laura_21 10.04.05, 00:35 przyjmuje paracetamol na bóle bo tylko on mi pomga , jestem w 10 tyg. czy bardzo szkodze tym dziecku? tak do konca niew eim czy moge to brac , nie dostalam jednoznaczenj odp. od lekarza :( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fiona_sz Re: paracetamol 10.04.05, 07:20 Jeżeli już w ogóle musisz coś brać to właśnie paracetamol, ale nie możesz brać tego regularnie, żadna chemia nie jest wskazana w ciąży. Odpowiedz Link
dziub3 Re: paracetamol 10.04.05, 10:49 możesz paracetamol, ale radziłabym nie zażywać przy bólach, które "da się wytrzymać". Im mniej chemii w ciąży, tym lepiej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
laura_21 Re: paracetamol 10.04.05, 11:43 niestety bóle mam bardzo silne , wczoraj bylam na pogotowiu wieczorem , dostalam zastrzyk , który nic mi nie pomogl , jeszcze wczesniej bralam no-spe i tak samo zadnych efektow dopiero po zastrzyku gdy minela godzina zaczely sie ostre bóle wiec znowu musialam zazyc paracetamol , troche tego za duzo jak na jeden wieczor , ale nie moglam juz wytrzymac :( Odpowiedz Link
sylwiawm Re: paracetamol 10.04.05, 13:15 Niedawno byłam chora i lekarz zabronił mi jakichkolwiek leków na paracetamolu, a ze miałam temperaturę to mogłam wziąsc tylko pyralginum. W tak wczesnej ciąży nie powinnaś brać zadnych lekow, bo możesz poważnie zaszkodzić swojemu dziecku. Musisz wybrać albo swoje dobre samopoczucie albo zdrowie dziecka. A swoją drogą jak sobie wyobrażasz poród skoro już nie możesz wytrzymać bólu? Odpowiedz Link
laura_21 do sylwiawm!!! 10.04.05, 14:36 "Okres ciąży (szczególnie zaś pierwszy trymestr ze względu na proces kształtowania się płodu oraz możliwość poronień) jest okresem w którym powinno się unikać stosowania jakichkolwiek leków!!! Lecz w przypadku pacjent MUSI zażyć jakiś lek - to z leków przeciwbólowych dostępnych bez recepty powinna wybrać lek który cechuje najwyższe bezpieczeństwo. Praktyka oraz najnowsze badania z ostatnich 4 lat potwierdzają iż tylko leki oparte na paracetamolu nie wpływają negatywnie na ciąże ani powodują żadnych uszkodzeń płodu (w odróżnieniu np. od popularnych leków opartych na kwasie acetylosalicylowym - np.Pyralginum, Aspiryna, Polopiryna lub na ibuprofenie - np. Ibuprom, Nurofen, Ibum - które aż o 80-% zwiększają ryzyko poronienia!). " Teraz co mi na to odpiszesz? powinnas chyba zmienic lekarza , zreszta spytaj sie na forum o pyralginum w ciazy zostaniesz wysmiana! nie udzielaj lepiej tu rad bo jeszcze komus zaszkodzisz i to powaznie!!!! a co do porodu to nie bój sie juz mozna znieczulic róznymi sposobami, zreszta ty jakas nie kumata widze jestes....... i zastanow sie nad tym co piszesz i jeszcze raz prosze nie udzielaj rad!(przynjemniej mi) dobrze ze nie jestm taka ciemnota zeby brac pyralginum... Odpowiedz Link
michalina761 Re: paracetamol 11.04.05, 09:19 Piszę w sprawie nieszczęsnej pyralginy. W żadnym cywilizowanym kraju ten lek nie jest dostępny bez recepty, gdyż ma działanie toksyczne na dorosłego człowieka, a co dopiero na płód, którego narządka dopiero się kształtują. Laura- jestem po Twojej stronie. Znowu mnie boli głowa, i chociaż brzuch już przestał, to z kolei dziś cierpiałam przy pobieraniu krwi. Nie widzę sensu rodzić w koszmarnych bólach, skoro postęp medycyny umożliwia skorzystanie ze zniczulenia- chociażby zewnątrzoponowego. Kobiety nie żyjemy w średniowieczu!!! Odpowiedz Link
sylwiawm Re: paracetamol 11.04.05, 11:31 Zanim coś weźmiesz lepiej skontaktuj się z lekarzem, aby twoje dziecko urodziło się normalne albo żeby wogóle sie urodzilo. Nie musisz się trudzić sama znalazłam na necie szkodliwośc paracetamolu w I trymestrze. Nawet podam ci strone www.resmedica.pl/zdart3998.html Przede wszystkim nie powinni go przyjmować ludzie ...Leku nie powinny stosować także osoby z niedokrwistością oraz kobiety w pierwszym trymestrze ciąży. Po 3 miesiącach ciąży oraz w okresie laktacji paracetamol może być przyjmowany po konsultacji z lekarzem. Jeżeli nie potrafisz być kulturalna to nie powinnaś wypowiadać się na tym forum, a skoro lepiej wiesz czy paracetamol szkodzi czy nie to po co zadajesz pytanie. Kumpli szukasz? Odpowiedz Link
laura_21 Re: paracetamol 11.04.05, 14:40 ale jestes naiwna na tej samej stronie "Zyjmy dłuzej", którą podalas nie doczytalas: . "Dobry dla dzieci, kobiet w ciąży. www.resmedica.pl/zdart3012.html a to moze jeszcze jedna bo ja sie nie kieruje tylko pierwsza lepsza stroną : www.panadol.pl/18898.xml I nie pisz mi tekstów typu: "aby sie wogóle urodzilo"kobieto zastnów sie co piszesz bo ja nie jestem tak bezczelna zeby ci napisac uwazaj bo moze twoje dziecko sie nie urodzi!!!chyba pomylilas forum!!!! Druga sprawa napewno nie suzkam takich kumpeli jak ty! na szczescie jest tu o wiele wiecej rozsądniejszych ludzi! A co od bólu porodowego to nic nie napisalam na temat znieczulenia zewnatrzoponowego, sa inne sposoby -sama sie zbłaznilas!!!! Dosłownie nie moge uwierzyc ze jestes taka nieuswiadomiona , ze wypisujesz takie bzdury , bierzesz pyralginum (jeden z najbardziej toxycznych leków dla plodu) a starasz sie cos udowodnic!!! wez lepiej pomysl o swoim dziecku bo zycze mu dobrze i pomysl co piszesz kobiecie w ciazy bo to jak napisalas o nie urodzeniu to dosłownie krew mnie zalała!!! I na koniec: zadalam to pytanie bo jeszcze wczesniej nie czytalam nic o paracetamolu , mialam prawo sie spytac , jednak kiedy sie dowiedzialam nie omieszkałam poinformowac , a co do moich bóli to okazalo sie ze mam chorą nerke , to przez to te bóle , bole nerkowe potrafią byc gorsze od porodu....ale co ty mozesz wiedziec -Zegnam i nie odpisuj wiecej na moje posty Z powazaniem.... Odpowiedz Link
intercon do Laura_21 11.04.05, 15:25 Ja też to czytałam i to ty nie doczytałaś, bo było napisane, że można stosować w 2 i 3 trymestrze, a ty wydaje mi się, ze jesteś w pierwszym. Chyba, że inaczej uważasz. A moze jak poprzednio dokonałaś aborcji zabijając swoje dziecko to teraz jest ci też bez różnicy czy będzie żyło. A może wolisz aby umarło samo? Wydaje mi się, że specjalnie podjudzasz kobiety w ciąży aby się denerwowały i masz dobrą zabawe. Więc daj sobie spokuj i przenieś się na inne forum dla spokoju innych Odpowiedz Link
laura_21 Re: do Laura_21 11.04.05, 15:44 co dokonałam? aborcji?! popierdzielilo cie , jestes szurnieta na takie jak ty to nawet bym nie splunela....... Odpowiedz Link
laura_21 Re: do Laura_21 11.04.05, 15:47 aha i jeszcze jedno wiem ze to ty sywlw....cos tam (glupi nick) podszywasz sie i wypisujesz bzdury , które wymyslila twoja chora mózgownica , nie masz zadnych juz argumentów aby oprzez swoja bezgraniczną głupotę .........zal mi takich idiotek jak ty i twojego dziecka ze ma ak szurnieta mame! Odpowiedz Link
sylwiawm Re: paracetamol 11.04.05, 11:43 Zapomniałam dodać. Co do bólu porodowego to i tak cię nie ominie, a znieczulenia zewnątrzoponowego nie podaje się w pierwszej fazie porodu. Poczytaj najpierw zanim się zbłaźnisz Odpowiedz Link
figa88 Do Laury i Sylwii 11.04.05, 12:48 Lauro-21, myślę, że nie powinnaś tak lekkomyślnie podważać kompetencji lekarza Sylwii. Moją ciążę prowadzi lekarka z tytułem doktora, do której mam b. duże zaufanie nabyte już podczas kilku miesięcy starań o ciążę (m.in. dzięki jej "nosowi" i właściwemu pokierowaniu jestem teraz wraz z dzidzią pod kontrolą endokrynologiczną). I ona także na moje pytanie o leki przeciwbólowe odpowedziała, że najlepiej wcale, a w sytuacjach "nie do zniesienia" ewnetualnie 1/2 pyralginy. Dodała, że pyralgina podawana jest też przy kłopotach z utrzymaniem ciąży. A oczywiście dla dziidziusia najlepiej, żeby żadnej chemii nie było. Odpowiedz Link
tekla76 Re: paracetamol 11.04.05, 15:32 Mnie lekarz poradził przy bolach Apap więc może zobacz to. Odpowiedz Link
laura_21 Re: paracetamol 11.04.05, 15:43 apap to paracetamol..............ale dobrze , ze nie beirzesz innego swinstwa Odpowiedz Link
intercon Re: paracetamol 11.04.05, 16:11 Droga Lauro nie jestem sylwią. Kłamać to możesz ale nie nas na tym forum. Każdy może znaleźć sobie twoją wypowiedź o aborcji, której dokonałaś. Jeżeli masz zaniki pamięci to proszę link forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10669&w=21214145&a=21214145zabjczyni Odpowiedz Link
laura_21 Re: paracetamol 11.04.05, 17:58 to byla prowokacja , skad wiesz ze prawda? nie zbłaźniaj sie....... no chyba ze cie to podnieca to wypisuj sobie tak dalej i tak nie robi to na mnie wrazenie infantylna babko Odpowiedz Link