. 26.08.09, 20:38 ja dzisiaj sprzedalem DOMDEV, po PKC i poszlo po średnio 39,20 wysatrczy mi tej jazdy w gore. jesli przebija 42 to znowu kupie. mega ssanie od dwoch dni na tym papierze. przed wczoraj LCcorp, zaluje ze przegapilem. trzymam GNT, mam nadzieje ze i on wyskoczy. Wg mnie gieldy przewiduja , że firmy po prostu nie zbankrutuja. daleko jeszcze do wycen dev w ktorych zaklada sie wysokie ceny mieszkan i piekna sprzedaz. Odpowiedz Link Zgłoś