Dodaj do ulubionych

Czy Neil potrafi spiewac?

14.04.05, 11:38
Wiem ze mozna dlugo dyskutowac nad tym co to znaczy Byc Dobrym Wokalista,
Potrafic Dobrze Spiewac, ale tak na Wasz rozum: czy Neil jest Dobrym
Wokalista?

pytam o opinie fanow, gdyz kiedys napotkalem w jakiejs brytyjskiej muzycznej
gazecie zdanie, artykul byl o producencie Stephanie Hague (wspolautorze
sukcesu chocby WEG), ze sprawil ze Neil Tennant i Bernard Sumner przestali
falszowac. zgadzam sie ze Bernard S robi za mikrofonem jak kon pod gore, ale
Neil?

ja uwazam, ze Neil ma niezwykle oryginalny glos, nie do pomylenia i
podrobienia, ktorym nadrabia wszelkie ewentualne braki w "czystosci" spiewu.
nie potrafie jednak rzucic jakimkolwiek tytulem z rekawa, w ktorym owe braki
bylyby slyszalne (moze Don Juan? moze One in a Million?). co o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • wielkafankapetshopboys Re: Czy Neil potrafi spiewac? 14.04.05, 18:53
      kto jak kto, ale Neil to potrafi zakasowasować swoim głosem wszystkich. ON MA
      NAJPIĘKNIEJSZY GŁOS NA ŚWIECIE I POZA NIM TEŻ i jeszcze nie słyszałam zeby
      gdzieś spiewał nieczysto albo fałszował
    • krikra potrafi... i to jak ;) 14.04.05, 21:08
      eliks napisał:

> Wiem ze mozna dlugo dyskutowac nad tym co to znaczy Byc Dobrym Wokalista,
      > Potrafic Dobrze Spiewac, ale tak na Wasz rozum: czy Neil jest Dobrym
      > Wokalista?

Co do Sumnera, to hmm.. no tak, na pewno nie jest dobrym wokalistą. Ciężko mu
      idzie śpiewanie.

A czy Neil jest dobrym wokalistą..? zależy oczywiście, jakie kryteria uważamy za
      istotne. Jeżeli możliwości głosowe, to raczej jest przeciętny. Tylko kogo tak
      naprawdę obchodzi skala głosu któregokolwiek wokalisty? W każdym razie mnie
      niewink Wystarczy mi, jeśli ktoś nie fałszuje. Zauważyłam, że im lepszy ktoś ma
      głos, tym bardziej cierpi na tym muza. Zwróćcie uwagę, jak ubogą muzykę mają
      kawałki Celiny Dion (której nawiasem mówiąc szczerze nie znoszę). Nie przepadam
      za piosenkami, w których głos ludzki pełni rolę najważniejszego instrumentu.
      Muza musi być! big_grin
      No dobra. Natomiast dla mnie osobiście Neil jest świetnym wokalistą, bo mam
      nieco inne wymagania niż rozpiętość głosu w oktawach (czy jak się to tam nazywa) smile
      Po pierwsze, i najważniejsze, ma niesamowicie charakterystyczny i łatwo
      rozpoznawalny głos - nieznaną piosenke PSB da sie poznac dzięki temu już po
      usłyszeniu kilku zaledwie słów. Moim zdaniem to bardzo duża zaleta.
      Po drugie - Neil nie "drze twarzy", nie popisuje się - nienawidzę słuchać, jak
      ktoś na siłę wydziera gardło.. aż się męczę od samego słuchania, haha...
      Nadekspresyjność to nie jest to, co lubię, więc elegancki, stonowany styl Neila
      bardzo mi pasuje. Lepiej jest skupic się na tekście, uwiarygodnić go, wpasować
      się w muzykę niż produkować jakieś jałowe popisy.
      Po trzecie - mr Tennant ma dobrą dykcję, wyraźnie wymawia/wyśpiewuje słowa, a
      nie mamrocze coś tam pod nosem, jak czyni wielu. Mówcie sobie co chcecie, ale ja
      tam lubię rozumieć o czym ktoś śpiewa wink ..no i podoba mi się brytyjski akcent
      ;P (amerykański jest obleśny)

Aha, a Neil zapytany kiedys przez fana o swoje możliwości jako wokalista,
      powiedział zdaje się coś takiego, że ma świadomość własnych ograniczeń, i że to
      nic złego, bo pomaga lepiej wykorzystać te możliwosci, jeśli się je zna. Coś w
      tym stylu. To było chyba na oficjalnej napisane.

P.S. Jeśli chodzi o "darcie twarzy", to wybaczam to tylko Bryanowi Adamsowi, heh
    • diesel46 Re: Czy Neil potrafi spiewac? 14.04.05, 22:38
      eliks napisał:

> ja uwazam, ze Neil ma niezwykle oryginalny glos, nie do pomylenia i
      > podrobienia, ktorym nadrabia wszelkie ewentualne braki w "czystosci" spiewu.

