Dodaj do ulubionych

alkohol, papierosy!!!! a co z lekami???

07.11.04, 13:37
Witam serdecznie
Zdarzają się sytuacje, że kobieta nie wie o ciąży, a
zostają jej przepisane lekarstwa, których nie należy brać w czasie ciąży.
Jaki to może mieć wpływ na organizm mój jak i przyszłego dziecka.
Czytałam już, że dziewczyny piły alkohol i paliły papierosy we wczesnej
ciąży, bo po prostu o niej nie wiedziały, a mimo to urodziły zdrowe dzieci.
A co z lekami?
Także przeciwbólowymi.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • elf_w_kaloszach Re: alkohol, papierosy!!!! a co z lekami??? 07.11.04, 14:54
      Hallo!
      Jest tam kto?
      Proszę o pomoc,.
      Jeżeli któraś z was coś wie na ten temat.
      Jest niedziela (nie mogę lecieć do lekarza), a mi kończy się seria... i teraz
      to się zaczynam bać.
      Mam pewne objawy ciąży ale test ich nie potwierdził.
      Nie wiem co mam robić.
      Czy mam przerwać branie leków????
      Proszę o jakiekolwiek informacje.
      Dzięki z góry
      i Pozdrawiam.
    • kangur4 Re: alkohol, papierosy!!!! a co z lekami??? 08.11.04, 10:15
      Wiesz, elfku, fora internetowe mają wiele zalet, można się poradzic w pewnych sprawach, poplotkowac, czasem dowiedzieć się, że rzeczy o które się martwimy sa zupełnie błache.
      Natomiast w Twoim przypadku nie oglądałabym się na forum, tylko poszła do lekarza. Nie wiemy jakie leki bierzesz, nie jesteśmy lekarzami. Ale być może są to takie, które moga byc groźne. A metoda jadna pani drugiej pani... W tym wypadku sie nie sprawdza, jedna powie to, druga tamto, trzecia to co usłyszała od kuzynki meża... Bez sensu.
      Nie jest moją intencja straszyć cię, bo jestem wręcz przekonana, że wszystko jest w porządku i po prostu troche panikujesz, ale chcę Ci wytłumaczyc, ze fora internetowe są dobre, ale nie na wszystko. Piszę to nie tylko do Ciebie ale do innych mam. CZasem włos na głowie mi się jeży, jak czytam niektóre wątki. Panie mają problem, dostają kilka, czasem sprzecznych odpowiedzi, w których roi sie od pogłosek, plotek, a czasem wręcz ewidentej nieprawdy, no i umierają ze strachu, zamiast po prostu odwiedzić lekarza.
      Pozdrawiam cieplutko
    • nioniak Re: alkohol, papierosy!!!! a co z lekami??? 08.11.04, 14:00
      elf_w_kaloszach napisała:

> Witam serdecznie
      > Zdarzają się sytuacje, że kobieta nie wie o ciąży, a
      > zostają jej przepisane lekarstwa, których nie należy brać w czasie ciąży.
      > Jaki to może mieć wpływ na organizm mój jak i przyszłego dziecka.
      > Czytałam już, że dziewczyny piły alkohol i paliły papierosy we wczesnej
      > ciąży, bo po prostu o niej nie wiedziały, a mimo to urodziły zdrowe dzieci.
      > A co z lekami?
      > Także przeciwbólowymi.
      > Pozdrawiam

Z lekami ostrożnie. Jeżeli matka brała na początku ciąży jakieś leki, np.
      antybiotyki, nie wiedząc o tej ciąży, występuje wtedy bardzo wysokie zagrożenie
      poronieniem. Jeżeli planujesz - wstrzymaj się z lekami, także przeciwbólowymi.
      Jeżeli ból bardzo Ci doskwiera, w miarę bezpieczne są tabletki z paracetamolem
      lub nospa.
      • mgg1 Re: alkohol, papierosy!!!! a co z lekami??? 08.11.04, 18:31
        zrob test z krwi i wstrzymaj sie do tego momentu z braniem jakichkolwiek lekow
    • bietka2 Re: alkohol, papierosy!!!! a co z lekami??? 09.11.04, 10:44
      leki o dzialaniu teratogennym jak sama nazwa wskazuje sa znacznie bardziej
      niebezpieczne we wczesnej ciazy niz alkohol i papierosy, wiec jezeli takie
      wlasnie bierzesz powinnas odstawic - jezeli to oczywiscie mozliwe. Pewnej grupy
      lekow nie mozna zaprzestac brac z dnia na dzien. Ale oczywiscie podstawowa
      rzecz to porada lekarza, nie rob nic na wlasna reke.
    • elf_w_kaloszach Re: alkohol, papierosy!!!! a co z lekami??? 09.11.04, 15:56
      Dzięki za ostrzeżenia
      Troche się wystraszyłam, ale dziś mam pewność - mogę dalej brać lekarstwa.
      Z jednej strony się cieszę, bo przeraziła mnie myśl, że mogłoby
      być coś nie tak przez te tabletki,
      ale z drugiej trochę żal, że nie tym razem...
      Pozdrawiam wszystkie "szczęśliwe" mamusie teraźniejsze i przyszłe.
    • tessi5 leki w ciąży 15.11.04, 13:23
      nasze-dzieci.dobrestrony.pl/wyswietl.asp?id=D497
      To jest strona, na której można poczytać o popularnych lekach, a właściwie o
      ich stosowaniu w ciąży. Ja obecnie jestem przeziębiona i jedynymi medykamentami
      jakie stosuję są: herbatka lipowa, sok malinowy i AMOL. Lekarz odradzał
      wszystko jeśli chodzi o zwykłe przeziębienie. Co innego w przypadku wysokiej
      gorączki, bo wtedy trzeba ją zbić, ale nie dopytałam jakim lekiem. Czasem
      miewam silny ból głowy, na to lekarz zalecał masaż i w największej
      ostateczności pyralgin. Ale bałabym się to stosować. Życzę dużo zdrówka :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka