Dodaj do ulubionych

Podwójna macica !!!

19.02.04, 21:10
Czy może jest ktoś kto taką wrodzoną? Jak to sie ma do przebiegu ciąży?
Jestem w 13 tc. Lekarz kazał mi leżeć. Ale może są jakieś kobiałki które mają
większe doświadczenia.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • rosiee Re: Podwójna macica !!! 19.02.04, 23:41
      O dwukomorowej to slyszalam, ale nie wiem czy to to samo. A swoja droga to
      nawet nie wiem co to takiego ta dwukomorowa, ale chyba nic groznego, bo kiedys
      przy badaniu lekarz stwierdzil, ze taka mam, ale nic w zwiazku z tym sie dalej
      nie dzialo;)
      • rosiee Re: Podwójna macica !!! 21.02.04, 00:54
        A w "ciaza i porod" jest tez watek o macicy dwuroznej! Mam juz totalny metlik w
        glowie. Moze ktos w miare kompetentny sprobuje mi to wyjasnic, hm?
        • milenamilena Re: Podwójna macica !!! 21.02.04, 19:18
          Dziekuje za odpowiedz. Oczywiście cała treść pytania dotyczyła tej wady
          wrodzonej.
          Lekarka powiedziała mi, że w takiej sytuacji zdarza się "normalny" poród.
          Natomiast lekarz na USG stwierdził, że nie ma się czym przejmować.

Pozdrowienia
        • milenamilena Re: Podwójna macica !!! 21.02.04, 19:21
          Z tego co wiem to nie jest macica dwórożna, ale podwójna. Jedno wejście,
          a macica w kształcie serca (czy coś takiego). Z tą wadą kobieta się rodzi.
          Może ona utrudnić zajście w ciążę, ale mnie nieświadomej się udało.
          Tyle co wiem.
          Pozdrowienia.
    • bruksia Re: Podwójna macica !!! 02.03.04, 12:57
      Nie martw się, na peweno wszystko będzie ok. Dziś technika i medycyna może
      wiele więcej, a lekarze za to bardziej panikują. Ja jestem córką właścicielki
      takiej/takich macic ;) Gdy mama mnie rodziła nikt nawet nie wiedział, że
      coś "takiego" ma. Poród był zupełnie naturalny i bardzo szybki. A o tej
      przypadłości dowiedziała się gdy ja byłam dorosła a mama miała lat... ;)
      • milenamilena Re: Podwójna macica !!! 02.03.04, 13:40
        Dziękuje za pocieszenie.
        Pewnie masz rację. Po porostu trafiłam do pierwszej lekarki, która mnie
        straszyła. Zmieniłam ją i jest dużo lepiej. Lekarz na USG powiedział, że to nie
        jest wcale problem. Ale podobno jest powód, dla którego uważa się taką ciąże za
        zagrożoną.

Pozdrowienia
        Milena
        • bruksia Re: Podwójna macica !!! 03.03.04, 16:11
          i dobrze że mają wytyczną zakwalifikować Cię do zagrożonych, będą jeszcze
          bardziej uważać a na tym zyskasz Ty i maleństwo. Zdrówka życzę
    • miriam_30 Re: Podwójna macica !!! 11.03.04, 13:37
      Moja siostra tez ma podwójna macice. Nic o tym nie wiedziała do momentu porodu.
      Urodzila śliczną i zdrowa córeczkę w grudniu, ale miala cesarke. Termin porodu
      minal, a mimo podania lekow wywolujacych porod nic sie nie dzialo. Przy cieciu
      okazalo sie, ze to byla podwojna macica,no i ta mniejsza,ktorej lekarze nie
      zobaczyl wczesniej na badaniu, usg (w zaawansowanej ciazy nie widac) byla
      nizej - dzidzia byla w tej wyzszej, ktora byla w pelni rozwinieta. Ty jestes w
      tej sytuacji, że wiesz juz teraz wiec ominie cie niespodzianka, ktora spotkala
      moja siostre! Podczas calej ciazy nie miala zadnych komplikacji, czula sie
      dobrze, dzidzia rozwijala sie prawidlowo a siostra chodzila do pracy prawie do
      porodu.

glowa do gory, to sie czasem zdarza i nie musi wcale stanowic zagrozenia,
      M
    • milenamilena Re: Podwójna macica !!! 11.03.04, 13:54
      Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedzi. Naprawdę pocieszyłyście mnie.

Ja czuję się bardzo dobrze (poza tym, że musze brać lekarstwa doustnie i
      zastrzyki). Teraz kończymy 16tc i już czuję maleństwo.
      Moja pierwsza lekarka wystraszyła mnie. Podejrzewała ciąże pozamaciczną, potem
      lekarz na USG powiedział, że mam powiększony prawy jajnik z płynem (co
      oczywiście okazało się drugą częścią macicy).

Jeszcze raz dziękuję.
      Pozdrawiam.
      Milena
      • myniab Re: Podwójna macica !!! 12.03.04, 15:00
        Witam!
        Bardzo się cieszę, że znalazłam Twojego posta, bo ja też mam podwójną macicę.
        Bardzo Cię prosze o kontakt na maila kasia.b@chello.pl lub na gg 4741887,
        chciałabym Ci zadac kilka pytań jesli można.