Tak. Neil ma charakterystyczny i niepowtarzalny głos.
      Jednak podczas występów na żywo słychać niedociągnięcia.
      Czasami dosyć mocno.

> nie potrafie jednak rzucic jakimkolwiek tytulem z rekawa, w ktorym owe braki
      > bylyby slyszalne (moze Don Juan? moze One in a Million?).

Nie ma takiego tytułu. Wszelkie oficjalnie wydane utwory
      były dopieszczane w studio. PSB wraz z producentami nie
      wypuściliby nieczystego kawałka. Zwracam uwage, ze PSB czesto
      stosują w swych utworach nakładanie tego samego wokalu ale inaczej
      zaśpiewanego np. w różnych tonacjach. To też znacznie wpływa na
      jakość - nie do powtórzenia przy wykonaniu na żywo.

--
      Pozdrawiam
      Andrzo
      • rafi.raf Re: Czy Neil potrafi spiewac? 14.04.05, 22:41
        diesel46 napisał:

> eliks napisał:
        >
        > > ja uwazam, ze Neil ma niezwykle oryginalny glos, nie do pomylenia i
        > > podrobienia, ktorym nadrabia wszelkie ewentualne braki w "czystosci" spie
        > wu.
        >
        > Tak. Neil ma charakterystyczny i niepowtarzalny głos.
        > Jednak podczas występów na żywo słychać niedociągnięcia.
        > Czasami dosyć mocno.
        >
        > > nie potrafie jednak rzucic jakimkolwiek tytulem z rekawa, w ktorym owe br
        > aki
        > > bylyby slyszalne (moze Don Juan? moze One in a Million?).
        >
        > Nie ma takiego tytułu. Wszelkie oficjalnie wydane utwory
        > były dopieszczane w studio. PSB wraz z producentami nie
        > wypuściliby nieczystego kawałka. Zwracam uwage, ze PSB czesto
        > stosują w swych utworach nakładanie tego samego wokalu ale inaczej
        > zaśpiewanego np. w różnych tonacjach. To też znacznie wpływa na
        > jakość - nie do powtórzenia przy wykonaniu na żywo.
        >
        > --
        > Pozdrawiam
        > Andrzo

nic dodac nic ujac! zgadzam sie. neil czasami, zwlaszcza podczas wystepow na zywo "nie daje rady", ale przeciez to nie jest nic specjalnego...
        • j.wojak Re: Czy Neil potrafi spiewac? 15.04.05, 09:27
          rafi.raf napisał:

>nic dodac nic ujac! zgadzam sie. neil czasami, zwlaszcza podczas wystepow na zy
          > wo "nie daje rady", ale przeciez to nie jest nic specjalnego...

Tak- pewne niedostatki słychać np. we wstępie do "Rent" na "Performance", ale
          nam to przecież nie przeszkadza! Zresztą muzyka pop nie wymaga nadzwyczajnych
          popisów wokalnych, niektóre utwory mają wręcz słowa "wypowiadane" spokojnym
          głosem, np. "DJ Culture"

Jacek
          • krikra Re: Czy Neil potrafi spiewac? 16.04.05, 00:57
            no jesli juz mialabym się do czegoś przyczepić, to średnio Neilowi wyszło PRM
            podczas Glastonbury.
            tylko ze z występami na żywo to jest tak, że większość wokalistów brzmi
            nienajlepiej, hihi.
            wiadomo, ze na płycie jest idealne nagranie, ale powtórzyć to live się po prostu
            nie da...
            • diesel46 Re: Czy Neil potrafi spiewac? 16.04.05, 06:23
              krikra napisała:

> tylko ze z występami na żywo to jest tak, że większość wokalistów brzmi
              > nienajlepiej, hihi.

Jednak gdy sie jest na takim wystepie takich niedociągnięc się nie słyszy.
              Głośna muzyka robi swoje. Wszelkie mankamety wychodzą przy słuchaniu nagrań
              w wersji elektronicznej a zwłaszcza tych nieoficjalnych, nagrywanych gdzieś
              przez kogos z widowni.

--
              Pozdrawiam
              Andrzo
              • rafi.raf Re: Czy Neil potrafi spiewac? 16.04.05, 22:57
                diesel46 napisał:
                > Jednak gdy sie jest na takim wystepie takich niedociągnięc się nie słyszy.
                > Głośna muzyka robi swoje. Wszelkie mankamety wychodzą przy słuchaniu nagrań
                > w wersji elektronicznej a zwłaszcza tych nieoficjalnych, nagrywanych gdzieś
                > przez kogos z widowni.

