rybka002 28.09.04, 13:52 Bardzo proszę jak macie jakąśkolwiek wiedzę na ten temat. Co to jest? Czym różni się od dokładnego USG? Czy w całej ciąży można go zrobić? Chodzi mi o wykrycie wad. Czy znacie jakieś namiary w Warszawie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicja201 Re: USG genetyczne 28.09.04, 14:32 Nie wiem, co to może byc usg genetyczne, ale jezeli masz jakieś wątpliwości, to polecam wizytę u sław i speców w zakresie ultrasonografi maluszków brzuszkowych: dr Roszkowski, dr Garwoliński, dr Osóbka-Morawski. Roszkowski i garwoliński przyjmują na Finlandzkiej 9, tel 616-13-87, dr Osóbka-Morawski przyjmuje w Diagmedzie, to jest gdzieś przy Narbutta. Ja się umówiłam na 12-13 tydzień do dr Garwolińskiego. Koszt: 150zł. Dużo, ale ocena jest autorytatywna i pewna. ala Odpowiedz Link
agaa5 Re: USG genetyczne 28.09.04, 14:54 Usg tego typu robią ok 20 tyg np w Łodzi w Zakładzie Ultrasonografii Ginekologiczno-położ. tel 042 271 11 24. Z tego co pamiętam wykonywał je Prof Szaflik. I chyba prywatnie Dudarewicz ale telefon znajdziesz na stronach internetowych. To usg choć specjalistyczne i sprawdza obecność abberacji chromosomalnych tj specyficznych dla np Downa, Edwardsa itp nie daje 100% pewności co do ich braku ale przypuszczenie, że ich nie ma lub są. Pewność da CI tylko amniopunkcja. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
rybka002 Re: USG genetyczne 28.09.04, 15:51 Alicja dziękuję Miałam umówioną wizytę u dr Roszkowskiego dokładnie w 12 tyg, ale niestety zaczełam krwawić i wylądowałam w szpitalu na 3 tyg. Tam robiono mi przezierność wyszła książkowo. W 16 robiłam jescze test na alfoproteinę, która wyszła 80 norma 40. W 22 tyg zrobiła USG u dr Roszkowskiego bez wad. Ale teraz mnie nachodzą takie głupie myśli, a jeśli jednak... Jestem w grupie ryzyka 39 lat 33 tydz Odpowiedz Link
imonate Re: USG genetyczne 28.09.04, 18:36 szkoda, że lekarz nie zasugerował Ci zrobienie amniopunkcji (robi się ją między 16 a 20 tc). Ja właśnie wczoraj odebrałam ostateczne wyniki, które mówią że będzie to zdrowa dziewczynka :D. Dodam, że też jestem w grupie ryzyka - mam 38 lat. Odpowiedz Link
alicja201 Re: USG genetyczne 28.09.04, 18:40 rybka002, tak czy siak, bądź dobrej myśli. Moja mama urodziła mnie w wieku 38 lat, bez żadnej diagnostyki wewnątrz brzuszkowej (lata '70 ub. wieku), jest OK. Kobiety typu Katarzyna Figura po 40. (chyba) mają kolejne dzieci, i jest OK. Myśl pozytywnie :) Pozdrawiam serdecznie, ala Odpowiedz Link
imonate Re: USG genetyczne 28.09.04, 18:46 no i się rybko nie martw, bo z pewnością dzidzia urodzi się zdrowa i śliczna. Odpowiedz Link
rybka002 Re: USG genetyczne 28.09.04, 20:34 Dzięki dziewczyny. Nie chciałam robić badań inwazyjnych Odpowiedz Link
jalawenda Re: USG genetyczne 28.09.04, 21:34 Ja tez jestem w grupie ryzyka. Mam 39 lat i jestem w 32tc. To moje pierwsze dziecko. Nie robilam zadnych ale to zadnych badan pod katem chorob genetycznych. Jestem dobrej mysli i mam nadzieje, ze ona mnie nie zawiedzie. Moja mama urodzila mnie gdy miala 39 lat i wszystko jest OK. Mysle, ze to rodzinne. Glowa do gory. pozdrawiam. Odpowiedz Link
rybka002 Re: USG genetyczne 28.09.04, 22:19 Dzęki dziewczyny. Jesteście nieocenione, słowa otuchy są jak balsam dla duszy. Dzięki Odpowiedz Link