Pozdrawiam serdecznie!
    • badrak Re: Podwójna macica !!! 18.04.04, 20:53
      Kobietki!
      Ja też jestem posiadaczką takiej macicy. Niestety trzy lata temu poroniłam i
      lekarze powiedzieli, że to było najprawdopodobniej przyczyną poronienia.
      Planuję teraz zajść w ciąże, ale mam pewne obawy. Lekarze zbyt wiele nie mówią,
      tylko tyle, że będe musiała przyjmować progesteron i leżeć podczas ciąży.
      Poszukuję informacji o przebiegu ciąży i wszelkich wskazaniach i
      przeciwwskazaniach dla kobiet z taką macicą. Może którejś z Was udało się do
      końca donosić ciąże? Jak tego dokonałyście? Bardzo proszę o kontakt. Mój e-
      mail: badrak@gazeta.pl GG 1211728
      dziekuje Agata
      • milenamilena Re: Podwójna macica !!! 23.04.04, 13:15
        Moja podwójna macica sprawuje się świetnie. 22tc i nie widać, że jest podwójna.
        Byłam na USG - synek zdrowy prawie 1/2kg. Wszystko ładnie się rozciągnęło.
        Czuję się świetnie, nie mam żadnych problemów. Zaraz odstawiam kaprogest
        (zalecenie lekarki).
        Ale czytałam, że wada wrodzona budowy narządów rodnych może być powodem
        poronienia w pierwszych trzech miesiącach ciąży.
        Ja dużo leżałam, oczywiście od początku byłam na zwolnieniu lekarskim. Raz
        byłam w szpitalu, ponieważ w drugiej części macicy była krew. Ale się oczyściło
        samo i jest OK. Lekarka powiedziała, że mogę pracować tylko palcem wskazującym.

Pozdrowienia
        Uszy do góry
        Milena i synek
        • badrak Re: Podwójna macica !!! 25.04.04, 19:55
          Milenko!
          Bardzo sie cieszę, że u Ciebie wszystko idzie dobrze. Chciałabym Ci zadać kilka
          pytań, prosze skontaktuj się ze mną!!!
          Agata
    • alenka00 Re: Podwójna macica !!! 02.09.15, 10:22
      witam,
      u mnie podwojna macice stwierdzono jak mialam 18 lat i od tego czasu żylam w ogromnym strachu, że nie będę miala dzieci. większość ginekologów mówiło, że będę ronić wiele razy i że powinnam zajść w ciążę jak najwcześniej, bo macica z wiekiem będzie mniej elastyczna. Prawda jest taka ze w wieku 30 lat urodziłam dziecko, malutkie (2600) ale zupełnie zdrowe w 38 tygodniu. od 6 mięsiąca leżałam w szpitalu bo miałam skurcze i bóle brzucha, ale żadnych krwawień do końca nie było. 1,5 roku później nieoczekiwanie (bo mialam zdiagnozowanych mnóstwo polipów na jajnikach i ginekolog twierdził ze byłam na dany moment prawie bezpłodna) zaszłam w druga ciąże i tym razem dziecko rośnie w drugiej macicy:)bałam się bo ta druga część była duzó mniejsza i szyjka bardziej nieregularna. Teraz jestem w 34 tygodniu, oprócz skracającej się szyjki nie mialam żadnych problemów. lepije niż w pierwszej.i wierzę, że wszystko pójdzie dobrze do końca. także trzymam kciuki, podwójna macica nie jest przeszkodą do rodzenia zdrowych dzieci)
      • edi_mini Re: Podwójna macica !!! 02.09.15, 16:51
        Witam! Ja jestem posiadaczką dwóch odrębnych macic każda z nich ma osobna szyjkę, poza tym ma też osobna pochwe. Także troche bardziej skomplikowany ten mój układ, mam 27 lat i od niedawna myślę o dziecku, badzo sie boje ze mogę miec problemy przez ten mój "nadmiar". Czy któraś z zagladających tu dziewczyn ma podobny problem? alenka00 gratuluje :)
        • alenka00 Re: Podwójna macica !!! 02.09.15, 23:10
          Edi, pisząc o mojej podwójnej macicy też miałam na myśli dwa odrębne organy, 2 szyjki i 2 pochwy i jak pisalam obie "strony " okazaly się wydolne przy dwoch ciążach, także trzymam kciuki za twoją ciążę.
          • edi_mini Re: Podwójna macica !!! 03.09.15, 19:49
            Jeśli chodzi o moje macice to podczas badania lekarz powiedział mi, ze jedna z nich jest jak najbardziej prawidłowo rozwinieta z drugą mogą być problemy... Alenko możesz napisać czy miłaś problemy z zajściem w pierwszą ciąże? Ja bardzo bym chciała mieć dziecko i bardzo się martwię, acha od jednej lekarki usłyszałam ze przy tej przypadłości mozliwe są na poczatku ciązy również plamienia w czasie okresu, że niby ta druga macica moze krwawic, miałaś może takie objawy? Ja trzymam kciuki za zdrowie Twojego maluszka :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka