ala58 24.03.04, 12:21 czy mozecie mi cos blizej powiedziec na temat tego badania.Kiedy nalezy je wykonac,na czym dokladnie polega i w jakim celu sie je przeprowadza? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patka23 Re: przeziernosc karku 16.04.04, 19:29 Witam, Badanie te wykonuje się aby wykryć zespół downa, Najpóźniej w 12 tygodniu ciąży - i w tym też tygodniu dopuszczalność wynosi 3 mm Jeżeli jest ciąża większa lekarz sprawdza stopy maluszka w celu wykluczenia tak zwanego "małpiego palucha", który też może świadczyć o w/w chorobie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
sunrise3 Re: przeziernosc karku 16.04.04, 19:39 Czesc, badanie to robi sie miedzy 11 a 13 tyg. ciazy. Ja bylam na drugim usg w 10 tyg. i 2 dniu i juz wtedy stwierdzono ze przeziernosc u mojego Dziudzisia jest stanowczo za duza (5,7 mm) :0(((((. Tak wiec z tego wynika, ze czasem kiedy jest powazna wada genetyczna przeziernosc mozna zmierzyc wczesniej. A. Odpowiedz Link
sunrise3 Re: przeziernosc karku 16.04.04, 19:47 I jeszcze jedno, pomiar przeziernosci karku nic nie wykrywa, sugeruje ze w danym przypadku jest duzo wieksze prawdopodobienstwo wystapienia wady genetycznej. Nie tylko zespolu Downa ale rowniez Turner'a i wielu innych. Jezeli przeziernosc karku wychodzi za duza zazwyczaj dostaje sie skierowanie na amniopunkcje i dopiero wtedy wada jest potwierdzana lub nie. U mnie niestety amniopunkcja potwierdzila wade genetyczna ale nie zawsze tak jest. Czytalam na forum wypowiedzi dziewczyn, ktore mialy amniopunkcje i wyniki byly ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link