ale slychac je rowniez na wydaniach dvd. zwlaszcza somewhere.
                • anthares_psb Re: Czy Neil potrafi spiewac? 17.04.05, 09:19
                  A'propos głosu Neila. Może ktoś z fanów wie, gdzie w sieci można znaleźć wokal
                  Neila śpiewany acapella - bez instrumentów, może jest sama ścieżka wokalna lub
                  coś podobnego. Z góry dziękuję za wszelkie linki. A co do głosu Tennanta dużo
                  moich znajomych mówi, że śpiewa przez nos. Uważam, że tak mówią zazdrośnicy wink,
                  gdzie ich ulubiona wokalistka/wokalista mają nie wyróżniający się tembr głosu.
                  Neila głos jest bardzo charakterystyczny i ciekawy, co jest _podstawą_ w
                  biznesie muzycznym. Bardzo podoba mi się ten styl śpiewania, tylko czasami
                  proszę, żeby nie śpiewał zbytnim falsetem - wysokim głosem, co w niektórych
                  utworach mu się przytrafia smile.
                  • krikra Re: Czy Neil potrafi spiewac? 17.04.05, 14:25
                    anthares_psb napisał:

>tylko czasami
                    > proszę, żeby nie śpiewał zbytnim falsetem - wysokim głosem, co w niektórych
                    > utworach mu się przytrafia smile.

To prawda. Tak mi się zdaje, że ostatnio nawet coraz częściej.. hmmm wink
                    • balshoy Re: Czy Neil potrafi spiewac? 17.04.05, 15:59
                      zdecydowanie tak!Jego głos mi się zawsze bardzo podobał i nadal podoba;
                      ciekawe czy bierze czasami lekcje śpiewu jak np. Dave Gahan...
                      co prawda jest róznica w studyjnych i koncertówkach, ale nie na tyle rażąca..i
                      na pewno nie taka, żeby nie rozpoznać ,że to On..zresztą nie raz i te
                      koncertówy, wcale nie podrasowane, wychodzą dobrze...
                  • eliks Re: Czy Neil potrafi spiewac? 18.04.05, 12:17
                    anthares_psb napisał:

> A'propos głosu Neila. Może ktoś z fanów wie, gdzie w sieci można znaleźć
                    wokal
                    > Neila śpiewany acapella - bez instrumentów, może jest sama ścieżka wokalna
                    lub
                    > coś podobnego.

istnieje oficjalna wersja acapella do Home & Dry, jesli o to Tobie chodzi.
                    wydaje mi sie ze Krikra ma ja na podoredziu, a jesli nie, chetnie sluze ja, ale
                    dopiero jutrosmile
                  • krikra acapella 18.04.05, 13:10
                    anthares_psb napisał:

> A'propos głosu Neila. Może ktoś z fanów wie, gdzie w sieci można znaleźć wokal
                    > Neila śpiewany acapella - bez instrumentów, może jest sama ścieżka wokalna lub
                    > coś podobnego.

Mam H&D a capella. Mogę Ci podesłać, tylko nie mam Twego maila.
                    • anthares_psb Re: acapella 18.04.05, 21:42
                      krikra napisała:

> Mam H&D a capella. Mogę Ci podesłać, tylko nie mam Twego maila.

O, super, bardzo chętnie.Mój mail: anthares@jacekwisniewski.com
                      • rafi.raf Re: acapella 18.04.05, 22:00
                        ja tez poprosze smile))
                      • krikra Re: acapella 19.04.05, 00:00
                        H&D posłane. Miłego słuchania. smile
            • wielkafankapetshopboys Re: Czy Neil potrafi spiewac? 19.04.05, 14:34
              no, ale już lepiej zeby zaśpiewał na żywo z odrobiną niedociągnięcia, niz żeby
              cały wystep był z playbacku, no nie?
              • eliks Re: Czy Neil potrafi spiewac? 19.04.05, 15:20
                no, ale trzeba tez pamietac ze zdazaja sie i takie, jak chocby wystepy dla
                telewizji.

nie nalezy zapominac, ze PSB to zespol popowy, komercyjny, nagrywajacy dla
                wielkiej przetworni plytowejsmile, z ktora wiaza ich pewne warunki. np. na
                wystepach promujacych Miracles ten jeden kawalek byl w calosci z playbacku z
                prostej przyczyny - nawet fani nie byli z nim jeszcze osluchani, wiec wytwornia
                chciala miec pewnosc, ze na nowym singlu i na wystepach znadzie sie Dokladnie
                To Samo. w przypadku starych przebojow chlopaki maja calkowicie wolna reke,
                altmk
    • rafi.raf Re: Czy Neil potrafi spiewac? 18.04.05, 22:02
      czego by nie mowic o neilu (nawet to co ja pisalem w tym watku) to only the wind na montage mu wyszedl smile))
      • diesel46 Re: Czy Neil potrafi spiewac? 18.04.05, 23:37
        rafi.raf napisał:

> czego by nie mowic o neilu (nawet to co ja pisalem w tym watku) to only the
        wind na montage mu wyszedl smile))

Zdecydowanie tak!
        Często wracam do tego wykonania.

--
        Pozdrawiam
        Andrzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka